Een goed begin…

Tomaat zaailing voor dievenAfgelopen weekend alle tomatenplanten in de kassen maar eens bekeken.

Op een paar heel jonge/kleine zaailingen na staan ze allemaal al in de grond (de pepers, paprika’s en aubergines trouwens ook).

En zo links en rechts zitten er al kleine dieven. En ik verwijder liever kleine diefjes dan grote dieven.

En de planten zijn ook al zo’n 25 tot 30 centimeter groot, dus kijk ik plant voor plant even na; gezond?, dieven verwijderen, opbinden waar dat al kan (want ik wil graag dat de planten een beetje strak langs de stokken groeien, dat scheelt ruimte en een wirwar van takken in de zomer).

Op de foto’s onder elkaar zie je dezelfde plant; boven voor het opbinden en dieven, eronder is na het opbinden en dieven.

Op de bovenste foto zie je dat de stam (die bij tomaten altijd wat slap is) al wat van de stok wijkt. En je ziet in de 4 oksels (waarvan de onderste 2 het duidelijkst) de diefjes, ze zijn al zo’n 3 tot 4 centimeter lang.

Tomaat zaailing na dievenOm te zorgen dat de energie van de jonge planten niet wordt verspild aan de groei van die diefjes maar aan de groei en bloei van de plant, verwijder ik deze jonge diefjes nu al (bovendien maak ik liever kleine wondjes na het weghalen van kleine dieven dan in een later stadium grote wonden = makkelijker binnendringen van ziekten).

Op de onderste foto zie je dat de 2 kiemblaadjes zijn weggeknipt en ook het onderste rechterblad (omdat dat op de grond hing, en dat vind ik niet prettig (wordt en blijft lang nat na water geven, met daardoor sneller kans op bijvoorbeeld schimmels, ik kan er op trappen, etc.).

Met een klemmetje aan de stok gebonden, diefjes verwijderd; ik vind het er opgeruimd uitzien (en daar hoef je helemaal geen waarde aan te hechten, maar omdat de planten hier op 55 x 35 centimeter staan, en ik weet hoe snel tomatenplanten groeien en hoeveel blad, dieven en stengels ze maken, ben ik blij met alles wat ik nu alvast in toom kan houden :-)).

Dan nog even terugkomen op de zachte winter; dat heeft voordelen, maar ook zeker nadelen. Het was al duidelijk dat de slakken onze tuin wel hebben gevonden (en trouwens van alle tuinleden op het volkstuincomplex, ik hoor er echt iedereen over klagen), maar ook andere beestjes blijken in grote getalen de winter te hebben overleefd. En dan in het bijzonder pissebedden.

Tomaat zaailing ziekOp de foto rechts zie je een tomatenzaailing die er niet fris uitziet.

Het blad is nog niet geel maar dat zal niet lang meer duren. Je ziet wel dat het blad wat slap hangt, niet helemaal frisgroen van kleur meer is, wat achterblijft in groei, de bladeren wat klein en een beetje verfrommeld.

Aan de plant zelf zag ik niets; geen luis of andere zichtbare aantastingen.

Dan maar eens voorzichtig wat grond rond de stam wegschrapen. En dan vind ik dit (zie foto eronder):

Er is onderaan de stam gevreten, en niet zo weinig ook. Je kunt zien dat de stam onderin heel dun is, bruinig van kleur, een beetje gerimpeld.

Slakken kunnen dat trouwens ook hoor, maar in dit geval waren het pissebedden.

Is de plant nu ten dode opgeschreven? Dat zou je wel denken, door de versmalde stam kan de plant slecht voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen transporteren en groeit ze dus niet goed, bloeit ze niet goed, heeft ze niet voldoende kracht om goede vruchten te produceren. Uiteindelijk kun je het nog lang rekken maar gaat ze toch nog dood, of blijft ze tobben en geeft weinig of geen opbrengst.

Tomaat zaailing aangevretenIk heb jaren gehad dat ik de planten gewoon uit de grond haalde. Maar zeker bij bijzondere rassen waar je maar weinig zaden van hebt kan het de moeite waard zijn om haar  proberen te redden.

Stap 1 is natuurlijk het weghalen van de pissebedden die het leed hebben veroorzaakt.

En vervolgens heb ik een rond, plastic potje gepakt, van 12 centimeter doorsnede (wat groter mag ook, wat kleiner liever niet).

Ik heb de bodem eruit geknipt, en voorzichtig het potje zonder bodem ondersteboven rond de plant gezet.

Ik heb de onderste 2 blaadjes van de tomatenzaailing weggeknipt (zodat de hoofdstam tot de hoogte van het potje kaal is), en de ruimte in de pot zonder bodem opgevuld met potgrond en gelijk goed water gegeven. En dus heb ik op die manier de grond rond de plant met zeker 12 centimeter opgehoogd. Tomaten maken heel gemakkelijk wortels, zelfs langs de stam.

Ik kan niet beloven dat het lukt, maar in ieder geval heeft ze een kans gekregen om langs de stam nieuwe wortels te maken die sterker zijn dan dat wat onder het zwakke/dunne stuk kan groeien.

Tomaat zaailing oplossingDe foto’s zijn van zaterdag, een dag later zag de zaailing er zeker niet slechter uit. Ook nog niet beter natuurlijk, maar wel goed genoeg om hoop te hebben dat het gaat lukken.

Tot slot dan toch ook nog even een foto van een bloem, of eigenlijk bloempje; de eerste tomaat bloeit. Of eigenlijk is ze geen tomaat, ze is een Solanum spontaneum, wel zeer verwant aan de tomaat.

Smaakt ook naar tomaat, geeft kleine gele bestomaatjes. Ik ben benieuwd, heb haar eens eerder gehad maar die planten bleken gekruist te zijn en klopten niet met de beschrijving. Het worden grote struiktomaten, vroeg genoeg voor buiten, hebben steun (d.m.v. stokken/gaas) nodig om grote planten met veel stengels te laten groeien en woekeren. Niet dieven dus… och, daar ben ik echt heel slecht in, ik zal me moeten gaan beheersen :-).

Tomaat met bloempje

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda Buteneers-Andries

Hallo Diana,
Hier stikt het ook van de slakken, maar wij hebben nog meer last van wespen. We hebben al verschillende kleine wespennesten uit onze koude kas kunnen verwijderen en gaan nu elke dag op inspectie in alle hoekjes van de koude kas.
De tomatenplanten staan nu ook allemaal in de grond. We hadden enkele planten teveel, die heeft mijn dochter meegenomen. Heeft ze meteen ook enkele nieuwe soorten. Iedereen tevreden dus, behalve misschien enkele boze wespen, die hun heil nu hopelijk ergens anders zullen gaan zoeken.
Groetjes,
Linda

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Ik heb van de kleinkinderen een zak vol met schelpen gekregen, van die lange scheermessen.
Ik heb een gedeelte fijn gemaakt, en dit rond de sla en pepers gestrooid, ook een rijtje van deze schelpen heel gelaten en rond de sla gezet, ik moet zeggen dat ik weinig vraat van de slakken heb tot nu toe!! Ik probeer maar wat hoor, maar als je toevallig toch op het strand bent, is het misschien een tipje. Hier thuis strooi i mijn koffiedrap, wil ook wel een beetje helpen, maar dit is een bekend truckje toch?
Verder is het alleen maar druk, en erg genieten!
Groetjes, Inge

Mark en Marion

Hey Diana wat doe jij dan tegen al die pissebedden? Momenteel hebben wij er nog niet zo heel veel last van maar we voorkomen liever dan genezen uiteraard.

Hudsonstijgers

Leuk om wederom je verslag te lezen en waardering dat we alles mee kunnen lezen 🙂

Maar de paprika,s (2 bijelkaar) kunnen dus ook al de volle grond in in de kas?

Rika

Hallo Diana,
Een vraagje kan je pompoen planten ook dieper planten, zoals met de tomaten?
Groet rika

Annemarie Smit

Wat een leuke site!
Groeten
Annemarie

Diet van Tuil

Hallo Diana,
Ben per ongeluk op je site terechtgekomen en heb genoten van je beschrijving van de teeltwijze van tomaten. Voor mij bekend en herkenbaar, maar voor elke tomatenbeginner een garantie voor een goed resultaat: stap voor stap en precies en duidelijk beschreven. Mooi.
Is het mogelijk me te abonneren op je tuindagboek? Ik heb het niet kunnen vinden op je site. Je beschrijvingen zijn zo leuk, dat ik ze graag blijf volgen.
Vriendelijke groet,
Diet van Tuil

Roland Hülzenbecher

Hallo,
dit jaar heb ik weer eens prijs met de pissebedden die de tomatenstengels afknagen.Jaren geleden had ik dat probleem de eerste keer.Toen dacht ik dat het was omdat de planten nog te teer waren en zo lekker sappig voor de pissebedden.Het jaar daarna heb ik plastieken flessen half doorgesneden en een buis gemaakt.Deze heb ik dan over de plant geschoven en 2 cm diep ingegraven.Het werkte prima.Dit jaar heb ik het nog eens zonder geprobeerd en bingo.De planten waren anders al mooi sterk.Dus nu proberen te redden met de bloempot zonder bodem.
Groeten,Roland

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties