Amarant
Eerst even dit, mocht je internationale informatie, of bijvoorbeeld zaden van Amaranthus in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:
- Nederlandse naam: Kattenstaart, Amarant
- Engelse naam: Amaranth, Love Lies Bleeding
- Duitse naam: Amaranth, Fuchsschwanz
- Franse naam: Amarante
- Eenjarig, vorstgevoelig
Deze pagina maak/plaats ik voor alle zekerheid twee keer op mijn website (in de database van eenjarige bloemen en op deze pagina onder de bladgewassen). Zo kun je haar niet missen. En dat wil je ook niet. Want ze is niet alleen mooi maar ook heel lekker. Ze is dus net zo goed een eenjarige sierplant/bloem als een eenjarig bladgewas. En er zijn nog veel meer voordelen. Zie hieronder.
Amarantus is mooi: er zijn soorten en rassen met groen blad maar ook met rozerood met groen blad en zelfs ook met donkerpaars blad. De bloemen kunnen overeind staan of juist hangen. En eigenlijk kan ik het beter geen bloemen noemen maar bloeiaren, want de heel kleine bloempjes zijn afzonderlijk bijna te klein om mooi te zijn, maar bij elkaar zijn het bijna imposante bloeiaren, ze zijn er in het groen, geelgroen, donkerpaars, roodpaars, goudgeel, oranje, brons en aanverwante kleuren. 2 voorbeelden om het verschil tussen de ´staande´ en ´hangende´ vorm aan te geven:
Er zijn niet alleen verschillende rassen maar ook soorten, die allemaal wel vrij veel op elkaar lijken, denk aan:
- Amaranthus caudatus (de meest gangbare soort die eetbaar is)
- Amaranthus hypochondriacus (kleinere vorm, vaak voor de sier)
- Amaranthus cruentus
- Amaranthus gangeticus (wordt ook wel ‘Elephant Head’ genoemd)
- Amaranthus tricolor (ook wel Tampala genoemd
En dan zijn er nog flink wat hybriden. En ‘Klaroen’ is bijvoorbeeld ook een Amaranthus, en ook ‘Bayam’, en ‘Calaloo’ (hoewel ‘Callaloo’ vaker wordt gebruikt). En er is een Amaranthus die Chinese spinazie wordt genoemd (maar het is me niet helemaal duidelijk of dat Amarantus tricolor of Amarantus viridis is).
Er zijn dus zoveel verschillende soorten Amaranthus dat ik zelf door de bomen het bos niet altijd goed zie. En ik heb ook het idee dat ze heel makkelijk onderling kruisen (behalve de Amarantus tricolor). Er zijn lage planten (tot 40 centimeter) en hoge planten (tot ruim 2 meter) en alles daartussenin. Lees vooral bij de aankoop van zaden de beschrijving, en let daarbij op wat je wilt: wil je haar voor de oogst van bladeren, voor de oogst van de zaden, voor sier, om bloemen van te plukken, hoge of lage planten, etc.?
Het mooie van Amaranthus beperkt zich niet alleen tot de tuin, de bloemen kunnen ook geplukt worden en blijven minimaal 5 dagen mooi in een vaas (mits direct na het afsnijden in water gezet tot je de bloemen in hun vaas gaat schikken). En de bloemen kunnen ook worden gedroogd (mits fris en vers en jong geplukt).
En tot slot bloeien de planten niet alleen heel lang (tot ver in de herfst) maar krijgen de bladeren van sommige soorten/rassen ook nog een mooie herfstkleur (afhankelijk van het ras).
En dan over het eetbare van Amaranthus: de jonge blaadjes zijn lekker (en afhankelijk van het ras dus ook nog kleurig), bruikbaar in bijvoorbeeld salades. Wat oudere/grotere bladeren kun je nog prima stoven (zoals spinazie of snijbiet). Bedenk wel dat het blad van Amaranthus (net als van spinazie en biet) nitraten op kan slaan, zorg dus voor een niet te forse (stikstofrijke) bemesting en eet haar vooral in de zomermaanden. Zie op de pagina van Spinazie meer uitleg over nitraten in bladgroenten.
Ook de zaden zijn eetbaar; het is officieel geen graan maar de zaden worden wel als zodanig gebruikt, je kunt ze rauw verwerken (zoals chia-zaden, al hebben die uiteraard weer andere eigenschappen), of koken of poffen. Maar het wordt ook wel gemalen en dan in deegsoorten, cake, etc. gebruikt. De zaden kunnen in kleur variëren van bijna wit of beige tot bijna oranjerood en glanzend zwart (tricolor en groene rassen hebben vaak crèmewitte zaden, rassen met oranje bloeiaren hebben vrijwel altijd beige tot oranjerode zaden en donkerrode rassen hebben zwarte zaden. Ik proef zelf geen verschil in smaak.
En tot slot kan zelfs het kaf (de zaadhoesjes) worden gebruikt. Bij het oogsten van zaden wordt het kaf opgevangen en dat kan als een natuurlijke kleurstof/verfstof worden gebruikt. Van bijvoorbeeld het ras Hopi Red Dye (de naam zegt het al) werd het donkerpaarse kaf rond de zaden door de Hopi indianen gebruikt in een paarsachtig deeg. Ditzelfde ras geeft trouwens de mooiste donkerpaarse zaailingen en is op die manier ook heel geschikt als kleurige microgroente.
Het zijn eenjarige planten, ze kunnen wel een nachtvorstje verdragen maar zeker niet te veel of te lang. Om die reden zaai je haar niet te vroeg want de zaden kiemen snel en de zaailingen groeien vlot. Bij kamertemperatuur, voorgezaaid in april (maar mei en zelfs begin juni kan ook nog) kiemen de zaden binnen een week. De zaailingen groeien vlot en mogen uiteindelijk vanaf begin tot half mei (kijk nog even goed naar de weersverwachting) worden uitgeplant.
Ik heb wel eens gelezen dat Amaranthus niet graag wordt voorgezaaid. De reden zou zijn dat Amaranthus gevoelig is voor ‘Omvalziekte’ (in het Engels ‘Damping-Off’). Dit is een ziekte/aandoening waarbij meerdere organismen betrokken zijn en die zorgen voor het in een vroeg stadium omvallen (en dus doodgaan) van zaailingen. Dit gebeurt vaak in koele en natte omstandigheden. Ik geef eerlijk toe dat ik Amaranthus al jaren wel voorzaai (nog voor ik hoorde dat ze liever ter plaatse wordt gezaaid), en ik heb er nooit problemen mee gehad. Maar ik zaai dan ook niet te vroeg, en ik zaai (in april) in een zonnig raamkozijn, en ik zaai nooit te nat want dat is voor het overgrote deel van soorten niet goed (denk aan het rotten van zaden in te natte grond).
Mocht je haar net als ik liever voor willen zaaien gebruik er dan ruime potjes of een tray met grote vakjes voor en houd de zaaisels dus vooral lekker warm en vochtig maar niet te nat. Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn en de kans op nachtvorst heel klein is geworden (begin tot half mei, kijk altijd nog even goed naar de weerberichten). Zelf breng ik de zaailingen die in april in huis zijn gekiemd ergens in die maand alvast naar de kas, om af te harden, voor ik ze begin tot half mei buiten uitplant.
Als je Amaranthus liever ter plaatse zaait, wacht dan tot eind april/begin mei.
Amaranthus houdt van een zonnige plek maar doet het ook in de halfschaduw nog prima (maar hoe minder zon, des te ‘fletser’ wordt de kleur van blad en bloem (en de herfstkleur), voor de mooiste en meest intense kleur is zon nodig (misschien niet het belangrijkst als je haar voor de oogst van blad en zaden teelt maar wel als je haar voor sier, pluk of drogen teelt).
Amaranthus houdt van een losse grond die niet te droog mag zijn. Om die reden werken we wat compost door de grond voor het uitplanten. En afhankelijk van de soort en het ras geven we haar voor het uitplanten wat meer of minder van een organische meststof (kleine planten van 40 centimeter hebben uiteraard wat minder voeding nodig dan planten van ruim 2 meter hoog).
De planten bloeien van begin juli tot ver in de herfst, soms wel tot in november (afhankelijk van het weer). Zoals al eerder gezegd zijn er een aantal soorten/rassen die in de herfst een mooie verkleuring van vooral het blad en de stengels geven.
Ze is niet alleen zeer geschikt voor de volle grond, vooral de lagere soorten zijn zeker ook geschikt voor de teelt in pot. Zorg dan wel voor een losse potgrond (meng er bijvoorbeeld wat grof zand en/of vermiculiet door) en geef na 6 tot 7 weken voeding (want dan is de voeding in de potgrond op).
Soms heeft ze in de nazomer/herfst wat steun van een stok plus aanbinden nodig (vooral bij de hogere soorten/rassen). Wellicht is daar minder behoefte aan in het binnenland maar hier aan de kust kan een herfststorm er nog wel eens voor zorgen dat de planten omwaaien (die dan juist zo mooi in herfstkleur zijn).
Het is heel gemakkelijk om zaden van Amaranthus te oogsten, en ze geeft heel veel zaden (dat is ook logisch want je kunt haar telen voor de eetbare zaden). Mijn ervaring is dat er wel grote verschillen zijn: de Amaranthus Red Aztec (vooral gekweekt voor de oogst van blad en zaden) gaf enorm veel zaden. De Amaranthus Green Towers (vooral een sierplant) gaf hier amper zaden, en dat gold ook voor de Amaranthus tricolor (die ook geen grote bloeiaren maakt maar slechts tussen het blad verstopte witte bloeitrosjes van slechts enkele centimeters groot).
De verschillende Amaranthussoorten en -rassen lijken gemakkelijk met elkaar te kruisen. Voor de oogst van zaden die je het jaar erop weer wilt zaaien is het dus aan te raden om slechts 1 soort/ras te telen. Voor de oogst van zaden voor in de keuken maakt het uiteraard niet uit als je meerdere rassen/soorten teelt. Amaranthus tricolor verschilt wezenlijk van de andere Amaranthus-soorten en kruist niet met de andere soorten (is vooralsnog mijn ervaring).
De zaden kunnen crème, bruin, rood of zwart van kleur zijn. Als je ze wilt oogsten schud en wrijf je eens voorzichtig met je ene hand langs de bloeiaar terwijl je die boven je andere hand houdt: als de zaden rijp zijn vallen ze samen met het kaf in je hand. De zaden zijn klein en rond en vaak (maar dus niet altijd) zeer glanzend.
Dank je wel, staat hier mooi in bloei.
Als er iemand amaranth zaadstengels overheeft hou ik me aanbevolen, enkel onbespoten. Ik geef ze aan de vogels, dus Diana meteen de vraag heb jij wat over
Hallo Hendrik,
Sorry, ik heb helaas geen Amaranthus-pluimen voor je, ze bloeit hier nog volop en daar willen we zo lang mogelijk van genieten. En als de tijd komt dat de zaden rijp zijn wil ik ze zelf oogsten, en de rest gaat, samen met wat ik aan zonnebloempitten, etc. heb naar de vogels in onze tuin: Ruud maakt hier hele mengsels voor alle verschillende vogels, van tortelduiven en houtduiven tot kauwen, eksters, vinken, koolmezen, staartmezen, groenlingen, merels, roodborstjes, soms een halsbandparkiet of een specht, sinds we geen katten meer hebben zorgen we jaarrond voor alle vogels die onze kleine achtertuin bezoeken 🙂
groetjes,
Diana
Wat leuk om dit te lezen en wat een toevalstreffer: ik heb net zaden van Amarant in je winkeltje gekocht. Leuk, weer een aparte soort! Ik kocht ze vooral voor de bloemen maar zie nu dat Ruud ze speciaal ook voor de vogels bewaart. En vroeg mij af na lezing: zijn er nog meer dingen die jullie “na de mooi” ook aan de vogels gunnen? Ik wil volgend jaar wat extra dingen voor mijn kippen neer gaan zetten dus als mensen nog tips hebben (mais, aparte granen) zou ik die heel graag horen! Gr.Pien
Hallo Pien,
Ik durf het niet te zeggen, wij kopen ons vogelvoer altijd bij een dierenwinkel in de buurt, dat vinden de vogels hier altijd de lekkerste mix. Maar ik schoon zaden altijd in de achtertuin dus er valt van alles; van amaranthus tot zonnebloempitten en van quinoa tot zaden briza maxima. Mais is altijd goed, en Sorghum ook. Ik denk dat vooral zaden die veel voedingsstoffen bevatten geliefd zijn (veel vetten of koolhydraten bevatten), zoals misschien ook wel lupinen, graanachtige soorten, etc. Maar ik heb er zeker geen verstand van. Misschien leuk om ook even op een zak vogelvoer te kijken wat erin zit. Of misschien op de website van de vogelbescherming, vivara, etc.
groetjes,
Diana
Dank je wel! Eigenlijk is het zo simpel: ik ga gewoon vogelvoer zaaien. Ik snap niet dat ik daar niet eerder aan dacht! Misschien vinden mijn kippen dan niet alles lekker maar het zal ze ook geen kwaad doen. Ben benieuwd of het ook mooie planten oplevert want daar is het mij vooral om te doen. Gr. Pien
wanneer oogst ik de zaden en wat is de makkelijkste manier om het kaf van het koren te scheiden?
Ik heb ze in mei geplant en ze zijn nu mooi nog van kleur. Ik heb de donkerpaarse (qua blad) met mooie rode aren.
Hallo Maddy,
De tijd dat de zaden rijp zijn hangt af van wanneer je ze zaait maar ook van het weer in die zomer. Wrijf vooral eens met een hand stevig over en langs een halm terwijl je je andere hand eronder houdt. De kleine glanzende zwarte zaden moeten dan bijna vanzelf in je hand vallen, samen met het kaf. Het kaf kun je er gemakkelijk vanaf blazen, ik doe het geheel in een bakje en als het droog genoeg is blaas ik schuin over de zaden/kaf terwijl ik bakje constant iets draai en een beetje kantel. Het restje doe ik vaak in een zeefje.
Rode Amaranthus heeft vaak glanzend zwarte zaden maar er zijn ook rassen (vaak die met oranje bloemen) die crèmekleurige of bruinoranje zaden hebben.
Ik oogst nu volop Amaranthuszaden, ik weet dat ze rijp zijn als ik de halm tussen duim en wijsvinger makkelijk van het steeltje kan schuiven.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Wat ik me afvraag is of er ook giftige soorten zijn? Ik heb volledig paarse plantjes die waarschijnlijk ooit voor de sier in de tuin van mijn moeder zijn beland en dan nu via gedoneerde compost in mijn tuin..ik kan zelf niet echt de soort vaststellen. Hij lijkt op de soorten met Red in de naam.
Hoi Floortje,
Is het wel Amaranthus wat je nu in de tuin hebt ?
Zitten er al bloemen in, want de roodbladige tuinmelde lijkt in beginstadium ook wel op de roodbladige Amaranthus.
Groeten,
Petra
Hoi Petra, er zitten nog geen bloemen in, maar ik heb ze bij mijn moeder wel zien staan met bloem en al, en daar stond geen roodbladige tuinmelde.
Hallo Petra,
Goede vraag, had ik zelf niet aan gedacht!
Je moet inderdaad wel heel zeker weten dat het Amaranthus is voor je ervan gaat proeven. Ik ken geen giftige planten die op Amaranthus lijken maar voorzichtigehdi is altijd belangrijk als je niet-zelf-gezaaide planten wilt eten.
groetjes,
Diana
Hallo Floortje,
Ik moest dat zelf voor alle zekerheid ook even opzoeken. Er bestaan 75 soorten Amaranthus met daarbinnen meer dan 150 rassen. Er is geen enkele Amaranthus die giftig is, dus hoe dan ook kun je blad en zaden eten. Het blad kan uiteraard wel wat nitraat bevatten, zoals alle bladgewassen.
groetjes,
Diana
Bedankt! Ik ben uiteraard voorzichtig, ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de zaden. Qua spinazieachtig spul heb ik genoeg aan de Nieuwzeelandse, de snijbiet, de bladeren van de zoete aardappel en de bladeren van de bietjes . Tegen de tijd dat de zaden oogstbaar zijn weet ik wel zeker of het een amarant betreft of niet, dan heb ik natuurlijk de bloemen al gezien Heel fijn dat ik nu weet dat er geen giftige soorten Amarant bestaan!