En dan weer verder…
Na een paar dagen regen was de grond nu vochtig genoeg om weer planten uit de tuin te halen. Maar Ruud wilde eerst de beschoeiing gaan repareren, die is op sommige plaatsen echt rot.
Bovendien loopt de tuin iets schuin af richting de sloot. En dus wordt het geëgaliseerd voor er überhaupt een bak recht op kan staan. De grond valt ons nog niet tegen, uiteraard wel klei, maar elk jaar compost tussen de planten gooien heeft toch geholpen om de grond wat beter van structuur te maken. Meevaller dus.
Neemt niet weg dat de tuin eerst gespit gaat worden, met mest eronder, voor die glad wordt geharkt en we bakken gaan maken en plaatsen en vullen.
Ruud is vandaag de hele dag bezig geweest met de beschoeiing, dat wat rot was eruit halen, stellingpijpen in de sloot/grond slaan ter vervanging van de rotte houten palen).
Een derde is nu gedaan, dit is het resultaat… Het andere stuk, nog twee derde te gaan, komt later. Eerst moeten de planten die er staan eruit. En daar is het mooi weer voor, het gaat weer regenen, niet te warm, de grond is nog wel warm, ideaal om planten af te knippen en te verzetten.
En dus gaan we morgen planten eruit halen. Vandaag al de Dahlia’s uit de grond gehaald, een beetje jammer want ze bloeiden nog zo mooi. De Mirabilis uit de grond gehaald, Calendula’s, de laatste Physalis peruviana-bessen geoogst en de planten eruit gehaald, de laatste Jaltomaatbesjes geoogst en de plant eruit gehaald. Zo begint de herfst hier gelijk goed.
En ook de Oerprei gerooid. Eigenlijk nog lang niet goed, de kleine uitjes zijn nog veel te klein. Maar wel groot genoeg om de ze van de hoofdstam af te halen en uit te planten op een plek waar ze tot eind volgend jaar mogen groeien.
En zo langzamerhand beginnen ook de plannen te komen, welke soorten echt niet weg kunnen. De Agapanthus Loch Hope, nu nog vol in bloei, die mag echt niet weg, is misschien wel leuk in een bak.
De Foeniculum vulgare Giant Bronze, die moet natuurlijk ook blijven, in een bak, of ernaast. De citroentijm morgen even oppotten, want die moet nu even weg, maar komt natuurlijk in een bak terug. De Phygelius rectus Passionate mag mee naar huis, past prima in de tropische achtertuin.
Tot slot nog een foto van de Helianthus argophyllus, een eenjarige zonnebloem met wollig blad, staat nu nog vol in bloei, maar gaat morgen of overmorgen (afhankelijk van het weer en ´hoe ver we gaan komen´) helaas toch de compostbak in.
In het eerstvolgende tuindagboek dat over de nieuwe tuin gaat hoop ik een foto te kunnen zetten van een tuin die al voor de helft leeg is. Want we hebben de tijd hard nodig, de hele tuin moet gespit worden, gemest, de pergola moet worden afgebroken, planten worden verzet, de bakken gemaakt en geplaatst. etc. Terwijl ondertussen het gewone oogsten, opruimen, wieden, spitten, mest kruien, etc. ook gewoon door gaat. Ik hoop maar dat rond maart volgend jaar alles af is :-).
De zonnebloemen zou je toch ook wel in een vaasje kunnen zetten? Lijkt me jammer om op de composthoop te gooien 🙂
Ha Willem,
Ik beloof je dat ik zal proberen de bloemen zo lang mogelijk te houden, hetzij thuis in een vaas, en anders in een vaas op de tuin 🙂
groetjes,
Diana
komt de Foeniculum vulgare Giant Bronze ook in je zadenlijst terug?
ik zoek deze al zo lang en kan er maar niet aankomen.
begrijp ik uit je verhaal dat dit een vaste plant is?
Hallo Johan,
Helaas komt de Foeniculum niet in de zadenlijst. Ik had een plant, maar die heeft de winter van 2012-2013 niet overleefd.
Dus heb ik afgelopen voorjaar een nieuwe plant gekocht, bloeide wel, maar geen zaden gegeven (is nu nog te jong).
groetjes,
Diana
hoi Johan,
Wij hebben de Foeniculum Giant Bronze in de tuin staan. Inderdaad gekocht als een vaste plant. En wordt manshoog. Geen idee of het zaad dezelfde plant gaat geven, ik zal morgen in elk geval voor je kijken of er zaden aan zitten (het is nu donker :-))
groeten, Christa
Hallo Christa,
Ik heb jaren geleden ook de Foeniculum Giant Bronze (toen zeker 180 cm hoog) in de tuin gehad, en toen kon ik er zaden van oogsten.
Dus bij een volwassen plant hoop ik dat je er zaden van kunt oogsten, als je geen bloeiende knolvenkel in de buurt hebt gehad zou ze soortecht terug moeten komen.
Hier zijn de 2 planten die ik heb in het voorjaar gekocht en nu zo’n 110 cm hoog, hebben wel gebloeid maar geen zaden).
Mocht het lukken, dan hoor ik het wel en zal ik Johan jouw mailadres mailen, zodat jullie verdere afspraken kunnen maken.
groetjes,
Diana
Dat is goed! Alleen vraag ik mij wel af of de zaden zaadecht zijn, aangezien er spontaan een groene Giant venkel naast de bruine is komen wonen 🙂
Johan moet het maar uitproberen. Ik denk dat je het aan de kleur van de zaailingen snel genoeg ziet!
wat leuk !! ik zou het graag proberen,
hoi Johan (en Diana),
Helaas heb ik ook geen zaden dit jaar… Je zult de plant ws toch moeten kopen! Groet, Christa
Hallo Christa,
Ik weet alleen dat ik haar zelf eens uit zaden heb opgekweekt en daar kwam een bronskleurige Giant uit.
Maar met heel veel ‘gekleurde’ (geelbladige, bontbladige, donkerbladige) planten zie je vaak dat ze voor een deel groen en voor een deel andersbladig uit zaden terugkomen (naast de kruiskansen met groene venkel en knolvenkel). Een groene Giant lijkt me trouwens ook mooi, ik vind de bronskleurige in het voorjaar heel erg mooi, tijdens en na de bloei lijkt het wel eens of het blad al aan het afsterven is, zo’n onbestendig kleurtje krijgt het dan. Alles heeft z’n voor- en nadelen :-).
Ik mail Johan even je mailadres.
groetjes,
Diana
Diana, kun je mij vertellen hoe je Dahlia knollen het beste kan bewaren? (ookal blijven ze bij mij nog even staan). Alvast bedankt!
Hallo Janine,
Als ik Dahliaknollen wil bewaren doe ik dat eigenlijk altijd in een doos, met daarin bijna droge potgrond. Net niet helemaal droog, zo droog dat de knollen niet uit kunnen lopen, maar net genoeg vocht om te zorgen dat de knollen kunnen ademen en niet uit kunnen drogen. Hier zet ik ze dan op de onverwarmde zolder. Er zijn ook mensen die ze in zand of in turf bewaren, ook allemaal goed, ook net niet droog. En ik heb ze ook nog wel eens nat gemaakt en zo in papieren zakken gedaan, elke knol een eigen zak. En dan zo op zolder gelegd. Dat ging ook prima; papier laat lucht door, neemt wat vocht op en geeft het weer af, genoeg om de knollen niet uit te laten drogen en door de winter te helpen.
groetjes,
Diana
Beste diana, ik vraag me af waarom er bakken gemaakt worden ipv in de volle grond tuinieren?
Is voor de doorgewinterde moestuin bezitter waarschijnlijk logisch, maar ik heb hier even een uitleg bij nodig..
Hallo Karin,
Ik heb van 1991 tot en met 2013 in de volle grond geteeld. En dat blijf ik ook doen hoor, van de 482 vierkante meter blijven er 382 vierkante meters gewoon volle grond :-).
Op zo’n 100 vierkante meter tuin stonden alleen vaste planten, de bloementuin. De redenen:
Ik wilde graag de bloementuin veranderen in een eetbare tuin.
En vorig jaar stond die hele tuin onder water, in de regenachtige zomer. Dat komt mede doordat Spijkenisse flink beneden NAP ligt.
En omdat we vette, vochtvasthoudende klei hebben.
En ik wil het gewoon eens proberen, kijken wat mijn ervaringen worden en wat ik er van kan leren.
En ik ben ook geen 20 meer, het lijkt me heerlijk als de bakken precies zoveel hoger zijn dat ik net iets minder spierpijn heb :-).
En ik wil er graag eens Salvia’s, rozemarijn, tijm, etc. in zetten, die dan ook de winter overleven.
En ik wil ook eens succesvol blauwe bessen telen, in een bak met turf en compost
Er is dus helemaal niks mis met in de volle grond tuinieren. Daar komen dan ook de aardappelen, prei, sla, etc. te staan. In de verhoogde bakken wil ik vooral decoratieve groenten zetten, maar ook groenten die het prettig vinden om wat minder nat te staan, of wat lossere grond willen (uien, pastinaken, Mediterrane kruiden, etc.).
groetjes,
Diana