Tagetes lucida
Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/foto’s, etc. zoeken:
- Nederlandse naam: Dragonafrikaantje, Mexicaanse Dragon
- Engelse naam: Mexican Tarragon, Yauhtli
- Duitse naam: Winterestragon
- Franse naam: Tagète lucida, Estragon du Mexique
- Eenjarig, vorstgevoelig
Dit is de meest bijzondere vorm van het overbekende Afrikaantje, heel anders dan de gewone gele, rode en oranje lage perkplanten die je in het voorjaar nog wel in bouw- en supermarkten tegenkomt.
Ik heb een onderverdeling gemaakt in de soorten afrikaantjes die ik zelf heb geteeld, en ze allemaal een eigen pagina gegeven. Want alle afrikaantjes willen wel zo ongeveer dezelfde omstandigheden en verzorging maar tegelijkertijd zijn ze heel verschillend in hoogte, bladvorm, bloemgrootte, geur, etc., etc.. Kijk voor meer informatie in deze database van zelf geteelde eenjarige bloemen ook nog even bij Tagetes erecta (Groot afrikaantje), Tagetes patula (Klein afrikaantje) en Tagetes tenuifolia (Sterafrikaantje of ook wel Citrusafrikaantje) voor de andere leuke soorten en rassen!
Dit is dus wel het buitenbeentje, in alles anders dan de andere afrikaantjes. Er zijn trouwens geen rassen en/of andere kleuren, er is alleen deze geel bloeiende vorm. De verschillen met alle andere afrikaantjes:
Als eerste het formaat: Tagetes lucida is een klein plantje, ze wordt nauwelijks hoger dan 20 tot 30 centimeter.
De Nederlandse en buitenlandse namen geven al aan dat het hier om een eetbaar afrikaantje gaat: zowel het blad als de bloempjes zijn eetbaar, ze hebben een overduidelijke frisse anijsgeur die wordt gelinkt aan dragon.
De blaadjes zijn heel anders dan van alle andere afrikaantjes, niet kruidig van geur en geveerd van vorm maar klein en lancetvormig. De blaadjes zijn heerlijk in thee, desserts maar ook erg lekker in marinades, bij vis, etc., etc.. Ruik en proef vooral even om te bedenken wat je er allemaal mee kunt. Er zijn hier jaren dat ik helemaal niet zoveel met het blad doe maar haar gewoon voor het mooi heb, en dan nog kan ik niet voorbij haar lopen zonder even te ruiken aan het heerlijk geurende blad 🙂 .
De plantjes zijn dus klein, en dat zijn de enkelvoudige gele bloempjes ook. Maar ze bloeit zo rijk en lang dat dat moeiteloos gecompenseerd wordt. Dit is ook het enige afrikaantje van de 4 beschreven soorten dat in trosjes bloeit: de bloempjes zitten met 6 tot 12 bloempjes bij elkaar.
Je zaait deze Tagetes tenuifolia, net als de patula, erecta en lucida, tussen ongeveer half maart en half april binnenshuis voor, of in april/mei onder koud glas. Je kunt ze ook direct ter plaatse zaaien maar dan wacht je met zaaien tot na half mei. Bedek de zaden met alleen een heel dun laagje zand of vermiculiet, ze hebben licht nodig om te kiemen.
Ik las ook ergens dat de zaden niet horizontaal kunnen worden gezaaid maar bij voorkeur verticaal in de grond worden gestoken. Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, ik zaai de zaden altijd door ze horizontaal op het potgrondmengsel te leggen en dan te bedekken met een dun laagje vermiculiet en zo kiemen de zaden hier al jaren prima. Maar het is misschien leuk om eens op beide manieren te zaaien en dan te vergelijken wat het verschil is (in hoeveelheid zaailingen, kiemduur, etc.). De zaden hebben dezelfde vorm en kleur als die van de recta en patula maar ze zijn wel duidelijk veel kleiner (en dat maakt verticaal zaaien dan wel een priegelwerk voor dunne vingers 🙂 ). Zie ook de foto bijna onderaan de tekst van de zaden.
De zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen anderhalf tot twee weken, in de kas (afhankelijk van weer/temperatuur) binnen een week of twee en bij buiten zaaien een week of drie.
Zelf zaai ik ze nooit buiten, ik zaai zelf liever wat meer gecontroleerd voor en dan plant ik de zaailingen later uit.
Bedenk ook dat afrikaantjes oorspronkelijk uit Midden-Amerika komen (Joost mag weten waarom ze Afrikaantjes heten want ze komen dus zeker niet uit Afrika 🙂 ), ze houden dus van zon en warmte, en ze kunnen geen vorst verdragen. Om die reden zaai je haar dus vrij warm voor en plant je de zaailingen pas uit vanaf ongeveer begin tot half mei, wanneer de kans op nachtvorst heel klein is (kijk uiteraard ook altijd nog even naar de weerberichten).
Ik zaai altijd een stuk of 5 zaden per vakje/potje, en ik leg de stokjesvormige zaden altijd plat op de grond. Die grond is een mengsel van 6 delen potgrond en 1 deel grof brekerzand, soms met nog wat vermiculiet of perliet erdoor.
Ik dun de zaailingen nooit uit (onder andere omdat ik er geen tijd voor heb, maar ook omdat ik weet dat ze zelf wel uitmaken wie de sterkste is’. En omdat deze Tagetes lucida zo´n klein plantje is (misschien zou ik het zelfs ‘iel’ kunnen noemen) vind ik het juist handig om meerdere zaailingen bij elkaar te hebben, want dat maakt een wat voller bosje. Bij het uitplanten plant ik de zaailingen ook redelijk dicht op elkaar (bosjes van ongeveer 45 zaailingen plant ik op zo’n 15 centimeter van elkaar uit.
Plant de zaailingen uit op een zonnig plekje, in een luchtige grond, die zeker niet lang nat blijft. We planten haar de laatste jaren bij voorkeur in een verhoogde bak, ze kan wat meer droogte verdragen dan de andere afrikaantjes. En om die reden is de teelt in een pot ook heel leuk.
In tegenstelling tot de 3 andere afrikaantjes die je in deze database kunt vinden houden slakken blijkbaar niet van Tagetes lucida. Wij hebben nog nooit gezien dat er echt flink aan de zaailingen werd gevreten (terwijl diezelfde slakken een zaailing van bijvoorbeeld Tagetes patula in één nacht tot op de grond af kunnen vreten, tot je alleen nog maar een millimeter hoog stokje kunt voelen (want er is dan ook niets meer te zien).
De plantjes bloeien van het begin van de zomer tot in de herfst (een beetje afhankelijk van de zaaiperiode bloeit ze hier van half/eind juni tot in oktober). Als de plantjes het na de eerste nachtvorst begeven halen we ze uit de grond en gaan ze op de composthoop. Maar voor die tijd oogsten we uiteraard zelf nog zaden.
De uitgebloeide, verdorde en verdroogde bloempjes bevatten een hele reeks van de al eerder genoemde luciferachtige stokjes, in dit geval veel dunner en korter dan de zaden van de patula en erecta, en zelfs ook nog kleiner dan de zaden van de Tagetes tenuifolia. De kleur is in dit geval ook niet leisteengrijs maar wat donkerder (zie de foto hieronder).
Laat de zaden nog een paar dagen goed drogen en bewaar ze maximaal 4 jaar op een donkere, droge en koele plaats. Tagetes lucida is zo’n afwijkende soort dat ze niet kruist met welk ander afrikaantje dan ook.
Hoi Diana,
Vorig jaar had ik deze Tagetes (zaad kwam bij jou vandaan) bij mijn pepers en paprika’s in de potten staan. Afgelopen herfst had ik ze net boven de grond afgeknipt en winterviolen in de potten gepland. Vorige week haalde ik die er weer uit omdat ik nieuwe grond in de potten wilde doen om de tomaten er in te kunnen zetten. Toen bleken er onder die violen groene toefjes uit de grond te komen: de Tagetes loopt gewoon weer uit! Ik heb ze voorzichtig met zo veel mogelijk wortels uit de potten gehaald en verplant. Dat waren dus leuke cadeautjes om te vinden. Ik had al nieuwe gezaaid, dus ik heb er nu gewoon nog meer dan gepland. 🙂 Ik vermoed dat ze nog leven met dank aan de zachte winter.
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie,
Wat leuk! Ik heb eenzelfde soort ervaring met Salvia coccinea, die heeft hier nog nooit een winter overleefd. Maar ik vond vorig jaar in de zomer wat zaailingen in een pot met een kuipplant, die heb ik er voorzichtig uitgehaald en opgepot. Ik heb die potjes in de herfst in de kas gezet, in de hoop dat ze de winterkas nog wat op zouden kunnen fleuren met felrode bloempjes. Dat lukte ook maar niet heel uitbundig. Ik heb de potje de hele winter vrijwel droog in de kas laten staan, met het idee ze weg te gooien zodra het blad helemaal dood was….. maar dat gebeurde niet. Ik heb de nog steeds levende plantjes vorige week uitgeplant en ik ben erg benieuwd hoe ze het dit jaar gaan doen.
Bijzonder hé, hoe alles anders kan gaan als er geen of amper winter is geweest (voor alle duidelijkheid, sommige dingen zijn leuk maar er zijn natuurlijk heel veel meer nadelen, zoals bijvoorbeeld de verstoring in de balans van plaagdieren, etc.).
Veel plezier met alle dragonafrikaantjes, daar kun je er nooit genoeg van hebben :-)!!
Diana
ik zet ze in de winter binnen en nu al het 3de jaar plezier van!
Hallo Yanny,
Ik heb vorig jaar voor het eerst geprobeerd om een Tagetes lucida in de koude kas te overwinteren en dat is bijna gelukt, tot het ergens in februari toch nog te koud werd en de planten het begaven. Maar toen kwam ik erachter dat de plant inderdaad zeker te overwinteren is (maar dan inderdaad dus wel vorstvrij). Dank voor de tip!
Diana
Dag Diana,
Groot was mijn verwondering te ontdekken, dat jij die Afrikaanse tagetes ook weer kent en dat je die wééral jàààren kent. Ik doe al mijn opzoekingen op jou blog, voor tomaten, paprika’s en boontjes enz…maar ik lees blijkbaar weer niet genoeg, want ik kan in feite enorm veel verschillende planten vinden in je blog. Proficiaat voor al je kennis, die je met iedereen wil delen. Ik kan het in elk geval enorm waarderen en maak steeds reclame oor jou.
Je uitleg is steeds zeer compleet en duidelijk en met foto’s. Super !
Groetjes, Els
Het schijnt dat de plant bij sommige mensen hallucinogene effecten heeft. Ik lees dat de indianen het gebruik(t)en voor visioenen.
Hallo Jonas,
Ja, dat klopt. Indianen gebruik(t)en het om te roken, voor dat licht hallucinogene effect. Tegelijkertijd kun je ook thee van Tagetes lucida zetten en dan zou het rustgevend zijn en helpen bij maag-/darmklachten.
groetjes,
Diana
Roken? Poeh, gelukkig. Maak me altijd zorgen om dit soort dingen, zal het proberen te drinken, bedankt! Haha