Feedback a.u.b.
Eindelijk is het zover, ik ben begonnen met de databases. En daar schrik ik zelf een beetje van :-). De paprikadatabase is klaar en nu verder met de tomaten. Die kun je hier vinden: Database tomaat. En daar staan nu een kleine honderd soorten in, en ik heb een lijstje gemaakt van de soorten die ik nog heb, en dat zijn zijn er nog 189. Dus dat komt op 289 tomaten, en ze staan allemaal op die ene pagina (waarbij je uiteraard per tomaat kunt klikken om op een afzonderlijke pagina meer over die tomaat te lezen en de foto(‘s) te zien.
Ruud noemt het onoverzichtelijk en veel te veel. Zelf zie ik liever een lange rij, dan dat je per jaar naar namen moet gaan zoeken (zoals op een website als deze: Schoene tomaten). Maar dat is dus wel een optie. Of een tomatendatabase voor de letters a, b, c en d. En dan een nieuwe tomatendatabase voor de letters e, f, g en h, etc. Of een tomatendatabase voor groene tomaten, één voor rode tomaten (maar die wordt dan ook heel groot), gele tomaten, etc.
Voor de mensen die de database van tomaten (en aubergine, paprika en later ook nog eens peper) handig vinden en willen gebruiken, ik hoor graag jullie mening hierover! Ik vrees dat ik niet genoeg verstand van website-maken heb om er ingewikkelde systemen of wiki’s erop te zetten (ik vind dit al ingewikkeld genoeg, voorlopig al per tomaat een kwartier tot 20 minuten werk om die op de website in de database te zetten). Zelf heb ik niet zo veel problemen met de database zoals die nu is en wordt, als wordt ze wel heel groot zo (want ze groeit ook nog elk jaar met zo’n 50 soorten). Maar ik hoor graag andere meningen!
Ik denk dat ik de vorige makkelijker vond, dus een aantal letters bij elkaar, a-b-c en dan verder klikken, want nu is het een hele lange lijst, die je moet scrollen en zal ook langer laden misschien.
Ik ben wel blij met al je werk, want kijk er regelmatig in 🙂
groetjes Annemiek
Hai Diana,
Ik vind deze manier juist wel overzichtelijk (namen op alfabetische volgorde met een kleine foto). Als je onderscheid gaat maken denk ik dat je dat moet doen op bijv. Cherry tomaten, vleestomaten, roma tomaten etc en niet op kleur. Maar nogmaals zoals het er nu opstaat vind ik het juist wel overzichtelijk (ik kijk eerst naar de foto. Is dit het soort wat ik zoek? Dan klik ik door).
Hallo Diana,
Ik ben het eigenlijk wel met Nanda eens, alfabetisch, kleine foto’s, lekker rustig, je verhaaltje onder een klik. Ik vind het wél overzichtelijk (sorry Ruud). Ik heb net naar je tomaten- en paprikadatabases gekeken en ik word er wel blij van!
Je maakt wel wat los met je vraag, sterkte en wijsheid gewenst!
Janneke P.
Hallo Diana,
Ik heb twee jaar geleden een tomaat meegebracht uit Zwitserland. Bij het uitzoeken van de soort vind ik het handiger wanneer ze onder verdeeld zijn in soorten: vleestomaten cherrytomaten etc. en daarna op alfabet.
Gr. Gonnie
Hallo Diana,
Ik ben het eens met wat Gonnie schrijft, ook zal ik in plaats van alles onder elkaar te plaatsen ze in 3 of 4 kolommen plaatsen dan hoef je niet zo ver te scrollen om alles te zien!
Boris
Hallo Boris,
Dank voor je reactie!
ik vrees dat ik geen kolommen kan maken. Het systeem is zoals het er nu uitziet, ik kan alleen verschillende databases maken, maar ze zullen er altijd zo uitzien. Maar ik kan dus meerder databases maken, die dan niet veel langer in lengte zouden worden, maar dan een database per jaar, of een database per kleur, of een database per alfabetletter, etc. Je zult dan wel altijd in een nieuwe database moeten zoeken. Het lijkt me handig om de hoeveelheid databases te beperken.
Ik zag op de website van Schoene tomaten (waar ik de link van gaf in het stukje) dat er een database per jaar is. En dan een onderverdeling in soorten tomaten. Je klikt dan dus op bijvoorbeeld database 2009. En dan in 2009 kun je klikken op cherrytomaat, vleestomaat, etc. Maar als je bijvoorbeeld de tomaat Lollipo zoekt, dan moet je dus eerst gaan zoeken in welk jaar die geteeld is. En dan in elk jaar zoeken in de cherrytomaten. Als je niet weet dat het een cherrytomaat is, dan wordt het echt heel lastig zoeken, dan moet je in elk jaar elke soort tomaat nakijken.
Vooralsnog lijkt me dan nu even het handigst om een verdeling in letters te maken, dan kunnen mensen er makkelijker op naam in zoeken. Maar kunnen mensen die gewoon een groene tomaat zoeken, of een gele roma, toch via het kleine fotootje iets zoeken wat er leuk uitziet. Maar ik ben benieuwd of er nog mensen voorkeuren of andere tips hebben. Alles is welkom (en tot die tijd stop ik even met het maken van de database, want de kans is er dus dat ik nu delen voor niets maak, als ik het uiteindelijk anders wil gaan indelen :-)).
In ieder geval iedereen tot nu toe al bedankt voor de moeite om even aan te geven wat je zelf handig zou vinden!
groetjes, Diana
Hallo Diana, ik was op zoek naar de struiktomaat Tumbling Tom en zag dat jij zaden hiervan hebt! Ik zou heel graag een zakje willen kopen maar zie niet hoe ik dit kan doen… Ook zou ik graag nog wat andere, buiten tomaten (niet te hoog) willen proberen dit jaar. Heb je misschien nog wat leuke tips/zaden liggen daarvan? En ook wil ik je complimenteren met de compleetheid van deze site!! Een heerlijke plek om regelmatig rond te kijken 😉
Ik hoor graag van je, alvast bedankt!!
Chloë
Hallo Diana,
Op letter lijkt mij het handigst, zo kan je op soort zoeken en ‘foto’s kijken’ tegelijk. Van mij mogen die foto’s wel iets groter. Nu blijft er zo’n grote witte ruimte over aan de rechterkant van de pagina. Misschien zou je naast de foto het lijstje met informatie (wat je nu pas ziet als je een tomaat aanklikt) kunnen zetten?
Werk je met WordPress?
Groetjes, Anna
Hallo Anna,
Ja, ik denk ook voorzichtig dat op letter het handigst (niet elke leteer een eigen database want dan moet ik 26 databases maken voor de tomaten….. en dan heb ik het nog niet over de pepers, etc. 🙂
Ik vrees dat ik geen informatie naast de foto kan zetten, en ook geen kolommen kan maken, dus welk formaat foto ik ook gebruik, er blijft een grote lege witte ruimte naast. Ik heb inderdaad WordPress, en ik maak de database met ‘Custom Post Type’ een plugin ‘for creating custom post types and custom taxonomies in WordPress’. Dat is iets wat iemand er voor me op heeft gezet en waar ik nu eindelijk wel redelijk mee overweg kan, maar het ziet eruit zoals het eruit ziet, ik kan daar niets aan veranderen (ik zou wel grotere foto’s kunnen maken, maar dan zou de pagina weer langer worden, nog meer scrollen). De foto op het overzicht is de ‘thumbnail’ voor dezelfde foto in het groot op de pagina met informatie over die soort.
In ieder geval heel hartelijk dank voor de reactie! Alle reacties neem ik mee in de overweging hoe en wat te doen met de databases.
Ik wacht dus ook nog even met verder gaan met de databases, maar ik heb ondertussen flink wat zaaitabellen die ik weer in kan gaan voegen (van witlof, spinazie, etc.). Er is genoeg ander werk op de website 🙂
Diana
Tipje wat het gebruik van een lange lijst makkelijker kan maken:
Als je een specifieke soort zoekt tussen die lange lijst, puur voor de informatie dus, gebruik even: ctrl + f , de zoekfunctie van je browser. Typ een deel van de naam in, en huppa: Je bent bij de soort die je zocht.
Hé, wat een goede tip, hartelijk dank!
Gelijk even uitgeprobeerd en dat werkt heel goed.
Ik hoop dat je het goed vindt als ik je tip vermeld bij de database, als hulp voor mensen die een soort op naam zoeken.
groetjes,
Diana
Geweldig! Dat gaat als een tierelier.
Hai Diana,
Persoonlijk vind ik de hele lijst hoe groot hij dan ook is achter elkaar op alfabetische volgorde het handigste. Misschien dat je in kan voeren of je 25, 50 of 100 tomaten per blz. wil lezen. Weet niet of dat kan in jouw site. Wat ik ook wel handig zou vinden is een zoek-link in de databases. Die heb je nu bovenaan rechts staan maar dat is dan een algemene. Die zoekt over jouw gehele site. Mss dat er in elke aparte database een zoek-link kan komen. Ik vind zelf de site van tomatofest erg handig.
Als je alles zou houden zoals het nu is kan mss boven het alfabet komen met een link per letter. Zoals de site van zaadhandel vd Wal heeft.
Ik zet overal mss bij want weet niet of het allemaal wel kan.
In ieder geval heel veel succes met puzzelen en je site 🙂
groetjes,
Patricia
Hallo Patricia,
Of een zoekbalk in de database zou kunnen, durf ik nog niet te zeggen, ben er zelf ook nieuw mee en weet nog niet wat er allemaal wel of niet kan (ik kreeg van Anna al een mail die aangaf dat ik bijvoorbeeld 3 kolommen zou kunnen maken, dat zou ook al een verbetering zijn).
In ieder geval gaf Dennis hieronder al een leuke tip; typ in de database ctrl + f en er verschijnt dan een zoekbalkje bovenin die de letters volgt terwijl je typt en bij de soort uitkomt die je (deels) intypt.
Ik hoop dat je daar in ieder geval iets aan hebt!
Vandaag geen puzzelen, vandaag naar de tuin! 🙂
groetjes,
Diana
Leuk om al die reacties te lezen. Ik denk inderdaad dat je de conclusie kunt trekken dat tomaten op alfabet toch favoriet is. Ook bij mij.hoor.
Succes met al je werkzaamheden (website, zaaien, verspenen, planten, oogsten, enz.enz.enz.)
Groetjes van Ria
allemensen !!!!
zijn dat allemaal tomatensoorten die jij wel eens gezaaid hebt?en tot
mis ik een favoriet die ik bij jou heb gekocht… de black en red boar…
komt die nog terug?
Hallo Johan,
Dat zijn inderdaad allemaal tomaten die ik eens heb geteeld. Maar dan ontbreken er dus nog een kleine 200 rassen in de lijst die ik nog moet maken. De Black & Red Boar staat er al wel in hoor, onder die naam, op alfabetische voolgorde, bij deze even de directe link: https://www.mooiemoestuin.nl/tomaat/black-red-boar/.
Als er een soort uit de planning niet wil kiemen, ga ik haar zelf wellicht nog zaaien, maar dat weet ik dus nog niet.
groetjes,
Diana
ja , die bedoel ik.
als je die nog wel zaait als je toch uitval hebt weet ik al dat ik die in het najaar van je wil… maar dat duurt gelukkig nog even…
Hallo Diana,
Gewoon alles op 1 pagina zetten zoals je nu doet. Scrollen in een lange pagina is tegenwoordig prima te doen, en zoeken met Ctrl-F / Cmd-F is nu toch echt wel gemeengoed lijkt me.
En als het kan: foto’s kunnen niet groot genoeg zijn 🙂
Barto
Hoi Diana
Met een stevige griep achter de rug vanmiddag voor het eerst weer wat energie om liggend op bed je dagboek te lezen. Ik heb geen moeite met deze invulling. Het is juist wel leuk om al die leuke soorten voorbij te zien komen. Een goed alternatief is een database op soort. Veel succes
Hallo Gea,
Dank voor je feedback.
Ik hoor van veel mensen dat ze griep hebben (gehad). Gelukkig gaat de lente nu beginnen en dan verdwijnen de meeste virussen langzaamaan weer.
Beterschap gewenst!!
Diana