Even
Wat hebben we het druk! Alles komt tegelijk.
Ruud en ik hebben allebei een heel andere manier van tuinieren. Ruud kan ’s ochtends bedenken wat hij in de tuin wil gaan doen. En dan gaat hij dat ook doen, bijna stoïcijns begint hij aan wat hij van plan was en maakt dat af.
Ik kan dat niet, ik zie teveel. Soms lijkt het alsof ik niks doe in de tuin. Ruud kan aan het einde van een tuindag altijd laten zien wat hij heeft gedaan: er zijn bijvoorbeeld 2 vakken onkruidvrij gemaakt, er is iets opgebonden en de planten in de kassen hebben water gekregen. Target gehaald, ik kan zo zijn werkbriefje aftekenen 🙂
Donderdag 11 uur:
Donderdag 12 uur:
Kijk, zo doet Ruud dat.
Ik ben er bijna jaloers op, en ik neem me heel vaak voor om dat ook zo te doen. En ik ga ook altijd naar de tuin met een plan, met in mijn hoofd een rijtje dingen die ik af wil hebben aan het einde van de dag. Maar de kans is zo ongeveer 0% dat dat ook daadwerkelijk lukt. En dat komt omdat ik nu eenmaal onderweg van alles en nog wat tegen kom. Ruud begrijpt dat niet, hij kan aan het einde van de dag zeggen: “Nou heb je al 5 dagen witlofzaden in je tas, heb je ze nou nog niet gezaaid?”
Ondertussen heb ik ze gezaaid, jawel! Maar het heeft inderdaad wel bijna een week geduurd, elke dag ging het zakje zaden mee naar de tuin, en ongeopend weer mee naar huis. En ik moet ook nog heel veel zaailingen uitplanten, overal staan tray’s en potjes:
Maar ondertussen begint de tuin al wel vol te worden en weet ik niet heel goed waar ik alles nog moet laten 🙂
En wat ik dan wel doe? Dat is misschien het best uit te leggen door een kleine opsomming te geven van een deel van een willekeurige tuindag in de afgelopen week:
- De Zinnia’s in de voortuin zijn opgevreten (ik gok slakken). Dus die moet ik even opnieuw zaaien. De zaden gaan mee naar de tuin.
- En ik moet dus potgrond met wat brekerzand mengen en een traytje vullen.
- Als ik een lege tray in de kas wil pakken zie ik dat de 5 potjes met rode koolzaailingen kurkdroog staan. Die moet ik eerst even water geven.
- Daarna vul ik een tray en wil ik de Zinnia’s gaan zaaien. Maar ik kom in mijn tas ook nog sojabonen tegen. Ook leuk!! Die zaai ik eerst.
- Als ik de gezaaide sojaboontjes water wil geven en de gieter haal zie ik dat de emmer met heermoesgier wat extra water nodig heeft. Dat doe ik dan eerst even.
- En op de terugweg zie ik dat een tak van de framboos helemaal over het pad hangt. Die moet ik even opbinden.
- En daar zie ik ook een lieveheersbeestje, die vang ik voorzichtig en zet die in kas 2 op een peperplant met luis.
- En in kas 2 zie ik vervolgens het glas met zoete aardappelstekken staan; ze hebben genoeg worteltjes om opgepot te worden. Ook gelijk maar even doen.
- Daarna kan ik dan eindelijk de Zinnia’s gaan zaaien. Maar onderweg naar de tray en de tas waar de zaden nog steeds in zitten zie ik ineens dat de eerste knofloken door gaan schieten. Eerst even de bloeistengels eruit halen
- En als het goed is zou het vrijdag gaan regenen. Dan strooi ik gelijk ook even wat kali bij de knofloken. En dan ook maar gelijk bij de aardappelen, bietjes en worteltjes.
- Ik loop daarbij langs de knolvenkelzaailingen die ik gisteren in een verhoogde bak heb uitgeplant. Maar ik ben vergeten om die gelijk water te geven, alsnog even doen.
- En dan kan ik gelijk ook even de pompoenen die erachter staan water geven.
- En terwijl ik via het andere paadje terug loop zie ik dat 2 bladeren van de artisjok helemaal over de uien hangen. Ik haal een knipschaar om die bladeren even af te knippen.
- En terwijl ik die bladeren naar de compostbak breng zie ik dat de framboos die daarnaast staat een uitloper maakt. Ik haal even een onkruidsteker en haal de frambozenuitloper weg
- Daarbij zie ik dat er in de kruidentuin tussen de planten wat distels en heermoes groeien, die haal ik gelijk ook even weg
En vervolgens loop ik met mijn hand vol met onkruid naar Ruud, zodat ik het in zijn afvalemmer kan gooien. Maar Ruud’s emmer is al helemaal vol, want Ruud is ondertussen al klaar met een vak. “Heb jij ook al een vak schoon?”, vraagt hij. Nee, natuurlijk niet, ik ben, zoals zo vaak, 25 dingen op 15 plaatsen tegelijk aan het doen. En daar zie je nu eenmaal nooit gelijk resultaat van. Het klinkt zo nutteloos, maar dat is het niet hoor (ik praat mezelf wat moed in, dat lijkt me duidelijk).
Afijn, na nog enkele uren heen en weer lopen met zaden, gieters, zaailingen, knipschaar, stekjes, onkruid, bakjes en noem maar op, zijn uiteindelijk toch de Zinnia’s en witlof gezaaid. Maar aan wieden ben ik niet meer toegekomen, die taak schuift weer een dag op. Ruud heeft zijn target (natuurlijk) wel gehaald.
Samen planten we voor we naar huis gaan nog even de stokbonenplanten uit:
En geven we de kassen en de potten nog even water. En we ruimen nog even op. kijken nog even wat we hebben gedaan. En wat er nog moet gebeuren. En zien toch ineens een grote distel die we hebben gemist bij het wieden, die moet er nog even uit. En de schrepel blijkt nog in de tuin te liggen en moet nog even in de kist worden gelegd.
En dat gaat zo ook elke dag: als we om 15 uur zeggen dat we gaan stoppen weten we al dat we pas ruim een uur later ook echt op de fiets stappen.
Ik heb geen idee hoe vaak het woord ‘even’ in dit blog voorkomt, maar met heel veel ‘evens’ kan ik een hele tuindag vullen 🙂
Tot slot nog even wat mededelingen:
Ik heb op de website van Pokon ook een blog geschreven: over het hoe, wat en waarom van IJsheiligen
En ik heb nog wat pagina’s bijgewerkt:
En dan wil ik voor de laatste keer melden dat Laura dit weekend met onze zaaiagenda op het tuinevenement Gardenista staat:
Ze staat in de plattegrond op nummer 4C, een klein stukje voorbij het terras. Als je er naartoe gaat hoor ik heel graag hoe het is geweest. En breng dan vooral Laura ook even een bezoek! En dit weekend is de beursprijs van de agenda ook geldig in de webwinkel van Laura.
En dan nog iets: aanstaande zondag begint in Engeland de Chelsea Flower show weer! Van zondag tot en met volgende week vrijdag kun je elke dag op BBC1 en BBC2 zien wat daar gebeurt, je kunt er vaak showtuinen zien, impressies van het tuinevenement, interviews met kwekers, etc..
Tot slot dan nog 1 foto, van de Lavandula stoechas die tot mijn verbazing de afgelopen winter in de volle grond gewoon overleefde en nu volop bloeit:
Hoi Diana,
Heel herkenbaar hoor, dat ‘eventjes’ wat tussendoor doen. Er is ook zoveel te zien en je bent nooit klaar… Heb wel het idee dat bij jullie de heermoes ‘aggressiever’ groeit dan bij ons op veengrond. Zou dat aan de grondsoort kunnen liggen?
Succes en ik blijf jullie volgen!
Groetjes Daan
Hallo Daan,
Ja, wij hebben hier wel heel veel last van heermoes. Dat komt ook omdat we op een volkstuin tuinieren, zo lang het in andere tuinen om ons heen kan groeien kan het sterk worden en zich uitbreiden, en aangezien het tot een paar meter diep onder de grond wortelt en het ook vanuit de graskant langs de sloot ‘oprukt’ denk ik dat we er inderdaad nooit meer vanaf komen. Ze is nu op haar hoogtepunt, vanaf ongeveer half juli komt ze niet meer terug na het wieden (tot volgend jaar april 🙂 ). We hebben ons een beetje met haar verzoend. Ik heb daarover eens een blog geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/huisdieren-en-onkruid/. En als we dan toch met haar moeten leven maak ik er ook maar gebruik van, en ik maak er dus gier van, en tegenwoordig leg ik de zo diep mogelijk uitgestoken heermoes-stengels als een soort bodembedekking tussen planten, in de hoop dat ze op die manier ook nog wat van haar goede eigenschappen aan de grond en/of de planten geeft.
groetjes,
Diana
(die, tussen haakjes, ook wel genoeg heeft aan heermoes en in wat mindere mate winde, en blij is dat er niet ook nog zevenblad en kweekgras in de tuin groeit)
Diana, aan de rij heermoes, zevenblad en kweekgras kan ik nog toevoegen: haagwinde!
Een ‘kadootje’ dat ik van de buren krijg.
Groetjes,
Ria
Sorry, ik zie nu dat je winde ook hebt genoemd.
Ria
Hallo Ria,
Ja, ook hier hebben we ondertussen haagwinde, en ze begint zo langzamerhand ook een plaag te worden.
Nog niet zo erg als heermoes maar ze groeit tussen sommige planten zoals de rozen en frambozen, waar je haar wortels dan niet goed kunt verwijderen, en zo wint ze langzaam maar heel zeker terrein.
groetjes,
Diana
Oh verschrikkelijk die winde. En het erge is, hoe meer je deze uittrekt, hoe meer je deze vermenigvuldigt. Op de plaats waar het worteltje afgebroken is, splitst deze in 2 plantjes. Oh, erg. Ik heb daar erg veel last mee. Ik probeer deze zo diep mogelijk met de spade te verwijderen. Ook het leggen van een goede laag mulch helpt het dieper kunnen uittrekken van de wortels.
Wat helpt is op deze plaats tagetes planten, maar dus wel volledig vol.
groetjes Carine
Hallo Carine,
Ja, wij graven ook altijd (als het kan want soms groeit ze in een vaste plant of struik) de dikke witte wortel uit. Maar dat is door de vette klei niet makkelijk, heel vaak breekt ze en elke millimeter die we missen en niet uitgraven leveren weer nieuwe planten.
Veel sterkte met de winde!
Diana
Ha Diana,
Wij zitten ook op veengrond en hebben erg veel heermoes. Dit jaar probeer ik het voor het eerst te bestrijden met lavagruis. In de winter nog eens herhalen. Ben benieuwd of dat helpt. Vooralsnog schoffelen we veel en daarmee houden we het in toom.
Heerlijk dat heen en weer geren in de tuin. Ik heb daar ook een handje van. Het lijken kleine klusjes die niet zichtbaar zijn maar het tegendeel is waar.
Fijn weekend, Marlies
Hallo Marlies,
Wij strooien ook elk jaar lavagruis en lavameel, ze is er hier vooralsnog niet zwakker van geworden 🙂
Maar dat komt natuurlijk ook doordat de heermoes hier vanuit omringende tuinen en de slootkant onze tuin in kan groeien.
Wij graven het waar mogelijk op, en tussen planten in steken of trekken we het zo diep mogelijk uit.
Ik hoop dat het lavagruis in jouw tuin water beter helpt!
Diana
Dag Diana, ik las dat je kali geeft aan knoflook, wortels…Is dat Vinassekali ? En is dat ook noodzakelijk op zandgrond ? Alvast bedankt !
Groetjes, Bea
Hallo Bea,
Kali is goed voor alles wat een knol of bol maakt, dus voor aardappelen, uien, knolvenkel, worteltjes, bieten, zoete aardappelen, sjalotten, etc..
En het is ook goed voor de vruchtzetting, je kunt het ook aan fruitbomen, tomaten, pompoenen, courgettes, maïs, etc. geven. Maar voor dat doel zit het vaak al voldoende in een samengestelde moestuinmeststof.
Het is zeker ook op zandgrond een goede meststof, en het is inderdaad vinassekali (daar zit ook nog wat stikstof in) of patentkali (daar zit ook nog wat Magnesium in).
groetjes,
Diana
Hoi Diana. Zo herkenbaar. Ooit heeft iemand me uitgelegd hoe dat zit. Jij bent gewoon de manager die alles ziet en het geheel bewaakt. En Ruud is de waardevolle werker. De een kan niet zonder de ander. Maar zo te horen zou je nog wel een hulpje kunnen gebruiken waaraan je kunt delegeren. Of dat echt gaat helpen? Vrouwen proppen hun hoofd nu eenmaal vol met alles wat gedaan moet worden en er kan altijd nog meer bij. ( Ik weet dat ik nu heel erg generaliseer) In ieder geval als manager zou ik je werk in de tuin maar niet onderschatten. Veel tuinplezier.
Hallo Janine,
Ruud noemt zichzelf altijd ‘de Grondwerker’ en ik noem ons samen wel eens ‘De denker en de doener’ 🙂
En nee, ik kan inderdaad niet zonder hem, dan zag de tuin er toch heel anders uit 🙂
groetjes, Diana
Hahaha prachtig geschreven stukje
Dankjewel!
Het voelt ook altijd net zo ongeorganiseerd als dat ik het waarschijnlijk heb geschreven 🙂
groetjes,
Diana
Zo herkenbaar, Diana! Ik kan ook bijna niet in de tuin zitten. Je ziet altijd weer wat
Hallo Sarah,
Ja, aan de ene kant is het heel leuk, aan de andere kant ook wel eens lastig 🙂
groetjes,
Diana
Hoe laat zijn de uitzending op BBC 1 en 2?
Hallo Frouke,
Dat verschilt wat.
Zondag: BBC1, 19.00 uur
Maandag: BBC1: 20.30 uur, BBC2: 21.00 uur
Dinsdag: BBC2: 21.00 uur
Woensdag: BBC1: 20.00 uur, BBC2 21.00 uur
Donderdag: BBC2: 21.00 uur
Vrijdag: BBC2: 21.30 uur
En er is soms in de namiddag (16.45 uur) op BBC1 ook nog een uitzending, maar ik weet even niet meer of dat een herhaling is of een middaguitzending
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana. Doordat ik door het onweer vanavond naar binnen moest vluchten, pakte ik toevallig de eerste uitzending mee. Ik ben erg benieuwd naar alle tuinen, ik heb de overige uitzendingen in mijn agenda gezet
Hallo Bianca,
Ik hoop van harte dat je tuin niet is getroffen door noodweer!
Ik zag gisteravond laat in het journaal dat er op sommige plaatsen in Oost-Nederland wateroverlast en/of hagel was.
En dan moet ik gelijk denken aan alle mensen met een tuin, en de schade die daar dan is.
Ik hoop dat het in jouw tuin bij onweer en een goede bui regen is gebleven!
groetjes,
Diana
Hier in de kop van Noord-Holland is helaas geen druppel gevallen. En de grond snakt hier naar wat malse regenbuitjes.
Ria
Het is de afstand vanuit Limburg, Ria die me tegenhoud. Anders had ik je graag van ons overschot voorzien. Gisteren werden we opnieuw getrakteerd op mooi zomers weer….. Op naar de waterton om de dorstige planten te bedienen… het peil in de ton zakte per dag.
Midden mei, dan kun je nog wel eens wat water moeten bijgieten. Je verwacht na de IJsheiligen veel zon en zeker geen wit gazonnetje. Toch gebeurde het tijdens de onweersbui gisteren. De temperatuur daalde snel van rond de 20 tot vies koud en de hagelbui heeft onze regio ongeveer een half uur gegeseld. Fruitbomen werden ferm uitgedund, de recent buiten geplaatste planten kregen hun eerste zwemles en de fiere rabarberbladeren werden net als het vingerhoedskruid en verbascum omgetoverd tot een soort gatenplant.
Ons gazon tijdelijk als een ijzig veld achter latend…
Gelukkig loop ik achter op schema en staat nog veel ‘verspeend spul’ te wachten op een plekje in de tuin. Nederland heeft ondertussen een zeer gevarieerd weerpatroon. Om mezelf een beetje moed in te spreken, bedenk ik: water kun je bijgieten….. zon niet.
Veel tuinplezier.
Leon
Leon, wat vreselijk! Ik hoop dat alles weer goed komt, en meestal is dat ook zo.
Sterkte in ieder geval.
Ria
Hallo Leon,
Jeetje, wat akelig! Ik hoop van harte dat je planten na de hagel en regen weer bijkomen en dat er niet al teveel oogst verloren is gegaan!
Heel veel sterkte met opruimen, herstellen, opbinden en opnieuw zaaien waar nodig!
Diana
Hallo Ria,
Hier ook niet. Ook hier begint het ondertussen kurkdroog te worden. Elke dag geven we hier maar zelf water want er zijn nog zoveel zaailingen met kleine worteltjes.
Toch ben ik blij, want aan die wateroverlast en hagelbuien in het Oosten van het land moet ik ook niet denken.
Wat kan het tegenwoordig toch raar weer zijn……
groetjes,
Diana
Dag tuinliefhebbers,
Inderdaad, volledig mee eens dat het weer tegenwoordig akelig kan zijn. Wij hebben hier (ZW frankrijk) ook bizaar weer. Dit is nu reeds het 3de jaar op rij dat de eerste 14 dagen van mei grillig zijn. Ik had reeds 55 tomaten buiten geplant en deze zien er erg zielig uit. De bladeren worden ofwel geel, zwart gespikkeld of zelfs volledig zwart. De andere planten heb ik toch maar netjes beschermd gelaten tot beter weer. In de koude kast heb ik de aubergines uitgehaald, gewoon gerot van het vocht. Normalerwijze zaai ik veel rechtstreeks, maar door het bizare weer komt niets uit. Gelukkig hebben de kersenbomen en aardbeien niet teveel last van het weer, dat stemt me dan weer gelukkig om dit elke dag te eten.
Groetjes
Carine
Hallo Carine,
Dat klinkt heel vervelend!
Ook hier gaat zeker niet alles goed hoor, het is nu niet alleen koud (gisteren een trui aan en ook de winterjas weer uit de kast gepakt) maar ondertussen ook kurkdroog. We hebben geen tijd om te zaaien, verspenen en wieden, we zijn eigenlijk alleen maar bezig met water geven, de regentonnen zijn bijna leeg en dat kan ik me voor mei ook maar een enkele keer herinneren.
Heel veel sterkte en succes met het (hopelijk) redden wat er nog te redden valt, en anders met opnieuw zaaien, of stekken of alles wat nog mogelijk is!!
Diana
Hallo Diana,
Ik zag het ook op TV. Ik heb geluk gehad, het was hier gewoon een frisse bui. De tuin is er blij mee, dus ik ook. Zeker als ik zie wat een schade de vorige zomer heeft aangericht en hoe weinig water er in beken en sloten staat. Ik hoop dat het dit jaar blijft regenen, ik ga voor een Nederlandse zomer.
Ik heb overigens ook een middaguitzending van de Chelsea Flower Show terug gekeken en dat zijn ook nog aparte uitzendingen. Dus soms zijn er wel 3 per dag. Een beetje te veel voor mij.
Groetjes,
Bianca
Hallo Bianca,
Gelukkig maar! Ik moet er niet aan denken dat er zo´n hagelbui over onze tuin komt, of dat alles onder water staat, ik vind het heel akelig voor de mensen/tuinen die dat wel is overkomen.
Ja, 3 uitzendingen is ook teveel voor mij. Ik vind vooral medals-day heel leuk, en alle standhouders in de pavillions. Ik neem de avonduitzendingen op en die kijk ik wanneer ik wil. En ik geef toe dat als iets me wat minder interesseert ik ook gewoon een stukje doorspoel hoor, ik hoef er zeker niet alles van te zien. Maar ik kijk het al ruim 20 jaar, het is dus voor een deel ook nostalgie 🙂
groetjes,
Diana
Oh wat een heerlijke blog weer Diana! Zo herkenbaar! Ik ben vanavond weer terug van mijn heerlijke vakantie en ga morgen ‘even’ naar de tuin. Benieuwd wat ik tegenkom en of alles het een beetje heeft overleefd. Ik vrees dat ik dit jaar niet heel duidelijk instructies heb gegeven en er wat overleden is. Dan maar plantjes kopen…
Hallo Zuhal,
Ik zag op instagram af en toe al wat foto’s van een prachtig strand voorbij komen, ik hoop dat je een mooie vakantie hebt gehad!!
Goede terugreis! En ik hoop dat het meevalt in je tuin, het is hier deze week koel geweest maar het heeft ook niet geregend, ik hoop dat iemand je zaailingen water heeft gegeven!
Veel plezier en succes met je inspectie morgen!!
Diana
Mooi stukje! Wij hebben hier ook zo’n soort taakverdeling. En ik moet zeggen :als ik mij overgeef aan het scharrel-schema, zo van : ik zie wel wat ik doe en ik heb geen haast, dan moet ik zeggen dat dat voor mijn adhd-achtige aard heerlijk voelt, aktief en toch ontspannend. Eigenlijk de belangrijkste reden waarom ik tuinieren zo heerlijk vind! En ook essentieel voor goed moestuinieren, wat per slot bestaat uit grote en heel veel hele kleine taakjes. Twee voorwaarden zijn hiervoor nodig, in mijn geval: geen tijdsdruk, en dingen die Echt Vandaag Moeten eerst doen (of, bij voorkeur, delegeren aan mij stoïcijns doorwerkende tuinmaatje)
Dus: je doet heel belangrijk en essentieel werk voor de tuin (en voor ons), en geniet lekker van het scharrelen!
Hoi Diana,
Zo herkenbaar dit verhaal, kreeg er gewoon de rillingen van ! Multitasken toch ?!
Had het verhaal zelf kunnen schrijven en kan zelfs een vergelijkbare foto van de Stoeches maken, want die heeft het afgelopen winter tot mijn verbazing zelfs buiten in een pot overleefd.
Helaas kan ik niet zo mooi schrijven en wat heb ik al veel van jou geleerd, dank je wel !
Hallo Petra,
Ja, bijzonder hè; ik koop bijna elk jaar wel een Salvia stoechas, kan ze slecht weerstaan als ik ze op een markt of in een tuincentrum tegenkom 🙂
En ik plant ze dan gewoon als een soort eenjarige, en ik kan me niet herinneren dat er ooit één een winter overleefde.
En het voordeel daarvan is dat ze nu groter is en eerder en rijker bloeit.
Veel plezier met de stoechas (en met multitasken 😉 )!
Diana
he Diana, je bent juist heel goed bezig, dat noemen we multi-tasking!
Dat kunnen mannen niet (oeps)
🙂
Geweldig Diana hoe je werkt, het komt toch allemaal in orde bij je alleen het duurt wat langer, heb weer genoten van je schrijven, fijn weekend voor jou en Ruud.
Hallo Tineke,
Ja, uiteindelijk komt het altijd goed, maar wel met een heel grote omweg 🙂
Ook jij een fijn weekend gewenst!
Diana
Wat een mooi stukje! Wij hebben hier ook zo’n soort rolverdeling, naar beider tevredenheid. Als ik geen haast heb, en als de Echt Urgente zaken maar gedaan zijn door mij (of gedelegeerd….) dan vind ik niets heerlijker dan te dwarrelen door de tuin op volstrekt ongeorganiseerde wijze. Vind ik juist een van de heerlijke zaken van tuinieren, een beetje adhd-erg lekker aktief maar ook lekker rustig bezig zijn. Is geheel niet systematisch, maar toch wordt er dan een heleboel gedaan en is de tuin er blij mee. Dus: taakverdeling moet er zijn in het leven, en geniet ervan!
Hallo Saskia,
Ja, ik kies ook wel mijn dagen uit. Maar vaak kiezen de dagen/de tuin mij uit 🙂
Maar ik kan bijvoorbeeld wel heel gestructureerd alle tomatenplanten in de 3 kassen in 1 ochtend stuk voor stuk tikken, dieven en opbinden. Of zonder afleiding zaden oogsten, of snoeien.
Gelukkig maar 🙂
groetjes en heel veel plezier met het ongeorganiseerd door de tuin dwarrelen!
Diana
Beste Diana, wat een heerlijk humoristisch stukje!
Ik zit nog te lachen, dank je wel, ellen
Hallo Ellen,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Als ik de reacties lees is het in ieder geval herkenbaar 🙂
groetjes,
Diana
wat doe jij met de hermoes stengels ?? een soort gier maken hoe doe je dit en waarvoor vriendelijke groet
ton
Als je zoekt in de blog van Diana vind je genoeg informatie over vet maken van giet. Bijvoorbeeld; https://www.mooiemoestuin.nl/huisdieren-en-onkruid/
Groet,
Yvonne
Hallo Ton en Yvonne (dankjewel voor het antwoorden),
Ik ken zelfs iemand die heermoes wast, overgiet met kokend water en het zelf opdrinkt 🙂 .
Er zitten in ieder geval heel veel goede stoffen in heermoes, lees vooral ook op de pagina van Anne Tanne: https://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-a-j/equisetum-arvense-heermoes/
groetjes,
Diana
Ja, natuurlijk een gezond theetje en ik maak er een lekker kruidenzout van : mooi laten drogen, in de blender en dan vermengen met zeezout !
Ik herken me wel in hoe Diana werkt. Overal langslopen en altijd zie ik wel ergens iets dat even moet, opbinden, verspenen, water geven, lelijk blad eruit, uitplanten enz. enz. een eindeloze rij
‘kleine klusjes’ die erg belangrijk zijn maar niet in een schema zijn te vangen. De planning loopt dan ook altijd anders dan verwacht.
haha, mijn Ruud heet George.
ik heb hem deze blog doorgestuurd met het verzoek: helemaal lezen deze keer.
wat hij ook deed. halverwege zei hij: ‘ik ga je voortaan Diana noemen’.
dankjewel voor je reflectie en je humor!
Herkenbaar, ook even dat doen en toch weer iets anders tussendoor ook even doen. Prachtig geschreven.
hahaha… ik herken helemaal mijn man en me(s)elf in jullie samenwerking…
Zo herkenbaar wat je schrijft! Mijn man en ik zijn ook gepassioneerde tuinierders en Leon weet ook ’s morgens vroeg al wat hij gaat doen en doet dat ook. Mij lukt dat niet, maar ik ben wel de hele dag bezig. Ik zag aan de reacties dat er meer zijn die zich in je verhaal herkennen. Het heeft kennelijk toch te maken met het verschil tussen man en vrouw. Ook ik ben blij met de gedisciplineerdheid waarmee Leon zijn dingen in de tuin doet, want zonder hem zou de tuin een oerwoud aan ‘mooie’ en minder mooie onkruiden zijn.
Hallo Yolande,
Ja, zo is het, zonder Ruud zou er hier teveel onkruid groeien maar zou ook alles in de tuin minder gestructureerd zijn.
Als Ruud alleen zou tuinieren zou alles vrij kaal en recht en schoon en laag bij de grond en opgemeten zijn. Hij zorgt voor de structuur, en ik kan me daarin heerlijk uitleven met losse planten, klimrekjes, scheve rijtjes, Oost-Indische kers die onder de bomen mogen groeien (maar dan moet ik Ruud wel vertellen welke zaailingen hij moet laten staan), potten, bodembedekking, bloemen, etc..
Eigenlijk passen we ook in de tuin gewoon bij elkaar, en het klinkt alsof dat bij jou ook zo is, heel veel plezier samen in de tuin!
Diana
Wil even laten weten dat je middel tegen de spinselmot(1 ltr. Warm water, 1 eetlepel
Slaolie en 2 eetlepels groene zeep) fantastisch werkt !!!!
Mvg Gerrit koudijs
Hallo Gerrit,
Goed om te horen!
Wij hebben zelf dit jaar geen last van de spinselmot maar ik zag in een parkje onderweg naar de supermarkt een boom die niets anders meer was dan een grijs geraamte van takken met spinnenwebben, ze kunnen zoveel schade toebrengen.
groetjes,
Diana
Dit is dus het verschil tussen mannen en vrouwen. Ik noem het altijd het huishouden in de tuin.. het maakt zo verschil en toch word het niet opgemerkt. Daarom ga ik regelmatig de tuin in zonder plan. Ik denk ik hem niet echt iets te doen 😉 o toch wel hahaha