Eeuwig kool
Ik geloof dat het alweer ruim 15 jaar geleden is dat ik dacht dat ik een echte eeuwig kool had bemachtigd. Helaas bleek dat niet te kloppen want de plant schoot door, bloeide en stierf af. Het was toen al een heel bijzondere plant waar lastig aan te komen was, een letterlijk bijna vergeten groente. En dat terwijl de plant toch al zo oud is; ze zou ooit door de Romeinen naar Europa zijn meegenomen.
Gelukkig is ze ondertussen goed verkrijgbaar, en ik heb deze plant dan zelf ook al weer een paar jaar in de tuin. Ze heet niet voor niets eeuwig kool; ze bloeit niet en dat is de voornaamste reden dat ze dus ook niet doodgaat. Dat betekent tegelijkertijd dat stekken de enige manier is om haar te vermeerderen. Vervolgens is ze ook nog eens sterk en prima winterhard. En zo kun je dan als koolplant blijkbaar heel oud worden. Eeuwig kool is ook onder nog wat andere namen bekend; zo wordt ze ook wel eeuwig moes genoemd, of splijtkool (dat duidt op het feit dat ze veel zijscheuten maakt, oude wijvenkool of stekkool.
Ze is niet alleen een mooie grote, winterharde én wintergroene vaste plant (de volwassen plant is hier zo’n 70 centimeter hoog en breed), ze is ook gewoon lekker. Ze heeft een smaak die wel wat op boerenkool lijkt en daardoor kan ze worden gebruikt in soepen, stoofschotels en stamppotten. Net als vrijwel alle soorten kool houdt ze van een plekje in de halfschaduw en van een rijke maar luchtige grond, met voldoende vocht en voeding; zowel op klei- als zandgrond is compost en een mulchlaag van organisch materiaal onder de planten dus aan te raden.
Er is maar 1 nadeel aan eeuwig kool: ze is en blijft een kool; en daardoor is ze gevoelig voor een deel van de ziekten en plagen waar al die andere kolen ook gevoelig voor zijn. In het voorjaar betekent dat hier ze nog wel eens wordt belaagd door slakken, in de zomer zijn dat vaker rupsen en/of aardvlooien, en in de late winter, als er weinig ander eten is, wordt ze wel eens aangevreten door duiven. Voor een mooie plant waar je heel veel van kunt oogsten is een bescherming dus soms geen overbodige luxe. Ik laat het hier vaak maar gaan; de plant is sterk genoeg om wel wat vraatschade aan te kunnen, en zo lang ik er zelf ook nog wat van kan oogsten ben ik tevreden.
Ondertussen is er niet alleen meer groene eeuwig kool: er is ook een witbonte variant. Gelukkig is die niet zo witbont dat ze er zwak van wordt; het is een heel bescheiden en vooral sierlijk wit randje rond de bladeren. En dat maakt haar misschien nog wel mooier dan wanneer ze opvallend en over het hele blad tweekleurig zou zijn, ze past nu ongetwijfeld prachtig tussen bijvoorbeeld vaste planten met opvallende paarse bloemen.
En dan nu…….. ik kreeg een aantal weken geleden een berichtje van Kay, hij heeft een prachtige paarse eeuwig kool! De naam is Rubras of hoekjeskool en hij heeft een stek gekregen van Johan v.d. Hoek; die heeft dit nieuwe ras ontdekt, vermeerderd en getest. Johan heeft een video op youtube geplaatst waarin hij het verhaal en de ontdekking van de eerste Rubras uitlegt. Je kunt in deze korte video de plant ook in volwassen stadium in zijn tuin zien, en hij legt tevens uit hoe je eeuwig kool (zowel de groene, de witbonte en de paarse) het best kunt stekken. De video:
Ondertussen ben ik de trotse bezitter van een stek van het ras Rubras!! De jonge maar gewortelde stekken staan, nu het zo warm is, in potjes in de schaduw, met wat extra vocht. Ik hoop en denk dat ik de stekken over enkele weken uit kan gaan planten.
Als je de video op youtube bekijkt kun je (in de reacties daar) het mailadres van Johan v.d. Hoek vinden. Ik heb begrepen dat hij het leuk vindt om stekken te nemen en dit ras met anderen te delen, tegelijkertijd hoop ik dat hij niet overspoeld wordt met aanvragen 🙂 . Op mijn beurt ga ik heel goed voor mijn stekken zorgen en hopelijk volgend jaar zelf voorzichtig de eerste stekken nemen om er andere mensen blij mee te maken!
Tot slot van dit blog wil ik Kay nog even heel hartelijk danken voor zijn moeite, de tip en het opsturen van de stekken, en natuurlijk Johan v.d. Hoek voor dit prachtige nieuwe ras van eeuwig kool!!
Tot slot van dit blog nog 1 foto, van een bloem, in dit geval van een Salvia waarvan ik zaden kreeg, van iemand uit Frankrijk. Vooralsnog maakt ze hier nog geen zaden, maar ik houd hoop (en speur elke dag). En ik ga in ieder geval ruim voor de herfst stekken nemen om die vorstvrij te overwinteren. Ze zou volgend jaar een erg mooie combinatie kunnen vormen met de witbonte eeuwig kool 🙂
Ik ben je “eeuwig” dankbaar voor deze informatie.
Ik heb ook al “bijna eeuwig” eeuwig moes, die met het witte randje. Hij staat gewoon in de border tussen de “gewone” tuinplanten. De rode vind ik ook heel decoratief, die zou er prima bij kunnen staan, net als de roosjes spruitkool, net zo mooi. Bijna te mooi om op te eten. En ja, een rupsje moet kunnen anders hebben we ook geen vlinders.
Leuk en informatief verhaal en filmpje Diana!
“Helaas” ben ik nu op vakantie maar als ik weer thuis ben ga ik proberen om ook zo’n hoekjesplant te bemachtigen. Bedankt voor de tip.
Wat een ontzettend leuk maar ook dierbaar verhaal! Het ontroert mij tot op het bot dat iemand gewoon zegt: “Ik ben 81 en zou het jammer vinden als na mijn dood dit ras weer zou verdwijnen.” Geen commerciële praat maar gewoon: wie wil een stekje? Ik hoop dat ik tot de gelukkige ga behoren maar ga die dan nooit Rubras noemen maar voor eeuwig “Hoekjeskool”.
En waarachtig! Ik behoorde tot de gelukkigen en afgelopen woensdag kreeg ik stekjes
van de Hoekjeskool thuisbezorgd. Ik blijf het bijzonder vinden dat mensen de moeite nemen om wildvreemde mensen een plezier te doen. Hoe leuk zal het zijn om komende jaren Hoekjeskool te eten en dan aan dit verhaal en deze mijnheer terug te denken!!!!! Ik kan mij er nu al op verheugen!!!
Hoi Pien,
Wat leuk!!
Hier groeit de hoekjeskool al prima, ze staat nog wel in pot (omdat ik nog geen plaats in de tuin heb en ik denk dat ik de plant maar in pot in de koude kas overwinter en in het vroege voorjaar utplant).
Van de man van de daubenton-kool heb ik niets meer gehoord, en dat begrijp ik ook best want het is inderdaad bijzonder als iemand er zonder iets voor terug te verwachten zoveel tijd/werk aan besteed, ik ga hem niet meer mailen.
Dat is jammer, maar ik ben gelijk weer heel blij als ik naar mijn hoekjeskool kijk 🙂
groetjes,
Diana
De man van de taunton deane/ daubenton zou ook mij een stekje opsturen, nooit meer iets gehoord. Jammer. Maar misschien moet je inderdaad niet balen van mensen die zich niet aan hun afspraak houden maar gewoon extra blij zijn als het wel goed gaat! Fijn weekeind!
wat een prachtig verhaal! Ik heb wel even stiekem gekeken waar hij vandaan komt, dat is voor mij een beetje ver rijden voor een stekje. Maar wellicht verspreid het zich en lukt het volgend jaar ergens dichterbij een stekje vandaan te halen.
Wat hartverwarmend, dat filmpje. Bedankt voor het delen! Ik heb nu twee jaar eeuwigmoes in een speciekuip in het donkerste hoekje van de tuin en het is een fantastische plant. Deze tijd van het jaar inderdaad een gatenkaas, maar in maart en april ideaal om je salade of frittata aan te vullen.
Hoe kom ik aan eeuwige kool in Friesland
Vreeken’s zaden verzendt plantjes
Hallo Gwen en Antje,
In Friesland ben ik zelf niet bekend en ken ik dus geen aanbieders maar die zijn er vast. Zaadhandel van der Wal verkoopt en verstuurt er in ieder geval in het voorjaar ook plantjes van: Eeuwig kool. En dat geldt ook voor bijvoorbeeld MergenMetz. Misschien kun je in de Friese taal googelen voor aanbieders in de buurt.
groetjes,
Diana
Dankje wel, ga ze bestellen
Die van vreeken is bij mij dus geen eeuwig moes. Dus daar zou ik niet bestellen.
Oh, eeuwig moes!
Ik probeer er ook al een hele tijd aan te raken, zonder resultaat. Het zou zo handig zijn voor de konijnen, altijd kool voor handen! En ik vind ze idd ook behoorlijk mooi.
Ik had een stekje bij een internetshop besteld, maar dat heeft de reis niet overleeft. 🙁
Misschien dat ik het nog wel eens probeer. Of zou ik bij jou een stekje kunnen krijgen? Hoeft niet van die paarse te zijn, liever een groene zelfs. 🙂
Groetjes
Valerie
Hallo Valerie,
Ik ga vandaag niet naar de tuin (te warm) maar mail me maar even op [email protected], dan kijk ik morgen of overmorgen even of ik een stekje voor je heb.
Je woont in België, toch? Dan zou je ook hier even kunnen kijken bij Den Oude Kastanje, ze verkopen de groene en de bonte (en ook nog een ‘vaste boerenkool), voor slechts € 2,= per plant. Ik weet niet of het toevallig bij je in de buurt is of wat anders de verzendkosten in België zijn.
groetjes,
Diana
Heb je de salvia coahuilensis al? Een favoriet van mij met heel mooie dieppaarse bloemetjes, kan goed tegen hitte, en is met een beetje toedekken ook prima winterhard. Als je wil kan ik wat zaadjes verzamelen?
Mag je mij wel verzenden !
Hoe en wanneer zie je zaden aan salvia en hoe vermeerderen ?
Hallo Fenneke,
Ik ken de coahuilensis wel, heb die vroeger ook gehad, in alles wat kleiner dan de microphylla, met inderdaad blauwpaarse bloempjes. Ik ben haar op een gegeven moment kwijt geraakt, in een natte winter.
Ik ben zeker geïnteresseerd in wat zaden!! Als je me even mailt op [email protected] kunnen we misschien wat afspreken om te ruilen, ik heb vooral microphylla rassen en die kruisen onderling stevig maar ik heb nog wel wat leuke soorten waar ik hopelijk wat zaden van kan oogsten.
groetjes,
Diana
Heel erg leuk die hoekjeskool!
Ik heb ook eeuwig moes staan maar die is blijkbaar niet zo eeuwig want hij is gaan bloeien :(. Heb nog geprobeerd de bloemen eruit te halen in de hoop dat ie dan niet dood zou gaan maar dat bleek onbegonnen werk.
Leuk om te zien! Ik zou ook wel een stekje willen!
Hallo Maaike,
Ik vrees dat je dan inderdaad niet de echte hebt gehad, een echte eeuwig kool zou niet mogen bloeien.
Kijk vooral ook even bij de andere reacties hier voor adressen en mogelijkheden m.b.t. een stek of plantje, voor de paarse Rubras moet ik je verwijzen naar gegevens op de youtube-pagina van Johan v.d. Hoek want die is nu dus verder nog nergens anders verkrijgbaar.
groetjes,
Diana
Ja ga ik doen, zou tof zijn zo’n stek.
Hoi Diana,
Interessant verhaal over de eeuwige kool, maar ik ben dan weer heel nieuwsgierig welke Salvia er op de laatste foto staat ?
Petra
Hoi Petra,
Oh, dat ben ik blijkbaar helemaal vergeten erbij te schrijven, het is de Salvia Strawberry Lake.
groetjes,
Diana
Wat een leuk artikel! Ik heb de bonte variant van de eeuwig moes en ben er erg blij mee. Mijn rijtjeshuistuin is een kruising tussen een eetbare kruidentuin en een bloementuin. Eigenlijk een beetje een “mooie moestuin”. Daardoor heb ik jou ook gevonden. Ik geniet van je blogs en vind er veel inspiratie. Ik woon ook in Spijkenisse op jouw zelfde klei.
Ik heb overwogen om een berichtje naar meneer van der Hoek te sturen, maar jij bent voor mij dichterbij en ik heb geduld. Als je in staat bent om stekjes te maken van je koolplantjes wil ik er wel graag aan bijdragen om de hoekjeskool te verspreiden.
Zo maak ik ook iedere keer stekjes van de bonte.
Wil je mij bewaren om eventueel een stekje te laten overnemen?
Hallo Elvira,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Mijn stekje van de Rubras is nu nog echt heel mini. Ik ga proberen om er dit jaar nog een mooi formaat plant van te maken zodat ze sterk de winter in gaat. En dan hoop ik dat ze volgend jaar groot genoeg is om er wat stekken vanaf te halen. Onthoud het vooral zelf en mail me volgend voorjaar even op [email protected] of het gaat lukken om er een stek van te nemen, ik vrees dat het me in alle drukte van vragen en opmerkingen via mail, website, facebook en instagram niet meer lukt om zelf alles te onthouden. Ik hoop dat het me lukt om er een grote plant van te kweken en er volgend jaar stekken van te nemen!
groetjes,
Diana
Grappig: onze moes heeft in het voorjaar prachtig gebloeid, alleen het zaad doet niets. Jammer nu geen eeuwige moes meer, want ging naar de composthoop. Tot onze verbazing is de stronk na 4 maanden uitgelopen op de stam. Vandaag 7 stekjes genomen en hopen op worteltjes.
Wat een prachtig bericht over de bonte en rode eeuwig kool.
Van beide zou ik heel graag een stek willen, ik weet alleen niet hoe,
Ik kan n.l geen mail adres vinden van meneer v.d Hoek.
Hallo Rita,
Als je links onderaan het filmpje op ‘Bekijken op YouTube klikt kom je op de pagina van Johan, hij vermeldt daar onder het filmpje in reactie op iemand die een vraag stelt zijn mailadres, in het filmpje noemt hij zijn telefoonnummer. Ik wil het hier liever niet noemen, dat mag van de privacywet ook niet, denk ik, maar het is dus makkelijk te vinden (in antwoord op Ancella) via deze direct link: YouTube – Filmpje Johan v.d. Hoek
groetjes,
Diana
Wat een heerlijk verhaal en wat ontroerend hoe deze 81 jarige zijn passie letterlijk wil delen. Bij het lezen van de reacties valt het me op dat mensen soms slecht luisteren.: Meneer Hoekjes geeft zijn telefoonnummer nota bene…..
Kool moet mee in de wisselteelt om de gevreesde knolvoet te voorkomen, hoe zit het dan met deze “eeuwige” kool?
Hallo Gerard,
Ik heb de eeuwig kool zelf nog niet zo lang maar ik las dat ze onder ideale omstandigheden wel tot 40 jaar oud kan worden. Ze staat hier in een rand langs de moestuin, bij andere vaste soorten als bieslook, rabarber, citroenmelisse, etc.. Daar heeft nog niet eerder kool gestaan en de plant mag er blijven zo lang ze leeft dus er is geen sprake van een vruchtwisseling. Of ze dan knolvoet kan krijgen durf ik niet te zeggen, ik kan er geen informatie over vinden dus ik denk dat die kans heel klein is (maar ik tuinier op kleigrond en daar is de kans op knolvoet sowieso al kleiner).
groetjes,
Diana
Dank voor je bericht, we gaan er naar kijken.
Ons tuintje staat meestal propvol met van alles, zou er leuk bijpassen.
Past goed bij de biodiversiteit.
Ik heb ergens gelezen dat het eeuwige in “eeuwige” kool niet slaat op het eeuwig in leven blijven van deze plant maar op de mogelijkheid via stekken de kool onbeperkt te vermeerderen zodat je eeuwig kunt blijven beschikken over eeuwigkoolplanten. Pfff….achterlijke zin, sorry!!
Ik vroeg me hetzelfde af. Ik hoorde hem in het filmpje zeggen 2, 3 of zelfs 4 jaar op dezelfde plek…
Hallo allemaal.
Ik heb ook het eeuwig moos ontvangen van Johan. De witte en de bonte variant. Hij staat in de moestuin en doet het goed. De smaak is lekker zacht. Kay heb ik laatst de bonte variant meegegeven, ik had er een aantal zelf gestekt en dat gaat best goed. Goede vitamine.
Groet, henny
Hallo Henny,
Wat leuk om te horen, en hoe klein is de tuinwereld uiteindelijk 🙂
Ik heb de bonte vervolgens weer van Kay gekregen. En zo worden alle stekken uiteindelijk over heel Nederland en België (en verder) verspreid.
groetjes,
Diana
Leuk dat de eeuwige moes aandacht krijgt, het is zo’n ondergewaardeerde plant :)! De wit-groene is bij mij volledig verpieterd, ik denk dat ik pech had. Ik heb ook drie groene en die gaan als een trein! Een mooie toevoeging aan het permacultuurhoekje van de tuin.
Ik ben trouwens ook nog op zoek naar andere soorten eeuwige moes, zoals Taunton Deane (welbekend van Charles Dowding), purple tree collards (prachtige kleur), evt. ook Daubenton’s (die lijkt wel op onze moes, maar is groter), dus als iemans weet waar ik stekjes kan krijgen, hou ik me aanbevolen!
Voor foto’s van de verschillende soorten eeuwige moes, kun je op deze website kijken: https://www.incrediblevegetables.co.uk/perennial-kales-collards-quite-collection
Ik heb zowel de taunton deane als de daubenton (variegated/wit-randje variant ervan).
ooit opgestuurd gekregen van iemand uit schotland, en ik probeer zoveel mogelijk mensen stekjes aan te smeren zodat ik, als die van mij ooit allemaal doodgaan, ik dichter bij huis dan schotland weer nieuwe stekjes kan krijgen.
helaas is ’t een wat te onbekende plant dus niet zoveel mensen die stekjes willen.
(op zich mag je ook zo stekjes van mij hebben, maar de vraag is of ik het door heb als hier ooit een reactie op komt. maar ze zijn dus in elk geval aanwezig in nederland, en ik heb ze al wel naar een paar andere mensen verspreid)
de taunton deane is wel de fijnste vind ik trouwens, wat sterker en groeikrachtiger dan de daubenton, wortelt makkelijker van stek, en kan als je ‘m in het begin niet topt best een mooie hoogte met een stevige dikke stam bereiken (de daubenton groeit wat bossiger, meer vertakt, met kleinere bladeren en dunnere stengels).
Hallo! Bedankt voor je reactie 🙂 sinds de Brexit mogen er alleen onder stricte voorwaarden plantjes worden geïmporteerd uit het VK, dus dat is helaas geen optie meer. Dus als je deze reactie nog ziet, dan zou ik graag een stekje willen hebben!
Wat een leuk aanbod! Ik zou zelfs héél graag stekjes willen overnemen. Maar hoe kunnen wij met elkaar in contact komen?
Wat een leuke meneer 🙂 Ik maak een notitie in mijn zaaikalender dar ik volgend jaar om een stekje van een hoekjeskool moet vragen 😉 Lijkt me super voor tussen de bloemen. Hoe kan ik het beste oogsten van eeuwig moes zodat de plant een beetje fatsoenlijk in vorm blijft? De kleine uitlopers aan de stam, een beetje zoals palmkool? Ik heb vorig jaar groot blad geoogst (voor de kippen) en daar werd mijn plant toch wat mismaakt van.
Hallo Tessa,
Dat is en blijft lastig: hoe oogst je zoveel mogelijk maar houd je toch je plant mooi, het gaat bijna niet samen. Op foto’s en filmpjes zie ik vaak dat de stelen kaal zijn en er vooral een toef bladeren bovenaan die stengels zitten. Voor zoveel mogelijk oogst laat je de vertakkingen dus zitten, want zijscheuten geven nieuwe en meer oogst. En dan kun je vervolgens blad wegnamen waar je wilt (misschien wat meer aan de achterkant zodat je de kale stukken niet ziet). Zelf vind ik het niet heel erg; als ik naar zo’n half kale plant kijk denk ik vooral “Daar is met plezier van geoogst” 🙂 .
groetjes,
Diana
Hoi Diana, leuk stuk over de eeuwige kool. Ik heb hem nog niet, maar misschien is het toch iets voor mij.
Op dit moment staat mn hoofd meer naar jam maken. Pruimen, aardbeien(uit de vriezer), heel veel bramen, etc. Al jaren naak ik jam met minder suiker door Marmello te gebruiken i.c.m rietsuiker naar smaak. Ooit kocht ik een kilo Marmello, maar die is nu toch echt bijna op en niet meer te krijgen. Heb jij (of iemand anders) misschien een tip/adres waar pectine te koop is? Of hoe ik op een andere manier jam kan maken met weinig suiker?
Alvast bedankt. Enne, ik kijk al weer uit naar de volgende blog. Gezellig voor morgenochtend bij de koffie voordat ik naar mn tuin ga. 😉
Tuingroeten van Sonja
Hallo Sonja,
Marmello is nog steeds verkrijgbaar hoor, al is het niet zo makkelijk als vroeger. Ik vond het bijvoorbeeld hier: Unibrew. Pectine is algemeen verkrijgbaar, als je googelt vind je bijvoorbeeld adressen als deze: Leven van het Land en deze: Braumarkt. Maar er zijn er veel meer, als je op ‘pectine’ googelt vind je webwinkels en kun je prijzen vergelijken.
groetjes,
Diana
Heel erg bedankt.
Ik heb in juli vorig jaar (na de oogst van knoflook) de paarse boerenkool Scarlet gezaaid.
Eind van de zomer kwamen er rupsen in, er zat nauwelijks blad aan om te oogsten maar ik heb de planten laten staan.
1 plant is na de bloei op de stengel weer gaan uitlopen!
Nu weet ik uiteraard niet of dit ook eeuwige kool is, maar gebeurt het vaker dat een boerenkool plant niet afsterft na de bloei?
Hallo Arthur,
Soms blijft een koolplant leven na de bloei: dat is afhankelijk van het ras, hoe groot en sterk de plant is, etc.
We zien dat niet heel vaak omdat we, als kool gaat bloeien, de plant vaak verwijderen zodat we er nog iets anders kunnen zaaien/planten. Maar in principe is een koolplant tweejarig. De grote vraag is nu dan dus ook wat ze gaat doen; gaan de nieuwe uitlopers bladeren maken, groeien en nieuwe oogst geven of gaat ze al snel nieuwe bloemen maken. En als het dat laatste is, s de kans groot dat de plant daar niet sterk genoeg voor is om dat nog een keer te overleven. Maar als ze eerst nog flink blad kan maken en dus voedingsstoffen op kan nemen en sterker kan worden, dan is er een kans dat ze dat nog een keer overleeft. Er zijn wel wat meer koolsoorten die langer dan 2 jaar kunnen leven (denk aan de broccolini Nine Star Perennial), het blijft altijd belangrijk om voor een zo lang mogelijk levven, de bloemen in een vroeg stadium te verwijderen.
groetjes,
Diana
Helaas is de plant vrij snel daarna overleden. Als het goed is zaten daar keverlarven onder die aan de wortels vraten. Lijken een beetje op maden met pootjes. Maar het is inmiddels al een jaar geleden.
Ik heb contact gehad met Johan, die heeft helaas geen stekken meer van de hoekjeskool. Kan iemand mij voorzien van stekken?
Dag Jos! Ik heb eind zomer 2022 een stek van de Hoekjeskool gekregen. Die is goed aangeslagen en echt prachtig rood maar naar schatting nog maar 20cm hoog. Als die plant lekker gaat doorgroeien zal ik er eind van deze zomer stekken van nemen. Ik zou het een voorrecht vinden die stekken weer door te kunnen geven. Uiteindelijk was dat het doel van Johan! Als je dan nog niks hebt gevonden ben je de eerste die een stek van mij kan krijgen. Moet je wel plechtig beloven zelf daarna ook weer te gaan uitdelen! Geef tegen die tijd dan nog even een gil hier. Overigens heb ik gisteren n.a.v. jouw vraag het filmpje nog eens bekeken en was weer ontroerd!! Ben benieuwd hoe dat zal zijn als ik de bladeren voor het eerst ga eten!! Groeten, Pien 1/4/23
Ik zou ook wel graag de paarse hoekjeskool willen hebben. Via moestuinforum.nl kan ik er vast wel stekjes kwijt.
Zelf ben ik daar te bereiken onder gebruikersnaam acpronk.
Dag Pien, als je voldoende stekjes hebt zou ik het erg leuk vinden om er ook een te ontvangen. Als je ‘m nog niet hebt zou je van mij een stek van de ‘gewone’ groene eeuwig moes kunnen krijgen die ik van de zomer heb gemaakt. Er is helaas een koolwitje op bezoek geweest dus ze zien er wat gehaven uit. Maar daar zouden ze gewoon doorheen moeten groeien.
Wat jammer dat ik dit nu pas lees…het is eind oktober en ik wil nu geen stekjes meer nemen. Maar “eeuwig” kool kijkt niet op een jaartje dus misschien kan je april/mei nog een seintje geven? Ik zou dan ook graag een stekje van jouw groene krijgen. Gr. Pien
Helemaal goed. Tegen die tijd zijn mijn stekjes ook weer bijgetrokken 🙂 Ik zet ’t in mn agenda 😉
Helaas heb ik ondanks meerdere verzoeken geen stekje kunnen bemachtigen. Ik zoeker al jaren naar. Had wat zaadjes. Maar deze bladkool schiet in bloei. Als u of iemand een stekje voor me heeft… Ik wil uiteraard graag verzendkosten vergoeden en hopelijk daarna weer een hoop mensen blij maken.Dank alvast!!! 🌸
Hallo Annemarie en Tessa! Beloofd is beloofd maar zou je eind april/begin mei nog een gil willen geven? Ik heb de plant net verplaatst en flink gekortwiekt in de hoop dat hij wat breder wordt. Hij lijkt goed aan te slaan maar de uitlopertjes zien er nog heel pietepeuterig uit. Groeten, Pien
Hi Pien, ik heb een alert in mn agenda staan 🙂 Mn stekjes van afgelopen jaar hebben de geest gegeven maar de moederplant staat er mooi bij. Ik neem van het weekend nieuwe stekjes. Ik wil zelf sowieso graag meer planten zodat de kippen altijd groenvoer hebben. @Annemarie, als je ook een ‘gewone’ groene stek wilt stuur ik met liefde wat op 🙂
Heel erg graag!!!
Hoe kan ik met je in contact komen? (Ik weet niet hoe dat ‘hoort’ 😅)
Goeie vraag 😉 Misschien dat Diana tzt (na de verbouwing) tijd heeft om onze emailadressen te swoppen. Ik zet de mijne liever niet zo neer.
Hi Tessa, doe ik het zo; zou je me willen mailen op….
Nu gelijk weer weg gehaald. Maar jij hebt als het goed is wel een melding met tekst in je mailbox
Um nee? Ik denk ook niet dat dit kan werken? Ok alternatief: google op ‘skizzievogel’ en stuur een dm via de social waar jij ook een account hebt. En laat me ff weten welke 😉
Dankjewel Tessa! Gelukt, ik heb je een dm op Instagram gestuurd
Hallo Tessa, Annemarie en anderen,
Als mensen met elkaar in contact willen Komen kunnen ze me altijd mailen op [email protected], Dan stuur ik de mail door en hebben mensen dus gelijk elkaars mailadres. Dat doe ik ook als ik in de reacties de vraag zie of en hoe mensen met elkaar in contact kunnen komen, op dit moment zie ik dat helaas alleen misschien wat aan de late kant.
Misschien het al gelukt, maar mochten Julie nog met elkaar in contact willen worden gebracht, last het dan vooral nog even weten.
groetjes,
Diana
Hallo Jos,
Ik kan je helaas zelf niet helpen. Ik schreef het blog vorige zomer en mijn stekken zijn nu ongeveer 30 centimeter hoog (en ik ga er vanuit dat de stekken die andere mensen vorig jaar kregen ook ongeveer zo groot zijn). Maar de stekken hebben de kletsnatte winter vooralsnog prima overleefd en ik hoop dat de planten dit jaar al flink kunnen groeien. Of ze al groot genoeg worden om er stekken van te nemen durf ik niet te zeggen. Maar uiteraard heb ik beloofd om zoveel mensen aan een hoekjeskool te helpen :-). Ik hoop dat je het misschien over een paar maanden nog eens zou kunnen vragen, en dan hoop ik dat ik, of iemand anders die een stek kreeg, wellicht een stekje voor je heeft!
groetjes,
Diana
Dank voor jullie reactie(s), ik zet het in de nazomer agenda.
groet,
jos
Dag Jos,
ik kan je helaas geen stekken bezorgen ( heb het zelf ook nog niet bemachtigd), maar ik zag dat de eco kastanje hoeve dit wel kan bezorgen. https://www.denoudekastanje.be/producten/plantgoed/groenten-en-vruchten/77-eeuwig-moes-brassica-oleracea-var-ramosa
Hopelijk ben je er iets mee.
groetjes
carine
Hoi Diana, ik weet nooit goed, hoe ik mijn stam-eeuwige kool moet oogsten. (Zijn er eigenlijk twee soorten, want de mijne gaat dus enorm de hoogte in in groei? ) In ieder geval, moet ik het blaadje plus steeltje plukken? Als ik onderaan begin, komt daar daarna niets meer op, en groeit de plant alleen maar nog meer de hoogte in, tot hij instabiel wordt en breekt…moet ik de oude of nieuwe blaadjes plukken? Alvast bedankt.
Hallo Hanna,
Je zou kunnen overwegen om eens een top af te breken; dat zorg normaal gesproken voor een vertakking. Mijn gewone eeuwig kool vertakt vanzelf heel goed en maakt van onder uit telkens nieuwe scheuten maar mijn witbonte eeuwig kool (misschien is het toeval hoor) heeft ook sterk de neiging om maar op één stam te blijven groeien. De weinig zijscheuten die ze maakt breek ik af als ze ongeveer 10-15 centimeter lang zijn, in de hoop dat ze daar vertakt en daardoor steeds breder en voller wordt.
groetjes,
Diana
Is er in de achterhoek al iemand die stekjes van de Rubras heeft. Maar ook een gewone groene zou heel welkom zijn.
Hier in het noorden van Gelderland doet de “gewone” groene het erg goed.
Een Hoekjeskool erbij zou mooi zijn !
Wat ontzettend leuk om hier te lezen dat Johan nog meer hoekjeskool stekken heeft weggegeven. Na een berichtje van hem in het blad “de tuinliefhebber” in 2017 hebben wij eeuwige moes stekken bij Johan opgehaald in de Noordbeemster. Dat was al een belevenis op zich, zijn land/tuin en een heel bijzonder huis. Maar dus toen ook stekken van de groene en bonte eeuwige moes meegekregen en ook de hoekjeskool. Ik heb ze alle drie nog steeds in de tuin staan, maar mijn ervaring met de hoekjeskool is toch dat ie iets minder sterk is. De groene en bonte doen het uitstekend, maar ik heb de hoekjeskool steeds net op tijd kunnen stekken om er een plant van over te houden. Daarvan heb ik nog steeds maar een plant. Ik ga daar nu voor de winter nog weer een stek van nemen en zet die dan in mijn koude kas, dan heb ik de grootste kans dat ik volgend jaar ook weer nog een plant heb van de hoekjeskool.
Hi Corrie, als je wat extra stekjes neemt (ook van de Bonte) kan je jezelf heel populair maken op deze website… 😁Ik heb zelf alleen de groene en daar heb ik dit jaar ook gretig aftrek voor gevonden.