Feuilleton
En dit is dan deel 2 van het feuilleton “hoe irriteer ik me mateloos aan een flinke hoeveelheid stro”.
En Ruud was vrijdag zo vrolijk. Had vast ook iets met het mooie weer te maken. Ruud maakte een hekwerk voor de kolen. Ik haalde na het verspenen en zaaien zo links en rechts wat onkruidjes uit het stro. Ruud grapte “Je moet wat je eruit haalt wel weer teruggeven aan het stro hè”.
Het was een leuke dag, nuttig want veel gedaan. Heerlijk warm, de hele dag buiten in t-shirt. En in vrolijke vrede afgesloten met een pilsje en glas wijn op het zonnige terras op de volkstuin.
Maar dat kan dus in één dag zomaar omslaan. Gisteren was bewolkt, regenachtig, koud, en met windkracht 6. En Ruud irriteerde zich, er was wat stro op het hoofdpad gewaaid. Driftig ging hij een riek pakken (alsof het een heel pak was in plaats van een flinke hand vol) en het stro weer helemaal terug op z’n plaats brengen (volgens mij verder weg dan waar het eigenlijk vandaan kwam, maar ik heb niks gezegd, voelde de bui al hangen).
En we besloten een stuk tuin schoon te maken. Op de foto zie je de rand langs de sloot waar wat fruitbomen in leivorm staan. Het stro ligt er al vanaf november, en er is sindsdien nog niet 1 keer gewied. En wieden is ook een groot woord. Ik was hier in een kwartier klaar mee.
En ik heb het gedaan zoals het hoort, onkruid dat niet bloeit en geen extra groot blad heeft weer als mulch teruggeven aan de tuin. En dan natuurlijk op een veilige manier, met de wortels zonder al te veel grond zo veel mogelijk ondersteboven (als ‘benen’ in de lucht) zodat ze niet de kans krijgen om weer in de grond vast te groeien, maar zullen verdorren en zelf ook weer op zullen gaan in het stro. Groot blad en bloeiende soorten (om zaadvorming te voorkomen) gaan weg.
En dit is dan het resultaat. Ik dacht, ik maak Ruud blij en meld dat ik klaar ben, zoveel sneller dan vroeger (waarbij ik altijd al minimaal een half uur nodig had om al die kleine plukjes vogelmuur, herderstasjes en straatgrasjes te verwijderen). Ruud kwam gelijk kijken. “Nou, ik zie geen verschil met hiervoor”. Jammer. “Het groeit zo weer vast”. Ik heb dat wat ik zojuist schreef over het ondersteboven leggen van onkruid, etc. nog een soort van geprobeerd uit te leggen. De boodschap kwam niet aan, denk ik.
Ik gaf het op, ben verder gegaan in de kas, zaailingen water geven, nog wat eenjarige bloemen verspenen, potten buiten zetten. Toen ik door het glas van de kas naar buiten keek zag ik Ruud, op z’n knieën ook een stukje schoonmaken, ongetwijfeld op zijn eigen manier, met schrepel en afvalemmer. En dat is ook goed.
We hebben het er verder niet meer over gehad. Want toen ging zomaar later in de middag de zon schijnen. Woensdag gaan we weer naar de tuin. Ik hoop op mooi weer, want dat helpt wel bij de acceptatie van het stro, denk ik, hoop ik.
Hoi Diana,
Woensdag mooi weer moet wel lukken geloof ik. Het zou 22 graden worden!!
Lex
Hallo Diana,
Ik heb 2 potten gekocht, maar ik weet niet zeker waar ze voor dienen.
Zou je me kunnen helpen?
Mvrgr, Jan
Hallo Jan,
Ik ken de potten niet, maar volgens mij zijn het bleekpotten.
Het gaatje bovenaan is voor lucht zodat het niet gaat smetten. Een deksel heeft eigenlijk alleen als nut om te kijken.
Omdat de openingen bij deze potten zo klein zijn zou een deksel(tje) geen nut hebben, je kunt er toch niet door kijken hoe groot de rabarber, bleekselderij, kardoen of wat dan ook al is.
In dit geval moet je de hele pot even optillen. En dat is niet echt logisch/handig, maar iets anders kan ik niet verzinnen.
Ik zal de foto nog even in mijn laatste tuindagboek, bij de reacties plaatsen. Wellicht hebben andere mensen er een andere mening over.
Foto:
Het zijn hoe dan ook echt prachtige potten, koester ze, of je ze nu wel of niet gebruikt!
Als iemand een ander idee heeft dan ik of de potten kent, dan ben ik erg benieuwd!
Diana
Ze lijken op bleekpotten voor rabarber (ik heb er nu een emmer met gaatjes overheen staan bij één rabarberplant).
Hallo Hannah,
Ja, ik denk het ook.
Maar dan wel extra mooie, met die versierde randjes.
Enige onhandige is dat er geen deksel op zit waar je kunt kijken hoe ver de rabarber (of bleekselderij of kardoen of wat dan ook) al is gegroeid, maar dat je altijd de hele pot even weg moet halen (en als de planten als flink zijn gegroeid zal het lastiger zijn ze terug te zetten).
groetjes,
Diana
Hallo Diana en Hannah,
Ik krijg ook steeds meer de indruk dat het bleekpotten zijn. Ik vraag aan Jan en Alleman of zij de potten herkennen, maar tot nu toe is bleekpot de enigste serieuze optie.
Het optillen om te kijken hoe de rabarber groeit is inderdaad lastig, want ze zijn best zwaar.
Ik heb ze gekocht van iemand die ze omgekeerd een stukje in de grond ingegraven had en er dan gebruikte als bloempot.
Groetjes, Jan
Groetjes, Jan
Hou het stro vol Diana, de voordelen wegen echt op tegen de nadelen. Wij willen het liefst altijd alles “netjes” hebben in onze tuin, maar neem het wegwaaien en rommelige door bijv de vogels op de koop toe. Het is echt zoveel beter voor de bodem en tegen onkruid. In de natuur is ook alles zoals t komt en daar is het bodemleven heel rijk. Ik doe het sinds anderhalf jaar ook in mijn (grote!) tuin (zowel bloemen als kleine moestuin, zonder kas) en ben heel blij dat ik op deze wijze ben gaan tuinieren. Langzaam aan zie ik aan alle kanten dat de bodem er erg op vooruit gaat. Ik gebruik ook totaal geen mest of bestrijdingsmiddelen, maar probeer alles op natuurlijke wijze te lijf te gaan. En het wordt steeds mooier in mijn tuin.
Groetjes,
Marian
Hallo Diana en Marian,
Mag ik misschien vragen hoe jullie aan die hoeveelheden stro komen? Die kleine zakjes die je bij de dierenwinkel kan kopen voor de cavia zetten ook geen zoden aan de dijk. En die zitten ook nog eens vol onkruidzaden. Halen jullie ergens balen vandaan? Of laten jullie die bezorgen? Ik wil namelijk ook graag op deze manier gaan tuinieren.
Alvast bedankt.
Groetjes,
Angelika
Hallo Angelika,
Ik denk dat je bij de dierenwinkel vooral hooi koopt, geen idee hoe dat werkt of zit met onkruid. Maar in ons stro zit ook onkruidzaden hoor, maar dan dus alleen van het tarwe of ander graan dat voor het stro is gebruikt/geoogst. En dat is heel gemakkelijk onkruid, zit heel los in de grond, kan ik er met 1 hand uithalen en leg ik vervolgens weer op het stro, om te verdorren en ook weer ‘stro’ te worden. In de winter eten muizen en vogels het ook nog eens op, eten voor hen, en wij zijn er blij mee :-).
Wij hebben samen met 2 tuinvrienden (die op hetzelfde complex tuinieren) voor 40 euro een grote baal stro gekocht; dat zijn geperste plakken stro zoals je ze bij een manege kunt kopen. De hele baal was zo ongeveer 250 cm breed, 1 meter diep en meter hoog. En daar hebben we dus samen (2 tuinen, die van ons 450 m2 en die van onze vrienden 350 m2) bijna alles van kunnen bedekken. We hebben de baal stro bij een manege dichtbij gekocht en de eigenaar was zo aardig om de baal met de tractor even langs te brengen en binnen het hek van de vereniging te storten. Dus voor 20 euro had ik zoveel stro dat in een winkel heel veel duurder zou zijn (denk ik).
Als je geen manege in de buurt hebt zag ik dat je ook via internet strobalen kunt bestellen. Wat dat kost durf ik niet te zeggen, en of ze ook zullen bezorgen hangt natuurlijk van het bedrijf af.
Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt!
Diana
Wij hebben stro gewoon bij een boer in de buurt gehaald. Er blijken twee geperste strobalen (niet de afmetingen van Diana he!) achterin de auto te passen 🙂 Het is tarwestro en ik heb er de helft van onze tuin mee bedekt (ca. 70 m2 denk ik). Kostte 4 euro per baal. En inderdaad veeeeele malen goedkoper dan zo’n zakje in de dierenwinkel!
Tip: sommige (oudere) tuinders houden thuis kippen of konijnen, daar gebruiken ze ook stro voor en dan hebben ze vaak goede adresjes. Deze kleinveehouders herken je op de tuin aan het veelvuldig gebruik van de oranje en blauwe nylon sluitkoorden van de strobalen 🙂
Hallo Diana en Christa,
Dank voor jullie reacties. Ik zal hier ook eens rondneuzen bij maneges en boerderijen. Die zijn hier wel in de buurt.
Groetjes,
Angelika
Hallo Diana,
Met bewondering lees ik alles op je website en ben vooral verbaasd over al het sto. Ik heb maar een moestuintje van 40 m2 op pure zandgrond. Ik gebruik alleen stro bij de aardbeien. Maar uit een vorige reactie begrijp ik waarom je het doet. Maar hoe doe je dat na het zaaien van b.v. radijsjes, wortelen en ander zaaigoed? Laat je de rijtjes vrij van stro en leg je het er later neer. Hebben die jonge tere zaailingen geen moeite om door het stro te komen?
Hallo Maureen,
Bij het zaaien van worteltjes, radijsjes, pastinaken, etc. veeg ik een reep gronde strovrij. En daar zaai ik dan en dat blijft bloot (grond) tot de zaailingen groot genoeg zijn, dan gaat het stro weer terug, langs de zaailingen. Maar verder zaai ik zoveel mogelijk voor, en de zaailingen plant ik strovrij gemaakte rondjes vollegrond.
Voor alle duidelijkheid nog even de redenen van alle bedekkingen met stro (maar dat is eigenlijk net als bij aardbeien): minder onkruid, houdt vocht vast, verbetert het bodemleven, etc..
groetjes,
Diana
Vol bewondering lees ik door je website. Ik heb nog niet alles gelezen en er staat zoveel dat ik wat moeite heb om alles in me op te nemen en bruikbaar te maken voor mijn kleine moestuin van 40 m2. Maar wat geeft het me een inspiratie. Bij alles wat ik lees en bij het zien van de foto’s heb ik één ding waarbij ik me van alles afvraag. Sto! Waarom ligt er overal zoveel sto? Gebruik je dit alleen op braakliggend grond? En hoe doe je dat na het zaaien. Hebben de jonge plantjes geen moeite om door het stro te komen, of haal je het stro weg na het zaaien? In mijn tuintje, op pure zandgrond, gebruik ik alleen stro bij de aardbeien. En bij het lezen van je website vraag ik me steeds vaker af, waarom en is het voor mijn tuintje ook beter?
Hallo Maureen,
Ik zie in mijn administratie op de website 2 keer je berichtje, de ene keer iets anders dan de andere keer. Over het zaaien had ik in je vorige bericht al antwoord gegeven, vandaar nu hier dan de rest van mijn antwoord :-).
Dankjewel voor je aardige woorden!
Het stro ligt hier zeker niet op braakliggend terrein, het ligt eigenlijk bijna overal, tussen fruitbomen, in 2 van de 3 kassen, tussen de aardappelen. etc..
Of het beter is voor jouw grond durf ik niet te zeggen. Want ik heb (op onze vette klei) ruim 20 jaar op gewoon blote grond getuinierd, dit is het eerste jaar dat ik dit eens probeer. Ik ben zelf nog erg benieuwd hoe het dit jaar gaat lopen. En dan nog denk ik dat er niet 1 manier van tuinieren is, en dat iedereen vooral mag tuinieren zoals hij/zij zelf wil, en van elke methode kan gebruiken wat men handig vindt.
Het tuinieren met stro of anderszins bedekte grond hoort een beetje bij ‘Natuurlijk tuinieren’ en bij ‘Permacultuur”. Als je op die termen googled vind je meer informatie en ervaringen van andere mensen.
Misschien is het leuk om het dit jaar een beetje in mijn tuindagboek te volgen. Of om zelf een stukje naast je aardbeien ook te bedekken, en zelf te ervaren wat je er handig of juist niet handig aan vindt.
Ik ben er zelf in ieder geval tot nu toe best behoorlijk positief over. Nadelen tot nu toe; het kost wat meer tijd om iets te zaaien of te planten, er zijn wat meer slakken (maar dat kan ook door de zachte winter komen, dat kan ik niet in 1 losstaand jaar vaststellen), en het waait wel eens wat weg (of de vogels halen het wat overhoop, omdat eronder natuurlijk vanalles schuilt en leeft).
Voordelen: hetzelfde feit dat vogels er eten onder kunnen vinden, het houdt tot nu toe ook wel echt veel onkruid tegen (maar de echte lente moet nog beginnen), de grond onder het stro is bijna zwart van kleur en er leven veel meer nuttige wormen, etc. dan vroeger op de naakte grond.
En verder gaan we het maar ervaren dit jaar :-).
Is het geweldig, dan volgend jaar weer. Is het niks, dan mag het stro komend najaar op de composthoop.
groetjes,
Diana
Wat super dat je toch zo vaak uitgebreid antwoord geeft! Is fijn om te lezen.
Hallo Diana en Maureen, ik wil even reageren op het feit dat Maureen op zandgrond tuiniert en haar vraag over de werking van stro. Wij tuinieren op de Hondsrug ( het lijkt soms wel stuifzand) ik heb twee bedden omrand met planken en op die bedden stro , voordeel = de grond blijft onder het stro mooi en vochtig hoef nooit te gieten, als ik het stro opzij schuif zie ik de wormen bezig het stro in de grond te trekken en te verwerken. In de rest van de tuin zie je niet zoveel wormen . Door de omranding blijft het stro op z,n plaats maar gaan slakken tegen die rand zitten daarvoor heb ik bekertjes bier daar ingegraven net als Diana trek je eventueel onkruid/tarwe sprietjes er heel gemakkelijk uit
Ik hoop dat je er wat aan hebt vr.gr. Simone
Hallo Simone en Diana,
Bedankt voor jullie reacties. Ik denk dat ik ook meer stro ga gebruiken. En die tip van de planken die Simone heeft zou ik heel goed kunnen toepassen. Dan is het voor onze dochter ook duidelijker waar ze wel en niet mag lopen. Want gister stieffelde ze met haar maatje 22 door de net gezaaide snijbiet.
Groetjes, Maureen
Hallo Simone,
Dankjewel voor het meedenken en het delen van je ervaring!
Diana
Hoi Diana.
Je zult wel blij zijn dus met de goede weersvoorspelling van de komende tijd 🙂
Uit nieuwschierigheid vraag ik me af hoe het met je zoete aardappels gaan? 🙂
Bij mij helaas een paar op de kop, maar heb er 2 die het fantastisch doen. De grootste doe ik maar binnenkort in de grond, ik krijg het idee dat Hie nu wel behoefte heeft aan wat voeding. 🙂
Iedergeval hoop dat het humeur wat opvrolijkt met dit weer 🙂
Hallo Nadi,
Ik ben heel blij met de weersvoorspelling :-). Maar vertrouw er alleen op korte termijn op, elke dag even kijken of er iets in de voorspelling is veranderd.
Het gaat goed met de zoete aardappelen, een deel staat sinds zaterdag op de tuin, de laatste 2 gaan morgen mee. Er zit bij 2 aardappelen al meer dan 50 centimeter loof aan. het gaat minder goed met het citroengras, uiteindelijk hebben 3 stengels het niet gehaald. Maar dan toch altijd nog 5 goede stengels die nu ook al nieuw blad krijgen.
Hier gaan de zoete aardappelen ook deze week de grond in, het wordt tijd dat ze inderdaad grond en voeding krijgen in plaats van alleen maar water. Beetje extra kali ga ik ze ook geven na het planten.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb even een vraagje over de stambonen die ik binnen heb gezaaid. Ze komen allemaal prachtig op, maar nu staan ze op de slaapkamer met de zon erop. En ze gaan allemaal bloeien, “wat nu”, moet ik ze nu naar buiten doen of gewoon binnen laten bloeien. het zijn al aardige planten van zo een 15 cm.
Dan heb ik ook nog de vraag, hoeveel planten heb je ongeveer nodig om een beetje goeie oogst te krijgen voor een gezin van 3 personen.
groetjes barbara
Hallo Barbara,
Je hebt de bonen natuurlijk eigenlijk te vroeg gezaaid. Bedenk dat als je ze binnen houdt je ze zelf zult moeten bevruchten. En ze zullen wellicht grotere potjes willen (afhankelijk van waar ze nu in staan). En als je ze naar buiten brengt zullen last krijgen van de nog erg koude grond. En het kan nog steeds vriezen (tot ongeveer 12 mei), al wordt die kans met elke week wat kleiner. Dus wat je kiest, voor beide oplossingen zijn er risico’s.
Wat een goede oogst is is lastig om te zeggen, het hangt heel erg veel af van wat je zelf een goede oogst vindt, hoe vaak (en hoe veel) bonen je wilt eten, of je nog andere rassen zaait, en of dat dan stokbonen of stambonen of stambonen zijn. Zoals je op de pagina over bonen kunt lezen leveren stambonen iets minder dan 1 kilo per vierkante meter op. Maar dat is maar heel algemeen, want het ras, de vorm, de verzorging/voeding, plantafstand, etc. hebben allemaal invloed op de totale oogst.
groetjes,
Diana
hallo Diana,
Ik heb eigenlijk maar 1 soort boon gezaaid. Zoals je weet is dit mijn eerste jaar moestuin en wil gewoon met 1 soort beginnen. Is het nu nog mogelijk om nog andere bonen/of dezelfde nog eens te zaaien dan. Dan zet ik deze nu buiten, het word echt een beetje volle boel boven.
gr barbara
Hallo Barbara,
Ja hoor, je kunt nu nog prima bonen zijn. Eigenlijk begint nu de tijd voor het bonen zaaien pas, en je kunt ze zaaien tot in juli.
Als je dezelfde bonen wilt zaaien is het handigst om bijvoorbeeld over een week of 4 nogmaals te zaaien, daarmee spreid je gelijk te oogst.
Boontjes zijn vers zoveel lekkerder dan uit de vriezer, daarom zaaien wij ze altijd meerdere keren tussen half april en juli.
Zie voor alle duidelijkheid ook nog even de zaaitabel op de pagina over bonen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Even een andere vraag.
Kan ik nog ergens iets vinden over de kosmoskalender?
Groetjes
Hallo Gonnie,
Nee, ik ben sinds eind vorig jaar gestopt met de kosmoskalender, na 7 jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat het mij persoonlijk meer beperkingen geeft dan de voordelen die ik er van heb, en dus tuinier ik dit jaar voor het eerst sinds 7 jaar ‘kosmosvrij’ :-).
Maar google even op Kosmosagenda Maria Thun of Kosmosagenda Guurtje Kieft, dan vind je de websites waar je de kosmosagenda worden verkocht, en ook wel wat websites die ook wat gunstige of ongunstige dagen in dit jaar noemen.
groetjes,
Diana
Haha, ik moet stiekem wel een beetje lachen om je man en zijn stille strijd met het stro. Ik zie hem al helemaal bezig met zijn riek, al mopperend. Tja als je al zo verschrikkelijk lang gewend bent om met kale grond te tuinieren dan kan het best wel even een omslag zijn natuurlijk. Maar wel volhouden hoor! Wij hebben vorig jaar onze (groningse klei)grond de hele zomer gemulcht met hooi dat ik gewoon verzameld heb in het park (dat kan bij ons wel want ons tuintje is maar 14 vierkante meter ;). Dat kwam van een gemaaide bloemenweide, en zat dus tjolvol met zaad. Maar we hebben een goed dikke laag gelegd en zowaar, we hebben de hele zomer niet een keer hoeven wieden! Pas toen we te lui waren en de laag niet op tijd aanvulden kwam er onkruid omhoog, maar ook dat was een minimale hoeveelheid werk omdat het onkruid meer in de mulchlaag groeide dan in de grond, en je kon de mulch er simpelweg als een soort plakken van aftrekken en ze op zn kop weer terugleggen. En klaar was kees! Ja, wij zijn helemaal om, mulchen is echt fantastisch! Hopelijk zal de tijd en ervaring je man dit ook doen inzien. Succes!
Hallo Mijke,
Dankjewel voor je opbeurende woorden :-).
Ach, we gaan het allemaal wel zien. Mijn man heeft er ook niet direct een grote hekel aan maar probeert nog steeds meer nadelen dan voordelen te zien. Ook al wijs ik hem op al het onkruid wat al groeit in de kas waar geen stro ligt, hij ziet nu nog steeds vooral alle strootjes die midden op het pad blijven komen (door winde en/of vogels).
Ik ben benieuwd hoe het dit jaar gaat lopen. Als we eind van de herfst nieuw stro nodig zouden hebben ben ik benieuwd of ik het zelf voor moet stellen of dat Ruud het oppert, en dan pas weet ik wat hij echt denkt :-).
groetjes,
Diana