Dahlia
Een Dahlia is natuurlijk niet éénjarig, een Dahlia is een knol en ze is meerjarig. Maar ik wil haar hier toch graag noemen, omdat je Dahlia’s eigenlijk prima als éénjarige kunt telen.
Niet alle Dahlia’s, van vooral de grote, zeer gevulde bloemen kunnen geen zaden worden geoogst, die moeten vegetatief (via stek) worden vermeerderd. Maar juist de wat kleinere, enkelbloemige, (en soms toch ook wel dubbelbloemige rassen) kunnen makkelijk via zaaien worden vermeerderd.
De zaden kiemen snel, bij kamertemperatuur binnen 1 tot 2 weken. Zaai ze toch in maart voor, dan krijgen de zaaisels kans om toch alvast goed te groeien en al een leuke plant te maken, ze moet tenslotte in 1 jaar flink groeien, een knol maken en bloeien.
De zaailingen mogen vanaf eind april/begin mei worden uitgeplant, wanneer ze groot genoeg zijn. Slakken zijn dol op de jonge zaailingen, houd daar rekening mee (als de zaailingen eenmaal ouder worden, vinden de slakken de Dahlia’s niet interessant meer).
De eerste 2 maanden groeit de plant flink, mits ze op een zonnig plekje staat (mag eventueel ook in halfschduw). Vanaf ongeveer half tot eind juli gaat de plant bloeien, afhankelijk van de Cultivar kan ze in bloei zo’n 40 tot wel 80 cm hoog worden. De bloei gaat door tot ver in de herfst, tot de eerste nachtvorsten komen.
De kleuren van de bloemen zijn er van wit tot roze en lila, maar ook rood, geel, oranje. Er zijn enkelbloemige en dubbelbloemige rassen, en zijn bloemen die in een effen kleur bloeien maar ook bloemen in meerdere kleuren(vaak in de vorm van spetters en spikkels maar soms ook door een andere kleur bloemblaadjes rond het hart van de bloem).
Gemakkelijk zaden van te oogsten (van de soorten waarvan zaden geoogst kunnen worden, en daar kom je vanzelf achter). Laat een uitgebloeide bloem aan de plant, ze ziet er in het begin bijna uit als een bloemknop maar dan wat puntiger. Wacht tot je tussen duim en wijsvinger de uitgebloeide bloemblaadjes kapot kunt wrijven (ze zijn dan bruin en droog). Daartussen zie je de vrij grote, langwerpige zwarte zaden, ze vallen door de zwaarte tussen de dorre bloemblaadjes uit.
Je kunt er voor kiezen de zaden het jaar erop weer te zaaien. Houd er wel rekening mee dat wanneer je meerdere planten bij elkaar hebt, ze gemakkelijk kunnen kruisen waardoor je uit de zelfgeoogste zaden andere bloemkleuren krijgt.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in de herfst de plant uit te graven. Je ziet dan dat ze al een kleine knol heeft. Die kun je vorstvrij in iets vochtige gemaakte turf overwinteren en in april het jaar erop weer uitplanten. Als je dat wilt, is het natuurlijk belangrijk dat de knol zo groot mogelijk is voor het overwinteren, het is dan beter wanneer de plant dus zoveel mogelijk groeit en zo min mogelijk energie verspilt aan bloei en zadenvorming.
Zorg voor een goede knol dat je de bloemen na de bloei afknipt, en wellicht is het zelfs beter om een aantal bloeistengels te verwijderen voor de bloei. Zelf vind ik dat erg zonde. Daarom zijn de knollen hier niet altijd even goed om te overwinteren, en nou ja, dan zaai ik ze het jaar erop weer (al mag het duidelijk zijn dat overwinterde knollen het jaar erop groter worden en dus grotere planten met meer bloei geven).
Mijn favorieten: kijk vooral naar de foto’s op deze pagina voor de rassen die er zijn. je kunt vaak mengsels kopen, en dan enkelbloemige lange mengsels, of donkerbladige mengsels, cactusbloemige mengsel, of mengsels in bepaalde kleurschakeringen.
Op de foto hieronder zie je een uitgebloeide Dahlia. In het begin zit de uitgebloeide bloem nog als een puntig bolletje bij elkaar. Maar als ze zover open staat als je op de foto ziet zijn de zaden rijp om te worden geoogst. Voor alle duidelijkheid, dit is een bloemknop:
Glanzend, met sappige groene kelkblaadjes (boven de bloemknop), en als je er voorzichtig in knijpt voel je dat ze dik en gevuld is.
Een zaadpeul van een Dahlia lijkt er wel iets op, maar is iets puntiger, de kelkblaadjes zijn ondertussen bruin en hard en de ‘bloemblaadjes’ zijn droog en dor en vallen gemakkelijk af:
Pluk de hele dot met verdorde bloemblaadjes en spreid ze (terwijl je er met je vingers door wrijft) uit over bijvoorbeeld een stuk papier. Je ziet dan al snel de middelgrote bruinzwarte zaden, ze zijn 1,0 x 0,25 cm lang en breed en bijna schoenlepelvormig:
Laat de zaden drogen en bewaar ze op een donkere, koele plaats. Kiemvermogen (de tijd dat de zaden kiemkrachtig blijven) is ongeveer 3 tot 4 jaar.
Als je eens een Dahliaknol hebt gekocht en geplant, kijk dan in het najaar gewoon of ze zaden geeft of niet (zoals gezegd, niet alle Dahlia’s geven zaden – enkelbloemige Dahlia’s geven bijna altijd zaden, dubbelbloemige soorten soms maar dus niet altijd). Maar andersom geldt hetzelfde: als je eens Dahlia’s hebt gezaaid kijk dan in het najaar of ze een knol heeft gemaakt (en als dat zo is kun je die dus vorstvrij overwinteren en volgend jaar weer uitplanten):
Mocht je Dahliaknollen hebben, dan kun je die ook in het voorjaar oppotten zodat ze wat sneller uitlopen. Van de jonge uitlopers op de knollen kun je in de lente en vroege zomer stekken nemen. In onderstaand 4 minuten durend filmpje laat Sarah Raven zien hoe je dat kunt doen:
Omdat Dahlia’s zo gemakkelijk onderling kruisen is het leuk om te zien wat er uit de zaden van die kruisingen ontstaat. Een lelijke Dahlia heb ik nog nooit gezien, dus gaat het echt om een persoonlijke voorkeur voor hoogte, bladkleur, etc.. Maar altijd leuk om eens te proberen…
Ik heb voor het tweede jaar zaaidahlia’s die ik als knollen heb overgehouden na het eerste jaar gezaaid te hebben. Ze doen het geweldig en ik ben van plan ze (met bescherming) komende winter in de grond te laten zitten, kijken wat er gebeurt. Heb je daar zelf ervaring mee?
Voor de zekerheid ga ik ook zaad bewaren natuurlijk.
Hallo Irene,
Ik heb afgelopen herfst de Dahliaknollen voor het eerst in de grond laten zitten (en trouwens ook de Canna’s). Het voordeel is dat het veel werk scheelt (in de herfst opgraven, opslaan en in het voorjaar weer uitplanten). Het nadeel is dat ze in de lente wat later uitlopen omdat onze kleigrond dan nog vrij lang koud blijft. Maar ze bloeien sinds begin juli volop, 95% van de Dahlia’s heeft de winter overleefd. Maar afgelopen winter was wel een zachte winter, het blijft natuurlijk altijd een gok want er komt vast ook weer eens een koude en/of kletsnatte winter waarin de knollen bevriezen of rotten in te natte grond. Maar voor nu ben ik er erg tevreden over en is het leuk om in het voorjaar te speuren naar de eerste Dahlia’s die weer uit gaan lopen.
groetjes,
Diana
Ik heb voor de eerste maal dahliaknollen gekocht die ik in mei in mijn tuin wil uitplanten. Ik heb de knollen nu al thuis omdat ik deze samen met een heleboel ander tuingerief heb besteld.
Nu lees ik hier en daar dat ik het best de knollen bewaar in turf totdat ik ze uitplant.
Is dit correct ? kan ik ze niet gewoon in hun verpakking laten zitten en koel bewaren of moet ik ze inderdaad het best uit de verpakking halen en droog in turf bewaren ?
Hoi Dirk,
Als je de ruimte hebt zou je de knollen nu al (meestal in maart) binnen in huis, bij een temperatuur van 15 tot 20 graden en op een lichte plek kunnen voortrekken/oppotten. Dit in ruime plastic potten met potgrond. In mei beginnen met afharden, zodat je ze half mei in de volle grond kan planten. Je hebt dan al een voorsprong, de planten zijn groter en wss niet meer interessant voor de slakken en zullen eerder bloeien.
Succes !
Petra
Dank je wel Petra voor je antwoord !
Ik heb dit inderdaad ook al overwogen maar dan moet ik mij een heleboel potten aanschaffen. Ik heb al heel wat tuinmateriaal gekocht en dan ook nog eens extra potten, binnenkort staat mijn huis vol met potten, zaaibakjes, zaaitrays enz…
Ik heb wel P9 potjes maar die zijn zeker te klein. Over welke diameter van pot spreek je dan ?
En mocht mijn vrouw haar veto stellen, dien ik de knollen dan uit de verpakking te halen zoals in mijn eerste post geschreven ?
Hallo Dirk,
Ik ben het helemaal met Petra eens, ik zou jong gekochte knollen nu ook oppotten om ze alvast een voorsprong te geven (waardoor ze komende zomer niet alleen sneller groeien en bloeien maar de knollen ook groot en sterk kunnen worden voor de volgende winter). Ik gebruik er 10- of 12-literpotten voor (oude emmers met afwateringsgaten onderin zijn dus ook prima).
Als je die mogelijkheid niet hebt is het een optie om ze in iets vochtige turf te bewaren, of in gebruikte potgrond waar geen voeding meer in zit. Of anders in ietwat vochtig gemaakte kranten. Maar let dan wel op de standplaats: als je ze te warm zet zullen de knollen alsnog uitlopen. En als ze dat doen gaat dat altijd ten koste van de kwaliteit van de knol (omdat die uitloopt, en dus ‘ademt’ en energie verliest, knollen kunnen dan ‘verschrompelen’).
groetjes,
Diana
Dank je wel Diana en Petra, ik leer hier alle dagen bij.
Ik ga dit eens proberen maar heb eerst nog twee vraagjes hieromtrent :
-hoe vaak geef ik de knollen in hun potten dan water ?
-Diana, je spreekt over “opletten dat de knollen niet uitlopen” maar is dit niet onvermijdelijk ? als de knollen binnen staan én water krijgen én in potgrond staan dan gaan ze toch automatisch uitlopen ? en dit is trouwens toch ook de bedoeling want moeten ze in mei niet als “reeds opgegroeide knollen” in de grond gestopt worden ?
Hoi Dirk,
Er zijn eigenlijk 2 opties en het ligt aan de keuze, die jij maakt:
1. Je gaat de knollen oppotten in 10-12 literpotten, met nieuwe potgrond en de knollen gaan idd uitlopen, je geeft ze af en toe water en de planten gaan groeien…
OF
2. Zoals Diana dit omschrijft in de 2de optie: Je legt de knollen (allemaal samen in een grote emmer of zo, ik weet niet hoeveel je er hebt ? 😉 ) in iets vochtige turf of gebruikte potgrond, zet deze op een koele plaats en zorgt hierdoor dat ze NIET uitlopen.
Succes !
Petra
Bedankt voor je reactie Petra.
Ik verkies dan de eerste methode waarin ik de knollen ‘voortrek’ zodat ze bij het uitplanten al wat ‘volwassener’ zijn en wellicht de slakken zullen afschrikken.
Ik begin met het verzamelen van al mijn potten 😉
Dag Petra, ondertussen zijn we zowat één maand verder en mijn knollen beginnen uit te lopen (één ervan vertoont zelfs al scheuten van zowat 15cm lang).
Is dit alles niet wat te vroeg ? ik moet immers toch nog een zestal weken wachten om ze buiten uit te planten ? hoe hoog kan ik deze dahlia’s binnen laten worden ?
met dank, Dirk
Hoi Dirk,
Fijn om te horen dat de Dahlia’s beginnen uit te lopen !
Ze moeten idd nog een zestal weken binnen blijven, maar bij rustig en iets warmer weer (niet zoals afgelopen weekend hier met storm en hagel 🙁 ) zou ik ze gerust af en toe overdag in een koude kas of buiten op een beschutte plek neer zetten.
S’nachts in verband met de kou altijd weer terug naar binnen !
Misschien is het een optie om enkele stekken te nemen, omdat jij schrijft over scheuten van 15 cm. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar op internet vind je verschillende video’s hierover en het schijnt belangrijk te zijn dat je dan behalve de scheut ook een klein stukje van de knol mee snijd.
Wellicht zijn er andere lezers, die hier wel ervaring mee hebben.
Succes en hoop dat je hier het vervolg van je Dahlia’s nog een keer vermeld.
Groeten,
Petra
Hallo Dirk en Petra )hartelijk dank voor het antwoorden!’,
Ter aanvulling de link naar een nog geen 4 minuten durend duidelijk youtube-filmpje van Sarah Raven in te voegen waarin ze Dahlia-stekken neemt:
groetjes,
Diana (die na het komende weekend met wat lichte vorst de Dahliazaailingen en stekken naar de kas brengt)
Oh, misschien beter nog om het filmpje op de pagina te plakken (ik ben toch zo’n digibeet :-))
Ga ik gelijk even proberen…..
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana,
Duidelijk filmpje en weer wat bijgeleerd, want Sarah adviseert om stekken niet in het midden, maar aan de zijkant te poten en dat wist ik niet.
Er staat een klein tikfoutje in de tekst erboven: stekken namen ipv nemen 😉
Petra
Oh, haastige spoed….. 🙂
Dank voor de tip, ik ga het gelijk aanpassen.
groetjes,
Diana
Inderdaad, mooi en leerrijk filmpje. Ik ga dat zeker uitproberen.
Ik heb er wel een vraagje bij want ik heb niet alles begrepen:
Waarom plant ze de scheutjes dicht tegen de wand van de pot ?
met dank, Dirk
Hallo Dirk,
Dat doen ze onder andere omdat ze zo meer stekken per pot kunnen maken die dus wat uit elkaar moeten staan (met maar 1 stek in 1 pot zou ik zelf wat sneller gewoon in het midden zetten). Maar de zijkant van een pot warmt ook wat sneller op dan het midden, en die extra warmte kan ervoor zorgen dat stekken wat sneller wortels maakt. En tot slot zorgt het aan de zijkant van potten stekken ervoor dat je later wat makkelijker uit kunt planten (omdat er meer wortels langs de rand zitten heb je minder last van losse grond langs die randen – als je een zaailing die in het midden staan uit wilt planten gebeurt dat ook wel eens – dat de grond afbrokkelt als er nog niet genoeg wortels zijn).
groetjes,
Diana
Toppie 😉
Dank je wel !
Bedankt Petra voor de tips. Ik houd je zeker op de hoogte !
Dirk
Hallo Diana,
Ben van plan om dahlia’s (bishop’s children) voor te zaaien. Aanvankelijk dacht ik, nadat ik her en der en vooral op jouw website e.e.a gelezen had dat 9 cm potjes daarvoor het meest geschikt zijn. Maar op 15 maart jl. schreef je als antwoord aan Dirk (daar gaat het over stekken):
– de zijkant van een pot warmt sneller op en die extra warmte kan zorgen voor snellere wortelvorming:
– stekken aan de zijkant van de pot zorgen ervoor dat je later makkelijker kunt uitplanten.
Zijn dit geen goede argumenten om in wat kleinere potjes voor te zaaien, bijvoorbeeld 7 x 7 en 6 cm hoog? Maar het ging bij Dirk om stekken en bij voorzaaien ligt dat misschien anders.
En als het gebruik van kleinere potjes betekent dat ik eerst zou moeten verpotten naar grotere alvorens de zaailingen kunnen worden uitgeplant dan schiet ik er niets mee op want het gaat mij om het woekeren met de ruimte. Ik wil de zaailingen nl. pas uitplanten als ze zo groot zijn dat de slakken (hier volop aanwezig) er geen interesse meer voor hebben. In 7 cm potjes zit dan misschien niet genoeg voedsel?
Alvast bedankt.
Groeten, Anneke
Hallo Anneke,
Wat leuk! Ik heb zelf 3 weken geleden toevallig ook weer een Bishop’s Children gezaaid. Ik heb ze in en tray gezaaid en de zaailingen per stuk in 9 x 9 centimeter potjes verspeend. Als het om stekken gaat kun je inderdaad een grotere pot nemen en bijvoorbeeld 3 stekken daarin zetten. Ik verspeen Bishop’s Children zaailingen per stuk in een potje omdat elke zaailing een eigen bloemkleur kan hebben. Je kunt eventueel ook 7 x 7 centimeter potjes gebruiken, je zult dan iets kleinere zaailingen uitplanten dan wanneer je 9 x 9 centimeter potjes gebruikt maar dat is eind volgende maand ook prima (pas alleen wel op voor slakken).
groetjes,
Diana
Dag Petra en Diana,
ik kom nog eens raad inwinnen bij jullie. Ik heb mijn dahlia’s opgepot en ga ze straks voor het eerst een paar uurtjes naar buiten brengen om af te harden.
Ze groeien echter zo hard dat ik vrees dat ze binnenkort “door het dak zullen groeien” en dit terwijl de IJsheiligen nog 6 weken in het verschiet liggen.
Mijn vraag dus : hoelang kan ik de dahlia’s nog in pot houden ? is er een moment waarop ik ze toch in volle grond moet plaatsen (bv. als ze 50cm groot zijn) ? of kan ik met een gerust hart ze laten groeien in pot en rond half mei dan in volle grond plaatsen ?
Met dank,
Hoi Dirk,
Nou dat gaat goed met de Dahlia’s, als ik dat zo lees. 🙂
Ik denk dat, als je ze enkele dagen hebt afgehard, je de Dahlia’s in de volle grond mag poten. Maar voor volgende week worden er toch nog enkele koude nachten voorspeld en zou ik ze hier zeker tegen beschermen (dmv vliesdoek bijv.)
Wat denk jij Diana ?
Want zo vroeg zo’n grote Dahlia’s heb ik nog niet gehad.
Groeten,
Petra
Dirk,
Ik ben mss wel erg nieuwsgierig, maar heb je ook nog stekken genomen van de Dahlia’s ?
Petra
Hallo Dirk en Petra,
Dat Dahlia’s lang in pot staan is geen probleem, de hoogte van het blad is niet zo belangrijk, het gaat vooral om de wortels en om de voeding die in de grond zit. Op een gegeven groeien de Dahlia’s vanzelf minder snel (doordat de wortels krapper in de pot zitten en de voeding langzaam opraakt). Ik heb hier vorige week wat Dahlia’s in de kas opgepot en de al eerder gezaaide Dahlia’s daar ook gezet. Ik laat ze daar staan tot ik ze uit ga planten, en dat doe ik het liefst over een week of 2 (rond half april), mits de weersverwachtingen dan goed zijn. Rond die tijd moet ik hier ook altijd nog erg oppassen met slakken want die zijn dol op jonge Dahliablaadjes.
In het geval van Dirk zou ik de Dahlia’s nog even in pot houden maar wel deze week al buiten houden (dag en nacht, misschien niet gelijk in de volle zon). Als het de week erop dan alsnog koud wordt (zeggen de weersverwachtingen) kun je de Dahlia’s misschien in de nacht nog naar binnen halen of afdekken met vliesdoek of zo, en dan de week daarna hopelijk uitplanten (afhankelijk van de weersverwachting). Maar het blijft altijd schipperen en bedenken wat binnen de mogelijkheden en omstandigheden het beste is (ik zou ze dus hier op een niet te zonnig plekje in de koude kas zetten tot half april en gunstige weersvoorspelling).
groetjes,
Diana
Dag je wel Petra en Diana voor de snelle reply.
Ja Petra, ik heb stekjes genomen. Ik heb er drie genomen waarvan er zeker 2 het uitstekend doen, het derde is nog wat afwachten. Ik vond het wel een “precisiewerkje” want ik had niet gedacht dat de jonge scheutjes zo makkelijk zouden afbreken. Ik heb getracht, zoals ik in de video heb gezien, om ook wat van de knol mee te nemen. Benieuwd wat het wordt.
Bedankt Diana, ik laat ze nog wat in de pot en plant dan uit (afhankelijk van het weer natuurlijk).
Hoi, ik las alle berichten hierboven en kom nu met een soortgelijke vraag, alleen een maand later! Ik heb biologische knollen voor een aantal dahlia’s gekocht, die in een papieren afgesloten zakje zitten met een paar luchtgaten. Op het kaartje staat dat ik ze in mei, na IJsheiligen, in de grond moet stoppen. Ik tuinier in potten, omdat ik alleen een dakterras zie. Maar na het lezen van de berichten hierboven, twijfel ik of ik ze nu binnen al in een pot moet zetten? Ik heb alleen een héél klein huis en het is of veel te warm en zonnig (de zaailingen groeien iets te hard: ik probeer het voor het eerst en de cosmea’s worden te lang en knakken helaas) of te donker. Het liefst zou ik ze dus wel in mei direct buiten planten, maar is dat dan inderdaad te laat voor bloei? Alvast veel dank voor het antwoord, en ik geniet enorm van de website!
Groeten,
Anne
Dag Anne, als je de dahlia’s nu uitplant zal je zeker nog dit jaar bloemen hebben maar wel ietwat later dan iemand die zijn dahlia’s in potten ‘heeft voorgetrokken’.
Als je je dahlia’s ‘voortrekt’ dan win je immers heel wat weken.
Je moet enkel een beetje opletten voor de late nachtvorst die nog kan komen (tot zowat 15 mei) maar je dahlia’s zullen de eerste weken hun kopje nog niet boven de aarde steken dus kan je ze volgens mij nu gerust al ion de volle grond planten.
Hallo Anne, en Dirk (hartelijk dank voor je antwoord),
Ik zou ze zelf nu inderdaad ook gelijk oppotten; buiten, gelijk in de definitieve potten. Er komen nog wat koude nachten maar niet zo koud dat de dahlia’s in de potgrond in de potten bevriest, en het duurt wel een paar weken voor de dahlia’s boven de grond komen. Hier hebben de dahlia’s de winter in de volle grond overwinterd en ze lopen hier nog niet uit (en dat gaat ook nog wel enkele weken duren), ze bloeien enkele weken later (rond half juli, terwijl voorgetrokken Dahlia’s eind juni al kunnen bloeien. Dat is uiteraard ook afhankelijk van ras, hoogte, voeding, standplaats, etc., en aangezien je ze in pot gaat houden zul je later dit voorjaar en in de zomer een inhaalslag maken omdat de grond in een pot sneller opwarmt, je de potten altijd het beste plekje op je dakterras kunt geven en je in een pot gericht voeding kunt geven.
groetjes,
Diana
Dag Diana, hierboven kon je lezen dat mijn opgepotte dahlia’s al ferm begonnen uit te lopen en de grootste kon ik dan ook niet langer meer in hun pot houden. Ik heb ze dan ook een week geleden met een klein hartje uitgeplant, hopende dat de vorst weg zou blijven.
Helaas, deze nacht heeft het bij ons -2 graden gevroren waardoor ze nu bevroren zijn (de scheuten zien zwart en das niet zo goed vrees ik). Wat ik nu wou vragen : als ik de bevroren ‘uitlopers’ weghaal zal de knop dan opnieuw uitschieten of moet ik de ganse plant als verloren beschouwen ?
Hallo Dirk,
Wat jammer! Je had de planten wellicht nog kunnen beschermen met een cloche of een pot ondersteboven voor de nacht of een vliesdoek. Ik vrees dat de grond ook nog heel koud is, dat zal zeker niet helpen. Het blad gaat dood maar als het goed is de knol nog niet. Maar ze is wel verzwakt. Ik zou vooralsnog niets anders doen dan wat voeding geven. De voeding in de knol is gebruikt om stelen en blad te maken, maar dat blad kan nu geen voeding opnemen voor de groei van de knol. Als er iets dood is kun je het voorzichtig wegsnijden, maar vooral niet snoeien of grotere delen wegsnijden maar voeden, hopen dat er geen vorst meer komt (of anders daartegen beschermen) en hopen dat ze weer met nieuwe scheuten uitloopt of vertakkingen maakt. Je kunt overwegen om er snel wat stekken van te nemen, voor het geval de planten het toch niet overleven (het is pas 23 april, ijsheiligen is nog 3 weken weg).
Ik hoop dat je planten het redden!!
groetjes,
Diana
Dag Diana, bedankt voor je snelle antwoord. Als ‘eerstejaars dahliakweker’ zal ik al heel wat leergeld betaald hebben.
Niet getreurd echter, ik ga alle knollen uit de grond halen en voorzichtig van de aangetaste scheuten ontdoen. Daarna steek ik ze terug in de grond in een bedje van compost en koeienmest. Ben eens benieuwd of ze nog opnieuw zullen ‘uitschieten’.
Ps: beschermen met een omgekeerde pot was bij sommigen niet meer mogelijk omdat ze al te groot waren geworden.
Hoi Dirk,
Omdat ik de Dahlia’s meestal in de volle grond laat overwinteren en in het voorjaar de bescherming weg haal, is me dit vorig jaar ook al eens overkomen. Toch nog een keer
(zelfs na de Ijsheiligen !) enkele graden nachtvorst.
Maar ze hebben ze zich toen allemaal alsnog hersteld.
Later gebloeid, maar zoals Diana ook regelmatig zegt, hou de weersvoorspelling in de gaten.
Én geef de moed niet op !
Groeten,
Petra
Bedankt Petra voor het hart onder de riem.
Ik laat je weten of mijn ‘reddingsoperatie’ iets heeft opgeleverd.
Hoi Dirk,
Ik Ben gewoon benieuwd hoe het met jouw Dahlia’s is gegaan ?
Hier staan ze volop in bloei en zijn nog nooit zo hoog geweest.
Ik geloof dat er slechts 2 stuks niet opgekomen zijn en de andere (zeker 10) allemaal, zij het wat later dan voorgaande jaren. Idd Diana, niet te vlug opgeven 😉
De zelf gezaaide Dahlia’s doen het ook allemaal goed.
Ik geniet van alle verschillende kleuren en vormen !
Groeten,
Petra
Dag Petra, eigenlijk is alles nog relatief goed gekomen. Ik had mijn dahlia’s al vrij vroeg ‘voorgetrokken’ zodat ik genoodzaakt was om ze begin mei uit te planten maar dan zijn er een aantal vriesnachten gekomen in mei en zijn mijn ‘uitlopende’ dahlia’s deels bevroren niettegenstaande ik er iedere nacht bloempotten over had geplaatst.
Ik heb de aangetaste delen dan weggeknipt en afgewacht hé. De aangetaste planten zijn later beginnen bloeien dan de niet aangetaste maar al bij al viel de schade nog mee en nu bloeien ze nog steeds uitbundig.
Wat heb ik geleerd : niet te vlug voortrekken en zeker niet voor 15 mei in de vaste grond uitplanten.
Hoi Dirk,
Dat is fijn om te horen en zo ben je alweer n ervaring rijker.
Geniet van alle mooie bloemen !
Groeten,
Petra
Hoi,
Wat ben ik blij dat ik dit jaar (voor de eerste keer !) Dahlia’s heb gezaaid. Ze zijn allemaal gekiemd en inmiddels zijn het mooie plantjes, die ik deze week ga uitplanten in de tuin. Want van alle Dahlia’s, die ik in de volle grond heb laten zitten afgelopen winter, zijn er tot nu toe slechts 2 uitgekomen.
Petra
Hallo Petra,
Geef vooral niet te snel op met de knollen hoor. Wij hebben vandaag zaailingen van eenjarige bloemen in de achtertuin uitgeplant en ik ben zeker 7 Dahliaknollen tegengekomen die nog in diep rust waren, maar wel nog helemaal gaaf en stevig. We hebben ze heel voorzichtig weer terug in de grond gestopt. De grond is nog zo koud dat ze veel later uitlopen dan normaal. Dat neemt niet weg dat ik ook weer Dahlia’s (Bishop’s Children en Redskin) heb gezaaid, altijd leuk!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Vorig jaar had ik 3 dahlia planten.
Hier zaden van getrokken en dit jaar uitgezaaid. Momenteel heb ik er 150….
Ik las zaaien aan de rand van potjes. Ik heb zaaitray gebruikt (1cm in doorsnee). Hierin heb ik ze groot (8 cm) laten worden en vervolgens in P9 potjes gedaan.
Het zaaien ben ik eind februari mee begonnen…
Inmiddels 3 week geleden (na uitzaaien) in de tuin gezet en heb momenteel al de eerste bloemen die bijna uitkomen…
Volgende week goed warm weer en de dahlia’s bloeien
Hallo,
Ik ben een Dahlia beginner. Heb een aantal potten binnen staan waar ik Dalhia’s voortrek, nu hebben sommige planten lange (zij)stengels waardoor de plant er slungelig uitziet ipv van een stevige bossige plant. Wat kan ik hieraan doen? Knip ik deze weg?
Hallo Vik,
Het klinkt alsof je planten ondertussen te warm in het relatief donkere huis staan. Je kunt wel lange zijscheuten terugknippen (tot net boven een knop, zodat de minuscule zijblaadjes die je op die plaats ziet uit kunnen gaan lopen en zijscheuten vormen (en die maken ook gelijk je plant bossiger en voller). Doe het uiteraard wel voorzichtig, niet te ver terugknippen en probeer ook wat stengels (de minst lange) te laten zoals ze zijn. En zet de planten vanaf nu overdag ook lekker buiten, als ze nog heel klein zijn kun je overwegen om ze in de avond weer binnen te zetten, maar de temperatuur gaat de komende dagen alleen maar oplopen dus zouden ze zeker ook in de nacht buiten moeten kunnen blijven. Pas op voor slakke, die zijn gek op Dahlia’s, en zeker als ze extra malse blaadjes van de binnenteelt hebben.
groetjes,
Diana
Hey hi,
Mij is nog niet helemaal duidelijk hoe ik een dahlia kan kruisen. Hoe pak ik dag precies aan?
Groetjes,
Liona
Hallo Liona,
Verschillende Dahlia’s kruisen heel gemakkelijk met elkaar, als je een bepaald mat ras met een ander ras wilt kruisen zul je de bloemen moeten isoleren en met de hand moeten bestuiven. Zie hier een goede uitleg: Gardenguides
groetjes,
Diana
Hallo,
Ik heb dit voorjaar dahlia zaad gekocht en met succes opgekweekt.
ze bloeien nu ik diverse kleuren.
Nu heb ik een vraag , ik wil zaad oogsten van de dahlia die ik dit voorjaar gezaaid heb en nu bloeien. kan dit.
En nu zat ik te denken als je van 1 en dezelfde plant van 2 bloemen zaad oogst krijg je dan ook verschillende kleuren en variaties ,want het zijn toch kruis bestuivers en worden door diverse insecten bezocht
Graag hoor ik van jullie
Groeten Jan
Hallo Jan,
Aangezien je nooit weet welke route een hommel of bij aflegt is er altijd een kans dat er een kruising is. Dat hangt natuurlijk ook af van hoeveel verschillende Dahlia’s je in je tuin hebt staan; hoe meer planten, des te groter is de kans op verschillende kruisingen, of je nu 1 of 2 zaadknoppen van 1 plant oogst (want dat wil niet zeggen dat de hommel van bloem 1 naar bloem 2 op dezelfde plant is gevlogen :-)). Als je maar 1 Dahliaplant in je tuin hebt (of meerdere planten van hetzelfde ras) is de kans groot dat je vanuit de zaden dezelfde Dahlia kunt opkweken. Aan de andere kant leveren niet alle Dahlia’s zaden (vooral de grote extra gevulde niet en de enkelbloemige wel) en mijn ervaring is dat ze ook niet altijd even soortecht terugkomen. Als je een identieke Dahlia op wilt kweken kun je het beste stekken, als je benieuwd bent naar de voortplanting van Dahlia’s en niet bang bent voor verschillende kleuren en vormen is het heel leuk om zelf zaden te oogsten en te zaaien.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb twee dahlia’s merckii, een lila en een witte, al twee winters in de grond gelaten. Ondertussen zijn het grote planten geworden. Eigenlijk wil ik de witte stekken maar moet ik hem dan uit de grond halen? Hoe vermeerder ik deze het handigst.
Hallo Ellen,
Nee, de plant hoeft niet uit de grond. In het voorjaar stek je vooral op de manier zoals in het filmpje wordt getoond. In de zomer kun je Dahlia’s ook vanaf alleen stelen stekken. Eigenlijk op dezelfde manier als dat je Salvia’s stekt en daar vind je hier meer uitleg over: Salvia stekken
groetjes,
Diana
Hallo,
Ik heb mijn dahlia’s nu 2 jaar in de volle grond laten zitten. Heb er nu een paar uitgegraven. Het zijn enorme partijen knollen met meerdere stengels. Moet ik deze nu in zn geheel laten drogen en dan in het voorjaar delen? Ik krijg dit anders zo nooit in een pot lijkt me
Hallo Nicole,
Hoe groter de knol, des te groter, sterker, voller en mooier wordt de plant. Ik vind het zelf lastig om de knollen te splitsen, ik heb al een paar keer gehad dat het afgesneden stuk niet meer uit wilde lopen. Soms lukt het om na het opgraven de knollen te splitsen, dat vind ik zelf handiger dan om dat in het voorjaar te doen. Maar ik splits/deel dus alleen om een nieuwe plant te krijgen, ik splits nooit omdat de knol anders te groot wordt. Echt grote Dahlia-knollen pot ik niet eerst op voor een voorsprong maar plant ze gewoon begin tot half april direct ter plaatse. Ze lopen dan wat later uit dan de opgepotte Dahlia’s die op een lichte en iets verwarmde plaats al uit zijn gelopen maar uiteindelijk bloeien ze slechts 1 of 2 weken later en heb ik er nog maandenlang plezier van.
groetjes,
Diana
Dahlias in maart voorgetrokken. Getopt om vollere planten te krijgen. Na ijsheiligen in de volle grond. Groeit goed, wel slakken weg houden. Nog geen bloemen. Geduld moet ik wel hebben.