Eindelijk….

Tjonge, dat een mens zo kan genieten van een droge dag met zon en temperaturen die oplopen tot wel boven de 10 graden (poehee). En het schijnt alleen maar beter te worden deze week, elke dag een graad erbij tot we zelfs richting de 20 graden gaan volgend weekend.

Dat neemt niet weg dat de tuin (en wijzelf) aardig te lijden hebben gehad van de kou. Wat het heeft gedaan met de bloesems in de fruitbomen gaan we pas na de bloei merken (goede of slechte vruchtzetting). Maar het is misschien wel het best te zien aan de tomaten (die ik natuurlijk wel erg vroeg in de kas had gezet, eigen schuld, dikke bult). Ze groeien er wel overheen hoor, maar als ik ze nu zo zie zijn ze wel erg zielig.

Dit doet kou met een tomaat:

Tomaten kou voorkant

En dit is geen mooie foto maar hij is niet mislukt; het blad is dun en bijna samengevouwen om warmte vast te houden), maar vooral de kleur is opvallend; bijna fluoriserend geelgroen, de nerven zijn paarsachtig.

Tomaten kou achterkant

Dat paarse kun je aan de achterkant van het blad nog duidelijker zien. Met de zon en stijgende temperaturen zal het blad er volgend weekend hopelijk al weer veel beter uit zien (slechter kan bijna niet :-).

En verder zien we natuurlijk dat zaden niet zo snel kiemen en zaailingen niet zo snel groeien als het zo koud is. Ook dat is straks voorbij (en dat is heel fijn want ik kan hier echt geen stap meer lopen in de kas, de grond is bezaaid met bakken en potten, zaaisels, en zaailingen.

Sommigen wel al groot genoeg:

Zaailingen groot genoeg

Vraag me niet wat het is, ik herken er in ieder geval Matthiola in, een tomaat in het hoekje, een basilicum, maar zo staan er wel 15 bakken in de kassen, de meeste helemaal vol met kleinere of grotere zaailingen, allemaal wachtend om uitgeplant te kunnen worden. En deze mogen al uitgeplant worden, maar het was logisch om even te wachten tot de laatste koude nachten en ook de hagel voorbij zijn, deze week gaan ze de volle grond in. Eindelijk!

Er zijn ook soorten die veel minder last hebben van de kou:

Preizaailingen

De in februari voorgezaaid prei. Let niet op het onkruid want dat groeit nu eenmaal ook al weer, maar het onkruid verwijderen vind ik teveel gedoe en voor je het weet beschadig ik worteltjes van de prei. Over een week of 3 verwacht ik dat de prei zo groot is dat ik ze uit kan graven en uit kan gaan planten op hun definitieve plek.

Tot slot van dit korte tuindagboek dan nog even 2 opmerkingen;

Ik krijg van vrij veel mensen vragen over het zaaien van bonen en tuinbonen en erwten en peultjes en pronkbonen, mensen die nu tuinbonen willen zaaien of in februari sperziebonen hebben gezaaid. Blijkbaar is het heel lastig om te bedenken welke boon tot welke groep hoort en wat dan wanneer gezaaid moet worden.

In de verte zijn ze allemaal wel familie van elkaar, maar dit is voor alle duidelijkheid even de onderverdeling:

groep 1: kiemen en groeien bij koele temperaturen, kunnen zelfs vorst verdragen, moeten vroeg gezaaid worden omdat ze bij laat zaaien niet goed meer bloeien en/of slecht vrucht zetten. Tot deze groep behoren: kapucijners, doperwten, erwten, peultjes, Sugar snaps (allemaal behorend tot Pisum sativum), en tuinbonen (Latijnse naam Vicia faba). Je kunt deze soorten zaaien vanaf ongeveer februari tot in april.

groep 2: bonen, stokbonen, stambonen, sperziebonen, spekbonen, snijbonen, pronkbonen zijn allemaal bonen (Phaseolus vulgaris, alleen de pronkboon heet Phaseolus coccineus en is dus een neefje in plaats van een broertje, maar wel zo verwant dat ook voor deze pronkboon dezelfde regels geldt: ze kunnen geen vorst verdragen, en om die reden zaai ze pas vanaf eind april voor, en je kunt ze door blijven zaaien tot in juli (afhankelijk of je stam = lage bonen of stok = hoge bonen hebt).

Ik hoop dat het op deze manier duidelijk is; alle bonen behalve  tuinbonen houden van warmte. En dus gaan wij ze komende week voorzaaien :-).

Een oud gezegde is; “Bonen mogen de meimaand niet zien”, en daarmee wordt bedoeld dat bonen eigenlijk pas vanaf half tot eind mei gezaaid mogen worden zodat ze pas begin juni kiemen. Dat is dan wel een oud gezegde, uit de tijd dat de winters langer en kouder waren. Maar dat neemt niet weg dat het toch handig is om het te onthouden, ook al smokkelen we 2 of 3 weekjes van dat moment af.

En opmerking 2 is eigenlijk een beetje reclame, voor mezelf welteverstaan. In de menubalk bovenaan deze pagina vind je sinds afgelopen winter ook het blokje ‘Recepten‘. Nog niet voor iedereen bekend, en ik ben ook lang bezig geweest om die pagina te vullen (en dat is ook een ‘never ending story’), maar ondertussen staan er al ruim 150 recepten in, de wat nieuwere recepten met foto (geen geweldige foto’s, ik ben daar geen held in maar als het maar duidelijk is). En bijna alle recepten hebben groente of fruit of kruiden in de hoofdrol, zoals deze:

Aardbeientaart met witte chocolade en basilicum:

Aardbeientaart met chocolade en basilicumcreme 3

Aspergebouillon met saffraanroom:

Aspergebouillon met saffraanroom

Carpaccio van (gele) bietjes:

Carpaccio van bietjes

Frambozen-yoghurtaart:

Frambozen yoghurttaart

etc., etc. En ik heb er dit weekend het Italiaanse recept van pompoenrisotto met citroen aan toegevoegd:

Risotto met pompoen

Vinden wij zelf erg lekker, vegetarisch (al eten wij zeker ook vlees en vis hoor en die recepten staan er ook tussen). Maar mocht je eens iets anders willen maken met pompoen probeer dan dit recept eens, erg lekker en niet moeilijk te maken (en te maken met pompoenblokjes uit de vriezer, ook handig)!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Inge Wendrich

Weer lekker zitten lezen…….en weer wat wijzer……..en wat een lekkere recepten!
Bedankt weer Diane. Groetjes Inge?

Marjolein

Heeeel herkenbaar alinea 1. Ik was gisteren zelf ook net een licht verpieterde kleine zaailing die haar kopje hunkerend naar de zon uitstrekte…. Ahhhhhh had ik echt zo nodig ondertussen na al die regenbuien op m’n hoofd de laatste tijd !!!! En dan ben ik niet eens een zonnebaadster normaal gesproken. Maar heerlijk nu!
En je recepten klinken ook erg lekker :D.

Geniet van je tuin en de zon erop!

Marja

Beste Diana, wat onderschat jij jezelf voortdurend, je schrijft heel leuk en je levert ons heerlijke recepten en de foto’s, nou ik doe het je niet na. Het is iedere week genieten wat je ons schrijft. En, ik leer heel veel van je als 2e jaars moestuinierster.

Patrick

O ik zie dat jou prei niet veel groter is dan de mijne. Begon me al zorgen te maken, leek wel bieslook!

Mark en Marion

Dat is bij ons ook zo…zelfs nog wat kleiner dan bieslook. Het zal wel aan het sombere natte weer van afgelopen weken gelegen hebben. Vanaf nu keert het tij! Ze hebben het over 24 graden komende zaterdag! Nou als er dan niks groeit…..

Josiane

Als ik dit allemaal zo bekijk, de tuin in, voorzaaien, planten. En nog niet zo een bescheiden mini moestuintje als ik heb. O, ja, ook nog even je eigen tuin aanpakken, koken en recepten maken. En dan ook nog eens alles netjes op de website zetten zodat wij er allemaal van mee kunnen genieten. (De meeste info haal ik trouwens van jouw site, is heel overzichtelijk en volledig). Dan vraag ik mij af: Wanneer slaap jij eigenlijk? Chapeau hoor.

Paula Bos

Diana, ik lees je nu een paar weken en veel is heel herkenbaar ookal is mijn moestuin niet zo uitgebreid als de jouwe. Ook mijn prei is nog dunnetjes, dus ik volg je daar ook mee. Die framboos/joghurt taart ga ik zeker proberen, 2 lievelings ingrediënten.

Gerard Nuyttens

Wel Diana, je hebt zeker een héél druk leven, ik moet je bewonderen om al uw creativiteit en doorzetting.!
Ik heb al veel opgestoken van uw tips , en teleurstellingen….
Niet alles groeit en bloeit zoals je verwacht, maar met uw belefenissen ga ik er iedere keer weer voor, met wisselend succes!
Doe zo voort!
Gerard.

Martin

Hoi Diana,
Ik lees dat je de tomaten al in de kas gezaaid hebt en ze er al mooi bij staan. Dat deed me besluiten om me vanavond ook met de tomaten bezig te gaan houden. Vorig jaar had ik drie tomatenplanten in potten. Twee kerstomaatjes en één tomatenplant St Pierre. (Nooit van gehoord maat het staat op het zakje) De kerstomaatjes deden het redelijk en van de “St Pierre” heb ik welgeteld drie droge tomaten mogen oogsten. 🙁

Dit jaar wilde ik de zaadjes direct in de potten met potgrond zaaien en binnen laten kiemen. Maar nu lees ik dat dit niet bijster slim is omdat de zaadjes in zaai- stekgrond moeten ontkiemen. En dan nu de vraag: kan zaai- stekgrond zelf maken door een paar delen wit zand (ophoogzand) met de potgrond mengen om de grond armer te maken, of is het beter morgen een zakje zaai- stekgrond te halen? “En hoe deed men dat toen er nog geen zaai- stekgrond bestond?”, denk ik nu.

Ik ben benieuwd naar jouw mening.

Overigens heb ik de rode en witte kolen, waar ik je een paar weken geleden raad over vroeg, zaterdag in de tuin gezet. Zes witte en negen rode. Zo kleinschalig ben ik aan het tuinieren. 🙂

Groetjes,
Martin

Martin

Hallo Diana,

Bedankt voor je reactie. Er staan mooie Sait Piere planten op je link. Zo had ik ze vorig jaar niet maar bij mij stond de plant buiten in een pot. Wel in de zon maar misschien toch te koud?

Het witte zand in de potgrond steekt dus nogal nauw qua korrelgrootte. Brekerzand heb ik niet en morgen begint er een korte vakantie voor mij. Dan moet de tuin zich even alleen redden. En om nu straatstenen te lichten om daar zand onder uit te halen, in de hoop dat het brekerzand is, lijkt me een beetje ver gaan. De gemeente zal daar ook niet blij van worden.

Ik neem de gok; de tomatenzaadjes gaan in potgrond en als ik er weer ben zal ik wel zien wat er van geworden is. De tomaten moeten zich dus ook een poosje alleen zien te redden.

Groetjes,
Martin

Martin

En wat een slecht Nederlands zeg!

Daniela

Ahum ik heb gesmokkeld met de sperziebonen van de AH moestuintjes
Ze staan met z’n zessen in een grote pot voor het raam en doen het best goed. Ik denk dat ik ze gewoon binnen houd tot ze bloemen krijgen, misschien krijg ik dan nog een paar boontjes.

Ik vond jouw foto van de gekrulde tomatenbladeren erg interessant. Ik heb dat ook met een zaailing binnen maar dat zal toch niet van de kou zijn? Kan er ook een andere reden voor zijn?

Jaap van Vliet

Beste Diana.
Over bonen en de bekende ijsheiligen las ik vandaag de volgende spreuken en wijsheden:
‘Wie bonen wil eten moet boondag niet vergeten’. En: ‘Pancraas, Servaas en Bonefaas, (de ijsheiligen) zij geven vorst en ijs, helaas’.
Ofwel: met het leggen van bonen in de volle grond kan je maar beter wachten tot de drie ijsheiligen (11 tot 14 mei) weer vertrokken zijn. Het woord ‘boondag’ is afgeleid van de patroonheilige Bonifatius. Mijn oude tuinbuurman had zo zijn eigen interpretatie en zei altijd: ‘wie bonen wil eten moet Hemelvaartsdag niet vergeten’.
Trouwens in mijn kasje klimmen de stokbonen al aardig omhoog. Door hebben de ‘heiligen’ geen vat op.

Groet, Jaap

Cubby

Hallo Diana,

Ik kijk elke keer weer uit naar de informatie die je met ons deelt. Ben ook blij nu het weer iets beter wordt want m’n peultjes zijn lang en sprieterig geworden (apr.gezaaid). Weet niet als dat normaal is, ’t is voor het eerst dat ik peultjes heb gezaaid. De tomatenplantjes doen het wel goed met een binnen temperatuur van 22 tot 23 graden.

Geen geweldige foto’s?! Het water loopt me in de mond als ik naar de foto’s kijk! Succes met het uitplanten en wens je een vruchtbaar seizoen! ; )

Wout Bouma

Het samengevouwen tomatenblad herken ik ook bij m’n romatomaten.
De gezaaide winterprei is nog “sprieterig”, om uit te poten heeft het nog even tijd nodig.
Nu je het ook over bonen hebt gehad schoot mij nog iets te binnen n.l. ik hoorde ooit van een collega amateurtuinder het volgende: “de bonen moeten de kerkklokken horen luiden”.
Hij wilde hiermee aangeven dat je bonen niet te diep moet zaaien.
Ik vond het wel een grappige uitspraak.

Lizzy

Erg jammer hoor mijn tomaten staan nog binnen op de verwarmingsmat, en de eerste boontjes en erwtjes in de kas gezet. En ze staan nog recht en geen slak te zie (gelukkig) alles netjes afgehandeld.

Marjan van Geffen

Dag Diana,
Alle vertrouwen dat het weer goed komt met dit zonnetje!
Ik ken deze site nog niet zo lang, maar ben snel onder de indruk geraakt van de volledigheid en praktijkkennis. Echt fijn!
De pepers (Thai hot culinary & Purple Jalapeño) en paprika’s (Goat’s Horn) kwamen dit jaar niet op. Nu ontdekte ik zojuist kleine kleurloze wormpjes (0.3-1.0 cm) in de zaai-en stekgrond.
Ik heb ze zoveel mogelijk verwijderd.
Ik vraag me af of dit aaltjes zijn en of het slim is om alle potjes in deze bak meteen weg te gooien (sinds gister van binnen naar de koude kas gezet).
Hopelijk weet jij een oplossing.
Dank voor alle energie in deze site, waarmee je je kennis deelt! Hartelijke groet, Marjan

ans

Ik vind je geweldig, en nu weer die lekkere recepten. Ik heb je site al ontelbare malen geraadpleegd. Dank daarvoor.

hartelijke groet
ans

margriet

Hoi Diana.
Ik herken de foto’s van de tomaten. Ook het blad wat paars aan de onderkant. Afgelopen weekend uitgeplant in de kas en het lijkt wat op te knappen. Wel stevige planten.
Gebruik je altijd koolkragen bij broccoli en spruitkool? En van welk materiaal maak jij ze?
Hier ook slakken op de moestuin. En doperwten vinden ze lekker. .. Dus ook korrels gestrooid bij doperwten en spruitkool en broccoli. Ik heb de krootjes zaailingen uitgeplant. . Zouden slakken daar ook bij zitten.?
Geniet van de komende zonnige dagen!
Groetjes margriet

Maartje

Ik knip rondjes van karton met een kleine inschuifopening en schuif die om mijn koolplantjes. Werkt erg goed als koolkraag!

margriet

Dank voor je tip maartje. Ik vraag me alleen af of het dan met regen niet snel smurrie wordt.

margriet

Dank voor je reactie! Dat wordt dus nog slakkenkorrels strooien bij de bietjes. En dan maar hopen dat ze er een beetje afblijven.
Groetjes Margriet

Joyce

Hee Diana,

Eindelijk wordt het dan lekker weer zeg. Het zal de plantjes goed doen.

Ik had een vraagje wat betreft o.a. tomaten enten. Heb jij deze methode weleens toegepast? En zo ja: wat is jouw ervaring hiermee? Vroeg me af of de kosten het waard zijn, of dat het verschil dusdanig klein is, dat je als hobbyist net zo goed niet kunt enten.

Groetjes

Joyce

Hee Diana,

Dankje voor je reactie. Ik vroeg het niet zozeer omdat ik een slechte opbrengst heb, maar meer uit nieuwsgiergheid. Zou leuk zijn om het eens als projectje te doen lijk me.
Als ik het goed begrijp is het al niet mogelijk met een ‘speciale’ soort. Vind het juist leuk om de soort zelf te kiezen qua kleur, vorm etc.

Groetjes

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Hallo Diana, hallo iedereen,

Helaas moet ik werken terwijl het buiten heerlijk tuinierweer is! In de kas wordt het nu ook heel heet bij ons. Heb de eerste ooievaar al zien klapwieken gisteren. En de zwaluwen weten van gekkigheid niet waar ze een plek moeten zoeken om te nestelen; immers de familie wordt elk jaar groter. Ze vliegen de keuken in, de woonkamer in, het kantoor in. Heb op maandag een nieuwe zwerm bijen zien intrekken in een leeg bijenhuis bij ons. Indrukwekkend! Maar waar ik eigenlijk over schrijf is iets grappigs. Je weet wel dat de ‘Panama Papers’ in het nieuws waren plots. En omdat ik met mijn hoofd alleen bij moestuinieren ben dacht ik, hè? Die ken ik helemaal niet. Misschien kent Diana ze wel, panama pepers? Dag!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties