Pluksla

Zie voor alle algemene informatie over sla, het zaaien, verzorgen, oogsten, etc. op de pagina van Kropsla. Hieronder vind je alleen de aanvullende informatie en de zaaitabel m.b.t. pluksla.

Pluksla is duidelijk anders dan de overbekende kropsla, krulsla, eikenbladsla, etc.. Ze is wel sla (kropsla heeft de Latijnse naam Lactuca sativa, pluksla heeft de Latijnse naam Lactuca sativa var. crispa), ze vormt echter geen krop maar maakt in een rij kleine plantjes met losse bladeren die je jong plukt. De blaadjes zijn zacht van smaak en extra zacht van structuur, geschikt voor alle bereidingen en gerechten waar je ook ‘gewone’ kropsla in kunt gebruiken. En ze heeft 3 bijzondere en heel aantrekkelijke eigenschappen:

  • Ze kan heel goed tegen kou, in de kas kan ze vorst tot -10 graden verdragen (buiten ook maar dan zijn factoren als snijdende oostenwind of hagel of sneeuw ook belangrijk). Om die reden kan ze ook in het najaar gezaaid worden, en ook in de vroege lente.
  • Ze schiet niet snel door en kan ook in de late lente en in de zomer gezaaid worden.
  • Ze groeit door: als je het hart van de plantjes intact laat kun je in principe maandenlang blaadjes van dezelfde planten blijven oogsten (mits ze voldoende voeding en vocht krijgen).
Pluksla Amerikaanse Roodrand

Al met al betekent dit dat wij fan zijn van pluksla en elk jaar wel een paar keer een rijtje zaaien, zowel buiten als in de kas.

Er zijn slechts 2 rassen (al zeker 20 jaar, ik zie in catalogi en webwinkels nooit een ras afvallen of toegevoegd worden):

  • Amerikaanse roodrand (groene blaadjes met een vleugje rood)
  • Australische gele (met fel geelgroen blad)

Beiden hebben dezelfde vorm, structuur, etc., het enige verschil is de kleur (en zoals je op de foto’s ziet is de Amerikaanse Roodrand niet echt rood, het gaat echt om niet veel meer dan een vleugje rood langs de randen).

Pluksla Amerikaanse Roodrand
Pluksla Amerikaanse Roodrand

Wij zaaien pluksla vrijwel elk jaar in september in de kas: de grond is dan nog warm en de zaden kiemen vaak al binnen een week. We kunnen er dan tot in maart van oogsten. Soms zaaien we eind januari ook nog een rijtje in de kas; het kiemen duurt wat langer maar we kunnen er dan vaak van begin maart van oogsten (tot de planten plaats moeten maken voor de tomaten en paprika’s).

Zaailingen van pluksla

Vanaf begin maart kun je pluksla ook buiten al zaaien. Je kunt er dan in principe het hele voorjaar en tot zelfs in de zomer van oogsten. Soms zaai ik pluksla ook in de nazomer in een mengsel met andere soorten die wat kou kunnen verdragen (bijvoorbeeld gemengd met rucola, tuinkers, radijs, bladbiet, mosterdblad, etc.), in zo’n gemengde bak of pot kan ik buiten de hele herfst en vaak ook nog een deel van de winter blaadjes oogsten voor een lekkere salade.

Een saladebak (in een speciekuip) met daarin ook pluksla, zie voor meer informatie: De saladekuip

Zijn er dan alleen maar voordelen? Ze heeft helaas 1 klein nadeel en dat is dat ze slecht te bewaren is. De extra malse blaadjes worden heel snel slap: eet ze vooral dezelfde dag of bewaar ze maximaal een dag in de koelkast (in een plastic zak of wat krantenpapier gewikkeld).

ZAAITABEL

Pluksla tabel

Nog even over de zaaitabel: zo wordt de zaaitijd officieel in catalogi en op zakjes zaden omschreven. Mijn ervaring is ondertussen dat je haar buiten van maart tot september kunt zaaien (en in de kas of platte bak of tunneltje dus vooral in het najaar en vroeg in het nieuwe jaar).

Trouwens: als planten doorschieten kun je er tot de bloei ook nog gewoon blaadjes van oogsten. Pas als de planten echt gaan bloeien wordt het blad slap en sterven de planten uiteindelijk af (en zaai je dus snel weer een nieuw rijtje).

Van doorgeschoten pluksla kun je nog steeds blaadjes oogsten/eten

In onze moestuin hebben we het geluk zoveel ruimte te hebben dat we kunnen kiezen welke leuke slasoorten we zouden willen zetten, als ik een kleine tuin of alleen een verhoogde bak zou hebben zou ik ongetwijfeld vooral pluksla zaaien (omdat je er zo lang van kunt oogsten en ze goed tegen kou kan).

Tot slot nog even een foto waarop je snijsla (vooraan) en pluksla (erachter) kunt zien: beide kunnen heel goed tegen kou, snijsla nog wat meer dan pluksla maar snijsla groeit niet weer aan. Allebei leuk, lekker en geschikt voor vrijwel het hele jaar.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Priscilla

Beste Diana, ik heb pluksla ‘Catalogna’ gekocht (Bolster biologisch zaad). Is dat een van de soorten die jij ook noemt? Kan ik die nu ook al buiten in de volle grond zaaien? Hoever moeten de zaden uit elkaar geplant worden? Is het aan te raden om met tussenpozen van een paar weken te zaaien zodat er langer geoogst kan worden?

Priscilla Van Veldhoven

Bedankt, wat jammer, ik dacht echte pluksla te hebben gekocht vanwege de naam op het zakje. Ik ga ze eerst voorzaaien onder koud hlas en plant daarna uit. Bedankt voor het advies!

Isabella

Hallo,

Wat is de beste plaats om pluksla te planten?

Groetjes Isabella

P.S. wat een geweldige pagina!

Christ'l

Moet ik de plantjes dicht bij mekaar in volle grond planten of beetje plaats tussen laten? Ik heb kleine gezaaide scheutjes gekregen en wil ze nu in volle grond planten, vandaar mijn vraag.

Marco

Beste Diana, hoe groot moeten de blaadjes van pluksla ongeveer zijn om ze te kunnen eten?

Dewitte nadia

Kan je pluksla ook in bakken in de serre plaatsen?
En met welke grond het best?

Chi

Mijn sla groeit heel hard hoe kan ik het na het plukken het beste bewaren?

Ria

Hallo Chi,

Eigenlijk moet je pluksla op de dag dat je ze oogst gaan eten.
Maar misschien kun je de pluksla in een vochtig plastic zakje in de koelkast enkele dagen goed houden.

Succes ermee,
Ria

Jonas

Beste Diana,
Is “Bionda a Foglia Riccia” geen pluksla ras? Heb dat nu net verkregen, maar zie het niet staan in jouw blog 🙁

Jonas

Beste Diana, 
Uit nieuwsgierigheid heb ik toen toch maar de roodrand aangeschaft, zodat ik zeker wist dat het pluksla zou zijn. Op een gegeven moment de plantjes helemaal vergeten en na de winter zijn ze weer uit gaan lopen! De vriestemperaturen en het sneeuw de afgelopen dagen heeft ze niet gedeerd. Ik wist niet dat ze ook winterhard was.
Groetjes,
Jonas

Mariska

Hoi,
Ik heb pluksla buiten uitgezaaid begin maart. Het is nog niet ontkiemd, terwijl de rucola al wel na 2-3 weken ontkiemd is. Moet ik nog even geduld hebben of kan ik beter nieuwe zaadjes neerleggen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief