Geneeskrachtig
Eén van mijn favoriete nieuwe recepten (dit jaar voor het eerst gemaakt) is de Oxymel (het mengsel van verse salie, gember, zelfgemaakte appelazijn en koud geslingerde honing dat ik gebruik als spoel- en gorgelmiddel bij keelpijn, hoesten maar ook bij pijnlijk tandvlees, als ik op mijn lip heb gebeten, etc.). Het staat hier nu al enkele maanden in de koelkast en is nog steeds prima houdbaar, en ik heb ook het idee dat het goed werkt. Ik heb het recept deze week op de website geplaatst: Oxymel
Een andere favoriet is de smeerwortelolie die we bij allerlei kleine ongemakken gebruiken; bij droge ruwe handen, spier- en gewrichtspijn, oppervlakkige schaafplekjes, etc. Ik gebruik het ook bij droge lippen, en Ruud gebruikt het op schrale of schilferige plekjes op zijn kale hoofd als het koud en nat op de tuin is geweest. En zo kan ik nog wel even doorgaan – mijn eigen haarlemmerolie 🙂
Ik heb vorig jaar smeerwortelolie van het blad van smeerwortel gemaakt. Ik schreef al eens een uitgebreid blog over de fijne eigenschappen van smeerwortel en over de voordelen van de Russische smeerwortel Bocking 14 ten opzichte van gewone smeerwortel (de gewone smeerwortel is ook al geweldig hoor, de Bocking 14 is daar de overtreffende trap van). Dat blog, met informatie over de eigenschappen ervan en hoe het je in de tuin kan helpen in bijvoorbeeld een gier, mulchlaag, gefermenteerde plantenvoeding, etc. en hoe je het kunt drogen om in olie te leggen, kun je hier vinden: Smeerwortel
Dit jaar wilde ik de wortel gebruiken, dat zou volgens kenners/herboristen/ervaringesdeskundigen nog veel beter/krachtiger zijn dan het blad. Er is dan wel een verschil in oogsttijd: als je het blad wilt gebruiken oogst je die vooral in het begin van de zomer; wanneer de sapstroom sterk is en het relatief jonge blad vol nuttige/geneeskrachtige stoffen zit. Als je de wortels wilt gebruiken wacht je juist tot het najaar, wanneer het blad afsterft en alle geneeskrachtige stoffen zich in de wortels hebben teruggetrokken voor de overwintering.
En dus groef ik half oktober een smeerwortel-wortel op (maar dat kan nu ook nog prima, eigenlijk zelfs beter want nu zijn de planten hier bovengronds pas echt afgestorven. Ik gebruikte een plant/wortel van een Bocking 14-plant maar gewone smeerwortel is dus ook prima.
Je kunt zien dat de plant behoorlijk fors is (1 jaar geleden vanuit een wortelstek opgekweekt). En je kunt ook zien dat ik het wortelgestel niet volledig uit de grond heb kunnen halen; er zijn wat wortels afgebroken. Een deel van die kleine achtergebleven stukjes wortel zullen de winter waarschijnlijk wel overleven en in het voorjaar voor nieuwe planten zorgen. Want misschien is smeerwortel ondertussen zo belangrijk in onze tuin dat ik het geen onkruid meer noem, maar ze blijft een buitengewoon sterke plant met een sterke wil om te overleven en uit te breiden 🙂
Bovenaan deze pagina zie je trouwens hetzelfde wortelgestel maar dan zonder het blad.
Ik heb de wortels op de volkstuin in een emmer water uitgespoeld om zoveel mogelijk grond te verwijderen. En vervolgens heb ik die in een emmer mee naar huis genomen en in de gootsteen nog wat beter schoongespoeld. En zo zag dat er uit:
Daarna werd het tijd om de wortels te gaan snijden. Ik zie trouwens op internet ook wel wat recepten waarbij de wortels eerst worden geschild, maar het is me dan niet helemaal duidelijk waarom. Met het idee dat er in de schil vast ook gezonde stoffen zitten besloot ik de wortels niet te schillen en heb ik die alleen in kleine/dunne plakjes gesneden. Ik kwam er toen ook gelijk achter waarom smeerwortel zo heet; de wortels geven bij het snijden een wat slijmerig vocht af, niet veel maar het glibbert een beetje. Het leek me verstandig om dat er niet af te spoelen maar lekker te laten zitten (ook daar zitten vast gezonde stoffen in).
Het drogen bleek best gemakkelijk te gaan: ik droogde de wortelstukjes 6 uur lang op 40 graden in de voedseldroger, en toen waren ze echt kurkdroog. Op hoge temperatuur (boven de 65 graden) drogen is niet aan te raden want daardoor kunnen geneeskrachtige stoffen wellicht verloren gaan. Ik denk dat het drogen van stukjes wortel ook prima op een warme plek kan, zoals op de vloerverwarming of op een modem of ander apparaat dat altijd aan staat en warmte afgeeft. Wellicht zelfs gewoon bij de verwarming en overdag in een zonnig raamkozijn. Het duurt dan natuurlijk wel langer maar de kans dat het gaat schimmelen lijkt me heel klein. Kleine stukjes en dunne plakjes wortel drogen natuurlijk makkelijker dan dikke wortels en grote stukjes dus daar kun je ook nog een keuze in maken. En spreid de stukjes vooral goed uit en leg ze op een droog bordje.
Ik heb zelfs ergens gelezen dat je de wortelstukjes ook zonder drogen op olie kunt leggen door de wortelstukjes eerst een langere tijd op lagere temperatuur te verhitten maar dat zou later wel wat risico’s geven bij de bewaring (het vocht in de wortels zullen, als het vocht niet voldoende is verdampt, voor het schimmelen van de olie kunnen zorgen). Als mensen ervaring hebben met het gebruiken van de rauwe wortels voor olie, dan hoor ik graag hoe je dat hebt gedaan! Ik las op deze website/pagina (van Anne Tanne) dat het ideaal is om de wortelstukjes 7 dagen lang constant op 45 graden te verwarmen. Dat is meer dan 150 uur en dat is natuurlijk amper haalbaar. Als optie wordt gegeven om in plaats daarvan elke dag de wortelstukjes in de olie een uur lang tot 50 à 60 graden te verwarmen en dan weer af te laten koelen tot de dag erop. Maar eerst drogen leek me gewoon fijner en minder risicovol.
Na het drogen heb ik de wortelstukjes in olie gelegd, zodat de goede stoffen daarin kunnen trekken. Ook daar vind ik wel wat verschillende meningen en manieren over; over de soort olie, over wel of niet verwarmen en over het aantal weken waarin de wortelstukjes moeten macereren (’trekken’) in de olie. Ik heb er amandelolie voor gebruikt maar je kunt elke olie die je fijn vindt gebruiken (denk aan avocado-olie, druivenpitolie maar ook jojoba-olie, olijfolie of zonnebloemolie (in het blog over smeerwortel schreef ik meer over de keuze die je daarin kunt maken).
Ik heb de gedroogde wortelstukjes afgewogen en in een pannetje gelegd en vervolgens 4 keer zoveel olie afgewogen (dus 100 gram wortelstukjes + 400 gram olie) erop gegoten. Dit heb ik in een pannetje 4 uur lang op 50 graden laten trekken. Ik vond het handig om dat in het droogapparaat te doen want die kan ik nauwkeurig op 50 graden zetten en kost weinig stroom. Maar zonder droogapparaat zou je kunnen denken aan een oven of au bain marie op een heel laag vuurtje. De temperatuur mag niet hoger dan 70 graden worden omdat de gezonde stoffen dan verloren kunnen gaan. En daarna heb ik de olie met wortelstukjes in een weckpot gedaan en die nog 5 weken bij kamertemperatuur (niet in de zon) laten trekken. Dat is een soort tussenvorm die me wel fijn leek; er zijn ook mensen die niet verwarmen maar de gedroogde stukjes nog een paar weken langer laten trekken. En er zijn mensen die juist alleen maar meerdere dagen of uren verwarmen en het dan gelijk zeven.
Maandag heb ik eindelijk het eerste kleine beetje gezeefd. Maar we hebben dus al een paar keer wat olie uit de pot gehaald om te proberen. Waar je het voor kunt gebruiken heb ik al genoemd. De stoffen in smeerwortel stimuleren de celdeling en het vormen van nieuw weefsel. In de middeleeuwen werd het gebruikt bij botbreuken, nu kun je denken aan het gebruik bij bot- en gewrichtsproblemen als reuma, artrose, artritis, verstuikingen, verrekkingen, maar ook het herstel na een wond, bij littekens, etc.. Het wordt ontraden om het op open wonden te gebruiken (omdat er ook ongezonde stoffen in zitten en omdat het een wond zou kunnen helpen genezen die echter nog niet schoon is (met een potentieel abces tot gevolg). Ook het gebruik door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt afgeraden. Lees over de gezonde en ongezonde stoffen (bij inname) vooral meer op deze pagina: Pluk Geluk. Je vindt er ook gelijk wat recepten voor de koude en warme manier van maken. Ook hier vind je nog wat uitleg en een recept: Hortus vitae. En je kunt nog veel meer informatie en recepten vinden hoor, googel bij meer interesse vooral zelf ook nog even op ‘smeerwortelolie recept’.
Dus voor alle duidelijkheid nog even: smeerwortel geneest, als je iets zoekt wat je juist op open wondjes kunt gebruiken om te voorkomen dat het gaat ontsteken kun je beter kiezen voor een olie van goudsbloemen
Hier gebruiken we de olie ondertussen vrijwel elke dag; Ruud op zijn hoofd en de rode plekjes in zijn gezicht, nu het zo koud is. En ik wrijf, als ik thuis kom van de tuin, een paar druppels in mijn handen. En ik smeer het op blauwe plekken, en op de knokkel van mijn linker pink die ik ooit brak en die altijd een beetje dik en stijf en pijnlijk is in de wintermaanden. En ik heb 3 delen olie met 1 deel bijenwaskorrels gemengd, au bain marie verwarmd tot de bijenwas was gesmolten en dat in een potje gedaan. En daarmee heb ik mijn eigen lippenbalsem gemaakt, heerlijk bij koud en nat weer en een stevige wind. Ik schreef het al; mijn eigen haarlemmerolie 🙂
Tot slot van dit blog nog een reden om smeerwortel te koesteren, in het voorjaar en vroeg in de zomer bloeit ze met mooie lipbloempjes. Bij de witte en de paarse ‘gewone’ smeerwortel kun je de uitgebloeide bloempjes beter weghalen voor ze zich uitzaait. De Bocking 14 bloeit meer roze tot rozelila en zaait zich niet uit want is steriel, maar levert blijkbaar wel genoeg nectar want ze wordt net zo druk bezocht door hommels. Ik krijg van dat soort foto’s gelijk al weer zin in het voorjaar 🙂
Weer prachtig geschreven, wat een passie lees ik hieruit; heerlijk!
Helemaal mee eens 😊
Beste Diana,
Bedankt voor deze heldere uitleg, ik ga vanmiddag meteen aan de slag met de wortels van de Russische smeerwortel.
Groetjes, Simone
Heel inspirerend!
Goedemorgen Diana,
Wat heb je het allemaal weer helder omschreven. Veel geduld en observeren spreekt uit je teksten. Door zelf de wortels “uit te broeden” begrijp je de plant ook beter, althans dat merken we aan de reacties door wortelstukplanters. Naarmate de planten ouder worden, worden ook de wortels dikker. Planten van 20 jaar oud geven wortels zo dik als een komkommer dus de opbrengst van de wortels wordt ook steeds groter. Ik het geval van gebruik van de wortels dus belangrijk. Dank wederom en succes….
Hallo Diana,
Heel interessant! Ik ben al even bezig me in te lezen in de Russische smeerwortel. Weet je een goed adres waar ik wortels kan kopen?
Groetjes
Dag Diana,
oh wat ben ik blij met deze blog. Heb er zodanig veel van staan en elk jaar breidt dit telkens uit. Ik trek de bladeren eraf en soms trek ik zodanig hard dat ik een stuk wortel meeheb. Hiermee maak ik dan maar nieuwe planten. Ik vind het zo zalig de hommels te zien werken. In de moestuin mulch ik vooral de bladeren, maar nu ik jouw blog lees krijg ik meteen zin om dit ook uit te proberen. Bedankt voor jouw tijd en de ideetjes. Zowel de oxymel en de gedroogde versie in amandelolie vind ik heel boeiend. Groetjes Carine
Ja heel inspirerend, veel dank weer Diana!!!
Weer leerzaam dank je wel hiervoor.
dag Diana dank voor je geweldige werk.
betreft OXYMEL je adviseert daar bakpapier te gebruiken.
een tip, ik heb ook bakpapier gebruikt in potten gefermenteerde groenten, was door een ander blog schrijfster aangeraden. Het is echt géén goed idee! Bakpapier bevat siliconen dit laat door het vocht los en komt in je mooie product terecht. Heb 4 potten weg moeten gooien. Is dus zelfs schadelijk voor je gezondheid.
Hoi Nica,
Dankjewel voor je reactie!
Ik dacht altijd dat bakpapier een heel eenvoudig, makkelijk en veilig product was en gebruikte het vaak in plaats van aluminiumfolie.
Toevallig las ik dit weekend een stukje over bakpapier. Er zit geen siliconen in bakpapier (dat zou nog redelijk onschuldig zijn want siliconen (die van de betere kwaliteit) is gemaakt van rubber). Bakpapier blijkt voornamelijk te bestaan uit Bifenol A (wat in de volksmond BPA wordt genoemd).
Ik heb mijn oxymel gelukkig niet weg hoeven te gooien maar heb wel bedacht dat ik het niet meer onder vocht wil houden met BPA. Ik heb glazen knikkers gekocht en doe die in een plastic zakje. Geen idee wat er in zo’n plastic zakje zit dat wellicht kan reageren met/door de zuren in de appelazijn, als iemand eens een tip heeft voor een beter afgesloten zakje dan een plastic zakje hoor ik het graag!
Ik heb de tekst gelijk even aangepast, nogmaals dank!
Diana
Ik gebruik voor dit soort dingen een picklepers. Vanaf ca.€15 te koop via webshops, natuurvoedingswinkels etc. Ideaal ding voor mensen met een moestuin.
Binnen twee dagen hele knapperige gefermenteerde groente. En daar ga ik nu dus ook Oxymel mee maken, leuk!! Inspirerend verhaal, dank daarvoor!! Groeten, Pien
Hallo Pien,
Dankjewel voor de tip voor een ‘pickle pers’!
Ik had er nog nooit van gehoord, gelijk gegoogeld en wat een uitkomst!!
Nu nog bedenken welke ik wil (kunststof of glas, welke inhoudsmaat, etc.). Ik zag hier mooie: Peter van Berckel. Hij heeft ook een boek geschreven over Tsukémono, snelle Japanse pickles. Klinkt ook heel interessant, ik heb gelijk het gratis e-book met wat basisuitleg en 3 recepten gedownload.
Ik bedenk dat het ook handig is om er de gefermenteerde plantenvoeding mee te maken.
Afijn, ik ga snel verder zoeken en bedenken welke handig voor mij zou zijn.
Nogmaals dank voor de tip!
groetjes,
Diana
Heer van Berckel was een keer op tv.
https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/passie-voor-eten/video/japans-fermenteren-amersfoort
50 euro voor 1 glas is heftig, dan vraag ik me af, loont het zich nog om het zelf te maken. Alternatief zijn zogenaamde glas gewichten
https://www.amazon.de/Fermentops-Glasgewichte-Fermentation-lebensmittelecht-optimale/dp/B093Y91K7H/ref=sr_1_6?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=3QWBMRT66TVOB&keywords=fermentieren+glas&qid=1669805426&sprefix=fermenteren+glas%2Caps%2C156&sr=8-6
Die zijn er in verschillen maten.
Zelf heb ik een vertaling van een Japans kookboek, die helaas niet meer op de markt is. Heb het regelmatig als handleiding gebruikt.
groetjes Con
Hallo Con,
Dankjewel voor de tip en links!
Ik heb zelf ondertussen een pickle-pers besteld (de 1,7 liter-versie kost € 33,95). Nog niet gebruikt want pas gistermiddag ontvangen. Maar ik ben wel heel blij met de kwaliteit ervan; voor mij geen gedoe meer met appels, zuurkool, perenazijn en ander fermenterende ingrediënten die naar boven drijven en die ik maar onder het vocht wil houden. De set met glasgewichten ziet er ook heel fijn uit!! Maar ik heb ook weckpotten met een wat smallere opening waar niet elk glasgewicht in zou passen (zoals waar nu de appels in zitten, ik heb er nu maar een zakje met gedroogde kikkererwten over gelegd, dat houdt de appels in ieder geval onder de pekel :-)). Hoe dan ook; er zijn altijd meerdere opties, misschien schrijf ik er eens een blog over als ik wat meer ervaring heb met het kort en lang fermenteren. Leuke recepten zijn natuurlijk altijd van harte welkom!!
groetjes,
Diana
Geen ervaring met oxymel, maar zuurkool houd ik afgesloten met koolbladeren en wat zwaars erop. Zou dat (of een ander wat dikker blad) geen optie zijn?
Hallo Gerrieke,
Dankjewel voor de tip!!
Ja, met kool gebruik ik inderdaad ook wel een blad maar ook hier moet er dan ook nog wat zwaars op.
Ik kreeg van Pien de tip voor een ‘pickle pers’ en dat ziet er heel handig uit en daar ga ik eens uitgebreid op googelen.
groetjes,
Diana