Eindelijk
Het voelde vandaag al als lente, en morgen wordt het nog wat warmer. Volgende week is het maart. De blauwe bessen beginnen al uit te lopen. De eenden vechten al om een vrouwtje. Alles wijst dus op de lente, al is het dit jaar wellicht wat vroeg.
Op de foto de knoflookbieslook, ik zou er al van kunnen gaan oogsten.
Maar ik ben er niet minder blij om. De pepers lijken aan hun derde blaadje te beginnen (minuscuul hoor), maar er zijn ook een paar pepers en een aubergine niet gekiemd, die ga ik komende week nog een keer zaaien.
En ik denk al aan de tomaten. Sterker nog, de zaden en de labels liggen al apart. Ik doe mijn best nog even te wachten want de ruimte in huis is beperkt. En met iets meer dan 100 tomatenzaailingen wordt het dan vechten om een goed plekje voor het raam en met wat minder licht zullen dan een aantal zaailingen toch ook wat lang en iel groeien, en dat wil ik voorkomen. Dus ik probeer het nog een weekje te rekken. Gelukkig is het (eindelijk) mooi weer en dus kunnen we ook naar de tuin, want ook daar is nog meer dan genoeg te doen.
Ruud moet nog een stukje spitten. Ik heb vandaag gezaaid (snijselderij, peterselie, bindsla, andijvie). Komende week ga ik nog tuinbonen zaaien en Sugar snaps, en de Lathyrussen voor dit jaar, maar daar moet ik eerst een onderbak voor hebben zodat ik de zaaisels kan beschermen tegen muizen. De meeste doperwten kiemen al (eind januari gezaaid, zie foto).
Verder nog wat leuks (en nuttigs gekocht). Een compostthermometer. De pin met voeler is 40 centimeter lang en duw je dus ongeveer 35 centimeter de grond in. En je kunt er de temperatuur van de composthoop mee meten maar je kunt er natuurlijk van alles mee meten. En dus vandaag gelijk eens wat testjes gedaan. De grond buiten is (op een diepte van zo’n 35 centimeter) 4,5 graad Celsius warm. De grond in de kas is op eenzelfde diepte al iets meer dan 7 graden. En de strobaal (in de kas) is op 35 centimeter diepte 13,5 graad. Dat is best warm, een gemiddelde aardbeienstek zou daar al best blij mee zijn.
En dus gaan volgend weekend de strobalen uit de kas. Dan heb ik gelijk wat ruimte in de kas en mogen de strobalen naar hun plek voor dit jaar en ga ik ze ook voorbereiden (heel veel water geven en wat stikstof in de vorm van bloedmeel geven.
Dus genoeg te doen komende week. En als het eenmaal maart is kan er nog heel veel meer gezaaid gaan worden; van snijbiet en knolselderij tot rode kool en worteltjes. Komende week ook de aardappelen licht en minder koud leggen, zodat ze kunnen spruiten voor het poten rond half maart.
Tot slot nog een foto van de kiemende uien, Ik vind het altijd een mooi gezicht wanneer uit de donkere grond de dubbelgevouwen sprietjes komen. Ze moeten toch sterk zijn, om zich zo uit de grond te kunnen werken en zich te strekken. Lente dus!
….grappig, die thermometer lijkt verdacht veel op mijn vleesthermometer, die ik nooit gebruik voor het vlees, maar nu voor het eerst in de potjes met zaailingen heb uitgeprobeerd. Ik kwam hem toevallig tegen in een laatje waar allemaal dingen in liggen die ik nooit gebruik, maar écht niet weg kan gooien want je weet maar nooit. Waar je op jouw site al niet door geïnspireerd kan worden.
Fijn weekend verder,
Janneke
hallo Diana,
ik heb al jaren enorm veel allium tuberosum in mijn tuin. Zoveel, dat ik ieder jaar enorme pollen uit moet graven. Ze zaaien zich dus ook erg uit. Ik vind ze erg mooi, maar er zijn grenzen. Maar wat ik niet wist, dat je het blad en bloempjes kunt gebruiken in de keuken. Dus dat ga ik nu ook doen. Dat kan nu dus ook al.
Dan: hoelang duurt het kiemen bij sla, radijs, wortel en raapstelen in de koude kas in volle grond. Ik heb er wel vliesdoek over of kan ik die nu beter weghalen?
Ik wens je nog veel succes en chapeau voor je leuke en informatieve site,
Groetjes,
Anne Marie uit het hoge noorden
Hallo Anne Marie,
Kunt gebruiken is een understatement, het is echt heel lekker (met een smaak die lijkt op bieslook met een fijne knoflooksmaak). Zich flink uitzaaien of uitbreiden heeft de knoflookbieslook hier nog nooit gedaan, ik ben al blij dat ik na 6 jaar 3 mooie pollen heb. Ongetwijfeld scheelt het heel veel of je er veel van oogst of niet (want als je oogst heeft de plant vooral alle energie nodig om weer nieuw blad te maken).
Hoe lang het kiemen van de soorten die je noemt duurt durf ik niet te zeggen, dat hangt af van je omstandigheden, vochtigheid, etc.. Maar hier zijn er ook wat soorten die na 4 weken nog steeds niets doen in de kas. Ik ga voorzichtig aan denken dat de grond zo kletsnat is geweest dat een deel van de zaden is gaan rotten. In ieder geval zijn hier wel de radijsje een week of 3 geleden gekiemd (half januari gezaaid). Maar ik vrees voor de rucola en pluksla en spinazie. Dan maar over een week buiten proberen (en hopen dat het eens stopt met regenen en het grondwater zakt).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
wilde je toch even laten weten dat nu de radijs en pluksla beginnen te kiemen. Dus je begrijpt wel dat ik “enorm veel geduld” heb (haha).
Geniet je ook zo van het “lente”weer.
Groetjes,
Anne Marie
Hallo Anne Marie,
De zon zal de afgelopen 2 dagen goed hebben meegeholpen met het kiemen.
Het was hier ruim 24 graden in de kas.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Lekker he , dat zonnige voorjaarsweer!
Bij mij zijn de peultjes (Norli) gisteren uitgeplant in de kas , ze hebben meestal veel peultjes gegeven voordat de tomaten er in geplant worden. Jij hebt de sugarsnaps al gezet, ga ik nu ook maar snel doen! Ik heb een vraag over de boontjes. Normaal mag je boontjes niet na spinazie op dezelfde plek planten, maar geldt dat ook voor nieuw Zeelandse spinazie?
groet
Wendy
Hoi Wendy,
In principe is het juist best een logische voorteelt (omdat ze veel voedingsstoffen gebruikt die de bonen niet nodig hebben, ze geen familie zijn, ze vroeg genoeg geoogst kan worden zodat bonen er nog prima na kunnen). Dus dan zou de enige (en wel belangrijke) reden zijn dat ze beiden gevoelig zijn voor de bonenvlieg. Maar ook gevoelig voor bonenvlieg zijn maïs, radijs, aardappelen, knolraap, uien, pompoen. En dat is me teveel om op te letten (tenzij we uiteraard ook echt last van deze vlieg krijgen). Ik vind een vruchtwisselingsplanning al cryptogram genoeg :-).
Maar Nieuw-Zeelandse spinazie is nog niet in de verte familie van de Spinazie en dus lijkt het me redelijk veilig (maar redelijk zinloos omdat beiden in dezelfde tijd moeten groeien dus het kan geen voor- of nateelt zijn).
groetjes,
Diana
hallo Diana,
Ik bedoelde dat boontjes niet gepoot mogen worden op grond waar het jaar daarvoor spinazie gestaan heeft, ze doen het dan niet goed. Mijn buurman heeft er ervaring mee!
Maar fijn dat nieuw Zeelandse spinazie geen familie is, ik kan mijn veldje bonen dan een stukje uitbreiden. Dank je!
Hallo Wendy,
Ik heb er nog nooit van gehoord en vind er ook op internet niets over. Wat ‘niet goed doen’ dan is (ziekten, slechte opbrengst, belagers, zwakke planten?), ik heb er hier in ieder geval nog nooit iets van gemerkt (hoewel ik niet zo vaak spinazie buiten zaai, moet daar eerlijk bij zeggen).
groetjes,
Diana
heb het toch even opgezocht:
“Kies een plaats uit in je moestuin waar geen spinazie geteeld werd. De resten hiervan vormen de ideale plaats voor de vermeerdering van de bonenvlieg, die kieming van het zaad tegengaat.”, staat zowel bij www. plantaardig.com als bij www. infotalis.com .
ik denk dan maar zo: ik hou er rekening mee, baat het niet dan schaad het niet… 🙂
Dag Diana,
ik kijk bijna elke dag of je weer wat in je tuindagboek heb gezet.
De knoflookbieslook heb ik ook in mijn ietwat wilde moestuintje en die noem ik gemakshalve “Knieslook”.
La Gemüse,
Jaap.
Hallo Jaap,
Leuke inkorting 🙂
Diana
Hello Diana,
De Chinezen beschouwen die bieslook die wij ‘chinese’ noemen niet als een kruid maar als een groente, zoals prei, een andere allium. Op de markt van Bejin kan je die kopen in bundeltjes van zo’n 10 cm doormeter met een wilgenteen errond en dit in 2 vormen: groen en gebleekt.
Terloops Diana: hoe staat het met het citroengras ? Ik zou het namelijk ook eens willen proberen.
Groetjes
Eddy
Hallo Eddy,
Dat wist ik niet. Maar het verbaast me niet want de ‘sprieten’ zijn zo dik dat je ze ongetwijfeld ook in de roerbak kan gooien :-).
Ik was wat aan de late kant met het citroengras (tijdgebrek) en heb de 4 stekken pas een week of 2 geleden uit het water gehaald en opgepot. Ze hadden al flinke wortels en staan nu in 11-centimeter-potjes, te wachten op meer lente. maar het gaat prima, aan de bovenkant komt al een nieuwe stengel en onderaan 1 stek zit al een zijscheut voor een ‘broertje of zusje’. Vorig jaar had ik van 5 citroengrasjes uit de kas iets meer dan een kilo opbrengst. Ik heb het in stukken gesneden in ingevroren, en zo kan ik gewoon wat stukken stengel pakken als ik het in de keuken nodig heb. Gaat dus prima, in de kas. Erbuiten wellicht ook, in een ruime pot op een zonnig terras.
groetjes,
Diana
ha Diana,
Gisteren de eerste rijtjes raapstelen, rucola, pluksla en kervel gezaaid! In mijn moestuinvakje in de achtertuin. Ja, het is veel te vroeg. Maar, ja, de vogels fluiten alsof het lente is, en, ja, als het alsnog gaat vriezen hark ik het boeltje weer weg en beginnen we gewoon over een maand opnieuw. Maar als het werkelijk lente wordt… eet ik met Pasen raapstelen uit de volle grond!
Nog nieuws over mijn weeuwenteelt tuinbonen: ze staan er fantastisch bij en beginnen aanstonds te bloeien. Geen schade of vraat dit jaar, hoera!
groeten uit zonnig Elst, Christa
Hallo Christa,
ik reeg afgelopen week ook van iemand een foto via de mail van bloeiende tuinbonen, Waar zo’n zachte winter allemaal niet goed voor is!
En voorlopig gaat het de komende 10 dagen niet echt vriezen, op een graadje nachtvorst na. En dan is het toch echt al na de eerste week van maart en verwacht ik nog wel vorst, maar niet meer zo lang en streng dat uien en peulen dood zouden vriezen.
Hier morgen de tomaten zaaien. De natuur is vroeger dan normaal, wij dan blijkbaar ook :-).
groetjes, Diana
Zo ik heb mijn strobalen op zn plek gelegd. Ben zeer benieuwd hoe het straks gaat. Ik heb het boek gekocht dat vertaald is in het nederlands dus genoeg info. Nu nog in de praktijk. Wat ga jij erin zetten??
Hallo Lies,
Leuk! Ik heb toevallig zaterdag ook de eerste 4 strobalen buiten gezet, met bloedmeel bestrooid en flink water gegeven (hoewel de hemel op een gegeven moment zo goed mee ging helpen dat ik met de gieter maar ben gestopt :-)). Ik ben benieuwd hoe jij het gaat ervaren en of je nog handige informatie in het boek vindt!
Ik heb eigenlijk nog niet heel goed bedacht wat ik er eens in ga zetten. 3 voor aardbeien, 1 voor paddenstoelen, 1 voor sla en andijvie (en dan wellicht meerdere keren gebruiken in 1 jaar). En verder verzin ik nog even, ligt wellicht ook een beetje aan wat ik straks aan zaailingen over heb.
groetjes,
Diana
Hay Diana,
Ik heb er twintig nu dus wil van alles wat ik zet ook iets in de balen doen. Dan zie ik het verschil hopelijk.
lies
Hoi Lies,
Ik heb er 10 en moet een beetje schipperen met wat ik kan en wat ik wil (en waar ik plaats voor heb).
Ik hoop dat je in de komende maanden af en toe in het tuindagboek eens wilt laten weten wat jouw ervaringen zijn!
Succes met het voorbereiden en vullen van de balen!
Diana