Eindelijk
Ik zeg het al weken, er moet nog één stukje gespit worden. Niet perse voor het spitten maar wel voor de ellende die daar vorig jaar groeide en woekerde. Vorig jaar stonden er strobalen (oh ja, dat fiasco). En die waren zo nat en los van structuur dat we ze in de zomer niet konden verzetten. En de grond eronder werd een broedplaats van onkruid. En dan heb ik het niet over grasjes en vogelmuur, maar over het zware geschut, zoals winde, heermoes en distels. Kruipers die dus niet weggehaald konden worden en een half jaar door hebben kunnen groeien, langs en door de strobalen omhoog. En daardoor sterk konden worden. En dus moest het eruit.
Je ziet nog 2 groene plukjes (dat is zuring dat al weer mooi uit gaat lopen). En het is dus helemaal geen groot stuk, laten we zeggen 4 meter lang en 60 centimeter breed. Maar soms kun je ergens zo tegenop zien, omdat het gewoon geen leuk werkje is, dat je het uitstelt. Maar vooruit, het moest gebeuren, en het was koud, en van wat zwaarder werk blijf je lekker warm. Geen excuses meer, Ruud spitten (en de grond was zwaar, nat, vette klei die een heel jaar in heeft mogen klinken). En ik op mijn knieën ernaast om de wortels er zoveel mogelijk eruit te halen.
Dit was de oogst van dit kleine stukje:
De dikke witte wortels van winde, de dunnere witte wortels van distels, de zwarte wortels van heermoes. Een emmer vol, van dit kleine stukje grond. En het zou ijdele hoop zijn om te denken dat er dan geen onkruid meer opkomt daar. Het zijn alle drie soorten waarvan maar 1 centimeter wortel hoeft te blijven zitten om het hele proces weer opnieuw te laten beginnen. Iedereen die dit ziet snapt waarom we al jaren niet meer frezen (want daarbij worden al die wortels in tientallen stukjes gehakt en zijn ze klein maar sterk en komen er heel veel meer in de tuin op dan met ouderwets spitten en gewoon wortels van onkruiden verwijderen als je ze tegenkomt.
Tot zover. Misschien niet een leuk onderwerp, maar wel echt heel nuttig. En wij zijn er blij mee. Er ligt ondertussen stro overheen. Ongetwijfeld komen deze zomer nog heermoes, winde en distels boven, maar nog niet 10% van wat er opgekomen zou zijn als we de wortels hadden laten zitten.
En daarmee is dan nu eindelijk de tuin klaar voor het voorjaar. Hoera! En kunnen we verder met de andere werkjes. En dat is dan nu vooral zaaien, zaaisels verzorgen, verspenen (inden nodig) en verplanten. Volgende week mogen de doperwten naar buiten.
Er is buiten al een hekwerk voor ze gezet, en er ligt al een net klaar om de zaailingen na het uitplanten te beschermen tegen vraat van vooral vogels.
En de eerste soorten worden nu verspeend. Nou ja, echt verspenen doe ik maar zelden. Maar op de foto zie je de Digitalis (Consolida) ajacis Sydney Blue Picotee.
In februari in de koude kas gezaaid (werkt wat mij betreft beter dan binnenshuis zaaien, lijkt een koudeperiode op prijs te stellen). Kiemde na een week of 4. En groeide in de tray in de vakjes tot en met het derde blaadje, een stuk of 4 tot 5 zaden per vakje. Ik kan ze per stuk verspenen maar daarbij maak ik waarschijnlijk veel worteltjes kapot. Bovendien kom ik dan potten, grond en plaats tekort. En daarom plant ik het hele plukje met 5 zaailingen uit in een 9-centimeter potje. Daar mogen ze nu lekker verder in groeien, en ik kan me zomaar voorstellen dat er voor alle 5 de zaailingen per potje genoeg plaats is om uit te groeien tot gezonde zaailingen om uit te planten. Maar 20 zaailingen zou veel te veel zijn, als dat eens gebeurt vis ik er gewoon een aantal zaailingen tussenuit, zo laag mogelijk weg nijpen of knippen (lang leve het nagelschaartje :-). Maar dan was het een ongelukje, liever dit, ik hoef niks te beschadigen en later mag het zo naar buiten. Eerst mogen de zaailingen in de kas nog verder groeien.
Wanneer dan wel uitplanten; als ik ze groot genoeg vind, het weer wat warmer wordt en ik denk dat ze niet meer opgevreten zullen worden door slakken of vogels of wat dan ook.
En wanneer vind ik ze groot genoeg? Algemene stelregel is dat er onderuit het potje al goede wortels moeten komen groeien, dat vind ik zelf altijd een mooie leidraad. Al zijn daar natuurlijk uitzonderingen op. Maar toch handig om altijd even onder het potje te kijken, want dat wat er onder de grond gebeurt is essentieel voor dat wat er boven de grond groeit.
Ter illustratie nog even een foto van de onderkant van de tray van de kapucijnerzaailingen die we vorige week hebben uitgeplant. Je ziet gezonde witte wortels, niet teveel en niet te weinig. Nog langer in de tray houden betekent dat de wortels zich ophopen onder de tray en geen voedingsbodem hebben om verder in te groeien. Oftewel; een mooi moment om de zaailingen uit te planten. Daarnaast dan nog de 2 andere voorwaarden; het is al warm genoeg voor kapucijners. En tegen vraat van vogels hebben we maatregelen genomen (gaas erover gespannen).
Tot slot dan nog een foto van de spinazie (in de kas half februari gezaaid). Nog 2 of 3 weekjes, afhankelijk van het weer, en dan kunnen we de eerste spinazie van 2015 van eigen tuin oogsten en eten. Heerlijk!
Tot slot nog even een mededeling: volgend weekend sluit ik de zadenlijst (om achter de schermen ook voorzichtig alweer te gaan werken en schrijven aan een nieuwe zadenlijst voor komend najaar – dat klinkt als nog heel ver weg, eerst maar eens hopen op een lange, mooie zomer :-). Maar mocht iemand dus nog de beschrijving van een soort willen, kopieer dat komende week dan nog even want vanaf volgend weekend zul je de beschrijvingen dus ook niet meer op deze website kunnen vinden.
Hallo Diana, ik geniet enorm van je tuindagboek en alle tips die je geeft. Dank je wel.
Ik teel al een aantal jaren groenten in de achtertuin. Het is een combinatieteelt van fruit, bloemen, planten, bollen en dus groenten. Afgelopen zomer hebben we het hele seizoen van de tuin gegeten. Het is ongelooflijk wat voor een opbrengst je kunt hebben van een paar m2.
Het komende seizoen ga ik ook tuinieren op een volkstuintje (100 m2). En ik krijg een kasje. Daarom ben ik zo blij met je tuindagboek. Nu kan ik je nog beter volgen. Ik ben heel benieuwd hoe alles gaat en probeer je af en toe op de hoogte te houden. Nogmaals dank voor al je werk. Liane
Hallo Liane,
Dankjewel voor je aardige woorden. En gefeliciteerd met je volkstuin en kasje!! Als je vindt dat je van een paar vierkante meter al veel opbrengst hebt, kun je misschien nog wel eens schrikken van de hoeveelheid oogst van een volkstuin van 100 vierkante meter :-). veel plezier met alle plannen en de start, ik hoop dat je een mooi tuinjaar krijgt!!
groetjes,
Diana
Respect voor al het zware /vervelende werk wat jullie verzet hebben !
Helaas hebben wij ook nog een “stukje” te gaan…..toch ook nog maar even doorzetten, daarna is het alleen nog maar het leuke werk
Hallo Renée,
Ja, het is even doorzetten. Maar wel ook fijn als het klaar is. En denk ik ‘had ik het maar 2 weken eerder gedaan, had ik er niet zo tegenaan zitten hikken’. En het is ook best zwaar werk, beter nu het nog koud is dan later wanneer het al lekkerder weer wordt. Wij zijn in ieder geval blij, alles klaar voor het nieuwe tuinseizoen.
Veel sterkte met het laatste ‘stukje’!
Diana
Hallo Diana en Ruud,ik zit werkelijk te genieten van jullie tuindagboek.
Jammer van al dat zware werk,maar helaas gebeurt dat weleens,maar wel mooi voor elkaar,en ik vind het er allemaal heel mooi uit zien,wat dat betreft heb ik het makkelijk in mijn achtertuin,geen zware grond,en kleine stukjes,en dat is goed bij te houden,ik kijk uit naar het volgende tuindagboek van jullie,vriendelijke groet Trudie Jansen.
Hallo Trudie,
Ja, maar we weten ook wel dat het wel eens zwaar werk is hoor. Dat is het in de winter heel vaak. Het was nu alleen het allerlaatste stukje, en juist daar heb je dan aan het einde van de winter net geen zin meer in, met mooi weer is het leuker om te zaaien en verspenen en planten en zo :-).
groetjes,
Diana
Inderdaad het is altijd heerlijk om bij jullie mee te kunnen kijken, en zo ook eigenlijk samen te tuinieren. Nogmaals bedankt voor al die tijd die je hier in stopt.
Hallo! Ik heb een paar weken buiten spinazie gezaaid en er is nog steeds niks opgekomen! Hoe komt dit? En wat is verspenen? Alvast bedankt!
Hallo Thimo,
Verspenen is het verplanten van zaailingen die samen in een bakje gezaaid zijn (van samen in een bakje naar elk apart in een eigen (en vaak wat groter) potje. Zodat ze daar verder kunnen groeien zonder dat de worteltjes van al die zaailingen in elkaar verstrikt raken en ze geen van allen genoeg voeding en vocht op kunnen nemen.
Waarom je spinazie niet kiemt kan verschillende oorzaken hebben:
slecht zaad (bijvoorbeeld te oud)
te nat met daardoor het rotten/schimmelen van de zaden als gevolg
opgevreten door muizen en dat is hier altijd het meest waarschijnlijk. Wij zaaien ook wel eens spinazie met geen enkele zaailing en als je dan goed naar de grond kijkt zie je overal dat er met kleine pootjes is gekrabd. Muizen vinden spinaziezaad lekker.
En dan zijn er natuurlijk nog oorzaken als te diep gezaaid, overbemesting, droogte tijdens de kieming, etc..
Het beste wat je kunt doen is gewoon wat grond weghalen en dan kijken waar de spinazie is en wat er mis mee is (is het weg, dan waarschijnlijk opgevreten, is het nat en grijs, dan waarschijnlijk door vocht gaan rotten/schimmelen. etc.
groetjes,
Diana
Dankjewel! Ik zal zodaalk even kijken! 🙂
Joehoe! Ik groef het een beetje weg en ja hoor, ik zie worteltjes aan de zaden! Wat is dat toch een fijn gevoel
Gefeliciteerd!
Diana
Ohnee de paprika in de koude kas gezaaid, maar veel te vroeg lees ik nu pas, verkeerd begrepen. Ik graaf ze uit en neem ze terug mee naar huis voor in de vensterbank…
En de komkommer had ik gezaaid in een eierdoos in een koude kas, die gaat morgen ook mee naar huis…
Hallo Hannah,
Dat is vroeg, die ga ik volgende week zaaien (en dan ook gelijk maar eens nadenken over maïs, courgette en pompoen, en dan maar in huis zaaien zodat de zaailingen zo rond de 3e week van april mee naar de tuin kunnen).
Houd inderdaad de weersverwachtingen maar in de gaten, ik hoor net op het journaal dat de temperatuur vannacht nog heel dicht bij het vriespunt komt.
groetjes,
Diana
Op de plek waar ik als eerste paprika had gezaaid zag ik vanmiddag kiemblaadjes, vreemd in de koude, op de andere plek heb ik ze uitgegraven. De eierdoos met komkommer staat nu thuis 🙂 Morgen thuis ook alvast aubergine zaaien en kisschien toch ook weer pompoen. Vanavond eerste lentestamppotje gegeten van ‘groente’ uit eigen tuin: brandnetel, zevenblad, dovenetel, speenkruid, braamblad, lente-ui, knoflookblad, daslook, en paardenbloem.
groetjes, Hannah
Hallo Hannah,
Ongetwijfeld is het heerlijk geweest!
Maar ik geef het eerlijk toe, zevenblad, dovenetel, braamblad, ik vind er toch allemaal niet bijzonder veel smaak aan, het is gewoon niet zo ons ding, al vind ik het heel leuk om te horen dat andere mensen er wat lekkers van kunnen maken.
Wij eten vanmiddag bietjes, uit de vriezer, en wachten maar, nog 1 weekje en we kunnen spinazie en sla en andijvie uit de kas eten.
groetjes,
Diana