Gastblog Lilianne

Bij deze dan voor de eerste keer een gastblog, van Lilianne die in Denemarken woont en moestuiniert. Wat leuk om zo de (moes)tuin van iemand te zien en ervaringen te lezen! Mocht je ook eens een gastblog willen schrijven, helemaal onderaan dit blog vind je nog even hoe je dat kunt doen. In mijn vorige blog was de link niet goed geplaatst, je vindt onderaan ook gelijk de gerepareerde link). Lilianne, dankjewel voor je blog!!

Hoi iedereen,

Dank je wel voor deze gelegenheid om een stukje te schrijven over mijn moestuin, en wat een leuk idee om andere mensen een gastblog te laten schrijven! Ik ben fan van Diana’s mooie moestuin, vooral omdat ik als beginner alles nog moet leren en je kunt het zo gek niet verzinnen of Diana heeft er over geschreven. Voor mij is het één groot naslagwerk, echt toppie en altijd hele mooie foto’s erbij.

Even voorstellen

Ik ben Lilianne (58) en woon samen met mijn man, Jason (54), op een klein eilandje (Fur) in Denemarken. We wonen hier inmiddels 5 jaar en hebben een huis met grote tuin gekocht (in Denemarken is dit nog betaalbaar 😉). Vorig jaar (september 2023) hebben wij een kas gekocht, mijn man heeft deze kas zelf opgezet en er een klein kasje, dat hier in de tuin stond, aan vastgemaakt zodat ik één deur extra heb in de kas. De kas is ca. 3 x 4,5 meter en is bijna helemaal betegeld. Er stonden op die plek een rozen- en een frambozenstruik en daar is de kas omheen gebouwd.


Verder hebben wij een moestuin aangelegd met een diameter van ca. 9,5 m. Het is dus een ronde moestuin met als middelpunt onze vlaggenmast. In iedere tuin staat een vlaggenmast, de Denen houden ervan om hun Dannebrog (Deense vlag) te showen. Waar de moestuin moest komen was een grasveld en ik ben begonnen met het hele stuk af te zetten en te bedekken met karton, daar overheen houtsnippers, toen grond en daarna compost. Ik gebruik ook hele grote (cement)kuipen en bakken om in te telen, die naast de kas en de moestuin staan.

Wij hebben een boomgaardje met appel-, peren- en pruimenbomen en één kers. Verder kruisbessen en frambozen. De tuin had mega veel achterstallig onderhoud en het heeft enkele jaren geduurd voordat wij alles naar ons zin hadden. Achterin de tuin ontdekten we, nadat Jason daar zo’n beetje een hele jungle aan wilde kamperfoelie en bramenstruiken weg had gehaald, een waterput en we hebben inmiddels een pompje gekocht zodat we grondwater kunnen gebruiken voor de moestuin. Achter de garage hebben we een grote watertank die regenwater opvangt en dit gebruik ik in de kas. Verder hebben we nog 3 regentonnen en dit is hard nodig want het water in Denemarken is erg duur.


Voor mij was alles nieuw want ik had nog nooit een moestuin of kas gehad en heb me die winter ingelezen over alle mogelijke manieren van moestuinieren. Ik besloot te gaan tuinieren volgens de Permacultuur methode en te werken met de zaaikalender van Maria Thun. En alles biologisch zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Ook heb ik een documentaire gekeken over elektrocultuur en besloot paaltjes met koperdraad in de moestuin te zetten met het idee; baat het niet, dan schaadt het niet 😅

Afgelopen winter maakte ik een ontwerp voor een moestuin en verder vond ik dat er een apart gedeelte moest komen voor rabarber en voor pompoenen. Wij zijn gek op pompoensoep en in gedachten zag ik al een diepvries vol met kerrie-pompoensoep.


Ik heb de moestuin verdeeld in taartpunten en ging op papier combinaties maken voor in de verschillende vakken. Ik besloot om zoveel mogelijk verschillende groenten te gaan telen en tussen de groenten wilde ik bloemen zoals korenbloemen, goudsbloemen, afrikaantjes en oost-indische kers. In de kas moesten veel tomaten komen en komkommers, aubergines, courgettes, paprika’s en pepers. Aan de muur van het huis kwamen bakken met sla en aardbeien. Ik ging er helemaal voor 😅. En toen kon het voorzaaien beginnen…..


In het begin zag ik echt het verschil niet tussen een zaailing en onkruid. Ik weet haast zeker dat ik al mijn pastinaak-zaailingen verwijderd heb omdat ik dacht dat het onkruid was 😅. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ik een “100% niet-opkomst had”. Of het verschil tussen een meiknolletje of een koolraap (of is het knolraap 🤔). Daarom besloot ik zoveel mogelijk voor te zaaien en alle gewassen een nummer te geven zodat ik er een labeltje bij kon zetten en altijd wist wat ik geplant had. Ik kon geen vergelijkingen maken met Nederlandse moestuinders omdat ons klimaat toch wel verschilt van dat in Nederland, wij zitten best noordelijk in Jutland. Het moestuinseizoen is hier korter dus veel voorzaaien in de kas en binnen in huis is echt een aanrader.

Ook wordt onze tuin regelmatig bezocht door reeën, vossen, bunzingen, wasbeerhonden, egels, roofvogels en vraatzuchtige duiven en niet te vergeten heel veel naaktslakken en daar moet ik de moestuin ook tegen beschermen. Hoe ik dit allemaal oplos (of niet 😅) kun je lezen in mijn blog; Een Deense moestuin

Als ik de eerste posts op mijn blog terug lees komt het allemaal heel knullig over, maar inmiddels ben ik vrij handig geworden in het invoegen van de foto’s en het maken van een mooie layout, want ook dat moest ik leren. Inmiddels heb ik ook heel veel geleerd over tuinieren 💚 en al veel geoogst 🤩

groetjes, Lilianne

Tot slot nog even een woord van Diana :-). Nogmaals; erg leuk om zo eens de tuin van iemand anders te zien! Mocht je ook eens een gastblog over je moestuin (in binnen- of buitenland) willen schrijven, dan kun je je verhaal mailen naar [email protected]. Foto’s wil ik graag in vol formaat (je kunt ze bijvoorbeeld sturen via wetransfer). Daarnaast zijn er nog wat ‘regels’:

  • het blog moet over je eigen tuin/moestuin gaan en/of over het verwerken van je eigen oogst (inmaken, fermenteren, maar misschien ook eens iets over bijvoorbeeld bloemen drogen, etc.). Een klein beetje zorg als het gaat om spelling en grammatica is gewenst, en als je daar niet goed in bent wil ik je van harte helpen als je dat aangeeft (ik ben er ook geen held in en ga zeker niks herschrijven maar ik kan mensen die om die reden twijfelen bijvoorbeeld wel helpen met spelfouten, etc.).
  • je kunt maximaal 12 foto’s plaatsen
  • 1 daarvan moet horizontaal gemaakt zijn zodat ik die bovenaan het blog kan plakken
  • je mag uiteraard een link naar je eigen website of blogpagina plaatsen. Met één kanttekening: ik bepaal of een blog goed genoeg voor plaatsing is. En daarmee bedoel ik niets anders dan dat ik niet wil dat iemand 1 of 2 alinea’s schrijft en dan vervolgens een link naar een bedrijf plaatst: het doel van het gastblog is om andere hobbytuinders de gelegenheid te geven iets te vertellen over, en te laten zien van hun tuin.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pauline

Hoi Lilianne, dank voor je blog, erg leuk om een keer mee te kijken in Denemarken. Je hebt een vliegende start gemaakt met je moestuin; een stuk koeler dan in Nederland en toch al veel geoogst.👍🏻En de combinatie van de 2 kassen vind ik top, met 2 deuren kun je perfect ventileren.
Ik ga nog een kijkje nemen op je blog. Heel veel plezier met je mooie tuin!!🌸🌱🍅

En Diana dankjewel voor het plaatsen, en Pien voor het leuke gastblog-idee!

Lilianne

Hoi Pauline, dank je wel! En wat leuk dat je een kijkje gaat nemen op mijn blog!

Pien W

Leuk Lilianne! Het zal een speciaal gevoel geven dat je voor eeuwig de eerste bent die hier een gastblog postte!! Geweldig om rotzooi op te ruimen en dan opeens een waterput te ontdekken!
Ik had nooit gehoord van electrocultuur. Heb vanochtend eens wat gegoogled….interessant! Dank voor je blog èn je electrocultuurtip! Groet, Pien

Lilianne

Hoi Pien, Ja inderdaad 😃ik vond het zo leuk om een gastblog te schrijven en dan ook nog als eerste. Mocht je geïnteresseerd zijn in elektrocultuur raad ik je aan om mijn post te lezen van 10 november 2023. Hier staan nl links in naar documentaires. Dank je wel voor je leuke reactie!

Pien W

Mijn eerste reactie ging weer te snel weg….ik had al naar je blog gekeken! Complimenten!! En vandaar kwam ik op die electrocultuurdingen! En daarna vergat ik jouw blog weer! Sorry!! Ik weet dat veel mensen dat soort dingen zweverig vinden en er vooral niet teveel over gaan nadenken. Ik ben dol op die dingen. Ooit las ik een onderzoek waaruit bleek dat planten gevoelig zijn voor communicatie met ook mensen. Een radio met (vooral) klassieke muziek is al goed. Een uitblinker is de chlorophytum variegatum. Die werd fors toegesproken: als jij over twee weken geen uitlopers hebt gemaakt gooi ik je weg! En waarachtig. Toevallig (bestaat dat?) had ik zo’n plant die na 12 jaar nog nooit kindjes had gekregen en gingen wij twee dagen later drie weken op vakantie. En dus kreeg ook mijn plant een vermanende toespraak. Na 12 jaar…in die drie weken…wel 15 bloemstengels!! Ik krijg het er weer koud van als ik daar aan denk! Succes met jullie tuin! Ik ga je posts vast vaker lezen! Overigens schrijf jij over Maria Thun. Diana heeft begin vorig jaar daar veel over geschreven. (Tuinieren met maanstanden??) als je haar toen nog niet volgde is het vast leuk die blogs en reacties, er nog eens op na te lezen! Groeten, Pien

Lilianne

Dank je wel! En wat een verhaal over het toespreken 😆ik ga het ook proberen. Nu ben ik helemaal niet zweverig en je hebt gelijk, veel mensen vinden dit zweverig maar je kunt er ook op een wetenschappelijke manier naar kijken toch? Wat klassieke muziek betreft heb ik lang geleden wel eens een documentaire gezien over klassieke muziek bij de melkkoeien op stal. De koeien bleken meer melk te geven met de muziek aan. Een leuk idee om in de kas uit te proberen! Ik ga zeker terug lezen wat Diana over Maria Thun en de maanstanden geschreven heeft.
Gr. Lilianne

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties