Zwarte Bes

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/tips/foto’s zoeken over/van zwarte bessen:

  • Synoniem:     Cassisbes
  • Latijnse naam:     Ribes nigrum
  • Engelse naam:     Blackcurrant
  • Duitse naam:     Schwarze Johannisbeere
  • Franse naam:     Cassissier, Groseillier Noir, Gadellier Noir

 

De zwarte bes is geen zwarte vorm van de aalbes (Ribes rubrum) maar ze zijn wel familie. Ondanks dat de struiken veel op elkaar lijken zijn er een flink aantal verschillen tussen aalbessen en zwarte bessen. Het gaat dan om verschillen in uiterlijk, maar nog meer om verschillen in smaak en ook in groei, bloei en voedingsbehoeften.

Mocht je eens in een tuin een bessenstruik zien en vraag je je af of het een aalbes of een zwarte bes is: een zwarte bes kun je altijd herkennen aan de geur. Als je het blad wat kneust komt de typische geur van zwarte bessen je tegemoet. Aalbessenblad heeft die bijzondere geur niet. En ook nog leuk om te melden: het blad van zwarte bessen is eetbaar en vooral lekker in de thee.

Zwarte bessen zijn als rauwe, eetbare bes zeker niet de lekkerste bes; ze hebben een wat bijzondere maar wrange smaak. Daarentegen is ze na verwerking onovertroffen: bessensap, zwarte bessengelei, in jam, en erg lekker is ook zelfgemaakte zwarte bessenlikeur. Ze zijn dus rauw wel eetbaar maar na koken/bereiden komt pas het heerlijke aroma goed vrij en smaakt ze heel bijzonder. Zwarte bessen bevatten enorm veel vitamine C.

De zwarte bes is een winterharde struik, geschikt voor een zonnige standplaats (maar in halfschaduw doet ze het hier ook goed). De smaak zou het beste zijn wanneer de bessen goed in de zon hebben kunnen rijpen. De zwarte bes bloeit in april met kleine bloempjes en daar zit gelijk een klein risico; de bloemen kunnen door nachtvorst worden beschadigd en dat kan de oogst ernstig beïnvloeden. Kijk daarvoor verder bij de alinea ‘Beschermen’.

De bloemen van de zwarte bes zijn klein en onopvallend. Ze is zelfbestuivend en eenhuizig (ook bij de aanplant van 1 struik kun je dus zwarte bessen oogsten), maar kruisbestuiving door insecten komt veel voor en zou een grotere opbrengst opleveren. De oogst volgt eind juni/begin juli.

 

BODEM / BEMESTING

In tegenstelling tot het familielid de aalbes heeft de zwarte bes een flinke bemesting nodig. De grond mag iets zuur zijn maar zeker niet zo zuur als bij bijvoorbeeld een blauwe bes. Op zure gronden kun je jaarlijks wat kalk geven. De grond moet goed vochtvasthoudend zijn, zwarte bessen houden niet van droge grond.

Zwarte bessen plant je bij voorkeur in een flink plantgat dat je hebt opgevuld met een mengsel van rijpe compost en potgrond. Ze houdt ook van stalmest mits die wel goed is uitgerijpt.

Zelf geven wij elk voorjaar (wanneer de struiken uit gaan lopen) een gemiddelde hoeveelheid samengestelde organische meststof (zoals bijvoorbeeld groene Culterra of iets vergelijkbaars). In het voorjaar gaat er dan ook nog wat oude stalmest met veel stro rond de plant; dat werkt als een mulchlaag, het zorgt voor minder onkruid en houdt vocht in de bodem.

Pas op met stikstofrijke meststoffen: te veel stikstof zorgt voor grote weelderige struiken met veel blad en dat gaat ten koste van de vruchtzetting. Maar bovendien zijn planten die teveel stikstof hebben gekregen meer gevoelig voor schimmelziekten, en daar is de zwarte bes van nature al wat vatbaar voor.

 

PLANTEN / RASSEN

Zwarte bessen worden flinke planten, met een omvang van ruim 1,5 meter, zowel hoog als breed. Er zijn een aantal rassen die wat compacter blijven. Van 1 gezonde volwassen plant haal je een opbrengst van zo’n 4- 5 kilo zwarte bessen, de planten kunnen gemakkelijk 10 jaar of nog langer een goede oogst geven.

Zwarte bessen groeien niet vanuit 1 stam maar maken juist veel grondscheuten. Plant om die reden de planten een centimeter of 5 dieper dan ze in de pot staan – zo krijg je een goede wortelontwikkeling en komen er voldoende goede sterke scheuten uit de grond. Er wordt ook wel geadviseerd om na het planten van nieuwe jonge planten alle takken tot op 10 centimeter van de grond te snoeien (bij planten in de winter of het vroege voorjaar, de beste tijd om zwarte bessen te planten). Je zult dan het eerste jaar dus geen bessen kunnen oogsten maar de plant stopt alle energie in het maken van sterke jonge scheuten. Het jaar daarop zul je daar dan plezier van hebben door een sterke plant met sterke scheuten en een goede opbrengst.

Zwarte bessen dragen (nog een verschil met aalbessen) op het hout dat de vorige zomer is gegroeid. Dat heeft uiteraard consequenties voor het snoeien, zie daarvoor hieronder bij de alinea over Snoeien.  Alle zwarte bessen geven hun opbrengst in juli, maar er zijn wat vroegere en latere rassen. Bekende rassen zijn:

Vroeg:

  • Bona
  • Triton
  • Ben Sarek
  • Ben Connan

Middelvroeg:

  • Ojebyn
  • Ben Nevis
  • Titania

Laat:

  • Black Reward
  • Wellington

Let bij je keuze naast de vroegheid ook op de resistentie tegen ziekten en schimmels: zeker de nieuwere rassen zijn soms veel beter resistent dan andere/oudere rassen. Zwarte bessen kunnen gevoelig zijn voor onder andere Amerikaanse kruisbessenmeeldauw, zwarte bessenroest, etc.

Je schijnt zwarte bessen ook als leivorm te kunnen kweken maar dat heb ik zelf nog nooit gezien en dat zal best heel lastig zijn omdat ze op het hout van het vorige jaar bloeien. Ik ken zelf alleen de struikvorm, de afstand tussen 2 struiken moet dan wel minimaal 1,5 meter zijn, gezien de groeikracht van de struiken.

Zwarte bessen zijn ook gemakkelijk te stekken; je kunt jonge scheuten afknippen, schuin met een scherp mes onder een knop afsnijden, eventueel in wat stekpoeder dopen en dan in potgrond met wat grof zand  en/of vermiculiet oppotten. Zelf hebben we nog nooit zwarte bessen gestekt maar onze tuinbuurman wel: de stekken wortelen heel gemakkelijk en zijn al na zo’n 6 tot 8 weken groot en stek genoeg om uit te planten.

Tot slot: er bestaat ook nog een Jostabes of Jostaberry: dit is een kruising tussen een kruisbes en een zwarte bes. Op onze oude tuin hadden we deze Jostabes: het was een grote struik (nog wel iets groter en breder dan de zwarte bes), met een prima opbrengst aan bessen die eruit zien als zwarte bessen maar die zowel in de geur als in de smaak zwarte bessen en kruisbessen combineert. De bessen zijn ook rauw te eten maar wij vonden het toch ook vooral lekker om er gelei of jam van te maken.

Jostabes

 

BESCHERMING

Vogels vinden zwarte bessen soms wel en soms helemaal niet lekker. Er zijn jaren dat we onze struik niet af hoeven te dekken en we gewoon zelf alle bessen kunnen oogsten. Maar er zijn ook jaren dat we half tot eind juni al gebroken takken in de struik zien; een teken dat wat grotere vogels (waarschijnlijk kauwen, kraaien, eksters?) op de struiken landen en de bessen eten. Zodra we de eerste gebroken tak zien gaan we de struik afdekken met een net, want dat is eigenlijk het enige dat helpt tegen de vraat door vogels. Maar er zijn dus ook jaren dat we niet af hoeven te dekken (vogels vinden de bessen niet onaardig maar als er wat lekkerders in de buurt is kiezen ze daarvoor, dat idee hebben we 🙂 ).

De zwarte bes heeft soms ook bescherming nodig in het voorjaar: de struiken bloeien in april en een goede nachtvorst kan de bloemen beschadigen (en ervoor zorgen dat de oogst minder groot wordt). Let daarom tijdens de bloei goed op de weerberichten; als er nog een flinke nachtvorst komt is het raadzaam om in de namiddag of avond de planten te bedekken met bijvoorbeeld jute of dubbelgevouwen vliesdoek. In de ochtend kun je het doek dan weer verwijderen. Onder het doek is de temperatuur net enkele graden hoger dan erbuiten, en je beschermt de bloempjes op die manier wellicht net voldoende tegen de vorst.

Onrijpe, nog groene bessen

 

SNOEIEN

Zoals gezegd bloeit de zwarte bes op het hout van vorige zomer. Dat betekent dat je dat hout dus vooral zo min mogelijk snoeit. Ouder hout snoei je dus vooral wel want daar zal niet veel oogst meer aankomen. Gelukkig is oud hout gemakkelijk te onderscheiden van het jonge hout: het oudere hout is donkerbruin, het jonge hout is lichtbruin.

Snoei in de winter, het liefst zelfs in de vroege winter, maar ik las ook ergens dat je zelfs ook na de oogst in juli/augustus al kunt snoeien (zoals bij appelbomen ook algemeen wordt aangenomen dat de winter geschikt is voor snoei terwijl dat eigenlijk ook al na de oogst mogelijk is). Zelf heb ik alleen in de winter gesnoeid en dat ging goed.

Elk jaar snoei je ongeveer een kwart van de oude donkergekleurde takken weg, en dat zo diep mogelijk in de struik. Uiteraard kun je ook ´lastige´ takken snoeien; die elkaar kruisen, naar binnen groeien, over je looppad uitsteken, etc.. Maar laat zoveel mogelijk jong hout intact; daar zal de bloei en oogst aan komen.

 

VERZORGING

Zorg rond de struiken voor een mulchlaag (dat hoeft natuurlijk niet maar het houdt vocht vast en houdt het onkruid tegen). Zelf gebruiken we er stro voor, dat van een manege in de buurt komt en dat werkt eigenlijk prima. Door die mulchlaag kun je niet altijd heel goed zien of er nog wel voldoende vocht in de bodem is, houd er rekening mee dat je in droge perioden regelmatig water geeft want zwarte bessen hebben voldoende vocht nodig. Zelfs op onze vochthoudende klei geven we regelmatig een slok water in de zomer.

 

OOGST / BEWAREN

Net als het oogsten van aalbessen is de oogst van zwarte bessen echt ouderwets handwerk; met emmer en schaar zul je elk trosje af moeten knippen. Aalbessen hebben een heel dun schilletje en zijn erg gevoelig voor scheuren en kneuzen. Daar heb je bij zwarte bessen veel minder last van: de bessen zijn groter en het schilletje is veel steviger. Oogst wel alleen de goed rijpe bessen want die zijn het lekkerst, laat trosjes waar nog donkerrode bessen aan zitten vooral nog een paar dagen hangen tot ook die de diep donker paarsblauwe kleur hebben.

De zwarte bessen blijven ook wat langer houdbaar dan aalbessen (2 tot 3 dagen), maar uiteraard blijft oogsten vlak voor de verwerking altijd het beste. Ook hier geldt weer; mocht je geen tijd hebben direct iets met de bessen te doen; vries ze dan in;
je kunt er dan later nog sap, saus, jam, gelei van maken. Zwarte bessen zijn zeer geschikt voor het maken van jam en gelei, omdat ze van nature veel pectine bevatten.

Inmaak kruisbessen zwarte bessen in pan

Op de foto zie je het koken van zwarte bessen en kruisbessen voor de inmaak van gelei, hieronder vind je een lijstje met inmaakrecepten met zwarte bessen.

Die pectine betekent dat je juist met het maken van zwarte bessenlikeur op moet passen; voeg bij het maken van likeur niet gelijk suiker toe aan de alcohol want dat kan zorgen voor het geleren van de bessen. Zelf maak ik zwarte bessenlikeur door de bessen 3 maanden op alcohol te zetten, met de gewenste kruiden. Dan zeven en dan pas de suiker erdoor mengen.


INMAAKRECEPTEN MET ZWARTE BESSEN:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annie van den Elshout

Ben elk jaar op zoek naar zwarte bessen. Waar zit dit bedrijf? Kun je bessen zelf plukken of kopen?

Jikkepikke

Ik kocht ze in Zeeland. Bij de kweker in Nieuwdorp. Niet naast de deur voor de meesten. Deze had losse bessen ,dus al van de steeltjes af te koop uit de diepvries. Ik betaalde 2,50 per kilo.

Yolande Schuur

Heb hier vandaag weer de allerlekkerste zwarte bessen geplukt. Ze zijn er in overvloed. De meeste mensen laten ze hangen…
http://www.pluktuinhetplatteland.nl/

A.Schat

Ik heb al een jaar of 10 zwarte bessen struiken. Vorig jaar heb ik van 3 struiken ongeveer 15 kilo geoogst. Dit jaar is de opbrengst wat minder maar de bessen zien er goed uit. Ik ga ze eind volgende week oogsten. Na de oogst ga ik ze even koken en dan gaan ze door een fijne zeef. Na toevoeging van een beetje ardappelmeel laten afkoelen en in kleine plastic bakjes doen. Wat je niet direkt hoeft te gebruiken kan in de diepvries. We gebruiken het meestal in de yogerd of vla. Er moet wel een beetje suiker in. Maar het is heerlijk. Van harte aan te bevelen. groeten Arie S.

Marina

Soms zijn er fruitbedrijven in de buurt waar je zwarte bessen kunt kopen of zelf mag plukken.
Zoeken via internet kan helpen.

J.J.Pietersen

Afhankelijk waar je woont. In Buurse is een fruitkweker, die ook via internet verkoopt.
Ik heb daar zelf verleden jaar in de herfst 5 zwarte bessenstruiken gekocht. De eerste bessen zojuist geplukt .

Jan Dekker

Goede middag.
Wij hebben een zwartebessenstruik. Er zit veel fruit aan en hebben dat geplukt. Mijn vraag is moet de tak gesnoeid worden na de pluk?
Groetjes Jan Dekker.

Carine p

Dag Jan,
Zoals in het artikel van Diana staat, groeien zwarte bessen op jong hout (het meeste op hout van het jaar voordien). Snoei daarom oud hout weg, dit kan je makkelijk herkennen door de kleur van de takken. Snoei best een volledige tak weg, zodat de plant terug ruimte krijgt om nieuwe gesteltakken aan te maken. Dit doe ik in de herfst en niet na de pluk. Er zijn mensen die snoeien na de pluk, ik persoonlijk wacht op koelte en rusttoestand van struiken en bomen.
Als je op internet kijkt vind je al dit soort informatie.
Grt Carine

Janny van der Molen-Koppenol

Wat een mooi artikel over de zwarte bes. Ben een grote liefhebber. Het ging mij vooral om het snoeien, fijn dat ik nu een goed antwoord heb. Vorig jaar heb ik de bessen op brandewijn gezet.
Een heel jaar lang, nu dus een heerlijk drankje. De bessen die overbleven (nog vol van de brandewijn) heb ik in de blender gemalen. Die moes is heerlijk als saus om een smakelijk toetje te maken of gewoon op een beschuitje ! Met het sap is ook een heerlijke cassis longdrink te maken door het aan te vullen met bruisend water.
Janny

Anoniem

Dag Diana,

Ik heb in mijn moestuin twee blauwe bessen staan van het ras “Duke” en “Darrow”. Deze heb ik in de nazomer van 2019 geplant. Nu wil ik straks in de lente nog een blauwe bes én een zwarte bes erbij planten. Is zwarte bes een goede buur van de blauwe bes? Ik ben van plan om van de zwarte bes het ras “Bona” aan te schaffen. Is dit ras aan te raden als je maar één zwarte bes in je tuin gaat planten?

Anoniem

Dag Diana,

Bedankt voor het antwoord.
Ik tuinier op zandgrond. Ik heb de blauwe bessen in een mengsel van turf en grond uit de tuin geplant.
Welke zwarte bessen rassen hebben jullie in de tuin als ik vragen mag?

Aart

Beste,

Wij hebben onze zwarte bessen in pure klei staan, zo droog als beton in de zomer en ze doen het uitstekend. Dus mi kunnen ze prima in droge, wat zeg ik, gortdroge grond. Veel bessen, goed van smaak( na verwerken).

Groet Aart

Alfi

Hallo, Diana, fijn al info over zwarte bessen te lezen.
Ik heb een struik in een pot sinds een jaar. Het groeit tegen een schutting in de zon (oost). Sinds een maand zit vol met donker bruin/rood vlekken op bladeren. Is het bij jullie een bekend probleem? Hebben jullie bestrijding tips?

gea

Misschien gilletje. Niets er aan doen

gea

sorry geen gilletje maar galletje

Hanneke

De laatste paar jaar pluk ik de bessen niet, maar snoei ik de takken waar de bessen aan zitten er direct af. Laat de takken thuis even op de tuintafel liggen zodat de kleine beestjes er uit kunnen kruipen en pluk de bessen er dan af. Dit scheelt me rugpijn bij het plukken en de struik heeft ruim te tijd nieuwe scheuten te maken.

J.J.Pietersen

Elk jaar maken wij zwarte bessensap. Hiervoor gebruiken we een “ Fruchtentsafter” . Pure sap zonder suiker.
Elke dag een klein glaasje sap op de nuchtere maag ( advies van een Poolse mevrouw) . Niet alleen erg lekker, maar ook super gezond.

Pauli

Zwarte bessenstruiken zijn deze week (vanaf vandaag) een werkaanbieding bij de Lidl!

Juliëtte

Hallo Allemaal,
Ook ik heb een zwarte bessenstruik, ik vind de smaak van die bessen verrukkelijk.

Helaas vinden de vogeltjes dat ook, meestal ben ik te laat met het net er over doen. Soms hebben de vogels nog een paar laten zitten voor mij, daar ben ik ze dan zeer dankbaar voor.
Ik vroeg me af, of het slim is om nóg een struik te planten, zodat de vogels hun eigen struik hebben en ik ook. 😉 serieus gemeend…
Ik heb 1 tak naar beneden geleid en die heeft nu wortels gekregen, wordt dat dan ook een echte struik, als ik die los kap? en ergens anders plant?

wil

ik heb deze zomer een oude paraplu op een stok gezet en daar overheen een klamboe gedrapeerd. perfect. geen vogel kon erbij.

Cora Visser

Als ik zwarte bessen pluk knip ik de tak met bessen af en rits ze makkelijk van de tak af veel handiger dan een uur ondersteboven hangen bij de struik. Sarah Raven oogst ze ook zo en ik heb elk jaar voldoende bessen van mijn struiken.

Claske van der Poel

Veel mensen houden niet van zwarte bessen omdat ze worden geplukt voordat ze goed rijp zijn. Volgens methoden die hier boven ook genoemd worden. Dat is zó jammer!
Zwarte bessen zijn zoeter en dus lekkerder als ze zo rijp zijn dat ze vanzelf van de struik in je hand vallen. Dus niet plukken, maar ‘ontvangen’ (sorry, klinkt zweverig).
Een andere methode die we doen is schudden aan de struik, alles wat goed rijp is valt dan op het doek dat je eronder legt.
In een tros zijn nooit alle zwarte bessen even rijp. Bij een aalbes is dat wel zo, dus die kun je goed als trosjes plukken.

Koos

Even een vraag kan ik ook een tinctuur maken van zwartebessen

marianne

Ik heb een bessen op stam boompje en dit jaar heel veel zwarte bessen maar tegen de tijd dat ze rijp worden c.q paarser en wat zoeter van smaak worden zijn vele ook open gebarsten. Kleverig boel om zo je bessen te plukken en /of te verwerken.
Zijn er ervaringen met dit probleem en had ik iets kunnen doen om dat te voorkomen?
Misschien moet ik ze eerder plukken?

Marianne

Dank je wel Diana!
Het lijkt eigenlijk heel logisch ja dat de regen hieraan heeft bijgedragen. Daarnaast hangen de bessen bij een stamboompje dichter bij elkaar, de grote hoeveelheid bladeren maakt ze bijna onzichtbaar voor vogels ( die hebben er niet van gegeten) maar daardoor drogen ze mogelijk ook minder snel.

Martin walraeve

Ik wil graag likeur maken van mijn ribes. Kan je mij de verhouding jenever/gewicht bessen/suiker doorgeven, aub?
Veel dank,
Martine

Carine p

Dag Martine,
Ik maak zelf mijn crème de cassis die je bv. In witte wijn kan toevoegen voor het maken ga; een kir. Dit is heel simpel…. Je neem een grote bokaal met brede opening. Je voegt daar een dikke laag cassis (zwarte bessen) in, gevolgd door een dikke laag suiker en dit herhaal je tot de pot vol is. Deksel sluiten. Ik laat dit minstens 12 maanden staan. Het sap van de cassis zal zich stilaan vermengen met de suiker. Gedurende het jaar kijk ik geregeld naar de potten en als de cassis boven komt te liggen, heb je te weinig suiker toegevoegd. Voeg er dan gewoon nog wat bij. Ik gebruik hierin dus geen alcohol.
Jaaaaaren bewaart dit. Deze week heb ik nog net een nieuwe fles gefilterd en dit was van 2010. Filter alles slechts op het moment dat je het nodig hebt, anders laat ik rustig alles verder trekken.
Veel lekkerder dan die flessen crème de cassis uit de winkel!
Groetjes
Carine

Cat

Wat een interessant en gemakkelijk recept! Dank je wel! Doe je dat in een gewone bokaal met schroefdeksel of in een Weck pot? En _achteraf, hoe filter je dat? Mag dat ook door een doek dat in een vergiet ligt (of is het dat dat je bedoelt met filteren)? En bewaart die crème de cassis dan net zoals gekochte of moet je het opdrinken binnen een bepaalde tijd?

Carine p

Dag Cat,
Ik doe dit in grote bokalen of zelfs grote flessen die je goed kan afsluiten, het goed afsluiten is wel belangrijk als je geen vliegjes wilt.
Filteren doe ik gewoon door flinterdunne doekjes in een zeef te leggen en een paar uur laten uitdruppelen.
Dit bewaart jaaaaaren, suiker wordt omgezet in alcohol. Hou ouder, hoe lekkerder. Ik laat ze minstens 1 jaar staan, maar ik leg dit jaarlijks op zodat ik reeds een voorraad heb. Vorige week heb ik eentje gefilterd van 2010. Ik heb zelfs nog een flesje staan van 1962 🙂
Veel succes hiermee.
Groetjes
Carine

Jeannet

Wij hebben al jaren een zwarte bes. Ik snoei altijd de takken met bes en al eraf. Dan leg ik de takken op de buitenhaven. Pluk de bessen eraf. En dan maak ik er gelei van. Heerlijk! En je hoeft later niet nog eens te snoeien. Gr Jeannet

Carine p

Dag Jeannet,
Idd makkelijk plukken, maar als je wacht tot de cassis heel rijp is vallen ze zo neer. Ik hou er mijn bakje onder en ritsel dan aan de bessen en ze vallen allemaal in mijn bakje. Cassis is zoveel lekkerder als ze goed door rijp zijn.
Ik heb trouwens ook mijn bedenking (als ik mag) bij het snoeien hierdoor. Je snoeit met jouw methode alle takken van het vorige jaar weg, terwijl bij cassis juist de oude takken zijn die je best helemaal onderaan kan wegknippen. De vruchten hangen vooral aan de takken die zich het vorige jaar gevormd hebben. Alle oude takken snoei ik weg en derest laat ik staan voor de volgende oogst.
Groetjes
Carine

Yvonne

Ook ik knip takken met bes en al, maar pluk ook van de plant zelf. Ik probeer de plant in een ronde niet te hoge vorm te krijgen. Ook takken die teveel op de grond hangen knip ik weg. Heb al zo’n 15 jaar zelfde struik en altijd zo’n 10 /15 kilo bessen.
Mvh Yvonne

Geerte Gout

Hallo, ik heb net een grote zwarte bessenstruik uit mijn moeders moestuin verplaatst naar mijn eigen tuin. Mijn moeder is niet zo’n snoeier dus het is een struik met veel oude takken. Mijn vraag is of ik de struik helemaal moet terugsnoeien of is dat te rigoureus?

Met vriendelijke groet,
Geerte Gout

Carine p

Dag Geert,
Alle oude takken volledig tot beneden wegsnoeien en een paar nieuwe takken behouden. Soms is het beter om stekken te nemen van de plant en volledig terug opnieuw te beginnen. Na een 10e al jaren is de plant een beetje “op”. Sorry voor het korte antwoord, niet veel tijd 🙂
grt Carine

Corné

Hallo Diana en anderen,

Weten jullie of de zwarte bes ook aantasting van de beruchte suzuki-fruitvlieg heeft? Dat zal bepalend voor mij zijn in het wel of niet aanplanten van deze struiken.

Mvg,

Corné
Enthousiaste niet-spitter

Carine p

Dag Corné,
Als ik zo’n zaken wil opzoeken, ga ik steeds kijken naar pcfruit.be waar ik vroeger op geabonneerd was (proefcentrum fruitteelt). Kijk maar eens op de site : https://www.pcfruit.be/nl/over-ons/wat-doet-pcfruit-vzw#:~:text=Het%20Proefcentrum%20Fruitteelt%20(pcfruit%20vzw,de%20industrie%20en%20de%20fruitsector.

ik heb voor jou even gekeken en lees best even het volgende artikel : https://www.pcfruit.be/nl/system/files/attachments/drosophilasuzukiiherkennenenaanpakken.pdf

hopelijk ben je hier iets mee. Zelf heb ik nog geen aantasting in de bessenstruiken, maar de kersenbomen zijn serieus aangetast.
groetjes
carine

Corné

Dag Carine,

Bedankt voor je info. Er staat niks expliciet in over zwarte bessen, dat zou een goed teken kunnen zijn. Ik zal nog eens verder zoeken.

Ik heb ook kersenbomen en de aantasting is inderdaad afschuwelijk. Ik hang wel altijd veel valletjes op, met een mengsel van appelciderazijn, gist en rode wijn. Daar zitten altijd vele tientallen tot honderden vliegjes in. Voor de verandering heb ik nu de vallen eens een keer buiten de kersenkooi gehangen en niet in de bomen. Eens kijken hoe dat bevalt.

Ik ben overigens aan het omschakelen van normale bomen naar leibomen. Ik heb nu twee leikersen staan en wil er nog twee bijzetten. Hierom wil ik dat insectengaas spannen en een afdak boven maken.

Ik moet en zal zelf kersen telen!  😅 

Meld je aan voor de nieuwsbrief