Goed kijken
Nu het eindelijk echt lente is begint het onkruid ook weer te groeien. Hallo Heermoes :-). Wel zeker een week of 2 later dan normaal, met dank aan het koude voorjaar. Maar nu het onkruid groeit, groeit het gelijk ook goed. Toch is het handig om juist nu eerst eens goed te kijken voor je er met de botte bijl in hakt (of schoffelt).
Neem vooral de tijd om de tuin eens na te gaan en te kijken wat er groeit dat wellicht geen onkruid is. Op bepaalde plaatsen in de tuin vind ik zaailingen van soorten die ik heel graag zou willen houden. Op de foto zie je een zaailing van komkommerkruid (Borago officinalis), rond de plaats waar ze vorig jaar stond. Er komen er steeds meer op. Leuk! En dus plant ik wat zaailingen op een andere plaats uit. En tuinburen komen ook wat zaailingen ophalen. En dan kan ik de rest altijd nog weg schoffelen.
Ook vind ik zaailingen van Astrantia (een echte koudekiemer), van Polygonum oriëntale, van Eschscholzia californica en van de rode Tuinmelde (Atriplex hortensis, zo gemakkelijk te herkennen aan het roodpaarse blad, zie foto). Zaailingen van Lagurus ovatus Bunny Tails, bloedzuring (Rumex) en van landkers (Barbarea), Dus voor het wieden vooral even goed kijken of er iets tussen staat dat je vooral niet om wilt schoffelen.
Naast wieden, verplanten, zaaien, verspenen, etc. beginnen nu ook de eerste andere werkzaamheden op de tuin te komen. Water geven in de kas, want de tomaten en paprika’s/pepers kunnen dat al goed gebruiken en groeien zo goed dat ik deze week ook al de eerste diefjes kan verwijderen en ze voorzichtig aan de stokken vast kan gaan maken.
Ik kan de sugar snaps en peultjes en Lathyrussen al een hulpje geven, even door het gaas duwen waar ze bij staan, zodat ze daarna zelf kunnen gaan klimmen, en dan kunnen volgende week ook alle netten, etc. weggehaald worden. Nu de zaailingen zo’n 35 centimeter hoog zijn, zijn ze niet lekker meer voor vogels (en als je het net of rekje of wat dan ook laat staan gaan de planten daarin klimmen, in plaats van in het rek dat je ervoor wilt gebruiken).
Ook mijn vrienden, de lieveheersbeestjes, zijn er weer. Op de kruisbes (foto) zag ik er meer dan 10. En dat is dan minder, want dat betekent dat ook mijn vijanden er weer zijn (luis). Ik hoop dat de lieveheersbeestjes honger hebben en zorgen dat de luizen opgegeten zijn voor ze een plaag voor andere planten kunnen vormen. Als je goed kijkt zie je op de foto (links van het midden bovenaan, boven de gemene stekel) trouwens ook gelijk dat de bloempjes uitgebloeid raken en er al minikruisbesjes aan de plant hangen. Ook de aalbessen staan nu vol in bloei, de blauwe bes (in de halfschaduw) in knop. De peer bloeit, de appel staat in knop, de kweeper komt in blad (die bloei valt altijd wat later).
Overal is nu wel wat te zien en wat te doen. Vandaag eerst de rabarber water geven, ze staat hier in de halfschaduw en begint wel te groeien, maar de sappige, eetbare stengels kunnen wel extra water gebruiken, nu het zo droog is (en volgens de knmi blijft het ook nog droog tot na het weekend).
Tot slot nog een foto van Solanum villosum Golden Pearls. Vorige maand gezaaid en nu al zo’n 30 centimeter groot. Afgelopen week in een pot uitgeplant. Ze schijnt een slap struikje te worden (vandaar de keuze voor een pot), met gele tot oranje besjes, verwant aan de tomaat. De besjes zouden onrijp licht giftig zijn (zoals onrijpe tomaten dat ook zijn), rijp zouden ze naar tomaat met een extra zuurtje moeten smaken. Het is voor mij de eerste keer dat ik haar teel, dus ik ben benieuwd wat het wordt. Dat ze nu (buiten) al bloeit is in ieder geval een goed teken.
Het is idd een makkelijke bezigheid om zaailingen te verplaatsen, zo verplaatste ik vorige week nog digitalis en kaardebol. Dat gaat daar wel snel in je serre; de eerste dieven!!! zo ver sta ik nog niet ;-(
Hoi Diana
Ik heb zaad gedroogd van een paprika van vorig jaar (weet geen naam meer) eigenlijk min of meer per per ongeluk. De resten van de paprika die we hadden gegeten waren blijven staan op een schoteltje en daardoor al behoorlijk gedroogd. Ik heb ze toen in een koffiefilter gestopt en droog bewaard en dit jaar twee zaadjes in een potje gestopt. In februari binnen op de vensterbank gezet. Hij heeft ondertussen 6 blaadjes en gaat nu bloeien. Dat wordt natuurlijk niets want hij is nog geen 20 cm hoog. Zal ik de bloemen er uit halen en in een grotere pot zetten of direct maar plaatsen in de kas. Het is wel een schattig gezicht zo’n ieniemienie plantje met ieniemienie bloempjes.
Verder ook hier druk met verspenen, onkruid wieden en opgekomen zaailingen, ook van de borago, verplanten. Met dit weer helemaal geen straf.
Veel plezier en succes
Groet
Gea
Hoi Gea,
20 centimeter is al een mooie maat voor een paprikazaailing, het zou kunnen zijn dat ze daar haar vertakking maakt (splitst op het punt van het bloempje de steel zich in 2 of 3 takken? – vaak zie je daar het eerste bloempjes verschijnen). Dat bloempje kun je weghalen, maar het is wel een teken dat de zaailing er aan toe is om naar de volle grond of grote pot te gaan, te groeien en dan zie je vaak dat er na dat eerste bloempjes binnen enkele weken al meerdere nieuwe bloempjes verschijnen. Volgende week is het ijsheiligen, en overdag is het al lekker warm in de kas, ik zou de gok wagen en haar in de kas uitplanten. Mocht er volgende week toch nog een koude nacht komen, kun je altijd een vliesdoekje over haar heen doen (waaronder het overdag opwarmt en ze in de nacht profijt van heeft), maar op de knmi geven ze ook voor de langere termijn geen vorst meer aan.
groetjes,
Diana
Hoi
Wat een snelle reactie. Dank je. Het is wat ingewikkeld, want nu ik beter kijk zijn er meer bloempjes. En in de oksel waar het steeltje van het grootste bloempje zijn ook 2 hele kleine blaadjes zichtbaar die haaks staan op het andere blad. Daarnaast is er bij het blad wat aan de andere kant zit ook een bloemsteeltje waar een nieuw blad en een heel klein bloemknopje zit. Moeilijk uit te leggen maar ik denk dat het plantje bezig is met vertakkingen. Dus volg ik je raad op en zet ik haar in de kas. Tot 13.00 is het wortel gewas en na 14.00 bloemgewas. Ik ga voor de laatste en dus vanmiddag verplanten. Bedankt voor je advies.
Groet
Gea
Hallo Diane,
Ik vraag me af , hoeveel cm ik tussen de tomatenplanten moet rekenen?
Ik kan dit zo snel niet vinden, is 50cm genoeg??
B.v.d. Inge
Hallo Inge,
Ik houd hier een afstand van 55 centimeter per rij aan. In de rij staan ze krapper, want dan verdeel ik de ruimte van middenpad tot glas gewoon in 3 (ik zet in de rij altijd 2 tomatenplanten en dan 1 paprika, peper of aubergine). Dat zal dan een afstand zijn van zo ongeveer 40 centimeter. Ik zal vanmiddag even een foto maken van de kas en die vanavond in het tuindagboek zetten, dan kun je wellicht wat makkelijker inschatten wat ik hier als afstand houd.
groetjes,
Diana
Oh wat schrijf je leuk! En wat leer ik veel hier. Ik kan er de hele dag in lezen! Super! Ik geniet helemaal mee 🙂