Even snel…
Eigenlijk geen tijd voor het tuindagboek, ik had ook al gezegd dat ik het wat minder vaak zou schrijven in de komende weken, door alle drukte met oogst, tuin, opruimen, zaden, etc. Maar ik wil hier toch even melden dat ik vanmorgen eens een nieuw recept had verzonnen; appeltaartjam. En dat het zo lekker is dat ik het iedereen aan kan raden.
Ik vond een recept in een inmaakboek, met appels, citroen, rozijnen en suiker. En dat klonk best lekker. Maar in het recept werd heel veel gewone suiker gebruikt, en dat vind ik lastig (want dan moet ik klokhuizen en schillen gaan koken voor de pectine, niks mis mee, maar het resultaat is dan altijd wisselend, afhankelijk van de hoeveelheid pectine die in de rijpere of minder rijpe schillen zat). En ik vind een halvajam ook altijd lekkerder dan zo’n mierzoete jam.
Bovendien bestaat een Hollandse appeltaart niet uit appels, citroensap, suiker en rozijnen. Zelf vind ik tenminste ook nog andere ingrediënten erg lekker, als kaneel, of gember, of noten.
En dus zelf dit recept maar verzonnen, met in likeur geweekte rozijnen, gember, steranijs, kaneel en amandelschaafsel. En ik moet zeggen dat ik het alleen nog maar warm heb geproefd. Maar nu smaakt het al bijna een beetje naar de vulling van appeltaart. Nog even wachten hoe het resultaat is (qua zoetheid, dikte, etc.) wanneer ze is afgekoeld, morgen proeven (eerst even op de fiets om een briochebrood te kopen). Maar ik heb er echt heel veel vertrouwen in, zo lekker als ze warm is, zo slecht kan het nooit worden als ze is afgekoeld :-).
Ik heb er foto’s van gemaakt, het recept plaats ik zo direct nog op de website (onder “Inmaken”). En als het heel lekker is, is dat mooi, want er hangt nog een hele boom vol met Gloster-appels, die over een week of 2 geoogst kunnen gaan worden.
Maar komende week zijn eerst de bramen aan de beurt (zie foto).
En dat was eigenlijk het enige dat ik wilde melden. Want dan ga ik nu het recept met de foto’s erbij plaatsen, daarna afwassen, daarna de laatste courgettes snijden en deels invriezen, deels drogen. En Ruud gaat de eerste pepers snijden en drogen.
De dagen gaan snel zo :-). Naar aanleiding van een vraag in het tuindagboek heb ik verzonnen dat het misschien eens handig zou zijn om in de database van éénjarigen waar mogelijk foto’s te plaatsen van de zaden en waar ze zich bevinden. Ik weet niet of er nog meer mensen zijn die dat handig vinden, ik heb wel vaker vragen gehad van mensen die op zoek waren naar zaden van een bepaalde bloem/plant en vroegen of er zaden in komen, en zo ja, hoe ze er dan uitzien en/of waar ze zitten.
Op de foto zie je een uitgebloeide bloem van een Dahlia die ‘rijp’ genoeg is om te plukken en verder te laten drogen voor de zaden.
Het wordt wel een project voor de komende winter, en dan ga ik ook de hele éénjarigendatabase overzetten in een database zoals die van de tomatendatabase, en nog soorten toevoegen, etc. Maar nu al de eerste 20 foto’s gemaakt van zaden, uitgebloeide bloemen, etc. In ieder geval plannen genoeg voor de website, maar nog even geen tijd om ze ook uit te voeren…… komt vanzelf 🙂
p.s.: 15.30 uur: het verslagje met recept en foto’s is klaar en hier te vinden: Appeltaartjam in beeld
Hallo Diana,
Wat een lekker recept, ik ga het echt ook proberen te maken.Jullie zijn echt twee duizendpoten geloof ik, leuk hoor, wel een beetje aanstekelijk . Ikzelf ben ook in de weer met tomaatjes drogen en op olie zetten,en augurken op azijn e.d. Hartstikke leuk!
Sukses hoor met alles.
Groetjes, Inge.
Hallo Inge,
Het is inderdaad een lekker recept, ik weetniet wanneer je het hebt gelezen, maar ik heb de tekst nog wel even aangepast (omdat ik het de volgende keer met iets minder geleisuiker en wat meer gewone suiker maak, omdat de jam nu bijna te snijden is, zo dik :-)).
groetjes en succes met je tomaatjes, augurken en appeltjes!!
Diana
Courgettes drogen?
Ik neem aan dat ik op zo’n korte vraag ook een kort antwoord mag geven :-);
ja, courgettes drogen (in droogapparaat, plakjes, voor in stoofschotels komende winter)
groetjes,
Diana
Uit je verhalen maak ik op dat je ( gelukkig ) nog niet aan stoppen denkt !!
Gelukkig is de overstap in het voorjaar goed uitgepakt en kun je weer een aantal jaren ( ? ) vooruit …
Nogsteeds al ik even snel iets moet weten raadpleeg ik je site.
Net zoals vandaag deed ik dat om te kijken of ik nog wel winterbloemkool voor de weeuenteelt kon zaaien.
Ik dacht dat ik al veel te laat was maar juist mooi op tijd.
Vorig jaar een groot succes..
Hallo Johan,
Ik heb zelf juist eergisteren de weeuwenteelt bloemkool en spitskool gezaaid (en ook gelijk nog wat wintersla als Winter Gem, Arctic King en Fristina).
Het is er nu inderdaad de beste tijd voor.
groetjes en veel succes/plezier met zo ongeveer de laatste zaaisels van dit jaar!
Diana
Hoi Diana,
Dit lijkt me ook een heerlijk recept.
Ik heb hier ook veel appels en maak bijna alles in voor appeltaart. Ideaal, hoef je alleen nog maar het deeg te maken.
De eerste appel-kruimeltaart is alweer gemaakt dit jaar!
Groetjes, Nancy
Hoi Diana,
Ik vroeg me af, denk jij dat je aan de hand van een foto kan zien of ik rudbeckia cappucino is?
Ik weet niet of ik je een foto ergens naar toe kan mailen?
Groetjes, Leonie
Hallo Leonie,
(dit is een reactie op iets wat we in het Tuindagboek met de naam “Exoten’ al zijn gestart).
Ik vind het zeker geen probleem wanneer mensen me een foto mailen om te helpen een oplossing voor een probleem te vinden.
Ik kan je echter echt niet helpen. Zoals gezegd, ik kan en wil niet determineren. Een Cultivar herken je niet alleen aan de bloemkleur, maar ook aan bloeitijd, gezondheid van een plant, bloemgrootte (zeker groter dan 10 cm), grootte van plant, compactheid, bloeirijkheid, verlengde bloei, etc.
Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat je de echte Cappuccino hebt. Als men ruim 2,50 Engelse ponden moet betalen voor een minimale hoeveelheid zaden, kan ik me bijna niet voorstellen dat je dezelfde zaden in een relatief goedkoop mengsel kunt terugvinden (want dan zouden vooral de mengsels worden gekocht, in plaats van de Cultivar). Ik durf het natuurlijk niet met zekerheid te zeggen, en ik weet niet waar je dat mengsel hebt gekocht (als je het bij T&M hebt gekocht, met erbij vermeld dat er soorten als Cappuccino, etc. in kunnen zitten wordt het een ander verhaal).
Als ik een plant heb staan waarvan ik niet zeker weet of het überhaupt klopt, dan oogst ik er gewoon geen zaden van. Of ik oogst er zaden van, maar dan met omschrijving, niet met een Cultivarnaam die ik er zelf bij verzin, om de genoemde reden dat de kans dat je echte Cappuccino’s in je mengsel hebt zeer klein is.
Als je toch wilt gaan zoeken of ze misschien de echte Cappuccino is, google dan vooral op de naam (en dan dus Rudbeckia hirta Cappuccino, met dubbel p en dubbel c), dan vind je tientallen foto’s. Maar ook dat laat niet zien hoeveel bloemen een plant geeft, hoe lang ze bloeit, hoe groot de bloemen zijn, etc.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, sinds 2 jaar heb ik samen met mijn dochter een moestuin. jaren geleden heb ik een giga tuin gehad toen we in een leefgemeenschap woonden en voor 15 man groenten verbouwden. Ik voel me weer helemaal terug in die tijd. Net als zwemmen, tuinieren verleer je nooit. Ik volg jou op je site omdat ik die erg stimulerend en ‘up’ vindt. We hebben al heel wat tips opgevolgd en ideeen opgedaan. Nu zit ik met een vraag en ik hoop dat je er iets mee kunt. Graag had ik een foto meegestuurd maar dat kan niet volgens mij. Ik heb vorig jaar uit de Oekraine een zakje Butternut, grote peervorm, gladde bast, geel meegenomen. Nu blijkt dat er grote, (ruim 2 kilo) donkergroene peren aankomen. Wit vruchtvlees, zoete pompoensmaak, heerlijk voor soep. Weet jij hoe dat kan? Moeten we ze nog groter laten worden en rijpen ze dan geel? Ik heb alle pompoensites afezocht maar kan er geen naam bij vinden. Heb jij een idee?? Sterkte met de drukke weken, groetjes Carla
Hallo Carla,
Ik denk dat je tuinieren inderdaad nooit verleert :-).
Je kunt inderdaad niet zelf een foto in de reacties zetten. Je kunt uiteraard wel een foto plaatsen in een eigen fotoboek (van photobucket, Picasa, Flickr) en daarvan hier de link plaatsen, dan kunnen andere mensen ook meekijken / meedenken.
Het klinkt alsof de zaden die je gekocht hebt gekruist zijn. Pompoenen kruisen heel gemakkelijk, pompoenen onderling, maar mijn ervaring is dat ook courgettes makkelijk kruisen met pompoenen. Ik had zelf een zakje zaden van Patissons (uit Polen), en uit 3 zaden kwamen 3 verschillende soorten; 1 gewone groene courgette, 1 ovale geel met witte pompoen en 1 ronde groengrijze pompoen.
Omdat pompoenen en courgettes zo gemakkelijk kruisen worden ze voor de zaadteelt geïsoleerd. De grote Europese zadenkwekers zijn daar heel kundig in, ik heb bij zaadhandel van der Wal nog nooit gekruiste pompoenen gekocht. Misschien staat die kennis en techniek in Oost Europa nog wat in de kinderschoenen…..? Geeft niks, als je er erg lekkere pompoenen uit hebt gekweekt is het ook prima. Maar ik denk niet dat het een bepaald ras is wat je hebt, maar een kruising. En dat zou betekenen dat je ze dus ook niet meer kunt kopen, behalve dan in dezelfde winkel in de Oekraïne (en zelfs dat is lastig, want het volgende zakje zaden is misschien wel soortecht, of is gekruist met weer een andere pompoen/courgette).
Ik weet het natuurlijk niet helemaal zeker, maar ik ken zelf geen peervormige groene pompoen, weet dus ook niet of ze nog verkleuren. Ik vrees dat alleen uitproberen het antwoord geeft. En dan kun je gelijk zelf zaden oogsten als je er tevreden over bent :-).
Je kunt dus zelf zaden oogsten. Maar dan moet je dus alleen deze peervormige groene butternut hebben staan en verder geen pompoenen of courgettes, liever nog met de hand bestuiven en isoleren (vliesdoek erover spannen, zelf bestuiven en vlies pas weghalen wanneer de bloem helemaal is uitgebloeid en niet ook kan zijn bestoven door insecten).
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!
Diana