Rhodochiton atrosanguineus

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van deze Rhodochiton in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

  • Nederlandse naam:     Purperklokje
  • Engelse naam:     Purple Bell Vine
  • Duitse naam:     Rhodochiton, soms Purpurglocke
  • Franse naam:     Purple Bell Vigne
  • Meerjarig, slingerplant, vorstgevoelig

Ik heb deze plant meerdere keren geteeld, de eerste keren was het een compleet fiasco, pas de laatste keren lukte het echt goed om haar een zomer lang te laten groeien en bloeien en was ze een groot succes.

Niet makkelijk dus, maar wel zeer de moeite waard!

Ze is eigenlijk een vaste slingerplant uit Midden-Amerika, ze heeft veel warmte en tijd nodig om te kiemen, groeien en bloeien. Ze kiemt en groeit in het eerste stadium vrij langzaam. Om die reden zaai je haar vroeg en warm. Ik zaai haar zelf graag rond half tot eind februari, maar de hele maand maart kan ook nog prima. Bij kamertemperatuur in een zonnig raamkozijn kiemen de zaden binnen ongeveer 3 weken. De zaailingen mogen na het kiemen iets koeler staan, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een zonnig raamkozijn.

Op die plaats zal ze ergens in april al omhoog groeien en tasten naar iets om aan te groeien. Je kunt dan 3 stokjes op 3 hoeken in het potje steken en bovenaan bij elkaar binden, zodat de zaailingen daar langs kunnen groeien. Bedenk rond die tijd ook of je de zaailingen bij wilt gaan voeden. Ongeveer 6 tot 8 weken na het kiemen begint de voeding in de potgrond op te raken. Als de zaailingen in kleine potjes staan kun je overwegen om haar over te zetten in grotere potjes (en de potgrond die daarin zit zorgt voor nieuwe voeding). Als de potjes groot genoeg zijn om in te blijven tot ze naar buiten mag kun je haar bijvoeden. Houd je vooral aan de voorschriften op de verpakking, zelf gebruik ik er graag een langwerkende meststof als ‘Terras & Voedingskorrels’ voor omdat je daar niet mee kunt overbemesten en het maandenlang langzaam voeding afgeeft.

Rond half tot eind april durf ik de zaailingen naar de koude kas te brengen, maar ik houd wel de weerberichten in de gaten, bij temperaturen richting het vriespunt zet ik haar onder wat vliesdoek of ik neem haar weer mee naar huis.

De eerste keren dat ik haar zaaide (de fiasco’s) plantte ik de zaailingen half mei (ijsheiligen) uit op een zonnige plaats in de volle grond. De grond was te nog te koud maar de klei ook veel te vast, de wind te schraal en de zon te fel. Eigenlijk houdt ze van een vochtige, humeuze maar luchtige grond, van een beschut plekje met weinig wind, en van warmte maar niet van al te veel felle zon.

De laatste keren dat ik haar teelde deed ze het heel goed. In een grote pot, gevuld met potgrond waar ik wat grof brekerzand en vermiculiet door mengde en die ik 8 weken later wat Terras en voedingskorrels als voeding gaf. Want ze heeft wel voldoende voeding nodig, het worden tenslotte flinke planten en bloeien lang. Op een beschutte plek in de halfschaduw werden de planten in pot wel ruim 2 meter hoog, ze klommen langs een gaaswerk en hadden daarbij weinig hulp nodig.

Wellicht dat op zandgrond ook in de volle grond groeit en bloeit, op onze vette klei was dat dus geen succes. Ik teel haar alleen nog maar in pot, maar een verhoogde bak met daarin een luchtig maar humusrijk grondmengsel lijkt me ook zeker het proberen waard.

Als ze het naar haar zin heeft groeit de plant met lange, slanke, slingerige stengels door een gaaswerk (aan stokken klimt ze niet goed). De planten krijgen donkergroene blaadjes, en vervolgens bloeit ze vanaf ongeveer eind juni tot in september met mooie en opvallende bloemen: de schutbladeren zijn paarsroze, de bloem zelf is diep purperpaars van kleur.

Ik heb trouwens ook wel eens gezien dat iemand haar in een grote hanging basket had, daarin hing ze mooi over de rand en tuimelden de stengels en bloemen als een waterval naar beneden, ook erg mooi!

Het is niet moeilijk om zaden van haar te oogsten, mits de nazomer en herfst maar lang genoeg duurt om zaden te laten rijpen. De dunne, brosse zaadvruchtjes kun je bij voldoende rijpheid makkelijk open maken waarna je de zaden (plat en zwart en onregelmatig – als een ‘vlekje’) met een papierachtig/zilverachtig randje kunt oogsten. Laat de zaden nog een par dagen drogen en bewaar ze daarna koel, droog en donker, maximaal 3 tot 4 jaar.

En bedenk dat ze dus geen eenjarige is, maar een niet winterharde vaste plant die als eenjarige gezaaid kan worden. Mocht je er ruimte voor hebben kun je de pot vorstvrij overwinteren. En als de plant in de volle grond of verhoogde bak staat kun je die eventueel uitgraven en de dikke wortel oppotten in arme (gebruikte) potgrond en haar vorstvrij zetten, tot je haar in maart lichter zet, vocht en voeding geeft en haar weer aan de groei laat komen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anja Staal

Deze plant vorig jaar voor het eerst in een hangingbasket gehad, enorm van genoten! Nu op jacht om er een paar te kopen voor dit jaar, volgend jaar zelf zaaien en dan proberen om over te houden! Dank voor de info

Christine Pijnappels

Beste,

Ik heb gisteren deze plant gekocht bij Festina Lentetuinen in Katwijk. So wie so de moeite waard om daar naar toe te gaan.
Mooie kwekerij met veel vaste planten en zaailingen en heerlijk om op je gemak even rond te lopen.
Ze stellen erg mooie combinatie’s voor waar je erg vrolijk van wordt.

Groet

fam. H.G. Scholten

Wij hebben deze plant ontvangen, wat moeten wij doen wij er mee doen. Vergelijken maar bij een fuchia. Kunnen jullie ons een tip geven wat wij er mee moeten doen. Wij kennen deze plant niet.

Karen D'Hauwe

Hallo Diana,
Ik ben nog op zoek naar zaad van deze prachtige plant
Al online gekocht via een website maar het resultaat is niet naar wens
Kun jij me wat zaad verkopen (opsturen) ?
Hartelijk Dank!
Karen (wij wonen in België)

Pien W

Dag Karen, heb je al bij Silene.be gekeken? Ik heb daar, weliswaar al weer een paar jaar geleden, de zaden gekocht en was toen heel tevreden! Groeten, Pien

Jan

Een prachtige plant de Rodochiton bij ons noemen wij het de Kabouterpiemeltjes plant.
overhouden ga ik aankomende winter proberen.

Elsa

Goede info weer! Ik heb ‘m ook uit zaad opgekweekt, hij bloeit prachtig. Hij vormt alleen geen zaden? Dan maar proberen om ‘m met pot en al binnen te overwinteren, door jouw tips.

Stan

Interessante pagina! Ik ben aan het proberen ze te laten kiemen, alles is al gekiemd (leeuwenbekjes, viooltjes, zonnebloemen, cosmos, basilicum…) tegelijkertijd ook de kabouterpiemeltjes gezaaid, maar nog altijd geen kiemplantje te zien. Staan mooi warm in de leefruimte, de warmste plek is ook wel in de schaduw. Heeft deze ook licht nodig om te ontkiemen?

Meestal zet ik ze pas in het licht (en iets koeler) van zodra er iets boven komt. Ze staan er nu exact 8 dagen…

Stan

Ok bedankt! Ik hoop dat het op tijd kiemt zodat ik dit jaar nog bloemen heb. Hier is het wel een zandgrond, met paardenmest in verwerkt, in de volle zon dus ik hoop dat ze niet verbranden. Er komen wel nog dahlias en cosmos op de zuid west kant dus hopelijk geeft dat voldoende halfschaduw.

Ik moet ook zeggen dat het mijn duurste zaden waren, 3 euro voor 10 miniem kleine zaadjes…hoge verwachtingen!

Stan

Goed nieuws, 3 van de 10 zaadjes zijn dan toch uitgekomen, de volharding wint! Het zijn trouwens zéér kleine fijne zaailingen, benieuwd hoe ze opgroeien…en nu hoop ik dat de 7 andere zaadjes ook binnenkort ontkiemen!

Jaap Postuma

Wij hebben deze Rhodochitum als klein plantje gekocht bij kwekerij ‘De Kleine Plantage’ in Eenrum. We hebben haar in een grote pot geplant en in no-time klom ze bij een gaaswerk omhoog, slingerde deels weer ‘losvallend naar beneden en deels in Rosa ‘New Dawn’. Dagelijks water gegeven met een drupje Pokon voedingsmiddel. De totale lengte van iedere scheut was ca. 3m.! en de plant produceerde een zee van bloemen. Een lust voor het oog. In kaatsminnend Friesland noemen we dat een bovenslag!

Barbara

Haal je deze plant in de winter naar binnen en overleefd hij dat? Ik heb hem nu nog steeds in bloei staan in mijn tuin

Barbara

Mijn Rhodochitum hangt in een hangpot in de tuin en nu na twee jaar zag ik half december ineens paarse klokjes en hij staat nog steeds in bloei. Ik heb hem zelf vanaf zaad van vreekens zaden opgekweekt Kan ik de pot nu toch het beste naar binnen halen want ik wil de plant niet dood laten gaan maar vind het zo vreemd dat er nog zeker 15 bloemen aan zitten op 20 december

Zwaantinus Zuidema

Hallo Ruud& diana ik heb vandaag deze prachtige plant Rhodochition gekregen in een hangpot ik vind hem geweldig mooi ooit had ik hem gezien bij een vriend van ons maar ik wist niet wat het was en nu krijg ik hem van mijn buurvrouw om dat ik op haar planten heb gepast tijdens haar vakantie en zij had deze plant in een hang pot ik vind hem zo geweldig mooi dat zij ik ook tegen haar toen heeft ze er een voor mij gekocht als beloning voor de oppas van haar planten en zowaar kreeg ik er een gekocht bij een tuincentum in hardenberg
ik zal er goed op passen en hoop deze over te houden.

Louis

Hallo Ruud & Diana,
Allereerst, alle lof voor jullie mooie en informatieve site.’
Ik heb deze plant in vroeger jaren gehad (als probleemloze hanger)
Een overvloed aan bloemen en massaal zaadbolletjes, tjokvol met zaadjes.
Daarom was ik verbaasd dat het vinden van zaad bijna onmogelijk bleek nadat ik na jaren weer opnieuw wilde starten met deze plant. Met veel moeite tien !!! zaadjes kunnen vinden.
Helaas geen sterke groeiers geworden zoals voorheen. Ze beginnen nu pas voorzichtig enkele bloemknopjes te maken. Geen idee waarom. Jullie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief