Veldsla
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van veldsla in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:
- Latijnse naam: Valerianella locusta, Valerianella olitoria
- Engelse naam: Corn Salad, Lamb’s Lettuce, Mâche
- Duitse naam: Feldsalat
- Franse naam: Mâche, Boursette
Veldsla is een erg lekkere, malse bladgroente, ze doet me aan vroeger denken (dan aten we stamppot met veldsla, spekjes en een gebakken eitje erbij 🙂 ).
Ze is ook erg leuk, vooral omdat je haar teelt in de maanden dat er niet zo veel te telen is. Zo heb je ook midden in de winter toch ineens verse blaadjes van eigen tuin. Bedenk dat ze bij strengere vorst (kouder dan -5 tot -10) wel wat bescherming nodig heeft.
Ze is oogstbaar, afhankelijk van tijd en plaats van zaaien, van ongeveer september tot maart. Ze bevat ook nog eens veel gezonde stoffen, vooral vitamine C en ijzer. Veldsla is éénjarig.
Toch is ze nu ook niet erg gemakkelijk, hier mislukt nog wel eens een oogst, en dat is dan altijd met dank aan de muizen. Omdat je haar zaait in een tijd dat er steeds minder voedsel is voor muizen zijn de zaden (hier in ieder geval) zeer gewenst als voedsel. Ik kan me jaren herinneren dat ik een rijtje veldsla in de kas begin oktober zaaide, en ik een dag later duidelijk kon zien dat er met kleine pootjes en veel precisie echt elk zaadje dat ik had gezaaid uitgegraven was 🙂 Tegenwoordig leg ik een vliesdoek op de zaaisels, ook in de kas/platte bak, en dan gaat het al beter.
RASSEN / TEELTWIJZE
Veldsla kun je zowel buiten als in de platte bak of in de koude kas zaaien. Het enige nadeel aan de buitenteelt is dat planten bij vorst nog wel eens kunnen gaan rotten; dat komt dan door de overgang van bevriezen in de nacht naar ontdooien overdag.
Er zijn 2 soorten veldsla: breedbladige en rondbladige (roosjestype) soorten.
De rondbladige rassen zijn het meest winterhard en daardoor meer geschikt voor de buitenteelt
De breedbladige rassen zijn vooral voor de teelt in kas of platte bak.
BODEM / BEMESTING
Veldsla groeit op alle grondsoorten. Ze wil echter niet al te zuur staan, daarom kan kalk strooien op zuurdere gronden nodig zijn. Ze houdt ook niet van kletsnatte grond; ze wordt natuurlijk vooral als nateelt gebruikt (omdat je haar in de herfst zaait). Na de oogst van de hoofdteelt werken wij vaak wat compost onder op het veldje waar ze mag komen, daarmee verluchtigen we de bodem wat.
In de kas hoeven we dat niet te doen; het regent daar niet en dus wordt het er ook niet natter dan we zelf water geven. Ze heeft ook niet veel voeding nodig. Vaak is de grond echter aan het einde van de herfst wel uitgeput door alle tomaten en pepers en komkommers die je daar hebt geteeld. Zelf harken we een week of 2 voor het zaaien wat organische meststoffen door de grond.
STANDPLAATS
Je kunt haar zaaien op het veldje van de bladgewassen. Maar eigenlijk maakt het niet heel veel uit waar je haar zaait; ze heeft geen bijzondere voedingsbehoeften, en met de vruchtwisseling hoef je geen rekening te houden omdat ze de enige groente is die uit de Valeriaanfamilie komt. Teel veldsla natuurlijk wel elk jaar op een ander stukje grond.
ZAAITABEL
ZAAIEN
Veldsla zaai je altijd ter plaatse, in rijen of breedwerpig (maar dit is wel lastig als je wilt wieden). Zaai vooral dun, zodat de plantjes zich goed kunnen ontwikkelen en zijscheutjes kunnen vormen. Veldsla kiemt vrij traag, pas na zo’n 2 tot 3 weken. Je kunt veldsla een nachtje voorweken in warm maar niet te heet water, dat zorgt voor een iets snellere kieming.
In de donkerste maanden (half november tot half januari) veldsla zaaien heeft niet zo veel nut; door koude maar vooral de korte donkere dagen duurt het kiemen lang en het groeien gaat heel traag. Zaai dus vooral in september en oktober voor oogst in de donkere maanden, en dan vanaf half januari weer.
OOGST / BEWAREN
Je kunt oogsten zodra de plantjes 8 – 10 cm groot zijn. Snijd ze tegen de grond aan af of pluk de grootste blaadjes en laat de kleinere blaadjes verder groeien. Zelf pluk ik gewoon de hele roosjes als ze groot genoeg zijn, als je de kleinere blaadjes nog wat door wilt laten groeien wordt het een erg gepeuter om die later nog te oogsten. Bovendien vind ik de steeltjes ook erg lekker, een beetje knapperig. Maar je kunt door alleen grotere blaadjes te plukken dus wel ietsje meer opbrengst krijgen.
ZAADTEELT
Veldsla wordt door insecten bestoven. Laat wat plantjes op 20 x 20 centimeter staan na de winter. De planten groeien dan tot zo’n 25–30 centimeter grootte. In mei gaan ze bloeien, met lieve blauwe vergeet-me-nietjesachtige bloempjes. De zaden rijpen in juni. Oogst op tijd (voor de zaden uit zichzelf vallen) en laat de zaden nadrogen.
Ik heb veldsla plantjes gekocht bij het tuincentrum. Ze doen het super goed behalve 2 plantjes. Ze groeien niet en sommige blaadjes zijn geel en paars. Waardoor zou dit kunnen?
Hallo Tess,
Wat vreemd dat je veldslaplantjes hebt kunnen kopen want veldsla is toch een groente die gevoelig is voor licht en warmte (en dus worden ze normaal gesproken vooral in het najaar en herfst geteeld. Gele en paarse verkleuringen duiden soms op kou maar dat kan in het geval van veldsla (die ook vorst kan verdragen) niet het probleem zijn. Ik denk in dit geval eerder aan een voedingsprobleem, al is dat natuurlijk ook maar een beetje gokken als ik de planten niet zie en de omstandigheden niet ken. Van 2 veldslaplantjes kun je trouwens niet veel oogsten, ze zal 2 of hooguit 3 keer een veldslaroosje geven en dan is het helaas voorbij. Ik hoop niet dat je daarmee erg teleurstel. Ik heb trouwens ook nog nooit losse veldslaplantjes in de winkel gezien, misschien zou het nog kunnen zijn dat je andere slaplantjes hebt.
groetjes,
Diana
Klopt wel. Bij ons in de buurt is een tuincentrum verkoopt ook veldsla plantjes. Worden verkocht per 6 volgens mij heb je daar niet veel aan is veel te weinig. Kunt beter zaaien is ook goedkoper en je hebt veel meer.
Hallo Ad,
Kijk vooral even naar de foto die een paar reacties hieronder staat van hoe de planten er uiteindelijk uitzagen, dat is geen veldsla. Misschien heb je andere plantjes gezien of klopt gewoon het kaartje bij de plantjes helemaal niet.
groetjes,
Diana
Hallo, zou het misschien melde zijn? Grt carine
Hallo Tess,
Ik denk ook dat het geen veldsla is, maar een andere slasoort en met verschillende bladkleuren.
Ria
Ik heb ook veldslaplantjes gekocht bij het tuincentrum een paar weken geleden, dus het kan wel hoor. Het is echt veldsla en het groeit heel goed. Als het kon, zou ik een foto toevoegen…
Ik kreeg een foto van Brigitte van de gekochte veldslaplantjes, lijkt bijna wel wat op spinazie maar ik kan het niet goed zien op mijn te kleine telefoonschermpje….
Niet ‘hoekig’ genoeg voor brave Hendrik (op het onderste blad na), te rond voor zuring, te stevig voor melde maar zeker geen veldsla. Ik kijk vanavond even op een groot scherm maar misschien heeft iemand anders ondertussen al een idee?
Diana
Nieuw-Zeelandse spinazie?
Het lijkt wel een beetje op Nieuw-Zeelandse spinazie maar ik heb even vergeleken met een exemplaar in mijn tuin. De bladaanzet is anders.
Vraag aan Tess: is het blad zacht en mals zoals bij kropsla of stug en dik?
Ria
Ik moet ineens ook denken aan Perpetual Spinach een soort snijbiet met blad dat hier ook wel veel op lijkt (Baker Creek – Perpetual Spinach
Ik ben benieuwd wat iedereen en denk en of we uiteindelijk kunnen bedenken wat het is!
groetjes,
Diana
Hallo, ik gis op gewone spinazie. Geen brave Hendrik, geen nieuw Zeelandse spinazie, geen melde. Ik twijfel nog over snijbiet. Je zou dit kunnen voelen aan de hardheid van de stokjes : spinazie vrij broos, bij snijbiet vrij hard en taai.
Ik ben benieuwd……
Grt Carine
Ook ik heb veldsla plantjes gekocht, ik heb deze op balkon gezet en 2 om te kijken hoe ze het doen op de tuin. Net de veldsla geoogst, super goed. Wil kijken of ik of ik voor volgend jaar kan zaaien. Vroeg mij wel af hoe je dit het best kan bewaren. Heb ook een bak met pluksla super leuk verschillende soorten
Hallo Sonja,
Lees vooral ook de reacties hierboven want uiteindelijk hebben meerdere mensen bedacht dat veldslaplantjes eigen niet te koop kunnen zijn (de redenen daarvoor worden hierboven ook gemeld).
Pluksla is inderdaad heel leuk voor in deze tijd, veldsla is een echte herfst/winter/lentegroente en een plantje groeit uit tot maximaal 3 x 5 centimeter en kan niet worden bewaard, je oogst het en dan is het voorbij (tenzij je het afknipt, dan kun je er soms nog een keer 2 of 3 blaadjes van een paar centimeter grootte van oogsten). Een gekocht veldslaplantje zou dus een opbrengst geven van maximaal 5 tot 10 gram.
groetjes,
Diana
Ik heb wat Noord-Hollandse veldsla laten staan na de winter voor zaad, maar ik zie dat veel zaden nu al op de grond vallen en wit van kleur zijn. Ik kan me niet meer herinneren welke kleur het gekochte zaad had vorig jaar.
Zijn die witte zaadjes dan al rijp? Ze staan in een koude kas.
Hallo Giny,
Veldslazaden zijn licht beide van kleur. Je kunt er vanuit gaan dat als de planten de zaden laten vallen, ze zelf heeft bedacht dat dit een goed moment is. De beste manier om dat te controleren is om de plaats rond de moederplant(en) staan/stonden water te geven, als de zaden rijp genoeg zijn zullen ze binnen 2 weken kiemen.
groetjes,
Diana
Diana, dank je voor het antwoord!
Mijn veldsla is erg wittig uitgeslagen ineens.. Ben ik te laat met oogsten. Vind er ook geen bite aan en flauwe smaak.
Hallo Daisy,
Zoals je op deze pagina kunt lezen is veldsla een echte herfst-, winter- en vroege voorjaarsgroente. Het is nu juni en dat betekent dat veldsla het nu minder naar har zin heeft.
Wat het witte op de blaadjes is durf ik niet te zeggen want het is iets wat ik in de periodes dat ik haar zelf teel (tussen september en eind februari) nooit zie.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
In je agenda staat bij de la(ats)te veldsla-zaai dat ie onder glas moet, waarom is dat?
Groet, Suzanne
Hallo Suzanne,
Omdat in deze tijd de grond in de kas al flink opwarmt is er nog een kans dat je veldsla kunt zaaien, die snel kiemt en groeit en je nog kunt oogsten voor de plantjes doorschieten. In de buitenteelt zullen de zaden langer over het kiemen doen en langzamer groeien (omdat de grond nog zo koud is), de dan nog kleine plantjes kunnen dan soms al doorschieten voor ze groot genoeg zijn om van te oogsten (omdat de zaden dan al langer licht worden).
Er zijn ondertussen ook wat rassen die volgens de zaaiaanwijzing jaarrond geteeld kunnen worden, zo’n ras zou je nu wel ook buiten kunnen zaaien, en ook later dit voorjaar. Maar de normale winterrassen kun je tot oktober buiten zaaien, zie bijvoorbeeld deze zaaiaanwijzing: Zaadhandel van der Wal
groetjes,
Diana
kun je een kleine verslagje schrijven over het laten groeien van een veldsa.
hoelang duurt het vordat je veldsla kan laten oogsten.
Hallo Pieter,
Volgens mij gaat deze hele pagina over de teelt van veldsla. Als je je vraag nu stelt denk ik dat je nu veldsla wilt gaan zaaien? Daar heb je dan wel een ras voor nodig dat niet doorschiet en geschikt is voor de lente- en zomerteelt. Want 90% van de veldslarassen zijn alleen geschikt om in de koele en koude maanden van het jaar te zaaien (tussen eind augustus en februari). Hoe lang het duurt voor je veldsla na het zaaien kunt oogsten hangt af van wanneer je zaait (de zaden kiemen sneller en de zaailingen groeien sneller als je in september zaait dan wanneer je in januari zaait), en natuurlijk van buiten- of kasteelt, vocht, temperatuur, etc.. Maar een heel grof gemiddelde is dat je ongeveer 8 weken na het zaaien kunt oogsten.
groetjes,
Diana
Pieter, dat heeft Diana al uitgebreid beschreven.
Kijk hiervoor links boven in het menu bij bladgewassen. https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/veldsla/
Ria