Eindelijk…

Helaas weer geen blog over stekken, want daarover schrijven kost meer tijd, dat wordt een groter blog, ik wil er nog wat dingetjes voor alle zekerheid voor opzoeken (voor ik onzin uitkraam), en ik moet in alle foto’s die ik heb (en dat zijn er ondertussen ruim 30.000) ook de geschikte opzoeken. Ik heb trouwens al wel gestekt, vooral veel Salvia’s, lavendel, eeuwig kool, rozemarijn maar ook wat vaste planten (vind ik altijd lastiger dan soorten die verhouten). De stekken zien er nu, na enkele dagen, vooral erg sneu uit, maar uit ervaring weet ik dat een groot deel ervan uiteindelijk weer overeind komt wanneer de eerste worteltjes zijn gemaakt. Ik zal er ook flink wat verliezen, maar dat is ingecalculeerd.

Ik had dus niet genoeg tijd voor een uitgebreid blog over stekken (uiteindelijk is dit ook geen kort blogje geworden :-)). Want ik kon/moest tomaten oogsten. En dat kost tijd; het oogsten zelf is snel gebeurd maar mee naar huis, wassen, uitzoeken, foto’s maken, snijden, roosteren, pureren, zeven, wecken, er komt veel tijd bij voor ze in pot, fles of vriezer zitten. De laatste rassen (in vroegheid) kon ik in andere jaren vaak in de 2e helft van juli oogsten, nu is dat pas in de eerste week van augustus. Ik heb eigenlijk geen idee of dat met het weer in het voorjaar heeft te maken (heel lang behoorlijk fris en vooral heel erg nat), of met de al vroeg rondwarende Phytophthora, of met mijn persoonlijke omstandigheden waarin ik de zaailingen iets later plantte dan normaal. Misschien een beetje van alles, maar ik hoor van heel veel andere mensen dat de tomatenoogst later valt dan in andere jaren.

In ieder geval; mijn vader zei altijd “Gek of Erg”, een soort synoniem voor “Hollen of Stilstaan”. We hebben dit jaar lang op de tomatenoogst moeten wachten maar nu valt die hier bijna als een waterval over ons heen. Kilo’s, tassen vol. Elke dag tomatensalade, elke dag een schaaltje met snoeptomaatjes op tafel. En ondertussen al weer 28 grote potten tomatensaus ingemaakt en geweckt.

Elk jaar probeer ik weer nieuwe rassen, maar elk jaar zet ik ook weer wat oude bekenden (en niet voor niets, die komen uit mijn favorietenlijstje). En dus zijn er elk jaar meevallers, tegenvallers en nieuwe favorieten. Een kleine tegenvaller is hier Datterino Verde:

Ach, echt slecht is ze niet hoor. De opbrengst is niet geweldig. Maar vooral de smaak is behoorlijk zuur. En ik hou van zuur, echt waar, maar dan wel als frisse tegenhanger van zoet. Misschien ligt het ook een beetje aan mij, het is wat lastig te bepalen wanneer ze rijp is, maar als ik een tomaatje enkele dagen extra laat hangen wordt ze wat zacht en rimpelig. En dan is ze wel lekker, met voldoende zoet naar het zuur, en de karakteristieke kruidige frisheid die veel groene tomaten hebben. Maar ik hou van stevige tomaten, niet van tomaten die pas lekker worden als ze overrijp en zacht zijn. Niet meer zetten dus. Ja, ik ben onverbiddelijk als het gaat om de rassen die ik wel en niet wil bewaren om later nog eens te telen. En het toont maar weer eens aan hoe bijzonder het is om een geweldige tomaat te kweken. Want de moeder van Datterino Verde is vast Datterino (een rode en erg lekkere ovale cocktailtomaat met goede opbrengst). Daar waar de Datterino Verde wat tegenvalt, zo euforisch ben ik over de Datterino Arancio, een oranje kruising uit die rode Datterino. De opbrengst is veel beter, ze is ook veel vroeger (één van de eerste tomaatjes die ik dit jaar kon oogsten). En ze is vooral veel lekkerder: minder sappig maar veel zoeter, vleziger en fruitiger. De planten zijn gezond en groeikrachtig (maar dat zijn die van de Datterino Verde ook). Hoe dan ook, een nieuwe favoriet hier.

Voor de mensen die van tomaten houden en/of zelf altijd weer op zoek zijn naar nieuwe rassen, bij deze een kleine opsomming van de rassen die ik dit jaar teel en wat ik er van vind. Met lekker veel foto’s 😊

Ik hoop in de komende weken de rassen allemaal toe te voegen aan de database van zelfgeteelde rassen (die straks de 550 rassen aantikt 😲, wat bijzonder dat ik me ze bijna allemaal nog kan herinneren; waar ze stonden, hoe ze groeiden, of ze lekker waren, etc.).

De tomaten die ik dit jaar teel (zonder de planten die ‘niet klopten’ en de planten die ik in vroeg stadium verwijderde ivm Phytophthora), en wat ik er van vind:

Aunt Ginny’s Purple

Een favoriet, en een echte heirloom. Een oud zaadvast ras dus dat generatie na generatie is doorgegeven. Een geweldige ouderwetse bomvolle tomatensmaak, en heerlijk sappig. Het Purple in de naam is niet echt paars maar donkerroze. Ze is een laat ras en de opbrengst is zeker goed te noemen, de tomaten hangen in verschillende formaten in wat ongelijke trossen. Doet er allemaal niet toe (heeft wat mij betreft sowieso veel charme, leuker dan die keurige rijtjes tomaten in dezelfde vorm en hetzelfde formaat 🤩), de smaak vergoedt alles.

Aunt Ginny’s Purple

Carol Chyko’s Big Black Taste

Laat ras, één van de laatste die ik kon oogsten. Maar dan heb je ook wat, 3 tot 4 grote vleestomaten in een prachtige diep donkerroodpaarse-bruine kleur (qua kleur ergens iets tussen mahonie en cola in, laat ze hangen tot ze volledige door gekleurd zijn want bij te vroeg oogsten zijn ze van binnen nog niet rijp en dus ook nog niet vol op smaak). Heel vlezig, sappig, zoet, goed in balans; een volle warme tomatensmaak. Met 3 tot 4 grote tomaten van gemiddeld 200 tot 300 gram is de opbrengst ook prima.

Carol Chyko’s Big Black Taste

Cherokee Lime Stripe

Persoonlijk favoriet die ik dus al eerder teelde. Kleine tot middelgrote vleestomaten die groen met wat oudroze streepjes zijn als ze rijp worden (zie foto). Van binnen zijn de tomaten heldergroen met een vleugje rood. De opbrengst is meer dan prima, en de smaak van de tomaten is heerlijk: zoet, vol maar ook met een zuurtje en een frisse kruidigheid. Veel en lekker dus. In eerdere jaren middelvroeg, nu wat later.

Cherokee Lime Stripe

Coeur de Boeuf de Nice

Ik ken nog geen ‘buidel’ die teleurstelde; rood, groot, een mooie en onregelmatige buidelvorm en prima opbrengst. Wel behoorlijk laat en dus vooral voor de teelt onder glas. Maar een heerlijke tomatensmaak, heel vlezig en sappig. Excuses voor het onkruid op de foto, lelijk maar de tomaten (b)lijken er weinig last van te hebben.

Coeur de Boeuf de Nice

Datlo

Ach, een ondergeschoven kindje. Want de opbrengst is wat lager dan die van de Datterino Arancio waar ze zoveel op lijkt. Maar op 2 stammen geteeld is de opbrengst prima. Ze is even groot en even oranje als de Datterino Arancio, en zelfs de vorm komt overeen. Maar de smaak is wat frisser: waar Datterino Arancio heel zoet en vlezig is, is de smaak van Datlo zoet met een frisfruitig zuurtje, en ook wat sappiger. Net een beetje anders, maar wel net zo lekker. En het vroegste tomaatje van dit jaar.

Datlo

Datterino Arancio

Deze noemde ik al in de tekst, een nieuwe persoonlijk favoriet hier: vroeg, veel, gezond en erg lekker.

Datterino Verde

Deze noemde ik ook al in de tekst, geen tomaatje voor mij, meer voor mensen die echt van wat zuurdere tomaatjes houden. Opbrengst redelijk tot goed. Wel heel gezonde en groeikrachtige planten.

Datterino Verde

Homestead #2

Er schijnen 2 types te bestaan, vandaar de #2, om aan te tonen dat dit niet de ronde tomaat is maar de wat plompe en geribbelde extra grote variant. Rozerood van kleur, een goede tot prima opbrengst en tomaten van 400 gram en groter zijn geen uitzondering. Ze was hier middelvroeg, en de smaak is heerlijk: vol, zoet, fris en goed in balans, vlezig en sappig.

Howard German

Een oud gediende: grote pastatomaat. Prima van smaak maar eigenlijk wel te droog om in een salade te eten, heel vlezig maar nauwelijks sap, gel en dus ook weinig zaden. Een perfecte tomaat voor sauzen en stoofschotels. Ik teelde ook Opalka; die heeft een net iets betere opbrengst maar het scheelt niet veel. En dus allebei even goed in hun klasse.

Howard German

Lange Aermer

Ik teelde deze tomaat al eens eerder, een groene langwerpige romatomaat die uiteindelijk richting kaneelkleur afrijpt (van binnen blijft ze groen). Ze was de eerste keer dat ik haar teelde een lekkere tomaat; zeker prima voor soepen en sauzen maar voor een pastatomaat ook best sappig; sappig genoeg om ook in salades, etc. te eten. En zoet en een beetje friszuur en kruidig van smaak, ook niks mis mee. Hoe dat nu is durf ik niet te zeggen want ik heb nog geen tomaat kunnen oogsten. Ik kreeg deze plant van tuinvriendin Laura, nadat ik wat dode tomatenplanten weg moest gooien. Dus laat geplant, ze zou eigenlijk een middelvroeg ras zijn.

Lange Aermer

Opalka

Ook deze teelde ik al eerder, net als Howard German. Ik kon ze allebei in dezelfde week voor het eerst oogsten, allebei middelvroeg tot laat. En ook dit is dus een grote pastatomaat met een prima smaak maar eigenlijk te droog om in een salade te eten, ideaal voor soepen, sauzen, stoofschotels, etc. Zoet en vol van smaak maar heel vlezig en nauwelijks sap. Geeft een net iets betere opbrengst dan Howard German, al scheelt het weinig hoor. Allebei aanraders voor het inmaken.

Opalka

Orange Russian 117

Persoonlijk favoriet hier die ik al vaker teelde. Dit jaar op 2 stammen en daardoor veranderde de opbrengst van goed naar prima. Ze is hier in de kas altijd behoorlijk vroeg, maar ik hoor van andere mensen dat ze in de buitenteelt juist laat is. De tomaten zijn prachtig, vaak hartvormig en onregelmatig in grootte en kleur; soms ruim 300 gram zwaar, soms amper 100 gram. Soms geel met een vleugje rozerood (en dan van binnen ook geel met een vleugje rozerood), soms bijna rozerood met wat geel (en dan van binnen ook geel maar met een flinke adering van rozerood). De smaak is voortreffelijk (vind ik); zoet, fris, fruitig, sappig en vlezig ineen.

Orange Russian 117

Pigletwillie’s French Black

Hier kan ik nog steeds helaas niets over zeggen, de eerste tomaten rijpen nu. Ze is wellicht een laat ras maar ik kreeg deze plant ook van tuinvriendin Laura, nadat ik wat dode tomatenplanten (door drassige grond en slakken) weg moest gooien. Dus laat geplant. De kleine tot middelgrote tomaten hangen dicht op elkaar in een tros en zijn opvallend donker en diep glanzend van kleur wanneer ze rijpen. Ik ben benieuwd naar de smaak. Ik ga dit weekend een tomaat plukken en proeven, ze zijn veranderd van kleur maar nog steeds heel stevig. Misschien een ras dat lang kan bewaren?

Pigletwillies French Black

Pineapple Fog

Een favoriet hier die weer eens terugkomt. Middelgrote tomaten in een mooie kleur die bovenaan geeloranje is en naar beneden toe verkleurt naar oranjerozerood. Van binnen zijn de tomatengeeloranje met een vleugje rozerood. De smaak is prima; lekker zoet, fruitig en fris, vooral als ze op tijd wordt geoogst. Kan wel wat melig worden als ze te lang aan de plant hangt maar dan gaan ze hier de soep of saus in. De opbrengst is prima, op 2 stammen geteeld meer dan prima. En ook nu was ze weer een behoorlijk vroeg tomaatje.

Pineapple Fog

Ropreco Paste

Een struiktomaat die hier ongeveer 80 centimeter hoog werd. Ik teelde haar met een paar stokken en bond haar wat slordig op. Ze vindt het allemaal prima en maakt aan elke uitloper korte trosjes met ongeveer 6 tot 8 kleine pastatomaten. De smaak is fris en mild (op een goede manier maar niet heel uitgesproken in zoet of zuur), en de tomaatjes zijn vlezig, weinig sap. En een redelijk vroeg tomaatje; één van de weinige pastatomaatjes die ook geschikt zou kunnen zijn voor de buitenteelt.

Ropreco Paste

Sprite

Al heel lang een favoriet, ik zie nog oude foto’s van 2011 en dat was niet eens de eerste keer dat ik haar teelde. In het kort: heel veel tomaatjes aan heel grote struiken, heel vroeg en met een heel lekkere smaak. Felrood, weinig sap, een beetje als een tumtummetje maar dan met tomatensmaak.

Sprite

Sprite Lite

Nou, ik moet er nog eens over denken of ik hier verder mee wil gaan, mijn eigen tomaat geeft in ontwikkeling zulke belachelijk grote trossen bloempjes dat het ten koste gaat van de rijping. Ze bloeit en bloeit en maakt zeker ook tomaatjes maar die groeien heel langzaam en rijpen ook heel laat en langzaam. En onregelmatig, ik kan soms nu in de 2e tros al tomaatjes oogsten terwijl er nog bloempjes in de eerste tros bloeien. De smaak is prima maar ik stop wellicht met het ‘veredelen’. Tenzij….. en dat hoop ik, ze zoveel bloemen en tomaatjes maakt en daar zoveel tijd voor nodig heeft dat ze in de nazomer en herfst alsnog heel veel rijpe tomaatjes geeft. Als dat gebeurt ga ik van gedachten veranderen. Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om haar al na de 2e tros te toppen, dan nog is de opbrengst in potentie heel groot, met wel ruim 200 bloempjes per tros, maar dat is wel een gedoe. Mmmm, we zullen zien.

Sprite Lite

Trixi

Wordt soms ook wel Trixie genoemd. Een heel gewoon tomaatje. En dat is niet zo mijn ding. Tenzij ze vroeg is, en dat is ze. En gezond is, en ze is zeker gezond, groeikrachtig en sterk. En een goede opbrengst geeft, en die geeft ze, op 2 stammen zelfs meer dan prima. En lekker is, en dat is ze; een erg lekkere tomatensmaak; vol en zoet, fris en sappig. De tomaatjes zijn felrood van kleur, niet helemaal rond, beetje ovaal. En zo komt een ‘gewoon’ cocktailtomaatje’ hier dus toch gewoon in mijn favorietenlijstje terecht!

Trixi

Tseknovsky Gigant

Bij zo’n naam verwacht je misschien tomaten tot een kilo. Maar in dit geval gaat het om een ‘gewone’ tomaat en niet om een vleestomaat of hart/buidelvorm. En voor een gewone ronde rode tomaat is ze inderdaad heel groot, wel ruim 9 tot 10 centimeter in doorsnede. De opbrengst zou wat beter kunnen, die is met 3 tomaten van gemiddeld zo’n 200 tot 250 gram een beetje karig. En ze is een laat ras, ik kon deze week pas de eerste rijpe tomaat oogsten. Maar ze is wel een lekkere tomaat; met veel vlees, veel sap, lekker zoet en toch ook een fris zuurtje.

Tseknovsky Gigant

Umami

Dit zou een heel lekker tomaatje zijn, de favoriet van de persoon van wie ik de zaden kreeg. Hier viel ze iets tegen, misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar de opbrengst is wat minder groot dan die van mijn nieuwe liefde Trixi. Een mens blijft toch vergelijken hè, en gelukkig: smaken verschillen. De cherrytomaatjes zijn wel prachtig, donkerroze van kleur en extra glanzend. En de smaak is ook prima. Maar iedereen die hier Umami en Trixi naast elkaar proefde riep Trixi uit tot de winnaar. Nog iets; ook vocht, temperatuur, grondsoort en voeding hebben invloed op de smaak, misschien is ze op wat zuurdere zandgrond veel lekkerder. Hier prima maar niet uitzonderlijk.

Umami

Yee Chan’s Uncle Oxheart

Ook dit is lastig te beoordelen. Ik kreeg deze plant van Laura, ik noemde het al eerder. Dus ik kan weinig over de vroegheid zeggen, want ik kon deze week pas de eerste tomaat oogsten. De opbrengst lijkt ook niet geweldig te zijn maar dan is er altijd nog de mogelijkheid om op 2 stammen te telen. De smaak van de enige grote warm gele vleestomaat die ik tot nu toe kon oogsten was in ieder geval erg lekker, heel sappig en vlezig en zoet en fris.

Yee Chan’s Uncle Oxheart

Nou, en zo oogsten en eten we dus ook dit weekend weer tomaten, en maken we soep, en wecken we saus. Voor alle duidelijkheid; je hoort mij niet klagen!

Tot slot dan nog even: mocht je zaden willen zoeken van een tomatenras dat je hierboven beschreven ziet, kijk dan even in de lijst met zadenwebshops op deze pagina: Moestuinzaden

Abonneer
Laat het weten als er
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjon

Hey Diana, leuk om te lezen dat de Homestead je zo goed bevalt. De mijne staat in de moestuin in vollegrond dus ik moet nog even geduld hebben om rijpe tomaten te plukken. Alles is hier minstens 2 weken later dan anders. Van de tomaten die in potten op mijn terassen staan kan ik wel al volop oogsten. De Coral Queen en de M. Orange Elephant zijn super lekker en ook heel mooi om te zien. Aubergines kan ik ondertussen volop plukken en ook de paprika’s beginnen af te rijpen.Boontjes en komkommers doen het ook prima en de courgetten , ja daar heb ik er weer veel te veel van 😄 ieder jaar zeg ik”volgend jaar ga ik maar 2 planten zetten” maar ja dan kan ik niet kiezen welke soorten en zaai ik er wat extra voor het geval ze slecht kiemen….Dus nu voorzie ik zo ongeveer half Gent van courgetten😆

Wendy Frehé

Dag Diana, de Datlo noemen we hier ook wel lunchtomaat. Er is geen andere tomaat die je zo goed mee kunt nemen dan de Datlo. Die gaat niet stuk. Tip is wel goed rijp laten worden aan de struik, er zit veel smaakverschil tussen bijna rijp en goed rijp.

Robert De Bock

Hela Marjon, ik heb nog geen courgettes van jou gekregen😂 Ik woon nochtans in de buurt : Oostakker. Leuk dat nog meer moestuiniers uit onze streek fan zijn Diana. Wat een flinke en energieke dame is zij !
Tomaten zijn ook mijn ding.22 soorten dit jaar. Zowel in de kas als buiten en onbeschut. Leve de resistente rassen. En dat worden er steeds meer.
En ja, de oogst is meer dan 14 dagen later dan in andere jaren.
Ondanks of net dank zij de vele regen is dit voor mij een heel geslaagd moestuinjaar.
Sinds lang opnieuw aardappelen gepoot : Alouette. Resistent, mooie opbrengst en héél lekker.
Vriendelijke groet
Robert

Marjon

Hey Robert, je postcode zal net buiten mijn actietradius gevallen zijn, maar als mijn courgetten zo productief blijven neem ik heel Oost-Vlaanderen erbij 😄 Ik heb geen serre dus al mijn tomaten staan buiten, 12 planten staan in potten op mijn terrassen en de rest( 32) staan in de moestuin in de vollegrond. Ik kweek voornamelijk resistente rassen, dit jaar heb ik Galahad, Damsel, Mountain Rouge, Mountain Magic en Fantastico. Bij de niet resistente heb ik Sungold, Piros, Coeur de Boeuf, Gigantomo, Homestead, Coral Queen en Minusink’s Orange Elephant. Van die laatste 2 heb ik zaden van Diana gekregen in ruil voor zaden van Homestead. Voor mijn aardappelen zet ik enkel resistente rassen: dit jaar Obama en Sevilla. Groetjes

Marjon

Robert De Bock

Leuk dat wij ervaring kunnen delen. Buiten heb ik Honey Moon (mijn favoriet), Paoline, Vivagrande, Pyros en Librazhd Albanien (zaad gekocht bij Deaflora.DE)
Robert

Robert De Bock

Mijn mailadres :
[email protected]
is misschien handig om ervaringen te delen

Helen Slappendel

Vanaf de zijlijn geniet ik weer van al die soorten tomaten…. Zo jammer dat er hier geen groenteboer of kweker ze verkoopt, je begrijpt dat ik geen moestuin heb..respect voor al het werk en je kennis hoor! Ik kijk al uit naar je kennis over de Salvia’s, zag dat je een prachtige in de voortuin hebt staan.. Hier zijn ze de hoofdschotel geweest voor de slakken helaas 🤷🏼‍♀️

Stella

Hoi Diana , ik zie dat de ropreco het goed doet 🙂 ik heb er niet zo veel staan hier dit jaar ivm mijn man die nog geen tomaten verdraagd .
Een vraagje ivm met aubergine Vera ,die allemaal mooie planten werden ,maar nu takken heeft waarvan de bladeren en na een tijdje ook heel de tak het opgeeft ,enig idee waar het aan ligt ????
Mijn tomaten doen het goed , buiten minder ivm de aardappelziekte in de buurt .Grts Stella

Stella

Yep zal wel de verwelkingsziekte zijn 😒 dus volgend jaar daar geen aubergines meer zetten ,of resisente rassen .groetjes. Stella

Ellen Amstelveen

Verleden jaar had ik tomaatjes Hundreds and Thousends in de moestuinbak. Deze heeft zich blijkbaar uitgezaaid want tot mijn grote verbazing kwamen er drie op dit jaar. Ze zijn niet heel groot maar daar zitten nu de eerste rijpe tomaatjes in. Een onverwacht cadeautje!

Mime

Hee Diana,

Ik heb mijn ernstige twijfels over de Umami. Hij was 2 jaar favoriet en zeker anders dan dit jaar. Maar de vruchtzetting is dit jaar ook anders! Lijkt eigenlijk meer op de rosequartz dit jaar. De vruchtjes stonden vorig jaar nog tegenover elkaar aan 1 steel, 6 tot 8. (Zoals bij veel hybrides) Ze komt van de nieuwe tuin, is ze toch niet voldoende zaadvast geweest?

Ook hier is Trixi dan toch favoriet dit jaar.
Gezonde, lekker en stevig tomaatje.

Carinep

Hey Diana,
tomaten, tomaten,tomaten wat is het toch zalig! Dit jaar heb ik in de koude kast allemaal grote eet tomaten geplant. Buiten aan rekken heb ik struik tomaten geplant en ook de kerstomaten. Ik zocht een methode om dit handiger te doen ipv aan stokken. Dit bevalt me prima en is gemakkelijk te binden. Heb hetzelfde gedaan met de kerstomaten en het geeft me een goed overzicht en ook makkelijker te plukken en ertussen wandelen. Bedankt voor de zaden, want natuurlijk staan hier veel Diana planten😂. 1 grote tegenvaller was dit jaar de Cuore antico di acqui terme die ik vorig jaar bij tomatofifou gekocht had. Vorig jaar had ik aan de onderste tros 6 tomaten met maar liefst 3 kilo tomaten. Absoluut terugzetten… Dit jaar 1 tomaat per tros😏, maar wel heel lekker.
Het valt me ook op dat bij sommigen tomaten de gele kraag bovenaan veel groter is, bv. Bij bichok. Ik weet niet om iemand daar de reden van kent, ik vind er niet echt iets over.
Voor diegenen die mijn recept van opgelegde courgetten gebruikt…. Ik vond het zonde om bij een lege pot al de vloeistof weg te gooien. Ik heb daar rode ajuin fijn gesneden in ringen laten marineren. Wel ik kan het iedereen aanraden! Superlekker.
groetjes
carine

Tessa

Goed idee. Jouw courgette recept is hier heel populair dus ik heb regelmatig een pot leeg. Denk dat fijngesneden rode kool ook lekker kan zijn 🙂

Tineke

Hallo Diana
Heel interessant, dat artikel + foto’s over tomaten. Wat veel soorten!
Ik doe meestal twee soorten: kerstomaatjes in de groentetuin en Romatomaten in de kas. Gaat altijd goed, behalve dit jaar… van beide soorten werd het blad paars, terwijl de jonge planten er gewoon gezond uit zagen. En de planten die ik weggegeven heb aan m’n kinderen hebben er geen last van gehad. Ik heb gezocht op internet maar niet gevonden wat dit kan zijn. Weet jij het?

Lous

Hi Diana (en Ruud niet vergeten). Wat een heerlijke blog weer. En wat een prachtige oogst. Hier helaas minder succes dankzij phytophthora. De tip met Borax kon ik niet toepassen omdat het nergens te koop was hier. Nagedacht en natrium bicarbonaat uit het keukenkastje gegrist en ik heb het idee dat het iig gezorgd heeft voor een, wel kleine, oogst. Kan ik voor het volgend jaar de grond ontsmetten of zo? Wisselteelt gaat in mijn kleine tuin niet echt lukken. Alles in potten zetten is ook niet zo handig.
Ieder jaar word ik trouwens verrast door de geweldige groeikracht van de tomaten. Mijn tomatenspiralen kunnen dit niet bolwerken. Mijn tomaten staan in de volle (zand)grond.

Pauline

Hallo Lous, ik lees net je opmerking en de reactie van Diana. Het bitterzout, ook wel Epsomzout genoemd, werkt bij mij idd goed. Ik teel de tomaten buiten, deels onder een open afdak en deels helemaal zonder bescherming. Via deze site las ik over een tip van Niels Picard en daar maak ik dankbaar gebruik van. Het recept is 5gr bitterzout oplossen in 1 liter water en dat vernevelen bijv met een plantenspuit. Frequentie stem ik af op het weer, vlak voor regen het bij mij weinig zin maar ong 1x per week of per 5 dagen. Alles goed nat sproeien. Ik doe het niet in de sterke zon maar bijv eind vd middag. Je kunt het spul kopen bij de drogist, kruitvat. Het zwavel bestanddeel werkt tegen schimmels, magnesium is goed voor planten. En de concentratie is erg laag. Veel succes!!
Groet, Pauline

Mieke

Dag Diana, sinds vamdaag opeens meeldauw op de tomaten in de kas, heb je hier raad voor? (De pagina over tomatenziekten leek niet te werken)
De soorten die ik met je ruilde doen het prima, de coral queen en cuore antoco de aqui terme!

Mieke

Bedankt, zal het proberen!

Franca Bockweg

Ik ken jou blogs sinds een paat weken omdat ik net ben gaan moestuinieren. Wat geniet ik. Dank

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties