Framboos
De Latijnse naam voor een frambozenplant is Rubus idaeus. Ze is familie van de roos (zoals je aan de stekels kunt voelen, al zijn de stekels van de meeste frambozenrassen niet zo groot en scherp als die van een roos). De framboos is ook nauw verwant aan een braam. Je kunt zelfs bramen met frambozen kruisen; dat heeft een aantal braamhybriden opgeleverd zoals de tayberry, loganberry en boysonberry. Deze braamhybriden worden ook wel braambozen genoemd, en dat klinkt beter want dat maakt gelijk duidelijk dat ze een kruising tussen die twee is. Ik heb wat meer geschreven over de braambozen en dat kun je lezen op de pagina van de Bramen (vooral omdat de verzorging van braambozen meer op die van bramen dan op die van frambozen lijkt).
De framboos is een winterharde vaste houtige plant. Ze bloeit en zet vrucht op nieuw hout; als er vruchten zijn geweest sterven de stengels af en komen er weer nieuwe stengels uit de grond. Dat zou het snoeien dus heel gemakkelijk kunnen maken ware het niet dat er zomerframbozen en herfstframbozen bestaan en dat maakt het snoeien wellicht iets ingewikkelder. Bovendien zijn er doordragende rassen gekweekt die op het oude hout ook nog een kleine tweede oogst kunnen geven. Lees daarover meer hieronder.
De meeste mensen kennen alleen de rozerode framboos en dat is jammer want de gele framboos is ook erg lekker en bijzonder. Er wordt wel gezegd dat de gele rassen het zuurtje missen en juist wat zoeter zijn dan de rozerode frambozen. Daarom zijn de verse gele frambozen erg lekker voor directe consumptie maar wat minder geschikt voor de inmaak (rozerode hebben in inmaak een wat intensere smaak, juist mede door dat zuurtje dat ze hebben). Gele rassen zou je zelden of nooit in winkels zien omdat ze vrij snel licht verkleuren (zoals rozerode frambozen een tint donkerder worden, worden gele frambozen dat ook en okergele frambozen zien er blijkbaar niet smakelijk uit 🙂 . Wij hebben zowel rozerode als frambozen en wij vinden ze allebei even lekker, er is wel wat smaakverschil, maar tussen rozerode rassen onderling is er ook smaakverschil.
Frambozen zijn eenhuizig. Dat betekent dat als je slechts één struik in de tuin hebt staan je frambozen kunt oogsten. De struik kan zich met hulp van insecten zelf bestuiven, elk bloempje bevat mannelijke meeldraden en een vrouwelijke stamper. De bloei valt in het voorjaar maar bij herbloeiers en herfstframbozen dus ook nog later. De oogst van zomerframbozen valt rond de maand juli. De oogst van herfstframbozen valt ergens tussen augustus en ongeveer oktober (afhankelijk van het ras en de omstandigheden).
BODEM / BEMESTING
Frambozen hebben op onze natte, vette, kalkrijke klei wat meer aandacht nodig. Ook in de tuinen om ons heen zien we dat het wat frambozen betreft een beetje behelpen is. Frambozen houden namelijk van een lichtzure grond (Ph maximaal 6,5 maar liever wat lager), die ook nog humeus moet zijn, vochtvasthoudend (omdat ze oppervlakkig wortelt) maar ook goed vochtdoorlatend (omdat frambozen gevoelig zijn voor wortelrot). Te kalkrijke grond geeft ijzergebrek/chlorose en meer kans op ziekten.
Frambozen staan het liefst zonnig, maar in halfschaduw groeien ze ook nog redelijk goed. Wij hebben de frambozen hier een mooi plekje gegeven: voor de kas, vol in de zon, en daar is het ook iets minder nat (omdat het daar iets hoger is). We hebben er wat turf en compost door de grond gewerkt en de frambozen hebben het daar prima naar hun zin.
Onderschat de groeikracht van frambozen niet! En sommige rassen hebben nog meer groeikracht dan andere. Hier hebben we wel eens een overbuurman gehad die frambozen langs zijn tuin plantte, als een soort eetbare afscheiding. Het jaar erop kwamen de stekelige uitlopers aan de andere kant onder het pad vandaan, de uitlopers kunnen gemakkelijk 50 maar zelfs ook wel 75-85 centimeter van de plant vandaan boven komen. En van de planten die je hierboven op de foto ziet zijn er binnen één enkel jaar al wat uitlopers in de kas die je erachter ziet opgekomen.
Zorg vooral dat je de uitlopers dichtbij de plant houdt en de rest regelmatig weghaalt. En houd rekening met dit feit wanneer je frambozen plant, zorg voor een plekje waar de planten niet alleen mogen groeien maar ook waar je ongewenste uitlopers makkelijk weg kunt halen.
PLANTEN / RASSEN
Van 2 of 3 planten haal je zeker al een leuke opbrengst (gemiddeld zo’n 0,5 tot 1 kilogram per strekkende meter). Mocht je meerdere
struiken willen zetten, dan kan het handig en leuk zijn meerdere rassen te kiezen, zoals rode en gele frambozen, maar vooral ook zomer- en herfstframbozen; zo heb je een leuke diversiteit en vooral ook een lang oogstseizoen. Frambozen kunnen zo ongeveer 10 jaar lang blijven staan en een prima opbrengst geven (uiteraard mits gezond en op een goede standplaats).
Mocht je na een jaar of tien aan nieuwe frambozen toe zijn, plant die nieuwe frambozen dan vervolgens wel op een andere plaats; in de bodem kunnen ziekten en schimmels overleven en de nieuwe aanplant aantasten. Daartoe behoren trouwens ook de bramen en braambozen; beiden nauw familie van de framboos en soms vatbaar voor dezelfde ziekten: oftewel; plant geen framboos waar kort daarvoor een braam of braamboos heeft gestaan, en andersom.
Het verschil tussen zomer- en herfstframbozen:
Zomerframbozen: eenmaal dragend: zij geven de oogst aan één jaar oude stengels. Die stengels schieten na de oogst uit de grond (dus in de late zomer/herfst). De bloei valt in het voorjaar en de oogst valt rond juli (iets eerder of later kan ook, afhankelijk van het ras).
Zomerframbozen: doordragers: deze planten kunnen nog een 2e kleine oogst geven op zijtakken van het al gedragen hout. Het nadeel van het laten staan van doordragende frambozen kan zijn dat ze dan iets gevoeliger worden voor ziekten, om die reden zijn de meeste doordragende rassen extra gezonde en resistente rassen, maar het is wel iets om bij de aankoop van frambozenrassen over na te denken, let bij de beschrijving op die eigenschappen en/of vraag het aan de kweker.
Herfstframbozen: deze frambozen bloeien later dan zomerframbozen en de oogst valt dan ook een stuk later; in augustus maar er zijn ook rassen die nog wel in september en soms zelfs nog in oktober frambozen geven. Wij kunnen van onze framboos Himbo Top vaak tot ver in oktober nog rijpe frambozen plukken!
Bekende rassen;
Zomerframbozen:
- Cascade Delight
- Golden Everest (geel)
- Malling Promise
- Tadmor
- Willamette
- Valentina (geel)
- Glen Clova
- Marwé Z
Herfstframbozen:
- Aroma Queen
- Fallgold (geel)
- Heritage
- Himbo Top
- Autumn Bliss
- Kwanza
Doordragende frambozen:
- Polka
- Tulameen
- Zefa Hebsternte
Vraag bij een goede kweker vooral welke framboos geschikt zou zijn voor je tuin (compact of groeikrachtig, kleur, opbrengst, zomer- of herfstframboos, etc.).
Twee adressen waar wij zelf frambozen hebben gekocht en waarvan we weten dat de kennis en kwaliteit van de planten goed is:
Plant frambozen in de winter (tussen oktober en februari) en plant de gewortelde stengels dan zo’n 35-50 centimeter (afhankelijk van een compact of groeikrachtig ras) van elkaar in de rij. Span vervolgens draden aan palen die je eerst aan het begin en einde van je planten in de grond hebt geslagen. Span het eerste draad op zo’n 50-60 centimeter hoogte en daarna nog een draad op 90 centimeter hoogte en de laatste rij op zo’n 1.20 meter hoogte. Hier kun je later de stengels aan vast gaan binden. Sommige planten worden slechts een meter hoog maar er zijn groeikrachtige zomerframbozen die gemakkelijk de 150 centimeter halen.
BESCHERMING
Frambozen hebben geen bescherming tegen vogels nodig. Ze lusten ze wel maar hier nog nooit gezien dat er echt heel veel van werd gegeten. Je moet frambozen wel beschermen tegen de wind; door stevige wind kunnen takken gemakkelijk breken. Je beschermt de takken tegen breken door ze aan te binden aan de draden die je hebt gespannen. Zorg bij voorkeur ook voor een wat beschutte standplaats.
SNOEIEN
Bij het planten snoei je direct de framboosstengels op 50 centimeter. Dit bevordert een goede beworteling en stimuleert de vorming van nieuwe stengels. Als die nieuwe stengels die uit de grond komen dan zo’n 30 centimeter lang zijn mogen de oorspronkelijke stengels tot op de grond worden afgeknipt.
Zomerframbozen snoeien:
Deze rassen snoei je direct na de oogst (rond augustus). Je snoeit het hout waaraan frambozen groeiden in principe tot op de grond weg. Nog voor de winter begint zijn er nieuwe frambozentakken die je op kunt binden en waar volgend jaar frambozen aan groeien:
Doordragende frambozen snoeien:
Deze snoei je later, na de oogst. En als je bent vergeten om te snoeien kun je dat eventueel ook nog in februari doen (maar liever dus direct na de oogst in oktober). Ook nu snoei je de stengels die vrucht hebben gedragen tot op de grond terug. Ondertussen groeien er al nieuwe stengels die lager zijn en waar nog geen frambozen aan groeiden – dat zijn de nieuwe stengels voor volgend jaar en die bind je dus op.
Herfstframbozen snoeien;
Deze frambozen snoei je ook na de oogst, maar dan is het al laat in de herfst. De stengels die frambozen hebben gedragen worden ook weer tot op de grond toe afgeknipt, er is nu meestal geen sterke ontwikkeling van nieuwe stengels. Mocht het niet helemaal duidelijk zijn wat je moet snoeien kun je zelfs alle stengels tot op de grond afknippen. Herfstframbozen bloeien later en hebben in het voorjaar genoeg tijd om nieuwe stengels te maken. Zelf proberen we toch, net als bij zomerframbozen, de nieuwe stengels te laten staan en op te binden, want deze stengels geven hoe dan ook volgend jaar frambozen (en dus hebben we het idee, gelijk of ongelijk, dat het zonde is om ze allemaal weg te snoeien want wellicht scheelt het nog wat opbrengst).
Voor alle soorten en rassen geldt: snoei de stengels weg die te ver bij de plant vandaan groeien weg (want die kun je niet aanbinden, soms groeien ze wel 50 centimeter of nog verder uit de rij, afhankelijk van de groeikracht van het ras). En je snoeit ook zwakke stengels weg. Houd bij zomerframbozen en doordragers maximaal 8-10 gezonde stengels aan per strekkende meter, snoei de rest ook weg. Houd bij herfstframbozen 12 of 13 stengels per strekkende meter aan.
OVERIGE VERZORGINGSTIPS
Zorg rond de struiken voor een mulchlaag (dat hoeft natuurlijk niet maar het houdt vocht vast en houdt het onkruid tegen). Zelf gebruikten we er in het verleden stro voor maar omdat frambozen van een lichtzure grond houden mulchen we we nu met bladeren en wat turfstrooisel, op wat kalkrijke gronden is het aan te raden om de grond iets ‘zuurder’ te houden.
Zorg dat je in droge perioden regelmatig water geeft, aangezien frambozen ondiep wortelen en dus zelf niet zo ver naar water op zoek kunnen gaan. Geef in het voorjaar wat voeding; frambozen hebben niet veel meststoffen nodig, zelf geven we een matige hoeveelheid samengestelde organische meststof voor de moestuin of voor de fruittuin. Geef zeker geen stikstofrijke mest want dat bevordert slappe groei, veel blad, aantasting door bladluis en minder frambozen van ook nog mindere kwaliteit.
Je kunt de uitlopers die erg ver van de plant groeien tot op de grond wegsnoeien, maar je kunt ze ook vrij gemakkelijk wat dieper uit de grond uitgraven, er zitten dan al wat kleine worteltjes aan en je kunt deze uitlopers dan oppotten in potgrond tot ze groot genoeg zijn om uit te planten; zo vermeerder je gemakkelijk je frambozen (voor jezelf of om weg te geven).
OOGST / BEWAREN
Frambozen zijn duur, en niet voor niets. Het zijn zeer tere vruchten, die heel gemakkelijk schimmelen of rotten en slechts heel kort houdbaar zijn. Bovendien moeten ze met de hand en dan ook nog met voorzichtigheid geplukt worden. Eet ze vooral dezelfde dag (zeker je zelfgeoogste frambozen, die zijn nog een stuk minder lang/goed bewaarbaar dan gekochte frambozen). Je kunt frambozen niet wassen; de buitenkant stoot water af en van binnen neemt juist water op en dan gaan de frambozen waterig smaken. Mocht je frambozen hebben die om de 1 of andere reden toch vies zijn veeg ze dan met een kwastje schoon, niet met water.
Pluk frambozen die er nog mooi uitzien maar wel vrij snel van de bodem loslaten bij het plukken. Voel je wat weerstand bij het plukken, laat dan vooral nog een dagje zitten tot ze wel gemakkelijk loslaten.
Let bij het plukken wel op ‘beestjes’. De larve van de frambozenkever ‘huist’ graag in de frambozen. Bij gekochte frambozen hoef je daar geen rekening mee te houden (mijn man doet dat met zelfgeoogste frambozen ook niet onder het mom van een oud gezegde: “elk luisje neemt zijn vetje mee” :-)) . Ik zelf vind het idee toch wat minder smakelijk en ik bekijk ze eerst altijd even goed van alle kanten.
Rijpe frambozen kunnen helaas ook niet al te lang aan struiken blijven hangen, dan gaan ze schimmelen of rotten. Oogst dus vooral elke dag vers wat je wilt eten. Wil je ze toch bewaren, doe dat dan op een koele plaats of in de koelkast, maar niet veel langer dan één of 2 dagen.
Je kunt frambozen ook invriezen; niet lekker om nog te eten maar prima om er nog sap of jam bijvoorbeeld van te maken. Ik vries frambozen los in en doe ze later in ondiepe bakjes, zo kan ik elke ochtend wat frambozen en blauwe bessen laten ontdooien voor in mijn kwarkontbijt).
Kijk vooral ook even op de receptenpagina voor wat recepten met frambozen, en op de inmaakreceptenpagina
Kun je nu nog herfstframbozen planten?
Gr kees.
Hallo Kees,
Planten die in pot staan kun je in principe het hele jaar door uitplanten (mits het niet vriest).
Planten met kale wortels (die dus zo uit de grond worden gehaald) worden in principe altijd in de rustperiode geplant (tussen eind november en eind februari, bij niet vriezend weer).
Maar frambozen zijn wat dat betreft net onkruid, ze zijn dus heel sterk. Ik heb zelf een week of 2 geleden nog 2 uitlopers verwijderd en die aan onze tuinbuurman gegeven. Een goed en wat groter/dieper plantgat, gevuld met potgrond en daarin geplant, en het gaat prima met ze. Het enige aandachtspunt is water; nu het volop lente is zul je wel wat vaker water moeten geven tot de planten goed zijn aangeslagen.
groetjes,
Diana
Danjewel voor de snelle reactie,
Het is inderdaad een framboos in pot, namelijk het ras fallgold. Maar geeft deze plant dit jaar nog opbrengst? En geven blauwe bessen nog opbrengst al zou ik die nu planten?
Alvast bedankt,
Kees
Hallo Kees,
Omdat het een herfstframboos is is er zeker een kans dat ze komend najaar een kleine oogst geeft, maar dat hangt mede af van hoe groot en sterk de stek is, de grondsoort, het weer, voeding, etc..
Blauwe bessen geven dit jaar geen opbrengst als je ze zou planten (want die bloeien nu). Tenzij je natuurlijk een al oudere blauwe bes in pot hebt die in bloei staat. Kijk voor de blauwe bessen even op de pagina van blauwe bessen (https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/blauwe-bes/) want die moeten in veel zuurdere grond worden geplant dan frambozen.
groetjes,
Diana
Hallo,
Ik heb een Malling Promise frambozenplant aangekocht, in pot. Nu wil ik deze in mijn tuin planten. Wat raad je me aan?
Groet.
Hallo Marvin,
Je hebt een zomerframboos gekocht. Ik kan je vooral aanraden deze pagina te lezen want daarin kun je vinden hoe je haar het beste kunt planten (in een gat met potgrond), hoe je haar kunt opbinden, hoe je haar kunt stekken, voeden, etc.. Geef (omdat het al zomer wordt) vooral regelmatig water in de komende weken. Ik hoop dat je na het lezen van deze pagina voldoende informatie hebt, mocht je dan nog een gerichte vraag hebben hoor ik het graag!
groetjes,
Diana
Bedankt voor je snelle reactie. De plant staat inmiddels in het aarde. De grond waarin de frambozenplant is onbewerkt en die is verder niet behandeld met compost, turf of een mulchlaag o.i.d. Zou je me kunnen vertellen hoe ik de grond rondom de frambozenplant het beste kan behandelen?
Groet.
Hallo Marvin,
Ik weet niet op welke grondsoort tuiniert (zand, leem, klei, etc.). Je hebt de frambozenplant dus niet in potgrond geplant en ook niets gedaan aan de grond, dus een gat gegraven en de framboos geplant en verder niets?
Dan kan ik je adviseren om de grond te voeden als dat nodig is (zoals beschreven onder het kopje ‘BODEM / BEMESTING’). En zelf hebben we een laagje turfstrooisel rond de planten gelegd en daar ligt nu een dikke laag houtsnippers overheen (dat houdt onkruid tegen en houdt vocht in de bodem.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, met de storm is er een grote tak van mijn oranje framboos gewaaid. Met vruchten eraan….
Kan ik hier nog wat mee qua stekken ofzo? Ik vind het zo zonde…
Wat heb je een geweldige website. Ik zoek vaak even wat je geschreven hebt over de planten die ik probeer te kweken!
Hallo Jenneke,
Frambozen stekken vrij gemakkelijk maar dat moet dan wel direct na het afknippen/afbreken gebeuren, nu gaat dat waarschijnlijk niet meer (als het blad al slap hangt is de afgebroken tak stervende en wordt de kans dat het lukt steeds kleiner. Zelfs als je haar nu nog zou willen stekken (en waarom niet, in het ergste geval mislukt het) zul je de vruchten eraf moeten knippen, want ze kan niet én wortels maken én vruchten laten rijpen. Als je haar wilt proberen te stekken (dan hoop ik dat je de afgebroken tak gisteren direct in water heb gezet), kijk dan even bij het stekken van rozen, het werkt ongeveer op dezelfde manier: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/rozen-stekken/
groetjes,
Diana
Mijn frambozenstruik groeit heel weelderig. De bessen worden echter niet groter dan 3 kleine stipjes, wat kan de oorzaak zijn…
Hallo Vivian,
Het is heel lastig voor mij om te bedenken waarom je frambozenstruiken groot zijn maar de vruchten klein blijven. Ik weet niet hoe oud je struik is, waren de vruchten in vorige jaren blijkbaar wel groter? Dan kan het niet aan het ras liggen (er zijn rassen met kleinere en met grotere frambozen). Omdat je struiken groot zijn kun je denken aan verkeerde voeding (teveel stikstof geeft veel blad maar weinig vrucht). Maar het kan bijvoorbeeld ook door droogte komen, en het was de afgelopen weken erg lang erg droog in de tuin. Zo droog dat ondanks regelmatig water geven de vruchten van onze frambozenstruiken ook iets kleiner bleven dan normaal (nu er behoorlijk veel regen is gevallen konden we gisteren frambozen oogsten die gelijk al iets groter waren.
Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt!
Diana
Hoi Diana,
Ik vraag me af wat je eventueel kunt planten nadat de frambozen 10 jaar oud zijn en ik ze ergens wil planten. Waar is de grond dan nog wel goed voor?
Mvg Ramon
Hallo Ramon,
je kunt in principe telen wat je wil na frambozen.
Bedenk dat, afhankelijk van je grond en hoe je die hebt verzorgd, die grond wat aan de zure kant kan zijn, in dat geval kun je wat kalk door de grond mengen. En het is natuurlijk altijd handig om, afhankelijk van wat je er nu wilt gaan telen, de grond te voeden voor je er iets op gaat zaaien/planten.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Onze zomerframboos heeft geel blad en kleine vruchten. We zorgen voor voldoende water en hebben in het voorjaar wat compost gegeven. We tuinieren op leemachtige grond met fijne structuur. De framboos bij de buurtuinier ziet er wel fris en groen uit, en ons overige fruit doet het ook prima.
Zou het een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kunnen zijn?
Alvast dank voor je reactie.
Hallo Anne,
Dankjewel voor de aanvullende informatie. Maar je vergeet aan te geven welke voeding je hebt gegeven. Want in compost zit maar heel weinig voeding.
Als je helemaal geen voeding hebt gegeven zou je daar de oplossing kunnen zoeken. Geel blad kan duiden op een tekort aan stikstof (maar ook op droogte of te nat hoor). Kleine frambozen kan zeker ook door droogte komen, hier zijn de frambozen een stuk groter sinds de regenbuien van anderhalve week geleden waarbij er bij elkaar meer dan 40 mm regen viel. Maar kleine frambozen kan ook gewoon aan het ras liggen, er zijn rassen met grotere en met kleinere vruchten. En frambozen houden van kali (al vruchtgewassen en fruitsoorten houden van wat kali want dat zorgt onder andere voor een goede vruchtzetting en lekkere smaak. Als het blad geel is maar wel groene nerven heeft duidt dat op een gebrek aan magnesium.
Als je nog even aangeeft welke welke voeding je hebt gegeven en wanneer kunnen we wellicht bedenken wat er fout gaat. Als je helemaal geen voeding hebt gegeven, dan is vrijwel zeker dat het euvel. Want elke plant heeft voeding nodig, in welke vorm dan ook. Frambozen wortelen vrij ondiep, bessen, appels en ander fruit kan uit diepere grondlagen voeding halen en kan er daardoor veel beter uitzien (maar ook dat raakt een keer op hoor).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wij hebben voor het eerst een gele framboos gekocht. Alleen nu hij vruchten draagt blijken het supermooie maar wel diep roze rode vruchten te zijn. Volgens de winkel is een voedingsprobleem en zouden ze later wel geel zijn. We nu een nieuwe gekregen weer golden everst en deze heeft in de pot weer roze vruchten nu zou in deze pot teveel voeding zitten. Wat zou de beste plek en voedingspatroon zijn om ze wel geel te krijgen en houden.
M.v.g.
Karin
Hallo Karin,
Een gele framboos is nooit rozerood als de plant veel of weinig voeding of vocht of wat dan ook krijgt. Een gele framboos is en blijft geel en een rozerode framboos is en blijft rozerood. De kleuren kunnen wel iets verschillen onder invloed van het weer, voeding, vocht, etc., maar dat zijn dan kleine verschillen dus wat lichter geel of warmer geel maar nooit een geheel andere kleur. Ik vrees dan ook dat je geen Golden Everest hebt. Misschien is het niet erg, als je een heel lekkere rozerode framboos hebt kun je wellicht overwegen de plant gewoon te houden en ergens anders een gele framboos te kopen. Wij hebben zelf toevallig ook een Golden Everest, wij hebben die gekocht bij fruitbomen.net en we waren zeer tevreden over de kwaliteit van de plant. En ondertussen kunnen we volop zachtgele, bijna ronde frambozen oogsten met een prima smaak.
groetjes,
Diana
Even misschien een beetje domme vraag…. is het beter om de frambozen met het steeltje te plukken, of af laten glijden van dat binnenste stukje?
Groet en waardering
Maria
Hallo Maria,
Ik denk dat je de tere vruchten wellicht iets langer kunt bewaren als je ze met het steeltje plukt, maar dan heb je het over uren of hooguit 1 dag. Ik probeer het wel eens maar het lukt mij nooit, als frambozen goed rijp en dus op hun lekkerst zijn ‘vallen’ de vruchtjes al in mijn hand als ik ze voorzichtig vastpak.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb alle vruchten van de zomerframboos al geoogst en hem helemaal terug gesnoeid.
Nu was ik vandaag de nieuwe stengels aan het opbinden maar deze zijn echt hoog als in ruim 2 meter, mag je de frambozen toppen?
Mijn frambozenplantmaakt ieder jaar zulke lange stengels maar hij geeft wel grote en goede oogst.
Bedankt alvast, groetjes Manon
Hallo Manon,
Toevallig hebben wij ook gisteren de zomerframbozen teruggesnoeid en de rest weer opgebonden. Ook hier zijn de stengels wel 2 meter hoog, er komen hier al weer bloemknopjes in. Ik heb herfstframbozen tussen de zomerframbozen staan en ook een framboos die twee maal oogst kan geven, omdat ze zo wandelen/kruipen kan ik niet meer zien welke stengel welke framboos is. En ik snoei of top daarom geen enkele tak. Maar in principe zou je, als je zeker weet dat het zomerframbozen zijn, ze tot op de grond terug mogen knippen, dan heb je aan het einde van de herfst weer nieuwe stengels die minder hoog zijn. Als je de toppen eruit haalt krijgt die stengel geen bloemtros (want die groeit altijd bovenin die stengel) maar krijg je wel vertakking dus een dichtere bos frambozen. Misschien wil je dat, ik zelf vind dat niet fijn omdat het dan te dicht wordt, blad en bloemen vruchten niet goed op kunnen drogen na een regenbui, etc.
Ik zou dat dus zelf niet doen (zeker ook omdat je zelf zegt dat je altijd een grote opbrengst hebt, dan zou ik niets veranderen aan de verzorging zoals je die tot nu toe altijd deed). Maar ook hier hebben we onderhand een trapje nodig om de frambozen te kunnen plukken 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wij hebben al meerdere decennia zomerframbozen bij ons vakantiehuisje op de Veluwe. Deze zomer hebben we voor het eerst geen oogst (normaal ongeveer 40 potten jam). De frambozen bleven klein en groen. Ik ben nu de snoei aan het doen en vind nog steeds takken met kleine groene frambozen en zelfs een paar bloemetjes. De planten/vruchten zien er niet ziek of aangetast uit, het lijkt alsof ze eind juni gewoon gestopt zijn met rijpen. We sproeien altijd. Maar de eerste 3 a 4 bladeren van de nieuwe scheuten zijn vanaf onderen geel aan het worden, dus waarschijnlijk zijn ze toch te droog? Of heb je een andere verklaring? We hebben vrij laat nog vorst gehad, misschien is dat het? Ik wil ze i.e.g. na de snoei, het wieden en het bewateren maar goed mulchen.
Ik hoor graag je reactie! Vriendelijke groet van Heske
Oh en nog een vraag: wij spannen altijd aan het begin van de zomer een groot net over de frambozen, maar ik lees dat jullie dat niet doen? Bij ons staan naast de frambozen ook aalbessen en zwarte bessen, dus daar is het sowieso wel nodig. Maar het is een gedoe, en het net vergaat steeds meer, dus we moeten eigenlijk een nieuw net aanschaffen, maar als dat eigenlijk niet hoeft…..
Alvast dank voor het meedenken!
Groet van Heske
Hallo Heske,
De frambozen staan hier voor de kas, ver weg van ander fruit. En hier dekken we ze niet af maar dat is natuurlijk per land/regio verschillend, het ligt maar net aan welke dieren er in je tuin komen om iets te eten te zoeken. Wij hebben bijvoorbeeld veel ‘last’ van duiven, muizen en ratten maar er zijn hier geen herten en konijnen (en mensen uit andere delen van Nederland hebben daar juist weer last van). Hier moet zeker wel een net over de aalbessen en zwarte bessen maar van de frambozen worden hier (voor nu dan, het kan over een paar jaar zo maar anders zijn) alleen maar af en toe een stukje van een framboos gegeten. Geen idee welke vogel dat doet maar 99% van de frambozen gaan gewoon mee naar huis.
groetjes,
Diana
Dag Heske,
Ik ervaar net hetzelfde. Vorig jaar heb ik een oogst gehad om U te zeggen, maar de nieuwe scheuten voor dit jaar kwamen amper, of worden geel. Denk terug aan vorige zomer…warm en droog. Dit jaar een beetje frambozen, maar wat ik veel erger vind, is dat ik opnieuw amper nieuwe scheuten voor volgend jaar vind, Deze zomer opnieuw erg droog en heet. Alhoewel ik ook water geef, toch is dit volgens mij de reden. Grt Carine
Hallo Heske en Carina,
Ik denk dat Carine gelijk heeft. Zelf hebben we hier een goede oogst frambozen gehad, al waren ze (ik neem aan door de droogte) wel kleiner dan normaal.
Ik ben benieuwd of de stengels nu alsnog beter gaan groeien, want er is nu wel wat meer regen gevallen en de temperaturen worden wat normaler. Ik hoop dat je dat hier over een maand of 2 nog eens wilt laten weten! En als de stengels dan nog steeds niet goed groeien, dan zou je wellicht ook kunnen gaan denken aan een gebrek aan voeding.
groetjes,
Diana
Dank voor jullie reacties, het zal inderdaad de droogte, inclusief die van vorig jaar, zijn. Carine, bij ons zijn er juist veel nieuwe stengels, meer dan normaal, dus ik snoei er veel weg. Ik hoop dat de regen van de afgelopen tijd wat meer groei oplevert bij jouw frambozen.
Groeten van Heske
Dag Heske,
Ik zou de nieuwe scheuten niet wegsnoeien maar vastmaken voor volgend jaar. Het zijn net deze scheuten die bij mij niet opkomen (vermoedelijk door de hitte en verbranding van de planten), maar anders snoei je de zomer frambozen voor volgend jaar weg.
Bij mij heb ik helaas nog niet veel water gehad, ik vrees dat ik nieuwe planten bij elkaar ga sprokkelen .groetjes Carine
Diana,
Hoe vermeerder ik een gekochte framboos zo snel mogelijk?
b.v. door hem te delen of uit elkaar te trekken?
Groeten Piet
Hallo Piet,
Het is niet altijd wenselijk om zo snel mogelijk te vermeerderen, want als je een framboos (of andere plant) op een te jonge leeftijd deelt is de kans groot dat zowel de ‘stek’ als de moederplant dood gaan omdat ze niet genoeg en beschadigde wortels hebben. Ik zou vooral goed voor de framboos zorgen: die een goede standplaats geven, planten in een gat met potgrond, gelijk goed water geven (en in de weken daarna bij droogte water geven). En opbinden zodat ze niet in de wind kan bewegen waardoor wortels af kunnen breken. In die ideale omstandigheden kan een framboos volgend voorjaar rond de plant al 3 of 4 uitlopers/stekken maken, en in de loop van de zomer worden dat er steeds meer. Maar eerst zorgen dat je gekochte framboos het naar haar zin krijgt, dan zorgt ze zelf voor ruim voldoende stekken.
groetjes,
Diana
Hallo,
Hebben frambozen persé steun nodig? Of kunnen ze zo ook prima groeien?
Hallo,
Frambozen maken één lange slungelige steel.
Ze groeit prima, maar als je niet op één of andere manier opbindt is de kans groot dat ze omvalt.
Als je ze dicht op elkaar lat groeien, bijvoorbeeld in een pot, zouden ze elkaar wat ´vast´ kunnen houden.
groetjes,
Diana
Hallo Diana. Ik heb 5 jaar geleden een klein frambozenplantje gekocht, ik kom er maar niet achter wat voor type het is, zomer- of herfst… Heb hem nog nooit gesnoeid, waardoor het kleine ding is uitgegroeid tot zeg maar 2 kuub met uitlopers van wel 6 meter! Heeft al 4 jaar van vroeg tot laat in het jaar flink vrucht gedragen, en is nu al weer uitgebarsten met veel blad waarnaast heel veel nieuwe scheuten uit de grond. Hoewel ik hem het liefst zou willen laten gaan bij wijze van experiment heb ik toch besloten hem grotendeels weg te halen om plek te maken voor beter houdbare groenten. Nu vraag ik me af of het nog zinvol is die lange uitlopers te stekken en uit te delen aan wie ze wil, maar gaan die dan nog vrucht dragen… wat denk jij?
Hallo Ellen,
Je kunt zeker gewortelde stekken en uitlopers weggeven of ergens anders weer uitplanten. Elk jaar moeten wij hier uitlopers tot wel een meter van de moederplant weghalen, dat doe ik voorzichtig met een spade en die uitlopers hebben dan bijna altijd worteltjes en geef ik aan tuinburen die daar weer blij mee zijn. Of ze dit jaar nog een kleine oogst geven durf ik niet te zeggen want dat hangt wel af van het ras. Grofweg zou ik zeggen dat uitlopers van zomerframbozen volgend jaar weer oogst geven maar herfstframbozen zeker dit jaar al weer kans hebben om wat rijpe vruchten te geven.
groetjes,
Diana
Erg leerzame site, dus dank je wel.
Maar mag ik uit al deze info opmaken dat je ze in de volle grond moet plaatsen, niet in een pot?
Hallo Wilma,
Frambozen groeien heel goed in de volle grond, kunnen heel goed tegen kou, etc. Maar als je bijvoorbeeld op een balkon tuiniert kun je frambozen zeker ook prima in een pot kweken hoor. Je hebt dan wel een grote pot nodig want zo kunnen de frambozen zijscheuten maken (waar ook weer frambozen aan gaan komen). Ik zou daarom zelf een speciekuip (of dat formaat pot) gebruiken. En uiteraard moet je bij de teelt in pot goed letten op voldoende vocht en wat voeding.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Afgelopen seizoen hebben we zomer en herfstframbozen geplant. Ik er niet aan toe gekomen om ze te snoeien. Mijn man heeft de zomerframbozen op 50 cm gesnoeid. Wat is nu handig qua snoei?
groetjes Titia
Hallo Titia,
Als ik goed begrijp dat je man ze al heeft gesnoeid kun en hoef je niks meer te doen. Bedenk dat alles wat er nu nieuw groeit frambozen geeft, en de oude stengels die hebben gedragen zijn wellicht niet meer te herkennen.
Ik zou het zelf dus maar zo laten en dit najaar snoeien want ze zal zich wellicht dit jaar flink uitbreiden.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Ik heb ook een verlate snoeivraag. Ik heb een moestuin overgenomen en o.a. bramen en frambozen (weet niet of het vroege of late zijn) geerfd. De struiken zijn duidelijk al een jaar of langer niet gesnoeid. Kan ik nu nog iets doen qua snoei om ze te helpen? Of kan ik ze beter met rust laten tot het snoeimoment in de nazomer? Alvast bedankt!
(en wat een top site is dit 🙂 )
Hallo Maya,
Je kunt ze in principe wel snoeien maar, zeker bij zomerrassen, zul je dan geen frambozen kunnen oogsten.
Ik zou er nu zelf voor kiezen om ze te laten staan, deze zomer te kijken of het vroege of late rassen zijn, ze proeven, kijken of ze gezond zijn, en bedenken of je ze komende herfst/winter wilt gaan stekken, verzetten, verwijderen. snoeien of wat dan ook (want je kunt dan bijvoorbeeld ook makkelijk stekken nemen en die ergens anders uitplanten).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik ben nog een leek in het frambozen telen maar wil het uit nieuwsgierigheid eens gaan proberen.
Vorig jaar een kiwibes geplant en dat is erg leuk om te volgen.
Heb zojuist dus een zomer framboos “maling promise” gekocht om daar ook een mooi projectje van te maken.
Ik had zelf echter het idee om de framboos in een mooie grote ruime pot over te zetten, maar ik lees nergens of dat dit kan. Is dit überhaupt wel mogelijk? Of beter om niet te doen en toch een mooi plekje zoeken in de volle grond?
Wat is je advies?
Hallo Elin,
Frambozen in pot houden is zeker een optie hoor. Bedenk dat ze ondiep wortelen je dus wel regelmatig water moet geven. En ze ‘lopen’, je zult die uitlopers af en toe weg moeten halen (= nieuw stekmateriaal) om te zorgen dat de frambozen waar je vruchten van wilt oogsten goed kunnen groeien en bloeien. Een grote pot is dan ook de beste keuze. Ik hoop dat je hier later nog eens wilt laten weten wat je ervaring is met de teelt in pot!!
groetjes,
Diana
Ik heb vorig jaar een framboos gekocht en in een pot gedaan. Aan de oorspronkelijke takken zitten nu al aardig wat vruchten en er zijn ook al nieuwe stengels opgekomen.
Eigenlijk is de pot een beetje te klein. Zou ik hem in het najaar kunnen verpotten? Het lijkt mij nu geen goed idee.
Hallo Saskia,
Ik zou het nu doen. Een gat graven, wat goede grond er in, en direct vanuit de pot in de grond zetten en water geven. ik weet niet hoe hoog de plant is maar je kunt er eventueel een stok bij zetten. De eerste dagen goed in de gaten houden en zonodig water geven.
Succes,
Ria
Hallo,
Ik heb een vraag over een frambozenstruik die nog maar pas gestekt is en daardoor nog klein.
Door de harde wind staat hij nog wel overeind maar de bladeren 2/3 van de plant hangen nu verdord aan de stengels.
En de vruchten die er al aan zitten is verder niets aan te zien.
Wat is het beste om te doen.
groeten liesbeth
Hallo Liesbeth,
Ik zou allereerst een stok in de grond bij de stek zetten en haar vastbinden, zodat nieuwe kleine haarvaatjes van de wortels niet kunnen breken wanneer het waait en de stam wat heen en weer beweegt.
En voor nu regelmatig water geven, zeker in de komende warme dagen. En ik vrees dat je nu niet heel veel meer kunt doen dan wachten en hopen dat ze nog genoeg kracht heeft om weer nieuwe worteltjes te maken. Ik hoop dat ze het overleeft!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Bedankt voor uw reactie!
Maar zo gezegd de stam staat wel recht en de steeltjes van de bladeren ook. Het is alleen het blad dat verdord eraan hangt. We hebben hem vast gezet. De onderste bladeren net boven de grond zijn nog wel goed.
Maar de verdorde bladeren moeten we deze eraan laten hangen of beter eraf halen?
Bedankt zover.
Groeten Liesbeth
Hallo Liesbeth,
Het maakt niet veel uit dat de stam recht staat hoor. Een jonge boom waait ook niet om of scheef maar toch wordt er altijd direct bij het planten een boompaal bij gezet en vastgebonden. Want als het waait, en zeker als er ook al blad is, staat de boom of stek of struik bovengronds te bewegen, en dat heeft altijd gevolgen voor onder de grond want ook daar trilt de plant dan door; die allerkleinste haarvaatjes die heel teer zijn en met het blote oog amper te zien zijn zijn het belangrijkste nieuwe leven en kunnen breken als de plant bovengronds beweegt. Als dat meerdere keren gebeurt raakt ze uitgeput. Met haar laatste krachten kiest ze er (als het goed is) voor om nieuwe worteltjes te maken, het behouden van al het blad lukt haar niet meer en geeft ze op. Ik lees nu dat de stek onderin nog wel blad heeft. In dat geval zou ik het bovenste dode blad wegknippen, en hoop ik dat de stek nog genoeg kracht heeft om nog een keer worteltjes te maken. Je kunt dat pas zien wanneer de stek weer nieuwe groene blaadjes krijgt, want dat is het teken dat er nieuwe worteltjes zijn die groeien en voedingsstoffen opnemen.
groetjes,
Diana
Diana,
Duidelijk.
bedankt voor uw terugkoppeling.
groeten liesbeth
Hallo Diana,
Zou ik de uitlopers nu nog kunnen verplaatsen? Of kan ik beter wachten tot het najaar?
Hallo Marcel,
Dat kan zeker nog, ik heb een week of 3 geleden zelf nog een ver van de struik groeiende uitloper aan een tuinbuurvrouw gegeven.
Voorwaarden zijn dat er dan wel genoeg wortels aan moeten zitten, en geef ze vooral ook de eerste weken regelmatig water.
groetjes, Diana
Super, dank je wel! Ga ik vanavond maar eens doen!
Hallo Diana,
Ik heb in april dit jaar 4 struiken framboos gekocht (Willemsen Parijs). Ik heb netjes in grote bak geplant, de bladen komen, maar daarna werden ze droog. Ik heb van alles geprobeerd… pokon voeding, bodemverbeteraar… niks. Staat in volle zon. Wat kan ik doen om heerlijke frambozen te krijgen? Hartelijk dank, Mvg Marta
Hallo Marta,
Het is lastig om te bedenken wat er mis gaat met je frambozen want ik ken de verdere omstandigheden niet. Ik zie in mijn eigen tuin en in het algemeen op het volkstuinencomplex dat frambozen het dit jaar niet goed doen, waarschijnlijk ten gevolge van de droogte (verdroogde en verdorde blaadjes, kleine framboosjes, weinig nieuwe uitlopers). Voldoende vocht is erg belangrijk, en water geven weegt nu eenmaal nooit op tegen af en toe een goede bui regen. Als dat het niet is zou je misschien nog aan overbemesting kunnen denk (als ik lees hoe je de frambozen vertroetelt kan het misschien iets teveel van het goede zijn).
Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt!
Diana
Ik vrees dat mijn frambozen vruchtrot hebben. De bladeren worden bruin en verdrogen helemaal. De vruchtjes stoppen met groeien en worden ook helemaal bruin. Kan ik hier nog iets aan doen?
Groetjes
Delphine
Hallo Delphine,
Ik vrees dat ik geen verstand van ziekten en plagen heb, en al helemaal niet als het om fruit gaat.
Kijk voor heel veel goede informatie even op de website van Houtwal , je vindt daar heel veel informatie over fruit, ook over ziekten en plagen. Hier bleven de vruchtjes ook heel klein, verdorden, met gelige blaadjes. Het kwam hier door de droogte (ook al gaf ik elke paar dagen water, dat weegt nooit op tegen een paar goede regenbuien). Nu het flink heeft geregend komen de plant weer helemaal bij, de vruchtjes worden groter en rijpen, het blad wordt weer groener, etc.
Ik hoop dat bij jou ook de droogte het probleem was! En anders verwijs ik je graag naar de website van de link, dat is de website van de schrijver van de Groenten- en Fruitencyclopedie.
groetjes,
Diana
Hallo,
Hoe kan het dat mijn framboosjes vorig jaar super lekker waren en nu qua smaak nog lekker zijn maar een beetje droog zijn.
Vriendelijke groet,
Wouter
Hallo Wouter,
Ik ken je omstandigheden natuurlijk niet en daarom is het lastig inschatten maar vocht, voeding, temperatuur en de gezondheid van een plant hebben allemaal invloed op de smaak. Zo is een chilipeper altijd heter wanneer ze in vrij droge, hete en arme omstandigheden wordt geteeld dan wanneer ze in rijke vochtige grond staat. En dat geldt ook voor frambozen, hier waren de vroege rassen ook klein en verdroogden ze snel (waarschijnlijk door de droogte eind mei/begin juni). Maar de Cascade Delight is een iets later ras, oogsten we nu volop en die zijn ze dit jaar juist extra zoet, ik gok door de warmte van de zon, wat extra kali in de bemesting en genoeg regen op het moment dat de vruchten groeiden. Maar dat is allemaal maar een gok hoor, elk jaar is door de wisselende omstandigheden weer een beetje anders, zowel in opbrengst, smaak, grootte van de vruchten, etc.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb een enorme framboostak van de buurman door de schutting heen, waar ik elke dag heerlijke frambozen vanaf mag plukken. Nou heb ik dit steeds gedaan door met een schaartje het framboosje vlak bij de vrucht af te knippen. Heeft dit invloed op het volgende jaar? Zoals bij bijvoorbeeld basilicum?
Groetjes Diana
Hallo Diana,
Hoe je de frambozen plukt maakt niet uit hoor, volgend jaar zullen nieuwe scheuten weer nieuwe bloemtrossen en dus vruchten geven.
Ik begrijp de vergelijking met basilicum niet heel goed :-), want een framboos is een vruchtdragende winterharde heester en basilicum is een niet vruchtdragende en niet winterharde vaste plant die in Nederland meestal als eenjarige wordt gezaaid.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Via een plantenbieb ben ik aan een frambozenplantje gekomen. Deze is inmiddels flink gegroeid en vandaag zag ik dat er bloemetjes aan zijn gekomen ☺ Ik heb hem tijdens het overpotten bemest met speciale voeding voor frambozen. Wat voor soort het is weet ik helaas niet. Betekenen de bloemetjes dat het een herfstframboos is?
Hallo Diana,
De kans is inderdaad heel groot dat het een herfstframboos is. Maar het is niet uitgesloten dat het toch een zomerframboos. Ik heb bijvoorbeeld een paar weken geleden voor weinig geld een ballerina-appelboompje op de kop kunnen tikken, enigszins verwaarloosd en in een te kleine pot. Omdat ik er nu in onze volle moestuin nog geen plaats voor heb heb ik het boompje in een grotere pot met verse potgrond opgepot en daarin heeft ze het nu zo naar haar zin dat ze ook wat bloempjes geeft, door de verandering in ruimte, voeding en vocht.
Ik vrees dat je dus pas volgend jaar met zekerheid kan zeggen of ze een zomer- of herfstframboos is. Als de plant groot genoeg is kun je kijken of ze ook nog vruchten geeft na de bloei maar als je plant nog heel jong/klein is kun je ook overwegen om de bloemen weg te halen zodat ze eerst nog kan groeien en sterk worden voor ze haar eerste winter in gaat.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik vroeg me af of je een specifieke reden hebt om dik touw te gebruiken om je frambozenscheuten aan op te binden? Ipv bv dik ijzerdraad?
Groetjes Rianne
Hallo Rianne,
Nee hoor, er is geen andere reden dan dat we dat nog hadden liggen. Eigenlijk zou ik blijer met ijzerdraad zijn want dat staat wat strakker dan het langzaam wat slapper wordende touw. Maar we hadden het nu eenmaal nog liggen en er geen andere bestemming voor. Vooralsnog gaat het er ook prima mee, maar als het verweerd is ga ik ook voor ijzerdraad. Ik heb ze ook wel eens aangebonden aan ‘waslijn’ en dat gaat ook prima, maar ijzerdraad is een natuurlijker materiaal.
groetjes,
Diana
Dank voor je snelle reactie Diana!
Dan toch stiekem nog een andere vraag. Ik lees dat je frambozen niet mag planten als er vorst in de grond zit.
Nu wil het zo zijn dat ik morgen wil gaan planten, maar ze voorspellen ‘s nachts vorst. Kan dit?
Ik twijfel omdat er op het moment van planten nog geen vorst in de grond zit.
Hallo Rianne,
Nee, je plant eigenlijk alle struiken en bomen bij ‘niet vriezend weer’, om te voorkomen dat jonge haarworteltjes bevriezen.
Maar na komende nacht is de vorst alweer voorbij, de grond zal zal dus niet of nauwelijks bevriezen en komende week zou je de frambozen kunnen planten.
groetjes,
Diana
Beste,
Is het mogelijk om een andere plant (bv. een bodembedekker) naast of onder een framboosstruik te planten?
Hallo Desiree,
Dat is een minder goed idee, simpelweg omdat frambozen ‘wandelen’: rondom de eerste uitgeplante frambozenstek verschijnen later nieuwe uitlopers en die kun je niet weghalen of juist laten groeien als je er andere planten direct naast zet. Uiteraard kun je planten wel een stukje verder zetten, maar bedenk dat frambozen in een gunstig geval makkelijk een meter naar voor of naar achter uitlopers maakt.
groetjes,
Diana
Hoi Desiree,
Ik weet niet waarom je een andere plant naast of onder je frambozenstruik wil planten, maar ik ga dit jaar vergeet me nietjes tussen de frambozenstruiken zaaien/planten. Het schijnt goed te werken tegen de frambozenkever. Of, hoe en wat, geen idee, dat is nog afwachten. Maar werkt het niet dan ziet het er wss wel leuk uit.
Groeten,
Petra
Hallo Petra en Desiree,
Oh ja, zo had ik nog niet gedacht, in de snelheid van beantwoorden dacht ik alleen aan vaste planten, maar ik bedenk nu dat je natuurlijk wel ook eenjarige bloemen langs de frambozen kunt zaaien/planten want dan is het niet erg als een framboos een uitloper maakt; de eenjarige wordt in het najaar toch weggehaald.
Ik ben benieuwd hoe het met de vergeetmenietjes (ik neem aan dat je niet de eenjarige maar vaste bedoelt?) gaat, ik hoop dat je dat ergens dit jaar hier nog eens wilt laten weten!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Het abonneren op een reactie werkt perfect !
Petra
Hallo Petra,
Fijn, dankjewel!!
Ik ben benieuwd of het de rest van de week ook goed gaat (als er bijvoorbeeld een reactie op een reactie van iemand anders komt, etc.).
Maar als het goed gaat is het, denk ik, wel een heel fijn aanvulling waardoor niemand meer een reactie mist of op moet zoeken, etc.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Weet jij of de framboos en vee goed samengaan?
Ik wil de struik in een weiland planten waar nu nog geen dieren staan, maar die komen er wellicht ooit.
Groet, Jolanda.
Hallo Jolanda,
Ik heb echt geen flauw idee :-).
Op onze volkstuinvereniging komen alleen duiven, minder gulzige vogels, ratten, slakken, muizen, eenden en zo af en toe een losgelaten konijn of fret.
Ik hoop dat wellicht iemand anders je kan helpen.
groetjes,
Diana
Beste,
Zowel framboos als andere bessen soorten bestaan op stam. Ik zou deze graag in een cementkuip planten. De reden ok heb een terras en zou dan ook nog graag wat sla en mini tomaatjes erbij willen planten. Is dit mogelijk. Daarbij dat ik opbrengt heb en mijn fruit en groenten zijn blij in elkaars gezelschap. Het is vooral om op een kleine ruimte wat eigen voedsel te kunnen kweken.
Met vriendelijke groet
Nanou
Hallo Nanou,
Ik zie zelf geen enkel nut in een framboos op stam, want zoals je op deze pagina kunt lezen sterft een gedragen tak (= stam) na de oogst af en maakt ze ondergronds een scheut die het jaar erop voor de oogst zal zorgen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld braam en braamboos. Kruisbessen en aalbessen, etc. op stam zijn uiteraard wel een optie.
Bedenk dat een fruitstamboompje een wortelgestel maakt en je wilt dat niet beschadigen door al te veel in de grond te wroeten. En het stamboompje zal ook voeding vragen en zo nodig bij andere planten die ernaast staan weghalen. Maar als je met die 2 dingen rekening houdt kun je zeker bij een fruitstruik op stam wat soorten planten; het liefst vaste kruiden maar kleine struiktomaatjes, mits op gepaste afstand van de stam zodat ze goed kan groeien, dus aan de rand van de speciekuip, is zeker ook een optie.
groetjes,
Diana
Bedankt voor je advies. Ik heb nog veel te leren over klein fruit. Ik lees dat kruisbes en aalbessen goed zijn. Kan je mij nog 2 andere bessen opnoemen? Want als je naar een tuincentrum in België gaat kan je veel kopen.
Met vriendelijke groet
Nanou
Hallo Nanou,
Ik heb ook wel eens een zwarte bes op stam gezien, verder eigenlijk niet. Misschien ook voor je: er bestaan mini-fruitboompjes die ook in pot kunnen (als je googelt op patiofruitbomen vind je ze wel), en ballerinaboompjes (fruitbomen, voornamelijk appelrassen, die wel ruim 2 meter hoog kunnen worden maar fruit aan korte takjes langs de stam dragen waardoor ze niet breder dan 60 centimeter worden en ook in een grote pot kunnen. Als je googelt op ballerinafruitbomen of ballerina fruitbomen vind je meer informatie, webwinkels en rassen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Allereerst: Geweldige site heb je!! Maar nu heb ik betreffende de herfstframboos en vraag:
We hebben een herfstframboos en die was al vroeg in de zomer (eind voorjaar) flink aan het produceren. Ook de vogels hebben er flink van gesnoept. Maar nu zijn enkele takken (die nog niet eerder vrucht gaven in het voorjaar) flink doorgegroeid en hebben bloemetjes gekregen met een vruchtbeginsel dat op baardje lijkt. De takken zijn een stuk langer dan degenen die dit voorjaar en zomer vruchten gaven. Zijn deze grote takken nu onkruid die een framboos nabootsen of is dit echte framboos en dus eetbaar? Ter info: de herfstframboos is niet gesnoeid afgelopen najaar. Belangrijkste vraag nu: heb ik echte eetbare frambozen nu?
Ik wacht met spanning op je antwoord. Alvast bedankt!!
Hallo Lies,
Er zijn wel zomer- en herfstframbozen maar ook wat rassen die als zomerframboos door kunnen dragen tot in de herfst. Op frambozen lijkend onkruid lijkt me niet waarschijnlijk, ik ga er vanuit dat het gewoon uitlopers van frambozen zijn. Maar je moet wel altijd voorzichtig blijven en ik vrees dat ik niet genoeg verstand van ziekten en plagen heb om te kunnen bedenken wat er mis is. Als er al iets mis is want aan het einde van de bloei zitten er altijd nog wel wat haartjes. Maar die zouden dan wel tijdens het rijpe van de vruchten moeten verdwijnen. Als het een ziekte of plaag is kan ik alleen adviseren om in de Engelse taal te googelen op de symptomen. Ik googelde zojuist voor je op ‘raspberry deformed fruit’ en dan vind ik flink wat afbeeldingen die leiden naar pagina’s met informatie over bijvoorbeeld plaagdieren als mijten, ‘fruitworms’, etc. Misschien dat je via die weg foto’s kunt vergelijken. Vooralsnog denk ik dat afwachten tot de vruchtjes groeien en rijpen en dan kijken hoe ze eruit zien wellicht de beste optie is want als er iets mis is kun je beter zoeken als je weet hoe het vruchtje er in volwassen en rijp stadium ziet.
groetjes,
Diana
p.s.: hier worden de planten van herfstframbozen bijna altijd hoger/groter dan zomerframbozen dus dat is op zich niet vreemd.
Hoi Diana,
Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb nog een vraagje. De vruchten zijn zodanig gegroeid en gekleurd, enkele zijn al rijp en ruiken bij et afhalen van de vrucht overheerlijk naar framboos. Bestaan er überhaupt frambozen die rijp maar niet eetbaar zijn? De haartjes zijn bij de groei van de vrucht al afgenomen en bij de rijpe vrucht zie je vrijwel geen haartjes meer. De rijpe vruht laat onmiddelijk los als je deze pakt en laat dan zo’n mooi wit ‘kegeltje’ achter.
Kan ik deze frabozen zonder gevaar eten, denk je?
Ik hoor graag van je en alvast bedankt.
Groetjes,
Lies Versteeg
Dag Lies en Diana,
Lies, je schrijft dat je de herfstframbozen niet hebt gesnoeid. Dan denk ik dat de takken die in de zomer vruchten hebben gegeven de oude takken zijn en dat de takken die nu vruchten geven de scheuten zijn die dit jaar zijn gegroeid.
Ik snoei mijn herfstframbozen ieder voorjaar helemaal tot de grond toe.
En ik heb eens goed naar mijn frambozen gekeken en ik snap wat je met dat baardje bedoelt, in het begin lijkt het er inderdaad wel een beetje op. Is dus heel normaal. Geniet van je frambozen!
Groeten,
Ria
Hallo Ria,
Bedankt voor je reactie. Ik ga zeker van mijn frambozen genieten.
Goetjes,
Lies Versteeg
Hee Diana,
Allereerst enorm bedankt voor je info op je blog! Al jaren is het voor mij een bron van info voor m’n tuinen.
Ik heb nu alleen een probleem met m’n frambozenstruik. Inmiddels heb ik er al 3 gehad, maar geen een lukt het om te overleven. Tot mijn spijt, want ik ben een groot liefhebber van de vruchten. In het voorjaar begint de productie van blad en nieuwe takken, maar na een paar weken stopt de plant opeen met groeien en verhout. Tot mijn frustratie kom ik er maar niet achter wat er mankeert/mist. Er lopen veel mieren rond, maar ik heb geen bladluis aangetroffen.
De bak staat op het zuiden tegen m’n schuur aan. Onderin de bak zit een laag hydrokorrels. Afgelopen winter heb ik een laag bladeren aangebracht en in juli heb ik een laag van stukjes hout aangebracht. Helaas zonder succes.
Heb jij enig idee wat er met mijn frambozen mis kan zijn? Ik zou namelijk zo graag een vruchtvolle frambozenstruik hebben.
Hallo Anne-Fleur,
Je schrijf dat je frambozen in een bak staan met onderin hydrokorrels. Frambozen wortelen ondiep (al reiken de kleine haarworteltjes reiken natuurlijk wel dieper). Ze hebben altijd voldoende water nodig en misschien is de bak mede door de hydrokorrels te droog. Hier zijn dit jaar ook een aantal frambozenplanten doodgegaan, het is hier heel makkelijk te herleiden naar een mol en woelmuizen die heel vaak en veel onder de oppervlakkige wortels doorkropen zodat de wortels moeten zijn afgestorven doordat ze constant droog kwamen te liggen en/of braken door het graven. Ik ben maar een hobbyist maar als ik je verhaal lees zou ik een eventuele nieuwe frambozenstruik in heel ruim gat planten met potgrond, misschien nog wat mengen met cocopeat omdat dat wat beter vocht vasthoudt. Ik zou zoveel mogelijk van de hydrokorrels wegschrapen (tenzij ze heel diep liggen). Een bodembedekking van houtsnippers is prima voor bomen en heesters die diep wortelen maar houtsnippers composteren en daarvoor is stikstof nodig dat uit de bodem wordt gehaald. Diepwortelende struiken kunnen hun voeding dan wel uit diepere lagen halen maar omdat frambozen zo ondiep wortelen kunnen ze geen of te weinig voeding meer vinden. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor bladeren, ook die composteren en gebruiken voor dat proces voeding uit de bovenlaag van de grond. Als je de grond rond de frambozen wil bedekken zou je dat wellicht beter worteldoek kunnen doen, of met het bladafval van nuttige planten zoals smeerwortel, brandnetel, kruiden, etc.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana
Hoi Diana, ik heb met plezier al je informatie over frambozen gelezen. Wij zijn dit jaar verhuisd en in de tuin stonden enkele frambozen takken. Deze zijn flink gaan groeien en er zijn flink wat takken bijgekomen.
Nu heb ik in een groot gedeelte van de bladeren gaten zitten en heb ik enkele wormpjes gevonden.
veel informatie over bestrijding kan ik niet vinden, maar nu het seizoen toch bijna voorbij is vraag ik mij af of het volstaat met wormpjes die ik zie weghalen, in de herfst snoeien en dat het dan volgend jaar mogelijk geen probleem meer is? heb jij hier ervaring mee of advies in?
Hallo Pauline,
Het klinkt alsof je frambozen er al een paar jaar stonden (en dat is fijn want dan zijn ze wat sterker dan wanneer ze bijvoorbeeld net vorig jaar waren geplant). Eigenlijk zou je eerst moeten weten om welk dier het gaat want er zijn meerdere plaagdieren bij frambozen (van mijten tot kevertjes en vliegjes). Ik heb even voor je gegoogeld en vind bijvoorbeeld deze pagina met een overzicht van wat plaagdieren: Raspberry Depot. Je vindt daar ook gelijk tips voor voorkomen en bestrijden. Normaal gesproken is het verwijderen van larfjes genoeg want daarmee voorkom je dat ze overwinteren en volgend jaar weer toeslaan.
groetjes,
Diana
In welke framboos zit geen wormpje.
Ik neem aan een Herfstframboos?
Hallo Jules,
Ik vrees dat er in elke framboos een ‘wormpje’ (waarschijnlijk larve van de frambozenkever) kan komen. Maar je kunt die wel vrij gemakkelijk bestrijden (mits je het probleem op tijd ziet, en dat probleem is er zeker niet elk jaar en op elke framboos hoor maar de kevers/larven zorgen uiteraard wel voor nieuwe generaties en dus kun je je beter snel bestrijden dan afwachten want dan wordt de aantasting elk generatie en uiteindelijk ook elk jaar erger). Op deze pagina vind je een huismiddeltjes met zachte groene zeep, water en olie dat wellicht goed helpt: Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
groetjes,
Diana
Mijn frambozenplant heb ik afgelopen jaar gekocht en.heeft nu een paar frambozen. Ik lees dat ze snel groeit maar deze plant doet dat niet. Ze is wat ielig en heeft 2 nieuwe blaadjes gekregen. Wat mist deze plant?
Hallo Martha,
Frambozen wortelen ondiep dus is het extra belangrijk om te zorgen dat ze regelmatig en voldoende vocht en voeding op kunnen nemen.
Wellicht kun je in die hoek zoeken en bedenken welke voeding je geeft en wanneer/hoe vaak/veel (houd je dan vooral aan de aanwijzingen op de verpakking).
En geef zeker in deze warme en droge dagen regelmatig wat water.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Hallo Diana,
Na uw laatste adviezen heb ik vandaag mijn eerste 3 blauwebes struiken geplaatst, het is de patriot[vroeg], hortblue petite[vroeg en laat] en de ozark blue[mid-laat] gehaald en aangeplant wat een werk zeg om die gaten te graven maar erg blij met het resultaat.
Nu heb ik alleen de volgende vraag m.b.t. het aanplanten van frambozen planten, ik zit ook op vette klei en wil een keul graven?? Heet wss anders van 60 cm breedt en 40 cm diep lengte nog onbekend ergens tussen de 6 en 15 meter ruimte zat 🙂 Maar nu vroeg ik mij af hoeveel delen potgrond ik zou moeten mixen met klei om te zorgen dat de planten niet op korte termijn sterven door wortelrot. Zat zelf te denken 2/3 potgrond met 1/3 bestaande klei grond. Alvast bedankt voor het advies.
Hallo Kevin,
Ja, het graven van de gaten in op z’n zachtst gezegd beter dan 3 dagen sportschool, zeker op vette klei 🙂
De Ozark Blue is hier mijn beste blauwe bes, ze staat in de achtertuin en ik heb er dit jaar zeker 3 kilo blauwe bessen van kunnen oogsten.
Frambozen zijn heel andere planten: een blauwe bes heeft een vrij klein wortelgestel dat vooral verticaal groeit, frambozenwortels groeien heel oppervlakkig en ‘wandelen’ (met uitlopers die voor weer nieuwe planten zorgen). Blauwe bessen houden van een uitgesproken zure grond, frambozen niet. Je kunt potgrond gebruiken voor het planten van je frambozen maar je hoeft zeker geen kuil te graven, compost door de bovenlaag van de grond mengen en vervolgens een normaal formaat plantgat graven en daar de frambozenplante4n in planten is voldoende. Het scheelt heel veel geld en ook turf – turf is tienduizenden jaren oud en wordt in andere delen van de wereld afgegraven voor het maken van potgrond en dus voor ons plezier. Ik gebruik het ook, soms ontkom je er niet aan, maar ik probeer het zeker niet te gebruiken als het niet nodig is (en er zijn steeds meer oplossingen mogelijk, zoals turfvrije potgrond, kokospotgrond, etc.).
Met bodembedekking van bijvoorbeeld herfstbladeren, etc. verbeter je uiteindelijk ook de grond eronder steeds meer.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Harstikke bedankt voor uw reactie niet alleen zal ik hiermee de natuur helpen maar ook op mijn portomonee zal ik ruim besparen, had anders minimaal 2000L aan potgrond nodig. De methode van compost door de bovenlaag mengen met een gat graven voor de frambozen plant en deze vullen met potgrond zal een hoop besparen. Ook ga ik met bladeren mulchen dankzij uw tips. Was al van plan 2000L aan bladaarde te gaan maken uiteindelijk blijft daar +- 400L van over, wellicht iets meer omdat ik overweeg het wat vaker om te scheppen en gedurende het jaar een paar keer aan te vullen, maar dat is voor volgendjaar voor nu zit ik vast aan het kopen van de grondstoffen. En daarnaast zit er 2 prive manages in de buurt en een kinderboederij waar ik ga vragen of ik eventueel hun mest mag gebruiken / overnemen tegen een lage prijs, dan wel eerst testen met wat groente plantjes om te zien of giftige stoffen in zitten.
Grootse plannen Kevin, leuk hoor! Ik heb ooit gelezen dat juist frambozen heel blij zijn met een mulchlaag van hun eigen snoeiafval. En zo doe ik het zelf ook al jaren, snoeiafval hakselen en gelijk terug op de struiken, vooral niet inwerken (stikstof). Bevalt echt prima!! Groeten, Pien
Hallo Diana,
Ik zat nog met een vraag rondom frambozen dit omdat ik meerdere soorten wil kweken en de anatomie van de plant probeer te begrijpen, om te voorkomen dat de planten in elkaars ruimte overlopen. Als ik het goed begrepen heb vanuit uw blog en research online plant je een [moeder plant] deze plant wortelt ongeveer 30 cm diep en vooral breedt. Hier komt een stuk wat ik nog niet goed begrijp, is het dan zo dat aan de moederplant takken groeien en deze takken vrucht gaan dragen? 2e jaars takken voor zomer soorten, 1e jaars voor herfst, dode takken snoei je weg en worden dan vervangen door nieuwe takken op een nieuwe bud op de moederplant, of groeien deze takken ook ondergronds? En de uitlopers haal je dan allemaal weg [stekken voor andere] of is het handig sommige te laten groeien rondom de moederplant . De rede waarom ik dit wil begrijpen is frambozen woekeren nogal en wil graag de soorten van elkaar kunnen onderscheiden, niet dat soort 1 ook vruchtdragende takken gaat groeien in de rije van soort 2.
Hallo Kevin,
Een framboos ‘wandelt’; het ondergrondse gedeelte maakt uitlopers met nieuwe planten/stekken. Ik vond een platje op de website van Rural Sprout – How to prune raspberries
Op het plaatje lijkt het alsof een plant alleen uitlopers naar 1 kant maakt en op gelijke afstand van elkaar, maar in de praktijk kan ze aan alle kanten uitlopers maken, zoekt ze zelf de beste plekjes en afstanden (bijvoorbeeld aan de andere kant van een tegelpad, etc.).
Elk jaar geven weer nieuwe uitlopers nieuwe planten, de oude knip je tot op de grond weg en van de nieuwe kies je de planten die sterk en groeikrachtig zijn en op de juiste plaats groeien, de rest haal je weg. Sommige rassen geven in goede omstandigheden heel veel uitlopers en ver van de oorspronkelijke moederplant, andere rassen zijn wat minder groeikrachtig en blijven redelijk in de buurt en maken minder uitlopers. Maar de uitlopers groeien hier soms de kas in (lekker warm, voedselrijke goede grond met veel compost, en ruimte genoeg:-)). En daarmee groeien ze dus ruim een meter van de moederplant die ik ooit langs een rek buiten de kas plantte. De groeikrachtige Golden Everest maakt hier sneller en met meer uitlopers nieuwe planten in de kas dan bijvoorbeeld het ras Polka.
groetjes,
Diana
p.s.: soms is het best lastig, goed gescheiden houden lukt niet tenzij je ze een stuk verder uit elkaar plant maar dat vind ik zonde van de ruimte. En dan nog kan een framboos dus ondergronds zo ver ‘wandelen’ dat ze door elkaar groeien.
Wauw wat een fantastisch en duidelijk antwoord op mijn vraag, harstikke bedankt daarvoor met deze verhelderende informatie kan ik weer verder. Dan kies ik er toch voor om per soort een ondergrondse afscheiding te maken doormiddel van het gebruik van afdekzeil aan de zeikanten hier kunnen de uitlopers als het goed is niet doorheen, en dan worteldoek aan de onder kant zodat water wel goed afgevoerd kan worden. Ben echt heel blij met uw uitleg dankjewel daarvoor was al uren onderzoek aan het doen en kwam er maar niet uit :O
Hoi, sinds ik een tuin heb en regelmatig dingen opzoek, kom ik vaak bij uw website terecht. Ik heb er al veel nuttige informatie vandaan gehaald.
Eén dezer dagen ga ik wat frambozenstruiken planten.
In dit artikel staat dat je rijpe frambozen wel moet plukken, omdat ze anders rotten of schimmelen. Nu ben ik ook regelmatig voor een week of twee weg, en vraag me af of dat rotten of schimmelen dan nog schadelijk kan zijn.
Ik zou denken dat in de natuur (als er nog wilde frambozen bestaan die niet geplukt worden) de rotte vruchten dan rond de struik op de grond vallen en zo weer als voeding dienen.
Maar misschien was de opmerking over het snel rotten of schimmelen meer bedoeld om geen lekkere rijpe vruchten te missen, en niet zozeer als waarschuwing dat het de plant zou kunnen aantasten.
Hoor het graag!
Groet, Paz
Hallo Paz,
Nee hoor, vallende frambozen die rot of beschimmeld zijn zijn inderdaad alleen gevaarlijk voor ons, en zeker niet gevaarlijk voor de grond of je bestaande frambozenplanten. Sterker nog; het is een natuurlijk proces waarbij de rotte vruchten composteren en je tuin voeden, de structuur verbeteren, etc.
Bedenk wel dat als de frambozen een plaag bevatten eventuele larven in de frambozen bijvoorbeeld in de grond overleven en nieuwe frambozen kunnen belagen. Om die reden is het handig om even goed naar de planten en de vruchten te kijken voor je op vakantie gaat en bijvoorbeeld zieke of aangetaste delen weg te knippen, etc.
groetjes,
Diana
Beste Ruud en Diana,
Hartelijk dank voor de uitleg en de aanvullende tip!
Ik voeg hem toe aan mijn speciale frambozen-informatieblad 😀
Mocht het toch niet goed gaan en er komen larven in de grond, dan neem ik aan dat die aan de wortels gaan eten?
Zijn er in dat geval aaltjes die je in kunt zetten, en zo ja welk soort aaltje?
Vroeg me ook af of er een manier is om te bepalen welk soort frambozen je hebt?
Ik heb nu jonge scheuten van heel oude planten die al bij mijn grootouders in de tuin stonden. Het is een plant (nou ja, steeds nieuwe scheuten natuurlijk) van misschien wel 60 jaar oud of meer. Droeg altijd heerlijke zoete vruchten, dus ik hoop dat deze dat straks ook gaan doen. Ik weet alleen niet meer in welke periode dat is geweest.
Maar uit de info hier maak ik op dat de ene framboos de andere niet is, en het zou sowieso leuk zijn om te weten welke het is.
Groet, Paz
Hallo Paz,
Ik ben maar een hobbyist en heb geen verstand van ziekten en plagen hoor. De meeste larven van plaagdieren wachten in grond op nieuwe stengels en bloemen om weer toe te slaan, er zijn niet veel larven die aan wortels vreten (wel bij bijvoorbeeld kool, sla, etc., maar voor zo ver ik weet niet bij fruitbomen en -struiken).
Ik kan zelf geen frambozen determineren en wat je nu in de winkel kunt kopen zijn vooral nieuwe rassen die bijvoorbeeld meer ziektebestendig zijn. Je zou kunnen googelen op ‘oude frambozenrassen’. Wel heel bijzonder dat je zo’n oud ras hebt, ik zou zeggen: koesteren en af en toe stekken nemen zodat ze niet verloren gaat!!
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana,
Ik moet hoe dan ook zelf een grondmengsel maken want we zitten hier op hele arme zandgrond (denk: woestijngrond) en daar zit niks in wat er niet in hoort qua larven van het een of ander.
Wb de soort die ik heb: ik ga het meemaken wanneer er vruchten aan komen en voor hoe lang ze blijven dragen. Dat is ook wel leuk natuurlijk, dat afwachten wat het zal zijn 🙂
Het is idd mooi dat het nog van de oude planten zijn die genetisch misschien wel bijna niet meer lijken op wat er nu te krijgen is.
Ik zal eens googlen op oude rassen en kijken wat dat oplevert 🙂
Groetjes, Paz
Dag Paz! Ik ben stikjaloers op je! Frambozen zijn natuurlijk te kust en te keur te koop maar stekken van planten die 60 jaar geleden al in de familie waren….. wie hééft dat nou? Ik ben benieuwd of ze vruchten gaan dragen en of ze dan net zo lekker zijn als ze in je herinnering waren! Ik weet niet waar je woont maar vrijwel overal in Nederland zitten centra,verenigingen, stichtingen etc.die je kunnen helpen met het ontdekken welk ras je hebt. Als je googelt op “determineren oude fruitrassen” kom je vast wel iets tegen bij jou in de buurt. Zou toch leuk zijn als je ontdekt dat het een bijna uitgestorven ras zou zijn? Ben benieuwd! Gr. Pien W
Hallo,
Ik ben een echte leek en heb totaal geen verstand van de framboos. Ik heb een framboos plant cadeau gekregen. Hij doet het goed en ik heb aardig wat frambozen. Maar er zitten luizen in de plant… kan ik die frambozen dan nog eten of moet ik alles weggooien?
alvast bedankt!
Gr Hilde
Hoi Hilde,
Ik weet niet of het luizen zijn of iets anders, frambozen hebben genoeg andere plaagdieren om ze te kunnen verwarren.
Luizen houden van warm en nat weer en dat is het wel geweest, dus het kan zeker. Je kunt de frambozen in principe nog eten, als het er niet teveel zijn en je er niet vies van bent. Je kunt de frambozen dan na het oogsten even in zout water leggen en daarna een paar keer in helder water dompelen om het zout er af te krijgen. Als de frambozen nog niet rijp zijn kun je ze vernevelen met het mengsel van water, bio groene zeep en een beetje olie (het recept vind je op de pagina Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
groetjes,
Diana
Hey,
Ik heb 2 jaar geleden een frambozenstruik gekocht en in pot gepland.
Tot nu toe heb ik nog geen enkele vrucht kunnen plukken.
De plant geeft wel bloemen in het voorjaar maar deze bloemen groeien nooit uit tot frambozen.
Deze week gaf 1 van de takken wel 1 bolletje van de framboos maar dit is alweer alles wat er dit jaar aan heeft gehangen.
Kunnen er dit jaar nog vruchten aankomen?
Ik weet niet als het een herst of zomerframboos is.
Is het de moeite om deze plant nog te laten staan of zou ik in het najaar een nieuwe plant kopen?
Hallo Dana,
Ik weet niet waar je de plant hebt gekocht en wat het ras is, maar als je een goede plant hebt gekocht zou ik zelf eerder naar de omstandigheden kijken. Je schrijft dat ze in pot staat. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de standplaats, misschien zuurgraad, krijgt de plant voldoende en de juiste voeding, wat is het formaat van de pot, de grond mag nooit uitdrogen (omdat ze zo oppervlakkig wortelt), etc. Ik hoop dat je op deze pagina de goede informatie kunt vinden over standplaats, voeding, etc. en dat dat je helpt om te bedenken of je iets zou kunnen verbeteren aan haar omstandigheden. En mocht je toch denken dat de plant zelf het probleem is en een nieuwe willen kopen; voor enkele euro’s heb je al een goede plant met rasnaam, waardoor je beter kunt inschatten wat de opbrengst, oogsttijd, smaak, etc. gaat worden.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana