E.S.D.B.
Eigen Schuld Dikke Bult.
Ruud zei gisteren; ‘Eten we nu alweer bonen?’. Ja, natuurlijk, want Ruud wilde bonen, veel bonen. Eind mei liet ik deze foto zien:
Want Ruud heeft vorig jaar door misoogst zijn jaarlijkse gemiddelde aan boneninname niet gehaald. En dus wilde Ruud dit jaar een heel vak vol bonen, 24 dubbele stokken. Om het tekort van vorig jaar in te halen. Voor alle duidelijkheid; ik lust ze ook hoor, vind ze zelfs heerlijk. Maar niet zoals Ruud, Ruud kan elke dag bonen eten (nou ja, bijna elke dag dus).
Al die stokken en al die gezaaide bonen resulteert in dit:
Ze staat bijna als een monster middenin de tuin, 2.40 meter hoog en vierkant vol. En gisteren oogstten we er emmers nummer 6 en 7 van. En nog lang niet klaar…….
En dat is nog niet alles, want Ruud wilde dus veel bonen. Daarom hadden we ook nog 2 rijtjes lage sperzieboontjes gezaaid, daar hebben we ook nog volop van geoogst. En niet te vergeten monster nummer 2 in de tuin:
16 dubbele stokken pronkbonen van het ras Riley, de planten zo mogelijk nog groter dan de Pastoral-stoksperziebonen. Maar deze pronkbonen gaven veel bloempjes maar weinig of geen bonen (iedereen nog hartelijk dank voor alle reacties op het vorige blog!). Maar dat is nu voorbij, nu de temperatuur is gedaald en het een paar keer goed heeft geregend:
Alle bloemen (die nu wel vruchtzetten) zitten bovenin de planten. Helaas ben ik maar 1.70 meter groot, en Ruud haalt ook de 2 meter in de verste verte niet. Hoe gaan we in vredesnaam deze bonen, die op zo’n 2.50 meter hoog hangen, oogsten? Een trapje in de verhoogde bak zetten, het is bijna vragen om slapstickachtige tuinongelukken. We gaan onze tuinbuurman-die-meer-dan-2-meter-lang-is maar inschakelen, denk ik.
In ieder geval eten we bonen, gewoon gekookt, in een salade met spekjes, sajoer boontjes. Ik google op recepten, ze gaan in een tortilla, in een curry, dit weekend eens het recept van Pugliaanse boontjes proberen (in een tomatensaus met knoflook, ui en oregano).
En we gebruiken natuurlijk geen tomaten uit een potje, want we oogsten zelf nog volop.
De trossen worden ondertussen wat kleiner en dunnen wat uit. Maar nog steeds gaan er 2 emmers per week mee naar huis. Dat is dus bonen en tomaten. Maar wat te denken van de krootjes, worteltjes, koolrabi, komkommers, courgettes, etc.. We krijgen last van ‘oogststress’ 🙂 . Vriezer 1 zit vol, vriezer 2 al voor de helft. En op 7 potten na zijn alle inmaakpotten gebruikt.
Als ik een emmertje krootjes heb geoogst roept Ruud al: “Ik kan het niet meer kwijt, de vriezer zit vol, geef maar weg!”. En hij zucht heel diep als hij vervolgens al 2 emmers tomaten en een emmer bonen ziet staan om mee naar huis te nemen. Met ernaast in nog een tasje met 3 courgettes, 2 komkommers en een grote bos basilicum.
Ik durf het bijna niet tegen Ruud te zeggen maar ik kan ook nog blauwe bessen plukken, en bramen. En aalbessen:
Aalbessen?!? Ja, en zonder afdekken. Ik heb geen idee welk het ras het is, het zijn Gamma-bouwmarkt-aalbessen-zonder-naam. En waar de merels met netten moeten worden tegengehouden als de aalbessen van de rassen Jonkheer van Tets en Witte Parel rijpen in juni/juli, zo is er niemand meer geïnteresseerd in deze late witte aalbessen. Ze staan ook nog half in de schaduw (en daardoor zijn ze misschien ook nog wel 1 of 2 weekjes later dan wanneer ze in de volle zon zouden staan). Ze rijpen nu volop maar voor de merels is de tijd voorbij, ze zoeken niet meer naar aalbessen want die zijn er in juni en juli, en niet meer in bijna augustus. En dus staan de planten zonder net, en er wordt geen aalbes van opgevreten. Alles heeft z’n tijd, en dat heeft in dit geval voor ons zo z’n voordelen.
Ik heb al besloten wat ik ermee ga doen; blauwe bessen-aalbessengelei met limoen inmaken, dat klinkt toch lekker, lijkt mij.
Tot slot nog 1 opmerking en 2 foto’s.
Eerst de opmerking; ik heb op de website van Pokon ook een stukje geschreven, met wat regels over en voorbeelden van inmaken: Het inmaken van je oogst
En dan nog 2 foto’s, van een bloem en van een groente, altijd leuk:
Dit is de paprika Blue Jay. Ik dacht dat ik haar kwijt was, en zou ook niet weten waar ik nieuwe zaden had kunnen kopen. Maar dit voorjaar vond ik onderin een doosje met oude zaden, onder een flapje, ineens nog een zakje met misschien wel 4 of 5 jaar oude zelf geoogste zaden. En ze kiemden nog! En dus heb ik dit jaar wel 3 paarse paprika’s (misschien wel 4 maar die laatste bloeit nu pas dus dat weet ik nog niet zeker). De donkerpaarse Royal Purple Mavras en de lilapaarse Lilac kon je in het vorige blog al zien. deze Blue Jay zou ik meer violetblauw noemen maar het verschil tussen de Blue Jay en de Lilac is klein en zie je vooral als je de paprika’s naast elkaar ziet.
En dan tot slot nog een foto van een voor mij ook nieuwe zonnebloem, de Helianthus annuus Orange Sun Doubles:
Vrolijk hè!!
Hoi, wat een overvloed! Geweldig. Ik ben net begonnen met moestuinieren en zou graag advies krijgen rondom de pompoen.. ik heb pompoen gezaaid en er komen steeds vruchten aan de plant. Moet ik ze steeds weghalen,nu, omdat deze nieuwe vruchten toch niet meer gaan rijpen? Zo krijgen die paar grotere pompoenen meer voeding van de moederplant, toch? Of klopt deze gedachte niet?
Dank bijvoorbaat!
Groetjes,
Tess
Hallo Tess,
Nee hoor, je kunt de pompoenen gewoon aan de planten laten zitten, de pompoen weet zelf wat hij aankan en rijpt gewoon later of er rijpen vruchten niet. Maar wij hebben nog nooit een pompoen om die reden weggeknipt en we hebben altijd een overvloed aan pompoenen. Ze rijpen hier altijd ergens tussen eind augustus en zelfs begin oktober (afhankelijk van het ras, ik zag gisteren bij een tuinbuurman al Uchiki Kuri’s (die kleine ronde pompoentjes) verkleuren = rijpen.
groetjes,
Diana
Ik wou dat ik ook kon spreken van een OVERVLOED aan pompoenen Twee flinke planten, slechts één butternut… veel mannetjesbloemen, de vrouwtjes zitten op een ander eiland, denk ik Wat gaat hier fout? Groetjes,
Bij mij hetzelfde probleem, maar dan bij de komkommer , heel veel mannelijke bloemen. En bij de olijfkomkommer blijven de vruchtjes heel erg klein.
Hoop dat iemand tips heeft.
Hallo Dymph,
Mijn ervaring met een butternut is dat het zeker geen rijkdragend pompoenras is, ik heb er hier ook nooit veel van kunnen oogsten en zweer al enige jaren bij de Galeux d’Eysines als hoofdras. Maar het is nog steeds juli, er kunnen nog steeds nieuwe pompoenen komen hoor (die dan wat later zullen rijpen). Hier viel de oogst tot nu tot ook nog niet erg meer, veel blad en groei maar weinig pompoenen, maar afgelopen woensdag zagen we dat er aan de rand van het pompoenenveldje ineens 6 nieuwe pompoenen bij waren gekomen, nog jong, maar er is nog tijd genoeg.
Ik hoop dat je ook nog voldoende pompoenen krijgt!!
Diana
Hoi Tess, ik heb gemerkt dat Toppen en dieven niet echt uitmaakt, iig voor mij voor dit jaar niet. Dit jaar niet gedieft en getopt en van 2 pompoenplanten nu al 13 grote pompoenen… er hij gaat door! Wel merkte ik dat het na de eerste vruchtzetting een aantal oksels duurt voor er weer goede vruchten vormen. Maar toch nu al zo enorm tevreden en van de week al 4 kunnen oogsten. Heel veel succes!
Groetjes Tessa
Voedselbanken zijn blij met verse groenten…
Misschien een optie.
Ik heb ook teveel snijbonen ik heb ze voor me deur gezet met een stuk karton graties verse snijbonen nou de hele buurt van er erg blij mee en ik ook
de volkstuinvereniging waar ik tuinier heeft in het verleden ook groenten geleverd aan de voedselbank, maar ze zijn ermee gestopt. Want de “klant” wil graag gewassen en gesneden andijvie, sla zonder slakjes, geen rupsjes in de groenten enz. enz.
Boontjes in stukjes door de pastasaus, boontjes in stukjes door een ommelet, boontjes/aardappel/spitskoolstamppot met een spekkie. Wij hebben ze hier ook heel veel (mede dankzij jouw fijne zadenlijst! 🙂 ) en genieten er ook enorm van. Maar de eerste zakjes spek- en pronkboon zitten wel al in de vriezer ook inderdaad hoor… 😀
Misschien een tip Diana. Bobotie vinden wij hier erg lekker. Gado Gado kan je ook veel boontjes in verwerken.
Groetjes
Hallo Diana,
Ik zag het zo voor me: een muur van bonen en Diana en Ruud op een trapladdertje om te oogsten. Kennen we hier ook, hebben we ook al meermaals moeten doen en dit jaar zal het niet anders zijn. Maar we hebben altijd veel lekkere boontjes!
Wij hebben ook pompoenen in een verhoogde bak staan, die tegen een hoge trellis omhoog klimmen en dat lukt meestal vrij aardig. Maar dit jaar waren we zo druk bezig, dat we ze wat uit het oog verloren zijn. En intussen zijn die pompoenen in een mum van tijd doodleuk over die trellis heen geklommen, aan de andere zijde helemaal terug naar beneden en hebben daar op de grond een half pompoenenbos gevormd. De pompoenen hangen natuurlijk allemaal op halve hoogte in het midden van dat hele onding. Ik denk dat we heel creatief zullen moeten zijn om eraan te kunnen, maar we zullen veel pompoenen hebben! Het kan verkeren!
Groetjes,
Linda
Nog even een berichtje over de pompoenen, ik las toevallig een artikel in het blad van de jumbo over het verbouwen van pompoenen, dat wanneer er mooie bladeren aanzitten, zij het water geven gaan verminderen om de plant te stimuleren om bloemen te maken, anders blijft de plant energie steken in het groeien van bladeren, hoop dat iemand hier iets aan heeft.
Hallo Christel,
Dankjewel voor de tip!
Ik zag 3 berichtjes van je, van ongeveer dezelfde strekking in mijn spambox staan, sorry dat je 4 keer je berichtje hebt moeten plaatsen! Ik heb ook geen idee waarom je in die spambox terecht bent gekomen en heb gelijk je berichten gemarkeerd als ‘geen spam’, dus ik hoop dat het niet meer gebeurt. De berichtjes zelf heb ik weggegooid omdat ze hetzelfde vertelden als dit bericht. Dankjewel voor het blijven proberen!
groetjes Diana
Hallo Diana,
Jullie hebben last van ‘oogststress’ schreef je en daar kan ik me wel iets bij voorstellen als ik kijk naar alle oogstfoto’s. Ik durf bijna mijn tip niet door te geven, want dan krijg je nog meer om te oogsten. Maar omdat je waarschijnlijk de lekkere suikermaïs niet wilt missen doe ik het toch maar.
Soms trekken vogels de schutbladeren kapot om bij de maïskorrels te komen. Wie hier veel last van heeft kan een (oud) pantykousje om de kolf trekken als de kolf gaat dikken. De kolf kan gewoon doorgroeien door de rekbaarheid van het materiaal en vogels kunnen het niet kapot trekken. Ter geruststelling, het pantykousje valt amper op.
Ik wens jullie heel veel energie en tuinplezier toe.
Groetjes,
Wia
bedankt Wia voor deze tip , ik heb ook vaak last van mee eters
vr.gr. Simone
Dag Diana,
Je oogst is wel een beetje jaloersmakend. Gelukkig doen alle tomatensoorten die ik van je kreeg het prima. Ik zag op de laatste tomaten foto (Liguria?) dat al het blad er al af is. Moet dat nu al? Ik zag al wel wat vlekjes op het blad in de kas en haalde dat we. Maar mijn tomaten beginnen net lekker te rijpen. Nu al geen blad meer lijkt me zo vroeg voor de groeikracht.
Sterkte met de oogst, Jolande
Dag Diana,
Mooie plaatjes van de bonen. Dit jaar heb ik van de plataanstokken bogen gemaakt en die op rij met elkaar verbonden. Hier groeien de bonen langs. Je kunt onder de boog doorlopen en zo de bonen plukken. Erg handig en het ziet er ook mooi uit.
Ik wordt dit jaar ook weer verrast met verschillende tomatensoorten, waarvan ik de zaadjes 2 jaar geleden bij je kocht.
Groet Irma
Beste Irma, kan je hier eens een foto van maken en publiceren? Wat zijn plataan stokken?
Camelot
Beste Irma, kan je hier eens een foto van maken en publiceren? Wat zijn plataan stokken?
Camelot
Dag Diana,
Fijn dat je bonen het zo goed doen.
Hier in de Kempen aan de Belgische grens
heb ik dit jaar ook volop boonjes, ondanks dat de eerste bladeren last hadden van “roest”? Erg bruinkleurige bladeren die ik verwijderd heb.
Gelukkig maar want mijn doperwten was helaas 0. Ik snap er niks van.
Ik krijg last nu van verdroging/rotting van de kernen van enkele andijvie planten .
Wat is dit en wat is de oorzaak?
Hallo Mieke,
Verrotting van de kern van andijvie klinkt als ‘rand’. Dit staat erover op Wikipedia:
“Bij warm, droog weer, maar vooral bij verandering van bewolkt naar veel zon, kan rand optreden. De bladranden van de binnenste bladeren sterven af en worden bruin door tijdelijk vochtgebrek, omdat de verdamping groter is dan de aanvoer van water door de wortels. In een later stadium gaan de bladranden rotten. Calciumgebrek kan leiden tot een snellere randvorming. Vooral in de herfst kan nogal eens rand optreden. Rand treedt vooral op zandgrond op en is tegen te gaan door weinig met stikstof te bemesten en de volgroeide plant voldoende water te geven, liefst in de vroege ochtend.”
groetjes,
Diana
Prachtige violet paprikas. Waar koop je Royal Purple Mavras paprika zaden ?
Hallo Henk,
Ik heb de zaden hier gekocht: https://www.plantsofdistinction.co.uk/mediterranean-veg/mediterranean-vegetables/pepper-royal-purple-mavras-0262
groetjes,
Diana
Prachtig! Wat een oogst. En die tomaten. .. wauw! Hier niet zoveel tomaten en helaas een rupsenplaag in de kas. Dus steeds rupsen vangen. .. maar helaas al flink veel tomaten aangevreten. .. ook de paprika’s en aubergine willen maar niet rijpen. Maar qua bonen bietjes aardappelen enzovoort mogen we niet klagen. Succes met alle oogst diana!
Hier ook een rupsencolonie op mijn ene spruitjesplant..het spuiten met een mengseltje van rabarberbladen..knoflook..zachte zeep..hielp heel goed.
Verder toch wel wat jaloers op de mooie oogst die ik op de foto zie..volgend jaar maar eens serieus gaan denken over een volkstuin.
Hallo Diana,
Ik heb twee courgette planten in de tuin staan en als er courgettes aan komen, ze zijn nu 10 cm., en dan beginnen ze aan het begin wat geel te worden. Weet jij wat of hier niet goed gaat, een tekort aan iets misschien?
Groetjes,
Anneke
Hallo Anneke,
Ik durf niet te zeggen wat er mis gaat met je courgettes, als ze heel snel na het vormen afsterven kan het ook zijn dat ze niet zijn bevrucht. Als het pas je eerste 2 courgettes zijn kan het ook zijn dat je planten eerst nog gaan groeien voor ze echte courgettes gaan geven. Maar als je volwassen planten hebt die al een prima opbrengst hebben gegeven kun je denken aan problemen met vocht, voeding, standplaats, uitputting, etc..
groetjes,
Diana
Fantastisch om jouw verhaal te lezen, zo herkenbaar. Ik heb deze week ook mijn tuin een monster genoemd waar ik bijna bang van werd. Ik durf amper onder blad te kijken want dan zie ik weer een tros boontjes hangen of een enorme courgette liggen.
Vorig jaar waren er bijna geen bonen dus inderdaad dit jaar lekker veel neergezet en ook nog snel een tweede bed gemaakt met schattige paarse boontjes. Toen kreeg ik ook nog wat plantjes snijbonen en nu weet ik niet waar ik allemaal tegelijk moet plukken. Mijn moestuin is ook op klei en het is voor mij heel geruststellend als ik jouw verhalen lees die vaak overeen komen met mijn eigen ervaringen. Het is een bijzonder jaar waarin bijna alles het goed doet en het hard werken is om alles te verwerken.
Hallo Diana,ik geniet heel erg van je nieuwsbrieven,zelf hebben we een biologische groentekwekerij op Noordgouwe.De combi bloemen en groente,ik vind het mooi.Door jouw mails met mooie foto’s haal ik heel erg veel inspiratie op.Dank je wel.
Ik heb dit jaar een erg grote Courgette oogst. Maak er soep van, doe ze in roerbakschotels en vul ze met gehakt en kaas en dan gaan ze in de oven. Ook rauw in de salade smaakt best.
Fam en vrienden krijgen regelmatig een Courgette mee.
De grote smoor ik in blokjes en vries ze dan maar in, want we kunnen ze niet allemaal opeten. Heeft iemand nog een ander idee wat ik ermee kan doen?
Hallo Marja,
Kijk ook even op de pagina met teeltinformatie over de courgette, onderaan die pagina vind je ook een lijstje met links naar recepten op mijn website, zelf zijn wij fan van de courgette-briesoep, de courgette-kruidentaart en de aardappel-courgettetaart.
En als je echt enorme hoeveelheden kunt oogsten, denk dan aan bijvoorbeeld een inmaak zoals zoetzuur van courgette: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/zoetzuur-van-courgettes/
groetjes,
Diana
Een paar recepten voor spercieboontjes:
Spercieboontjes met tomaat en kaas (2 p.)
300 gr. spercieboontjes
440 gr. tomaten in stukjes
1 ui
1 teentje knoflook
2 el verse peterselie
peper, zout
Boontjes punten, breken en gaar koken ca. 12/15 min. Intussen ui en knoflook schoonmaken, snipperen en zachtjes fruiten in een wokpan. Tomatenstukjes toevoegen en sudderen tot de boontjes klaar zijn.
Boontjes afgieten en toevoegen, roeren. Peper en zout toevoegen en alles even laten pruttelen. (Oude) kaas in kleine dobbelsteentjes snijden en peterselie fijnknippen.
Peterselie door de groente roeren net als de kaas.
Lekker met (zilvervlies)rijst.
Kip cashew: https://www.trouw.nl/home/kip-met-cashewnoten~a9ab3b23/
Hiervoor kun je ook boontjes gebruiken die je hebt ingevroren, je proeft dan niet zo goed dat ze wat slapper zijn dan verse.
Hallo Diana
Ik heb me net aangemeld op je nieuwsbrief.Heb al veel van je recepten over inmaken gemaakt. Geweldig. Nu mijn vraag. Ik had altijd tuinbonen SUPRIFIN en aardappelen GLORIA. Die zijn niet meer te krijgen. Weet je misschien iemand of waar ik ze nog wel kan kopen? Met een paar zaden v.d. tuinbonen zou ik al erg blij zijn. Altijd zelf zaden bewaard voor volgend jaar maar kon 2 jaar geleden niet want oogst mislukt omdat ik mijn knie had gebroken. Mocht je me beantwoordendan alvast mijn hartelijke dank. groetjes Anne.
Anne,
het eerste adres wat ik zag op Google en zo zijn er nog meer……..
http://tuinzaden.eu/nl/peulgewassen-bonen-erwten-tuinbonen/920103-tuinbonen-suprifin-monica-8713172002100.html
Groet, Janneke
Hallo Diana,
De komkommer is nog al wit uitgeslagen (meeldauw?)
er zat op de bladeren ook nogal wat meeldauw heb deze wel verwijderd
mijn vraag is is de komkommer nog eetbaar.
groetjes Roos
Hallo Roos,
Je hebt het goed gedaan hoor, het klinkt inderdaad als meeldauw, en als je aangetaste bladeren telkens verwijdert kan de plant nog weken lang komkommers produceren die je gewoon kunt eten, de aantasting is alleen schadelijk voor het blad.
groetjes,
Diana
Ik kan alleen maar vreselijk jaloers zijn op al die Hollandse weelde! Hier in Zuid-Frankrijk is het zo droog en zo heet, mijn moestuin levert alleen nog tomaten en basilicum.
Voor de bonenovervloed heb ik nog een goed recept: soupe au pistou. Kook (verse) bonen – sperciebonen, witte en rode bonen – met wat in stukken gesneden aardappel tot een dikke soep, niet te lang, de bonen moeten niet kapotkoken; de aardappels even fijnprakken. Serveer met een flinke lepel zelfgemaakte pistou (pesto). Helaas niet in te vriezen vanwege de aardappels. Bon ap! Et bon jardinage!
Hallo Diana. Ik heb in mijn kas drie soorten tomaten staan. Een tijgertomaat, een paarse trostomaat , beiden gekocht zaad, en trostomaten uit zelf gewonnen zaad.
Nu zijn de zwarte tomaten gewoon ROOD, wel erg lekker hoor.
Kan dat door kruisbestuiving komen en kun je dus niet meerdere soorten in een kas zetten? Niemand op ons tuincomplex wist het. Heb jij hier ervaring mee?
By the way, die oogstfoto s van jou zijn wel erg jaloersmakend hoor! Prachtig.
Groetjes Tiny
Hallo Tiny,
Ik denk bijna, dat als je meerdere planten hebt staan die ook allemaal rood zijn, de kans groter is dat er gewoon iets fout is gegaan met verpakken van de zaden. Ik weet niet waar je de tomatenzaden hebt gekocht, kruisbestuiving is wel mogelijk maar gebeurt maar zelden. Ik ga er in mijn volgende blog (morgen) een stukje over schrijven, ik hoop dat dat nog wat duidelijk voor je kan maken.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, dank je voor je snelle reactie. Ik ga contact zoeken met het bedrijf waar ik ze gekocht heb. Volgens mij was het merk Demeter. Cerise noir. Moet ik even checken straks.
Groetjes Tiny
Dat moet toch onderhand wel een erg tijdrovende hobby zijn geworden. Wat een overvloed, gaat al eens snel uit de hand lopen na een tijdje. Ik had een jungle van tomaten planten in mijn tuin gehad, 5 soorten. Te veel werk, Dit jaar een stuk kleiner, maar de gewassen gingen niet zo best en zijn later dan normaal. Ik heb zelfs nog tomaten en chilli zaden van 3 jaar uit de vriezer ontkiemen kunnen. Natuur verbaast mij steeds weer.
groet, Guido