Eindelijk
Over een week is het IJsheiligen. En de weerberichten voorspellen voor Zuid-Holland geen nachtvorst meer. En dus gaan we uitplanten…… heel veel uitplanten. Maar we hebben veel te veel zaailingen en planten om dat in één dag te kunnen doen. Bovendien is uitplanten meer dan een gaatje graven en daar een plantje in zetten. Sommige soorten moeten in de kas (heet!!), andere in een pot, sommige soorten moeten bij een stok of klimrek worden gezet (dat eerst moet worden gezet/gebouwd). Weer andere moeten in een ruim plantgat met wat potgrond erin, nog weer andere kan ik in plugjes in rijen planten en er zijn ook altijd planten die direct na het uitplanten moeten worden beschermd tegen de vogels.
Ik liet in mijn blog van 18 april een filmpje zien van een min of meer opgeruimde kas. Ondertussen staat ze weer vol. Het groeit bijna elke dag een beetje aan:
Het is duidelijk dat we nog niet klaar zijn met uitplanten (en ook niet met zaaien :-). Bij gebrek aan regen moeten we vaker dan in andere jaren water geven, zowel zaaisels als zaailingen en planten en potten. Dat kost veel tijd, Ruud heeft zelfs de waterpomp al een keer meegenomen om alle lege watertonnen weer te vullen, plus de net opkomende aardappelen en wat jonge planten.
We snakken naar een goede regenbui. En ik hoor dat van heel veel mensen in Nederland en België. Duimen voor dit weekend want dan schijnt er wat regen te kunnen vallen! Ondertussen planten we verder uit, en blijven we zaaien. Ik heb al 3 weken 2 zakjes worteltjeszaden en een zakje stengelui in mijn tuintas, en vandaag ben ik er eindelijk aan toe gekomen om ze te zaaien. Ook nog even water geven. Ondertussen heeft Ruud de tuin min of meer onkruidvrij zodat ik door kan gaan met planten.
De kassen zijn klaar: de stokken zijn uitgemeten en gezet, en de tomaten, pepers, paprika’s en komkommers/meloenen zijn uitgeplant. Tussen de planten ligt paardenmest (die de hele winter buiten heeft gelegen en al wat aan het verteren is). Het onderdrukt onkruid, houdt de bodem langer vochtig, en geeft ook nog wat voedingsstoffen af aan de grond.
Buiten zijn de courgettes en pompoenen geplant, en de bonenstaken zijn gezet. De stokbonenzaden zijn gekiemd, die kunnen we na dit weekend bij de stokken uitplanten. Tegelijkertijd zaaide ik ook wat stamsperziebonen die ik in een verhoogde bak ga uitplanten, voor een eerste vroege oogst van boontjes.
De maïs is gezaaid en begint voorzichtig te kiemen, en de Dahlia’s die ik in potten heb voorgetrokken kunnen worden uitgeplant. Komend weekend gaan we de Afrikaantjes uitplanten, de bietjes en Cosmea, en ik moet nog wat andijvie en nieuwe bietjes zaaien. De rozen moeten nog wat voeding krijgen (ze gaan zelfs al knoppen maken) en we moeten nog een rek voor de augurken maken. Ik heb nog wat Begoniaknollen die opgepot moeten worden en we hebben eindelijk het vliesdoek van de doperwten afgehaald (ze zijn nu zo’n 40 centimeter hoog en in principe niet interessant meer voor vogels (tot ze peulen gaan maken, dan zullen we ze weer moeten gaan beschermen).
De kruiden in potten groeien goed en hebben wat voeding en natuurlijk ook water nodig. We oogsten al volop van de dragon, tijm, rozemarijn en Griekse bergthee, en van de Salvia officinalis albiflora die binnenkort gaat bloeien (foto bovenaan dit blog). Eén oreganoplant lijkt dood want die krijgt nog steeds geen blaadjes, die moet ik nog even uit de pot halen. Gelukkig heeft een andere oregano de kletsnatte winter wel overleefd en maakt al volop blaadjes. Een paar keer per week kunnen we wat groene asperges oogsten, en we eten zeker 2 keer per week sla uit de tuin.
We vervelen ons dus allesbehalve. Bak voor bak met zaailingen komt leeg, en vak voor vak in de tuin komt vol. Om die reden maak ik snel een eind aan dit blog: ik moet nog even restjes zaden van soorten die ik zaaide opruimen, en tegelijkertijd zaden opzoeken die ik morgen nog wil zaaien.
Wat een drukte deze tijd! En wat een verschil met vorig jaar, toen de kassen en de tuin hier wekenlang zo kletsnat waren dat planten dood gingen in de modder. We hebben afgelopen winter de grond in de kassen opgehoogd zodat er wat minder water in zou kunnen blijven staan. Maar dit voorjaar is één van de droogste van de afgelopen jaren. Het is altijd weer anders dan je verwacht…… saai wordt het nooit!
Tot slot nog één foto, van één van de eerste bloeiende vaste planten in de tuin. Ik zaaide zelf zaden van de prachtige roze Akelei Nora Barlow. Ik oogstte de zaden van een plant die als enige in de buurt groeide en bloeide. Het resultaat is een paars bloeide Akelei, ze kruist dus heel makkelijk en over grote afstanden. Ik hoopte door de isolatie op een echte Nora Barlow, maar ach…. deze is ook mooi!
Veel succes, Diana en Ruud
Het wordt weer een boeiend jaar bij jullie !
Hoi Diana, je hebt 7 stokbonen in 1 potje van 9 cm gezaaid, Zet jij 1 potje (dus 7 bonen) bij 1 stok? En bescherm je ze dan tegen slakken? Kun je nu al stro bij de aardbeien doen? En mijn aardappels zijn al 20 cm hoog, heb ze aangeaard, maar de muizen maken er steeds kleine kuiltjes om heen, tenminste…ik denk dat het muizen zijn???!! En kun je ook stro bij de aardappels doen dan? Groetjes, EStella
Hallo Estella,
Ja, ik zet 7 bonenplantjes bij 1 stok (van pronkbonen zet ik er altijd 5 omdat die planten vaak wat groter en grover groeien).
Ik hoef ze hier meestal niet tegen slakken te beschermen, blijkbaar zijn er genoeg andere hapjes voor slakken in onze tuin (zoals jonge sla, courgettezaailingen, eenjarige bloemenzaailingen, etc.). Het blijft altijd handig om de eerste dagen even op te letten of slakken je bonenzaailingen belagen.
Ja, je kunt al stro rond je aardbeien leggen, het helpt tegen verdamping en dus sneller uitdrogen van de grond, tegen onkruid, en later liggen de aardbeien wat droger en schoner.
Over je aardappelen: het klinkt als woelmuizen en een goede (vriendelijke) oplossing ken ik helaas niet. Ik stop telkens wat bij elkaar geschraapte haren van onze kat in de gaatjes, vooralsnog hebben de woelmuizen er maling aan 🙂 . Je kunt zeker ook stro rond aardappelen leggen. Of het woelmuizen tegenhoudt waag ik een beetje te betwijfelen maar vinden ze het net iets te irritant om daar doorheen te kruipen en zoeken ze een ander plekje om te graven.
groetjes,
Diana
Ook wij hadden woelmuizen maar….in elk gat dat ik zag stopte ik vorig jaar bosuitjes, knoflook, bieslook, munt, citroenmelisse en dat soort dingen geplant. Ze hebben kennelijk een hekel aan de sterke geur. Ons kippenhok staat rondom in de muntplanten en daar heb ik bovendien van die hele goedkope lampjes met een zonnecel (Action) gezet. Ik durf niet te vroeg te juichen maar wij hebben echt al maanden geen last meer! Gauw afkloppen!
Hallo Pien,
Dankjewel voor de tip! Ik ga het vandaag gelijk proberen met citroenmelisse en munt want die groeien beide al weer harder dan ik kan oogsten voor de thee 🙂
Soms geven we water en verdwijnt dat zo in een schijnbaar bodemloze put door de gaten die we dan ineens zien. Kattenhaar zou ook moeten helpen maar het nadeel daarvan is dat de geur blijkbaar vrij snel vervliegt.
groetjes,
Diana
Bedankt ook Pien voor je reactie…wat een goede tip ook, daar ga ik ook wat mee doen! Dankjewel…
Bedankt voor je reactie Diana…en voor je tips! Ik heb ook gelijk 7 bonen in een potje gezaaid en komen nu inmiddels boven, dus ik volg jouw werkwijze. En heb nog even gewacht met het stro, niet te doen met al die regen. Maar aankomend weekend zal ik stro bij de aardappels en onder de aardbeien doen… Nogmaals bedankt voor je uitgebreide reactie Diana…
Hallo Estella,
het zou ook een merel kunnen zijn, bij ons woelen de merels graag alles om, we hebben een dikke mulchlaag van houtsnippers (15-20 cm) maar dat deert ze amper. Waar we geen mulch hebben maken ze wel meer kuilen.
Groetjes,
Mar
Goh, ja dat zou natuurlijk ook nog kunnen. Mijn moestuinbuurvrouw vertelde me wel weken geleden al, dat ze een zwarte vogel in mijn tuin had zien “rennen”… Vond de kuilen al wat groot voor een muisje ( was al bang dat het een rat was ofzo)
Ik kreeg vandaag jouw mail en 1 ding vond ik storend:
Over een week is het IJsheiligen. En de weerberichten voorspellen voor Zuid-Holland geen nachtvorst meer. En dus gaan we uitplanten…..
.in zuid-holland….?
“ons” land bestaat uit 14 provincies, tellen die dan niet mee ?
Hallo Werner,
Ik begin blijkbaar oud te worden, ik heb altijd geleerd dat Nederland 12 provincies heeft :-). En er lezen ook behoorlijk veel mensen uit België mee, en zelfs wat mensen uit Frankrijk en Spanje.
Ik probeer met de zin die je noemt aan te geven dat het op de plaats waar ik tuinier warm genoeg is om uit te planten maar dat ik niet voor elke provincie en plaats in Nederland, België, etc. kan bepalen of het daar ook warm genoeg is. Ik wil me niet verantwoordelijk voelen voor zaailingen die in Eelde, Arcen, Gent of waar dan ook dood gaan omdat het hier net warm genoeg is en mensen uit andere delen van het land of daarbuiten daarop vertrouwen, terwijl er in Twente, Friesland, Limburg of Oost-Vlaanderen misschien nog een paar laatste koude nachten komen. Om die reden antwoord ik op elke vraag die over het uitplanten van zaailingen gaat ook altijd dat iemand vooral de lokale weerberichten in de gaten moet houden.
Ik schrijf dus geen blog voor Zuid-Holland, ik wil alleen maar aangeven dat het op dit moment in mijn stad warm genoeg is (maar dat dat dus niet voor elke stad of dorp hoeft te gelden).
groetjes,
Diana
zo had ik het ook gelezen Diana ,in iedere provincie is het vaak net even anders. Hier in Groningen nl altijd iets kouder dan in het midden en zuiden van het land . begrijpelijk vinf=d ik dan dat jij het zo schrijft.
Werner,
Ik geloof dat we allemaal wel hebben opgelet bij aardrijkskunde op school en dus weten dat Nederland niet alleen uit Zuid-Holland bestaat.
Daarmee is jou reactie hier overbodig, belerend en kwetsend als je hiermee wil laten blijken dat de schrijfster niet heeft opgelet in de klas.
Diana tuiniert in Zuid-Holland en haar blog gaat over “haar tuin” en niet over tuinieren in Nederland!
Als je wil weten of je kan uitplanten in de „provincie“ waar jij woont kan je naar de weerberichten kijken en niet afgaan op het advies in een blog over tuinieren.
Daarbij kan het weer in Nederland makkelijk omslaan, dus als je op zeker wil gaan in welke provincie dan ook, eerst even het weer bericht checken, dat gaat sneller als een onpassende reactie te plaatsen, die dan ook nog zo aardig door Diana wordt beantwoord.
e
idd
Hallo Diana hier ook flinke drukte in de tuin, heel herkenbaar! Zelf ben ik een Griekse bergtheedrinker maar heb nog geen zaadjes/plantjes gevonden dus advies voor zelf zaaien planten en oogsten is zeer welkom! Groetjes uit Zeeland!
Hallo Charlotte,
Leuk!! Ik kocht een plantje van Griekse bergthee bij Bastin in Limburg. De Latijnse naam van de plant is Sideritis syriaca en als je op die Latijnse naam zoekt vind je in ieder geval we een aantal webwinkels en kwekerijen. Ik heb ook wel eens gehoord dat er soms wat zaden in een zakje gedroogde bergthee zitten. Ik heb er zelf als back-up een paar zaden van bewaard die ik niet nodig heb omdat de plant al weer volop groeit. Het zijn ongeveer 15 zaden en als je wilt mag je ze hebben voor de prijs van de verzendkosten. Mail me in dat geval even op [email protected]
groetjes,
Diana
Dank je wel ik zou heel graag zaadjes ontvangen tegen verzendkosten! Superlief!
Dag Diana,
De Afrikaantjes…. Was laat met voorzaaien, deed dat als experiment in ‘clusters’/’hoopjes’ (multi sow). Heb nu veel mooie stevige zaailingen die nog niet verspeend zijn. Omdat ze eigenlijk al min of meer uitgeplant mogen worden (èn ik einde van de maand op vakantie ga, tja) vraag ik me af of dat ook zonder verspenen kan. Direct de clustertjes van per stuk ongeveer vijf zaailingen uitplanten. Ze zijn natuurlijk nog vrij klein in vergelijking tot wel verspeende andere bloemenplantjes. Misschien daardoor prooi voor slakken? Beter misschien om ze wel te verspenen in bijvoorbeeld echt ruimere potjes zodat ze het tot half juni uithouden qua voeding en ze dan uitplanten? Benieuwd naar je advies, alvast dank. Groet, Annette
Hallo Annette,
Je kunt zeker, zonder verspenen, zaailingen van afrikaantjes uitplanten, mits ze wel voldoende worteltjes een een paar blaadjes hebben. Ik heb zel wel eens uitgeplant in dit formaat:
Maar het grote probleem is inderdaad de slakken. Ik plantte de zaailingen hier uit in een verhoogde bak en heb de zaailingen beschermd met een cloche en zo ging het prima. Maar slakken kunnen de zaailingen in 1 nacht tot op de grond toe afvreten. Ze zouden daarom wellicht beter in wat grotere potjes staan, de voeding in potgrond moet het wel net halen tot half juni. Maar er moet wel iemand met een vleugje groene vingers zijn die de zaailingen regelmatig en niet teveel water kan geven (in dit stadium hebben ze nu eenmaal wat vaker water nodig maar mogen ze niet kletsnat staan).
Ik hoop dat je iets aan deze overwegingen hebt en zo een goede keuze kan maken!
groetjes,
Diana
Dank voor je uitgebreide antwoord Diana! Er wordt op onze tuin gepast als we op vakantie zijn, de mate van ‘groene vingers’ kan ik niet helemaal goed inschatten. Ik denk dat ik een deel uitplant en een deel verspeen naar ruime potten. Risicospreiding dus 😉 Hartelijks, Annette
Hallo ,Diana,
Ik heb dit jaar maar werr eens cobea gezaaid, de witte ,nu in kweekkastje 20 gr heb nu 2 mooie planten .Die komen bij mij altijd zo moeilijk uit ,bij jou ook ? En ja druk druk druk goed tuinjaar dit jaar en nu en dan wat regen
Hallo Stella,
Ja, Cobaea is hier zeker ook niet de gemakkelijkste kiemer. Het helpt hier wel om de potgrond goed luchtig te maken (met grof brekerzand en/of perliet).
En als ik ze zaai leg ik de grote platte zaden niet op de grond maar ik steek ze er verticaal in (zo kan overtollig water langs de zaden weglopen en kan het niet op de zaden blijven liggen waardoor de zaden kunnen rotten). En ik geef matig water. Dan nog kiemt hier bijna nooit 100%, maar in ieder geval nog wel 3/4e van de zaden.
groetjes,
Diana
Jeetje vergeten jullie niet adem te halen tussen alle werkzaamheden in? Het ziet er allemaal veelbelovend uit. Goede zomer gewenst!
hallo Diana,
Via jou zaai winkeltje heb ik onder andere LabLab zaden gekocht.
Helaas willen ze niet kiemen.
Ik heb jou zaai advies goed gelezen en het 2x geprobeerd, maar er komt niks op, ik heb geen idee wat ik nog kan doen.
Heb nu nog 2 zaadjes heb je nog een tip?
Bij voorbaat dank. Lieve groetjes.
Hoi Con! Ik was net aan het twijfelen of ik jou een compliment zou geven voor jouw reactie aan Werner. Ik heb mij ook gestoord aan die reactie en bewonder het geduld van Diana enorm…het waren er in mijn schooltijd overigens 11, het zijn er al lang 12 en nee, nooit 14 geweest. Maar dit alles terzijde.
ik reageer nu maar op je LabLabervaring. Ook ik kocht zaden en stond op punt om de boel maar weg te doen. Maar…..5 dagen geleden kwamen ze opeens op. Dus misschien toch nog even geduld?
ik heb veel te veel van alles gezaaid en ben ook nog eeen helboel zaailingen verloren. maar ga met goede moed verder.
Hallo Con en Pien (en ook Wietske),
Hartelijk dank voor jullie verdediging!!
Ik denk dat het nu heel duidelijk moet zijn waarom ik, als het gaat om temperatuur, grondsoort, etc. altijd vermeld dat wij op vette klei in Zuidwest Nederland dichtbij zee tuinieren :-).
Over de Dolichos: ik hoop van harte dat ze bij Con ook nog kiemen! Het kiemen duurt hier ook altijd wel 2 tot 3 weken, mits de temperatuur hoog genoeg is (boven de 18 tot 20 graden). Als ik nog maar 2 zaden zou hebben zou ik ze niet meer in potgrond zaaien maar de zaden tussen een paar laagjes vochtig keukenpapier leggen en dat in een plastic zakje of afgesloten bakje op een plaats met een constante warmte zetten (op een mediabox of modem of zo). Dan kun je elke dag kijken of en wat er gebeurt en eventueel nog wat water vernevelen indien nodig. Als de zaden gaan schimmelen zijn ze niet levensvatbaar en dan zou er iets mis met de zaden moeten zijn (ik hoop van harte dat dat niet het geval is, in een mooie herfst zijn de peulen hier goed gerijpt en voor m’n gevoel heb ik zaden van goede kwaliteit geoogst, gelukkig zijn de zaden bij Pien wel goed gekiemd, maar het blijft de natuur en daar kan natuurlijk altijd iets misgaan). Als de zaden langzaam opzwellen en uiteindelijk in het keukenpapier kiemen, dan kun je ze alsnog heel gemakkelijk in een kuiltje in een luchtig potgrondmengsel leggen, met wat grond bedekken en ze daarin verder uit laten lopen.
Ik hoop dat Con later nog even wil laten weten of het goed is gekomen met de zaden/zaailingen!
groetjes,
Diana
Hoi Pien,
Dank voor je reactie. Ik tuinieren al ruim 35 jaar en toch kan ik altijd nog wat leren van Diana. Ook ik bewonder haar kennis en geduld. Als ik iets wil nalezen of checken kijk ik vaak eerst bij de website van Diana.
Wij wonen al 20 jaar niet meer in Nederland en aan de ijsheiligen in NL kan ik me niet meer herinneren.
Sinds een paar jaar wonen we in het zuiden van Oostenrijk en hebben hier een zeer aangenaam klimaat niet te warm niet te koud (met uitzonderingen!) maar ook hier hebben we de ijsheiligen.
Voor ons hier is de belangrijkste de „koude Sophie“ die dit jaar haar zusje stuurt de „warme Sophie“ als de voorspellingen kloppen dan krijgen we bijna 30 graden, ook een uitzondering!
Tja Werner, ik heb ook gepiekerd waar de 2 extra provincies zouden kunnen zijn, ik denk dat hij zelf nog 2 extra heeft gecreëerd, zijn voor- en achtertuin. Mijn lieve dierenarts zegt soms “tegen domheid heeft hij geen medicament” en daar zullen we het maar bij laten.
Super dat de zaadjes bij jou zijn ontkiemd, ik betwijfel of het mij bij nog lukt maar ik geef de hoop niet op. Ik gooi nooit iets snel weg, als er na 3 weken nog niks te zien is dan verhuisd het bakje naar een ander hoekje en mag daar dan nog een tijdje nadenken of ze zin hebben of niet. Soms herbruik ik de aarde opnieuw, en dan komt soms als verrassing toch nog het eerste zaadje hoog.
Hallo Diana,
Ik ben ook zo ontzettend blij dat ik eindelijk mijn planten in de tuin kon zetten vandaag! Ik heb dus vandaag ook zoveel mogelijk geplant in mijn tuintje bij huis en mijn man had al veel meegenomen naar de volkstuin. En vanavond na het water gieten kwam mijn man thuis met armen vol rabarber wat we samen zo gauw mogelijk verwerkt hebben.
Ik ben elke keer erg blij met de wekelijkse blog over jouw tuingebeuren en gebruik eruit voor mijn tuin wat ik gebruiken kan,
Dat voelt goed voor mij, zouden anderen ook misschien kunnen doen.
Groetjes. Margriet.M
Hoi Diana, jouw idee om van plastic bekers (kwark e.d.) plantenlabels te maken vind ik super! Ik heb het ook gedaan 🙂 Dankjewel !!
Hoi Diana,
Ik heb even een vraag over groene asperges. Wij hebben nu 40 groene asperges boven de grond staan. Alleen zijn het meer dunne dan dikke asperges, Hoe kan dat?
Klopt dit of doen wij iets verkeerd?
Met vriendelijke groet,
Alice
Hallo Alice,
Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Het kan voor een deel aan het ras liggen. Maar je ziet het ook bij jonge aspergeplanten, de planten hebben nu eenmaal een paar jaar nodig om grote en sterke klauwen te maken, en dan worden de nieuwe scheuten steeds sterker en dikker (en dat zijn uiteindelijk de asperges). Maar als je een goed ras hebt en de planten niet piepjong meer zijn denk ik dat het anders ook met voeding te maken kan hebben. Stikstof (de N in NPK die altijd op een verpakking wordt vermeld) zorgt voor de vegetatieve groei van planten en als de asperges daar iets teveel van krijgen zie je dat de asperges sneller opkomen en groeien en het er vaak ook meer zijn, maar wel dunner.
Ik zie het hier ook wel een klein beetje: ik gaf de planten in het vroege voorjaar een klein beetje biologische moestuinvoeding en we kunnen goede asperges oogsten maar er zitten ook wel wat dunnere tussen. Onze buurman heeft dezelfde asperges als wij en hij geeft helemaal geen voeding (en zijn tuin staat ook in de halfschaduw, de onze in de zon, en hij kan minder maar wel dikkere en meer gedrongen asperges oogsten). Tot slot hebben we ook (alweer) last van woelratten onder onze asperges, ook dat zal niet helpen om forse planten te worden en dus mooie dikke asperges te geven.
Op de foto hieronder zie je de asperges die ik deze week oogstte, je ziet dat er korte en lange tussen zitten, en dikke maar toch ook dunne. Uiteindelijk waren ze allemaal lekker in een pasta met de laatste doperwtjes uit de vriezer 🙂
groetjes,
Diana
oei ik heb veel te veel zaden gezaaid en nu geen plek voor mijn meloen en pompoen en komkommers (en i kben al aan het uitdelen geweest. dat vind ik nl erg leuk maar ja) kan ik die in buiten poten??
Heeft iemand voormij toevallig een paar bolletjes oerprei te koop.
Hallo Wietske,
Pompoenen doen het buiten beter dan in de kas (of eigenlijk niet beter maar ook niet slechter en in de kas worden de planten heel groot). Pompoenen teel ik dus altijd buiten.
Meloenen en komkommers hebben ongeveer evenveel behoefte aan warmte en dus ligt het vooral aan het ras dat je teelt want er zijn echte kaskomkommerrassen en komkommers voor buitenteelt, hetzelfde geldt voor meloenen; sommige rassen worden groot en hebben veel warmte en een lang seizoen nodig om te groeien en vooral ook te rijpen, en er zijn (vaak kleinvruchtige) rassen die vroeg rijpen en ook geschikt voor de buitenteelt zijn. Ik zou bijvoorbeeld een Peil de Sapo-meloen altijd onder glas telen. Ik heb nu een vroeg klein meloenras met de naam Mother Mary’s Pie en die staat in een grote speciekuip op een beschutte plek in de zon. Of een meloen- of komkommerras ook geschikt is voor de buitenteelt kun je bij de beschrijving van het ras en/of op het zakje zaden vinden.
Ik heb sinds het verkleinen van de tuin geen oerprei meer, ik hoop dat misschien iemand anders je kan helpen met wat bolletjes.
groetjes,
Diana
Ik heb wel wat bolletjes oerprei over.
Stuur je adres waar ze heen moeten maar even in een mailtje.
Hallo Hetty,
Wat leuk, en aardig van je!!
Ik mail Wietske even je mailadres zodat jullie het zelf verder af kunnen spreken.
groetjes,
Diana
Het is regen tijd dus slakken tijd. Misschien hebben jullie deze oplosssing al lan ggehoord en gebruik van gemaakt. maar vanmorgen kreeg i kde tip om een paar tenen knflook te pletten in een liter water op te koken en dit in 1op 20 delen over je plantjes te gieten de slakken en andere beestjes zouden hier niet van houden. hebben jullie (of iemand anders )hier al ervaring mee ?
Ik heb er geen ervaring mee maar Gardeners World heeft dit ooit (10-15 jaar geleden) aangeraden. Slakken verloren hun eetlust en eitjes zouden niet meer uitkomen. Ik herinner mij een uitzending met een werkelijk prachtige hostatuin in Engeland waar geen enkele hosta was aangegeten omdat ze de boel besproeiden met zo’n mengsel.
Dit lijkt dus prachtig maar…daar staat tegenover dat compostwormen met een grote boog om knoflook heen kruipen en er zeker niet van zullen eten. En ook (woel)muizen er vandoor gaan. En dat zou kunnen betekenen dat het ecologisch meer gevolgen kan hebben dan alleen geen slakken (die ook ik haat maar die helaas ook nuttig zijn) meer.
dank je Pien zo zie je maar dat je nooit een produkt moet gaan gebruiken voor je meer info hebt. Mijn wormen wil ik niet graag kwijt.
Ja, werkt bij mij uitstekend tegen luis en mieren, en een beetje tegen slakken.
Vruchtbomen en stevige planten kunnen goed tegen deze behandeling, maar tuinbonen reageerden met verschrompeld blad: weet niet of het blad van de bonen te teer was of de oplossing misschien te sterk. Voorzichtig zijn met de toepassing dus! Succes!
Ha Diana, het is inderdaad weer hard werken in de moestuin! Nu vroeg ik me af hoe jij eigenlijk nu nog bieten en sla bijzaait, bij deze temperaturen? Bij mij wil dat gewoon niet lukken: het zaad kiemt of helemaal niet, of wel, maar dan alleen gestrekte stengeltjes :-(. Eigenlijk is het overal te warm: binnen (zelfs de koelste slaapkamer), in de kas, maar buiten eigenlijk ook. Ben benieuwd hoe jij dit doet!
Hallo M144,
Ik zaai ze nu buiten in tray’s en dat gaat hier eigenlijk altijd wel heel goed.
Ze staan in de halfschaduw op een tafel (tegen slakken) en ik moet de zaaisels/zaailingen in de tray vaak wel elke dag of om de dag water geven want het droogt snel uit. Maar de zaden kiemen zo prima en de zaailingen worden ook niet dun en lang (dat zou wel gebeuren als ik ze in huis zou zaaien, en in de kas is het nu zo warm dat de zaaisels snel uit zouden drogen en zaailingen door de felle zon kunnen verbranden).
groetjes,
Diana
Ik hen net Akelei gezaaid. Zijn opgekomen, maar wel dunne sprietjes. Ze staan nu koel in een lichte kamer. Gaat/komt dit goed?
Hallo Marieke
Ik vrees dat je de akeleien veel te dicht op elkaar hebt gezaaid, de worteltjes kunnen zo niet groeien (en de afzonderlijke plantjes dus ook niet).
Je kunt het beste een teveel aan zaailingen wegknippen (bijvoorbeeld met een nagelschaartje), tot je nog 3 zaailingen, verspreid in het potje, over hebt.
Daarnaast staan je zaailingen te warm en/of te donker. Misschien is het handig om deze pagina even te lezen, je ziet daar een wat meer uitgebreide uitleg en oplossingen en foto’s: Lange en dunne zaailingen
Akeleien en ook hun zaailingen kunnen heel goed tegen kou. Ik ze na het wegknippen en of opnieuw oppotten even op een onverwarmde kamer in een heel licht raamkozijn zetten. En dan een week later langzaam naar buiten verhuizen (eerst alleen overdag en als het goed met de zaailingen gaat en ze groeien dag en nacht.
Ik hoop dat je de zaailingen zo nog kunt redden!!
groetjes,
Diana
Mijn Akelei zaadjes willen nog steeds niet groeien. Staan al weken stil, zie foto. Iemand tips?
Hallo Marieke,
Ik zag dat je je berichtje 2 keer hebt gepost, ik heb 1 ervan weggehaald.
Ik weet niet hoe, waar en wanneer je de akeleien hebt gezaaid. Akeleien groeien in de eerste weken niet zo snel. Als ze buiten staan is het ook nog wel behoorlijk koud geweest. Bedenk ook dat er voor ongeveer 4 tot 5 weken voeding in gewone potgrond zit. Na die 4 tot 5 weken zul je moeten gaan bijvoeden (of de zaailingen buiten uitplanten maar daar zijn ze nu nog wel erg klein voor). Ik denk dat de oorzaak van de slechte groei daar wellicht iets me te maken heft: te koud, te weinig voeding of te kort tijd.
Misschien is de beste optie nu om de zaailingen met een koffielepel uit de grote pot te halen en ze allemaal in een eigen potje met verse potgrond op te potten. Dan heb je dus een stuk of tien potjes met allemaal 1 zaailing erin zodat ze verder kunnen groeien tot ze over een paar weken kunnen worden uitgeplant.
Zet de net verspeende zaailingen de eerste dagen niet in de zon en geef ze de eerste dagen wat vaker en meer water dan normaal.
groetjes,
Diana