Een nieuwe tuin

Even allereerst de administratie; Ik plaats dit bericht in een nieuwe categorie (zodat mensen die dit willen volgen de berichten bij elkaar kunnen houden en het ‘proces’ makkelijker kunnen volgen – door in de rechter kolom op ‘Een nieuwe tuin’ te klikken zie je alle berichten in deze categorie onder elkaar).

We hebben natuurlijk geen nieuwe tuin, poeh, bijna 500 vierkante meter volkstuin is echt wel genoeg, we hebben er ‘onze handen vol aan’ :-). Maar het is tijd om de bloementuin op de volkstuin te veranderen.

Waarom. Omdat die een doorn in het oog van mijn man is (die vindt het onoverzichtelijk, lastig bij te houden, en als het niet eetbaar is heeft het geen nut, is zijn mening, hè, niet de mijne). Omdat de tuin voor mij ook wel onoverzichtelijk is geworden, lastig om erin te wieden. En ook omdat ik zo af en toe eens wat anders wil. En omdat de tuin eigenlijk heel slecht is (qua grond en structuur). Dat betekent dat ze vorig jaar van half juni tot ver in september vol met water heeft gestaan, soms letterlijk 5 centimeter water, soms een glibberige kleimodder). En het betekent dat in dit jaar alles zo kurk- en kurkdroog staat dat er niet tegenaan te gieten valt. Er zitten amper wormen in de grond, en ze is heel hard.

Maar ook omdat ik de tuin (het is van de 482 vierkante meter totaal ongeveer 100 vierkante meter groot) de laatste jaren vooral gebruikte voor het planten van soorten waar ik zaden van wilde oogsten voor de zadenlijst. En nu ik met die bloemenzaden ga stoppen, opent dat dus perspectieven. En zo zijn er nog wel wat redenen. En de belangrijkste reden is misschien wel; omdat ik daar zin in heb. Zo elke paar jaar heb ik de behoefte om iets nieuws te proberen, of dat dan het verzamelen Salvia’s of Fuchsia’s is, of het maken van een vijver, of een Tropische tuin. En op een stukje volkstuin kun je dat best redelijk makkelijk realiseren.

Medion   DIGITAL CAMERAMaar eerst even over wat het was. Ik kan iedereen aanraden zo af en toe foto’s van zijn/haar tuin te maken, als je later nog eens terugkijkt en de veranderingen ziet, zitten daar enorm veel herinneringen en verhalen aan vast. Van planten die je in een bepaald jaar hebt gekocht, tot mensen met wie je aan je terrastafel hebt gezeten, planten die je tijdens vakantie hebt gekocht, of zelf uit zaden hebt opgekweekt, het samen bouwen van een insectenhotel, noem maar op.

En dus zal ik in dit eerste verhaal over het veranderen van de bloementuin een paar foto’s laten zien die een beetje de geschiedenis van dit stukje volkstuin laten zien.

Zo begon het, in 2001. We hebben sinds 1991 een volkstuin (Ruud al wat langer dan ik), al die jaren was  ‘ouwe Jan’ onze buurman, hij huurde deze tuin. Tot hij in 2000 ziek werd, en een paar maanden later helaas overleed.

Medion   DIGITAL CAMERADe tuin heeft nog een paar maanden leeg gestaan en toen hebben wij de tuin erbij genomen.

Ik wilde er graag een bloementuin van maken. Ruud wilde wel heel graag een vijver. We wilden allebei wel een zitje, om even te zitten, onze boterham op te eten, etc. En zo begon de bloementuin. Met vijver. En met zitje.

En een pergola. En ik had toen blijkbaar nog iets met ‘blauw’:-). Het bankje hebben we nog steeds, maar is ondertussen zo gammel dat we er niet meer op durven zitten, maar ze doet dienst als tafel om oogst op te verzamelen voor we naar huis gaan. De keien vonden we overal en nergens, kregen eens wat, vonden er wat bij de gemeentewerf, etc. Ruud z’n vijver, zonder vissen, maar met veel kikkers, salamanders, etc.

de nieuwe tuin 2007We hebben veel in deze tuin gewerkt, maar ook gezeten, meestal met de stoelen omgedraaid, loerend in het water, of we een salamander zagen.

De tuin is heel lang geweest zoals je op de foto ziet, de pergola met een witte klimroos, een (voor ons) ruim terras, vijver, planten.

Maar rond 2007 veranderden we wat. Niet alles tegelijk. Maar de vijver deed het heel slecht (in de volle zon gelegen was het meer een algenpoel dan een vijver. En we hadden nog een kleine vijver, dus eigenlijk was ze best overbodig. En ondertussen was er op het tuincomplex een kas met terras gebouwd voor de leden, om te eten en gezellig samen te zijn. En dus zaten we nooit meer op ons eigen terras, we zaten gezellig bij elkaar in de gemeenschappelijke ruimte/terras. En de pergola; die werd ondertussen slecht, 1 paal was zo rot dat Ruud het ook niet meer veilig vond om er onder te zitten. Bovendien is het donker, leuk als het in de zomer heel warm is, maar in alle andere maanden was het er fris, en donker.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEn dus verdwenen  ombeurten de pergola, het terras, de vijver (uiteraard de beestjes netjes ondergebracht in de kleine vijver), en de vijver zelf staat nu bij onze tuinbuurman, die heeft er wat leuks van gemaakt, planten eromheen, visjes erin.

De tuin werd steeds meer een bloementuin, steeds meer ruimte voor vaste planten, steeds krapper wordend zitje :-).

En zo veranderde de tuin van een kale vlakte in 2001 tot wat ze nu is; een vrij wilde bloementuin. Niet geschikt voor nette mensen 🙂 Maar wel voor alles wat leeft, want de tuin puilt niet alleen uit van bloemen en planten, maar ook bijen, hommels, vlinders, kikkers, vliegen en noem maar op. Zo af en toe schrik nog wel eens als er iets voor m’n voeten wegschiet, soms een duif of een merel, maar soms ook een muis of een rat.

De nieuwe tuin 2011En nu wordt het dus tijd voor een nieuwe tuin. De redenen heb ik al eerder verteld. Wat het gaat worden weet ik zelf nog niet, al is het duidelijk dat er verhoogde bakken in komen. Omdat dat op onze vette klei en met elk jaar wat meer extremen in het weer, dat geen overbodige luxe is.

Bovendien heb ik het tuinieren in verhoogde bakken nog nooit geprobeerd, en vind ik het leuk om daar weer eens ervaring mee op te doen, er van te leren en er voordeel uit te proberen te halen (ik zei al tegen Ruud dat we volgend jaar misschien wel voor het eerst in ons leven rechte worteltjes gaan kweken :-)).

En ik ben ook geen 20 meer (en ook geen 30 en zelfs ook al geen 40 meer), iets minder diep bukken lijkt me heerlijk. Ongetwijfeld zijn er nadelen, in een droge zomer als deze zullen we nog vaker water moeten geven. Maar goed bedenken wat er in de bakken mag komen helpt natuurlijk ook (geen vochtbehoeftige rabarber, prei, sla, etc., maar droogteminnende kruiden als rozemarijn, tijm, etc.).

De nieuwe tuin juliDe toekomst zal het uitwijzen. Ik ben vandaag thuis, de eerste kleine oogst pepers snijden en drogen, zaden schonen, labelen en verpakken, er liggen nog 4 courgettes om in te vriezen, dit tuindagboek, maar Ruud is op de volkstuin, al aan het opmeten hoeveel bakken, welke maat, de beschoeiing blijkt gerepareerd te moeten worden, dus daar zit hij over te verzinnen.

Komende dagen wordt het warm, maar daarna gaan we verder met het weghalen van planten. Het eerste stukje tuin is leeg. Planten zijn al vergeven aan tuinburen en vrienden, weggooien is zowiezo niet zo mijn ding, maar als andere mensen er blij mee zijn kan ik heel gemakkelijk afstand doen van planten. Op een paar na dan, die moeten blijven – ik weet nog niet hoe of waar, maar die oplossing komt vanzelf.

Voorlopig heeft Ruud op het eerste lege stukje alvast eens een bak gelegd. Zo blijft het natuurlijk niet, maar meten is weten :-). En zo kan hij alvast verzinnen hoeveel bakken er moeten komen, welke maat.

De nieuwe tuin lege verhoogde bakStap 1 = tuin leeg maken. In het volgende tuindagboek (deze was wel heel lang) een ietwat korter stukje, over de steeds leger wordende tuin en hoe we het verder gaan aanpakken.

Eerst maar genieten van nog een paar zeldzaam warme dag in september! En op het terras, met glas koele witte wijn, plannen maken, schetsjes maken, op internet speuren naar leuke ideeën, foto’s, inspiratie. Ik begon dit verhaal met wat weemoed over wat de tuin was, ik eindig met nu al plezier over wat de tuin kan gaan worden!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
José Marinus

Hallo Diana, allereerst wil ik je complimenteren met je mooie site waar ik heel veel plezier aan beleef, en heel veel tips uit haal. Sinds dit voorjaar zijn wij begonnen met een moestuin en vorige week is er een tuinkas geplaatst.
Ik beleef hier zoveel plezier aan en stop er veel vrije tijd in..
Tips zijn altijd welkom en mocht je zaadjes te koop hebben, vooral tomaat en komkommer, paprika hou ik me aanbevolen.
Gr Jose

Sheena

Leuk om die hele geschiedenis te zien 🙂 Ik trek ook vele foto’s van mijn tuin want elk jaar veranderd er wel iets. Tof om te zien hoe een tuin ook een eigen leven heeft 🙂
Veel succes met de ‘nieuwe’ tuin!

Geertrui

Beste Diane,

Ik volg je blog al een tijdje, en kan alleen maar bewondering hebben voor je mooie (moes)tuin. Wij zijn nog zeer prille (moes)tuinierders, met ook een zware kleigrond. De tip die wij kregen om de grond beter bewerkbaar en vruchtbaarder te krijgen komt uit de permacultuur: veel compost toevoegen, afdekken met (bruine) karton en stro, en veel mulchen, heel het jaar door. Zo krijg je een beter doorlaatbare grond, die beter water doorlaat, en doordat de grond steeds afgedekt is, blijft deze vochtiger en droogt ie niet keihard uit (en je hebt veel minder last van onkruid – ook mooi meegenomen) Volgend jaar gaan we het eens uitproberen, maar misschien heb je er ook alvast wat aan.

Gerard

Hoi diana,
Zoals je weet ben ik dol op verhoogde bedden.
Hout is wel makkelijk maar het gaat ook met stoeptegels en grindtegels.
Tegenwoordig gebruik ik oude stellingplanken, die buigen niet door zoals tuinhout.
Heb ook piepschuim bakken (waar vis inzat).
Brede paden zijn wel handig anders kan je er geen kruiwagen in leegstorten.
Als opvulling kan je ook houtsnippers/takken gebruiken, en paardenmest.
Anders wordt het met alleen potgrond opvullen wel een duur grapje.
Groetjes gerard

Gerard

Oh ja,
Op de bodem kan je het beste onkruiddoek of laag karton aanbrengen, ivm de geweldige heermoes die we hebben.
Weer groetjes gerard

Leo Liekens

Als opvulling zou ik geen houtsnippers en dergelijk nemen.
Dit gaat verteren en verbruikt veel voedingsstoffen (oa. stikstof) uit je grond. Velt is hier erg negatief over.
Zelf had ik dit jaar een probleem met stikstofgebrek bij spruiten en deze bleken op een plek te staan waar het jaar ervoor een houtsnipper pad was ondergespit.
Wat stikstof bijmesten heeft het probleem wel opgelost.

Leo Liekens

Ik denk dat je met die bakken goede resultaten gaat zien want je kan inderdaad de grondsoort op het gewas aanpassen. Wij zitten hier (Rotterdam) met hetzelfde probleem, ook een kleilaag waar ik een spitvork krom op zet 🙁
Je kunt de structuur van de teeltlaag wel verbeteren maar het probleem van de drainage blijft want tot een bepaalde diepte heb je toch die “waterdichte” kleiplaat. Met je bakken zal je minder last van water hebben omdat je een verhoogd bed maakt. Misschien is het een optie om onder een bak een diep gat te spitten en dat met grof grind te vullen als drainageput.
In tuinen wordt dit wel eens gedaan.
Ben al benieuwd naar volgend jaar.

Birgit

Wat een leuk verhaal weer. Je kunt altijd nog schrijver of columnist worden, mocht het tuinieren niet meer lukken. Veel plezier met plannen maken, Birgit

spaarmoeder

Verhoogde bedden zijn voor mij een uitkomst. Nog nooit had ik zo weinig werk aan de tuin. We gebruikten goedkooptuinhout en oude appelboompalen. Langs de randen aan de binnenkant bevestigden we worteldoek ( Action) met een beetje overlap op de bodem. Ik hoef ondanks de droogt zelden te gieten. De paden hebben we belegd met houtsnippers. In de bakken legden we onderin grof tuinafval. Dan een laag compost en dan begieten met brandnetelgier.

ria

Diana en Ruud wat hebben jullie toch een geweldige energie. Het lijkt wel of jullie dagen van meer dan 24 uur hebben of weken van meer dan 7 dagen. Als ik dat allemaal zo lees: tuin radicaal vernieuwen, maar intussen nog volop bezig met oogsten, oogst verwerken, inmaken, invriezen, zaden verzamelen, schrijven in het tuindagboek, foto’s maken, andere stukken tuin en kassen bijhouden, enz. enz.
Mijn bewondering voor wat jullie allemaal presteren wordt steeds groter. Ik zie uit naar de nieuwe zadenlijst (en naar de zaden van de Coral Queen).
Groetjes,
Ria

ria

Onze tuin is alles bij elkaar 2750 m2, waarvan de moestuin ongeveer 500 m2 is. Dan nog een grote vijver en veel borders met vaste planten. Verder hebben we ook veel gazon waar we gelukkig een knechtje voor hebben, nl. onze robotmaaier.
Ik moet je eerlijk zeggen dat het ons soms wel een beetje boven het hoofd groeit, en dan vooral het onkruid. We wonen heel landelijk, prachtig natuurlijk, maar al dat inwaaiende onkruid en al die slootkanten die moeten worden onderhouden. Zo langzamerhand proberen we de borders een beetje eenvoudiger te maken met veel grote groepen makkelijke planten en we hopen het zo nog een tijdje vol te houden, want we zijn echte tuinfanaten en ik moet er niet aan denken dat ik weer in de supermarkt groente, fruit, jams, sauzen e.d. moet gaan kopen.
Ik wil je nog even vertellen dat er verschillende kwaliteiten antiworteldoek bestaan. Die van de Action hebben we ook gebruikt, maar die is wel erg dun en flodderig in vergelijking met iets duurdere soorten. Maar ja, zo’n rol bij Action is wel heel goedkoop.
Groetjes,
Ria
.

Lydia

Hallo Diana,
Ik heb gelezen dat je planten bakken gaat maken, en dat je bang bent dat 20 cm niet diep genoeg wortelt, maar op de site van de makkelijke moestuin is daar heel veel informatie over. (Speciale MM MIx) (En geen onkruid wieden meer)
Misschien een goed idee om jou geweldige ervaringen te combineren met deze.
Eerder gelezen op deze site dat iemand de de gewone tuin omgezet heeft naar de makkelijke moestuin.http://www.makkelijkemoestuin.nl/show-je-mm
Ik ben heel benieuwd naar het vervolg van jou bakken.
Mvg. Lydia

Gea

Dag Diana
ik heb zowel in de tunnel als in de tuin verhoogde bakken en dat bevalt prima, zeker waar je in het seizoen bij moet mesten en in het voorseizoen meer of minder moet mesten. Ik heb wel een tip. Maak de bakken ongeveer even groot. Ik heb dat nl. niet gedaan maar dan wordt het erg puzzelen met de wisselteelt. Dan heb je een klein vakje bestemd voor koolgewas volgens de wisselteelt, maar ja kool in een klein vakje is niet zo handig. verder heb ik niet het probleem van klei, maar hebben we hier zandgrond. Wanneer je zeker weet dat het pad een pad blijft kun je houtsnippers gebruiken denk ik, maar dat is wel ieder jaar bijvullen. Op zandgrond kun je ook een pad met alleen maar zand doen. In de tunnel/kas is dat een prima optie. ik weet niet of dat op kleigrond ook kan. Misschien is het na een regenbui wel te glibberig. In ieder geval veel succes met alle werkzaamheden en alle keuzes die gemaakt moeten worden. Geeft altijd weer veel energie, het maken van plannen, dus dat gaat helemaal goed komen. We blijven het volgen.
groet
Gea

Gea

we zullen het zien op de foto`s en veel succes met alle discussies.:-)

Sarah de Vries

Hallo Diana,

Hier ook een grote fan van jouw site! Ik heb maar een klein moestuintje, 2 Square Foot Gardens (MM tuintjes) van 1,20m x 1,20m en nog wat potten en dat pas sinds vorig jaar. Maar ik heb zoveel aan jouw site gehad bij het uitvogelen hoe ik daar het meeste van kan maken en vorig jaar de hele zomer uit de tuin gegeten. 🙂 Dit jaar wat lastiger wegens weer & verhuizing, maar volgend jaar ga ik er weer tegenaan en dan ook de oppervlakte uitbreiden. 🙂

Ik zie dat iemand je al de tip voor MM-mix gaf en jouw reactie. Eén groot extra voordeel van de vermiculiet is de verbeterde waterhuishouding. Het neemt een teveel aan water op en geeft het heel gecontroleerd weer af. In mijn MM tuintjes kan ik planten met verschillende waterbehoefte direct naast elkaar zetten, bijvoorbeeld. Ik hoef minder vaak water te geven en alle plantjes blijven happy, het is nooit te droog of te nat. 🙂 Misschien een tip voor één proefbedje, met lastige klanten. 😉

Ik gebruik zelf trouwens cocopeat als vervanger voor turfmolm.

Saskia

Hoi Diana, ik heb sinds oktober een volkstuin op kleigrond en wil ook verhoogde bakken maken. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of je na 7 jaar ervaring kunt zeggen welk materiaal een aanrader of afrader is.
Ik was van plan om het met hout te maken, maar er zijn heel veel soorten hout. 🙂
Waarschijnlijk zal ik om te beginnen een wat goedkopere versie maken, maar daar ben ik nog niet helemaal uit.

Saskia

Hoi Diana,
wat fijn dat je me kan verwijzen naar de informatie de ik zocht. Er is zoveel te vinden op jouw website! Super fijn en leuk om te lezen hoe jij het aanpakt en ervaart, inclusief de positieven en nefatieve invloeden van het weer (regen, storm, onweer en hagel, en zinderende zon).
Groetjes,
Saskia

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties