IJsbergsla
Zie voor alle algemene informatie over sla, het zaaien, verzorgen, oogsten, etc. op de pagina van Kropsla. Hieronder vind je alleen de aanvullende informatie m.b.t. ijsbergsla en haar zaaitabel.
IJsbergsla is een heel bekende en ook geliefde slasoort, ze heeft niet bijzonder veel ‘slasmaak’ maar is gewoon lekker fris en knapperig, het meest knapperig van alle slasoorten. Ook wij vinden deze sla lekker (al kunnen we ook erg genieten van de bijna boterige textuur en volle smaak van kropsla en bindsla).
Het is helaas altijd wel één van de moeilijkere slasoorten om zelf te telen (terwijl sla in het algemeen wel heel makkelijk te telen is), zie verder hieronder.
Door haar knapperigheid wordt ze vooral gebruikt in frisse salades, koude gerechten en als frisse tegenhanger bij warme gerechten (denk aan shoarma, etc.).
De krop van zelf geteelde ijsbergsla is net zo knapperig als die in de winkel, maar meestal wel iets minder dicht opeengepakt. Dat geeft ook niks, je hebt er iets meer van nodig dan de grote dikke ijsbergsla-kroppen van de winkel. Nadeel is wel dat de wat lossere holten tussen de lagen knapperige slabladeren van zelfgeteelde ijsbergsla een lekker plekje zijn voor slakjes en andere beestjes. Hier moeten we ijsbergsla altijd dubbel goed wassen (maar als ik heel eerlijk ben moet elke slasoort uit eigen tuin minstens 2 keer gewassen worden 🙂
Soms krijgt een ijsbergsla geen krop. Het is me niet helemaal duidelijk waarom maar zo 2 op de 10 ijsbergslaplanten draait wel wat maar het kropje blijft klein of half onvolgroeid. Ongetwijfeld is dat ook deels rasafhankelijk. Ik vind het zelf niet zo erg (ook niet elke sluitkool vormt hier een goede kool), ik zaai altijd een paar extra planten van ijsbergsla zodat we toch ruim voldoende oogst hebben.
IJsbergsla kan duidelijk minder goed tegen kou dan kropsla en sommige andere soorten, er zijn heel weinig rassen voor de late herfstteelt of vroege voorjaarsteelt. Zelf hebben we “Hivert de Tremont” eens gezaaid; een groene met wat rode waas ijsbergsla die wel goed bestand was tegen koudere temperaturen.
Andere leuke rassen zijn:
- Sioux (mooie rode ijsbergsla, maakt goede krop, echte zomerijsbergsla, schiet niet snel door)
- Webbs Wonderful (groene ijsbergsla, maakt mooie kroppen, ook geschikt voor extra vroege teelt)
- Rouge Grenobloise (mooie rode ijsbergsla voor zomerteelt)
- Crispino (groene ijsbergsla met extra knapperig blad)
- en soms worden er zaden verkocht onder de soortnaam ‘Iceberg’ of ‘Red Iceberg’
De rassen die er zijn zijn vooral voor lente-, zomer- en vroege herfstteelt, en om die reden zijn juist in deze groep slasoorten een aantal rassen gekweekt die best goed bestand zijn tegen doorschieten.
ZAAITABEL
IJsbergsla is wat langer bewaarbaar doordat je de krop eet (de buitenste bladeren gooi je weg bij het oogsten – maakt goede compost 🙂 . In de koelkast kan ze wel 1 of 2 dagen langer worden bewaard dan kropsla, maar altijd blijft de verse, net van het land gesneden ijsbergsla uiteraard het allerlekkerst. Als sla een beetje slap is kun je haar vaak wel opfrissen door ze een kwartiertje in ijskoud water te leggen.
ZADENTEELT
Als je zelf zaden wilt oogsten van ijsbergsla kan het wel gebeuren dat de bloeistengel niet door de krop heen kan komen (omdat die zo dicht opeengepakt is). Je kunt dan een kruis snijden in de krop, de bloeistengel kan dan wat gemakkelijker uit de krop komen.
Beste Diana
Wij kochten 6 ijsbergslaplantjes bij Aveve en hebben deze reeds een maand geleden uitgeplant in de moestuin. De plantjes zijn goed gegroeid, maar ik vraag me af hoe ik nu weet wanneer ik de sla kan oogsten. Moet ik me aan een ijsbergsla zoals in de supermarkt verwachten? Hoeveel sla kan ik verwachten van deze 6 plantjes? 1 krop per plantje?
Bedankt voor de informatie!
Hallo Griet,
1 slaplantje wordt inderdaad 1 krop ijsbergsla (met nog wat losse bladeren eromheen die ook eetbaar zijn).
Je mag zelf bepalen wanneer je de sla oogst maar in het geval van ijsbergsla wacht je normaal gesproken wel tot ze groot genoeg is. Mijn ervaring is dat ijsbergsla van eigen tuin wat kleiner blijft en vooral iets losser is, niet zo’n vaste en gevulde krop als dat je in de winkel koopt. IJsbergsla is daardoor wat lastiger te telen dan andere soorten sla (zoals kropsla, eikenbladsla, lollo rossa, etc.).
groetjes,
Diana
hoi diana, vraagje; hoe herken ik het verschil tussen de jonge bladeren van pluksla of iceberg sla. Het zaad bij mij is verschoven in de tuin en nu weet ik niet of het jonge opkomende blad pluk of iceberg is. het blad lichtgroen gekruld. Of kan dit zowel ice als pluk sla zijn? groet baukje
Hallo Baukje,
Bij de allerkleinste zaailingen is het verschil niet te zien, maar als de zaailingen iets groter zijn kun je het verschil wel zien en voelen: pluksla heeft lepelvormig blad, ijsbergsla heeft meer krullerig blad. Het blad van pluksla voelt heel zacht aan, dat van ijsbergsla heeft iets meer structuur, een vleugje dikker en het heeft bijna iets ‘stroefs’. Een plukslaplantje groeit bijna verticaal en een ijsbergslaplantje maakt een rozet. En tot slot is de kleur van pluksla geelgroen (Australische gele) of groen met wat rood (Amerikaanse roodrand), ijsbergsla heeft die typische bijna mintgroene kleur. Maar zoals gezegd, dat verschil is beter te zien bij elk blaadje dat groeit en erbij komt. Ik heb even tussen mijn foto’s gezocht en zal vandaag wat foto’s van pluslazaailingen plaatsen (op die pagina).
groetjes,
Diana
hoi Diane, ik denk zo volgens jouw omschrijving dat het pluksla is. groet Baukje
Het moet toch kunnen om ijsbergsla te kweken zoals we ze kennen uit de winkel.Of kan een particulier niet de soort planten of zaden kopen.
Ik heb ook de indruk dat deze slaplant in de zomer beter gedijd in driekwart schaduw, een kwart zon. Ik probeer al jaren mooie vaste kroppen te telen maar jammer genoeg slaag ik er niet in.
Graag enkele tips, en bij voorbaat hartelijk dank.
Hubert.
Hoi Hubert,
Heb je de pagina hierboven over de teelt gelezen? Daarin schrijft Diana dat het haar ook niet lukt, en zij tuiniert al bijna 30 jaar.
Ik heb zelf ook een paar keer ijsbergsla geprobeerd, maar ik kreeg ook van die holle kropjes. Geen idee hoe het kan dat ze in de winkel voller zijn. Sla kroppen daarentegen zijn bij mij standaard veel voller dan die in de winkel. En ik kan je nog wel meer goenten/fruitsoorten noemen die uit eigen tuin groter/smaakvoller/meer variatie hebben dan in de winkel.
Gebruik je altijd hetzelfde ijsbergslasoort of heb je verschillende rassen geprobeerd? Soms kan het zijn dat een ander ras beter resultaat geeft, dat was bij mij bij kropsla wel het geval.
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie (en Hubert),
Klopt helemaal! Ik zag hier gisteren toevallig bij onze tuinbuurman prachtige kroppen ijsbergsla staan. Hij zei: je moet er geluk mee hebben, precies voldoende vocht, zon, voeding in de juiste periode, etc. En een goed ras is ook belangrijk. Ik heb ze zelf ook gelijk weer gezaaid, het moet mij dan toch ook eens lukken 🙂
groetjes,
Diana
Hoi, in mijn bataviasla zaten allemaal kleine larvjes en zag ik kringetjes lopen. Wat is dat eigenlijk. De eerste x dat een slasoort bij mij lukt, maar durfde het niet te eten….
Hallo BER10,
‘Kringetjes’ duiden meestal op mineervlieg. Als je even googelt op mineervlieg in sla vind je afbeeldingen en informatie. De sla kun je nog gewoon eten, de stukjes met ‘kringetjes’ kun je er gewoon vanaf scheuren. En uiteraard moet je de sla wel goed wassen maar dat geldt altijd wel voor sla uit eigen tuin.
groetjes,
Diana
hoi diana ik heb een vraag kan je uisbergsla ook in poten of baken laten groeien groetjes leo
Hallo Leo,
Ja, dat kan. Maar mijn ervaring is dat ijsbergsla wel wat lastiger te telen is dan andere soorten sla, de kans op het niet goed vormen van een krop is wat groter dan bij de teelt in de volle grond (trouwens ook niet de makkelijkste teelt van sla, niet moeilijk maar alle andere soorten sla groeien hier in ieder geval heel vel beter. Zorg bij de teelt in pot voor voldoende voeding en vooral ook vocht want ijsbergsla kan zeker niet tegen uitdrogen.
Mocht je het gaan proberen, dan hoop ik dat je hier nog eens wilt laten weten hoe het is gegaan! En mocht je toch twijfels hebben; er is een slasoort die wij zelf ook lekker knapperig en fris vinden maar geen vaste krop maakt en dat is het ras Frisby (ook wel bekend onder de naam Fristina). Ik pluk er losse blaadjes van en dan groeit de plant gewoon door en kun je er dus heel lang van oogsten. En zoals gezegd, niet hetzelfde als ijsbergsla maar zeker knapperiger dan kropsla. Ook nog eens goed bestand tegen kou, en schiet niet zo snel door.
Op de foto hieronder (gemaakt in februari in de koude kas, de hele winter van kunnen oogsten) kun je een klein beetje zien hoe Fristina/Frisby groeit, vooral het onderste gedeelte van de bladeren is lekker knapperig.
groetjes,
Diana