Een rondje tuin
Na 1 laatste koude nacht (het viel hier nog wel mee met +4 graden) vieren wij alvast IJsheiligen. Ook al is dat pas over een week, de lange termijn weerberichten laten zien dat het alleen maar warmer wordt, zowel overdag als in de nacht.
En dus zijn we vandaag begonnen met het uitplanten van vorstgevoelige planten, zoals courgettes, pompoenen, buitentomaten, bonen, etc..
En jawel, daar begint de ellende; ruimtegebrek
Elke tuinder lijkt er last van te hebben, of je nou 100 vierkante meter of 1000 vierkante meter hebt, er is altijd ruimtegebrek. Of keuzestress, zo kun je het ook noemen.
Ruud zegt: “Is het nou echt nodig om 8 courgettes te planten? Hebben we aan 3 planten niet genoeg”? Hij heeft gelijk, maar ik heb dit jaar echt geweldig leuke rassen; Patty Pan (kleine gele patisson), Black Beauty (de bekende donkergroene langwerpige), Lebanese White (heel licht mintgroen, extra romig, altijd onze favoriet), en Zephyr F1 (half groen, half geel). Oké, misschien had ik beter van elk ras 1 plant uit kunnen planten in plaats van 2. Want nu kunnen we de maïs niet meer kwijt. En we kregen nog een bosje zomerprei van onze tuinbuurman, en dar zijn we erg blij mee, maar daar moeten we dan wel ook nog een plekje voor vinden. Ik dien Ruud trouwens direct van repliek door te zeggen dat als hij niet perse 3 rijen van 8 dubbele stokken bonen zou willen, we daar de maïs hadden kunnen zetten.
Verder hebben we geen tijd meer om te kibbelen, daarvoor moet er nog veel te veel gebeuren; eerst wieden, dan uitplanten, nog even wat zaaien, even iets opruimen, wat opbinden, een paar potten water geven, wat heermoes plukken, alles bij elkaar opgeteld doen we heel veel op een dag maar is het nooit klaar.
Afijn, in dit blog zomaar wat foto’s die ik vandaag maakte, even laten zien hoe het met sommige soorten gaat.
De knoflook:
Het gaat best goed, als de stelen dik zijn is de kans groot dat er ook een mooi formaat bol wordt gemaakt. Aan het einde van de maand gaan we beginnen met oogsten; niet om te bewaren maar dan oogsten we gewoon 1 knoflook voor gebruik. Er zit dan nog geen bol aan de plant maar het witte ondergrondse gedeelte heeft dan een frisse, zachte, lenteachtige knoflooksmaak.
De zaailingen in de saladebak zijn explosief gegroeid. Heerlijk!! Als we een salade willen eten (en dat lusten we in deze tijd wel een paar keer per week) plukken we allerlei verschillende blaadjes uit de bak; slablaadjes, rucola, tuinkers, mosterdblad, melde, etc., etc.:
Met de aardbeien gaat het ook goed, ze bloeien al:
De fruitbomen zijn trouwens al uitgebloeid en schieten nu letterlijk vol in het blad. De tuin wordt daardoor met de dag groener.
Nog een weekje hard werken en dan is alles gezaaid (voor de hoofdteelt welteverstaan), en een groot deel al uitgeplant. Vanaf dat moment kunnen we wat meer tijd gaan steken in wieden, water geven en dieven, tikken, etc.. En eerlijk is eerlijk, dat is ondertussen ook hard nodig. De eerste paprika’s bloeien al (nou ja, met 1 of 2 bloempjes pas hoor), de tomaten zijn duidelijk nog wat kleiner, maar ik hoop dat die voor het einde van de maand ook hun eerste bloempjes laten zien.
Een extra mooie paprika lijkt dit jaar de Gypsy Baron te worden:
Met donkergroen blad met een paarse waas en paars met witte bloempjes is ze nu al prachtig. En dan moeten de donkerpaarse puntpaprika’s nog verschijnen.
Het is zo leuk als er wat meer kleur in de tuin komt, ik zag vandaag dat de bieslook in knop staat. En de kuiflavendel bloeit:
En dat alles geeft ons, samen met een heerlijke zon en lekkere temperatuur, eindelijk een gevoel van lente. We zien nu ook meer vlinders, hommels en bijen. En vanmorgen hoorden we voor het eerst de gierzwaluwen, daar worden we ook altijd erg vrolijk van.
Op de website van Pokon heb ik ook een blog geschreven, over sla en de verschillende soorten en rassen die daarin te vinden zijn: Sla in allerlei soorten
En tot slot nog even dit: vorige week maakte ik al een taart met rabarber en frangipane. En nu is er zojuist een rabarbercake uit de oven gehaald (met sinaasappel en marsepein). Als ook deze lekker blijkt te zijn (de foto is zojuist gemaakt van een nog warme cake) zal ik het recept dit weekend op de website zetten.
Edit zondag; het blijkt een heerlijke cake te zijn, misschien wel de lekkerste rabarbercake die ik bakte, zojuist het recept geplaatst: Rabarbercake met sinaasappel en marsepein
Hoi Diana
Ik kwam gisteren de serre binnen om mijn tomaten te dieven. Plots zag ik bruine vlekken op het tomatenblad. Meteen dacht ik aan de grote vrees van tomatenkwekers: aardappelplaag.
Ik heb het aangetaste blad snel weggehaald en de 2 getroffen planten in quarantaine gezet. Maar is het wel aardappelplaag? Ik dacht dat aardappelplaag altijd pas tegen het einde van het seizoen opduikt. Misschien is het ook goed op te weten dat ik de tomaten, die ik trouwens niet zelf gezaaid heb maar gewoon bij het tuincentrum gekocht heb, pas in een grotere pot heb gezet. Ik kon ze nog niet in de vollegrond van de serre zetten, omdat er nog een voorteelt van sla en andere lentegroenten instaat. Die proberen we trouwens zo snel mogelijk weg te werken Misschien weet jij, Diana, of iemand anders hier wel raad mee! Graag zou ik hebben dat iedereen die hier al ervaring mee heeft gehad en ook maar zou vermoeden wat mijn probleem is, me helpt! Ik zou het zonden vinden als mijn hele serie planten, en dus ook de oogst, in april al helemaal naar de vaantjes is.
Alvast bedankt aan iedereen die raad voor mij heeft!
Groetjes Niels
Hallo Niels,
Ik denk net als Saskia dat phytophthora in tomatenplanten nu wel erg vroeg is (het heeft een bepaalde temperatuur en vochtigheid nodig en je ziet phytophthora eigenlijk nooit voor eind juni voorkomen. Phytophthora zit niet alleen in het blad maar vaak gelijk ook op delen van de nerven en stelen. Dat neemt niet weg dat je wel voorzichtig moet zijn. Misschien heb je water gegeven op het blad en heeft dat in combinatie met de zon gezorgd voor bladverbranding.
Phytophthora: https://www.alamy.com/stock-photo-tomato-late-blight-phytophthora-infestans-lesions-on-greenhouse-grown-16251101.html
Blad verbranding door weersinvloeden (regen, zon): https://www.houzz.com/discussions/2164696/ahh-spots-on-my-tomato-leaves-and-not-sure-what-they-are
Ik hoop dat je met het vergelijken van de 2 foto’s kunt bedenken wat is met je tomatenplanten aan de hand is!
Diana
Je hebt verschillende soorten bruine vlekken in tomaten. Lijkt mij ook erg vroeg voor de phytophtora. Misschien zijn er een paar bladeren verbrand door felle zon in de kas? Dan krijg je lichter bruine vlekken, die in 1 dag kunnen ontstaan. De phyto… enz heeft vaak donkerder vlekken, langzaam groeiend, vaak met wat geel of wit erbij aan de randen. Ik zou sowieso de aangedane bladeren verwijderen en afvoeren, voor de zekerheid.
En nog een opmerking over nepvogels, vanwege de plastic kraaien. Wij hebben een prachtige nephavik gekocht (wel 15 euro). Die zweeft nu aan zijn touwtje boven onze tuin. Nog geen idee of het werkt, maar hij beweegt wel de hele tijd….. En is in ieder geval leuk om te zien!
Hallo Saskia,
Ik ben het helemaal met je eens met betrekking tot Phytophthora, dankjewel voor het beantwoorden!
De havik klinkt prachtig!! Mag ik vragen waar je die hebt gekocht/besteld? De grotere roofvogels zijn Ruud’s lievelingsvogels (ik ben zelf meer van de ‘kleintjes’ zoals meesjes, winterkoninkjes, merels, etc. maar die schrikken geen duif af 🙂 ).
groetjes,
Diana
Diana, ik heb de havik gekocht bij kwekerij spilt in Naarden. Dat is best ver weg voor jou.
Ik zie ze nu ook op internet, bij even zoeken. http://Www.bellatio.nl heeft een fantastische collectie, van alles bestaat er blijkbaar!
Hallo Saskia,
Dankjewel voor de tip!! Ik ga gelijk even kijken, en misschien ook zelf nog even verder googelen.
groetjes,
Diana
En over de maïs, Diana. Kun je die niet tussen de courgettes zetten? Ik combineer vaak pompoen met mais. Moet de maïs wel boven de pompoen (courgette) zijn uitgegroeid voordat die de breedte in groeit, maar dat duurt altijd wel even.
Is efficiënt gebruik van de beperkte vierkante meters!
Hallo Saskia,
Dat is toevallig, gisteravond laat bedachten Ruud en ik dat we de maïs nog maar even verder in P9-potjes laten groeien en dan maar als randbeplanting achter de courgettes gaan zetten. Dan komen ze wel in de mest te staan maar dan graven we maar gaten die we vullen met potgrond.
Dank voor het meedenken!
Diana
Hoi,
Dat is een hele leuke combinatie. Zelf zet ik daar dan ook nog bonen tussen die tegen de mais opklimmen en meteen nitrogen terug de bodem in geven.
Maar zelfs dan nog altijd ruimte gebrek
Hoi diana.
Het blijft heerlijk om je verhalen te lezen. Ook hier volop aan de slag. Dit jaar een stuk moestuin extra. Naast ons een tuin vrij en wij gebruiken de helft daarvan. Anders staat het toch leeg. Dus dit jaar extra veel bietjes ( dat gaat niet passen in de vriezer… op zoek naar een klein extra vrieskistje ). Extra courgette soorten (ronde van nice en de table golden). Ook voor mij 2 nieuwe pompoen soorten. Spaghetti en small sugar. Wat meer soorten boontjes
Dit jaar ook twee andere soorten tomaten erbij. Ossenhart en berner rose. Iemand trouwens goede ervaringen met invriezen van boontjes? Al rauw geprobeerd, geblancheerd. Wecken vind ik toch met boontje wat eng… al met al ook hier genoeg te doen. Geniet lekker van het mooie weer allemaal!
Hallo Margriet,
Gefeliciteerd met de uitbreiding van je moestuin en alles wat je daarin kunt telen!
Snijbonen en pronkbonen kun je prima invriezen, maar sperziebonen blijft lastig (en we hebben het rauw geprobeerd, en geblancheerd). De boontjes zijn toch iets waterig en taai van structuur. Wij eten dus vooral verse sperziebonen en vriezen snijbonen en pronkbonen in. En we vriezen ook sperziebonen wel in (rauw) maar dan in wat kleinere stukjes (ongeveer 3 tot 4 centimeter) en gebruiken die vervolgens in de winter alleen voor bijvoorbeeld sajoer boontjes of een andere stoofschotel.
groetjes,
Diana
Dank voor je reactie. Wees hebben dit keer ook purple queen boontjes. Bij de omschrijving staat dat deze goed ingevroren kunnen worden. Het proberen waard.
Hoi Diana
Wist je dat je de mais ook prima bij de bonenstokken kunt planten… De bonen slingeren zich er wel omheen, de mais geniet van de extra stikstof die de bonen in de grond achterlaten… Goede teeltcombinatie!!
Groeizaam jaar gewenst!
Gr Herma C.
Dag Herma,
Ik heb dit vorig jaar ook geprobeerd, maar ik vrees bij mij geen succes. De groei van mijn boontjes bleef steken tot 15cm. Ik dacht dat het aan een tekort van licht was, misschien heb ik te dicht gezaaid.
Ik ga dit jaar de tip proberen van Saskia, vind dit wel een leuk idee om mais tussen de pompoenen te zetten.
Altijd erg prettig om anderen hun idee ook uit te proberen. Dit is het aangename van deze site. Ik slaag er in het voorjaar alleen niet in om die overheerlijke foto’s van de taarten uit te proberen. Groetjes carine
Beste Diana,
Ik heb dit jaar twee tomatenrassen gezaaid; Sophie’s Choice en Cherry Cascade. Toen ze nog in 9 cm potjes zaten had ik erop geschreven welk ras het was, maar toen ik ze in iets grotere potjes had gezet was ik zo dom om dat niet te doen. Het is echter wel handig dat ik het weet, want de Cherry Cascade (2 stuks) wilde ik samen in een grote pot doen en de Sophie’s Choice apart. Kun je mij misschien vertellen hoe ik makkelijk het verschil zie tussen de plantjes?
Groetjes Aranka
Hallo Aranka,
Hier krijgt elke tomatenzaailing een eigen labeltje en dat verwijder ik pas wanneer de tomatenplanten in oktober weer opgeruimd gaan worden want het is heel lastig om een tomaat als plant van elkaar te onderscheiden. Ik hoop dat je wellicht het verschil kunt zien aan het blad. Beide tomatenrassen staan in mijn database:
https://www.mooiemoestuin.nl/tomaat/cherry-cascade/
https://www.mooiemoestuin.nl/tomaat2/sophies-choice/
Wellicht kun je het blad op de foto’s op die pagina’s goed met elkaar vergelijken en vervolgens met je eigen zaailingen en zo bepalen welke planten van wel ras zijn.
groetjes,
Diana
ik heb de rabarbertaart uitgeprobeerd. echt super lekker! wel ongelofelijk zoet. ik ga em volgende keer met de helft minder suiker proberen. Ik ben niet zon fan van rabarber dus ben blij dat ik er eindelijk een goede bestemming voor heb gevonden! 🙂
Hallo,
Leuk!! Hier werd de rabarbercake trouwens niet bijzonder zoet gevonden, ik heb de cake mee naar de tuin genomen en uiteindelijk hebben 10 personen er van gegeten, inclusief ik zelf, en niemand vond de cake bijzonder zoet (natuurlijk wel zoet want het is wel een cake maar toch ook fris van de sinaasappelrasp en flinke hoeveelheid rabarber). Misschien heeft het ook te maken met de soort rabarber, die van ons is behoorlijk groen en zuur. Of met de kwaliteit van de marsepein. Ik zou zelf nog wel de 50 gram suiker waarin de rabarber moet ‘weken’ weg durven laten maar ik zou zelf niet de hoeveelheid suiker durven te halveren – patisserie blijft toch een beetje wiskunde in mijn ogen. Het heeft toch vaak gevolgen als je aan de standaard maten (een algemeen cakebeslag is 200 zelfrijzend bakmeel + 200 boter + 200 suiker + 4 eieren) sleutelt, zoals gevolgen voor de luchtigheid, smeuïgheid, etc. van de cake. Als je het gaat proberen met de helft aan suiker wil je hier dan nog eens laten weten wat het resultaat was?
groetjes,
Diana
zal ik doen! ik bedacht me dat het wel te maken zal hebben met de hoeveelheid rabarber, ik had niet genoeg voor die 450 gram. en de rabarber is er een met rode stelen, die zijn minder zuur toch? als de rabarber weer wat gegroeid is ga ik hem nog een keer maken.
Dag Diana,
Ik halveer ook heel dikwijls de hoeveelheid suiker bij gebak. Bijhet cakebeslag (quatre quart) zoals je neerschrijft, gebruik ik niet meer dan 100 gram suiker. Eènmaal je gewoon bent om de suikerhoeveelheid te minderen, vind je nadien snel alles veel te zoet.
Ter info voor de anonieme schrijver(ster) die geen fan is van rabarber. Lekker met rabarber is een crumble met rabarber, kaneel en kandijsuiker. Serveren met een bolletje ijs en nadien in de tuin de kaloriën afwerken. Moest je geïnteresseerd zijn, schrijf ik het recept wel neer.
Groetjes
Carine
oh dat klinkt lekker! ben benieuwd naar het recept.
Ziehier het recept voor crumble met rabarber:
Ingrediënten:100gr bloem, 75 gr suiker, 75 gr goede boter, 2 grote rabarberstelen, 4 eetlepels bruise kandijsuiker, 1 theelepel kaneel
Werkwijze:
– maak crumbledeeg met bloem, suiker, kaneel. Gebruik 2 messen om alles te snijden tot crumbledeeg of gebruik hiervoor je vingertoppen.
– snijd rabarber fijn en meng met bruine suiker en kaneel
– leg in taartvorm de rabarber en bestrooi met crumbledeeg. 15min bakken op 180graden.
Serveer eventueel met vanilleijs.
Smakelijk en Groetjes
Carine
Hoi iedereen,
Wij hebben zojuist de eerste paprikas gezien in de kas! Ze zijn nog klein hoor maar het is een begin. we hebben ook al aardig wat bloemen in de paprikas staan. Echt geweldig! Nu komt langzamerhand de tuin ook echt tot leven. De watermeloen in de platte bak groeit ook heel hard net als de kolen buiten. Bloemen in de kapucijners en uiteraard maximaal onkruid wieden. De frambozen staan ook vol met knoppen en de bessenstruiken hebben allemaal kleine groene besjes hangen. Hebben jullie ook al veel bloemen in de paprikas of zijn wij gewoon vroeg? Dankzij de tips die we hier gekregen hebben en ook op een kleigrond telen lukt het echt heel goed. Uiteraard hebben we ook het weer mee. Maar iedergeval bedankt alvast Diana.
Vandaag heerlijke sla, radijsjes en amsoi van eigen tuin gegeten bij de bbq.
We kijken al uit naar de zomer en de oogst periode.
Groetjes
Niels en Laura
Hallo Niels en Laura,
Jullie zijn lekker vroeg met de paprikaplanten! Hier bloeien een aantal paprika’s ook al, maar meer dan de helft van de rassen nog niet. En in de Mini Bell Chocolate zitten kleine paprikaatjes (al mag het de naam niet dragen hoor, ze zijn amper 1 centimeter groot : ) ). Het is altijd leuk om te zien welke rassen heel vroeg of juist laat zijn. De watermeloen hebben we pas eergisteren uitgeplant, net als de komkommer, en die moeten beide nog gaan groeien en gaan zeker voorlopig nog niet bloeien.
Na vandaag is het warme weer voorbij en zullen de planten in een iets normaler tempo verder groeien (het onkruid ook, hoop ik 🙂 ).
groetjes en veel plezier met alles in de tuin!!
Diana
Hallo Diana,
Zo is het te nat, zo is het te warm. Bij mij schiet de moestuin in bloei. Ik heb bloemknoppen in de koriander, mosterdblad en rabarber. En in de kapucijners, maar daar hoort het ook 🙂 .
Bij de rest haal ik de bloemknoppen weg. Gelukkig heb ik een paar weken geleden nog mosterdblad en koriander bij gezaaid. Hopelijk tref ik morgen niet nog meer moestuinplanten in bloei aan (ik vrees voor de rucola). Heb jij (of andere mensen die deze blog lezen) hier ook last van?
Groetjes,
Bianca
Ja, afgelopen week is al mijn rucola en spinazie doorgeschoten en gaan vloeien…helaas 🙁 maar het werd ineens ook wel heel erg warm. Gelukkig heb ik één keer wat spinazieblad geoogst. Was het toch niet helemaal voor niks.
Eeh niet vloeien maar bloeien. Stomme autocorrectie
Hallo Bianca en Yvonne,
De spinazie was hier ook snel doorgeschoten maar vooralsnog mogen we met de rest nog niet klagen. Gelukkig staan rabarber, koriander en sla hier in de halfschaduw, maar ik ben wel bang wat de saladebak en de rucola de komende dagen gaan doen.
Vandaag maar weer water geven (en dat terwijl er anderhalve week geleden nog ruim 50 mm ragen viel in 2 dagen).
groetjes
Diana
Hihi.. ik als leek dacht gelijk… vloeien, moet ik me weer inlezen! Maar bloeien. Ja mijn rucola heeft ook ineens knopjes… ik wilde vanavond alles in de pasta doen of er een pesto van maken of iets… nog even gauw brainstormen. Ik begreep dat het daarna snel achteruit gaat. Wel heerlijk die zon.. mijn mini sla kopjes zijn ook oogst klaar. Leuk!!
Hallo Ingrid,
Wij gaan morgen ook maar snel rucola oogsten en maken er een salade van met blauwaderkaas, geroosterde walnoten en sinaasappelpartjes.
En ook het mosterdblad schiet hier door, ook binnenkort maar oogsten en iets mee maken. Uiteindelijk zijn het toch luxeproblemen 🙂
groetjes en veel plezier en succes met de plotselinge oogst!
Diana
Bloemen zijn mooi, maar jammer dat je ze soms te vroeg krijgt. Toch fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met dit euvel, Yvonne. Dank voor je reactie.
Hoi Diana,
Al meer dan een jaar ben ik een trouwe bezoeker van je website. Dankjewel dat je zoveel informatie beschikbaar maakt voor iedereen. Echt genieten en nuttig.
Ik heb, net als jij op de foto, aardbeienplanten met bloemen staan (in de vollegrond). Nu gaan wij verhuizen eind van de maand en nu vroeg ik me af of je weet of we de aardbeienplanten mee kunnen nemen (en hoe) en of we dan nog een oogstopbrengst kunnen verwachten.
Alvast bedankt en ik ben benieuwd naar je reactie.
Groetjes Ireen
Hallo Ireen,
Dat is wel heel lastig, aardbeien verplaatsen doe je liever wanneer ze in rust zijn. Dus als je had mogen kiezen had je ze beter in februari op kunnen potten, en die opgepotte planten kun je dan in principe weer uitplanten wanneer je wilt. Ik zou dat zelf dan nu ook op die manier proberen; met een zo groot mogelijke kluit uitsteken, oppotten, voldoende voeding en vocht geven en dan in de nieuwe tuin weer uitplanten. De opbrengst zal dit jaar niet heel groot zijn (maar dat hangt ook af van de leeftijd van de aardbeiplanten), en in ieder geval heb je dan volgend jaar wel flinke planten plus goede oogst. De tijd is er in ieder geval nog niet echt om stekken te nemen, anders zou dat ook nog een optie zijn.
Veel succes met verhuizen!
Diana
Dankjewel Diana!
Het tijdstip van de verhuizing was nog niet zolang bekend, vandaar de noodgreep .
Ik ga het proberen zoals je adviseert.
hallo????
ik zou graag willen weten, ik had een komkommerplantje geplant,
maar nu zag ik dat de blaadjes zij opgeeten,groeit dat plantje nog wel of moet ik hem verwijderen
Hallo Riet,
Ik zou eerst het probleem aanpakken en zorgen dat slakken (er vanuit gaand dat zij dit hebben veroorzaakt) niet meer bij het plantje kunnen komen. Als de komkommerplant helemaal geen enkel blaadje meer heeft is de kans klein dat ze weer gaat groeien want om te groeien moet ze voedingsstoffen op kunnen nemen en dar is blad voor nodig. Maar als er nog wel wat blad aan het plantje zit is de kans groot dat ze over een paar dagen weer nieuwe blaadjes gaat maken en is er nog een kans. Maar dan moet de oorzaak dus wel zijn weggenomen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ook hier is bijna alle spinazie doorgeschoten, behalve bij de leden die het ras Matador zaaiden. Dit ras wordt groot, heeft een mooie donkere kleur en een heerlijke smaak. Vooral gewokt met een teentje knoflook een aanrader.
Het zaad is o.a. bij Van der Wal te koop, maar ik zag het ook bij de Lidl.
De combinatie van pompoen of courgette met mais is bij mij al jaren een succes. Lang geleden las ik over ‘de drie gezusters’, waarbij ook de bonen een gunstige invloed op de anderen zou hebben. De bonen mochten daarbij in de mais klimmen. Dit idee van goede combinatieteelt zou door de indianen zijn bedacht en toegepast.
Bij mij was het teleurstellend. De bonen slingerden zich zo enthousiast om de suikermais dat ik de kolven er niet uit kon halen zonder de bonenranken te breken. Ik vroeg me af waarom het bij de indianen wel goed ging.
Later bedacht ik dat zij de (droog)bonen en mais (dus géén suikermais) waarschijnlijk als wintervoorraad teelden. Alles kon dus uitgroeien om later in één keer te oogsten.
Misschien kan je wel van de goede invloed van de bonen bij deze combinatie profiteren als de bonen in stokken geleid worden, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd.
Groetjes,
Wia
Hoi Wia,
Dankjewel voor de tip!
Gelijk even op de website van van der Wal gekeken en dit is de tekst die er bij staat:
“Matador, Biologisch geteeld zaad. Een uitstekende spinazie om het hele jaar door te kweken, maar vooral geschikt voor de voorjaars- en herfstteelt. De Matador heeft bijzonder zwaar, groot, donkergroen blad met een uitstekende smaak en textuur. Schiet bijzonder langzaam in het zaad. Late zaailingen kunnen tot in de winter worden geoogst. Matador is rondzadig.”
Ga ik voor volgend jaar zeker onthouden!
Ik ga de maïs bij de pompoenen en courgettes zetten want die staan op een hoopje mest (en dat lijkt me niet goed voor bonen maar daar is wel een rand vrij waar we de maïsplanten kunnen zetten).
groetjes,
Diana
Ik heb de rabarbercake nu ook gemaakt. Hij smaakt idd heerlijk. Ik heb hem alleen wel in een 26 cm vorm gedaan (we hadden niet groter), maar hij heeft bij ons ruim 1,5 uur in de oven gestaan.
Hallo Matthijs,
Leuk om te horen dat je de cake ook hebt gemaakt en die ook in de smaak is gevallen!! Ja, in een andere bakvorm moet inderdaad de oventijd aangepast worden, soms reken ik ook wel met een rekenmachientje even uit of het handiger is om in plaats daarvan de hoeveelheden wat aan te passen (zoals 4/5e deel van alle ingrediënten voor een kleinere vorm, maar dat kan alleen als er niet een 4/5e ei moet worden gebruikt, etc. 🙂 ).
groetjes,
Diana