Gasten
Wij zijn heel tevreden over dit tuinjaar. Je zou dat vast niet zeggen als je hieronder leest over de ongewenste gasten in de tuin, maar zo gaat dat nou eenmaal in een tuin, een 100% perfect tuinjaar hebben we in al die 28 jaar nog nooit gehad (een 100% mislukt tuinjaar trouwens ook niet).
Ik kwam op het idee voor dit blog door wat vragen die ik van mensen kreeg over onder andere wespen en opgevreten prei.
Er hangen hier nog een paar pruimen (Reine Victoria) in de boom. Maar van de één op de andere dag zijn de wespen verdwenen. Nou ja, eigenlijk niet verdwenen maar verhuisd – naar de vijg.
Het is heel jammer om van die mooie grote sappige vijgen te zien hangen die, als je ze wilt plukken, aan één kant uitgehold zijn en vol met wespen zitten.
Of je daar iets tegen wilt doen mag je vooral zelf weten, wespen zijn aan de ene kant nuttige dieren maar aan de andere kant soms ook heel irritant. En ze hebben een nogal ‘kwade drank’, ze zijn soms tipsy van bijna gistende vruchten en worden er dan niet vriendelijker op. Ik heb er niet zo’n last van, laat ze vooral met rust. Ik laat de aangetaste vruchten hangen, dan hebben ze het daar meestal zo druk mee dat ik redelijk veilig de andere vruchten kan plukken. Ik pluk de al iets grotere/gezwollen vijgen die ook al verkleuren maar wel nog steeds stevig zijn. Ik leg ze vervolgens samen met wat rijpe appels in een papieren zak. Het etheen uit de rijpe appels zorgt ervoor dat de vijgen alsnog prima rijpen. Misschien net niet zo lekker als volledig aan de boom gerijpte vijgen, maar lekker genoeg, en in ieder geval zonder plekken en wespen.
Nog zo’n plaagdier waar we dit jaar wat meer last van hebben dan in voorgaande jaren: woelratten. Eigenlijk zie je weinig bijzonders, het blad van de worteltjes gaat liggen, het lijkt alsof de wortels oogstrijp zijn, we zien ook mooie dikke oranje kopjes boven de grond uitsteken. Maar als we de worteltjes vervolgens willen oogsten blijkt er onder de grond niet veel meer over:
We hebben de rest van de worteltjes snel geoogst, schoongemaakt, de aangevreten plekken weggesneden en dan houd je heel korte worteltjes over, maar ze zijn in ieder geval wel nog gewoon eetbaar. We hebben ze in de keukenmachine grof gehakt en ingevroren, voor stamppot peen en uien komende winter 🙂 .
Plaagdier nummer drie:
Het zouden misschien ook vogels kunnen zijn, maar de ervaring leert ons dat het ratten zijn. Gelukkig (en toevallig) hebben wij onze maïskolven vorige week geoogst en ingevroren; het waren prachtige volle kolven met sappige, zachtgele dikke korrels. Het is nu één week later en we zien deze openge(v)reten maïskolven bij een aantal tuinburen. Wat de ratten hebben laten zitten komen de vliegen nu alsnog ophalen. Soms ligt het verschil tussen succes en fiasco dus slechts een paar dagen uit elkaar. Wij waren dit jaar net op tijd. Ik kijk wel elke dag angstvallig naar onze pompoenen, want er is ook wel eens een jaar geweest dat de ratten in enkele nachten alle pompoenen (ik weet het nog goed, het waren er zesentwintig) hadden aangevreten, ik heb er toen zelfs een blog over geschreven: Onsmakelijke foto’s
En dan tot slot nog iets over de preimineervlieg. Want we hopen daarmee ook op tijd te zijn. Ik schreef er in mei al een blog over, en ik liet er toen onze mislukte uienoogst zien: Preimineervlieg
Nogmaals dank voor alle reacties en tips op dat blog!! Het is nu eind augustus en de tweede generatie schijnt nu terug naar de tuin te komen. Waar de eerste generatie in april/mei het vooral op uien en sjalotten had gemunt, zo komt de tweede generatie preimineervliegen terug voor de prei (want dat is uiteindelijk ook een Allium/uiachtige).
Ik kreeg flink wat tips, bijvoorbeeld het afdekken van de planten met een zeer fijnmazig gaas of vliesdoek. Maar iemand opperde ook dat de larven niet tegen het zuur in een rabarberblad-aftreksel kan. En ik hoorde dat de preimineervlieg haar eitjes graag onder het lange preiblad legt. En weer iemand anders gaf aan dat de larven niet tegen soda kunnen.
En dus is het tijd voor een test. Ik heb 2 rijen prei en in een ander vak nog een stuk of 20 losse preiplanten.
Dit zijn de 2 rijen prei. Ze zien er best goed uit, niet heel dik maar het is pas augustus (en ondanks wat regenbuien nog steeds kurkdroog). Wij zijn er in ieder geval vooralsnog niet ontevreden over.
Ik heb het eerste advies opgevolgd en het blad gekortwiekt:
Dat heb ik nog nooit gedaan, dus het was een beetje vreemd om te doen, maar ik ga er vanuit dat de plant en het blad vanzelf weer verder groeit.
En dan de soda:
Het was wel een leuk werkje, beetje priegelen. Ik heb uit een zak grove soda de wat grotere sodakorrels gehaald, in het hart van elke preiplant in de eerste rij heb ik zo’n dikkere sodakorrel gelegd. Dit moet genoeg zijn, bij elke regenbui komt er ietwat soda van de sodakorrel tussen de preibladeren terecht en daar kunnen eventuele larven van de preimineervlieg, volgens de verhalen, niet tegen.
De tweede rij prei moet ik ‘opofferen’. Want een test is geen test als niet ook een aantal planten wel door de preimineervlieg mag worden aangetast. Want misschien komt er helemaal geen preimineervlieg, en dan beweer ik hier over een paar maanden dat ik ze succesvol heb bestreden 🙂
De losse preiplanten in het andere vak ga ik de komende weken elke 2 weken een keer vernevelen met een aftreksel van rabarberblad.
Ik hoop hier over een maand of 3 te kunnen melden wat wel of niet heeft geholpen en foto’s te laten zien van de preiplanten.
Allemaal heel nuttig dus, maar ik ben er nu ook wel weer klaar mee, een volgend blog gaat over iets leukers dan pruimenmot, mineervlieg, rups, larve, vlieg en rat. Bijvoorbeeld over onze nieuwe aardbeistekken, of de oogst van pepers en wat ik er eens mee zal doen (invriezen, drogen en sambal natuurlijk 🙂 ).
Tot slot nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef, en dat gaat dit keer over de nazomer en wat ik nog ga zaaien en planten in de komende weken: Zaaien in de nazomer
Als laatste foto de oogst pepers van deze week. Zoals gezegd, ik ga de boeken er nog even op naslaan en eens kijken wat ik er eens mee kan maken, ik zag al een leuk recept voor chilisaus 🙂
Ik las je blog over zaaien bij pokon, goed plan! Vorig jaar heb ik veldsla buiten en in de kas gezaaid. Ik geloof allebei rond 1 september. De veldsla in de kas oooooo wat was die mooi in de winter! Geen vlekje of gaatje erin. Terwijl die buiten door de elementen en beetje mottig aan het worden was. Volgens mij moet je altijd ter plaatse zaaien, maar 1 of 2 rijtjes wat nu al wel ergens in een hoekje van de kas kan, geeft al gauw voor tien keer sla middenin de winter!
Hallo Saskia,
Inderdaad! Naast de voordelen van een kas in de zomer voor de teelt van tomaten, pepers, komkommers, etc. vinden wij zelf ook dat in het vroege voorjaar groenten zoveel zachter en malser blijven, door het ontbreken van regen, hagel, wind, sneeuw, etc.. De allerlekkerste andijvie is die we in het voorjaar uit de kas oogsten! Ik ga na de komende warme dagen de eerste tomatenplanten rooien. Niet omdat ze ziek zijn maar omdat er in sommige planten niet heel veel tomaten meer hangen en ik vooral heel veel zin heb in een kas vol groenten deze winter. Ik heb 3 tray’s vol bieten, koolsoorten, knolvenkel, snijbiet, andijvie, etc. gezaaid en een zakje vol met zaden van veldsla, pluksla, spinazie, radijs, worteltjes, rammenas in mijn tas voor zodra er een plekje is 🙂
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ivm de prei heb ik ook een aantal verschillende testen gedaan:
1. Kortwieken en stro erover
2 gaten volgegooid met koeienstront opgelost in water
3 prei naast basilicum geplant (basilicum voor heel het dorp 🙂 )
4 prei en tussenin dille gezaaid
Ik ben ook benieuwd wat het resultaat zal zijn.
Deze middag staat hier perzikkenconfituur met lavendel en ook de chilisaus op het programma. Een overheerlijk recept van chilisaus staat in jouw recepten!
Vele groetjes Carine
Hallo Carine,
Ik ben benieuwd wat jouw test m.b.t. de preimineervlieg op gaat leveren!
Wellicht kunnen we het in de komende maanden vergelijken.
Oh ja, een lekker recept voor chilisaus van Madam Confituur, die is inderdaad erg lekker, heb ik een paar jaar geleden gemaakt maar ik wist helemaal niet meer dat ik het recept op mijn website had gezet.
Die ga ik vandaag maken, en ook vijgenjam met rozijnen en bruine rum volgens een recept in de Larousse (waarvoor nogmaals mijn dank voor de tip!)
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wij hebben vitrage over onze preien liggen dit is vaak veel goedkoper en werkt prima bij ons. gebruiken het ook voor de kolen. Deze vitrage is te koop bij de Ikea voor 2,75 euro per paar (als ik het me goed herinner). wel is het zo dat het met 2 seizoenen wel gedaan is met de vitrage en er nieuwe aangeschaft moeten worden haha.
Een oom van mij sproeit brantnetelgier en knoflookgier over zijn preien/uien en veel andere gewassen. Hij heeft op de veenmollen na geen ongedierte in zijn planten.
Over die wortels en mais kan ik meepraten zo zag het er bij ons ook uit haha. Helaas kan het niet altijd meezitten. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.
groeten,
Niels en Laura
Maar juist die veenmollen zijn bij ons een ware plaag. Vernielen heel veel gewas.
je zou ze kunnen vangen door potjes in te graven 1cm onder het oppervlak en daar dan een steen overheen leggen. de veenmollen graven tegen het potje aan gaan omhoog en gaan floep zo het potje in. Ik heb er op deze manier echt velen gevangen. diverse vogels en muizen jagen ook op veenmollen. Aaltjes zou je ook nog kunnen gebruiken hier heb ik geen ervaring mee. Het gebruik van de potjes is één van de beste methoden als je niet over wil stappen op gif. Mocht je over willen stappen op gif dan kom je wel direct op middelen uit die hier in Nederland verboden zijn bij mijn weten. Ik heb ooit gif gekregen van een buurman die had het meegenomen uit Marokko omdat het hier niet te krijgen was. maar de vraag is moet je het willen. overigens heb ik het gif nooit gebruikt. van de één op de andere dag leken ze wel verdwenen in onze tuin.
gr,
Niels
Hi,
Hoe diep moeten die potjes dan zijn en kruipen ze er niet meer uit, dan?
Wat doe je met ze als je ze gevangen hebt?
Klinkt misschien een beetje naïef, maar wij hebben er ook veel last van en ik wil ook graag een redelijk afdoende methode…
Vast dank voor je antwoord, Marian van Ek
Ik heb vaak van die grote oude potten van hak gebruikt. die graaf je in tot 1 tot 2 cm onder de oppervlakte. daar leg je een tegel overheen en gewoon elke dag even checken of ze erin zitten. er moet wel voldoende ruimte zitten tussen de tegel en de pot zodat ze er tussen kunnen kruipen en dan in de pot vallen. je kan meerdere dingen met ze doen, ergens anders uitzetten(lijkt me geen goed idee) meestal komt het erop neer dat ze het niet overleven de wijze waarop laat ik over aan uzelf want ik wil geen discussie starten over wat wel en niet door de beugel kan. vogels en kippen lusten ieder geval wel veenmollen heb ik gemerkt.
Ik heb ooit ergens de tip gezien om een bal te maken van een papieren zak en die tussen de takken van een boom te proppen. De wespen denken dan dat er een nest zit van een ander volk en blijven uit de buurt.
Heb ik ook gelezen maar zo’n halve bal om paardenvliegen te vangen houdt ze mooi op afstand, honing erin en de wespen zijn weg. Gezien bij een theetuin vlakbij een stal. Geen wesp gezien. Maar ja het zijn geen goedkope oplossingen.
Hallo Diana,
Ook toevallig, hier dezelfde wortels! Tevens aardappels die er zo uitzien, met de tandafdrukken erin 🙂 De pompoenen zou ik ook jammer vinden als ze die te grazen nemen. Kun je die op een of andere manier beschermen?
Ik heb gisteren van de vruchten van jouw zaadjes Jalapeños Fooled You, Cowboy Candy gemaakt. Het schijnt errug lekker te zijn. Zoete, pittige pepers. Aangezien mijn man overal mijn zelfgemaakte sambal opsmeert, zullen deze potjes ook wel snel leeg zijn.
Fijn weekend!
Groet, Daniëlle
Hallo Daniëlle,
De pompoenen die op de grond liggen en nu langzaam gaan rijpen bescherm ik heel makkelijk door er een pot ondersteboven overheen te zetten.
Er mag vooral wat ruimte zijn voor lucht, maar niet zoveel dat een rat er onderdoor kan kruipen.
Voor de hangende pompoenen is het lastiger maar ik hoop dat het feit dat ze hangen al wat tegenhoudt (want er liggen op ons tuincomplex in elke tuin wel pompoenen die op de grond liggen en dus makkelijker bereikbaar zijn. En ik had het plan om, als ik de eerste hangende pompoen met knaagtandjes erin zie de hangende pompoenen te beschermen door de pompoen in een tas te doen en de handvaten een beetje om te vouwen. Natuurlijk knagen ratten makkelijk door een tas heen maar wellicht zet het ratten op het verkeerde been 🙂
En dankjewel voor de tip van de Cowboy Candy (ik googelde en vond meerdere recepten en zag ook dat het ook wel Candied Jalapeño’s heet), ik ga het zeker onthouden en ook eens maken (alleen al voor de naam 🙂 )!
groetjes,
Diana
Goede tips, dankjewel daarvoor! Als ze maar niet van onderen aan gaan vallen…
Mijn ‘giant’ gaat lastig worden, zo’n grote bloempot heb ik niet. Ik heb wel een Golden Retriever, denk dat ik die maar ernaast zet 🙂 🙂
Groet, Daniëlle
Oei, een Giant 🙂 . Mocht de Golden Retriever er geen zin in hebben, denk dan aan een speciekuip, of desnoods kun je een stuk zeil over de pompoen spannen. Als ze willen vreten ze daar doorheen maar elke barrière kan net helpen om te voorkomen dat je een vernielde pompoen aantreft.
groetjes,
Diana
Hallo Diana en webgenoten,
Ik heb een tiental pompoenen (groot formaat) die liggen te rijpen in de moestuin maar (voorlopig) geen last van knaagdieren. Ik heb immers een quasi perfect middel daartegen en dat zijn onze twee katers. Beide diertjes lopen vaak buiten (altijd ’s nachts) en geregeld vinden wij hun vangst (muizen, mollen, ratten …) aan de achterdeur. Dat soort roofbeestjes krijgen dus geen kans bij ons!
Verder geniet ik enorm van je leuke website, je tonnen bruikbare informatie (met foto’s) en je dolenthousiaste comments.
Houden zo en tot hoors!!
Marc (Waregem, Belgium)
Hallo Marc,
Op ons volkstuinencomplex zien we ook wel eens een kat lopen, maar dat zijn dan katten uit de woonwijk naast het complex; die katten zijn waarschijnlijk ’s nachts binnenshuis, of ze zijn lui en krijgen genoeg eten thuis, of er zijn zoveel ratten, muizen, etc. dat die paar katten die wel eens over het complex lopen die hoeveelheid niet aankunnen 🙂 . Soms vliegen er ook wel roofvogels over het complex, we hopen dat die ook af en toe wat vangen!
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ik las dat je de mais hebt ingevroren, heb je daar speciale manier voor? Ik heb dat nl nog nooit gedaan, wil dit graag proberen want mijn mais staat er nog heel mooi bij.( voordat vogels ermee beginnen of ratten)
Ik haal altijd heel veel uit jouw blog wat ik ook probeer. Groetjes Margriet
Hallo Margriet,
Ik dacht dat ik je gewoon even snel naar de pagina van maïs kon verwijzen maar geen idee hoe en waarom ik dat heb gedaan maar ik had blijkbaar de pagina van de website gehaald.
Ik heb die nu gelijk terug gezet, dus je kunt daar wellicht nog even kijken: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/mais/
En ik vries ze zo snel mogelijk na de oogst in, voor suikers zich hebben omgezet in zetmelen en de kolven minder zoet worden.
Als ik maïs in de keuken wil gebruiken kook ik eerst water, doe dan de bevroren maïs in het water en kook 20 minuutjes. En dan gebruik ik het verder zoals het recept van het gerecht dat ik wil maken aangeeft.
groetjes,
Diana
Dank je Diana ik ga het zeker proberen
Groetjes Margriet
Ik vries ook mais in, maar doe dat niet met hele kolf, mijn diepvries is niet zo groot. Vijf minuutjes blancheren, dan in ijswater, daarna met een scherp mes de korrels eraf snijden en die invriezen…..
Hallo Diana ,
De tip om prei te kortwieken doet mijn buur ook altijd ,en hij giet gewoon water in de kragen .Hij beweerd dat het effectief is .wij hebben geen prei dit jaar omdat ik een hekel heb aan die wormen
Hi Diana,
Ik volg jou en je tuin al jaren en ik wou even zeggen dat ik je foto’s steeds mooier vind! Vooral je flat-lays vind ik prachtig! Die wil ik elke dag wel een nieuwe zien!
Hallo Mayra,
Het heeft lang geduurd maar ik hoop dat ik langzamerhand wat beter in fotograferen word.
Dus heel hartelijk dank voor je compliment, leuk om te horen dat je mijn pogingen kunt waarderen 🙂 !!
groetjes,
Diana
Wespen, vliegen en de vijg… Zelfde probleem hier. Laat ze maar eten, jammer voor ons. Waarschijnlijk wordt de tweede sessie ook dit jaar nog rijp, net als verleden jaar en toen hebben we er wel kunnen oogsten. De druiven worden dit jaar, nog rauw, al geplukt door de merels. Ik kan er een net over en omheen doen, maar ach… dan maar wat minder jam.
Hallo Gerrie,
Ik wil ook met liefde del hoor 🙂
Maar ik zag vorige week bij een tuinbuurvrouw wat halsbandparkieten hadden aangericht: zonder er dan ook maar één over te laten hadden ze uit elke appel een grote hap genomen, en elke appel lag nog voor 3/4 onopgegeten maar wel rottend op de grond of hing nog in de boom. Niet één appel meer eetbaar. Wij willen wel delen, maar zij willen niet altijd delen (maar zouden het dan wel op moeten eten 🙂 ).
groetjes,
Diana
Hallo Diana, en anderen,
Die halsbandparkieten zijn echt vreselijk. Vorig jaar hadden we aan ons nog jonge appelboompje een stuk of 15 appels. We hebben net als bij je tuinbuurvrouw niet een exemplaar kunnen eten. Nog voordat ze rijp waren om te plukken lagen ze half opgegeten op de grond of hingen rottend in de boom.
Dit jaar kwamen ze weer, soms met wel 7 tegelijk. Om toch wat appels voor ons zelf te kunnen oogsten hebben we om een aantal mooie appels netjes gehangen. Bij veel supermarkten kun je die kopen, ze liggen vaak bij het fruit om te gebruiken i.p.v. plastic zakjes. Bij AH kosten ze 69 cent voor 2 netjes. Het is niet zo’n fraai gezicht die witte netjes in de boom maar daar storen we ons maar niet aan, het is maar tijdelijk.
Ook om een aantal mooie druiventrossen hebben we die netjes gehangen want de vogels en de wespen hadden de druiven ook al ontdekt.
Ik vind dat wel een mooi idee: een gedeelte voor ons en een gedeelte voor de andere liefhebbers.
Groeten,
Ria
Hoi Niels, werkt je potjesmethode ook tegen woelmuizen en : wat doe je met de gevangen beesten? Christien
het werkt niet tegen woelmuizen. Ik zou ook niet echt weten wat je goed kan beginnen tegen woelmuizen. misschien houden ze niet van bepaalde geuren of geluiden. er zijn wel meerdere ultrasoon geluiden waar ze niet van houden maar heb ik geen ervaring mee. Wij halen voedselbronnen zo veel mogelijk weg. als we zien dat groenten worden aangevreten dan oogsten we alles dat rijp is en bijna rijp. Ik weet ook niet echt hoe met deze beestjes om te gaan.
Hoi Diana,
ik ben druk aan het fermenteren de afgelopen 2 jaar. S Heel gezond en soms verassend lekker! Sriracha is een gefermenteerde pepersaus, heerlijk! Het flesje vorig jaar was te snel op dus er staat hier al weer wat te rotten.
Recepten genoeg op het internet.
En bedankt voor de plaagdierentips, allemaal!!!
groetjes, Mime
Hallo Mime,
Dankjewel voor de tip!
Ik heb het boek `Verrot Lekker´, daar staat geloof ik ook een recept in, ik ga eens kijken, ook op internet.
Ik kreeg van iemand op facebook al de tip om pepers met zoete witte wijn en 2% zout te fermenteren.
groetjes,
Diana
Ha Diana,
Ik zocht net op je blog naar een recept voor pruimenjam en die met de dadels lijkt me erg lekker. Is de 800 gram geleisuiker de geleisuiker speciaal of de gewone geleisuiker. Alvast bedankt voor je antwoord.
Marthy.
Hallo Marthy,
Ik bedoel daar de gewone geleisuiker mee. Maar uiteraard kun je die vervangen door geleisuiker speciaal als je de hoeveelheid suiker wilt verminderen. Gebruik in dat geval op 1 kilo pruimen 400 tot 500 gram geleisuiker speciaal.
Ik maakte trouwens een week of twee geleden dit recept voor pruimenjam met appel en amandelschaafsel en die vond ik wel zo lekker dat ik die nogmaals ga maken en zeker iemand anders ook kan/wil aanraden: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/jam-van-pruimen-en-appels-met-amandelschaafsel/
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
In de blog over de preimineervlieg schreef iemand dat ze rabarbergier gebruikt over de prei. Jij schrijft hierboven dat je rabarberextract gaat gebruiken. Heb je daar expres voor gekozen? Denk je dat gier/extract verschil zou kunnen maken? Ik ga zelf ook experimenteren tegen de preimineervlieg, als ik verschil merk zal ik dat zeker melden.
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie,
Ik vind gier echt heel vies 🙂
Heel soms maak ik het maar wat overblijft is een heel vieze troebele drab die niet te vernevelen is (de plantenspuit zou binnen enkele seconden verstopt zitten).
Omdat het in dit geval, als ik het goed begrijp, gaat om het oxaalzuur dat in rabarber zit heb ik bedacht dat het veel sneller en schoner was om een extract te maken. Dus ik heb zoveel mogelijk rabarberblad in een pan met kokend water gedaan, dat enkele minuten gekookt, in het water af laten koelen en daarna gezeefd. Het oxaalzuur moet zeker ook in dat water zitten. En doordat ik het heb kunnen zeven was het extract makkelijk te vernevelen. Ik heb het nu één keer verneveld, heb het gemengd met wat zachte groene zeep. Maar het is ook maar een probeersel hoor, ik ben zelf ook erg benieuwd hoe het afloopt.
groetjes,
Diana
Haha Diana, gier is inderdaad minder fijn ruikend spul. De buurvrouw rent altijd hard weg als ik weer met gier aan de gang ben en mn zusje is ook genezen na 3 dagen stinkende handen. Toch vind ik rabarbergier veel minder stinken dan brandnetelgier. En ook gier doe ik door een zeef en desnoods door een oude doek als ik dat nodig vind. Als de preimineervlieg dood gaat van het zuur maakt het inderdaad denk ik niet uit of je gier of extract gebruikt. Verdund jij de extract nog of gebruik je het puur? Dank voor je reactie!
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie,
Ik heb ongeveer 1 deel extract op 4 delen water verdund en daar nog wat zachte zeep in opgelost.
De laatste keer dat ik heermoesgier maakte en dat moest zeven omdat er allemaal minuscule flinters heermoes in bleven drijven, heb ik dagenlang zo erg stinkende handen gehad dat ik er zelf onpasselijk van werd, en elke avond met mijn handen in een sodabadje zat, allerlei soorten handcrème, mentholpoeder, baking soda, en zelfs parfum probeerde maar het zat gewoon diep in de poriën. Toen bedacht ik dat ik voortaan aftreksels zou maken in plaats van gier (tenzij ik het vanuit een emmer of gieter kan gebruiken, maar niet meer om te zeven en dus vernevelen, ik kan in mijn herinnering de geur op commando nog ruiken).
Brandnetelgier overstijgt qua geur inderdaad de meeste soorten gier, hoewel Symphytum er ook wat van kan 🙂
groetjes,
Diana
Dassen zijn ook dol op mais. Ze leunen ertegen en leggen de plant plat op de grond waarna ze de kolf opeten. Heb er eentje weten te betrappen een paar jaar geleden.
https://renewestenberg.smugmug.com/Other/Badger-cam/