Amandel
De Latijnse naam voor de Amandel is Prunus dulcis. Die naam Prunus verklaard ook gelijk de korte maar prachtige en overdadige bloei in het voorjaar (zoals bijna alle Prunussoorten – denk aan pruimen, kersen en sierkersen – dat doen). Ze zou zeker niet misstaan in een siertuin; door die zachtroze bloei aan de dan nog kale takken in april, het groene blad in de zomer en de vruchten in het najaar.
Ze is een bladverliezende boom of struik die wel 5 tot 7 meter hoog kan worden. Als boom staat ze op een stam van ongeveer een meter hoog, als struik komen er meerdere takken uit de grond.
De amandelboom zelf is winterhard, maar ze bloeit eind maart/april en dus moet je oppassen voor koude nachten want vorstschade aan de bloemen heeft uiteraard negatieve gevolgen voor de oogst. De bloemen worden bestoven door insecten.
BODEM / BEMESTING
Amandelboompjes groeien graag in een neutrale of iets kalkrijke grond. Op zuurdere gronden zul je dus de grond moeten verrijken met compost en elk jaar in de winter wat kalk moeten strooien. Zelf geven we trouwens ook op onze kalkrijke kleigrond eens in de 3 jaar wat kalk (omdat de grond langzaam maar zeker verzuurt door het gebruik van verse mest, potgrond, etc..
Amandelen willen graag een goede humeuze en warme grond; vochtig maar niet nat, en goed doorlatend. Als je een amandelboom plant gooi je in het plantgat bij voorkeur een mengsel van tuingrond (die je net heb uitgespit) en potgrond, of aanplantgrond. Ik heb er eens een pagina over geschreven: Het planten van een fruitboom
Door het jaarlijks toevoegen van compost verhoog je het humusgehalte. En uiteraard heeft ze ook voeding nodig. Vooral niet teveel stikstof want dat zorgt voor veel groei en blad maar weinig noten. Zelf geven we vlak voor de bloei wat koemestkorrels (voor de groei) en wat kali (voor de vruchtzetting) of wat samengestelde organische meststof (daar zitten beide elementen al in plus fosfor).
PLANTEN / RASSEN
Het meest bekende en meest verkochte ras is Robijn. Er zijn nog wel andere rassen maar die zijn nog heel lastig te vinden en moeten vaak vanuit het buitenland worden geïmporteerd. Van één boom haal je na een aantal jaar zeker al een leuke opbrengst maar mocht je meerdere bomen willen zetten, houd dan een plantafstand van zo’n 4 tot 5 meter aan.
Plant haar in de wintermaanden, wanneer ze zonder blad en in rust is, bij voorkeur in november want dan is de grond nog wat warm van de herfst – en wacht anders tot eind februari (indien mogelijk). Zoek vooral een warme, zonnige en beschutte standplaats voor haar; ze houdt van warmte en kan niet zo goed tegen koude stevige wind (is onze ervaring hier, dichtbij de kust).
Plant de boom of struik in een groot gat dat je gevuld hebt met rijpe compost of anders potgrond (in ieder geval niet in bemeste tuinaarde of verse mest of compost want dan kunnen wortels beschadigen/verbranden). Plant haar niet als er snel daarna een vorstperiode wordt verwacht.
BESCHERMING
Je hoeft de oogst niet te beschermen want vogels eten de amandelen niet. Maar pas dus wel op voor nachtvorst tijdens de bloei in de lente. Je kunt ter bescherming wat vliesdoek over de boom draperen wanneer er nog echte nachtvorst verwacht wordt.
SNOEIEN
Een amandel is een krachtig groeiende boom of struik. De takken hebben sterk de neiging om recht naar boven te groeien (niet erg maar op een gegeven moment wordt ze dan toch wel erg hoog). Een amandel snoei je juist niet in de wintermaanden (zoals je dan wel appels en peren kunt snoeien). Je snoeit alle soorten steenfruit (zoals een amandel maar ook pruim, perzik, etc.) in de nazomer, direct na de oogst. Dat heeft een groot voordeel; je kunt zien waar de vruchten/noten hangen en je snoei daar dus op aanpassen. Snoei al te lange en hoge takken tot op 1/3 terug, plus uiteraard de gebroken, dode, zieke of kruisende takken. En aangezien je de vruchten ziet hangen kun je eventueel niet dragen takken of terugsnoeien of inkorten.
OVERIGE TEELTTIPS
Veel extra bijzonderheden zijn er niet, je kunt onder de boom wat mulchen: dat houdt de groei van onkruid tegen en het houdt in droge periodes het vocht wat langer vast in de bodem. In echt droge weken zul je water moeten geven, maar ik moet zeggen dat dat op onze vochtvasthoudende kleigrond nog niet vaak nodig is geweest, wellicht op zandgrond wel.
OOGST / BEWAREN
Zo rond eind september zie je de dikke groene vruchten barsten (zie foto). Eerder hoef je ze echt niet te plukken; de dichte vruchten zijn met geen mogelijkheid open te krijgen, en als het wel lukt zijn de noten gewoon nog niet lekker.
Wacht vooral tot de vrucht helemaal open is gesprongen, nog verder dan op de foto, je kunt de noot dan zo uit de vrucht pakken. Als je te lang wacht kunnen de noten uit de vruchten vallen en met amandelen (niet erg hoor, dan raap je ze gewoon op, maar amandelen zijn niet zo groot als bijvoorbeeld walnoten en dat is wat lastiger zoeken en rapen. Zelf controleer ik dus liever elke paar dagen even wel noten rijp zijn om geoogst te worden.
Spreid de noten op een krant of in een bak uit, en laat ze zo een week of 2-3 drogen, op een droge warme plaats. Je kunt dan de amandelen kraken en rauw opeten. maar je kunt ze ook roosteren in een droge koekenpan.
Dat klinkt makkelijker dan het is. De noten zijn zo hard dat ik er wel eens een notenkraker op gebroken heb :-). De amandelen zijn ook iets minder dik dan amandelen uit de winkel en ze hebben een klein bittertje. Maar toch erg lekker, en het is erg leuk om je eigen amandelen te telen en te oogsten.
De noten bevatten een bruine schil die niet iedereen lekker vindt. Ik eet of verwerk ze met schil maar mocht je de echte ‘blanke’ amandelen willen zul je de amandelen even moeten blancheren in wat kokend water. Na een paar minuten blancheren en afkoelen in koud water kun je de bruine velletjes er makkelijker af halen.
Je kunt de noten (in velletje en schil) zeker nog een half jaar bewaren (droog, donker en vrij koel).
Hallo Diana,
Ik heb een amandel gezaaid in een pot 2 jaar geleden en nu is het een lange tak geworden.
Vraag: moet ik hem snoeien? En kan hij in de pot blijven of moet hij in de volle grond?
Groeten, Dittie
Hallo Dittie,
Ik heb geen ervaring met het zelf opkweken van een amandelboom. Het schijnt heel moeilijk te zijn want de bomen worden heel groot, zijn niet goed winterhard, moeten eigenlijk op een goede onderstam geënt worden, komen niet soortecht terug uit zaden,. etc. Ik heb even voor je gegoogeld en vond op het moestuinforum een draad waarbij je van pagina 1 kunt lezen hoe mensen ze zaaien en later hoe de stekken worden verzorgd en later de struikjes/bomen eruit zien. Ik hoop dat je daar de informatie kunt vinden die je zoekt! : https://www.moestuinforum.nl/amandelpitten-t1014.html
groetjes,
Diana
Dag Dittie,
Leuk idee, maar ik denk persoonlijk dat je beter een geënte boom kunt kopen. Weet ook dat een amandelboom in Nl of Be weinig kans heeft tot slagen. De bloesem is één van de vroegste (rond maart) net vóór de abrikozen. De kans op een nachtvorst is dan nog vrij groot. Grt Carine
Ik heb hier een amandelboom staan die ieder jaar een behoorlijke oogst geeft. Hij staat hier al een jaar of acht en heeft al best wat lage temperaturen overleefd zonder enige bescherming. Hij groeit behoorlijk hard en ik snoei hem ieder jaar flink terug. Dus blijkbaar kan het wel in Nederland?
Dag Elsje,
De amandelboom kan best lage temperaturen aan hoor., toch zeker tot -20graden. Dit is niet wat ik bedoelde. De bloesem is normalerwijze vrij vroeg en als het op dat moment nog eens wat vriest, zal de bloesem bevriezen en heb je geen amandelen. Als je elk jaar behoorlijk wat amandelen hebt, is dit leuk meegenomen voor jou, maar het hangt toch van het weer af. Nu zijn er ook soorten die een latere bloesem hebben, zodat je meer kans op slagen hebt, bv. Prunus amygdalus ‘Ferragnes’ .
Groetjes Carine
Dag Esje
ik ben op zoek naar een paar takjes van een bloeiende amandelboom en naar een paar stadium van de vruchten om in een kunstwerk te verwerken.
Kunt u mij daar aan helpen of weet u iemand?
Ik hoor graag van u
Met vriendelijke groet
Henk Dekker
Atelier Art of Silence
Dag Esje
Mijn naam is Henk Dekker
Ik ben op zoek naar een paar takjes van de amandelboom in bloei.
Voor een werkstuk.
Is het mogelijk dat ik een paar takjes van je bloeiende amandelboom mag snoeien?
Mijn Mob. nr. Is 06 57 88 68 57
Ik hoor graag van je.
Met vr. Groet
Henk Dekker
Beeldend kunstenaar.
hallo
ik heb sinds vorig jaar een Prunus dulcis ‘Robijn’. Graag zou ik binnen enkele jaren gebruik willen maken van de schaduw van deze boom om er een schaduwtuintje te maken (wat oorspronkelijk niet de bedoeling was. Nu lees ik dat deze smal naar boven groeit, wat doe ik best om toch een mooie kroon te krijgen.
Hallo Kathleen,
Als je wilt dat de takken breeduit groeien snoei je altijd op naar buiten gerichte knoppen. En eventueel kun je ook nog helpen door een touw om een tak te binden en die aan een paaltje naast de boom te binden, zodanig dat je de takken wat uitbuigt. Uiteraard kan dit alleen met jonge takken die nog iets buigzaam zijn. Google even op ’takken uitbuigen’ voor meer informatie en foto’s.
groetjes,
Diana
Er zijn vlak na de bloei heel veel amandelen gevallen n’a een harde storm, kan ik die oprapen en laten drogen?? Rijpen ze ook zonder aan de boom te hangen? Rosette
Dag Rosette,
Ik vrees van niet. Gewoon laten composteren zou ik zeggen.
Grt carine
Mijn amandelboompje heeft nog nooit geen vrucht gegeven staat nu al 20 jaar in de tuin.
Er beginnen nu ook een ander soort bladeren aan te groeien,wil toch zo graag eens dat er nu eindelijk amandelen aan komen
Hallo Wil,
Ik vermoed dat je een Prunus triloba hebt. Die wordt amandelboompje genoemd, heel verwarrend eigenlijk want er komen geen amandelen aan. Het is een sierboompje, meestal op stam. Voor echte amandelen moet je een Prunus dulcis hebben.
Groet,
Ria
Ik heb nu 2 jaar een kleine amandelboom en ze heeft vorig jaar best veel noten gegeven. Nu groeien er dikke rode bladeren aan een groen blad. Ze lijken op donkerrode bloemen. Ik weet niet of ik hier een foto kan plaatsen. Maar moet ik dat aan dd boom laten zitten of moet ik ze eraf halen
Hallo Corry,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, ik ben maar een hobbyist en heb geen verstand van ziekten en plagen.
Misschien kun je googelen op wat je aan de boom ziet, en dan bij voorkeur in de Engelse taal, dat geeft altijd meer resultaten. Het klinkt bijna een beetje als bloedblaarluis maar voor zoverf ik weet komt die niet voor bij amandelbomen. Ik heb even voor je gegoogeld en dan vind ik bijvoorbeeld dit: Leaf Curl of peaches, nectarines and almonds
Ik hoop dat je via die weg kunt achterhalen wat het is!
Diana
Fantastische webste, ik kom er regelmatig op. Hiervoor dank!
Wat betreft de amandelboom, ik heb er 3 of liever had, 1 lijkt nog maar gezond te zijn. De krulziekye komt ook bij mij amgs en ik verwijder dan die bladeren.
Maar de andere 2 hadden dit jaar veel dode takken, en lijken op sterven te zijn. Maar nu zag ik dat naast de stam een soort struik opkwam (toevallig bij de 2 stervenden die op grote afstand van elkaar staan) Ik was benieuwd of iemand dot herkemde, en weet of dat te maken heeft met de stervende amandelboom.
Fleur, ik denk dat dat een scheut is uit de onderstam waar de amandelboom op geent is. Die onderstam leeft dus nog maar daar heb je niets aan, d.w.z. daar komen geen amandelen aan.
Ria
Ik wil een amandelboompje van nu 4 jaar oud gaan verhuizen naar een andere tuin.
Wat is het beste seizoen?ik lees verschillende dingen.
Hallo Iris,
Het beste seizoen voor het verzetten van een amandelboom is de herfst. Je moet wachten tot ze al haar blad heeft verloren want pas dan is ze in winterrust. Maar dan verzet je haar het beste als je goed naar het weerbericht kijkt, er geen nachtvorst komt en het bij voorkeur een regenachtige week is. Als wij zelf een fruitboom moeten verzetten doen we dan bij voorkeur rond eind november maar december of januari mag ook (mits met de juiste weersomstandigheden). Vanaf februari kan heel langzaam de sapstroom alweer op gang komen, zeker met in en zachte winter.
Als je het boompje gaat verzetten: steek het ruim uit en probeer het met een zo groot mogelijke kluit (en dus wortels) uit de grond te halen. Zorg alvast dat je op de nieuwe plek een nieuw en nog groter gat hebt gegraven en vul dat langs de randen met potgrond of aanplantgrond (geen bemeste tuinaarde!) zodat het boompje in goede grond wordt geplant. Zet het boompje in de grond en vul verder op met een mengsel van de grond die daar al lag en de potgrond of aanplantgrond. Geef direct en ruim water (2 gieters vol) zodat de grond langs en rond de kleinste worteltjes kan spoelen. Als het de periode niet af en toe regent zul je wellicht nog een paar keer water moeten geven.
groetjes,
Diana
Wij brachten een amandelboompje mee uit Spanje. Hij staat nu het tweede jaar in de tuin maar draagt geen vruchten, is wel al heel flink gegroeid
Wat zou het uitblijven van vruchten kunnen verklaren?
mvg
G. Kemps
Hallo Godelieve,
Ik weet niet welk ras je hebt, het zou kunnen zijn dat dat ras minder geschikt is voor de teelt in Nederland want amandelen houden van warmte (de boom kan dan winterhard zijn maar de bloei te vroeg of het seizoen tekort). Het kan dan misschien ook nog zo zijn dat je een amandel hebt die kruisbestuiving nodig heeft want er zijn zelfbestuivende rassen en rassen die kruisbestuiving nodig hebben. Je schrijft niet of ze wel heeft gebloeid: als ze niet heeft gebloeid is het boompje misschien nog te jong en moet ze dus inderdaad eerst groeien voor ze daaraan begint. Als ze wel heeft gebloeid dan is de kans groot dat ze dat in maart heeft gedaan, in een tijd dat er misschien nog nachtvorst is geweest waardoor er geen vruchtzetting is geweest, of er te weinig insecten in je tuin waren of er dus geen kruisbestuiving mogelijk is door het ontbreken van andere amandelbomen.
groetjes,
Diana
Hallo, Ik vraag me af of de amandelboom een diepwortelende boom is of breedwortelend. Rondom ligt er terras, kan dit problemen geven? Dan voor je advies, Sofie
Hallo Sofie,
Amandelbomen maken zowel diep als horizontale wortels, zo kunnen ze in meerdere omstandigheden (zoals vorst en droogte) vocht en voeding opnemen. Ik vond hier een leuke en handige uitleg (pdf): Root & Rhizosphere
groetjes,
Diana
Dank voor je snelle reactie!
Hoi
Mijn amandelboom heeft in het voorjaar altijd gekrulde bladeren. Boom is daarna wel weer goed maar heeft iets te maken met weerstand. Iemand een idee hoe deze te verhogen. Heb een keer iets gelezen over extra iets toevoegen aan bodem.
Maar kan het niet meer terugvinden. Graag tips
Hallo Carolina,
Het klinkt als krulziekte, die komt voor bij perzikbomen maar soms ook bij amandelbomen.
Kijk voorals ok deze pagina voor meer informatie: Houtwal over krulziekte
groetjes,
Diana
Ivm wat je las over beendermeel, ik denk dat het gewoon een alternatieve vorm van kalk toevoegen is. Beenderen bevatten ook kalk… 🙂
Groet,
S
Hallo Serafien,
Botten bevatten veel meer dan alleen kalk (onder andere mineralen).
Kalk bevat Calcium, en soms ook wat Magnesium (afhankelijk van de soort kalk en het merk).
Beendermeel bevat vooral veel Fosfor, en daarnaast inderdaad ook Calcium, en ook wat stikstof.
Maar kalk is geen meststof (zoals stikstof, fosfor en kali), Fosfor zorgt onder andere voor een goede wortelontwikkeling, voor een rijke bloei/goede knopontwikkeling en voor het rijpen van vruchten en zaden. Kalk zorgt vooral voor een lagere zuurgraad = hogere pH.
groetjes,
Diana
Mijn amandelboompje heeft voor het eerst vruchten. De laatste maand (juni) zijn echter veel vruchten ingedroogd en afgevallen.
Heb ik te weinig of te veel water gegeven?
Is dit “normaal” zoals bij kersen (sommigen worden gewoon niet rijp) of moet ik ergens op letten?
Bij voorbaat dank,
jasper
Hallo Jasper,
Ik vrees dat ik geen verstand van ziekten en plagen heb en zelf als hobbyist ook op zoek moet gaan naar mogelijke oorzaken. Ik heb even voor je gegoogeld (op ‘Almond tree dropping fruit” want je vindt altijd veel meer informatie als je in de Engelse taal zoekt) en zie dan verschillende mogelijke oorzaken (zoals natuurlijke uitdunning, een stoornis in opname van koolhydraten door de boom, droogte, etc.). Kijk bijvoorbeeld even op deze pagina met uitleg (maar het is goed om ook nog even verder te googelen op de Engelse termen): Fusion360AG
groetjes,
Diana
Top! Ik was inderdaad aan het googelen geslagen en zo op deze site terecht gekomen. Bedankt voor de link en de hulp!
Hallo Diana,
Ik wil ook graag twee amandel bomen planten, maar ben bang voor voorjaarsvorst. Heb jij elk jaar oogst of is het echt iets waarbij je geluk moet hebben?
groet, Richard
Hallo Richard,
Ik heb het meest bekende ras, Robijn, gehad en die boom later eens weggegeven (omdat we de platte en wat bittere amandelen niet heel erg lekker vonden). Die boom staat al jaren bij onze tuinbuurman en hij is er blij mee; kan vrijwel elk jaar amandelen oogsten en hij vindt ze wel lekker. Helaas werd dit jaar een groot deel van de oogst verwoest door halsbandparkieten die de bloesems voor de vorming van de noten vernietigden, heel vreemd.
Ik heb zelf vorig jaar een amandel gekocht, een Lauranne, maar die heeft nog niet gebloeid. Ik heb de boom voor de kas geplant, ze staat daardoor in de zon, met de kas in haar rug waardoor ze in de vroege lente (hopelijk) wat meer warmte krijgt als de zon de kas opwarmt.
Uiteindelijk is het ras belangrijk; een wat later bloeiende ras is altijd aan te raden als het om vorst gaat. Daarnaast natuurlijk standplaats, en je kunt ook nog nadenken over eventuele bescherming tijdens de bloei (bijvoorbeeld met vliesdoek). Wij wonen 18 kilometer van zee in Zuid-Holland, ook dat scheelt natuurlijk, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een tuin in Friesland of Drenthe.
Ik kan je van harte aanbevelen om ook even op de website van Wind in de Wilgen te kijken, daar vind je meer informatie over rassen, winterhardheid, etc.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Bedankt voor je tips. Ik heb het ras Papierski en ik ga Lauranne erbij kopen, ook hoor ik dat Lauranne redelijk resistent is tegen monilla. Ik heb niet echt de gelegenheid om ze bescherming te bieden omdat we in het open veld wonen. Zelfs mijn fruitbomen breken die wind niet. Heb wat Chinese kastanjes geplant, die zullen misschien voor wat beschutting zorgen als ze groter zijn. We zullen zien.
Groet, Richard