Zaailingen
Een aantal van de via de deno-methode gezaaide zaailingen zijn groot genoeg om naar een potje te verhuizen.
Dit is natuurlijk ook de reden dat je de zakjes rechtop zet, zaailingen willen altijd naar boven groeien. Op de foto zie je dat de eerste 2 blaadjes al de koffiefilter uit gingen piepen.
Maar sommige zaden zijn ook nog niet gekiemd. En dus haal ik nu de zaailingen eruit die al 2 groene blaadjes hebben. En de rest van het filter gaat weer opgevouwen terug het zakje in, en dan over een paar dagen weer eens kijken.
Het overplanten is altijd een beetje priegelwerk. Pak de zaailingen vooral niet bij het worteltje vast want dat is nu het meest kwetsbaar. Ik sproei het filter nu nog even goed nat, dan laten de zaailingen wat makkelijker los, en ik pak de zaailingen bij de 2 blaadjes vast.
Met een potlood heb ik alvast gaatjes geprikt in het potgrond/zandmengsel in de 9-centimeter potjes. En dan is het een kwestie van de worteltjes in de gaatjes laten zakken, voorzichtig aanduwen en direct water geven (en dat is dan niet over 10 minuten of zelfs 2 minuten, maar echt direct zodat de grond en het vocht zich gelijk om de worteltjes sluit.
En klaar is Kees. Voor nu dan, want er zijn nog veel zakjes met een aantal zaden maar ook nog genoeg zakjes met nog geen enkel kiemend zaadje. Elke 2 of 3 dagen kijken of er weer soorten zijn die ondertussen zijn gekiemd, of groot genoeg zijn om over te gaan naar een potje met grond.
Ik zet altijd, als het even mogelijk is, 3 zaailingen in 1 potje van 9 x 9 centimeter. Dat gaat al jaren goed. Nooit meer, soms minder (als ik maar 1 kiemend zaadje had), maar het liefst met 3, en zo mogen ze tot het einde van het tuinseizoen bij elkaar blijven.
Op de foto zie je alle potjes die ik vandaag heb gevuld. Allemaal per 3 zaailingen in een potje, allemaal een eigen labeltje, allemaal water gehad. En nu dus een stuk koeler dan in de propagator bij 27 graden. In een licht en zonnig raamkozijn (als de zon tenminste nog bestaat, ik heb haar al een tijd niet meer gezien :-)).
Op een licht verwarmde slaapkamer waar het zo rond de 15 tot 20 graden is (afhankelijk van dag, nacht, zon en wel of geen kachel aan). En dat is goed genoeg voor de pepers en paprika´s, ze hoeven nu echt niet meer bij 25 graden te staan. Ze willen vooral licht en als de zon schijnt staan ze achter het glas lekker warm.
Is er verder nog wat te doen in de tuin. Jawel, en zo hard gewerkt dat ik er nog spierpijn van heb. Het kruidentuintje is omgespit, en de eerste planten staan erin (bieslook, knoflookbieslook en Monarda fistulosa voor de thee).
En we hebben al ruim 20 jaar populierenstekken langs de achterkant van de tuin staan. Elk jaar snoeien, vreten veel vocht en voeding. En eerlijk gezegd vind ik ze ook niet mooi (we hielden zo op zo’n 2 meter hoogte en dan zijn het stakerige, sprieterige bomen die weinig blad geven, onderin kaal zijn). We hadden ze vooral staan voor wat privacy, voor onszelf maar vooral voor de kassen. Want achter de populieren ligt een sloot en dan een fietspad. En daar lopen mensen hun hond uit te laten, fietsen kinderen naar school, fietsen mensen naar het winkelcentrum. Maar lopen soms er ook jongens die het heel grappig vinden om de kassen in te gooien. We hebben daar echter al gaaswerk (we noemen ze keienvangers) voor staan. En dus waren de populieren niet mooi, maar ook overbodig.
En daarom zijn ze in de afgelopen dagen gerooid (na 20 jaar gingen ook de eerste bomen dood, ze staan ook nog eens half in het water). En wat een ruimte en licht houden we dan over. En je kunt op de onderste foto zien dat het ook echt een fietspad is :-).
We hebben er nu fruitboompjes geplant, laagstam. Een stoofappeltje (Dijkmanszoet), een vroege handpeer (Noord-Hollandsche Suikerpeer), een Bloedpeer (hand/stoof, met rood vruchtvlees), en een ouderwetse Schone van Boskoop (voor de appelmoes).
Om te zorgen dat de takken van de boompjes niet heel erg de tuin in groeien ga ik ze wat strategisch snoeien en leiden. Op de foto zie je dat 2 takken mooi naar links en rechts groeien, maar ook een tak juist naar achter, de takken die erg van linksaf en rechtsaf afwijken ga ik snoeien. Maar nu nog niet, eerst maar eens aanslaan en wortels maken.
Alleen daarom al jammer dat het al dagen regent en hard waait, maar zelf ben ik dat eerlijk gezegd ook wel zat. Wellicht volgende week maar eens de eerste bloemen in huis voorzaaien, want tuinweer is het voorlopig niet (niet zonder lieslaarzen in ieder geval).
Hier staaan de paprika’s gewoon in zand en op de chauffage, ze doen het prima en ik moet dus niet zitten priengelen 😉
Hello Diana,
Je bent wel erg in de weer. Niet overdrijven !
Wat bedoel je met ‘en zo mogen ze tot het einde van het tuinseizoen bij elkaar blijven ‘ ? Worden ze niet verpot of uitgeplant ?
Eddy
Hallo Eddy,
Ja hoor, eind april worden ze in de kas in de grond uitgeplant, maar wel nog steeds met z’n drietjes bij elkaar. Neemt evenveel ruimte is beslag als 1 zaailing/plant maar ziet er veel voller uit en geeft dus meer opbrengst op ongeveer dezelfde hoeveelheid ruimte in de kas.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
even een vraag over de Deno Methode. Vorige week zondag de zaden gezaaid volgens de Deno methode. Een aantal zaden zijn aan het kiemen of zelfs al uitgeplant. Een aantal geven nog geen teken van leven. Met namede Haberero en mini aubergines. Zaden hebben trouwens geen tekenen van rot of een schimmel.
Hoelang geef jij de zaden om te kiemen? En wanneer start je een tweede zaai?
groet,
Jos
Hallo Jos,
Bijzonder genoeg kan ik melden dat hier soms na 3 weken in de propagator plotseling nog een soort kiemt. En dus wacht ik zeker wel zo lang. Als het erg lang gaat duren zet ik de propagator ook wel eens een dag of 2 tot 3 uit, soms helpt zo’n korte ‘koude-periode’ ook nog wel eens om de laatste oudere zaden te laten kiemen. En mocht er echt niets meer kiemen, dan gooi ik de zaden ook nog niet weg maar doe ze dan alsnog in een potje met zaaigrond en zet ze gewoon tussen de gekiemde soorten in, en zelfs dan kiemen er nog wel eens een paar allerlaatste zaden.
Gelukkig zijn we vroeg genoeg (de reden waarom ik ook vroeg zaai), tijd genoeg om over een week of 2 eens een tweede zaaironde van niet-gekiemde soorten te beginnen :-).
groetjes,
Diana
Goedemiddag Diana,
Wat een mooie leerzame site.
Ik heb inmiddels ook via de deno methode gezaaid, lang niet alles komt op,maar we wachten nog even af.
Mijn vraag is waar heeft u zaad van de cerinthe major yellow candy gekocht?
Ik kan het op internet niet vinden.
Bedankt en ik zal zeker u site bezoeken.
Vr.gr. Thea
Hallo Thea,
Ik heb de zaden van de Yellow Candy jaren geleden eens in Engeland gekocht, ik meen bij Plants of Distinction, maar zij hebben haar zeker niet meer. Ik hoop er zelf komende zomer zaden van te kunnen oogsten, maar daar heb je nu natuurlijk niets aan. Ik heb nog even gegoogled maar vind eigenlijk ook alleen wat zaden bij Amerikaanse aanbieders. En Thompon & Morgan verkoopt zaden van een gele Cerinthe maar op de foto lijkt dat een andere (want het bloempje is alleen geel, zonder het ‘bruine rokje’. Sorry dat ik je niet beter kan helpen dan dit.
groetjes,
Diana
p.s.: hier zijn ook nog lang niet alle zaden gekiemd hoor, sommige pepers hebben meer tijd en/of warmte nodig.
Hallo Diana,
Ik heb enkele dagen nodig gehad om te bekomen van de shock. Doe je dit al vele jaren dat uitplanten per 3 en doe je dit ook met andere soorten? Is daarover iets te vinden in je archief? Ik hou ook wel van experimenteren maar dit is totaal nieuw!
Groetjes
Eddy
Hallo Eddy,
:-). Ik houd van pepers, paprika’s en aubergines eigenlijk altijd 3 zaailingen aan. En dat doe ik sinds rond 1996 of wellicht 1998 of zo, maar in ieder geval lang genoeg om er altijd goede ervaringen meet te hebben. Ik heb er vorig jaar rond deze tijd eens iets over geschreven, omdat meer mensen zich afvroegen waarom ik dat doe. Zie hier: https://www.mooiemoestuin.nl/pepers-per-3/. Ik hoop dat ik het daar een beetje duidelijk heb uitgelegd.
Diana
Hallo Diana, & andere site-bezoekers,
Mooie site, veel leerzame informatie
Ik ben op zoek naar één, twee reuze-uien/ mammoet-uien
Is er zaad, waar te koop?
Kun je me tippen waar ik de UI kan kopen?
Ik hoor t graag!
Groet, Mady
Hallo Mady,
Google voor reuzenuien eens op de rassen Exhibition, Ailsa Craig en Kelsae. De eerstgenoemde wordt ook verkocht door zaadhandel van der Wal: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/group_id,949#u.
Maar als je googled op de 3 namen vind je zowel in Nederland als in het buitenland veel firma’s die zaden van deze uienrassen verkopen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana ,
Mijn zaden zijn nog niet allemaal ontkiemd in de propagator en nu is het zand op de bodem droog. Maak jij dat elke keer weer nat?
Groetjes,
Edda
Hallo Edda,
Ja, het zand maak ik zo eens per week weer nat met een gieter. Als het opdroogt zie je ook dat het bruin wordt, bijna alsof het wat verbrandt en dat mag niet (is heel slecht voor de verwarmingskabel dacht ik). En daarnaast mag de luchtvochtigheid hoog blijven voor het kiemen van de zaden. Volgens mij moet het ook in de gebruiksaanwijzing staan van de propagator, in ieder geval in de gebruiksaanwijzing van de propagator 64/50.
groetjes,
Diana
Dank je wel. Nee het staat niet bij mijn gebruiksaanwijzing, ik heb een andere propagator gekocht, zie ik.
Groet,
Edda
Hoi Diana,
Ik heb net alle pepers en paprika’s per 3 in p9 potjes gezet. Wanneer zijn de voedingsstoffen in de potgrond op en moet ik ze in nieuwe potgrond zetten? 3 of 4 weken?
Groetjes Sanne
Hallo Sanne,
Als het goed is staat die informatie op de zak potgrond.
Meestal is dat ongeveer 7 weken, na 7 weken zou je bij moeten gaan mesten.
Zelf doe ik dat zelden of nooit, simpelweg omdat het dan half tot eind april is en de zaailingen uitgeplant kunnen gaan worden in de volle grond van de koude kas. Maar als je de planten buiten zet of in pot houdt is het zeker nodig, al hebben pepers en paprika’s niet heel veel voeding nodig.
groetjes,
Diana