Eindelijk….
Tjonge, dat een mens zo kan genieten van een droge dag met zon en temperaturen die oplopen tot wel boven de 10 graden (poehee). En het schijnt alleen maar beter te worden deze week, elke dag een graad erbij tot we zelfs richting de 20 graden gaan volgend weekend.
Dat neemt niet weg dat de tuin (en wijzelf) aardig te lijden hebben gehad van de kou. Wat het heeft gedaan met de bloesems in de fruitbomen gaan we pas na de bloei merken (goede of slechte vruchtzetting). Maar het is misschien wel het best te zien aan de tomaten (die ik natuurlijk wel erg vroeg in de kas had gezet, eigen schuld, dikke bult). Ze groeien er wel overheen hoor, maar als ik ze nu zo zie zijn ze wel erg zielig.
Dit doet kou met een tomaat:
En dit is geen mooie foto maar hij is niet mislukt; het blad is dun en bijna samengevouwen om warmte vast te houden), maar vooral de kleur is opvallend; bijna fluoriserend geelgroen, de nerven zijn paarsachtig.
Dat paarse kun je aan de achterkant van het blad nog duidelijker zien. Met de zon en stijgende temperaturen zal het blad er volgend weekend hopelijk al weer veel beter uit zien (slechter kan bijna niet :-).
En verder zien we natuurlijk dat zaden niet zo snel kiemen en zaailingen niet zo snel groeien als het zo koud is. Ook dat is straks voorbij (en dat is heel fijn want ik kan hier echt geen stap meer lopen in de kas, de grond is bezaaid met bakken en potten, zaaisels, en zaailingen.
Sommigen wel al groot genoeg:
Vraag me niet wat het is, ik herken er in ieder geval Matthiola in, een tomaat in het hoekje, een basilicum, maar zo staan er wel 15 bakken in de kassen, de meeste helemaal vol met kleinere of grotere zaailingen, allemaal wachtend om uitgeplant te kunnen worden. En deze mogen al uitgeplant worden, maar het was logisch om even te wachten tot de laatste koude nachten en ook de hagel voorbij zijn, deze week gaan ze de volle grond in. Eindelijk!
Er zijn ook soorten die veel minder last hebben van de kou:
De in februari voorgezaaid prei. Let niet op het onkruid want dat groeit nu eenmaal ook al weer, maar het onkruid verwijderen vind ik teveel gedoe en voor je het weet beschadig ik worteltjes van de prei. Over een week of 3 verwacht ik dat de prei zo groot is dat ik ze uit kan graven en uit kan gaan planten op hun definitieve plek.
Tot slot van dit korte tuindagboek dan nog even 2 opmerkingen;
Ik krijg van vrij veel mensen vragen over het zaaien van bonen en tuinbonen en erwten en peultjes en pronkbonen, mensen die nu tuinbonen willen zaaien of in februari sperziebonen hebben gezaaid. Blijkbaar is het heel lastig om te bedenken welke boon tot welke groep hoort en wat dan wanneer gezaaid moet worden.
In de verte zijn ze allemaal wel familie van elkaar, maar dit is voor alle duidelijkheid even de onderverdeling:
groep 1: kiemen en groeien bij koele temperaturen, kunnen zelfs vorst verdragen, moeten vroeg gezaaid worden omdat ze bij laat zaaien niet goed meer bloeien en/of slecht vrucht zetten. Tot deze groep behoren: kapucijners, doperwten, erwten, peultjes, Sugar snaps (allemaal behorend tot Pisum sativum), en tuinbonen (Latijnse naam Vicia faba). Je kunt deze soorten zaaien vanaf ongeveer februari tot in april.
groep 2: bonen, stokbonen, stambonen, sperziebonen, spekbonen, snijbonen, pronkbonen zijn allemaal bonen (Phaseolus vulgaris, alleen de pronkboon heet Phaseolus coccineus en is dus een neefje in plaats van een broertje, maar wel zo verwant dat ook voor deze pronkboon dezelfde regels geldt: ze kunnen geen vorst verdragen, en om die reden zaai ze pas vanaf eind april voor, en je kunt ze door blijven zaaien tot in juli (afhankelijk of je stam = lage bonen of stok = hoge bonen hebt).
Ik hoop dat het op deze manier duidelijk is; alle bonen behalve tuinbonen houden van warmte. En dus gaan wij ze komende week voorzaaien :-).
Een oud gezegde is; “Bonen mogen de meimaand niet zien”, en daarmee wordt bedoeld dat bonen eigenlijk pas vanaf half tot eind mei gezaaid mogen worden zodat ze pas begin juni kiemen. Dat is dan wel een oud gezegde, uit de tijd dat de winters langer en kouder waren. Maar dat neemt niet weg dat het toch handig is om het te onthouden, ook al smokkelen we 2 of 3 weekjes van dat moment af.
En opmerking 2 is eigenlijk een beetje reclame, voor mezelf welteverstaan. In de menubalk bovenaan deze pagina vind je sinds afgelopen winter ook het blokje ‘Recepten‘. Nog niet voor iedereen bekend, en ik ben ook lang bezig geweest om die pagina te vullen (en dat is ook een ‘never ending story’), maar ondertussen staan er al ruim 150 recepten in, de wat nieuwere recepten met foto (geen geweldige foto’s, ik ben daar geen held in maar als het maar duidelijk is). En bijna alle recepten hebben groente of fruit of kruiden in de hoofdrol, zoals deze:
Aardbeientaart met witte chocolade en basilicum:
Aspergebouillon met saffraanroom:
Carpaccio van (gele) bietjes:
Frambozen-yoghurtaart:
etc., etc. En ik heb er dit weekend het Italiaanse recept van pompoenrisotto met citroen aan toegevoegd:
Vinden wij zelf erg lekker, vegetarisch (al eten wij zeker ook vlees en vis hoor en die recepten staan er ook tussen). Maar mocht je eens iets anders willen maken met pompoen probeer dan dit recept eens, erg lekker en niet moeilijk te maken (en te maken met pompoenblokjes uit de vriezer, ook handig)!
Weer lekker zitten lezen…….en weer wat wijzer……..en wat een lekkere recepten!
Bedankt weer Diane. Groetjes Inge?
Hallo Inge,
Gisteren ook nog wat lekkers gegeten, een schuimtaart van tiramisu, ga ik er ook deze week nog op zetten.
groetjes en een zonnige week!
Diana
Heeeel herkenbaar alinea 1. Ik was gisteren zelf ook net een licht verpieterde kleine zaailing die haar kopje hunkerend naar de zon uitstrekte…. Ahhhhhh had ik echt zo nodig ondertussen na al die regenbuien op m’n hoofd de laatste tijd !!!! En dan ben ik niet eens een zonnebaadster normaal gesproken. Maar heerlijk nu!
En je recepten klinken ook erg lekker :D.
Geniet van je tuin en de zon erop!
Hallo Marjolein,
Ik ook, elke keer naar buiten met winterjas aan en dan door de hagel weer naar binnen gestuurd worden is niet heel goed voor ons humeur.
‘Gek of erg’ noemen we dat hier, want de vooruitzichten zijn nu dat het op donderdag al 23 graden wordt = ruim 40 graden in de kas, terwijl we er 4 dagen geleden nog in schuilden bij alweer een bui.
groetjes en ook jij zonnige dagen!
Diana
Beste Diana, wat onderschat jij jezelf voortdurend, je schrijft heel leuk en je levert ons heerlijke recepten en de foto’s, nou ik doe het je niet na. Het is iedere week genieten wat je ons schrijft. En, ik leer heel veel van je als 2e jaars moestuinierster.
Hallo Marja,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik maak maar foto’s met mijn telefoon, en gewoon geen tijd voor (zoals je dat bij recepten vaak ziet) een mooi tafelkleed, chique bestek, een vaasje met een bloem, een gestreken servet, etc.), maar als het er nog best goed uit ziet zonder al die mooie versieringen, dan betekent dat dat het in ieder geval echt een heel leuk en makkelijk recept is :-).
groetjes, Diana
O ik zie dat jou prei niet veel groter is dan de mijne. Begon me al zorgen te maken, leek wel bieslook!
Dat is bij ons ook zo…zelfs nog wat kleiner dan bieslook. Het zal wel aan het sombere natte weer van afgelopen weken gelegen hebben. Vanaf nu keert het tij! Ze hebben het over 24 graden komende zaterdag! Nou als er dan niks groeit…..
Hallo Patrick,
Prei kan heel goed tegen kou maar om goed te groeien heeft ze wel graag wat warmte.
En wij hebben de zaailingen vorige week al wel wat bloed- en beendermeel gegeven, en geven de zaailingen nu ook om de dag water.
En die drie dingen bij elkaar zorgen er hopelijk voor dat ze over een week of 3 uitgeplant kan worden.
Ik hoop bij jou ook!
Diana
Als ik dit allemaal zo bekijk, de tuin in, voorzaaien, planten. En nog niet zo een bescheiden mini moestuintje als ik heb. O, ja, ook nog even je eigen tuin aanpakken, koken en recepten maken. En dan ook nog eens alles netjes op de website zetten zodat wij er allemaal van mee kunnen genieten. (De meeste info haal ik trouwens van jouw site, is heel overzichtelijk en volledig). Dan vraag ik mij af: Wanneer slaap jij eigenlijk? Chapeau hoor.
Hallo Josiane,
Dankjewel voor je aardige woorden.
Slapen kan ik heel erg goed, vaak al binnen 2 minuten nadat ik ben gaan liggen 🙂
Maar dit zijn wel heel drukke tijden, voor iedereen met een tuin trouwens, alles komt nu tegelijk, zeker nu er eindelijk mooi weer aankomt.
We hebben eventuele andere hobby’s al lang afgezworen, gewoon geen tijd voor, en eigenlijk hebben we ook wel genoeg aan tuinieren, het verveelt ons nog steeds niet :-).
groetjes en veel plezier in je eigen tuin in de komende zonnige dagen!
Diana
Diana, ik lees je nu een paar weken en veel is heel herkenbaar ookal is mijn moestuin niet zo uitgebreid als de jouwe. Ook mijn prei is nog dunnetjes, dus ik volg je daar ook mee. Die framboos/joghurt taart ga ik zeker proberen, 2 lievelings ingrediënten.
Hallo Paula,
Je kunt nu de preizaailingen wel voorzichtig wat voeding geven en wat vaker water, dat helpt haar in de komende 3 of 4 weken nog flink te groeien want dan moeten de zaailingen toch wel zo ongeveer worden uitgeplant.
De frambozen-yoghurttaart vonden wij erg lekker; zoet maar toch fris, en luchtig en lenteachtig 🙂
groetjes en veel plezier in tuin en keuken!
Wel Diana, je hebt zeker een héél druk leven, ik moet je bewonderen om al uw creativiteit en doorzetting.!
Ik heb al veel opgestoken van uw tips , en teleurstellingen….
Niet alles groeit en bloeit zoals je verwacht, maar met uw belefenissen ga ik er iedere keer weer voor, met wisselend succes!
Doe zo voort!
Gerard.
Hallo Gerard,
ik verveel me maar zelden, er staan in de mediabox nog wat kerstfilms maar nog steeds geen tijd gehad om te kijken, en nu het eindelijk mooi weer wordt hebben we er eigenlijk ook geen zin meer in en ga ik ze maar eens van de harde schijf af gooien :-).
Ook hier mislukt genoeg hoor, het is het spannende van tuinieren, elk jaar maar weer bedenken wat we willen en waar, en reageren op wat we zien en het weer, de omstandigheden, de nieuwe soorten waar we ons op verheugen, etc.. Al 25 jaar een tuin en nog nooit een jaar hetzelfde.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik lees dat je de tomaten al in de kas gezaaid hebt en ze er al mooi bij staan. Dat deed me besluiten om me vanavond ook met de tomaten bezig te gaan houden. Vorig jaar had ik drie tomatenplanten in potten. Twee kerstomaatjes en één tomatenplant St Pierre. (Nooit van gehoord maat het staat op het zakje) De kerstomaatjes deden het redelijk en van de “St Pierre” heb ik welgeteld drie droge tomaten mogen oogsten. 🙁
Dit jaar wilde ik de zaadjes direct in de potten met potgrond zaaien en binnen laten kiemen. Maar nu lees ik dat dit niet bijster slim is omdat de zaadjes in zaai- stekgrond moeten ontkiemen. En dan nu de vraag: kan zaai- stekgrond zelf maken door een paar delen wit zand (ophoogzand) met de potgrond mengen om de grond armer te maken, of is het beter morgen een zakje zaai- stekgrond te halen? “En hoe deed men dat toen er nog geen zaai- stekgrond bestond?”, denk ik nu.
Ik ben benieuwd naar jouw mening.
Overigens heb ik de rode en witte kolen, waar ik je een paar weken geleden raad over vroeg, zaterdag in de tuin gezet. Zes witte en negen rode. Zo kleinschalig ben ik aan het tuinieren. 🙂
Groetjes,
Martin
Hallo Martin,
Ik heb de St Pierre wel eens geteeld, was hier toch zeker geen onaardige tomaat hoor, ik heb haar beschreven in mijn database: https://www.mooiemoestuin.nl/tomaat2/saint-pierre/
Over je vraag: ik zaai zelf niet graag in zaai- en stekgrond, zaden kiemen er prima in maar daarna groeit het naar mijn mening verder niet geweldig goed. Dat zal misschien ook wel merkafhankelijk zijn maar ik maak mijn zaaimengsel gewoon graag zelf; door op elke 5 delen goede kwaliteit potgrond 1 deel brekerzand erdoor te mengen (en dan geen ander zand, we hebben echt gemerkt dat de korrelgrootte van brekerzand (verkrijgbaar bij elke gamma, etc. en kost slechts 25 tot 50 eurocent per 25 kg meer dan ophoogzand) zorgt voor een goed structuur en verdeling/verarming van de vettigheid en voedingsstoffen van potgrond. Dit jaar gebruik ik 5 delen potgrond en dan 0,5 deel brekerzand + 0,5 deel vermiculiet en dat is nog prettiger, maar ook wel duurder (maar volgens mij dan nog steeds goedkoper dan kant-en-klare zaai- en stekgrond).
Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt! Misschien is het leuk om eens wat testjes te doen met verschillende samenstellingen of merken, etc. en dan zien in welk mengsel de zaailingen het best groeien.
groetjes en veel plezier met het zaaien van de tomaten!
Diana
Hallo Diana,
Bedankt voor je reactie. Er staan mooie Sait Piere planten op je link. Zo had ik ze vorig jaar niet maar bij mij stond de plant buiten in een pot. Wel in de zon maar misschien toch te koud?
Het witte zand in de potgrond steekt dus nogal nauw qua korrelgrootte. Brekerzand heb ik niet en morgen begint er een korte vakantie voor mij. Dan moet de tuin zich even alleen redden. En om nu straatstenen te lichten om daar zand onder uit te halen, in de hoop dat het brekerzand is, lijkt me een beetje ver gaan. De gemeente zal daar ook niet blij van worden.
Ik neem de gok; de tomatenzaadjes gaan in potgrond en als ik er weer ben zal ik wel zien wat er van geworden is. De tomaten moeten zich dus ook een poosje alleen zien te redden.
Groetjes,
Martin
Hallo Martin,
Geen idee waarom je planten het niet zo goed deden, het was hier zeker geen vroege tomaat, dus vroegheid zal een rol hebben kunnen spelen, maar misschien ook potmaat, grondsoort, voeding, etc..
Tomaten zijn wel sterkte planten, ik zou tomaten wel in pure potgrond durven zaaien, mits ze niet te nat staan. Ik zou het bij pepers niet durven, en zeker niet bij vochtgevoelige planten als bonen, pompoenen, courgettes, komkommers, maïs, etc.. Ik zag dat alle zand deze week bij de gamma, praxis en karwei met 30% korting te koop is en dan kost een zak van 25 kilo nog geen 2 euro (en daar kun je echt wel een tijdje mee vooruit). Voor wie twijfelt of denkt dat het prijzig is….., dat is het dus niet, het is vooral zwaar om te sjouwen :-). https://www.karwei.nl/assortiment/bouwmaterialen/cement-bouwstoffen-zanden/zand/c/bouwmaterialen_cement-bouwstoffen-en-zanden_zand
Fijne vakantie!!
Diana
En wat een slecht Nederlands zeg!
Ahum ik heb gesmokkeld met de sperziebonen van de AH moestuintjes
Ze staan met z’n zessen in een grote pot voor het raam en doen het best goed. Ik denk dat ik ze gewoon binnen houd tot ze bloemen krijgen, misschien krijg ik dan nog een paar boontjes.
Ik vond jouw foto van de gekrulde tomatenbladeren erg interessant. Ik heb dat ook met een zaailing binnen maar dat zal toch niet van de kou zijn? Kan er ook een andere reden voor zijn?
Hallo Daniela,
In principe kun je de pot met sperziebonenzaailingen al gaan afharden (overdag naar buiten, op een half zonnig plekje want bij volle zon kan het blad verbranden) en in de avond weer naar binnen halen, dan kunnen de zaailingen al wennen aan andere temperaturen maar ook wind, en meer licht en felle zon (en daarvan dus niet gelijk teveel), etc..
Gele gekrulde bladeren zie je bij zaailingen ook vaak als er niet genoeg voeding meer in de grond zit, alleen zie je dan meestal niet die paarse verkleuring aan de achterkant. Dus misschien kun je overwegen om de zaailing in een groter potje over te zetten en dan gelijk wat verse potgrond toe te voegen. Of, als de pot groot genoeg is voor de hele zomer buiten, te gaan voeden. In potgrond zit voldoende voedsel voor zo’n 6 tot 8 weken en daarna moet je gaan bijvoeden om te zorgen dat planten kunnen blijven groeien, en bloeien, etc..
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!!
Diana
Beste Diana.
Over bonen en de bekende ijsheiligen las ik vandaag de volgende spreuken en wijsheden:
‘Wie bonen wil eten moet boondag niet vergeten’. En: ‘Pancraas, Servaas en Bonefaas, (de ijsheiligen) zij geven vorst en ijs, helaas’.
Ofwel: met het leggen van bonen in de volle grond kan je maar beter wachten tot de drie ijsheiligen (11 tot 14 mei) weer vertrokken zijn. Het woord ‘boondag’ is afgeleid van de patroonheilige Bonifatius. Mijn oude tuinbuurman had zo zijn eigen interpretatie en zei altijd: ‘wie bonen wil eten moet Hemelvaartsdag niet vergeten’.
Trouwens in mijn kasje klimmen de stokbonen al aardig omhoog. Door hebben de ‘heiligen’ geen vat op.
Groet, Jaap
Hallo Jaap,
Leuke spreuken!! Ze zijn inderdaad vaak al heel oud, maar ook heel wijs. Er is helaas alleen één ding, ze houden geen rekening met de moderne tijden waarin we toch te maken hebben met soms wat vreemde weersomstandigheden. Mijn 80-jaar oude vader zegt nog steeds dat je uien pas in september oogst, maar dat doen wij toch al jaren in juli, en dat is niet omdat we ze te vroeg oogsten maar omdat ze dan gewoon echt uitgegroeid en afgestorven zijn, gewoon door warmer weer, nieuwe en verbeterde rassen, schimmelgevoeligheid, etc..
De spreuk van je tuinbuurman ga ik onthouden! En misschien donderdag wel onze stokpronkbonen zaaien, lijkt me een prima dag :-).
groetjes, en veel plezier met waarschijnlijk een vroege oogst van verse boontjes, klinkt nu al heerlijk!
Diana
Hallo Diana,
Ik kijk elke keer weer uit naar de informatie die je met ons deelt. Ben ook blij nu het weer iets beter wordt want m’n peultjes zijn lang en sprieterig geworden (apr.gezaaid). Weet niet als dat normaal is, ’t is voor het eerst dat ik peultjes heb gezaaid. De tomatenplantjes doen het wel goed met een binnen temperatuur van 22 tot 23 graden.
Geen geweldige foto’s?! Het water loopt me in de mond als ik naar de foto’s kijk! Succes met het uitplanten en wens je een vruchtbaar seizoen! ; )
Hallo Cubby,
Ja, voor de hele tuin (en voor onszelf) zijn wat warmere temperaturen en een zonnige wel erg welkom. En gisteravond heeft het hier nog flink geregend, wat zal het een groeiexplosie gaan geven aan het einde van deze week! Ik weet niet waar je je peultje hebt gezaaid maar ze kunnen prima tegen kou en kunnen dus gewoon de tuin is, wel goed beschermen tegen vogels, die vinden de eerste weken de jonge blaadjes erg lekker.
En dankjewel voor je aardige woorden!
Diana
Het samengevouwen tomatenblad herken ik ook bij m’n romatomaten.
De gezaaide winterprei is nog “sprieterig”, om uit te poten heeft het nog even tijd nodig.
Nu je het ook over bonen hebt gehad schoot mij nog iets te binnen n.l. ik hoorde ooit van een collega amateurtuinder het volgende: “de bonen moeten de kerkklokken horen luiden”.
Hij wilde hiermee aangeven dat je bonen niet te diep moet zaaien.
Ik vond het wel een grappige uitspraak.
Hallo Wout,
Ja, ook een grappige uitspraak! En ook helemaal waar, als bonen te diep worden gezaaid hebben ze ook weer sneller last van vocht en kunnen rotten.
De spreuk die Jaap noemde “wie bonen wil eten moet Hemelvaartsdag niet vergeten”, vind ik ook een sterke. En daar passen die kerkklokken dan in meerdere opzichten ook weer bij :-).
Ook hier wachten we zeker nog 3 weken met het uitplanten van de preizaailingen, het hangt allemaal af van hoe ze nu verder groeien, we hebben ze wat voeding gegeven en geven nu vaker water en dan maar zien wanneer we ze groot genoeg vinden om uit te gaan poten.
groetjes en veel plezier in de tuin in de komende mooie dagen!
Diana
Erg jammer hoor mijn tomaten staan nog binnen op de verwarmingsmat, en de eerste boontjes en erwtjes in de kas gezet. En ze staan nog recht en geen slak te zie (gelukkig) alles netjes afgehandeld.
Dag Diana,
Alle vertrouwen dat het weer goed komt met dit zonnetje!
Ik ken deze site nog niet zo lang, maar ben snel onder de indruk geraakt van de volledigheid en praktijkkennis. Echt fijn!
De pepers (Thai hot culinary & Purple Jalapeño) en paprika’s (Goat’s Horn) kwamen dit jaar niet op. Nu ontdekte ik zojuist kleine kleurloze wormpjes (0.3-1.0 cm) in de zaai-en stekgrond.
Ik heb ze zoveel mogelijk verwijderd.
Ik vraag me af of dit aaltjes zijn en of het slim is om alle potjes in deze bak meteen weg te gooien (sinds gister van binnen naar de koude kas gezet).
Hopelijk weet jij een oplossing.
Dank voor alle energie in deze site, waarmee je je kennis deelt! Hartelijke groet, Marjan
Hallo Marjan,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik heb heel weinig verstand van ziekten en plagen, op een paar veelvoorkomende beestjes en schimmels in de moestuin na. Het zijn in ieder geval zeker geen aaltjes, want die zijn veel kleiner, met het blote oog niet of amper te zien (met een grootte van 1/20e millimeter tot hooguit 1 of 2 millimeter, hier vind je er meer informatie over: http://www.neerlandstuin.nl/ziekplagen/aaltjes.html).
Ik zou zelf de zaden opgraven en in nieuwe grond zaaien, en dan desnoods de nieuwe grond eerst steriliseren al doe ik dat zelf nooit (want er zitten heel veel meer goede organismen in de grond dan slechte), of wellicht een ander merk kopen, of zelf een mengsel maken van 5 delen potgrond met 1 deel brekerzand. Het wordt wel al heel laat om nog pepers te zaaien, moet ik zeggen.
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!
Diana
Ik vind je geweldig, en nu weer die lekkere recepten. Ik heb je site al ontelbare malen geraadpleegd. Dank daarvoor.
hartelijke groet
ans
Hallo Ans,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik ga straks nog even een heerlijk recept voor een schuimtaart van tiramisu bij de recepten zetten, er zit geen vruchtje of blaadje kruiden in, maar zo lekker dat ik het er toch bij wil zetten. Geweldig moederdagrecept ook 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Diana.
Ik herken de foto’s van de tomaten. Ook het blad wat paars aan de onderkant. Afgelopen weekend uitgeplant in de kas en het lijkt wat op te knappen. Wel stevige planten.
Gebruik je altijd koolkragen bij broccoli en spruitkool? En van welk materiaal maak jij ze?
Hier ook slakken op de moestuin. En doperwten vinden ze lekker. .. Dus ook korrels gestrooid bij doperwten en spruitkool en broccoli. Ik heb de krootjes zaailingen uitgeplant. . Zouden slakken daar ook bij zitten.?
Geniet van de komende zonnige dagen!
Groetjes margriet
Ik knip rondjes van karton met een kleine inschuifopening en schuif die om mijn koolplantjes. Werkt erg goed als koolkraag!
Dank voor je tip maartje. Ik vraag me alleen af of het dan met regen niet snel smurrie wordt.
Hallo Margriet,
Ook hier zijn de tomatenzaailingen zichtbaar blij met het warmere weer en knappen in een paar dagen in de volle grond zienderogen op.
Ik vrees dat slakken ook bietjeszaailingen lusten, het is hier zo erg dat ik ze afgelopen weekend maar overnieuw gezaaid hebben want meer dan 3/4e is opgevreten. Het voorjaar is wel de meest vraatzuchtige tijd, slaktechnisch gezien :-).
Als ik koolkragen gebruik (dat doe ik op onze kleigrond niet altijd hoor) gebruik ik er vierkante lapjes rubber voor, aan één kant ingeknipt en via die weg een rondje in het midden gemaakt. Ik heb ze ruim 20 jaar geleden geknipt en ze zijn nog altijd bruikbaar. Ik zag hier een goede uitleg: https://www.mergenmetz.nl/tuin/de-basis/zaaien-verspenen-uitplanten-en-stekken/koolkraag/
groetjes,
Diana
Dank voor je reactie! Dat wordt dus nog slakkenkorrels strooien bij de bietjes. En dan maar hopen dat ze er een beetje afblijven.
Groetjes Margriet
Hee Diana,
Eindelijk wordt het dan lekker weer zeg. Het zal de plantjes goed doen.
Ik had een vraagje wat betreft o.a. tomaten enten. Heb jij deze methode weleens toegepast? En zo ja: wat is jouw ervaring hiermee? Vroeg me af of de kosten het waard zijn, of dat het verschil dusdanig klein is, dat je als hobbyist net zo goed niet kunt enten.
Groetjes
Hallo Joyce,
Ik ent nooit tomaten en heb zo enorm veel opbrengst dat ik het ook niet overweeg (hooguit als projectje :-)). Maar de zaden voor de planten waarop je ent zijn heel duur, die moeten dan allemaal kiemen en ook het enten moet maar lukken. Ik ben helemaal tevreden met de heirloom en zaadvaste rassen die ik in de kas teel. Als dat niet goed of goed genoeg bij je gaat (bijvoorbeeld omdat je geen kas hebt, of andere omstandigheden hebt in voeding, vocht, plaats of wat dan ook) kun je ook eerst overwegen om F1-hybridetomaten te gaan kweken, want die zijn al beter bestand tegen ziekten, etc.. En als dat ook niet is wat je zoekt, dan is enten zeker een optie.
Zaadhandel van der Wal verkoopt zaden van tomaten die als onderstam dienen: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/group_id,594. Je hebt er ook clips voor nodig en die verkopen ze ook. En niet elk tomatenras is geschikt als ras dat je op de onderstam ent, dus ook daar moet je nog even naar kijken en kom je vaak bij F1-hybriden terecht.
Onze overbuurman heeft elk jaar 8 geënte tomatenplanten in zijn kas (koopt hij bij het tuincentrum, kost per plantje ook wel iets van 3,50 tot 4,00 euro, maar dat is logisch), en hij heeft bijna elk jaar prachtige tomatenplanten, veel opbrengst, lange oogsttijd. Maar geen gele roma’s, of groene cherry’s, en het enten helpt tegen heel veel ziekten maar voor zover ik weet niet tegen Phytophthora, al hebben de planten natuurlijk wel een algemeen betere conditie = ziektebestendigehid. Er zijn jaren dat hij nog oogst als wij de tomaten al moeten verwijderen maar er zijn ook jaren dat hij de planten al rooit als wij nog steeds van een paar planten oogsten (die dus blijkbaar van nature heel sterk en ziektebestendig zijn). Een hoge opbrengst heeft ook te maken met het ras, en ook een bestendigheid tegen ziekten is verschillende per ras (zoals oude Russische rassen vaak wat beter tegen koude kunnen en ‘wilde’ tomaatjes beter bestand zijn tegen Phytophthora).
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!
Diana
Hee Diana,
Dankje voor je reactie. Ik vroeg het niet zozeer omdat ik een slechte opbrengst heb, maar meer uit nieuwsgiergheid. Zou leuk zijn om het eens als projectje te doen lijk me.
Als ik het goed begrijp is het al niet mogelijk met een ‘speciale’ soort. Vind het juist leuk om de soort zelf te kiezen qua kleur, vorm etc.
Groetjes
Hallo Diana, hallo iedereen,
Helaas moet ik werken terwijl het buiten heerlijk tuinierweer is! In de kas wordt het nu ook heel heet bij ons. Heb de eerste ooievaar al zien klapwieken gisteren. En de zwaluwen weten van gekkigheid niet waar ze een plek moeten zoeken om te nestelen; immers de familie wordt elk jaar groter. Ze vliegen de keuken in, de woonkamer in, het kantoor in. Heb op maandag een nieuwe zwerm bijen zien intrekken in een leeg bijenhuis bij ons. Indrukwekkend! Maar waar ik eigenlijk over schrijf is iets grappigs. Je weet wel dat de ‘Panama Papers’ in het nieuws waren plots. En omdat ik met mijn hoofd alleen bij moestuinieren ben dacht ik, hè? Die ken ik helemaal niet. Misschien kent Diana ze wel, panama pepers? Dag!
Hallo Silene,
Ik heb ook wel eens een zwerm bijen gezien die zich op een nieuwe plek vestigden (op de volkstuin), ik ben wel vooral op een veilige afstand blijven staan :-).
Inderdaad heel indrukwekkend (ik heb wel eens van een imker gehoord dat het zomaar 20.000 tot 30.000 bijen bij elkaar kunnen zijn en dat ze in zo’n dikke klont hangen om hun koningin te beschermen die helemaal binnenin die klont zit, tot de verkenners een nieuw huis hebben gevonden waar ze zich kunnen vestigen). De natuur zit toch bijzonder in elkaar!
:-). Het zou wat zijn, dat de Panama Papers eigenlijk Panama pepers zijn….. misschien ook wel belastingaftrekbaar :-).
Er komen trouwens wel wat pEpers uit Panama, niet veel, maar de Aji Chombo is waarschijnlijk de bekendste, ik heb haar nog nooit geteeld.
groetjes,
Diana