Consolida ajacis
Consolida ajacis wordt ook wel eenjarige Ridderspoor genoemd (en werd in het verleden dus ook wel Delphinium ajacis genoemd). Ik vind ze altijd erg mooi, ze hebben lichtgroen fijn geveerd blad. En daarboven bloeien dan van juli tot in september (afhankelijk van tijdstip van zaaien) de aren met kleine bloemen, tot een hoogte van 100-150 centimeter, afhankelijk van het ras en de omstandigheden als grondsoort, voeding, zon, vocht en temperatuur.
Consolida’s zijn redelijk winterhard, soms vind ik zelfs wat zaailingen na de winter in de tuin terug. En ik heb sterk het idee dat Consolida’s koudekiemers zijn: op de verpakkingen van zaden zie je heel vaak staan dat binnen zaaien in april prima gaat, maar telkens als ik dat probeerde leverde dat maar weinig of soms zelfs helemaal geen zaailingen op. Ondertussen is mijn ervaring dat Consolida’s wel wat kou willen bij het kiemen. Zelf heb ik de beste ervaringen met het zaaien eind februari/begin maart in de koude kas: daar is het soms flink warm (wanneer de zon schijnt), en dan weer koud (in de nacht, al dan niet met wat lichte vorst) – die verschillen in temperaturen lijken de zaden het best te doen kiemen (dus niet alleen warm of alleen koud maar juiste de hevige schommelingen tussen behoorlijk koud en behoorlijk warm).
Maar ze blijft dus lastig om te zaaien, zaai vooral vroeg genoeg en zorg dat je niet alles in één keer zaait maar dat je verschillende pogingen onder verschillende omstandigheden kunt wagen.
Je mag de zaailingen uitplanten wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf eind maart, wat vorst deert ze niet. Houdt van zon en een luchtige, voedzame en vochtige grond. Ze is wat minder geschikt voor potten (omdat ze vrij hoog wordt en dan om kan vallen, als je dat toch wilt zorg dan voor een extra grote pot zodat de planten voldoende wortels kunnen maken om een grote plant te kunnen voeden). In 2022 had ik Consolida in een verhoogde bak geplant. Ondanks de kurkdroge en hete zomer bloeiden de planten rijk en lang, al werden de planten wel iets minder groot en vol; ze kan dus heel goed tegen droogte! En in een natte zomer heb ik de planten hier in een jong stadium wel weg zien kwijnen in de vaste vette kletsnatte klei. Oftewel: het liefst vochtig in een luchtige grond, maar liever luchtig en te droog dan vast en te nat.
Het is heel gemakkelijk zaden om zaden van Consolida te oogsten, en de planten geven in principe ook veel zaden. Laat vooral ook gelijk wat zaden vallen, dat geeft hier in ieder geval nog steeds de beste kans op nieuwe zaailingen in het voorjaar. Op de onderste foto op deze pagina zie je de zaden in hun verdorde en verdroogde peultjes.
Mijn favorieten: eigenlijk alle rassen (omdat ik het gewoon prachtige planten vind). Ze zijn er in kleuren van wit, lila, roze, paars, blauw en rozerood, ik heb ze nog nooit in gele of oranje tinten gezien. Zie voor wat rassen die ik zelf heb geteeld de foto’s op deze pagina. Mocht je zaden van een bepaald ras zoeken googel dan vooral even op de volledige naam en rasnaam. En je kunt op deze pagina lijsten vinden met webshops waar je zaden kunt kopen van bloemen, planten, groenten, kruiden, etc.: Moestuinzaden
Hoi diana, zijn de zaadjes die je wint ‘zaad echt’ of komt er een andere kleur uit dan de moeder plant?
Hallo Nicole,
Als je één ras van deze soort in je tuin hebt staan komt er uit de zelf gewonnen zaden ook weer hetzelfde ras/kleur.
Alleen als er in de buurt (grofweg 75 meter) een ander ras met andere kleur staat is er kans op kruisbestuiving en dus een andere kleur in de volgende generatie.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb enkele jaren terug een handje vol zaden van deze eenjarige Ridderspoor gekregen en dit op verschillende plaatsen in mijn tuin gestrooid. Met als resultaat dat ik nu jaarlijks overal tussen de vaste planten deze (mooie !) bloeiers heb staan. Zoveel zelfs dat ik in het voorjaar tientallen zaailingen moet verwijderen, omdat ze anders de hele bloemenborder (en het erlangs liggend pad) gaan overnemen.
En ook ik ben ervan overtuigd dat, zoals jij schrijft, het koude kiemers zijn. Nu, eind januari staan er al tientallen plantjes van zo’n 10 cm. hoogte in onze tuin.
Groeten,
Petra
Hallo Petra,
Ik wilde dat ik dat ook had! Ik moet hier altijd erg mijn best doen om ze te zaaien en heel vaak begeven de planten het vlak voor ze gaan bloeien of tijdens de bloei. Ik heb het idee dat ze niet van onze vette klei houden. Natuurlijk heb ik toch weer gewoon zaden gekocht, misschien ga ik ze dit jaar eens in een verhoogde bak zetten, wie weet…. ik geef niet op 🙂
Veel plezier met alle Consolida-zaailingen!!
Diana
Hoi Diana,
Ik heb begrepen via Chiltern Seeds dat ze inderdaad wat kou van te voren nodig hebben. Ik zaai ze in een klein bakje en zet die daarna 2 weken in de koelkast. Opkomst is daarna heel goed en ik kweek ze daarna in huis op.