Februari 2012
De tuin
Alles wat gespit was, is nu geharkt (freezen doen we hier al jaren niet meer – na de vorst en door de jarenlang toevoeging van mest en compost is de grond rul genoeg om het te kunnen aanharken). Je ziet witte stokjes staan, dat is even om te onthouden welke vakken er geen, weinig, middelmatig of veel mest willen. de foto is gemaakt op 26 februari, en er zit alleen knoflook en sjalotten in de grond (en rechts, buiten de foto staan nog winterbrocoli-planten en een laatste boenkool).
Maar op de foto volgende maand zullen heel veel vakken al bijna volledig gevuld zijn met zaaisels, zaailingen en planten. Want ondertussen in de kas al veel voorgezaaid (sla, andijvie, wat koolsoorten, bietjes, uien, prei en noem maar). Vanaf begin tot half maart kunnen er al veel soorten worden uitgeplant (bietjes, pootuien, peultjes, kapucijners, half maart de aardappelen, etc.) en ter plaatse worden gezaaid (worteltjes, spinazie, pluksla, etc.).
We moeten op deze foto dus nog even geduld hebben, maar binnenkort, heel snel al, gaat het echt tuinjaar weer van start….
De kas
Nog niet helemaal opgeruimd maar wel al goed op weg 🙂 Links zie je wat planten die vorig najaar te jong of klein waren om in de volle grond te overwinteren, die hebben we in oktober uit de grond gehaald en in de kas geplant. Ze hebben het (op een heel kleine Monarda menthifolia) goed overleeft, begin april zullen ze nog gegroeid zijn en worden ze buiten, op hun definitieve plek uitgeplant. Er zitten planten tussen als Salvia interrupta, Malva arborea en Lepechinia salviae. Ik hoop dat ze goed gaan doen buiten en hopelijk ook gaan bloeien!
Achter de planten links zie je een plank; dat vinden we zelf gewoon handig; de grond is gemest, gespit en aangeharkt om in de zaaien. Als je dan met je modderlaarzen in februari in de grond gaat staan kun je weer overnieuw beginnen. De brede plank is dus een plank om op te staan. We gebruiken de steel van een bezem (zonder bezem dus) en leggen die naast de plank op de grond en drukken die dan zacht in. Je hebt dan een mooie rechte halve geul, netjes langs de plank, en dus loodrecht op het pad, waar je in kunt zaaien (in deze tijd bijvoorbeeld radijs, spinazie, rucola, pluksla, mosterdblad). Na het zaaien dekken we het zaaisels af met een streep brekerzand op de geul zodat je altijd herkent waar je hebt gezaaid.
We zaaien nu wel alleen soorten waarvan we heel zeker weten dat we ze voor mei hebben kunnen oogsten, want rond die tijd moeten de tomaten, pepers, komkommers, etc. een plekje krijgen in de kas. Komende week de laatste rommel opruimen en vanaf half maart mogen de planten in pot (rechts zie je een Salvia “Nachtvlinder” en een Verveine (Aloysia triphylla) die allebei de winter hebben overleefd, weer naar buiten.