Gek of erg
Zo waren we vorige week rond deze tijd nog chagrijnig omdat we 4 keer op één dag een hagelbui op ons hoofd kregen, en zo vallen 1 weekje later de mussen dood van het dak (niet echt natuurlijk) van de hitte.
Je hoort ons niet klagen (al is het wel even wennen aan deze temperaturen), en de tuin lijkt er ook blij mee.
Alles lijkt nu de grond uit te springen, er kiemt van alles, er groeit van alles en er bloeit ook ineens van alles…..
De eerste aardbeibloempjes gezien. En eindelijk kunnen we rabarber oogsten, heel lang waren er wel wat stengels maar nu groeien die elke dag echt centimeters.
De braam schiet in het blad en ik zag al wat knopjes, de zwarte bes bloeit al volop en ook daar begint het blad nu goed te groeien. De aalbes bloeit dit jaar rijker dan vorig jaar:
Alleen de blauwe bessen blijven wat achter, het blad nog wat paarsachtig/geelgroen van de kou, maar we hopen dat dat in de komende warme dagen ook steeds wat groener en frisser en meer wordt.
En nu kunnen we dan ook echt aan de slag, de kou voorbij. De kassen staan vol met zaaisels en zaailingen, soms al groot genoeg maar de hagel en koude nachten hielden ons tegen. Maar nu zijn we aan het uitplanten geslagen, en aan het verspenen (want als er iets uit de kas kan, kan dat plekje weer worden opgevuld door andere soorten die nog stonden te wachten op een groter plekje (ja, het is wel lastig uitleggen maar iedereen met tuin weet vast wat ik bedoel :-).
Mijn uitzicht vanaf mijn tuinstoel, een lekker plekje in de zon:
Er zijn al potten gevuld maar ook nog genoeg leeg, er zijn al verhoogde bakken gevuld maar ook nog genoeg leeg. En ik mag dan bedenken waar ik alles wil hebben, en Ruud plant dan alles uit, wat en waar ik de potjes dan ook neerzet.
En denk niet dat ik vervolgens erbij sta te kijken hoor, ik zit op diezelfde tuinstoel, verspenen, verspenen, verspenen, ik heb gisteren wel meer dan 200 zaailingen verspeend, van de laatste tomaten tot spruitkool, van eenjarig bonenkruid tot ananaskers, van Agastache tot Zinnia’s, van quinoa tot knolselderij. Zoveel dat het ook allemaal niet meer terug in de kas past (want daar zijn we ook al druk bezig met het uitplanten van de tomaten, pepers, paprika’s en aubergines). Aan het einde van de dag zag dezelfde tuin er zo uit:
Overal bakken met verspeende zaailingen. Allemaal leuk en aardig maar ook voor deze plekken heb ik al weer plannen, wil er worteltjes zaaien, en schorseneren, lenteui, donkerpaarse bietjes, etc.. Dus hoe lang deze bakken met verspeende zaailingen hier mogen blijven staan……. we komen nu gewoon ruimte tekort.
Met de zon en warmte die ons voor de komende dagen wordt beloofd hopen we dat we volgende week al weer wat plaats hebben gecreëerd om weer uit te planten.
Zodra we de mooie weersvoorspellingen zagen hebben we ook gelijk wat stamboontjes gezaaid. En na 5 dagen is dit al het resultaat:
Ze mogen binnenkort worden uitgeplant in een verhoogde bak. Zie je, daar begint het al, want dan moet er wel een bak met verspeende zaailingen weer een ander plekje krijgen. Maar uiteindelijk hopen en denken we dat binnen een week of 4 alles echt is uitgeplant en een eigen plekje in de tuin heeft en alles ook in die tuin past (ik twijfel er nu nog even aan, ik lijk wat tuin tekort te komen :-)).
En zo gaat het hier dus nu in de tuin. Hoe het in de kas gaat (bijna alles uitgeplant) ga ik beschrijven in mijn blog op de website van Pokon. Zodra het stukje erop staat plaats ik hier even de link: De kas in mei
Oh ja, tot slot nog even: mocht je iets lekkers voor moederdag willen maken, maak deze Tiramisu Pavlova:
Er zit helaas niets in waarbij ik wat lekkers uit de tuin kon oogsten/gebruiken, maar zo lekker dat ik het recept toch maar op de website heb gezet (denk aan echte tiramisu maar dan lichter en luchtiger, knapperiger, oei, misschien wel lekkerder als ik dat zomaar durf te zeggen). Het recept kun je hier vinden: Tiramisu Pavlova
Wat ziet het er allemaal goed uit, om jaloers op te worden. Hier in het midden van het land gaat het allemaal wat langzamer. Maar nu, met dit weer gaat het hier natuurlijk ook explosief groeien! De tomaten eergisteren naar de kas verhuisd, volgende week mogen ze op een vruchtendag de volle grond in. Ze staan er prachtig bij, dank voor de goede zaadjes van jou!
Nu nog een vraag, ik had deze vraag volgens mij gepost, maar kan het niet meer terugvinden. Nu moet ik zeggen, je hebt ook een steeds grotere fanclub; geweldig dat je naast al je tuinwerkzaamheden iedereen zo snel kunt antwoorden!
Ik heb bonen bij je gekocht, maar niet genoteerd of het stam of stokbonen zijn. En je zadenlijst is nu (begrijpelijk) weg. Het gaat om de volgende soorten. Sojabonen black jet, en pronkbonenmix Firestorm en snowstorm. En kan ik ze ook per 3 of 5 leggen. Rond de stokken leg ik altijd tussen de 5 en 7 bonen. Alvast hartelijk dank!
Hoi hoi,
Ik heb ook de Sojaboon blackjet van Diana besteld. toen ik bestelde had ik alle informatie gekopieerd van de bestelde zaden en in een pdfje gestopt. De sojabonen zijn stambonen en volgens de info kan je ze planten per 3 🙂 ik kan je eventueel de pdfje toesturen als je dat wilt?
Groetjes Nadi
En hier kan je de info van de pronkbonen vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuinzaden/stokpronkboon-moonlight/
Ik hoop niet dat ik voorbarig ben met het antwoorden voor jou Diana. Ik dacht gewoon ik weet toevallig de antwoorden en je hebt het vast heel druk..
Hallo Nadi,
Geeft niks, ik ben heel blij met je!
Ik lees bericht voor bericht, van oud naar nieuw en zo beantwoord ik ook. Dat vond ik altijd het makkelijkst, en zo miste ik ook geen vraag of opmerking. Maar misschien moet ik voortaan gewoon eerst alles eens lezen voor ik zelf iets ga beantwoorden wat een ander al voor me heeft gedaan :-).
Dankjewel!
Diana
Hoi Diana,
Ik kon nergens een mailadres van je vinden, vandaar dat ik je via deze weg een bericht stuur. Zou je het leuk vinden om mee te werken aan een interview voor magazine Cashew Stadstuinieren? Wil je mij misschien een mail sturen? Dan vertel ik je er graag meer over!
Vriendelijke groet,
Marike Ooms
Hallo Marike,
Ik ga je zo gelijk mailen!
Diana
hallo diana, wat een geweldige site. na jarenlang 3 hoog achter te hebben gewoont heb ik sinds een jaar een mooie tuin. met de info op jou site zijn al menig plantje gered! we hebben een kleine kas waar ik een komkommerplant in heb. nu is 1 komkommer behoorlijk aan het groeien, ik denk ongeveer 13 cm. alle andere komkommertjes zijn pas een cm of 3 en lijken niet te groeien. hoe kan dit? is die ene snel of is de rest traag? moet ik die ene eraf halen zodat de rest ook gaat groeien?ik hoop dat je me kunt helpen want ik wil heel graag lekker ervan kunnen snoepen over een tijdje. groetjes, sonja
Hallo Sonja,
Onze komkommerplanten zijn pas 6 centimeter groot en nog lang niet aan vruchten toe (dat gaat zeker nog 4 tot 6 weken duren, het is vandaag pas ijsheiligen). Ik weet niet hoe groot jouw plant is (en het hangt natuurlijk ook nog af van het ras) maar ik denk en hoop dat ze in ieder geval nog jong is. En jonge planten kunnen nog niet makkelijk meerdere komkommers laten groeien, want dat kost veel vocht en veel energie. Bovendien is het nu nog lekker warm maar komend weekend wordt het weer 12 graden en 5 graden in de nacht, komkommerplanten voelen ook dat het nog geen zomer is. Dus het zou kunnen dat je gewoon geduld moet hebben en de plant zelf bepaalt wanneer ze oogst gaat geven (ze doet dat niet voor ons plezier maar om zich voort te planten, en dus wacht ze daar normaal gesproken mee tot ze volwassen genoeg is). Het kan ook nog zijn dat je een oud ras hebt en de bloempjes bevrucht moeten worden voor ze vruchten geven (en nu onbevrucht afsterven), maar die kans lijkt me klein.
Ik hoop dat je in ieder geval iets aan het antwoord hebt!
Diana
hallo diana, zeker heb ik wat aan je antwoord. ik moet gewoon leren dat geduld een belangrijk goed is bij moestuinieren……overigens heb ik mijn eerste komkommer geplukt en opgesnackt op het werk vandaag. die dingen uit de winkel hoef ik vanaf nu niet meer, jeetje wat lekker zo n eigen komkommer! bedankt voor je reactie!
Hallo Nadi,
Dankjewel voor het meedenken!
Ik heb in antwoord op Janneke ook even de links naar de 2 pagina’s geplaatst, die vond ik nog in mijn administratie.
groetjes,
Diana
Dank je wel Nadia! Ik heb net de informatie van Diana gekregen, zie hier onder. Fijn dat je zo direct reageerde. Ik heb een tijd de berichten niet gelezen, maar mij nu geabonneerd op de berichten dienst per e-mail. We kunnen veel van elkaar leren dankzij Diana. En ik heb al veel van haar geleerd!
Hartelijke groet Janneke
Hallo Janneke,
Goed om te horen dat je de tomaten ook kunt gaan planten!
Ik heb even de pagina’s uit de zadenlijst van sojabonen en pronkbonen opgezocht:
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuinzaden/stokpronkboon-moonlight/
en
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuinzaden/sojaboon/
Ik hoop dat je zo de informatie terug kunt vinden die je zocht!
groetjes en veel plezier met dit mooie weer in de tuin!
Diana
Dank je wel Diana! Dat gaat vast een prachtig gezicht worden rood en wit door elkaar. Plant ik ze per 4 rond de stok?
Jullie ook veel plezier met dit heerlijke weer in de tuin!
Hallo Janneke,
Ja, het was hier in ieder geval een mooi gezicht met al die witte en rode bloemen (en een prima opbrengst van goede kwaliteit pronkbonen!).
4 per stok is helemaal prima, wij planten ze altijd per 5 maar dat komt omdat mijn bijgelovige man altijd een oneven aantal wil (zonder opgaaf van reden, ‘dat hoort gewoon zo’ is zijn antwoord altijd :-).
groetjes,
Diana
Wauw, wat ziet die taart er prachtig en heerlijk uit! En ook nog eens glutenvrij, zeker weten dat ik die binnenkort ga maken. Ik ga dan denk ik wel wat minder suiker proberen, 300 gram klinkt wel heel erg zoet.
Werkze en genietze van het mooie weer,
Marjolein.
Hallo Marjolein,
De taart is inderdaad erg lekker. En makkelijk te maken, het kost alleen wat meer tijd omdat het schuim langere tijd en op lagere temperatuur in de oven moet drogen.
Ik kan je afraden om er echt veel minder suiker in te doen, de hoeveelheid suiker is nodig om een goed schuim te krijgen, de samenstelling eiwitten/suiker is wel vrij belangrijk voor de structuur. Maar vervolgens kun je natuurlijk de room zonder suiker kloppen zodat je daar al op suiker bespaart, en je kunt de likeur weglaten zodat je ook daar weer minder zoet krijgt. Uiteindelijk vonden wij de taart zoet, natuurlijk, maar niet mierzoet.
Ik hoop dat je het lekker vindt!
Diana
Ga zeker de taart proberen. Lijkt me heerlijk.
heeft iemand er ervaring mee om de taart in een meer hapklare maat te maken? meer als gebakjes dus zeg maar. Moeten ze dan veel korter in de oven drogen?
Hallo Monique,
Het schuim moet dan inderdaad wel wat korter. Als ik gewoon schuimpjes maak van een eiwit dat ik over heb houd ik ook 120 graden aan en dan 60 minuten. Het ligt er een beetje aan hoe dik je de laagjes maakt, uiteindelijk is dat net zo belangrijk als de grootte. En eigenlijk kan het niet mislukken, omdat de temperatuur zo laag is bak je niet maar droog je en kan het dus niet aanbranden of nog droger dan droog worden. Ik zou voor 1 persoons-gebakjes 120 graden aanhouden, de 2 laagjes op 2 centimeter dikte houden en dan 1 uur in de oven op hetelucht. En dan na het uur voorzichtig voelen, eventueel nog een kwartiertje erbij maar na het uitzetten van de oven droogt het schuim ook nog wat door.
Ik hoop dat je hier in ieder geval mee uit de voeten kunt!
Diana
Hey Diana, ziet er allemaal mooi uit. Ik ben ook zo blij dat de kou voorbij is. De kas is ook hier overvol en het uitplanten is in volle gang. Heerlijk ruimte scheppen en de tuin mooi maken. Hoe is het met je aardappelen afgelopen?
Veel plezier en geniet van het mooie weer!
Groetjes, Marlies
Hallo Marlies,
We hebben 1 aardappel boven de grond gezien, 1 hele :-). Eind van de komende week gaan we kijken of er nog wat bij zijn gekomen en de aardappelen opgraven, kijken wat er van over is en waar het mis is gegaan (al weten we wel dat het wateroverlast is geweest). Het is te laat om nieuwe aardappelen te zetten dus als alles verloren is gegaan zullen we dit jaar geen aardappelen hebben, maar wel heel veel maïs en prei en zo, want dan gaan we die maar zetten :-).
Maar we duimen nog 1 weekje…… misschien al tegen beter weten in.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wat jammer. Je hoopt toch dat het meevalt. Ik ben zelf ook twee keer om half zes uit bed gestapt om plastic erover te trekken. Dat heeft geholpen maar erg ontspannen is het niet. 🙂
En nu snakken we naar regen. Het kan raar lopen.
Vandaag de eerste bloemen van de Nemophila in de tuin. Wat een lief bloempje.
Groetjes, Marlies
Hallo Marlies,
De Nemophila maculata bedoel je? Die vind ik ook heel mooi, met de blauwe vlekjes. Ik vind persoonlijk de Nemophila menziesii iets minder, bloeit heel rijk maar korter en de bloempjes zijn beduidend kleiner.
groetjes,
Diana (die al druk bezig is om iets anders voor de plaats van de aardappelen te bedenken, de één z’n dood is de ander z’n brood 🙂
Diana,
Ik geniet dagelijks van jouw leuke site. Als jij morgen wilt genieten: florensis houdt haar jaarlijkse fancy fair inzwijndrecht van 8.00 tot 14.00 Duizenden planten, biologisch geteelde kruiden, groenteplanten en een enorm assortiment stekmateriaal en zaailingen uit een van de grootste kwekerijen van uitgangsmateriaal van nederland.
Hallo Robert,
Dankjewel voor de tip!
Voor mij komt de tip te laat, al afspraken voor vandaag maar wie dit nog op tijd leest: het is dus vandaag: http://www.roparunteamflorensis.nl/fancy-fair/
groetjes en ik hoop dat jullie een leuke dag en een goede opbrengst krijgen!!
Diana
Hallo Diana,
Wat heb je weer een gezellig stuk geschreven met mooie foto’s.
Bij ons in de tuin barsten de knoppen ook open. Morgen gaan de zaailingen de tuin in.
Er zat tussen de zaden van de aubergine die ik bij jou bestelde een vreemdeling.
Geen idee wat het is maar het plantje groeit goed. Als ik je een foto stuur kun jij me dan vertellen wat het zou kunnen zijn?
We hebben wel wat pech in de kas, ’s morgens lagen er wat planten waar de wortels vanaf gegeten waren. Het blijken emelten te zijn. Weet jij een middel hiertegen? Ik heb nog een vraagje, op de foto zie ik bij jou prachtige vierkante potjes met zaailingen staan. Bestel jij die via internet? Ze nemen veel minder ruimte in dan mijn ronde potjes. De taart ga ik zeker proberen.
Lieve tuingroetjes, Anne-Marijke
Hallo Anne-Marijke,
Wat vreemd dat de aubergine een ander plantje bevatte! Wel uit een auberginezaadje? Of zou het ook gewoon een onkruidzaadje kunnen zijn dat in de potgrond aanwezig was?
Mail me vooral even een foto, dan hoop ik dat ik kan zien wat er eventueel mis is gegaan of wat het is! [email protected]
Wij hebben zo heel af en toe wel eens een emelt, maar niet veel meer dan 1 of 2 per jaar, veel te weinig om erover te verzinnen wat je er tegen kunt doen. Wij herkennen ze aan een plantje dat binnen 24 uur en zonder aanleiding slap op de grond ligt, tussen andere kerngezonde plantjes in. Dan halen we het plantje uit de grond en zoeken dan gelijk de emelt op en gooien die op de composthoop (voor wie ze niet kent, ze zien er eruit als dikke grijze rupsen). Maar als je er veel hebt zijn er wel bestrijdingsmiddelen, Ecostyle heeft er een biomiddel tegen: http://www.ecostyle.nl/tuin/ziekten-en-plagen/emelten.
Ik heb mijn potjes gewoon door krijgen en bewaren opgespaard, alle familieleden en vrienden en kennissen weten dat we de potjes willen, en sommige gaan al 20 jaar mee. Dus uiteindelijk is ons setje potjes gegroeid naar meer dan 300 potjes. Maar je kunt ze gewoon kopen hoor, al dan niet via internet, google even op ‘P9-potjes’ en dan vind je veel aanbieders. Via marktplaats worden trouwens ook deze potjes aangeboden en dan vaak voor weinig geld omdat het gebruikte potjes zijn.
Ik hoop dat je iets aan de antwoorden hebt!
Mail je me nog even de foto van het bijzondere plantje tussen de aubergines in?
groetjes,
Diana
Ik heb de voorbije twee dagen ook niet stil gezeten 🙂 Vanalles liggen uitplanten buiten en in de tuinserre.
Ik heb wel het volgende probleem, door de extreme zonnestraaltjes hebben mijn serreplantjes het toch wat lastig, ze zijn precies aan het “verbranden”, de bladje krullen en drogen volledig uit. Ik heb het wel enkel bij mijn zelf gezaaide exemplaren, bij de gekochte planten heb ik gewoon wat slap hangende blaadjes. Ik vermoed dat misschien hun wortelgestel van de zelfgezaaide niet sterk genoeg zal zijn om meteen die extreme weersverandering aan te kunnen. Volgend seizoen toch maar een schaduwdoek voorzien in mijn serre denk ik.
Bij mij staan er ook bloempjes op de aardbeien en het zijn ECHTE plantjes geworden ondertussen, echt mooi om zien.
De braambezen, frambozen, rode en blauwe besjes staan bij mij al even in bloem, aan de rode besjes hangen zelfs al groene besjes aan, ik heb ze wel eerst in pot in de serre laten staan tot eergisteren en gisteren heb ik ze verhuisd naar buiten, hopelijk zijn ze hier sterk genoeg voor.
Volgend jaar bouw ik een ijzeren hek voor ze om lekker te kunnen klimmen en iets wat voor derest van hun dagen kan blijven staan. Dit jaar had ik geen tijd meer dus laat ik ze maar een jaartje in potten staan.
Vandaag gaan bij mij de bonen de grond in, ga ik wat pastinaak zaaien en worteltjes en dan steekt in mijn geval het meeste de grond in voor dit seizoen.
Veel succes nog aan iedereen en geniet van de zon
Hallo Joris,
Ja, nu zaailingen overbrengen van een relatief donker huis naar de kas kan funest zijn voor die zaailingen. In de kas wordt het hier al zo’n 50 tot 55 graden warm, en de zon werkt bijna als een vergrootglas. Ik heb er hier ook een foto van staan: https://www.mooiemoestuin.nl/lente-2/. Hier staan de tomatenzaailingen al een flinke tijd in de kas (in zon en kou en bewolking, etc.) en zijn daarmee iets gewend aan die omgevingsfactoren. Maar ook hier krijgen de zaailingen het wel al zwaar in deze plotseling wel extreme omstandigheden. Vorig weekend 7 graden met hagel, dit weekend 27 graden met onophoudelijke zon. Kan nooit goed zijn voor plantjes (wij mensen moeten er ook aan wennen, merk ik wel :-)).
groetjes,
Diana
Zeker jaloers als ik je zaailingen zo zie…
Ik maak me nu helemaal zorgen over mijn tomaten en courgettes/pompoenen… De laatste heb ik vorige maand in de schuur voorgezaaid, maar er zijn er maar 3 (van de 15) opgekomen… Ze staan nog steeds in de schuur… Is er nog hoop?
De tomaten zijn lang, dus en helaas nog slechts met 2 blaadjes, dus eigenlijk nog niet te verspenen… Moet ik ook hier wanhopen?
Oh en nu ik erover denk… Mn prei komt nu pas uit… Terwijl de wortel en diverse bietjes in de koude grond na 3 weken nog helemaal niets laten zien… Lijkt me ook rijkelijk laat (wat een rampjaar!)
Fijn is wel dat de aanmelding voor de nieuwsbrief gelukt is… Dat dan weer wel
Hallo Chris,
Het is lastig voor mij om te bepalen waarom je tomaten, courgettes en pompoenen nog niet zijn gekiemd want ik ken je omstandigheden is. Ik weet niet hoe donker of licht het in je schuur is, hoe koel of warm, welke grond je gebruikt, welke rassen je hebt gezaaid en hoe oud de zaden zin, etc.. Ik kan alleen zeggen dat courgettes en pompoenen niet van natte grond houden en niet van kou. Ik heb er in mijn blog op de pokon-website iets over geschreven: https://www.pokon.nl/blog/24/bijna-mei/
Je tomaten zijn blijkbaar wel goed gekiemd? Ik zou ze zelf nu lekker buiten zetten zolang het zulk warm weer is. Maar dan niet in de volle zon hoor, die is al veel te fel voor zaailingen die uit een huis of schuur komen. Geef ze vooral een plekje in halfschaduw, dan kunnen ze al wat aan zon wennen maar niet heel fel en niet de hele dag. Maar ze krijgen zoveel licht dat ze stoppen met nog langer te groeien want ik begrijp dat je zaailingen al heel dun en lang zijn. Iets dieper oppotten is ook een optie maar ik begrijp dat je zaailingen daar nog te klein voor zijn. Misschien wat grond toevoegen dan, je wilt niet dat de zaailingen om kunnen waaien of om kunnen vallen door zwaartekracht.
Ook hier zijn er nog geen worteltjes te zien hoor, en de uien zijn later dan de afgelopen jaren en lopen nu pas goed uit. De pastinaken nog niet gekiemd, de schorseneren beginnen pas. Alles is later dan ‘normaal’, maar dat is ook niet zo vreemd; de lente is koud geweest, vorige week hagelde het nog bij 7 graden, de grond is dus nog heel koud en die warmt wel langzaam op door de warmte en zon nu, maar niet zo snel als wij wel zouden willen. Ik vrees dat we gewoon nog wat geduld moeten hebben, maar ook wij speuren elke paar dagen of we nu eindelijk na 6 weken al een worteltjeszaailingen zien hoor.
We duimen maar dat de aan de kou ligt en goed komt!
Succes met je courgettes en pompoenen (probeer er anders heel voorzichtig 1 op te graven, dan kun je zien hoe het met het zaadje gaat; nog gezond of bijvoorbeeld rot door teveel water)!
Diana
Ik heb er een opgegraven en de pit is nog intact. Ze stonden wel wat donker (hoewel voor t raam) en onvewarmd… Heeft het zin om nu nog nieuwe tomaten te zaaien?
Hallo Christian,
Ik heb zelf vorige week nog een allerlaatste tomaat gezaaid (ik vond nog een plekje in de kas :-), ze kiemde binnen een week en ik verwacht dat ze zeker nog een goede opbrengst geeft. Maar hier komt ze wel in de kas te staan, en het is een redelijk vroeg Pools ras. Voor de buitenteelt wordt het al wel laat, en voor heel late rassen in de kas wordt het ook wel laat. Dus als je nog wilt zaaien, dan bij voorkeur vroege rassen en telen in een kas. Ik heb in juni nog wel eens tomaten gezaaid, gewoon eens om te proberen, en ik kon daar in de kas in september en oktober zeker nog tomaten van oogsten, niet meer dan 3 trossen, maar daar was ik toch ook al blij mee.
Tomaten stekken ook heel gemakkelijk, maar ik weet niet of je al planten hebt die al groot genoeg zijn en wat dieven hebben die gestekt kunnen worden.
groetjes,
Diana
Oh wat heerlijk die taart! Vandaag op de eetbare plantjesmarkt in veenhuizen geweest. Erg leuk. Daar nog wat kievitsboon gekocht. 15 zaden. Dat ga ik proberen. Verder ook zaden groene asperges gekocht. Al is mei iets aan de late kant. Volgens de verkoper kan het nog net. Als ik jouw uitleg over asperges lees moet ik dus voorzaaien. In potjes? En dan op een tijdelijke plaats uitplanten. Daar moeten ze 2 jaren staan en het voorjaar daarop moet ik de wortels hun definitieve plaats geven? Ik lees hier en daar verschillende stukken namelijk waarbij soms na 1 jaar de wortel uitgeplant worden en dan nog twee jaar wachten om te kunnen oogsten. Ik ga het proberen. En ook nog quinoazaden meegenomen. Erg benieuwd.
En die taart.. oh die moet ik snel proberen. ..
Groetjes margriet
En nog aanvullende vraag.. Hoe krijg je tzt de wortel geheel uit de grond…
Hallo Margriet,
Heel voorzichtig graven tot je bij de ‘klauw’ komt, en als het goed is heb je hier al zanderige grond voor gebruikt en kun je de aspergeklauw heel voorzichtig uit de grond halen, zorg dat er geen wortels vanaf breken bij het verplanten.
groetjes,
Diana
Hallo Margriet,
Asperges maken uit elkaar staande wortels, om die reden worden ze ook ‘aspergeklauwen’ genoemd, want ze lijken wel een heel klein beetje op een hand met uitgespreide vingers (ik vind ze nog meer lijken op een spin :-). En zo moeten ze ook geplant worden, de wortels uitgespreid op een klein heuveltje in de grond. Dus wanneer je ook de aspergeklauwen oogst en op hun definitieve plek zet, na 1 of na 2 jaar, ze moeten gewoon groot genoeg zijn. Een goede foto (plus uitleg) vind je hier: http://www.aspergeskoken.nl/zelfaspergestelen.php
Je hoeft zeker niet voor te zaaien, je kunt ook ter plaatse zaaien. Ik heb gewoon een voorliefde voor voorzaaien, zeker als ik er maar weinig zaden van heb of de zaden heel duur waren, met voorzaaien heb ik het idee er iets meer controle over te hebben (want ik kan ze in de kas zetten bij veel regen, etc.).
Quinoazaden heb ik vorige week nog gezaaid, kiemden hier in de kas (was wel erg warm natuurlijk) binnen 5 dagen.
groetjes,
Diana
Oh hier ook al lekker genoten. Al een en ander uitgepoot in onze tuin. Worden er zo vrolijk van….
Alles schiet uit de grond en uit de knop.
Zijn niet zo van het geduldige en omdat we eergisteren volop tijd hadden, hebben we alles uitgepoot wat al kon. Heeft al twee nachten goed overleeft en vermaakt zich prima in de zon lijkt het.
Wel bezoek gehad vorige week van een konijn die twee holen probeerde te graven. Deze met behulp van een extra omheining geweerd. Weer een probleem minder hahaha
Hallo Gea en Jorina,
Ik ben ook niet zo geduldig. Maar hier heeft mijn ongeduld er wel voor gezorgd dat slakken mijn iets te kleine bietjeszaailingen tot op de grond toe hebben opgevreten. Volgende keer ga ik toch een weekje langer wachten, in de hoop op wat grotere zaailingen die minder smakelijk worden gevonden door de slakken :-).
En zo zie je, hier geen konijnen, maar hier slakken in overvloed (en muizen, ratten, duiven, etc., etc. 🙂
Heel veel plezier en succes met alles wat jullie hebben uitgeplant!
Diana
Hoi.
Leuk je opmerking over de mussen vallen van het dak door de warmte.
Ooit toen mijn tante Bets nog leefde ergerde ze zich aan dat gezegde en wel met de volgende uitleg.
Het is niet de mussen vallen van het dak maar dat moest zijn de MOSSEN vallen van het dak door de warmte. Denk hierbij aan de rieten daken waar vaak veel mos op groeide en dat viel bij langere warmtedagen achtereen door uitdroging van het dak en niet die arme musjes.
Wijsheidje van een veel te vroeg overleden Tante BETS, ze is slechts 93 jaar geworden zeker in haar geval is ze ons te vroeg ontvallen.
Groetjes.
MARIAN HARTOG. {overigens ik ben een man} gek hè?
Hallo Marian,
Wat een leuk verhaal van je tante Bets! Ik heb er nooit van gehoord en gelijk gegoogeld. Ik vond o.a. de informatie op deze website: http://www.isgeschiedenis.nl/historische-uitdrukkingen/achtergrond-van-de-mussen-vallen-dood-van-het-dak/. Er zijn blijkbaar voor- en tegenstanders van dit verhaal. Aan het einde vind ik dat voor beiden wel wat valt te zeggen. Ik ga het bij mussen houden, maar zal er voortaan altijd bij nadenken dat het zomaar toch ook mossen (mosschen) zouden kunnen zijn :-).
Ik heb nog nooit gehoord van een man met de naam Marian, wel van een man met de naam Anne, van vrouwen met de naam Kees, de dochter van Jules Deelder heet Ari, allemaal leuk!! Wij hebben een kat gehad met de naam Jip, dacht men altijd dat het een kater was maar ze was toch echt een poes, ik vind Jip een heel erg leuke naam voor een meisje :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat zijn die stamboontjes al groot! Is dat 5 dagen na het zaaien al? Of 5 dagen na het opkomen?
Zelf heb ik ook boontjes gezaaid, maar ik zit nu met een probleem. De ontkiemende boontjes duwen namelijk de grond waarmee ze afgedekt zijn omhoog, zoals te zien is op deze foto: http://oi63.tinypic.com/200a1k9.jpg
De manier waarop ik ze gezaaid heb is als volgt:
– Potje vullen met potgrond/brekerzand-mengsel (4:1)
– Een beetje tegen het potje tikken om te zorgen dat het mengsel netjes in het potje op z’n plaats zakt
– 8 gaatjes in het mengsel maken met een potlood
– In elk gat een boon stoppen
– Gaatjes afdekken met wat extra mengsel en nogmaals wat tegen de potjes tikken om het mengsel op zijn plek te laten zakken
– 1x flink wat water geven direct na het zaaien, daarna in een zonnige vensterbank gezet en geen water meer gegeven tot nu toe
Ik ben bang dat de kiemen gaan afbreken onder het gewicht van de ‘plak’ die er op ligt. De plak eraf halen en verkruimelen durf ik ook niet aan, ik ben bang dat ik (door er te veel op te duwen) de kiemen beschadig.
Bij mijn gezaaide basilicum heb ik hetzelfde probleem.
Heb jij dit ook weleens gehad? En weet jij misschien wat eraan te doen is?
Zelf dacht ik dat de plak zich misschien gevormd had doordat ik geen water meer gegeven heb sinds het zaaien (omdat ik bang ben voor rottende bonen), maar bij de basilicum heb ik wel regelmatig water gegeven en daar vormde zich zo’n zelfde plak…
Groetjes,
Ruben
Hallo Ruben,
Bij mij inderdaad 5 dagen na zaaien. Maar dat is wel in de kas, en daar was het de afgelopen week 50 graden of meer. Dat brengt ook risico’s met zich mee, de kans op rotten wordt nog groter.
Maar ook hier gebeurt wat je beschrijft hoor, soms staan er dakjes als ‘ijsschotsen’ op de (bonen)zaden. Maar (bonen)zaden zijn echt heel sterk, ze komen daar prima doorheen. Maar zelf geef ik vaak al iets meer water want het is duidelijk dat de zaden al gekiemd zijn of er al mee bezig zijn. Nog steeds geen plas water maar zelf geef ik nu water met een vernevelaar of broes, daarmee maak je die harde bovenlaag weer vochtiger waardoor de zaailingen er wat makkelijker doorheen komen. En daarna gaat het heel snel, over een paar dagen zijn je bonen even groot als hier (mits je ze ook heel warm en zonnig hebt staan). En hetzelfde geldt voor de basilicum, gewoon water geven met plantenspuit of broes, en dan komt het goed. Ik vond nog een foto waarop je ook goed kunt zien hoe de bonen hier kiemen, je kunt de hoopjes grond daar ook nog iets zien: https://www.mooiemoestuin.nl/potten-en-pannen/bonen-kiemen/.
groetjes,
Diana
Hai Diana,
Ik volg je website al een geruime tijd en ik heb sinds dit jaar een moestuin met 2 vrienden. Ik heb spaanse peper op laten komen en ze groeien erg goed! Nu heb ik een vraag hoeveel plantjes je maximaal in een pot (emmer formaat) kwijt kan. Of mag je altijd maar maximaal 1 plantje per pot? Ik kan het antwoord hierop nergens vinden! Ik hoor het graag van je!!
Groetjes,
Tim
Hallo Tim,
Allereerst gefeliciteerd met je eerste moestuin! Ik hoop dat jullie een goed jaar krijgen!!
Ik zet altijd 3 pepers per pot (en de potmaat die ik gebruik is dan 10 tot 15 liter). Ik heb er eens een tuindagboek over geschreven, met uitleg en foto’s: https://www.mooiemoestuin.nl/pepers-per-3/. Ik zal gelijk deze link eens op de pagina van de pepers plakken want wel meer mensen vragen zich dit af, ik heb het daar blijkbaar niet heel duidelijk geschreven en ga dat gelijk even doen.
Er zijn trouwens ook mensen die het niet met me eens zijn en vinden dat er 1 peper in 1 pot moet groeien, en dat is ook helemaal prima, dit is zoals ik het doe. Maar misschien, als je genoeg zaailingen hebt, is het leuk om een pot met 1 zaailing te maken en een pot met 3 zaailingen en dan in de komende maanden te kijken welke pot het beste groeit/bloeit/opbrengst geeft, etc..
Veel plezier in jullie eerste moestuinjaar!
Diana
Beste Diana,
Bedankt voor je snelle reactie! Ik laat ze dan lekker doorgroeien op deze manier!! Laten we hopen op een succesvol jaar 🙂
Tim
Bah..eind van de week weer 12 graden.
Idd dat word even afkicken geblazen.
deze morgend weer enkele niet zo leuke ontdekkingen gedaan, een van men 8 knolselders dood. Ik vermoed opgegeten :p
Ok een volledig blad weggegeten van een bonenblad die ik had voorgezaaid.
Gelukkig is al derest nog intact.
Kan het eigenlijk kwaad om tomaten nog nat te sproeien als er nog geen tomaten zelf aanhangen? ik doe dit omdat ik al derest van mijn groenten gewoon langs boven besproei dat gaat een pak sneller.
Hallo Joris,
Er zijn maar weinig planten die het fijn vinden om op het blad gesproeid te worden als ze nog zaailing zijn.
De kans op verbranden van het blad is veel groter als je het blad telkens nat sproeit, maar bijvoorbeeld ook de kans op meeldauw, etc..
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Vandaag de Pavlova nagemaakt volgens jouw recept. Had nog iets langer in de oven gemogen maar eigenlijk was het net echt. Onwaarschijnlijk lekker!
Nu weer 200 km hardlopen om alle calorieën weer kwijt te raken, maar het was het waard. Bedankt!
Hallo Mark,
Leuk!!
Ja, de tijd om te drogen is lastig in te schatten, want het ligt aan de oven en aan de dikte van de 2 lagen. Ik heb zo je ervaring m.b.t. de droogtijd bij het recept even vermeld. In principe kun je na de officiële tijd voelen of de 2 lagen al droog genoeg zijn en dan wel of niet nog een kwartier of half uur of wat dan ook erbij tellen; het kan nooit te lang zijn want de lagen worden niet gebakken, kunnen niet verbranden, drogen alleen maar. En bij het afkoelen droogt het ook nog wat verder. Ik ga het recept zelf aanstaande zaterdag nog maken voor op de volkstuin en dan maak ik 1,5 keer het recept, en dan zal ik de tijd om te drogen weer wat moeten gaan verlengen. Ik heb bij het recept ook gelijk nog even benadrukt dat de heteluchtstand van de oven wel belangrijk is omdat je niet bakt maar droogt.
Maar goed om te horen dat het een succes was!!
En heel veel succes met het weer wegwerken van de calorieën :-)!
Diana
Hallo Diana, dank je voor weer zo’n inspirerende blog. Lekker druk nu he, met die warmte?
Vraagje: waarom verspeen jij alles nog een keer in plaats van het gelijk in de volle grond te zetten? Verwacht je nog vorst of wil je ze zo kwetsbaar nog niet naar buiten of zo?
Ik heb zelf alles maar gelijk uitgeplant, en zaai nu verder in de volle grond, het werd zo’n gedoe anders.
Hallo Linda,
Ik verspeen niet alles nog een keer naar P9-potjes hoor, maar vooral tomaten, paprika’s, pepers, aubergines, alle koolsoorten, kruiden en in principe alle eenjarigen. Maar ik doe dat niet met bietjes en snijbiet, of sla en andijvie, of knolvenkel, etc.. Ik doe het met soorten die er baat bij hebben (in mijn ogen dan) om eerst nog flink te groeien voor ze de volle grond in gaan. Ik heb plugjes snijbiet vorige week uitgeplant en die zijn tot op de grond afgevreten door slakken. Bovendien zijn die kleine zaailingetjes niet of amper te zien tussen het stro dat behoorlijk hoog ligt. En met grotere planten is dat uitplanten makkelijker en is vooral de overlevingskans wat groter. Maar in de zomer heb ik er vaak ook geen tijd meer voor hoor, ik doe het dus vooral bij soorten waarvan ik heel weinig zaden heb, of waarvan de zaden heel duur zijn, of heel bijzondere soorten. En kool is doordat ze zo veel groter is vaak wel echt veel sterker, bij het uitplanten onder het net groeien ze al direct beter, terwijl kleine plugjes vaak verlepten of werden aangevreten, kool in grotere potjes hebben amper of geen last van de groeistilstand waar ze soms zo slecht uit kunnen komen.
groetjes,
Diana
Diana,
Het gaat hier wel over uitgeplante zaken en dus niet meer over zaailingen, maar bedankt voor de tips ivm ziektes. In de toekomst vul ik dan wat gieters en giet ik deze gewoon telkens leeg aan de voet.
Diana mijn complimenten over de site! Wat gaaf zeg! En wat een mooie tuin ook!!! Ik ben net begonnen met kweken. En had een paar vraagjes over kruiden kweken en aangezien jij enorm ervaren bent wilde ik ze heel graag aan u stellen maar weet niet waar ik het kan vragen dus misschien dat ik het hier mag neerzetten? Het gaat over over kruiden. Ik heb de meeste zelf gezaaid maar begrijp dus niet als ik ze ga overpotten of er dan juist veel plantjes bij elkaar in 1 pot moeten of maar 1 of 2 plantjes per potje? De pot waarin ik ze ga over zetten is 16 cm breed. Want zie vaak in tuincentra`s dat er bij sommige 10 a 15 in 1 pot zitten en andere maar 1 of 2 plantjes. Mijn eerste vraag was dus hoeveel plantjes (die uit de zaadjes gekweekt zijn) moet ik overzetten in mijn pot van 16 cm. 🙂
Bij de volgende kruiden : Dille
Kervel
Oregano
Dropplant
Kamille
Bonenkruid
Valeriaan
Tijm
Selderij
Dragon
Kerrieplant
Rozemarijn
En mijn 2e vraag is . Welke van deze kruiden “blijven bestaan” . Ik heb gehoord dat je van sommige kan blijven knippen ? En die blijven groeien? Welke zijn dat? En hoe moet je de kruiden knippen? Hele stengels of alleen blaadjes?
Ik blijf u zeker volgen. Echt een te gekke website met veel handige weetjes!!
Oh dit vind ook interessant om te weten . Wat kruiden kweken betreft doe ik maar altijd wat… en ik moet zeggen ze lukken me niet altijd zo goed…
Hallo Nadi,
Ik heb haar vragen beantwoord maar er zijn over dat onderwerp hele boeken geschreven, dus mijn antwoord kan in de verte nog niet volledig zijn. Ik hoop ooit nog eens tijd te hebben om hoofdstukken te schrijven over kruiden maar dat gaat er zeker in de zomermaanden niet van komen.
groetjes,
Diana
Toch vind ik je antwoord best uitgebreid. Ik vind het sowieso super leuk dat je tijd maakt om iedereen inclusief mijzelf zover mogelijk probeert te helpen terwijl je het zelf in deze tijd waarschijnlijk ongelooflijk druk hebt (zoals iedereen met een grote moestuin nu).
Ik denk dat ik ook wel een boek ga kopen over kruiden omdat ik het erg lekker vind en wil dat het me een keer fatsoenlink lukt. Maar ik vind kruiden ook wel een interessante onderwerp gezien ze geneeskrachtige eigenschappen hebben.
Anyway heel veel plezier met je tuin in dit weer!
Groetjes
Hallo Linda,
Allereerst gefeliciteerd met je eerste moestuinjaar!
Dit is een wel erg grote vraag hoor, lastig voor mij om zo even hier te beantwoorden. Ik doe mijn best maar ga vooral ook googelen op de namen van de kruiden, dan vind je nog veel meer informatie.
Dille: eenjarig, houdt niet van potten, liever in volle grond maar indien in potten dan zo’n 6 plantjes per pot van 16 cm, plukjes afknippen, groeit weer aan tot de herfst
Kervel: eenjarig, zo’n 6 tot 8 plantjes per pot van 16 cm, plukjes afknippen, groeit weer aan tot ze gaat bloeien in de zomer
Oregano: eenjarig, maar niet goed winterhard, 1 tot 3 plantjes per pot van 16 cm, losse blaadjes of takjes plukjes, groeit weer aan tot de herfst
Dropplant: = Agastache, meerjarig maar niet heel winterhard, 3 plantjes per pot van 16 cm, blaadjes en bloempjes plukken, groeit weer aan
Kamille: eenjarig, zo’n 6 plantjes per pot van 16 cm, laten bloeien en die bloempjes direct na het open gaan oogsten, bloeit tot laat in de zomer
Bonenkruid: er bestaat eenjarig en vast bonenkruid, ik weet niet welke je hebt maar bij de vaste 1 plant per pot, bij de eenjarige zo’n 5 plantjes per pot, takjes afknippen die je wilt oogsten en de rest laten groeien
Valeriaan: vaste plant, winterhard, 1 per pot, wordt een grote plant, hier oogst je in principe alleen de wortel van en alleen voor medicinaal gebruik
Tijm: vaste plant, 1 tot 3 plantjes per pot van 16 cm, knip er takjes tussenuit wanneer je het wilt gebruiken, groeit weer aan, beschermen tegen vorst
Selderij: tweejarig, 1 tot 3 plantjes per pot van 16 cm, takjes of blaadjes oogsten die je wilt gebruiken, groeit weer aan tot de herfst
Dragon: er bestaat Franse dragon = echte dragon, en Russische dragon = zaaidragon, ik weet niet welke je hebt maar reken op maximaal 3 plantjes per pot, oogst er alleen de blaadjes of takjes van die je wilt eten, de rest groeit weer aan, matig winterhard, de Franse is niet winterhard
Kerrieplant: sierplant maar wel eetbaar, 1 plant per pot, geurt naar kerrie, je kunt blaadjes, takjes eventueel gebruiken in soepen en stoofschotels, pluk niet meer dan je nodig hebt, groeit weer aan, matig winterhard
Rozemarijn: matig winterharde heester, 1 plant per pot, oogst alleen takjes die je wilt gebruiken, de rest groeit aan, pluk in het eerste jaar niet teveel zodat de plant kan groeien voor ze de winter in moet gaan, beschermen tegen vorst
Dit is in ieder geval in een notendop wat informatie, maar natuurlijk bij lange na niet genoeg. Kijk ook even op de pagina over kruiden in potten: https://www.mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/tuinieren-in-potten/kruiden-en-fruit-in-potten/. En googel vooral ook nog op de plantennamen voor meer informatie.
groetjes en veel plezier en succes ermee!
Diana
Wat onwijs lief! Heeeeeeeeeel erg bedankt voor alle informatie!!!!!!!! Hier heb ik ontzettend veel aan! Super lief dat u de moeite genomen heeft om mijn vragen te beantwoorden! Ik blijf u volgen en googlen voor meer info uiteraard. Hier heb ik enorm veel aan! Super bedankt!
Hoi Diana,
Al wat meer aardappelen gespot of is het nog zo treurig. Hier gaat het (zandgrond) gelukkig erg goed. Heb jij de courgette en pompoen al uitgeplant? Ik twijfel nog, maar ze zijn met de afgelopen dagen hun potjes bijna ontgroeid en maken al van die kleefdraadjes om zich vast te gaan grijpen en komen zo al vast in elkaar te zitten. Het zou dit weekend een stuk koeler worden, maar ook maar twee dagen, en geen vorst volgens de huidige berichten. Ik denk dat ik het erop gok..
Groetjes Margriet
Halo Margriet,
Nee hoor, het is en blijft treurig met de aardappelen. We wachten nog heel even af en anders gaan we iets anders in de vakken plannen.
Wij gaan deze week de courgettes en pompoenen die groot genoeg zijn uitplanten. Het gaat zeker veel koeler worden maar de nachttemperatuur komt niet dicht bij het vriespunt, en na het weekend loopt de temperatuur al weer op naar zo’n 15 en later 18 graden. Goed genoeg, vind ik, dus ik ga ze uitplanten.
groetjes,
Diana
Wat vervelend van de aardappelen zeg. Je zou nog wat late kunnen poten, maar begrijp uit je site dat je tegenwoordig meestal alleen vroeg en middenvroeg poot ivm de kans op ziekte. Succes!
Hey Diana, we kunnen op je site maar weinig informatie vinden over pruimenbomen. Wij hebben de Reine Victoria in een kuip staan. We hebben haar daar in 2013 geplant en tot nu toe nog niet erg veel oogst gehad (het is een ent op een dwergstam), vorig jaar maar 9 pruimen. Maar cit jaar hangen er ineens ruim 40 in! Geen idee of dat allemaal goed gaat komen. We zijn erg bang dat de takken onder het gewicht gaan bezwijken straks als de vruchten gaan rijpen. We speuren heel je site af naar info maar hebben nog niets gevonden. Het groeit nu zo hard met dit geweldige weer van de afgelopen 2 weken.
Hallo Mark en Marion,
Dat klopt, ik heb over de meeste fruitbomen al wel geschreven maar nog niet over pruimen en kersen. Dat zit wel in de planning maar ik heb het zo enorm druk dat ik niet kan beloven dat dat voor de winter af is.
40 pruimen klinkt niet als enorm veel maar ik kan niet inschatten hoe groot jullie boom is. Onze Reine Victoria heeft na een beurtjaar vorig jaar dit jaar ook weer gebloeid, en hier zitten er wel meer dan 100 pruimen in de boom, maar onze pruimenboon (ook een dwergstam) is wel volwassen. Het blijft altijd handig om goed naar de boom te kijken en te dunnen waar nodig. Dat doe ik nu nog niet, de bloemen zijn pas net uitgebloeid, ik wacht nog even tot het duidelijk is welke pruimpjes er misschien zelf al afvallen en welke niet.
Ik ga in ieder geval mijn best doen om toch binnenkort te kijken of ik de pagina over pruimen af kan maken (want er is al een deel van klaar maar gewoon nooit tijd gehad om het af te maken).
groetjes,
Diana
Ok, dus dan valt het toch best mee met de hoeveelheden. Onze boom dus gewoon nog erg jong. We wachten geduldig af tot je je pagina hebt geschreven en laten het hier rustig door groeien.
Ik had nog 1 vraagje mogen de franse en de russische dragen bijelkaar in 1 pot of kan dat niet?
Hallo Linda,
In principe wel. Maar de Russische dragon wordt wel groter dan de Franse dragon. Ik zou zo blij en trots zijn met de Franse dragon dat die een extra mooie pot op een extra mooi en warm plekje zou krijgen. Maar ze kunnen prima samen, zijn bijna zusjes van elkaar.
groetjes,
Diana
*dragon sorry