Dubbel
Wat is het nog een rommel in de moestuin!! Overal groeit onkruid (met dank aan de warme herfst kiemden er vorige maand nog heel veel zaden). Gelukkig vinden we ook overal in de tuin nog groenten; van lenteui, peterselie en boerenkool tot raapstelen, winterandijvie, rucola en pluksla. En alle groenten in de kas natuurlijk! We moeten flink opruimen; van rondslingerende potjes en tray’s tot netten, touwen, bakstenen, labels, zakjes, etc.. We moeten nog 2 kapotte verhoogde bakken repareren. En de compostbak zit stampvol en moeten we gaan omzetten (en het onderste gedeelte is al klaar voor gebruik).
Maar het regent. En als het niet regent is de tuin wel nog zo nat dat we er tot aan onze enkels in de plassen lopen. En het is koud. En het wordt nog wel kouder. En dan hebben we af en toe ook nog eens eigenlijk geen zin, en soms gewoon geen tijd.
En dus zouden we van alles op de tuin moeten doen. Al is ‘moeten’ misschien niet het goede woord als het om een hobby gaat, maar we zullen toch ‘moeten’ opruimen en schoonmaken als we volgend jaar willen zaaien, planten en oogsten :-). Maar in plaats van hard werken in de tuin zit ik heerlijk binnen, warm bij de kachel, zaden te bestellen en uit te zoeken voor 2023.
Het wordt een paars en ‘pastellerig’ jaar, dat weet ik nu al. Soms let ik niet zo op kleuren, soms kies ik voor geel, oranje en rood (één van mijn meest favoriete kleurencombinaties). Maar nu kocht ik wat zaden van leuke soorten en rassen in lila en roze en crème. En ik zocht er bijna automatisch in mijn eigen zadenbox nog soorten bij. Zoals deze Helichrysum:
En deze Lathyrus:
Net alleen in de eenjarige bloemen zoek ik komend jaar de pastels op, maar ook in de paprika’s en pepers. Zoals deze prachtige hete peper:
En deze paprika:
In het vorige blog schreef ik al over tomaten: ik ging voor alleen maar de allerlekkerste. Eén week later is dat helaas al mislukt :-). Niet dat ik zaden van niet-lekkere tomatenrassen heb gekocht hoor, ik ben na al die jaren redelijk goed in het zoeken naar lekkere rassen, weet op welke termen ik moet letten, en ook door de smaakprofielen op meerdere websites/pagina’s/databases/webwinkels te controleren. Maar ik heb bij het uitzoeken van zaden toch ook gelet op een mooie kleur en vorm. Zoals deze Rebelstarfighter Prime die ik dit jaar teelde (en direct een favoeriet):
Ik bestelde nu zaden van haar zusje, Rebel Starfighter VT16, volgens meerdere websites even lekker maar nu in een blauw met groene kleur. Maar bijvoorbeeld ook zaden van een groenige multiflora (Amber Keyes), en van Atomic Fusion, het grotere zusje van Brad’s Atomic Grape (ook zo prachtig en tegelijkertijd heel erg lekker). En ook voor in de tuin probeer ik wat leuke kleurtjes en vormen te zoeken. Mijn website heet niet voor niets Diana’s Mooie Moestuin; dat betekent niet dat ik een mooie moestuin heb hoor, allesbehalve dat. Ik bedoel er mee dat, als ik kan kiezen, ik altijd eerst voor smaak en gezondheid ga, maar daarna voor het mooie in groenten, zoals groen-met-roze snijbonen, wit-zwarte droogboontjes, eetbare bloemen in mooie kleuren, paarse aardappeltjes, gele frambozen. Ik kan er niks aan doen, ik ben nu eenmaal verzot op kleurtjes :-). Neemt niet weg dat ik ook gewoon groene andijvie, witte knolvenkel en groene spinazie teel hoor. Maar elke afwisselende kleur of bladvorm of bloem, van paarse broccoli tot gespikkelde sla, is van harte welkom in de tuin!
Leuk!!! Maar ergens in mijn achterhoofd klinkt dat stemmetje: als je dit allemaal wilt zul je eerst moeten zorgen dat de tuin daar klaar voor is. Je moet aan het werk; koud of niet koud, nat of niet nat. Zucht; na volgende week (als het vriest en de grond bevroren is kunnen we weinig doen) zullen we toch heus aan de slag moeten. En als het na hard werken opruimt is dat wel echt heel fijn. Het zorgt ervoor dat er ruimte in mijn hoofd komt voor al die leuke soorten die ik kocht en uitzocht!
Tot slot van dit blog: ik hoop dit weekend de pepers in de database in de juiste velden te zetten. Augus heeft bij de databases van tomaten, paprika’s, pepers en aubergines velden gemaakt waarmee je kunt filteren (zoals dat ook al bij de recepten en inmaakrecepten kon). Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld op een vroege stamtomaat filteren, of op een rode struikcherrytomaat, op een vroege mildhete peper, etc.. Alleen bij de moestuinbloemen is er geen mogelijkheid om te filteren (want ik zou niet weten waarop, daarvoor staan er teveel soorten en rassen in verschillende kleuren, vormen, hoogtes, bloeiperiodes, etc. in). Maar het is uiteindelijk de bedoeling dat mensen in het reactieformulier onder elke soort/ras in de 5 databases zelf ook een foto kunnen gaan plaatsen (zoals dat nu al bij blogs en pagina’s mogelijk is).
Tot slot nog 1 foto, nog één waarvan ik zelf een zomers gevoel krijg. Altijd lekker als het buiten vriest :-).
Wat leuk dat je de pimenta Lisa van Stefan hebt 😀
Het is echt een heerlijke peper.
Hallo Andrea,
Ja, een paar jaar geleden gekregen en ondertussen zijn dus, hoop en denk ik, al flink wat mensen die deze prachtige en lekkere peper ook telen. Ook komend jaar ga ik weer voor roze pepers, ik moet mijn planning nog maken maar de Pimenta Lisa komt er zeker in!
groetjes,
Diana
Dag Diana, wat ben je toch een ongelooflijke tuinvrouw ! Zelfs de winter krijgt je niet stil !
Ik lees altijd met veel verbazing en bewondering je blog.
Ik heb mijn moestuin vol gegooid met een dikke laag bladeren, compost en hakselhout . Alleen wat spinaziebladeren en spruitkolen piepen er nog boven uit. Een remedie tegen onkruid, maak ik mezelf wijs.
Maar eigenlijk ben ik echt blij dat niets nog hoeft! Eindelijk rust😉
Waarschijnlijk ben ik toch niet uit het goede tuiniershout gesneden…😉
Hallo Elisabeth,
Natuurlijk ben je wel uit het juiste tuinhout gesneden, ik heb hier nog geen tijd gehad voor bladeren, compost en hakselhout dus je bent in je verzorging een stuk verder dan ik 😘
De komende dagen wordt het koud maar mooi weer en weinig wind en hoop ik eindelijk eens wat vorderingen te maken met onze winterverzorging van de tuin.
groetjes en geniet vooral even van het lekkere niets doen in deze decembermaand, even opladen voor tuinjaar 2023 😄
groetjes,
Diana
dank je wel! je weet nog bij iedereen de moed er in te houden:-):-)
Wat een leuke blog weer en heel herkenbaar het gevoel van moeten, zelf wellicht iets te fanatiek geweest in de ogen van sommige om een volkstuin stuk te huren van meteen 350 vierkante meter, maar ik weet dat ik hier wat moois van kan maken. Maar om dat te bereiken MOET ik ook veel werk verrichten voor of na mijn baan en gezin vaak. Tot nu toe al aardig op weg, de frambozen soorten staan al enige tijd, Gaten gegraven en opgevuld met tuinturf voor mijn blauwe bessen, compostbakken gemaakt van pallets, alle paden zijn gelegd, tuin is bijna compleet gespit en een laagje mest erop gelegd, voor de mais / pompoen en courgette vakken een flinke berg mest hoop gemaakt zoals in uw blog omschreven, ze verklaren mij voor gek hier 😉 Laatste 2 taken voor dit jaar nog op de planning, laatste stuk nog spitten en mest opleggen, tuinhuisje in elkaar zetten, rotten delen vervangen en 2 afvoeren aansluiten naar de IBC tanken. Zaden allemaal al besteld behalve nog enkele bloemen zaden, wil toch wel wat zinnia’s gaan zaaien en heb enkele mengsels besteld bij jansenzaden gebaseerd op kleuren combinaties nu al zin om te gaan zaaien 🙂 Op naar een nieuw mooi tuinjaar
Hallo Kevin,
Het klinkt als een lekker drukke winter 😀 . Maar een goed begin is nu eenmaal beter dan het halve werk, liever nu alles gelijk helemaal naar je zin maken dan ergens halverwege volgend jaar of één van de opvolgende jaren erachter komen dat de bessen niet goed groeien of je tuin niet goed verzorgd is.
Heel veel succes met je laatste decemberklussen, en nu alvast een mooi 2023 tuinjaar gewenst!
groetjes,
Diana
Zomaar Nectaroscordum , heette vroeger gewoon sierui.
Prachtig 😍 !!
groetjes,
Diana
Wordt ook godenlook genoemd en die naam klinkt veel toepasselijker dan “sierui”. Want een beauty is het! Ik heb gelezen dat zowel de bloemen als de blaadjes eetbaar zijn. Dat zou ik zonde vinden maar tegelijkertijd…een mooi opgemaakt bordje met een slamengseltje en godenlookbloemetjes klinkt mij als muziek in mijn oren!!!
ja, heel biezonder!
Ik heb deze winter mooie winterharde kolen en bladgroentes in mn dahlia-sierperk gezet. Toch nog een beetje kleur 🙂 Die mooie kool rechtsonder op de foto (bovenaan dit blog) staat zou er mooi bijpassen. Maar wat is het? Paarse palmkool???
Hallo Tessa,
Het is inderdaad paarse palmkool, ze heet palmkool Dazzling Blue.
Ik weet niet hoe ze smaakt want ik heb het nog niet gegeten, en ik weet ook niet hoe ze op deze kou reageert maar prachtig is ze zeker!!
groetjes,
Diana