Kruisbes
Eerst even dit, mocht je internationale informatie/tips/foto’s zoeken over/van kruisbessen:
- Synoniemen: klapbes, stekelbes
- Latijnse naam: Ribes uva-crispa
- Engelse naam: Gooseberry
- Duitse naam: Stachelbeere
- Franse naam: Groseillier à Maquereau
De kruisbes is een leuke winterharde struik, ze kan zeker 15 jaar oud worden en dan ook nog een goede oogst geven.
Ze heeft echter 1 groot nadeel; ze heeft veel en venijnig scherpe stekels. En dan ook nog op een slechte plaats (aan de hele plant maar dus ook tussen de bessen die geplukt moeten worden. Deze scherpe stekels weerhoudt veel mensen van het aanschaffen van een kruisbes. In een kleine tuin, met jonge kinderen, is een kruisbes misschien ook niet echt geschikt. Maar met een goede verzorging en goed snoeien kun je veel ellende met de stekels voorkomen.
Ook kwekers hebben over dit enige nadeel nagedacht. Er zijn ondertussen een aantal stekelloze rassen verkrijgbaar. Er wordt wel beweerd dat de smaak van die rassen niet te vergelijken is met de smaak van de gestekelde kruisbessen (in het nadeel van de stekelloze rassen dan welteverstaan). Toch heb ik een paar jaar geleden de sprong gewaagd en heb een stekelloze kruisbes gekocht (het ras Tatjana). Ik ben er erg tevreden over; lekker makkelijk oogsten en snoeien en verzorgen, zonder bloed en schrammen 🙂 . En de smaak vinden wij prima (daarbij moet ik wel eerlijk zeggen dat wij eigenlijk geen verse rauwe kruisbessen eten maar ze altijd gebruiken in bijvoorbeeld desserts, gebak of inmaak als jam en gelei.
De kruisbes is een winterharde bladverliezende struik, geschikt voor een zonnige of half beschaduwde standplaats. Ze draagt de vruchten op ouder hout; dat betekent dat je moet zorgen dat de struik een goede vorm heeft en dat je dan alleen nog jaarlijks onderhoudssnoei moet plegen. Naast de meest bekende struikvorm kun je haar ook als boompje kopen/laten groeien. En je kunt haar ook in vorm snoeien, waaier of snoer: beiden zorgen voor minder last van de stekels maar geven uiteraard wel wat mindere opbrengst. Zelf heb ik nog nooit kruisbessen in vorm gesnoeid en zal daarom die manieren hier ook niet verder uitleggen. Koop als je daar interesse in hebt, een goed snoeiboek of vraag een goede kweker hoe je dat soort leivormen kunt maken.
Kruisbessen zijn eenhuizig, ze bloeit in de eerste helft van april, en dat maakt de bloemen nog wel eens gevoelig voor late nachtvorst (zie bij Bescherming). De vruchten volgen tussen eind juni en begin augustus (afhankelijk van het ras). De vruchten kunnen wat zacht behaard of juist glad zijn, en van kleur wit, geelachtig, groenig, rood of donker paarsrood, en alles daartussenin, ook weer afhankelijk van het ras. De struik kan uiteindelijk wel ruim 1.50 meter in diameter in beslag nemen. De opbrengst per struik is ongeveer 2,5 kilo (afhankelijk van het ras).
BODEM / BEMESTING
Kruisbessen groeien het best op een lichtzure of neutrale grond, die zeker vochtvasthoudend moet zijn, maar niet kletsnat mag blijven, en de grond moet wat kali bevatten. Het liefst staat ze beschut tegen al te veel wind. Ze heeft niet veel voedingsstoffen nodig. Plant haar bij het planten (in de wintermaanden, het liefst in november, wanneer de grond nog enigszins warm is) in een flink gat dat je hebt opgevuld met compost, je kunt dan wat oude stalmest toevoegen of koemestkorrels (en zoals gezegd wat kali) en daar groeit een Kruisbes prima op. Ook oudere struiken hebben jaarlijks in het voorjaar alleen wat kali en koemestkorrels nodig.
Zorg bij het planten wel dat zoveel mogelijk onkruid is weggehaald en dek de bodem rond de plant af met een flinke mulchlaag: het houdt vocht vast, geeft wat voeding en vooral; het beschermt tegen onkruid (zorg dat je onder de plant zo min mogelijk hoeft te wieden want ook daar vind je de scherpe stekels). Snoei bij het planten dan ook gelijk de onderste stekelige takken die hangen of niet gebruikt gaan worden weg.
PLANTEN / RASSEN
Van één plant haal je dus zeker een leuke opbrengst maar mocht je meerdere struiken willen zetten kan het handig en leuk zijn meerdere rassen te planten. Zoals gezegd zijn er verschillende kleuren, zacht behaard of juist glad, en er zijn kleine verschillen in vroegheid, en uiteraard ook in smaak. Op die manier kun je de oogst wat spreiden.
Bekende rassen zijn:
- Hinnonmaki Rod (rood)
- Invicta (geelgroen)
- Hinnonmaki Gold (geel)
- Mucurines (vroeg, geel)
- Remarka (rood)
- Pax (rood, ongevoelig voor schimmelziekten)
- Captivator (zonder stekels maar matig van smaak)
- Tatjana (ook zonder stekels maar ondertussen door veredeling een betere smaak)
Maar zoek vooral op websites van goede kwekers naar de rassen die ze aanbieden en welke eigenschappen je belangrijk vindt (zoals besgrootte, kleur, doornen, opbrengst, vroegheid, ziekteresistentie).
Plant kruisbessen net zo diep als ze in de pot staan: als je de planten dieper plant is de kans groot dat er nieuwe gestekelde stengels uit de grond groeien die je dan weer weg moet blijven snoeien. Plant kruisbessen in de winter maar het liefst nog iets eerder: in november is de grond nog een beetje warm van de afgelopen zomer.
Als je meerdere kruisbessen wilt planten, houd dan een afstand van 1,5 meter aan (als leivorm – snoer, mogen de struiken uiteraard dichter bij elkaar staan).
Naast struiken en leivormen als snoer of waaier zie je ook nog wel eens boompjes; kruisbessen om een stam; vrij prijzig maar wel de moeite waard want je hoeft dan minder te bukken: je kunt makkelijk wieden, zonder je te prikken aan de stekels, makkelijker snoeien en vooral makkelijker plukken.
BESCHERMING
Niet vaak meer maar zo heel af en toe is er nog een jaar dat er in april plotseling nog wat flinke nachtvorsten komen. Bedenk dan dat Kruisbessen in april bloeien: je zult de bloemen dan moeten beschermen tegen al te stevige nachtvorst. Dit doe je dan door bijvoorbeeld een stuk jute of dubbelgevouwen vliesdoek over de bloeiende struiken te draperen. Doe de bescherming er in de avond over en haal die er in de ochtend weer vanaf: overdag moeten de insecten natuurlijk wel bij de bloemen kunnen voor de bestuiving.
Ook vogels vinden kruisbessen lekker. Gelukkig hebben ze net zo’n hekel aan de scherpe stekels als de mensen. Dat neemt niet weg dat als er een mogelijkheid is om wat vruchten te pikken ze dat niet zullen laten. Je kunt je rijpende vruchten beschermen met bijvoorbeeld een net. Zelf doen we dat niet; die paar vruchten die gepikt worden nemen we voor lief: want niets zo vervelend als een net moeten draperen (en vooral bij het plukken weer moeten verwijderen) van struiken waar stekels aan zitten; de netten gaan kapot, blijven hangen achter de stekels, en zelf houd je er vaak ook wel schrammen aan over.
Hier worden ook niet zoveel kruisbessen gepikt door de vogels; dat komt hoogstwaarschijnlijk ook doordat er genoeg volkstuinen om ons heen zijn waar vrijuit heel veel andere soorten als aardbeien, aalbessen, etc. gesnoept kunnen worden.
SNOEIEN
De lastigste alinea bij elke fruitsoort. Snoeien is op zich niet zo moeilijk maar je moet er wat gevoel voor hebben, en begrijpen waarom je snoeit (dat maakt het al veel gemakkelijker). Het wordt allemaal wel erg veel als ik hier ook uit wil leggen hoe je een snoer, waaier of andere leivorm maakt. Bovendien heb ik wel wat ervaring met het maken van leifruit, maar niet met kruisbessen (maar met appels, peren en vijgen). Voor het snoeien van dat soort bijzondere vormen kun je dus het beste advies vragen aan een goede kweker, zij kunnen je ook gelijk een goed ras dat geschikt is aanraden, en een plant helpen uitzoeken die de juiste takken al op de juiste plaats hebben waardoor het wat makkelijker beginnen is.
Bij kruisbessen zul je de eerste 2 of 3 jaar vooral moeten zorgen voor de juiste vorm; daarna is het een kwestie van ‘onderhouden’. De eerste 2 jaar (hangt ook een beetje af van de leeftijd van je gekochte jonge struin – meestal 2 of 3 jaar oud) snoei je in de winter. Je wilt per struik een volle dragende struik maken en daarvoor heb je uiteindelijk zo’n 6 tot 8 gesteltakken (de basis van de struik) nodig. Die 6-8 gesteltakken hoef je dus niet allemaal in 1 jaar te verzamelen, maar laat dus elk jaar de gezondste, meest groeikrachtige gesteltakken staan en snoei die in de winter tot op de helft terug.
Kruisbessen hebben de neiging om halfhangende takken te maken (niet handig bij het groeien en bij het plukken). Snoei staande takken op een naar buiten gerichte knop. Maar snoei de halfhangende gesteltakken ook tot de helft terug, maar dan op een naar binnen gerichte knop. Ik heb ook wel eens gezien dat mensen met behulp van ijzerdraad voorzichtig en ruim om een tak gewikkeld, die tak naar buiten/boven dwongen te groeien.
Naast het tot de helft inkorten van de nieuwe gesteltakken verwijder je in de winter ook te laag geplaatste zijtakken, zieke en zwakke takken, kruisende takken en uitlopers.
Zo heb je bij het tweede/derde jaar een struik met 6 tot 8 gesteltakken (ondertussen kun je al vanaf het tweede jaar na planten een kleine oogst Kruisbessen verwachten hoor). Vanf nu heb je zomersnoei en wintersnoei:
Wintersnoei:
Je snoeit dan bij voorkeur in de maanden december tot februari. In ieder geval snoei je in de winter de struik weer in vorm: snoei takken die de struik te dicht maken (in het centrum) weg, te ver gelopen uitlopers, te lage takken, en ook de hangende takken. Kruisbessen bloeien op meerjarig hout; dat betekent dat ook als je niet snoeit, er nog wel kruisbessen komen; het doel van de snoei is dus te zorgen dat er licht en lucht in de struiken blijft, en dat je gemakkelijk kunt plukken. Bekijk na het snoeien gewoon je struik van alle kanten en dan moet je het idee hebben dat de plant luchtig is, er geen rare gekruiste en lelijke takken tussen zitten, maar er voldoende takken over zijn om de trossen aan te maken.
Zomersnoei:
De zomersnoei gebeurt na de bloei (in april) maar voor de oogst (juni-juli). Het doel is ervoor te zorgen dat kruisbessen goed kunnen rijpen, licht en zon krijgen, de energie van de plant niet naar groei gaat maar naar het rijpen van de vruchten, en je zelf wat gemakkelijk kunt plukken. Snoei dus niet al te snel na de bloei – anders zorgt de snoei juist wel voor groei en niet voor rijping (beetje afhankelijk van het ras eind mei-juni). Je snoeit nu alle zijtakken die dit jaar zijn gevormd op het 5e blad. Zo hebben luis en meeldauw ook minder kans om toe te slaan want de struik wordt nu weer open, krijgt wat meer lucht, droogt wat sneller op na regen, etc.
Verjongingssnoei;
Als er takken na een aantal gedragen jaren ziek worden of slecht gaan ‘geven’ kun je die takken gaan vervangen (de struik verjongen en dat doe je dan in de winter, wanneer de struik in rust is): laat een goed geplaatste scheut staan (dat wordt de nieuwe gesteltak) en snoei dan de oude tak tot zo ver mogelijk weg. Zo kun je bij oudere struiken elk jaar een paar gesteltakken vervangen door nieuwe. Snoei bij het aanhouden van de nieuwe gesteltak deze ook weer gelijk tot de helft terug zodat ook deze gesteltak weer zijtakken kan maken waar later de kruisbessen aan groeien.
OVERIGE TEELTTIPS
Zorg rond de struiken voor een mulchlaag (houdt vocht vast en houdt het onkruid tegen). Geef regelmatig water in droge perioden: maar niet teveel wanneer de vruchten rijpen want teveel water tijdens het rijpen kan de vruchten doen barsten.
Als je extra grote vruchten wilt kun je ‘dunnen’: je haalt dan in mei-juni tijdens de groei van de bessen om de bes 1 bes weg. Zo maak je meer ruimte en zullen de bessen groter kunnen groeien. Zelf doen we dat eigenlijk nooit; het maakt mij niet zoveel uit of ik nou 2 kleine bessen of 1 grote pluk. Maar ik kan me voorstellen dat er recepten zijn waarbij je juist grote bessen wilt.
OOGST / BEWAREN
Oogst voorzichtig! En bekijk wanneer je wilt oogsten. Bijna nog inrijpe bessen zijn zuur maar bevatten wel heel veel pectine waardoor ze zeer geschikt zijn voor de inmaak. Bessen die net rijp zijn, zijn friszoet met een zuurtje en knapperig vers, lekker om vers te eten. Erg rijpe bessen zijn zoeter, soms zelfs wat melig maar wel erg lekker voor bijvoorbeeld taarten, etc. Proef zelf je Kruisbessen in elke vorm en bepaal dan wat je voor welk doel het lekkerst vindt.
Zoals gezegd pluk je voorzichtig; je kunt handschoenen dragen tegen de stekels maar zelf vind ik dat niet handig bij het plukken; bovendien beschermen de meeste handschoenen niet helemaal voldoende tegen de scherpe stekels.
Kruisbessen bewaren niet lang, hooguit 1 of 2 dagen op een koele plaats, pluk en eet ze vooral vers. Je kunt Kruisbessen invriezen en er dan later nog jam, etc. van maken.
Tot slot:
De kruisbes is nauw verwant aan de worcesterbes (Ribes divaricatum, die ik verder niet ga beschrijven want ik heb nog nooit een worcesterbes gehad/geteeld). Maar de worcester groeit nog krachtiger en heeft nog meer doornen (voor mij voldoende redenen om het gewoon bij de kruisbes te houden 🙂 ). De worcesterbes draagt zwarte bessen.
En er bestaat dan ook nog een kruising een kruisbes en een zwarte bes: de jostabes; dat is een krachtig groeiende doornloze struik; lijkt veel op de zwarte bes maar de bessen zijn groter. Ik heb een aantal jaren een struik gehad, ze gaf een opbrengst die vergelijkbaar was met een zwarte bes. In alles is ze trouwens wat meer zwarte bes dan kruisbes; zowel de groeivorm, als de geur, de bloempjes, de smaak. Het is zeker een leuke bes: meer zwarte bessensmaak dan kruisbessensmaak, maar toch is de kruisbessensmaak er ook duidelijk in te proeven. Persoonlijk vond ik de bessen door de smaak vooral geschikt voor de inmaak (zoals jam en likeur).
Tot slot: kijk vooral nog even op de Receptenpagina voor recepten met kruisbessen (of andere groenten, fruit of kruiden) en kijk op deze pagina voor inmaakrecepten zoals jam, gelei, chutney, etc.: Inmaakrecepten.
Super goede tips, voral over zomersnoei van de zijtakjes. Nergens anders te vinden. Super bedan kjt!
Wie zei me tomaten bij mijn kruisbessen te planten ,om de aanvallers van kruisbes , bang zijn van tomaten ?
Hallo Maria en Bogda,
Dat is niet bewezen maar wordt inderdaad wel vaker gesteld, en er zijn nog meer goede buren voor kruisbessen, kijk vooral even op deze pagina: Gooseberry companians
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Mijn kruisbes staat nu 4 jaar in de tuin met goede grond goede mest en kali
Het 2e jaar heeft hij gebloeid maar geen bessen
Het 3e jaar 1 besje en nu dit jaar weer maar 1 bes ik moet zeggen dat ik ook geen bloemen gezien heb.
Kun jij me in de goede richting duwen wat te doen met de struik?
Hallo Gea,
Ik vrees dat ik je moeilijk kan helpen want ik ken de omstandigheden niet, zoals wat is het ras, hoe oud was de struik toen je hem kocht, het snoeien is ook belangrijk, etc. Ik had vorig jaar een prima opbrengst en dit jaar een goede bloei maar helaas maar weinig vruchten. Misschien door de koude nachten in de bloeitijd, of door droogte. Soms weet ik het ook niet en accepteer ik maar een ‘minder oogstjaar’ van een soort. Maar als het meerdere jaren duurt zou ik me inderdaad ook afvragen wat er mis zou kunnen gaan. Ik zou beginnen met het zoeken naar informatie over het ras (op bijvoorbeeld de website van fruitbomen.net), en dan bedenken of ze goed staat, gezond is, goed gesnoeid is, etc.
Ik vrees dat ik je niet beter dan dat kan helpen, ik hoop dat iemand anders wellicht nog een tip voor je heeft!
Diana
Dank voor jouw reactie we gaan verder zoeken of een nieuwe struik kopen.
Ik denk het laatste.
groet
leuke informaties maar waar kan je kruisbessen zaden kopen ?
Hallo Coco,
Ik ken geen webwinkel waar je zaden kunt kopen, je kunt bijvoorbeeld hier struiken kopen in verschillende rassen: Fruitbomen.net
groetjes,
Diana
In de maand september na de snoei van de bestaande kruisbessenstruik een paar schuin afgeknipte takjes in de natte grond steken. Deze gaan in het voorjaar vaak allemaal uitlopen. Wanneer de takjes na een paar weken voldoende wortelontwikkeling hebben doorgemaakt kun je ze met voldoende tussenruimte uitplanten en na 3 weken bemesten. Na 2 jaar, als er een flinke struik is gevormd, in het vroege voorjaar snoeien, waarbij je in dat jaar al je eerste kruisbessen kunt oogsten. Succes!
Sorry mijn zusje typte dat over meid blabla blabla maar bedankt voor het reactie van het eerste want dat was ik wel en hoe weet je alles over planten
Binnen 3 dagen zijn al mijn bladeren opgevreten. Wat moet ik hier tegen doen cq welk bestrijdingsmiddel kan ik gebruiken?
Hoi Hans,
Heb je enig idee welk dier dit doet? Als je dat weet kun je gericht gaan bestrijden. Kijk ook op de pagina van milieuvriendelijke bestrijdingmiddelen, daar staan heel veel middelen tegen allerlei plagen.
Groetjes Wijnie
hoi, ik lees “Ze draagt de vruchten op ouder hout”. Wat betekent dit precies? Dat ze alleen bessen geeft op takken die al een jaar oud zijn?
Ik heb een klein plantje geplant dit jaar, de rups heeft alle blaadjes opgegeten, maar omdat het plantje nog klein is is snoeien misschien geen goed idee, omdat er dan bijna geen “ouder hout” overblijft?
Hallo Annemarie,
Ja, het betekent dat een kruisbes tijd nodig heeft om een volwassen struik te worden en dat de vruchten in rijen langs de takken die in de jaren ervoor zijn gevormd hangen.
Kijk op deze pagina vooral bij de alinea over snoeien voor meer informatie. Als je struik nog heel klein is kan het beter zijn om die eerst nog wat te laten groeien, ik weet niet hoe klein en/of gezond je struikje is. Aan de andere kant; als je bij jonge struikjes al gelijk zo snoeit dat je de goede vorm krijgt scheelt dat volgend jaar of het jaar erop in extra moeten snoeien omdat je dan bijvoorbeeld teveel gesteltakken hebt. Gezondheid van de struik versus in vorm snoeien zijn wat dat betreft iets waar je alleen zelf een beslissing over kunt nemen.
groetjes,
Diana
hallo Diana,
wij hebben 3 kruisbessenstruiken staan, ze zijn intussen denk ik zo’n 6 jaar oud, ze staan in vorm, heb elk jaar gesnoeid. Momenteel groeien er onderaan een heleboel groene takjes (zijn dit uitlopers of ?….) wat moet ik hiermee? wegnemen of er een paar laten staan, ik weet niet zo goed wat het betekent: nieuwe gesteltakken aanmaken, is dit uit zo’n ding dat dit kan groeien of moet dit vanaf de oude tak, ik weet ook niet zo goed hoe je moet vernieuwen en hoelang mijn oorspronkelijke takken nog goed gaan zijn want ik zie sinds dit jaar dat er precies wat aanslag zit op de oudste takken, ze zijn niet meer glad. wat doe ik het beste, graag zou ik je mening hierover krijgen, al een dikke merci, groetjes, Sonja
Hallo Sonja,
Gesteltakken zijn de takken die uit de grond komen en waarop de rest van de struik is gebouwd (als een soort fundering).
Omdat plaatjes altijd het handigst zijn (vind ik zelf) kun je wellicht het best kijken op deze website; daar vind je meer informatie over het snoeien van bessen, en dus ook kruisbessen, en de tekeningen die daar staan maken gelijk duidelijk hoed de opbouw van de struik is en wat je zou kunnen snoeien en wanneer: Tuinkrant
groetjes,
Diana
ok dank je wel voor de info! groetjes , Sonja
De vrucht van mijn kruisbes blijft heel klein wat kan ik daar aan doen?
Hallo Rinus,
Daarvoor zijn enkele mogelijke oorzaken: misschien heb je een ras dat kleine vruchten maakt. Misschien hangen er teveel vruchten in de struik waardoor ze haar energie moet verdelen en in plaats van 200 vruchtjes van normaal formaat, nu 300 vruchtjes van een kleiner formaat maakt. Een andere optie is de standplaats (in bijvoorbeeld arme grond). Of ze krijgt niet voldoende water (het heeft lang en veel geregend maar is nu toch al een paar weken erg droog). En tot slot kan het misschien ook zijn dat ze niet de juiste voeding krijgt, of niet in de juiste hoeveelheid.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat ik mis in je verhaal is hoe je de kruisbessenbladwesp bestrijdt. elk jaar heb/had ik last van dat insect: compleet kaalgevreten struiken. Nu heb ik ze in grote potten geplant n dit voorjaar voorzien van nieuwe aarde waarbij ik de wortels heb gespoeld. uit de oude aarde heb ik handmatig alle kleine witte wormpjes (maden/larven?) weggehaald en in het kanaal gegooid. Nu heb ik eindelijk bessen. Helaas zag ik vanmorgen dat er toch weer takjes kaalgevreten waren, maar ik kon geen rups of larve terugvinden. De struik meteen gesproeid met knoflookwater, hopen dat het helpt. Hoe doe jij dat?
Hallo Ineke,
Ik vrees dat ik op mijn website niet veel over ziekten en plagen schrijven: simpelweg omdat ik een hobbyist ben en ik niet wil schrijven over iets waar ik niet genoeg veerstand van heb, ik ben geen bioloog. Bovendien bestaan er voor alle planten in de tuin duizenden ziektes, schimmels, gebreken en plagen. Ik heb al 30 jaar een moestuin maar gelukkig nog nooit kruisbessenbladwespen in de kruisbessen gehad en dan kan ik er dus ook niets uit eigen ervaring over schrijven. Ik heb even snel voor je gegoogeld en vind dan informatie over de ´gooseberry sawfly´, ik weet niet of dat ze is, maar ik wil je adviseren om dit blog te lezen: Vragen stellen. Daarin leg ik uit hoe je antwoord op je vraag zou kunnen vinden (door op symptomen in de Engelse taal te zoeken en door te zoeken op de Latijnse naam van het plaagdier). En zo vind ik dan dat je ze wellicht met pyrethrum kunt bestrijden. En als dat zo is moet je ze ook met het mengsel van water/olie/groene zeep kunnen bestrijden. Maar het is altijd beter om eerst verder te zoeken want het is veel handiger om te weten wie de vijanden van die beestjes zijn, hoe en wanneer ze zich voortplanten, hoe je aantasting kunt voorkomen zodat je niet hoeft te bestrijden, etc. Het middeltje met de olie en groene zeep (en andere milieuvriendelijke huismiddeltjes) vind je op deze pagina: Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
groetjes,
Diana
Ik zou ook graag wat vragen. Wij hebben een kruisbes, nu voor het 2e jaar. Het 1e jaar geen bessen maar goed gegroeid. Nu helemaal vol bessen maar ze lijken maar niet rijp te worden. Ze zijn groot, verkleuren van groen naar roodachtig/paars maar blijven niet eetbaar. Zou dit volgend jaar pas kunnen?
Hallo Linda,
Ik denk dat je gewoon nog wat geduld moet hebben. Het is 28 juni dus de tijd voor de oogst komt er langzaam aan (alles is dit jaar later, door het koude voorjaar, normaal gesproken oogsten wij ook al blauwe bessen maar ook die zijn nog niet rijp). Het feit dat ze groter zijn geworden en van kleur veranderen is een teken dat ze rijpen. Wij hebben een groengele kruisbes en ook hier zien we tekenen dat ze iets verkleuren en als ik er voorzichtig in knijp voelen ze ook al niet zo hard meer. Nog 1 of 2 weekjes geduld en dan hopen we te kunnen oogsten.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, leerzaam stuk weer (ik ben je zaaiagenda aan het aanvullen met snoei-agendapunten :)). Vroeg mij wel af: lees ik goed dat je verjongingssnoei in de zomer toepast, of is dat eigenlijk meer voor de wintersnoei?
Hoi Simone
Leuk, en handig om dat gelijk in de agenda te zetten!!
Nee hoor, verjongingssnoei is niet voor de zomer. Ik heb de pagina even gelezen en zie dat het er een beetje raar staat. Er is wintersnoei, daaronder zomersnoei en tot tot nog verjongingssnoei en omdat dat onder de zomersnoei staat lijkt het inderdaad net alsof je dat in de zomer doet maar het is een apart kopje. Ik ga het gelijk even aanpassen, dankjewel voor de tip!!
groetjes,
Diana
Vraagje, bij mij zijn van twee struiken flinke stukken dood gegaan deze zomer. Bij de ene struik eerst de helft en toen de andere helft. Bij de andere struik een flinke tak, nu weer een tak. (hopelijk blijft de rest leven…). Enig idee hoe dat komt? te veel regen..? ik heb zandgrond.
Hallo Mirjam,
Ik vrees dat ik maar een hobbyist ben, ik heb geen verstand van ziekten en plagen.
Googel vooral even op ‘gooseberry pests and diseases’, dan vind je hopelijk meer informatie.
Ik kan alleen maar zeggen dat ik hier eens zo veel last van de larven van de bessenbladwesp heb gehad dat de planten volledige kaal gevreten waren en nauwelijks nog herstelden, er stierven ook volledige takken af. Misschien is dat een mogelijkheid en kun je even kijken naar de takken die nog leven (de larven zitten vooral aan de onderkant van het blad). Ik zag op deze website ook nog iets over een Bessenglasvlinder die blijkbaar veel schade kan geven.
Kou is maar zelden een oorzaak want een kruisbes kan veel vorst verdragen, jongere planten (met een nog klein wortelgestel) kunnen wel veel schade oplopen door ernstige droogte.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana