Pruim
Eerst even dit, mocht je internationale informatie/tips/foto’s zoeken over/van pruimen:
- Latijnse naam: Prunus domestica
- Engelse naam: Plum
- Duitse naam: Pflaume
- Franse naam: Prunier
Waar appels en peren tot het pitfruit worden gerekend (de zaden in de vruchten bevatten meerdere kleine zaden in een klokhuis), zo behoort de pruim tot een andere groep, die van het steenfruit (een pruim bevat 1 (groot) zaadje per vrucht. Ze behoort dus tot de fruitgroep waar ook kersen, abrikozen, perziken en nectarines behoren. Ze behoort trouwens dan weer wel tot de plantfamilie Rosaceae, de familie waar ook appels en peren toe behoren.
De Latijnse naam voor de pruim is Prunus domestica, en er zijn ook nog wel wat subspecies. Er zijn enorm veel rassen, waarvan een aantal tot zeer oude (letterlijk eeuwenoude) groepen behoren zoals kroosjes, mirabellen, kwetsen.
Een pruimenboom is prima winterhard, maar bloeit (afhankelijk van het ras) vroeg, als één van de eerste fruitbomen (maart). In die tijd is er nog veel kans op nachtvorst, en nachtvorst is niet erg voor de boom, maar wel voor de bloesem. Zie daarover ook hieronder bij het kopje “Bescherming”.
De oogst van rijpe pruimen vindt plaats tussen half juli en eind september (afhankelijk van het ras).
PLANT
Een pruimenboom bloeit dus vroeg, met mooie en geurige witte bloemen aan de verder nog kale takken. Aan het einde van de bloeitijd begint de groei van het blad.
De bloemen zijn eenhuizig (elke bloem heeft zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen in zich) en worden bestoven door insecten. Een pruim heeft kruisbestuiving nodig, en dus is de kans op een goede oogst altijd groter als er ergens in de omgeving nog meer pruimenbomen staan. Er zijn ook wel zelfbestuivende pruimenrassen maar ook dan geldt dat meerdere bomen en dus kruisbestuiving een grotere opbrengst geeft met kwalitatief betere vruchten.
Hierbij kun je al concluderen dat inzicht en goed advies van een kweker belangrijk zijn, zeker omdat hij ook weet welke rassen graag door welke andere rassen bestoven worden (welke gelijktijdig bloeien, goed stuifmeel geven, etc.). En bedenk van tevoren wat je zoekt in een ras; er zijn grootvruchtige en kleinvruchtige rassen, vroeg of laat, sappig en droog, zoet en fris, geschikt om te eten en vooral geschikt voor inmaak of bakken. En er zijn natuurlijk kleine en grote bomen (afhankelijk van de gebruikte onderstam). Het is maar wat je wilt en zoekt, laat je vooral goed informeren voor je een pruimenboom koopt.
RASSEN
Zelf hebben we nog 2 pruimenbomen: een Reine Victoria en een Avalon. In het verleden hebben we ook nog een Rein Claude d’Oullins gehad maar die hebben we bij het verkleinen van de tuin achter moeten laten. De Reine Victoria is zeker niet de makkelijkste pruimenboom maar de smaak maakt dat voor ons nog steeds elk jaar meer dan goed.
Wat voorbeelden van rassen:
Vroege rassen:
Geven een vroege oogst in juli of begin augustus. Voorbeelden van rassen zijn: Czar, Early Laxton, Ontario, Opal, Early Prolific, etc.
Middelvroege rassen;
Deze rassen geven rijpe pruimen in augustus, Voorbeelden zijn: Avalon, Bleue de Belgique, Reine Victoria, Reine Claude d’Althan, Damson, etc.
Late rassen:
Deze rassen oogst je nog wat later, tussen eind augustus en eind september. Voorbeelden zijn Anna Spath, Jubileum, Prune de Prince, Sainte Catherine, Valor, etc.
Dit is maar een klein lijstje, er bestaan heel veel rassen, oud maar natuurlijk komen er elk jaar ook wel weer wat nieuwe rassen bij (en soms verdwijnt er misschien ook een ras bij een kweker, als er gebleken is dat een nieuw ras toch beter is ten aanzien van ziekteresistentie, beurtjaren, opbrengst, etc.).
Voor rassenlijsten bekijk je vooral de websites van gespecialiseerde kwekers, zo kun je ook al van te voren een lijstje maken met welke rassen je interessant vindt (qua smaak, gebruik, opbrengst, vruchtformaat, rijpingstijd, etc.).
STANDPLAATS
Een pruimenboom staat graag in de zon, al kunnen ze ook wel wat halfschaduw verdragen. Zoals alle fruitbomen houden ook pruimen van een humusrijke grond: goed gedraineerd, luchtig, voldoende vocht vasthoudend maar niet kletsnat. Op onze vette klei hebben we bij het planten dus eerst een flink plantgat gegraven. De buitenrand hebben we gevuld met een mengsel van potgrond en tuingrond; zodat de overgang voor de wortels van de boom niet zo groot is. En de boom zelf hebben we in potgrond geplant. De bovenlaag is dan weer een mengsel van potgrond en tuingrond.
Bemeste tuinaarde, mest en compost worden door kwekers bij het planten afgeraden omdat dat scherp kan zijn (afhankelijk van de samenstelling/rijpheid, etc.) is en de allerkleinste haarworteltjes kan beschadigen.
Een pruimenboom houdt qua zuurgraad van een neutrale tot licht-alkalische grond (met een pH van rond de 7.0 tot 7.5).
Zorg bij het planten van de pruimenboom dat je de wortels van de boom wat uitspreidt in het plantgat. Laat bij het dichten van het gat (en daar gebruik je ook weer aanplantgrond en/of potgrond, al dan niet gemengd met grond uit de tuin voor). De entplaats van de boom moet zo’n 15 centimeter boven de grond blijven.
Sla bij het planten gelijk een paal in de grond; die zet je op zo’n 20 cm afstand van de stam en je maakt de stam van de boom vast aan de boompaal met bijvoorbeeld een rubberband (zodanig dat er ruimte is om te groeien maar de boom wel stevigheid van de paal ondervindt. Gebruik in ieder geval geen materiaal dat kan insnoeren of snijden.
De beste tijd om een pruimenboom te planten is tussen november en eind februari (wanneer de boom in winterrust is). Bomen in pot kun je in principe het hele jaar door planten, bomen met een kale wortel (dus zo uit de volle grond) plant je het best in november-december. De grond is dan nog wat warm van de nazomer, en de bomen hebben de hele winter de tijd om zich in rust te herstellen van het planten, en te wennen aan de nieuwe omstandigheden. Plant uiteraard niet tijdens een vorst- of heel natte periode.
De plantafstand (als je meerder bomen wilt planten) heeft alles te maken met de maat van de pruimenboom:
- voor een laagstam/struik is de plantafstand 4 meter
- voor een halfstam is de plantafstand 5 tot 6 meter
- voor een hoogstam is de plantafstand 8 tot 10 meter
In principe is een pruimenboom geënt op een onderstam. Je hoeft trouwens geen verstand te hebben van onderstammen, als de kweker er maar verstand van heeft, en jij de kweker duidelijk kunt maken wat je wilt (hoeveel bomen wil je, voor welk gebruik, hoe groot is je tuin, hoe hoog wil je dat de bomen uiteindelijk worden, etc.).
VOEDING
Een pruimenboom heeft natuurlijk voeding nodig, zonder voeding groeit en bloeit de boom niet goed en blijven pruimen klein. Maar pas op voor overbemesting; teveel stikstof zorgt bijvoorbeeld voor veel vegetatieve groei (blad en waterloten) en dat gaat altijd ten koste van de kwaliteit en opbrengst van de pruimen. Bomen die zijn overbemest zijn ook vatbaarder voor ziekten.
Hoeveel voeding je moet geven ligt aan een aantal factoren; onder andere aan de maat van de pruimenboom (grote -hoogstam- bomen hebben meer voeding nodig dan kleine -laagstam- bomen), aan de toestand van de grond (onze vette klei is van nature al rijk aan voedingsstoffen), de structuur, bodemleven, etc.. Je kunt tegenwoordig kant-en-klare voeding voor fruitbomen kopen, en anders is een ideale samenstelling in NPK ongeveer 5-5-10, dus 5% stikstof, 5% fosfor en 10% kalium. Niet teveel stikstof maar genoeg voor een goede groei, een gemiddelde hoeveelheid fosfor en dus wat extra kali. Kali zorgt bijvoorbeeld voor een goede vruchtzetting, en een goede smaak en bewaarbaarheid van de vruchten.
Zelf houden we de grond onder de boom kaal. We laten soms wel wat Oost-Indische kers onder de bomen groeien; eenjarig, eetbare bloemen, lange bloei, trekt veel bestuivers, houdt het onkruid tegen, en ligt lekker los op de grond onder de bomen zonder diep te wortelen of veel voeding van de bomen te stelen.
VORMEN
Een onderstam is een boom waarop het uiteindelijke pruimenras wordt geënt. Die onderstam is dus juist niet gekozen voor de vruchten, maar voor gezondheid, groeikracht, etc.. Een onderstam heeft ook nog invloed op de bloeitijd en oogsttijd.
Zoals ik al eerder schreef hoef je niets over onderstammen te kennen; als je de kweker duidelijk maakt wat je wilt kan hij je het juiste ras in de juiste vorm op de juiste onderstam adviseren. De onderstam bepaalt samen met de boomvorm de uiteindelijk vorm, grootte en dus ook hoogte, opbrengst, etc. Pruimenbomen groeien bijna altijd wat breeduit. Hieronder volgen de eigenschappen per boomvorm:
Struik = laagstam:
Stamhoogte 50-75 centimeter. Geschikt voor de kleine tot middelgrote tuin. Onze 2 pruimenbomen (en trouwens ook onze 3 appels en 2 peren) hebben deze vorm. Groot genoeg en met voldoende opbrengst voor ons als hobbyisten. Bovendien wil ik graag pruimen kunnen oogsten zonder op een ladder te hoeven staan, en deze bomen zijn, als ze volwassen zijn, niet veel hoger dan zo’n 2 tot 2,5 meter.
Halfstam:
Stamhoogte 1,20 tot 1,30 meter. Dit worden bomen die wel een meter of 4 tot 5 hoog kunnen worden. De plantafstand is 5 tot 6 meter. Het duurt ook wel een paar jaar langer voor deze bomen vruchten geven maar de opbrengst is dan wel hoger. Halfstambomen zijn duidelijk groeikrachtiger dan struikvormen.
Hoogstam:
Stamhoogte 1,80 tot 2,10 centimeter en dit worden echt grote bomen, hoog en met een grote open kroon. De oogst is zeer groot maar het duurt wel enige jaren voor de eerste volle oogst geplukt kan worden. Nadeel is dan ook dat je met een ladder moet plukken want de bomen worden gemakkelijk 8 meter hoog. De plantafstand is 7-9 meter.
En naast deze 3 vormen bestaan er nog leivormen, als je daar in geïnteresseerd bent, vraag dan vooral aan een kweker informatie over de mogelijkheden en prijzen.
BESCHERMING
Zoals eerder gezegd kan de bloesem van een pruimenboom te lijden hebben van nachtvorst. Omdat een pruim als één van de eerste fruitbomen, bloeit, vaak wanneer het pas net maart is, is de kans op nachtvorst niet gering. Hou vooral de weersverwachting in de gaten en neem eventueel maatregelen:
Bedenk dat lage bomen in een zonnige en beschutte tuin veel minder last hebben dan hoge bomen in een open ruimte. Zorg dus voor zon, beschutting tegen wind, etc.. En mochten er toch meerdere nachten met flinke nachtvorst komen, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld vliesdoek over de kroon te draperen. In de professionele teelt zie je oplossingen als het besproeien met water waardoor de bloesem wordt beschermd door een dun laagje ijs, of het plaatsen van vuurpotten in de nacht waardoor de temperatuur iets stijgt.
Bescherming tegen dieren:
Ik heb niet genoeg over dit onderwerp om daar heel veel over te schrijven. Maar 1 belangrijk plaagdier wil ik hier wel graag noemen; de pruimenmot. Dat is een nachtvlinder die eitjes legt op de pruimen. De larven boren gaatjes in de pruim en eten het jonge rijpe vruchtvlees, en dat resulteert dan in een pruim die er van buiten eigenlijk prima uitziet maar doorgesneden vieze bruine plekken heeft. Soms zie je nog wat kruipen en soms zie je ook wat zwarte spikkeltjes, en dat moet dan vast pruimenmottenlarvenpoep zijn (denk ik). Hoe dan ook; wij eten nooit een pruim van eigen boom zonder die eerst even door te snijden en te checken 🙂 . Vaak herkennen we zo’n pruim al aan een klein druppeltje doorzichtige harsachtige substantie op de schil. De rupsen overwinteren vaak onder de grond nabij de pruimenboom en er zijn 2 generaties pruimenmotten per jaar. iemand die daar veel meer verstand van heeft is Guy de Kinder, kijk even op deze pagina: De Houtwal, ook voor eventuele oplossingen (zoals feromonen, lijmbanden, etc.).
SNOEIEN
Snoeien blijft een lastig hoofdstuk. Ik ben er ook niet zo heel goed in, moet het van mijn gezonde verstand hebben want mijn boom lijkt nou nooit eens op een boom in zo’n boek met plaatjes “hoe te snoeien”. Ik heb altijd takken waar ze niet horen, of juist geen takken waar takken horen te zitten. Mocht je gelukkiger zijn dan ik, hou dan vooral de snoeiregels volgens de afbeeldingen aan zoals ze in boeken staan!
Maar er zijn wel een aantal regels die iedereen wel kan begrijpen en leren en logischerwijs min of meer kan volgen. Ik hoop die dan ook hieronder een beetje logisch te kunnen indelen en beschrijven. Voor alle duidelijkheid: ik heb het hieronder over een pruimenboom (voor het snoeien van andersoortige fruitbomen kan een andere manier van snoeien nodig zijn);
Allereerst: snoei direct na de oogst, in augustus of september. Waar je appels en peren vaak in de wintermaanden snoeit is dat voor een pruimenboom geen optie (in verband met het gevaar voor loodglans). Kom je er in januari achter dat je in september bent vergeten om je pruimenboom te snoeien, dan zou ik zelf dan een jaar snoei overslaan en niet de gok nemen om alsnog in de winter te snoeien.
Kleine takken kun je gewoon met een snoeischaar wegknippen. Grotere takken hebben soms een klein snoeizaagje nodig.
Wonden die overblijven na het snoeien kun je dicht smeren met een wondafdekmiddel (in elk goed tuincentrum te koop). Aansmeren met een wondafdekmiddel werkt zo’n beetje hetzelfde als “mensenwondmiddeltjes”; het voorkomt infecties en ziekten die in zo’n wond binnen kunnen dringen, en zorgt voor een snellere en betere genezing van de wond. Hoe groter de wond, des te handiger is het om de wond af te dekken.
Pruimen bloeien op ouder hout, je snoeit dus zo min mogelijk. En een pruimenboom is een ‘ouderwetse’ boom, met een mooie ruime en open kroon. Als je dat niet wilt kun je wellicht beter met een goede kweker overleggen en bijvoorbeeld een mooie leivorm kopen.
Snoei altijd op naar buiten gerichte knoppen. Voor alle duidelijkheid: dat zijn de verdikkingen op een tak van waaruit een nieuwe tak gaat groeien. Als je snoeit op naar binnen gerichte takken zorg je er dus voor dat de sterkste takken naar binnen groeien en dat levert nooit een mooie open kroon op. Net boven een verdikking die naar buiten (van de boom af) wijst snoeien zorgt ervoor dat die sterkste tak naar buiten groeit met als gevolg een mooie open groeiwijze en dat is uiteraard altijd beter voor evenwicht, bevruchting, etc.. Deze regel geldt trouwens voor bijna alles wat gesnoeid wordt (van appelbomen tot aalbessen en van rozen tot sierheesters).
Als je een boom koopt snoei je die in de eerste nazomer na het planten. Over het planten (in goede grond, met boompaal, etc. heb je hierboven al kunnen lezen). Vergeet niet zo gunstig mogelijk te planten (kijk naar de stand van takken en zorg voor de beste stand ten opzichte van de zon, en dat takken niet in de weg kunnen groeien van bijvoorbeeld een looppad.
Uiteindelijk wil je later 3 tot 4 gesteltakken hebben (waar de kroon van de boom op gebouwd wordt (dus moeten er minimaal 3 maar liever nog iets meer knoppen op de stam die je snoeit blijven zitten. Snoei dus de takken die je niet wilt gebruiken voor de kroon weg, en bewaar 3 of 4 sterke en gezond takken die goed verspreid zitten en niet te laag groeien. De 3 of 4 gesteltakken snoei je tot ongeveer de helft terug (uiteraard op een naar buiten gerichte knop).
Het jaar erop zijn er op meerdere takken weer nieuwe takken gevormd. Blijf de 3 of 4 gesteltakken goed zichtbaar houden: op elke gesteltak kies je nu nog een tak. Die takken zijn gezond, groeikrachtig, naar buiten gericht en bij voorkeur horizontaal (niet te veel verticaal groeiend), bij voorkeur halverwege de gesteltakken groeiend (daar waar je vorig jaar de gesteltakken hebt gesnoeid). Snoei deze takken tot op de helft terug (ook weer alleen in de nazomer).
En dan is de basis klaar. Verder snoei je nu alleen nog takken die elkaar kruisen, zwakke en zieke takken, takken die laag geplaatst zijn, etc.. Bedenk: snoeien doet groeien. En dat is fijn in de eerste 2 of 3 jaar omdat je dan nog een boom aan het ‘opbouwen’ bent, maar daarna wil je de boom vooral zoveel mogelijk met rust laten en laten doen waar ze goed in is, en dat is vruchten produceren. En dus snoei je alleen nog maar waterloten (dunne, jonge twijgen die recht omhoog groeien) en dat was ziek of ongewenst is.
En dan begint dus na een jaar of 2 tot 3 (afhankelijk van de leeftijd van de boom die je kocht) de oogst.
OVERIGE TEELTTIPS
Naast wieden (voorzichtig want je wilt geen wortels beschadigen) kun je denken aan water geven bij bomen die dat jaar zijn geplant. Volwassen bomen kunnen in principe ook in droge perioden nog goed voor zichzelf zorgen, maar bij echt langdurige droogte geef je in principe de hele tuin water, en vergeet dan ook de fruitbomen en -struiken niet.
Vrucht dunnen:
Dat is nog wel een ‘dingetje’. Over het algemeen wordt gezegd dat elke pruim ongeveer 15 tot 20 centimeter ruimte nodig heeft in de boom. Ze mogen bij elkaar best wat dichter bij elkaar hangen, maar hou wel dit gemiddelde per tak aan.
Onze Reine Victoria staat erom bekend: een oud ras dat heel veel pruimen maakt, maar dan ook echt enorm veel. Maar zonder ‘vrucht dunnen’ blijven die grote hoeveelheid vruchten klein en hard en ze hebben weinig smaak. Bij het in een vroeg stadium verwijderen van vruchten zorg je er voor dat ze voldoende ruimte en energie krijgen om veel groter, zachter, sappige en ook veel lekkerder te worden.
Op de foto hieronder zie je onze Rein Victoria in een jaar dat we vergaten te dunnen: teveel pruimen, te klein, worden wel rijp maar niet goed, en de takken gaan hangen onder het gewicht van veel te veel pruimen (en die takken kunnen dan zelfs afbreken of scheuren).
De moraal van dit verhaal? Liever 100 lekkere, sappige, rijpe pruimen, dan 300 kleine harde pruimpjes zonder smaak.
Beurtjaren:
Er zijn rassen die gevoelig voor beurtjaren zijn. Ook hier is dat zo; als een fruitboom vorig jaar een heel grote oogst heeft gedragen kan het zijn dat ze het jaar erop de bloei eens overslaat, simpelweg om te herstellen van de ‘dracht’, want daar kun je het een beetje mee vergelijken. Het jaar daarop zal ze dan juist weer een zeer goede oogst geven (uitgerust 🙂 . Dat geldt voor appels en peren en ook wel een beetje voor pruimen. Vrucht dunnen zorgt ervoor dat een pruimenboom niet volledig uitgeput raakt. Maar sommige rassen zijn er nu eenmaal ook wat gevoeliger voor dan andere. Alleen daarom is het al leuk en handig om 2 pruimenbomen te planten, voor het geval de ene boom een beurtjaar heeft en je dan wel lekker nog van de andere boom kunt oogsten.
OOGST / BEWAREN
Gelukkig is het rijpe stadium van pruimen makkelijk te herkennen (makkelijker dan bij appels en peren); want de kleur verandert vaak, en de vruchten lijken wat op te zwellen. En als dat gebeurt ga je elke week een paar keer voelen wel pruimen al iets zacht worden en geoogst kunnen worden. En welke kleur dan goed is, of hoe zacht ze moet zijn is lastig uit te leggen, want het hangt af van het ras (er zijn zachte sappige pruimen en stevige pruimen, er zijn groene, gele, roze, paarse pruimen, etc.. Maar het is heel simpel; als je denkt dat een pruim rijp zou kunnen zijn pluk je er gewoon één; voel, bekijk, snijd open en proef. En als de pit los laat is ze in ieder geval goed rijp. En zo kun je bedenken wanneer je de rest van de pruimen kunt gaan oogsten (en de oogst valt nooit op één dag, het is altijd een periode van 1 tot 3 weken waarin je vaak 1 of 2 keer per week weer nieuwe rijpe pruimen kunt oogsten).
Pruimen kun je niet heel lang bewaren, eet ze vooral dezelfde dag of bewaar ze maximaal een dag of 3 (en dat is ook mede afhankelijk van het ras).
Wat te doen met al die pruimen die je niet op kunt eten? Denk aan inmaken, van pruimenmoes en pruimenjam tot pruimenlikeur en pruimenchuctney; er zijn heel veel leuke inmaakrecepten met pruimen.
Ik vries pruimen ook nog wel eens in; kant en klaar; ontveld, pit eruit, naast elkaar in een bakje. Ze zijn na het ontdooien eigenlijk nog verrassend stevig, niet goed genoeg meer om zo te eten maar prima om nog een taart van te bakken, of voor in de yoghurt.
RECEPTEN MET PRUIMEN:
Hallo Diana,
Jammer genoeg ontdek ik je website nu pas. Ik heb net eind maart een pruimenboom, framboos en blauwe bes geplant maar niet goed op de grond gelet. We wonen hier net en ik ken de grond nog niet goed. Was al blij dat ik nu een tuin op het westen heb en niet zoals bij het vorige huis op het noorden. Er zit wel compost bij maar dat is dus eigenlijk niet wat die struiken/boom nodig hebben. Is het zinvol om ze er nu nog uit te halen? Of kan ik de grond zuurder maken door turf er bovenop te doen en wat er doorheen werken? Oh ja, wij hebben behoorlijk kleiige grond.
Ik ga voortaan eerst op jouw site kijken
Hallo Anna,
Toch leuk dat je hier nu terecht bent gekomen, en fijn om te horen dat je handige informatie op mijn website hebt gevonden!
Pruimen houden van een alkalische grond en houden dus juist niet van een zure grond. Basisch = zuur = een lage pH. Alkalisch = kalkrijk = een hoge pH
Onze pruimenboom staat ook gewoon in de vette klei (wij hebben het plantgat verrijkt door er potgrond in te doen, maar met compost moet dat ook geen probleem zijn, mits de compost goed rijp is).
Frambozen houden van een licht zure grond. Wij hebben in het plantgat wat tuingrond, potgrond en turf gedaan. Je kunt daar bijvoorbeeld nu wat turf rond de planten strooien, en geef vooral voorlopig geen kalkrijk kraanwater maar regenwater.
De blauwe bes wordt een ander verhaal, wij hebben zelf ervaren en gezien bij tuinburen dat die echt langzaam wegkwijnen in kalkrijke kleigrond. Die zou ik zelf dus weer uit de grond halen, ook al is het mei. Ik lees dat je het struikje pas end maart hebt geplant, en in de vette kleigrond zullen de wortels vast nog niet veel zijn gegroeid. Steek ze met een spa goed diep uit, zet ze in een emmer water die je een paar keer ververst (zodat de wortels nat blijven en de klei wat wegspoelt). En dan kun je ondertussen een gat graven (van minimaal 50 x 50 x 50 centimeter) en dat vullen met turf. Plant de blauwe bes terug en geef overvloedig regenwater. En houd de struik de komende weken nog in de gaten en geef voldoende water als het droog wordt. En zo moet het, denk ik, nog prima lukken!
Ik hoop dat je hiermee bent geholpen!
Diana
Dag Diana,
Een kleine correctie:
Alkalisch = basisch = hoge pH (7-14) = kalkrijk.
Zuur = lage pH (1-7).
Verder een heel duidelijke uitleg voor het planten van mijn pruimenboom. Bedankt 🙂
Hallo Laura,
Ik neem aan dat je doelt op de zin in het stukje over de standplaats? Maar daar staat dat de grond met een pH van iets boven de 7 licht alkalisch mag zijn (ik heb het even opgezocht en zo wordt het ook in de Groente- en Fruitencyclopedie genoemd). 7.0 tot 7.5 is toch licht alkalisch/kalkrijk als een pH van 1 tot en met 6.9 zuur wordt genoemd, of begrijp ik het nu verkeerd? Of staat er ergens nog iets anders over de zuurgraad in de tekst?
groetjes,
Diana
7 is neutraal, hoe hoger hoe meer alkalisch, hoe lager hoe zuurder
Hallo Liesbeth,
De pH van water is 7,0 en aan de hand daarvan is er een schaal gemaakt die van 0 tot 14 loopt. Daarin wordt water = 7 = neutraal genoemd.
Maar in het tuinieren lijken de meningen daarover wel wat verdeeld, ik lees bijvoorbeeld ook wel dat neutrale grond een pH van 6,5 heeft.
En ergens moet er toch ook een neutraal gebied zijn. Zoals je het nu stelt is 6,9 zuur, 7,0 neutraal en 7,1 alkalisch. Onze grond heeft van nature een pH van ongeveer 6,5 (en dat zou voor de moestuin een bijna ideale zuurgraad zijn). In jouw ogen is onze grond dus zuur maar alle blauwe bessen en azalea’s die ik op ons tuinbouwcomplex in de volle grond geplant heb zien worden gingen binnen 2 jaar dood.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik heb ook een Reine Victoria (halfstam) in mijn tuin staan. Deze heb ik begin dit jaar geplant, dus ik krijg er dit jaar natuurlijk nog geen vruchten van. Mijn boom had in april wel 6 bloempjes. Hieruit zijn geen vruchten onstaan. Tot mijn grote verbazing heeft de boom vorige week op een uitloper weer bloemen gemaakt. Weet u hoe dit kan? Pruimen bloeien toch alleen in maart/april?
Hallo Gerhardus,
Ik zie het niet vaak maar er zijn jaren dat fruitbomen in de zomer of zelfs herfst nog wat bloempjes geven.
Vaak is het dan plotseling nat na een lange periode van droogte, of bijvoorbeeld in een warme herfst na een slechte zomer. En jonge bomen hebben soms ook nog een klein nabloei (nog niet volwassen genoeg om vrucht te dragen, maar wel al groot genoeg om het te willen proberen, zo lijkt het bijna 🙂 ).
Helaas is er niet genoeg tijd meer om nog vruchten te maken en te laten rijpen, de bloemen zullen in principe niet worden bevrucht (en als dat wel het geval is kun je bij een jong boompje de bloempjes weghalen).
groetjes,
Diana
@ Anna:
Een pruimenboom kunt u beter combineren met een zwarte trosbes…
http://www.houtwal.be/vakartikels/boekbesprekingen/goede_slechte_buren_combinatieteeltenfruit.htm
De blauwe bes beter op een heel andere plaats zetten in de tuin, met turf inderdaad…of in een grote pot, op het terras, in het zonnetje 🙂
Succes!
Pruim-Dianas mooie moes tuin
wat kosten deze pruim boom?
Metvrindelijke groet
Van Rasim
Hallo Rasim,
Ik ben een hobbyist die over tuinieren schrijf, ik ben geen kweker hoor 🙂
Als je een goede fruitbomenkwekerij zoekt kijk dan bijvoorbeeld eens op Batterijen of
Fruitbomen.net
groetjes,
Diana
Hallo,
Ik heb een reine victoria in de tuin. Toen wij afgelopen week terugkwamen van vakantie hingen er allemaal rotte pruimen met schimmel in de boom. Deze heb ik er meteen afgehaald. Nu beginnen de eersten echt te rijpen, maar toen ik er vandaag een hap inzette zaten er larven in de vrucht, waarschijnlijk de pruimenmot. Ik wil dit zo snel mogelijk bestrijden. Wat kan ik nu, in augustus hier tegen doen? Alvast bedankt!
Hallo Gerard,
Ik verwijs je graag naar de website van Guy de Kinder (schrijver van het fruitgedeelte in de Groente- en Fruitencyclopedie). Hij beschrijft op deze pagina de levenscyclus van de pruimenmot en wat je wanneer kunt doen: Houtwal
groetjes,
Diana
Top artikel! Dankje om alle info zo duidelijk te bundelen!
Hallo Diana.Afgelopen week kocht ik bij een supermarkt een bak donker blauw/rood gekleurde Pruimen.Deze waren/zijn in de aanbieding en ik dacht laat ik eens proberen.Na de eerste hap meende ik in een Grapefruit te bijten dus ontzettend zuur.Om kort te zijn: “niet te eten”.Na een paar uur op sites zoeken naar hoe je zure Pruimen toch wat zoeter kunt maken,maar ik vond er niets over.Heb je misschien wat tips behalve niet zomaar wat kopen?
groeten,Rene.
Hallo Rene,
Het is sowieso handig om te weten wat je koopt. Normaal gesproken staat in een supermarkt het pruimenras op de verpakking, en de herkomst, en daar kun je vaak al wat informatie uit halen. En als je ze op de markt of in de groentewinkel koopt mag je vaak proeven. Soms zijn de pruimen dan gewoon nog niet goed rijp en helpt het om ze nog een weekje te laten liggen tot ze zachter (en hopelijk ook zoeter) worden. Je kunt zure pruimen niet zoeter maken maar je kunt er wel jam of chutney mee maken. Googel vooral op ´pruimenchutney recept´ of ´pruimenjam recept´. Op deze website vind je (in het menu onder Inmaakrecepten) ook een aantal recepten.
groetjes,
Diana
Hallo Ik wil graag een paar pruimenpitten planten op mijn balkon. Kan dat Ik heb 4 pitten van de blauwe pruimen. Ik heb een balkon van 13 meter lang en anderhalf meter breed Hij is ruim 2 meter hoog. Ik heb een sinaasappelboompje en aardbeien, een druivenstruik tomaten radijs en dan verschillende mooie planten staan. Maar nu wil ik de pitten planten, Kan ik die zo in een pot stoppen in tuinaarde grond. Moeten ze apart of kunnen er 2 bij elkaar, en wanneer is de beste tijd om dit te doen. Graag hoor ik van U, Ik kon op deze site niks vinden van de pitten om te planten. Ik hoop dat ik ook een pruimenboompje kan kweken op mijn balkon. Ik geniet er zo van . Met vriendelijke groet Hanneke Gleysteen
Hallo Diana,
Ik wil graag een paar pruimenpitten planten op mijn balkon. Kan dat Ik heb 4 pitten van de blauwe pruimen. Ik heb een balkon van 13 meter lang en anderhalf meter breed Hij is ruim 2 meter hoog. Ik heb een sinaasappelboompje en aardbeien, een druivenstruik tomaten radijs en dan verschillende mooie planten staan. Maar nu wil ik de pitten planten, Kan ik die zo in een pot stoppen in tuinaarde grond. Moeten ze apart of kunnen er 2 bij elkaar, en wanneer is de beste tijd om dit te doen. Graag hoor ik van U, Ik kon op deze site niks vinden van de pitten om te planten. Ik hoop dat ik ook een pruimenboompje kan kweken op mijn balkon. Ik geniet er zo van . Met vriendelijke groet Hanneke Gleysteen
Hallo Hanneke,
Je kunt daarover niets op mijn website vinden omdat ik het niemand kan aanraden en ik het zelf nog nooit he gedaan (natuurlijk heb ik wel eens appels, pruimen, citroenen, etc. gezaaid, voor de ervaring van het zaaien maar ik heb er nooit een boom van laten staan). Bedenk dat een pruim die je uit zaden kweekt nooit soortecht terugkomt. En dat pruimen (en appels, pepers, etc.) op een onderstam zijn geënt om te zorgen dat ze ziektebestendig zijn, de juiste hoogte hebben en houden, een goede oogst geven, etc., bij het zelf zaaien is dat allemaal onzeker en je komt er helaas altijd pas na een aantal jaren achter dat de boom te hoog wordt, geen lekkere pruimen geeft, of helemaal geen zelfbestuiver is en en dus een 2e boom nodig heeft, of snel last krijgt van bijvoorbeeld krulziekte of vruchtboomkanker, etc. Ik vrees dat ik je vraag dan ook niet kan beantwoorden, ik adviseer mensen altijd om eerst te bedenken of je een zelfbestuiver wilt of niet, welk ras je wilt en hoe hoog de boom mag worden, en dan bij een goede kweker een boompje te kopen (voor een twee- of driejarig laagstam boompje betaal je vaak rond de 15 euro). Als je toch liever zelf een pruimenboom wilt zaaien kun je misschien even googelen op ‘zelf een fruitboom zaaien’, dan vind je nog best veel pagina’s en youtube-filmpjes.
groetjes,
Diana
Hoi ik was benieuw in welke periode kan ik de mirabella de Nancy verplaatsten.
Alvast bedankt
Hallo Marin,
Ik neem aan dat je bedoelt dat je een pruimenboom die in de volle grond staat eruit wilt halen en op een andere plaats wilt planten?
Verplanten doe je altijd wanneer een boom in rust is, dus in de wintermaanden, bij niet vriezend weer. Ik denk dat je pruimenboom nu alweer zo’n sterke sapstroom heeft (ze heeft misschien al bloempjes of kleine blaadjes of knopjes) dat het lastiger wordt om te verplanten. Het kan nog wel maar een boom heeft altijd meer moeite om aan te slaan als de sapstroom alweer op gang is. Graaf de boom vooral met een zo groot mogelijke kluit (en dus wortels) uit. En verder kun je de aanwijzingen aanhouden zoals ik die op deze pagina heb vermeld: Een fruitboom planten
groetjes,
Diana
Hallo dag Diana
Ik heb in november (2020) net voor de winter 3 laagstam pruimenboompjes gepland. Dit jaar en vermoedelijk dus ook volgend jaar zal ik hier nog geen vruchten van hebben. Nu vroeg ik mij af, mag ik ondertussen, zo tussen de boompjes in een of 2 pompoenplanten loslaten? Bv tussen 2 boompjes zodat de echte pompoenplant-wortel niet teveel in de buurt komt van de pruimenboom wortels?
Of iets zoals Nieuw-Zeelandse spinazie? Dat geeft enerzijds bodembedekking, en anderzijds geeft dit ook nog groentenopbrengst.
Wat denk jij hiervan?
Dankjewel, groetjes
Mathias
Hallo Mattie,
Er wordt vaak geadviseerd om de boomspiegel onbegroeid te laten maar dat lukt hier nooit (want dan groeit er heel veel onkruid en uiteindelijk is dat ook begroeiing. Ik laat hier al jaren Tropaeolum (Oost-Indische kers) onder de bomen groeien; vrolijker, eetbaar, bestuivers, etc. En er groeien ernaast vaak pompoenen, al dan niet aan een klimrek, maar in de zomer kruipen die ook vrijelijk onder de fruitbomen door. Dus dat kan zeker. Het is, zoals je zegt, alleen wel belangrijk dat de planten (met hoofdwortels) niet onder de bomen staan maar er net naast. Maar dan mogen ze er zeker onder kruipen. Ik houd ze alleen wel altijd in de gaten, soms wil er wel eens een rank de boom in groeien en die haal ik er dan weer uit en leg die op de grond (omdat ze door de rankjes het blad verfrommelt en uiteindelijk bij een stevige wind de takken kunnen breken.
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana
Groetjes
Mattie
Hallo,
Wij hebben al ongeveer 10 jaar een pruimenboom in de tuin die echt heeeel veel vruchten draagt. Elk jaar emmers vol. Afgelopen jaar wel bloesem gehad, maar uiteindelijk helemaal geen vruchten gedragen. Toen al een oplossing hiervoor gezocht: dat zal dan wel een beurtjaar zijn. Nu dit voorjaar weer hee veel mooie witte bloesem, maar tot mijn verbazing zit er nu ook geen enkele vruchtknoppen aan en valt de bloesem gewoon van de boom.
Heeft u enig idee wat dit kan zijn en wat we eraan kunnen doen?
Hallo Shardi,
Ik durf niet zo snel te zeggen waarom je pruimenboom geen vruchten geeft. Misschien vroor het tijdens de bloei? Of is ze ziek of ziek geweest? Of misschien heb je zoveel van de boom geoogst dat ze langer dan normaal nodig heeft om te herstellen. Soms kan vrucht dunnen nodig zijn om te zorgen dat de boom geen beurtjaar krijgt of om ieder geval te zorgen dat de boom gezond en sterk blijft.
Misschien zou je even op de website van de Houtwal kunnen kijken of daar je vraag stellen (die website is van Guy de Kinder, de schrijver van het fruitgedeelte van de Groente- en Fruitencyclopedie.
Sorry dat ik je zelf niet beter kan helpen!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
vorig jaar hebben wij in het late voorjaar bij een lokale kweker een pruimenboom in pot gekocht. Er zaten toen blaadjes aan. We hebben de boom in de volle grond geplant en rond augustus hadden we een aantal kleine pruimen aan de boom. Begin september hebben wij de boom een beetje gesnoeid.
Dit jaar lijkt er helemaal geen leven in de boom te zitten. Geen bloesem, geen blaadjes, geen knoppen. Kan het zijn dat de boom plots dood is? Moet ik het een jaartje aanzien en wachten op volgend jaar?
dank je wel.
Hallo Wendy,
Onze Opal-pruim is pas 2 weken geleden uitgelopen (de Reine Victoria al 2 weken eerder). Het hangt dus af van het ras maar ook van het weer, en de lente was heel koud. Als je de pruimenboom goed hebt geplant (zoals uitgelegd op deze pagina: Een fruitboom planten, en de fruitboom in een goede conditie was en op een goede plaats stond, dan zou ze zeker ook een winter met strenge vorst moeten kunnen overleven.
Ik zou in ieder geval niet te snel opgeven en eerst aankijken wat er de komende weken gebeurt, of ze nog ergens uitloopt en zo ja, van waaruit. Dan zou je eventueel deze zomer takken die dood zijn terug kunnen snoeien tot op levend hout.
Ik hoop van harte dat het nog goed komt met je boom! Mocht ze nog uitlopen en nog bloemen maken zou je wel kunnen overwegen om haar geen vruchten te laten maken zodat ze dit jaar eerst goed kan herstellen en alle energie in het groeien kan steken.
Ik hoop dat je nog eens wilt laten weten hoe het is afgelopen!!
groetjes,
Diana
Dank je wel Diana. Ik ga het in de gaten houden en zal het laten weten!
Hallo Diana Sinds enkele weken heb ik een nieuwe reine Victoria tegen onze schutting geplant.
Nu zie ik het en der gele bladeren. Wat kan hier aan de hand zijn?
Gat is gegraven en goede grond erin. Wel in zware klei.
Gerda
Hallo Gerda,
Het is voor mij lastig om te bedenken wat er mis met je pruimenboom kan zijn want ik ken de omstandigheden niet precies genoeg. Misschien kun je in ieder geval nog even deze pagina lezen over het planten van een fruitboom, je vindt er informatie over het plantgat, de grond, diepte, vastbinden, etc.: Een fruitboom planten. Wellicht helpt dat al wat om de oorzaak te achterhalen. Verder zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld natheid. Wij tuinieren ook op vette klei die nu zo nat is dat het soms wel modder lijkt. Fruitbomen kunnen daar wel tegen maar jouw boom is nog jong/klein en heeft daardoor wellicht moeite met die nattigheid waardoor er nog jonge worteltjes rotten. Als dat het geval is kun je niet heel veel meer doen dan wachten tot het weer droger wordt en kijken hoe de boom daar op reageert. Zelf ken ik geen ziekten die gele bladeren veroorzaken maar ik ben dan ook maar een hobbyist, je zou ook nog even kunnen kijken op de website van de Houtwal van Guy de Kinder (medeschrijver van De Groente- en Fruitencyclopedie).
Ik hoop dat het goedkomt met je boom!!
groetjes,
Diana
Beste Diana,
In de tuin heb ik een pruimenboom waarvan de stam ong. 1,60 meter is, in zijn totaliteit is de boom ongeveer 2,5 meter. Nu doet deze boom het prima, de pruimen die er op zitten zijn mooi van vorm en het lijkt er op dat na een paar dagen zon de pruimen geplukt kunnen worden. Op de grond zie ik al een aantal paarse pruimen liggen die door het onstuimige weer er uit zijn gevallen.
Nu gaan wij de tuin aanpakken, begin augustus en willen wij deze boom graag behouden, het liefst willen wij deze in een grote pot/houtenbak stoppen met wielen er onder. In hoeverre is dit mogelijk voor een boom die al ruim 8 jaar in volle grond staat? Ik begrijp dat het niet ideaal is. hoor graag van je of het mogelijk is.
Alvast bedankt.
Hallo Said,
Ik zou, als er maar enigszins een manier is, de boom laten staan tot ze haar winterrust ingaat. Als het echt niet anders kan zou ik eerst heel veel water geven, dan een zeer ruime kluit uitgraven, haar in een grote pot of kuip planten met flink wat verse potgrond (zeker geen bemeste tuinaarde), direct weer flink water geven, op een plaats in de schaduw zetten en regelmatig water blijven geven. Ik zou over 4 weken voorzichtig wat bijmesten om te zorgen dat ze niet zonder voeding komt te zitten. En de boom dan uitplanten zodra het kan (en dan ook weer in een ruim plantgat met potgrond en direct ruim water geven). Het is zeker niet zonder risico maar op deze manier heb ik wel een aantal gezonde volwassen bomen verplant zien worden (maar er ook wel een paar dood zien gaan).
groetjes,
Diana
Beste,
Even een bizarre vraag. Ik heb al een vijftal jaren een blauwe pruimenboom in mijn tuin. Plots groeien er sinds dit jaar naast mijn blauwe ,pruimen ook gele pruimen aan de boom? Hoe kan dat?
Ik ben benieuwd of je me hiermee kan helpen?
Met vriendelijke groeten, Nicole
Hallo Nicole,
Ik kan nu niks anders bedenken dan dat er misschien een tak onder de entplaats is gegroeid en die voor een andere kleur en vorm pruim zorgt. Dat zou wel vreemd zijn want zo´n heel lage tak is, als je die ziet, normaal gesproken wel een tak die je al vlot wegsnoeit. Als dat het niet is durf ik het niet te zeggen, dan zou je het beter bij een fruitbomenkwekerij kunnen vragen, of bijvoorbeeld aan Guy de Kinder van De Houtwal of aan Marco Joosten van Fruitlent. Mocht je dat doen en een plausibel antwoord krijgen, dan hoop ik dat je dat hier nog eens wilt laten weten!
groetjes,
Diana
Dank je voor de doorverwijzing. Mocht ik iets horen van hen, breng ik je zeker op de hoogte.
Hallo Diana,
ik heb een vraag over het recept van jouw pruimenjam met rozemarijn. Er staat simpelweg suiker maar bedoel je eigenlijk geleisuiker? Of klopt het inderdaad zoals het staat beschreven en wordt de jam dik door de siroop en van nature aanwezige pectine? Alvast bedankt voor je reactie!
Hallo Janette,
Dat klopt, ik be4doel met suiker inderdaad gewone suiker (kristalsuiker of rietsuiker). Als je liever geleisuiker gebruikt kun je beter de handleiding op de verpakking volgen want anders wordt de jam misschien te dik. Zelf volg ik graag de recepten waarbij ik met rietsuiker, verse citroen en pectine uit de geoogste vruchten zelf voor de binding zorg. Ik zeg zeker niet dat geleisuiker slecht voor je is maar er zitten wel wat toegevoegde stoffen in waarvan ik niet weet waar die vandaan komen. En ook dat is prima en een eigen keuze. Het is voor mijzelf ook een beetje de sport om het zonder de pectine en citroenzuur uit geleisuiker te maken 🙂
Ik ben benieuwd wat je van de jam vindt!! Hier staat ze in onze favorietenlijst, wij eten het ook heel graag in een bakje kwark.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ikzelf ben ook geen fan van geleisuiker omdat ik jam daarmee veel te zoet vind worden, zelfs met de halva. Ik gebruik zelf daarom altijd losse suiker (in de verhouding 3/4 fruit-1/4 suiker) en dan losse pectine voor de dikheid (heb ook 1x geprobeerd zelf pectine uit fruit te maken maar dat mislukte en was zo’n gedoe dat de moed me direct in de schoenen is gezonken). V.w.b. jouw recept, ik heb het bijna helemaal gevolgd zoals beschreven maar dan alles x 2 want ik heb heel veel pruimen. Wel heb ik de velletjes er aan gelaten en ipv 1600gr 1500gr suiker gebruikt. Voor mij was het gebruik van een thermometer bij t jam maken compleet nieuw en n echte suikerthermometer heb ik niet maar heb vleesthermo ervoor gebruikt. En bij mij werden de gewenste temperaturen inderdaad in de aangegeven tijd bereikt. Wel bleef ik mijn twijfels houden over de dikte en heb er toen voor de zekerheid toch n paar theelepels losse pectine doorheengeroerd. Ook heb ik de staafmixer even door de pan gehaald omdat er toch nog veel grotere velletjes inzaten. Opnieuw aan de kook en toen de test op het schoteltje uit de vriezer: geslaagd! Ik heb toen maar liefst 11 potten jam gevuld die na het afkoelen prima vacuum trokken maarrrr….de jam bleek toch meer n dikke saus dan jam. Zelfs de jam die ik in de koelkast heb bewaard had niet de dikte van een jam. zou dat te verklaren zijn doordat ik 1 ons minder suiker heb gebruikt dan in jouw recept? Of heeft het werken met grote hoeveelheden een ander effect op het bindingsvermogen? Wat denk jij?
V.w.b. smaak, wat n heerlijke combinatie pruim met rozemarijn, dat houden we er hier zeker in! Groetjes Janette
Hallo Janette,
Ja, ik heb ook wel eens geprobeerd pectine te maken. Waar de appels, citroenen of andere vruchten vandaan komen die in gekochte kant-en-klare pectine zit durf ik niet te zeggen maar ik heb er zelf minder vertrouwen in dan in suiker.
Ik vind zelf jam met veel suiker niet erg; suiker is dat wat zorgt voor de houdbaarheid, consistentie en dat het dan erg zoet is vind ik wel bij het recept passen. Jam is jam, zo zie ik het maar. Ik maak ook vruchtenmoes zonder suiker, voor doordeweeks in de kwark maar af en toe verwen ik onszelf met echte luxe jam, met de juiste verhouding qua suiker, binding en smaak.
Bij de recepten van Christine Ferber, waarvan de pruimenjam met rozemarijn er één is, is het belangrijk om het qua ingrediënten en bereidingswijze vrij nauwkeurig te volgen, het zijn recepten die ‘precies passen’ maar dan ook vaak wel de lekkerste zijn die ik ken.
Als je de hoeveelheden goed hebt verdubbeld of verdrievoudigd zou dat het probleem niet moeten kunnen zijn. Die 100 gram suiker kan dus inderdaad wel het verschil zijn, de hoeveelheid suiker op hoeveelheid fruit en hoeveelheid citroen is altijd heel belangrijk. Maar iets minder rijpe pruimen bevatten meer pectine dan zeer rijpe pruimen. En het ene ras bevat dan ook weer wat meer pectine dan het andere, en wellicht zijn de omstandigheden voor de boom zoals hitte, regen, droogte, voeding, etc. ook nog belangrijk voor het pectinegehalte in de pruimen.
Ik heb ook een gewone digitale thermometer maar dat werkt ook prima. Ik meet de temperatuur regelmatig en bij ongeveer 103,5 graden ga ik de jam ook altijd nog testen met het bekende schoteltje in de vriezer en een schepje jam snel laten koelen en proeven. 105 graden is de stelregel maar ik maakt deze week jam van perzik met appel en amandelschaafsel en die bleek bij 104 graden al behoorlijk dik en goed genoeg. Appel heeft een extra bindende factor, dat hebben pruimen en bijvoorbeeld perziken dan weer niet. Voor echte jam blijft de verhouding en de dikte op 2 manieren testen dus belangrijk.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!!
groetjes,
Diana