Een rondje tuin

Na 1 laatste koude nacht (het viel hier nog wel mee met +4 graden) vieren wij alvast IJsheiligen. Ook al is dat pas over een week, de lange termijn weerberichten laten zien dat het alleen maar warmer wordt, zowel overdag als in de nacht.

En dus zijn we vandaag begonnen met het uitplanten van vorstgevoelige planten, zoals courgettes, pompoenen, buitentomaten, bonen, etc..

En jawel, daar begint de ellende;  ruimtegebrek

Elke tuinder lijkt er last van te hebben, of je nou 100 vierkante meter of 1000 vierkante meter hebt, er is altijd ruimtegebrek. Of keuzestress, zo kun je het ook noemen.

Ruud zegt: “Is het nou echt nodig om 8 courgettes te planten? Hebben we aan 3 planten niet genoeg”? Hij heeft gelijk, maar ik heb dit jaar echt geweldig leuke rassen; Patty Pan (kleine gele patisson), Black Beauty (de bekende donkergroene langwerpige), Lebanese White (heel licht mintgroen, extra romig, altijd onze favoriet), en Zephyr F1 (half groen, half geel). Oké, misschien had ik beter van elk ras 1 plant uit kunnen planten in plaats van 2. Want nu kunnen we de maïs niet meer kwijt. En we kregen nog een bosje zomerprei van onze tuinbuurman, en dar zijn we erg blij mee, maar daar moeten we dan wel ook nog  een plekje voor vinden. Ik dien Ruud trouwens direct van repliek door te zeggen dat als hij niet perse 3 rijen van 8 dubbele stokken bonen zou willen, we daar de maïs hadden kunnen zetten.

Verder hebben we geen tijd meer om te kibbelen, daarvoor moet er nog veel te veel gebeuren; eerst wieden, dan uitplanten, nog even wat zaaien, even iets opruimen, wat opbinden, een paar potten water geven, wat heermoes plukken, alles bij elkaar opgeteld doen we heel veel op een dag maar is het nooit klaar.

Afijn, in dit blog zomaar wat foto’s die ik vandaag maakte, even laten zien hoe het met sommige soorten gaat.

De knoflook:

 

Het gaat best goed, als de stelen dik zijn is de kans groot dat er ook een mooi formaat bol wordt gemaakt. Aan het einde van de maand gaan we beginnen met oogsten; niet om te bewaren maar dan oogsten we gewoon 1 knoflook voor gebruik. Er zit dan nog geen bol aan de plant maar het witte ondergrondse gedeelte heeft dan een frisse, zachte, lenteachtige knoflooksmaak.

De zaailingen in de saladebak zijn explosief gegroeid. Heerlijk!! Als we een salade willen eten (en dat lusten we in deze tijd wel een paar keer per week) plukken we allerlei verschillende blaadjes uit de bak; slablaadjes, rucola, tuinkers, mosterdblad, melde, etc., etc.:

 

Met de aardbeien gaat het ook goed, ze bloeien al:

 

De fruitbomen zijn trouwens al uitgebloeid en schieten nu letterlijk vol in het blad. De tuin wordt daardoor met de dag groener.

Nog een weekje hard werken en dan is alles gezaaid (voor de hoofdteelt welteverstaan), en een groot deel al uitgeplant. Vanaf dat moment kunnen we wat meer tijd gaan steken in wieden, water geven en dieven, tikken, etc.. En eerlijk is eerlijk, dat is ondertussen ook hard nodig. De eerste paprika’s bloeien al (nou ja, met 1 of 2 bloempjes pas hoor), de tomaten zijn duidelijk nog wat kleiner, maar ik hoop dat die voor het einde van de maand ook hun eerste bloempjes laten zien.

Een extra mooie paprika lijkt dit jaar de Gypsy Baron te worden:

Met donkergroen blad met een paarse waas en paars met witte bloempjes is ze nu al prachtig. En dan moeten de donkerpaarse puntpaprika’s nog verschijnen.

Het is zo leuk als er wat meer kleur in de tuin komt, ik zag vandaag dat de bieslook in knop staat. En de kuiflavendel bloeit:

En dat alles geeft ons, samen met een heerlijke zon en lekkere temperatuur, eindelijk een gevoel van lente. We zien nu ook meer vlinders, hommels en bijen. En vanmorgen hoorden we voor het eerst de gierzwaluwen, daar worden we ook altijd erg vrolijk van.

Op de website van Pokon heb ik ook een blog geschreven, over sla en de verschillende soorten en rassen die daarin te vinden zijn: Sla in allerlei soorten

En tot slot nog even dit: vorige week maakte ik al een taart met rabarber en frangipane. En nu is er zojuist een rabarbercake uit de oven gehaald (met sinaasappel en marsepein). Als ook deze lekker blijkt te zijn (de foto is zojuist gemaakt van een nog warme cake) zal ik het recept dit weekend op de website zetten.

 

Edit zondag; het blijkt een heerlijke cake te zijn, misschien wel de lekkerste rabarbercake die ik bakte, zojuist het recept geplaatst: Rabarbercake met sinaasappel en marsepein

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Niels Janssen uit Overpelt

Hoi Diana

Ik kwam gisteren de serre binnen om mijn tomaten te dieven. Plots zag ik bruine vlekken op het tomatenblad. Meteen dacht ik aan de grote vrees van tomatenkwekers: aardappelplaag.
Ik heb het aangetaste blad snel weggehaald en de 2 getroffen planten in quarantaine gezet. Maar is het wel aardappelplaag? Ik dacht dat aardappelplaag altijd pas tegen het einde van het seizoen opduikt. Misschien is het ook goed op te weten dat ik de tomaten, die ik trouwens niet zelf gezaaid heb maar gewoon bij het tuincentrum gekocht heb, pas in een grotere pot heb gezet. Ik kon ze nog niet in de vollegrond van de serre zetten, omdat er nog een voorteelt van sla en andere lentegroenten instaat. Die proberen we trouwens zo snel mogelijk weg te werken Misschien weet jij, Diana, of iemand anders hier wel raad mee! Graag zou ik hebben dat iedereen die hier al ervaring mee heeft gehad en ook maar zou vermoeden wat mijn probleem is, me helpt! Ik zou het zonden vinden als mijn hele serie planten, en dus ook de oogst, in april al helemaal naar de vaantjes is.
Alvast bedankt aan iedereen die raad voor mij heeft!
Groetjes Niels

Saskia

Je hebt verschillende soorten bruine vlekken in tomaten. Lijkt mij ook erg vroeg voor de phytophtora. Misschien zijn er een paar bladeren verbrand door felle zon in de kas? Dan krijg je lichter bruine vlekken, die in 1 dag kunnen ontstaan. De phyto… enz heeft vaak donkerder vlekken, langzaam groeiend, vaak met wat geel of wit erbij aan de randen. Ik zou sowieso de aangedane bladeren verwijderen en afvoeren, voor de zekerheid.
En nog een opmerking over nepvogels, vanwege de plastic kraaien. Wij hebben een prachtige nephavik gekocht (wel 15 euro). Die zweeft nu aan zijn touwtje boven onze tuin. Nog geen idee of het werkt, maar hij beweegt wel de hele tijd….. En is in ieder geval leuk om te zien!

Saskia

Diana, ik heb de havik gekocht bij kwekerij spilt in Naarden. Dat is best ver weg voor jou.
Ik zie ze nu ook op internet, bij even zoeken. http://Www.bellatio.nl heeft een fantastische collectie, van alles bestaat er blijkbaar!

Saskia

En over de maïs, Diana. Kun je die niet tussen de courgettes zetten? Ik combineer vaak pompoen met mais. Moet de maïs wel boven de pompoen (courgette) zijn uitgegroeid voordat die de breedte in groeit, maar dat duurt altijd wel even.
Is efficiënt gebruik van de beperkte vierkante meters!

Erik

Hoi,

Dat is een hele leuke combinatie. Zelf zet ik daar dan ook nog bonen tussen die tegen de mais opklimmen en meteen nitrogen terug de bodem in geven.
Maar zelfs dan nog altijd ruimte gebrek

Margriet

Hoi diana.

Het blijft heerlijk om je verhalen te lezen. Ook hier volop aan de slag. Dit jaar een stuk moestuin extra. Naast ons een tuin vrij en wij gebruiken de helft daarvan. Anders staat het toch leeg. Dus dit jaar extra veel bietjes ( dat gaat niet passen in de vriezer… op zoek naar een klein extra vrieskistje ). Extra courgette soorten (ronde van nice en de table golden). Ook voor mij 2 nieuwe pompoen soorten. Spaghetti en small sugar. Wat meer soorten boontjes
Dit jaar ook twee andere soorten tomaten erbij. Ossenhart en berner rose. Iemand trouwens goede ervaringen met invriezen van boontjes? Al rauw geprobeerd, geblancheerd. Wecken vind ik toch met boontje wat eng… al met al ook hier genoeg te doen. Geniet lekker van het mooie weer allemaal!

Margriet

Dank voor je reactie. Wees hebben dit keer ook purple queen boontjes. Bij de omschrijving staat dat deze goed ingevroren kunnen worden. Het proberen waard.

Herma

Hoi Diana
Wist je dat je de mais ook prima bij de bonenstokken kunt planten… De bonen slingeren zich er wel omheen, de mais geniet van de extra stikstof die de bonen in de grond achterlaten… Goede teeltcombinatie!!
Groeizaam jaar gewenst!
Gr Herma C.

Carine

Dag Herma,
Ik heb dit vorig jaar ook geprobeerd, maar ik vrees bij mij geen succes. De groei van mijn boontjes bleef steken tot 15cm. Ik dacht dat het aan een tekort van licht was, misschien heb ik te dicht gezaaid.
Ik ga dit jaar de tip proberen van Saskia, vind dit wel een leuk idee om mais tussen de pompoenen te zetten.
Altijd erg prettig om anderen hun idee ook uit te proberen. Dit is het aangename van deze site. Ik slaag er in het voorjaar alleen niet in om die overheerlijke foto’s van de taarten uit te proberen. Groetjes carine

Aranka

Beste Diana,

Ik heb dit jaar twee tomatenrassen gezaaid; Sophie’s Choice en Cherry Cascade. Toen ze nog in 9 cm potjes zaten had ik erop geschreven welk ras het was, maar toen ik ze in iets grotere potjes had gezet was ik zo dom om dat niet te doen. Het is echter wel handig dat ik het weet, want de Cherry Cascade (2 stuks) wilde ik samen in een grote pot doen en de Sophie’s Choice apart. Kun je mij misschien vertellen hoe ik makkelijk het verschil zie tussen de plantjes?

Groetjes Aranka

Anoniem

ik heb de rabarbertaart uitgeprobeerd. echt super lekker! wel ongelofelijk zoet. ik ga em volgende keer met de helft minder suiker proberen. Ik ben niet zon fan van rabarber dus ben blij dat ik er eindelijk een goede bestemming voor heb gevonden! 🙂

Anoniem

zal ik doen! ik bedacht me dat het wel te maken zal hebben met de hoeveelheid rabarber, ik had niet genoeg voor die 450 gram. en de rabarber is er een met rode stelen, die zijn minder zuur toch? als de rabarber weer wat gegroeid is ga ik hem nog een keer maken.

Carine

Dag Diana,

Ik halveer ook heel dikwijls de hoeveelheid suiker bij gebak. Bijhet cakebeslag (quatre quart) zoals je neerschrijft, gebruik ik niet meer dan 100 gram suiker. Eènmaal je gewoon bent om de suikerhoeveelheid te minderen, vind je nadien snel alles veel te zoet.
Ter info voor de anonieme schrijver(ster) die geen fan is van rabarber. Lekker met rabarber is een crumble met rabarber, kaneel en kandijsuiker. Serveren met een bolletje ijs en nadien in de tuin de kaloriën afwerken. Moest je geïnteresseerd zijn, schrijf ik het recept wel neer.
Groetjes
Carine

Anoniem

oh dat klinkt lekker! ben benieuwd naar het recept.

Carine

Ziehier het recept voor crumble met rabarber:
Ingrediënten:100gr bloem, 75 gr suiker, 75 gr goede boter, 2 grote rabarberstelen, 4 eetlepels bruise kandijsuiker, 1 theelepel kaneel
Werkwijze:
– maak crumbledeeg met bloem, suiker, kaneel. Gebruik 2 messen om alles te snijden tot crumbledeeg of gebruik hiervoor je vingertoppen.
– snijd rabarber fijn en meng met bruine suiker en kaneel
– leg in taartvorm de rabarber en bestrooi met crumbledeeg. 15min bakken op 180graden.
Serveer eventueel met vanilleijs.
Smakelijk en Groetjes
Carine

Niels en Laura

Hoi iedereen,
Wij hebben zojuist de eerste paprikas gezien in de kas! Ze zijn nog klein hoor maar het is een begin. we hebben ook al aardig wat bloemen in de paprikas staan. Echt geweldig! Nu komt langzamerhand de tuin ook echt tot leven. De watermeloen in de platte bak groeit ook heel hard net als de kolen buiten. Bloemen in de kapucijners en uiteraard maximaal onkruid wieden. De frambozen staan ook vol met knoppen en de bessenstruiken hebben allemaal kleine groene besjes hangen. Hebben jullie ook al veel bloemen in de paprikas of zijn wij gewoon vroeg? Dankzij de tips die we hier gekregen hebben en ook op een kleigrond telen lukt het echt heel goed. Uiteraard hebben we ook het weer mee. Maar iedergeval bedankt alvast Diana.
Vandaag heerlijke sla, radijsjes en amsoi van eigen tuin gegeten bij de bbq.
We kijken al uit naar de zomer en de oogst periode.
Groetjes
Niels en Laura

Bianca

Hallo Diana,

Zo is het te nat, zo is het te warm. Bij mij schiet de moestuin in bloei. Ik heb bloemknoppen in de koriander, mosterdblad en rabarber. En in de kapucijners, maar daar hoort het ook 🙂 .

Bij de rest haal ik de bloemknoppen weg. Gelukkig heb ik een paar weken geleden nog mosterdblad en koriander bij gezaaid. Hopelijk tref ik morgen niet nog meer moestuinplanten in bloei aan (ik vrees voor de rucola). Heb jij (of andere mensen die deze blog lezen) hier ook last van?

Groetjes,
Bianca

Yvonne

Ja, afgelopen week is al mijn rucola en spinazie doorgeschoten en gaan vloeien…helaas 🙁 maar het werd ineens ook wel heel erg warm. Gelukkig heb ik één keer wat spinazieblad geoogst. Was het toch niet helemaal voor niks.

Yvonne

Eeh niet vloeien maar bloeien. Stomme autocorrectie

Ingrid

Hihi.. ik als leek dacht gelijk… vloeien, moet ik me weer inlezen! Maar bloeien. Ja mijn rucola heeft ook ineens knopjes… ik wilde vanavond alles in de pasta doen of er een pesto van maken of iets… nog even gauw brainstormen. Ik begreep dat het daarna snel achteruit gaat. Wel heerlijk die zon.. mijn mini sla kopjes zijn ook oogst klaar. Leuk!!

Bianca

Bloemen zijn mooi, maar jammer dat je ze soms te vroeg krijgt. Toch fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met dit euvel, Yvonne. Dank voor je reactie.

Ireen

Hoi Diana,
Al meer dan een jaar ben ik een trouwe bezoeker van je website. Dankjewel dat je zoveel informatie beschikbaar maakt voor iedereen. Echt genieten en nuttig.
Ik heb, net als jij op de foto, aardbeienplanten met bloemen staan (in de vollegrond). Nu gaan wij verhuizen eind van de maand en nu vroeg ik me af of je weet of we de aardbeienplanten mee kunnen nemen (en hoe) en of we dan nog een oogstopbrengst kunnen verwachten.
Alvast bedankt en ik ben benieuwd naar je reactie.
Groetjes Ireen

Ireen

Dankjewel Diana!
Het tijdstip van de verhuizing was nog niet zolang bekend, vandaar de noodgreep .
Ik ga het proberen zoals je adviseert.

riet

hallo????

ik zou graag willen weten, ik had een komkommerplantje geplant,
maar nu zag ik dat de blaadjes zij opgeeten,groeit dat plantje nog wel of moet ik hem verwijderen

Wia Bonte

Hallo Diana,

Ook hier is bijna alle spinazie doorgeschoten, behalve bij de leden die het ras Matador zaaiden. Dit ras wordt groot, heeft een mooie donkere kleur en een heerlijke smaak. Vooral gewokt met een teentje knoflook een aanrader.
Het zaad is o.a. bij Van der Wal te koop, maar ik zag het ook bij de Lidl.

De combinatie van pompoen of courgette met mais is bij mij al jaren een succes. Lang geleden las ik over ‘de drie gezusters’, waarbij ook de bonen een gunstige invloed op de anderen zou hebben. De bonen mochten daarbij in de mais klimmen. Dit idee van goede combinatieteelt zou door de indianen zijn bedacht en toegepast.
Bij mij was het teleurstellend. De bonen slingerden zich zo enthousiast om de suikermais dat ik de kolven er niet uit kon halen zonder de bonenranken te breken. Ik vroeg me af waarom het bij de indianen wel goed ging.
Later bedacht ik dat zij de (droog)bonen en mais (dus géén suikermais) waarschijnlijk als wintervoorraad teelden. Alles kon dus uitgroeien om later in één keer te oogsten.

Misschien kan je wel van de goede invloed van de bonen bij deze combinatie profiteren als de bonen in stokken geleid worden, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd.

Groetjes,
Wia

Matthijs

Ik heb de rabarbercake nu ook gemaakt. Hij smaakt idd heerlijk. Ik heb hem alleen wel in een 26 cm vorm gedaan (we hadden niet groter), maar hij heeft bij ons ruim 1,5 uur in de oven gestaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties