Blauwe Bes

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van blauwe bessen:

  • Synoniemen:     trosbosbes, bosbes (maar dat klopt niet, zie hieronder)
  • Latijnse naam:     Vaccinum corymbosum
  • Engelse naam:     Blueberry
  • Duitse naam:     Amerikanische Heidelbeere
  • Franse naam:     Myrtille Americaine

De benamingen voor blauwe bessen zijn soms wat verwarrend. Zowel in het Nederlands als in andere talen: blauwe bes, bosbes, trosbosbes, Amerikaanse bosbes. Er bestaan verschillende soorten van het geslacht Vaccinium. Een blauwe bes heeft de Latijnse naam Vaccinium corymbosum. Een bosbes is een ander soort (met de Latijnse naam Vaccinum myrtillus).

De blauwe bes is het buitenbeentje in de bessenfamilie. En dat ‘anders zijn’ heeft vooral met de grondsoort, standplaats, voeding, etc. te maken. Lees die alinea vooral even goed wanneer je van plan bent een blauwe bes te kopen en te planten.

Ik vind de blauwe bes de allerlekkerste bes die er is 🙂 . Ik lust ze als snoepjes, ze hebben gewoon een bijzonder aroma en een fijne smaak. Voor iedereen is dat vast weer anders maar ik wilde ze zo graag dat we ons stinkende best hebben gedaan om ze een mooi plekje in onze (eigenlijk ongeschikte) tuin te geven.

Blauwe bessen zijn ook erg gezond, bevatten veel vitamine A, B en C, sporenelementen en antioxidanten en ze schijnt mede daardoor ook geneeskrachtige eigenschappen te bezitten. Ik heb daar zelf geen verstand van, als je daarover meer wilt weten, googel dan op de naam Vaccinium corymbosum en het woord ‘geneeskrachtig’ en je vindt veel links die gaan over zaken als suikerziekte, zwangerschap, verbeterde concentratie, verhoging immuunsysteem, etc.).

De eerste kleine knopjes van blauwe bessen in april zijn vaak een beetje rozerood van kleur, ook het blad begint ongeveer gelijkertijd uit te lopen en kan dan ook een nog wat roodachtige waas hebben

De blauwe bes is een winterharde heester die in april-mei bloeit met witgroene bloempjes, ze zijn éénhuizig (en dat betekent dat in 1 bloempje zowel de mannelijke meeldraden als de vrouwelijke stamper zitten), en ze wordt bestoven door insecten. Je hebt in principe dus aan 1 struik voldoende om bessen te kunnen oogsten, maar kruisbestuiving met andere blauwe bessenstruiken in de buurt leveren altijd meer bessen/oogst op.

Er bestaat ook een heel klein aantal rassen dat wel een bestuiver in de buurt nodig heeft, als je een ras koopt met die eigenschap, dan wordt dat altijd expliciet vermeld/gezegd omdat dat dus een uitzondering is.

De oogst van de donkerblauwe bessen met wittige waslaag valt in juli-augustus-september. Er zijn ook rassen ontwikkeld die vroeg, middelvroeg of laat zijn, en er zijn ook wel verschillen in smaak, besgrootte en uiteraard ziektebestendigheid.

De witte bloempjes van blauwe bessen

BODEM EN BEMESTING

Waar alle andere bekende eetbare bessensoorten graag op een neutrale of iets zure grond groeien wil de blauwe bes echt zure grond. Niet een beetje maar de pH moet tussen 4 en maximaal 5,5 zijn. En daarnaast moet de grond ook nog zeer humeus zijn, vochthoudend maar toch ook goed gedraineerd zijn (ze houdt van ruim voldoende vocht maar niet van kletsnatte grond).

Ik dacht zelf altijd dat blauwe bessen graag in de schaduw groeien, maar dat is niet waar; ze groeit graag in de zon of in de halfschaduw. De blauwe bes houdt niet van wind, ze staat graag een beetje beschut. De struiken staan hier achter een kas, met zon van de vroege ochtend tot iets in de middag, en beschut tegen al teveel wind – de struiken lijken dit prima omstandigheden te vinden.

Denk eerst goed over je grond na als je een blauwe bes wilt kopen. Wij tuinieren 18 kilometer van de zee, op kalkrijke vette, natte klei. Op dit soort gronden wordt de teelt van blauwe bessen ontraden: door de te hoge pH kunnen takken en zelfs planten sterven.

Wij hebben dat ook wel gezien (en een jaar of 25 geleden bij een eerste poging zelf ook eens ervaren). Er lijkt niet zoveel mis te zijn, de jonge struiken worden in de volle grond geplant, al dan niet voorzien van lekker wat potgrond voor een goede start. En het eerste jaar lijkt de blauwe bes zich best goed te voelen, groeit wat en lijkt sterk de winter in te gaan. In het 2e jaar begint het; de groei stagneert en de bloei valt tegen. In de loop van dat jaar en het jaar erop kwijnt de plant langzaam weg, ze laat steeds meer blad vallen, bloeit slecht (of helemaal niet), takken sterven heel langzaam maar gestaag af. Als je dit verhaal herkent denk dan na over de grond waarop je tuiniert en bedenk of je blauwe bes wel een goede standplaats heeft.

Ik vind blauwe bessen veel te lekker om niet te proberen haar te telen, en dus hebben wij ondertussen toch 9 (jawel, zo lekker vind ik ze dus :-)) blauwe bessen in onze tuin: de opbrengst is hier kleiner (omdat we de omstandigheden sterk hebben verbeterd maar het uiteindelijk nooit ideaal is). Dat neemt niet weg dat we al jaren elk jaar een paar kilo heerlijke blauwe bessen kunnen oogsten.

HET PLANTEN VAN BLAUWE BESSEN IN NIET ZURE GROND

Je kunt op kalkrijke grond overwegen om blauwe bessen in pot te houden. Het voordeel is dat je de juiste grond kunt gebruiken, en er zijn tegenwoordig ook wat leuke rassen voor de teelt in potten (die wat lager en compacter blijven).  de planten hier in pot of in een gat (met zure grond) moeten telen. We hebben een aantal planten elk in een eigen grote pot geplant met daarin turf geplant (potgrond is verrijkt en heeft niet de juiste pH!). In de bodem van de pot hebben we, verdeeld over het oppervlak, 5 gaten van zo’n 2,5 centimeter doorsnede gemaakt (voor afwatering). En vervolgens voor elke plant in pot een gat gegraven waar de pot in past. Op een plaats achter de kas: daar staat ze beschut tegen de zoute zeewind, en ze staat ze in de halfschaduw.

De potten met blauwe bessen hebben we dus ingegraven in de grond, met in het plantgat ook nog turf. Op de foto’s zie je hoe ze hier in een rij staan achter de kas, potmaat is denk ik zo ongeveer 50 liter, we hebben er bij 2 planten een kleine maat speciekuip voor gebruikt (met wat extra gaten voor de afwatering), is goedkoper dan een echte pot en is een prima maat.

De laatste planten die we kochten hebben we niet meer in een pot geplant en die ingegraven maar gewoon in de tuin geplant. We hebben op advies van de kweker per plant een gat gegraven van 50 x 50 x 50 centimeter en dat opgevuld met pure tuinturf, en daar de blauwe bes in geplant (en die laatste 4 planten staan er nu 2,5 jaar en doen het vooralsnog prima, als daar verandering in komt meld ik dat hier uiteraard). De grond waar de blauwe bessen in staan dekken we af met houtsnippers en takjes en bladeren van coniferen (om onkruid tegen te gaan, en vocht in de bodem vast te houden). En als we de planten water geven krijgen ze water uit de regenton (kraanwater kan ook kalkrijk zijn).

De blauwe bes in de volle grond (in een gat gevuld met turf) geplant

Blauwe bessen plant je overigens bij voorkeur niet midden in de winter maar het liefst aan het einde van de herfst of in de vroege lente (ongeveer oktober-november of februari-maart). En zoals de blauwe bessen hier staan en groeien gaat het eigenlijk best goed, al zal de opbrengst nooit zo worden als wanneer je in de volle grond op echt zure grond kunt telen.

Bedenk bij het systeem van het ingraven van een kuip wel dat je goed op moet letten om regelmatig water te geven want de wortels zitten geïsoleerd in de pot in de grond. En geef dus vooral geen kalkrijk kraanwater maar regenwater. Bij het planten in een gat met turf heb je wat minder kans op een mogelijk vochttekort maar ook dan moet je vooral in de warme zomermaanden af en toe controleren en water geven waar nodig.

Zoals gezegd, de eerste blauwe bessen die we hebben geplant hebben we in potten ingegraven, de laatste blauwe bessen die we hebben geplant hebben we in een gat gevuld met turf geplant, ik heb daarover een keer een blog geschreven: Blauwe bessen planten

Je kunt blauwe bessen natuurlijk ook in een pot op bijvoorbeeld een balkon of terras houden, zonder in te graven. Bedenk in dat geval wel dat je de potten dan in de winter wat zult moeten beschermen (winterharde planten kunnen in pot minder vorst verdragen, door de krappe ruimte van de pot bevriezen wortels sneller, vaak in combinatie met natte grond).

Mocht je al op zure of licht zure grond tuinieren zorg dan bij zandgrond wel voor een structuurverbetering. Plant in turf en geef vanaf hun derde jaar jaarlijks voeding en een mulchlaag. De wortels van jonge blauwe bessen zijn teer en gevoelig voor verbranden; de eerste 2 jaar van hun leven in de grond vooral geen voeding geven. Geef ook nooit verse mest.

Kunstmeststoffen als kaliumfosfaat en superfosfaat staan erom bekend dat ze de zuurgraad niet verstoren en zelfs iets bevorderen en voldoende voeding geven; in onze biologische tuin geven we elk jaar in het voorjaar een flinke hand groene Culterra of een vergelijkbare algemene samengestelde moestuinvoeding. Naast die voeding krijgt ze ook nog een mulchlaag van turf/blad/conifeertakken (dennentakken zou heel goed werken maar die hebben we hier niet 🙂 ). Ik heb eens een blog geschreven over het mulchen van blauwe bessen, wellicht kun je daar ook nog wat handige informatie vinden (en bij de reacties vind je ook nog tips van lezers.

Een ord vol oogst uit eigen tuin, met aardbeien, aalbessen, blauwe bessen en frambozen

PLANTEN EN RASSEN

Van 1 volwassen plant in optimale groeiomstandigheden haal je al een leuke opbrengst (gemiddeld 5 kilogram per plant). Daarbij de opmerking dat middelvroege en late rassen over het algemeen een grotere opbrengst geven dan vroege rassen, maar dat daarnaast ook rassenkeuze natuurlijk een verschil kan geven. Meerdere struiken bij elkaar zorgt voor kruisbestuiving door insecten en daardoor een wat vroegere en vooral grotere opbrengst. Als de planten 5 of 6 jaar oud zijn geven ze hun eerste volwaardige oogst.

Houd bij het planten van meerdere struiken ongeveer 1,5 meter afstand aan. Zoals gezegd zijn er vroege, middelvroege en late rassen, en je ziet ook steeds meer hogere/grotere rassen met veel opbrengst, maar ook compacte en kleinere rassen (voor terras en balkon of kleine tuin, soms zelfs semiwintergroen). Als je meerdere planten gaat planten kan het handig zijn meerdere rassen te kiezen waardoor je over een langere periode verse blauwe bessen kunt oogsten. Bekende rassen zijn:

  • Bluecrop
  • Duke (vroeg)
  • Elliott (laat)
  • Goldtraube 23 en 71 (middelvroeg)
  • Chandler XXL (met extra grote bessen)
  • Dixi (laat)
  • Pink Lemonade (met rozerode blauwe bessen, heel bijzonder, prachtig maar helaas niet de lekkerste)
  • Ama (grote opbrengst, middelgrote bes)
  • Patriot (vroeg, veel, grote bes, ziekteresistent)
  • Hortblue Petite (planten slechts 0,5 meter hoog)
  • Jersey (extra laat, kleinere bes maar goede opbrengst)
  • Ozark Blue (één van onze favorieten, vrij laat, met extra grote bessen en een meer dan prima opbrengst)
Op deze foto zie je hoe groot de verschillen kunnen zijn, in grootte en kleur maar dus ook in smaak, opbrengst en vroegheid

Vraag vooral advies aan de kweker waar je de plant koopt welk ras voor jouw tuin geschikt is. Maar je kunt tegenwoordig ook heel goed planten via internet kopen; bedenk dan goed wat je wilt qua ziekteresistentie, plantgrootte, besgrootte, vroegheid, etc. en zoek naar informatie en ervaringen van mensen m.b.t. zowel bedrijf en ras.

Blauwe bessen worden niet geleid; ze groeien als losse struik en de struiken kunnen dan uiteindelijk ook wel ruim 1,5 meter hoog en vrij breed (maar dan op een losse manier) worden.

Een roze blauwe bes (ras Pink Lemonade). Hoe bijzonder! De smaak is lekker fris en zoet maar ontbrak (wat ons betreft) net die specifieke heerlijke blauwe-bessensmaak. We hebben na een paar jaar de struik ingewisseld voor Ozark Blue, die in onze ervaring (en die kan in bijvoorbeeld andere omstandigheden anders zijn) een betere opbrengst geeft met lekkerdere bessen

BESCHERMING

Ja hoor, vogels lusten ook graag blauwe bessen 🙂 . Gelukkig vinden ze alleen de rijpe bessen lekker (in tegenstelling tot bijvoorbeeld aalbessen en kersen die al worden opgepeuzeld als ze nog groen zijn). Gebruik voor de bescherming uiteraard een fijnmazig net om te voorkomen dat vogels in het net verstrikt raken. En breng het net pas aan ruim na de bloei (bij de bloei moeten insecten vooral niet belemmerd worden bij het bezoek aan de bloemen en het is prima om de bessen kort voor de rijping te gaan beschermen).

Een net kun je spannen over een onderstel van palen/stokken waardoor een soort kooi ontstaat. Het nadeel van gewoon een net over je planten draperen is dat bij het verwijderen van het net je wel eens wat kleine takjes beschadigt (en het net ook).

De blauwe bessen hermetisch afgesloten, zodat er geen vogel in kan en vervolgens in het net verstrikt kan raken. Na de grote oogst halen we het net weg zodat de vogels dan de restjes nog kunnen opeten

SNOEIEN

In principe heeft de blauwe bes niet veel snoeien nodig, zeker de jongere planten niet. Hier hebben we onze struiken (variërend van anderhalf tot zeven jaar oud) nog nooit gesnoeid. Als je blauwe bessen snoeit, doe dat dan vooral pas na het tweede jaar na planten en snoei dan in januari-februari.

Zoals gezegd; als alles goed en netjes groeit hoef je in principe weinig of niet te snoeien. Wat je eventueel wel snoeit zijn:

  • afhangende takken aan de buitenkant van de struik
  • lelijke, oude en dode takken
  • takken die naar binnen groeien en andere takken daardoor kruisen.
  • te lange, hoge takken kun je met een derde inkorten
  • bij oudere planten die een mindere opbrengst gaan geven kun je verjongingssnoei toepassen: verwijder dan elk jaar 1 gesteltak (dat zijn de grote onderste basistakken waar alle andere takken op groeien), en laat daarvoor een nieuwe gesteltak groeien. Het maximum aantal gesteltakken per plant mag ongeveer 4 of 5 zijn.

Het doel van het snoeien is om licht en lucht in je struik te houden of te brengen. Zoals gezegd, we hebben zelf onze blauwe bessen nog nooit hoeven te snoeien (maar die groeien hier ook niet zo snel en groot door de toch gekunstelde en nagebootste omstandigheden in een beperkte pot/gat met turf). Ook de opbrengst zal hier nooit zo groot worden (neemt niet weg dat ik blij ben met elk blauwe bes die ik zelf kan plukken en van onze 9 struiken oogsten we in ieder geval elk jaar zoveel dat we ze wel 2 maanden volop eten en ik ook nog een paar kilo in kan vriezen).

Blauwe bessen bloesem

OVERIGE TEELTTIPS

Geef regelmatig water wanneer er een droge periode is. Breng elk jaar een goede mulchlaag aan en zorg dat je daarbij de zuurgraad op peil houdt.

Geef bij voorkeur geen kraanwater maar regenwater (in verband met de zuurgraad).

OOGSTEN EN BEWAREN

Blauwe bessen kun je wat beter en langer bewaren dan bijvoorbeeld aalbessen. Je kunt ze ook beter invriezen dan andere bessen.

Pluk blauwe bessen als ze goed rijp zijn; na het rozeblauwe stadium worden ze echt zuiver donkerblauw met een waslaag, dik en gezwollen en een beetje zacht als je er voorzichtig met duim en wijsvinger in duwt. Eet ze vooral dezelfde dag, maar als je ze voor een andere gelegenheid wilt bewaren leg ze dan uitgespreid op een koele plaats of in de koelkast; ze zijn dan nog wel een paar dagen te bewaren.

Het lekkerst zijn ze vers, maar je kunt er natuurlijk ook toetjes van maken, taarten van bakken, er jam of gelei van maken, etc. Je kunt blauwe bessen eigenlijk ook prima invriezen. Een deel van de structuur is weg maar ze zijn zeker niet 1 klomp natte vrucht zoals dat met aalbessen en aardbeien het geval is. En om die reden vries ik kleine porties in, strak en luchtdicht verpakt in plastic zakjes. Als ik dan een cake bak zoals je die hieronder ziet, kan ik prima een zakje bevroren blauwe bessen gebruiken, je verdeelt dan vooral de nog bevroren bessen over het deeg, dan blijft de vorm en sappigheid na het bakken het best bewaard.

Ik heb ook wel eens bessen koel laten ontdooien op een bordje en dan kun je zelfs de bessen voorzichtig (ze laten wat blauw sap los) nog gebruiken als verse blauwe bessen zoals je dat doet in een fruitsalade, niet helemaal optimaal maar wel bijzonder en nog steeds lekker en van eigen tuin.

Oh ja, ook dat nog…….. na de lieve bloei en mooie bedauwde bessen die ook nog eens erg lekker zijn krijg je als toetje nog een plant die een prachtige herfstkleur laat zien voor ze haar blad laat vallen voor de winterrust.

Kijk vooral ook nog even op de receptenpagina voor een aantal lekkere taarten, cakes, etc. met blauwe bseen (zoals deze Limoencake met blauwe bessen en frambozen)

Cake met frambozen, blauwe bessen en limoen
Abonneer
Laat het weten als er
guest

64 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
lilian meijs

lekker leesbare info, vol tips en mooie foto’s. Hier heb ik echt wat aan.
super dank je wel.
Heb al jaren 2 struikjes, en doen het niet zo heel goed.
Nu dit jaar een nieuwe gekocht, en ga jou tips ter harte nemen.
En dan hopelijk weer smullen van deze heerlijke bessen

Ria

Hallo Lilian,

Het allerbelangrijkste bij blauwe bessen is de grondsoort. Bij de nieuwe struik die je hebt gekocht heel veel turfgrond in het plantgat doen, dan moet het vast lukken.

Succes,
Ria

Jan van der Bij

Wat te doen als er geen regenwater is? Slootwater of een beetje rododendronmest oplossen in leidingwater?

Jan van der Bij

Gelukkig grenst onze tuin aan een ruime sloot met, nu in het voorjaar, helder water en nog weinig riet. Dat wordt weer water hijsen de komende tijd!
Bedankt voor het meedenken en een hartelijke groet uit Groningen!

Martijn

Hoi,

Mooi artikel! Wat te doen als er geen sloot in de buurt zit en de regenton opraakt zoals afgelopen zomer?
Hier in Gilze is het leidingwater namelijk extreem kalkrijk.

Grt. Martijn

Anoek

Hallo, wat weet u van koffiedik gebruiken in het geval van bosbessen? Hoe is het mogelijk om met behulp van koffiedik de pH-waarde zodanig te beïnvloeden dat de volle grond waar ik de bosbes in plant, zuurder wordt?

Anoek

* blauwe bes, excuus! Macht der supermarkt-gewoonte

Ria

Ik denk dat het beter is om de blauwe bessen te planten in turfgrond. De zakken zijn in het tuincentrum te koop, vaak heet het rhododendrongrond o.i.d.

Ria

Alexander

Hallo, ik heb een jonge blauwe bes gekocht en wil die eerst in een kuip planten, omdat mijn tuin kleigrond is.
Kan ik in de kuip in plaats van turf ook bemeste tuinaarde gebruiken? Iemand zij dat dit goede grond zou zijn voor de blauwe bes.
Of moet ik de struik toch in de kleigrond zetten en dan mengen met andere grond?

Saskia

Ik heb mijn struik nu twee jaar en hij zat vol met bloemen en toen kwamen de slakken. Ik vrees dat ik niet veel bessen overhou.

Ik zie nu nog maar een paar roze knoppen. De rest is leeg.

Julia van Lit

Hallo Diana,
zelf vries ik de aardbeien in, verspreid op ‘n bakplaat, gegarandeerd hele vruchtjes. die je na het invriezen kunt verpakken in diepvriesdoosjes.

Jolanda Satter

Goedemiddag,

Ben ook even aan het informatie aan het inwinnen over mijn blauwe bessen struik. Deze staat bij mij in een speciekuip. Lekker veel bessen zie ik en bemest ze regelmatig met kippenkorrels die wij ook in de kas bij onze bloemen doen. Gaat best goed en er groeien best wat bessen aan, maar ook van de rare lange takken met alleen maar blad. Is het dan een idee om deze in januari te snoeien? Is zo’n rare struik nu, haha. Alvast bedankt!

Rene

De takken van mijn blauwe bessenstruiken zitten vol roodbruine tot zwarte dopjes. Vermoedelijk de halve dopluis. Met mijn vingers zijn ze goed te verwijderen waarna een wit poeder vrijkomt. Eitjes?

Een hele klus om drie planten helemaal na te lopen en zo goed mogelijk alles weg te halen. Daarna met een flinke waterstraal de planten van onder en boven goed schoongemaakt.

Iemand hier ervaring mee?

Elie

Ik weet dat je van het blad van de bosbes thee kunt zetten,maar kan dit ook van het blad van de blauwe bes?
Alvast bedankt voor het antwoord

Wouter

Hoi Diana, ik kwam ergens tegen dat turf gewonnen wordt uit kwetsbare gebieden, daarom zoek ik of ‘verantwoorde turf’ of een alternatief met dezelfde (zure en luchtige) voordelen voordat ik onze blauwe bes wil poten (hoewel ie het al erg goed doet in pot) Gebruik van houtsnippers bevalt enorm inderdaad!
Dank alvast voor reactie.
Groet.

Wouter

Euh.. Het belangrijkste: heb jij tips en of ervaringen? 🙂

Wouter

Dank je wel! Ben ik weer wat wijzer.

Roos

Hoi Diana,

Wat een prachtige website heb je! Ik lees al een tijdje mee.

Nu heb ik de pink lady (roze versie) al een paar jaar staan in een pot, alleen nu voor het tweede jaar vielen de bloemen uit. Het veranderde naar donkerbruin en leek uitgedroogd. Hou maar een paar besjes over. Heb hem vorig jaar wat tuinturf bijgevoegd, en regenwater ipv kraanwater. Maar helaas viel het dit jaar dus grotendeels weer uit. Zo zonde want er zaten zoveel mooie witte bloempjes in. Wat zou ik hier het beste kunnen aanpassen voor volgend jaar?

Ria

Hallo Diana en Roos,

Hier precies hetzelfde, overdadige bloei maar daarna is het grootste gedeelte verdroogd en afgevallen . Er zitten nu een paar besjes aan, op een hand te tellen. Ik heb de Pink Lemonade twee jaar geleden geplant en nog een paar blauwe bessenstruiken ernaast die wel volop bessen hebben. Ik moet wel zeggen dat de Pink lemonade eerder in bloei stond dan die andere struiken.
Ik denk dat ik eens contact zoek met de kweker waar ik ze gekocht heb (fruitbomen.net). Ik zal jullie op de hoogte houden.
Groetjes,
Ria

Petra

Hoi Diana, Roos en Ria,

Bij een vriendin van mij precies hetzelfde probleem, maar zij heeft zeker 15 struiken bij elkaar staan. Ik weet echter niet welk ras en wij dachten allebei dat de laatste nachtvorst de oorzaak was. Mss waren er toen idd omwille van de kou nog niet voldoende bestuivers ? Gelukkig kan ze binnenkort toch oogsten, maar minder als voorgaande jaren.
Groeten,
Petra

Ria

Hallo Roos, Diana en Petra,

Ik heb contact gehad met Heiko Houweling van Fruitbomen.net. Hij weet het ook niet, maar het zou kunnen komen door nachtvorst of toch door droogte. Blauwe bessen wortelen namelijk niet diep. En hij gaf de raad om mest voor zuurminnende planten te geven en geen gedroogde koemest zoals ik ieder voorjaar doe.
De Pink Lemonade groeit bij mij goed en staat er mooi bij, dus volgend jaar nieuwe kansen.

Groetjes,
Ria

Maria

Hi Diana,

Allereerst hartelijk dank voor je geweldige website die als een encyclopedie werkt maar ook nog lekker leest. Geweldig!
Mijn vraag: die woelmuizen/ratten, heb je daar nog tips voor? Ik zit in Frankrijk waar de huizen niet met beton worden gefundeerd en mijn verbouwde schuur begint in hoog tempo te scheuren. Niet fijn! Ik heb kruisbladwolfsmelk zaden gekocht (eerste kiemen al), we hebben hier torenvalkjes, een kerkuil die op het terrein nestelt (zó leuk!), alle kanten grasvrij gemaakt maar het probleem gaat gewoon door…

Maria Wienk

Hartelijk dank, interessante oplossingen op deze site. Ik ga aan de slag!

Roos

Bedankt voor je uitgebreide reactie Diana! Ik heb naast mijn roze bes ook nog een blauwe bes staan waar wel genoeg aan zit. Die plant is een paar jaar jonger. Ik heb ze nog geen voeding gegeven, zou het daar niet aan kunnen liggen? Wel afgelopen jaar pot bijgevuld met turf. Anders maar ander ras blauwe bes proberen volgend jaar. Besjes zijn inderdaad te lekker.

chris

Hoi Hoi,

Blauwe bessen waren in de aanbieding. 1,5 kilo van opgesmikkeld in 3 dagen tijd. Ik eet al iets gezonder maar ik voel me geestelijk gewoon veel beter. Ik denk dat ik een dezer tijden het roken maar eens laat en iedere dag een halve kilo naar binnen smokkel. Ik ben gediagnosticeerd, en heb alcoholisme. Blauwe bessen werken voor mij supergoed. Vreemd verschijnsel; het is alsof ik “de realiteit” meer voor ogen heb, en mijn stemmingswisselingen zijn iets minder, ben meer stabiel en minder depri :).

Aletta Smit

Hallo!
Ik heb in de lente 2 blauwe bes struiken ( vaccinium corymbosum ) geplant . Ze groeien maar heb geen bloem of vrucht gezien… komt dit t volgend jaar? Moet ik iets doen?

En verder heb ik n zwarte bes( ribes nigrum titania) en n witte druif( vitis vinfera) bij de zwarte bes zijn ook geen vruchten wel goed gegroeid.
De druif is goed gegroeid en 1 tros druiven ..!
Kan ik iets doen..?snoeien ? Bemesten?

Ik hoor t graag!

Dankjewel alvast.

Groeten Aletta

Stephanie Slof

Hi, wat een geweldige informatie, informatie waar mensen iets aan hebben.

Mijn struik is sinds dit jaar echt gaan groeien met zijtakken, heb ook 1 trosje blauwe bessen gehad.

Nu zijn echter mijn bladeren “fel” rood, is dit normaal?

Groetjes Stephanie

Dikkie Grund

Hoi Diana

Kunnen blauwe bessen in een kas denk je ?
Ik heb een prachtige grote kas die goed te luchten is en ook genoeg beschermd wordt tegen de zon
Ik heb 2 blauwe bessen tegen de kas aan staan in cement kuipen
Dat gaat prima tot nu toe, maar dit jaar gevonden door de vogels:-(
Ik weet het , een net eroverheen, maar daar heb ik eigenlijk geen zin in
Dus ik dacht de kas zou een prima alternatief zijn , genoeg ruimte
Maar is dat niet te warm en heeft hij de insecten niet nodig om te bevruchten?
Insekten zitten ook in mijn kas hoor, bijen hommels enz, maar niet zoveel als buiten natuurlijk
Ik probeer zoveel mogelijk zonder netten, al valt dat niet mee hier met de vogels

Dank je wel alvast voor je antwoord
Groetjes Dikkie

Moes

Hoi Diana,

Wat een fijne website heb je, erg leuk en handig om alles te lezen. Klein vraagje, heb je al een honingbes (haskap) staan? Ze lijken erg op blauwe bes, echter zijn veel makkelijker als het aankomt op grond (zure grond niet nodig) en zijn ook erg winterhard (zelfs de bloemen). De struik begint in Europa aan bekendheid te winnen nu, dus was benieuwd of je er al eens één geplant had. Smaak van de bessen zit tussen blauwe bes en framboos! Groet, een beginnende moestuinierster

Dina

Hoi,

Ik lees op de site van Floron dat de Amerikaanse bosbes vaccinium corybosum, ook wel trosbosbes genoemd, een invasieve soort is die soorten verdringt in de natuurgebieden. Waarmee dit ook nadelig is voor de fauna. Ook de site van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit geeft in een factsheet hier een waarschuwing over. Waar deze struik wordt aangeplant is het risico aanwezig dat men de zaden (onder schoeisel, banden e.d.) meeneemt naar buitengebieden.

Groet,
Dina

MoMoes

Dankzij dit duidelijke artikel heb ik nu denk ik alles in huis:
– speciekuip 60L
– turf
– bessenstruik

Nu ik hem wil plaatsen ben ik toch een beetje verward, moet ik nu al de turf toedekken met takjes etc of pas na het 2e jaar?

Hopelijk kan iemand dat verduidelijken 🙂

Momoes

Heel erg bedankt voor de duidelijke en snelle reactie! Ik weet nu precies wat me te doen staat en ga direct aan de slag.

Piet

Hi Diana,
Ten eerste bedankt voor je prachtige website, zo’n enorme schat aan informatie, ik leer heel veel van je website! Ben benieuwd wat inmiddels je ervaring is met de blauwe bessen in de volle grond vs de blauwe bessen ingegraven in pot, heb je het idee dat ze allebei net zo goed groeien? Ik ben van plan 2 blauwe bessen (Duke en Bluejay) te planten in m’n tuin. Ik denk eraan ze in een pot in te graven zodat de lokale zuurtegraad beter te controleren is en dat ze minder ‘concurrentie’ hebben van andere planten in de buurt. Dus ik was benieuwd naar de lange-termijn ervaringen van jou van de in-pot-ingegraven blauwe bessen – ondervind je daar enige nadelen van en zou je dat opnieuw doen?
Vast veel dank voor je reactie!
Mvg,
Piet

Piet

Wauw, dankjewel voor je snelle reactie! Vervelend dat 2 van je blauwe bessen bijna het loodje hebben gelegd door die mol… Geen mollen hier, wel muisjes, maar die leggen geen enorme routes af ondergronds (denk ik). Ik ga nog even nadenken wat het handigste is hier – mogelijk toch in pot zodat de zuurtegraad van de grond toch wat beter te beheersen is. Blijft turf na een aantal jaar ‘luchtig’ genoeg voor blauwe bes? Of ‘zinkt’ dat in en wordt het vrij vochtig?

Tom

Duidelijke en leuke informatie.
Zelf hebben we 2 blauwbesplanten. (3 jaar geleden geplant) Vandaag heb ik ze eens bekeken en ik zie allemaal kleine rode puntjes op het blad. Sommige bladeren lijken een beetje rood of rode rand te hebben. Ik zie geen bladluis, beestjes of cocons aan de onderkant van het blad.

We hebben wel een rare week achter de rug. Afwisselend buien met zon (17°c). Zouden het brandplekjes kunnen zijn?

De plantjes stonden ook een beetje in bloei een paar weken geleden bij nachtvorst.

Ron

Zoals zovelen voor mij: hartelijk dank voor jullie informatieve website over blauwbessen.

Zelf heb ik bijna 30 jaar geleden twee plantjes in de volle zandgrond geplant. Deze zijn inmiddels uitgegroeid tot twee reusachtige grote struiken de ene nog groter dan de andere.
Door het ontstaan van nieuwe wortelscheuten zijn er ontelbare takken in die struiken ontstaan.
Ik plukte de laatste jaren soms tot 30 kg bessen van deze twee struiken. Dit jaar blijkt de opbrengst heel wat minder te zijn +/- 10 kg. De reden vermoed ik: vorstschade. De opbrengst gebruiken we voor het maken van sap, puur natuur zonder suiker. Dagelijks drinken mijn vrouw en ik daar wat van.
Bij ons in de buurt is er een bedrijf waar men via zelfpluk zijn bessen mag plukken mits betaling natuurlijk. De bessen die men daar aanbied zijn “Blue Crop”. Deze bessen zijn enorm groot ten opzichte die van ons. Spijtig dat ik het ras van de onze niet ken, ze zijn in ieder geval heel wat kleiner in diameter.
Er is wel een groot verschil in smaak tussen de onze en de Blue Crop. Blue Crop zijn smaaklozer om te eten en ook het sap kan is veel minder van smaak. Nochtans worden deze planten blijkbaar in de handel goed verkocht, waarschijnlijk omdat elke bes zoveel vruchtvlees geeft en men sneller wat gewicht opbrengst heeft tijdens het plukken. In de warenhuizen worden ook grote bessen aangeboden waarschijnlijk zijn dat ook de Blue Crop bessen. De smaak van deze bessen is ook smaaklozer.

Daarom nu mijn vraag in hetzelfde bedrijf kan men vele soorten rassen blauwbessen aankopen. Kunt u mij een ras aanraden dat goed van smaak is om te eten en het sap ervan te drinken, de grootte van de bes is minder belangrijk? Ik zou graag enkele nieuwe planten willen aanplanten.

Alvast dank.

Anneke V

Hoi!! Wat leer ik een hoop van je!! Super!!
Even over de blauwe bessen…. Dus als ik je goed begrijp is een Amerikaanse bosbes ook gewoon een blauwe bes?

Richard Bezemer

Beste Diana,

ik heb een mooie grote blauwebes blue crop in een kuip staan.
Moet ik deze voor de winter binnen zetten? en moet ik hem de winter door water geefen denkt u?

Alvast bedankt voor je antewoord.
Vrgr Richard

sander

je zegt dat je een bio tuin hebt maar je gebruikt wel heel veel turf en dat is extreem vervuilend! misschien een milieuvriendelijk alternatief zoeken? want op deze manier maak je de natuur alleen maar kapot in plaats van ze te helpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief