Feestje

Gerechten op de tuinVorige maand was Ruud jarig. En dat vieren we ook altijd nog een keer op de tuin, soms wat later en soms wat vroeger, hoe het ons zo uitkomt. En gisteren was er een mooie dag voor; mooi weer, de 14 of 15 mensen die er altijd zijn als we op zaterdag wat drinken na gedane arbeid konden allemaal.

En dus mijn best gedaan in de keuken. Altijd een beetje zoeken naar leuke recepten, want er is geen water, wel elektriciteit maar om bij 40 graden in de kas te gaan staan koken is op z’n zachtst gezegd ‘ongewenst’ :-). Dus vooral ‘picknick-recepten’ zoeken.

En een paar van die recepten waren zo geslaagd dat ik ze straks en vanavond op de website zal zetten.

Sorry voor het groene licht op de foto maar we zitten nu eenmaal op het terras dat in de zomer is overspannen met groen raffia tegen de zon (met de kas in onze rug en uit de wind is het er al warm genoeg).

Het was lekker, en gezellig. En het leukst dit jaar; alles vegetarisch (wij zijn geen vegetariërs maar ik vind het wel heel leuk om zonder vlees of vis te koken). En bijna alles van eigen tuin; aardbeien, jonge courgettes met bloemen, knoflook, kruiden, venkel, verse doperwtjes. Niks leukers als koken met groenten en fruit uit eigen tuin!

Corsicaanse taart met courgettebloemen (recept van Ottolenghi, uit Plenty More):

Corsicaanse taart met courgettes gebakken

Aardbeientaart met chocolade en basilicumcrème (recept van baksels.net)

Aardbeientaart met chocolade en basilicumcreme 3

En verder nog een vegetarische Minestronesoep gemaakt (met de eerste knolvenkel en 14 eerste boontjes van eigen tuin), een Frittata van verse doperwtjes, munt en geitenkaas, een ‘Baba Ganoush’ (al mag dat zo natuurlijk niet heten) van courgette met yoghurt en vleugje roquefort. Allemaal lekker met Turks brood en een glas koele witte wijn. We zijn nog een tijd nadat de zon onderging blijven zitten.

Maar nu is het zondag, de dag voor de aankomend week met hittegolf. Dus vandaag hard werken op de tuin. Want de kassen wil ik klaar hebben voor de hitte komt (komende week kunnen we er alleen in ochtend en avond in, overdag zal het er meer dan 50 graden in worden). Dus ik wil echt gediefd, getopt, getikt en opgebonden hebben voor de echte warmte begint.

En daarnaast kunnen we vandaag een grote tas vol kapucijners oogsten. De planten mogen er ook gelijk uit. En tot slot kunnen we de voorgezaaide kikkererwten uit gaan planten.

Kikkererwten voorgezaaid

Wordt voor ons ook voor het eerst dat we kikkererwten telen. We hebben ze vorig jaar geproefd bij een Griekse tuinbuurman, en vers rauw van de plant lijken ze wel iets op een kruising tussen doperwten en sojaboontjes (in mijn herinnering). We zijn benieuwd of ze dit jaar bij ons willen groeien en bloeien en verse kikkererwten willen geven.

Dus hier stopt ook gelijk mijn tuindagboek alweer, ik ga nog even 1 recept van bovenstaande op de website zetten (de aardbeientaart, op de pagina van de aardbeien, want dat was een groot succes hier – en nu kunnen er volop aardbeien worden geoogst). Mocht je eens tijd hebben (want het is geen taart die je in een half uurtje maakt, maar zeker niet moeilijk om te maken), dan vind ik zelf deze taart wel echt een aanrader, met witte en pure chocolade en verse basilicum in de crème. De baktijd is maar kort (25 minuten), dus wellicht leuk om ergens in de komende warme dagen te maken, als het te warm is voor de tuin :-).

Nu snel naar de tuin…… maar wel tot slot nog even een foto van de tomaat Sweet Olive:

Eerste tomaatjes rijpen 2015

De bovenste tomaatjes al niet helemaal groen meer. En daarmee gaat ze hoogstwaarschijnlijk het eerste rijpe tomaatje worden dat we dit jaar kunnen oogsten, wellicht over een dag of 4…. zo ongeveer.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hetty Wijman-Velthuis

gezelligheid kent geen tijd, wat mooi om met zo’n hele koppel te vieren, tuinverjaardag! Bij ons waren gister de “die-eetvriendjes” waar we mee mochten genieten van eten. Met nadruk op eet en niet dieet natuurlijk. Op het vlees na (hazenrug met talisker-whikysaus) alles uit de tuin; peulen, gekookte opperdoezer ronde (die dus niet meer zo heten vanwege beschermde naam maar nu Alberger ronde), gebakken rote emmelie, de laatste asperges in een schotel en aardbeien na met slagroom) dus smikkelen en smullen. Tuinieren is toch zooooo lekker. Succes met al het werk en daarna de warmte. Groene groet.

Madelon

Wat een mooie gerechten. Het ziet er zo fleurig en lekker uit. Prachtig. Nog gefeliciteerd, trouwens.

Groeten,
Madelon

Isadora

Hallo Diana!

Allereerst gefeliciteerd! Het ziet er allemaal heel gezellig en lekker uit!

Ik ben zeer geïnteresseerd in je (komende) ervaringen met de kikkererwten. Onze kapucijners mogen er ook bijna uit. Kunnen wij dan nu nog kikkererwten zaaien om daarvoor in de plaats te zetten? Of zijn we daar al te laat mee?

Groeten en fijne week!

Isadora

miep

Gefeliciteerd daar. Het ziet er geweldig feestelijk uit.
Iedereen sus6 met de voorbereidingen voor de warmte

Lanka

Gefelicteerd!
Het ziet er gezellig en smakelijk uit.

Vraagje, ik heb de kruiden van de AH gezaaid en verpot. Alleen bij de dille lijken het 2 soorten te zijn. De ene kant lijkt er wel als dille uit te zien, maar de andere kant ziet er meer als koriander/peterselie uit. Maar geen idee wat het is. Er staat een foto op mijn blog. Iemand van jullie een idee wat het is?
En wanneer kun je tijm verpotten? Hij blijft zo klein, maar heeft naast de 2 kiemblaadjes wel ook al 4 kleine normale blaadjes lijkt het.

Als ik zo de foto’s steeds van je zie kan ik niet wachten tot ik hopelijk volgend jaar een huis met tuin heb en ik ook een soort moestuin kan beginnen. Met kasje, want die tomaten en paprika’s zien er allemaal veel te leuk uit.

Groetjes Lanka

Lanka

Hoi Diana,

Dank voor je reactie.
Ik zal de tijm buiten werktijden buiten zetten als de ergste hitte wat voorbij is. Dat is waarschijnlijk in de schaduw dan, maar dan zit er in ieder geval geen glas meer tussen.

Helaas heb ik nog weinig ervaring met verse kruiden. Ik gok dat het dan koriander wel is. Maar ik ga het nog een keer laten proeven aan iemand die vaker met verse kruiden kookt.
Wel bijzonder dat er in zo’n AH zaaimatje dan koriander zit, waren zaailingen vanuit AH ding. Neem toch aan dat in die kokostablet geen onkruidzaden zaten.

Groetjes Lanka

Christa

hoi Diana,
Gisteravond de moestuin ‘hittegolfklaar’ gemaakt: alles water gegeven en nieuw stro om de jonge aanplant gelegd. Het lijkt nu echt een stal!
Alleen twijfel ik nu of dit wel goed is omdat een collega me vroeg of ik niet bang was dat het stro zou gaan branden door de hitte… Oei, helemaal niet bij stil gestaan.
Hoe kijk jij daar tegenaan? Moet ik het stro nu gaan gieten 🙁
Ben benieuwd naar je reactie.
Groeten, Christa

Christa

Het regent!! En hard ook 🙂
Dus het stroprobleem is weer uit de wereld. Als er al een probleem was 😉 Dank voor je geruststellende reactie.

Dees

Hallo Diana,

Wat een gezelligheid bij jullie.
Zelf wil ik ook iets gaan doen in de volkstuin.
In het najaar pompoensoep in een oude ketel hangend aan een driepoot er daaronder een vuurtje van hout.
Heb de mannen al ingelicht om dit te gaan doen, er komen wel meer vrouwen tuinieren maar het meeste zijn toch mannen.
Ben benieuwd hoe het hun bevalt om naast tuinieren ook iets gezelligs te doen met elkaar.
Typisch vrouwelijks denk ik die gezelligheid en het organiseren.

Bij mijn in de moestuin groet het goed.
Er heet nu dus opletten geblazen.
Zelf heb ik vorig jaar ook kikkererwten gezaaid, dit lukt wel maar vond de opbrengst minimaal en erg bewerkelijk deze erwten groeien niet in peulen bij elkaar, maar 1 kikkererwt komt uit de bloem.
Ze waren wel lekker zo vers en heb ze meer op de tuin gegeten om ervan te snoepen dan thuis in de pan.

Ik wil je ook nog laten weten hoe mijn tomaten het doen.
In het begin had ik aan je gevraagd of je meerdere planten aan een stok kunt vastbinden ivm meerdere planten en een kleine kas.
Dit heb ik gedaan en dat gaar goed.
Moet wel opletten hoe de stengels lopen zodat ik gen wirwar krijg, maar als ze groter zijn zijn de onderste bladeren eraf en komend de tomaten goed in het zicht.
Naast de planten een 2,5 liter pak van melk met de schroefdop naar onderen en de bodem eraf geknipd voor extra water te geven gezet, wat nu met dit hete weer goed van pas komt.
Ik heb nog aardbeien jam gemaakt met chiazaad en een beetje havermout om te binden erg goed recept en iets anders dan geleisuiker of agar.
Het recept kun je vinden ophttp://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2014/10/aardbeienjam-zonder-suiker.html

Ik ga nu verder met mijn knoflook te vlechten, dit vind ik zo’n Bourgondische tintje in de keuken.
groet D’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties