Drukke maand

Aalbes loopt uitJammer dat het weer zo tegen zit, want dit zijn wel de belangrijkste tuinmaanden. En dus morgen toch maar in de miezerregen naar de tuin, want nog heel veel te doen.

De ‘targets’ voor deze dagen:

  • worteltjes en pastinaken zaaien
  • aardappelen poten
  • alle zaaisels verzorgen
  • laatste stukje tuin schoonmaken en met stro bedekken
  • alle zaailingen die groot genoeg zijn verspenen.

En dus vanmorgen begonnen met verspenen. Maar ik kreeg het al snel warm in de kas, met de zon op het glas ruim boven de 20 graden. En omdat het morgen (zaterdag) gaat regenen, besloten morgen verder te gaan met het verspenen in de kas, en vandaag zoveel mogelijk buiten te doen.

Op de foto de eerste groene blaadjes van de aalbes Jonkheer van Tets, het voorjaar gaat nu toch echt beginnen, kou en regen of niet.

En dus de laatste aardappelen gepoot, vroege Tiamo’s en middelvroege Rote Emma’s (waar ik erg nieuwsgierig naar ben, die zijn als het goed is van binnen rood – ik zie al de aardappelsalade van gele Solist-aardappelen, rode Rote Emma’s en paarse Bleue d’Artois voor me, geweldig!).

Aardappelen gepoot in stro in bakDe Tiamo’s in de vollegrond/moestuin gepoot, de Rote Emma’s in een verhoogde bak. Zoals je op de foto kunt zien eerst maar uitgemeten en rondjes grond strovrij gemaakt. Handig, want de rondjes laat ik strovrij zodat de aardappelplanten die daar boven moeten komen genoeg licht en lucht krijgen, en dan weet ik dus ook gelijk waar ik de planten kan verwachten. Tegen die tijd dat de planten boven komen schuif ik het stro weer wat terug.

Wat ook handig is om te weten; wat te doen met de grond die je opgraaft bij het poten (of het planten of inkuilen of wat dan ook)? Liever niet even naast het plantgat gooien (wat we dus vroeger altijd deden). Wat als je dat doet komt er dus een laagje grond op het stro te liggen. En dan kan daar weer gewoon onkruid gaan groeien en schieten we er niets mee op.

En dus heb ik mezelf aangewend om elke keer als ik iets ga planten of poten of verzetten, een emmer mee te nemen. Grond die ik weghaal gaat in de emmer, na het planten gaat de grond vanuit de emmer weer bij de planten en vervolgens het stro er weer omheen. En daarom kost het nu inderdaad wat meer tijd, tijd die ik hoop in de zomermaanden te besparen.

Melothria scabra knolletjesRuud heeft vandaag het laatste reepje kale grond onkruidvrij gemaakt en bedekt met stro. Toen ik terugkwam van het poten van de aardappelen zei hij dat hij in de grond nog wat knolletjes had gevonden. En na een tijdje verzinnen kan ik niets anders bedenken dan dat het knolletjes van Melothria scabra (de Mexican Sour Gherkin) zouden moeten zijn. Ik wist niet eens dat die knolletjes maken. Wel heel handig, want dan kun je ook overwegen om de knolletjes in het najaar uit te graven en vorstvrij te bewaren tot het volgende voorjaar. Blijkbaar heeft de zachte winter de knolletjes geholpen te overleven, want de knolletjes zijn nog hard en gezond. En dus snel weer terug geplant. Wie weet…. ik heb haar ook gezaaid maar als de knolletjes nu eens uit zouden willen lopen, dat zou helemaal geweldig zijn. Nog even een kleine slag om de arm, maar zou echt niet weten wat het anders zou kunnen zijn, zodra ze uit gaan lopen weten we het zeker.

Tot slot van het buitengebeuren nog even een foto van de tuin.

Overzicht tuin 27-03-15

Nog steeds kaal (of eigenlijk juist niet, met al dat stro, maar in ieder geval nog weinig groen te zien). Maar er gebeurt van alles. Overal zie je witte stokjes (waar bijvoorbeeld aardappelen zijn gepoot, sjalotten of uien zijn geplant). Vakken zijn ingedeeld (en nu al weer ruimte tekort). Er worden alvast hekwerkjes gebouwd voor netten voor bescherming tegen vogels. Over 4 weken is dit als het goed is een heel ander gezicht (en vooral een groen gezicht).

Tot slot dan nog 2 foto’s van de laatste planten thuis. En dat zijn er nog aardig wat; alle paprika’s en pepers en dat zijn er dit jaar behoorlijk veel.

Peperzaailingen 1e en 2e zaai

De paprika’s en pepers van de eerste en tweede zaai. je kunt echt geen verschil meer zien, terwijl de eerste zaai in de laatste week van januari was en de 2e zaai zo rond 15 februari.

Je kunt het bij de derde zaai wel zien, die zijn pas eind februari of zelfs begin maart gezaaid:

Peperzaailingen 3e zaai

Een stuk kleiner maar ook daar al weer wat verschillen tussen verschillende planten (omdat die niet allemaal op 1 dag zijn gezaaid). En uiteindelijk zal alles eind april zo ongeveer even groot zijn. Ook omdat deze zaailingen nu het beste plekje hebben gekregen, op de kamer waar de kachelpijp doorheen loopt, voor het zonnige raam. De grote paprika’s en pepers van de foto erboven staan nu op een onverwarmde kamer (maar wel ook lekker in het zonnetje, als die schijnt :-)).

En dus ook morgen naar de tuin; verspenen en oppotten, mooi karweitje in de kas op een regenachtige dag. En als het dan volgende week april is ga ik voorzichtig eens bedenken welke courgettes ik wil zaaien (ik heb nog ronde, donkergroene, witte en klimmers), en welke pompoenen. En maïs, misschien wel alvast wat lage stamboontjes in huis voorzaaien. Want er is weer wat plaats. En na het kiemen is het zo rond de 3e week van april en mag alles mee naar de tuin en nog een weekje afharden voor de planten begin mei de tuin in mogen. Plannen blijft belangrijk, zeker in deze drukke tijden.

 

27 reacties op Drukke maand

miep 28 maart 2015 om 06:55

Ik hoop voor jullie dat het niet te veel regent daar.
en dat jullie leuke dag hebben. Hier moet ik ook in de tuin.
De kas moet nog gedaan worden.
En hopelijk kan ik de eerst sla planten in de kas zetten.
en zal de courgette zaaien binnen huis. Groetjes

Gjermund Kiserud 28 maart 2015 om 08:21

Hallo Diana

Ik ga nu steeds naar jouw site om te kijken hoe laat jij de verschillende groenten aan het zaaien bent. Een geweldige referentie, zit zelf net wat noordelijker maar wij zullen hier niet veel later zijn (net onder Amsterdam- in Uithoorn). Bedankt weer voor de goed bijgehouden site.
Groet Gjermund

Margriet 28 maart 2015 om 09:08

Hallo Diana,

Het blijft leuk je tuindagboek te lezen. En je hele site is trouwens prachtig. Ik mag er graag “rondsnuffelen”. Ik heb op jouw advies via internet filmpjes gezien over het poten van aardappelen in zakken. En… 1 heel interessant filmpje gevonden waarbij aardappelen eerst voorgepoot worden in 9 cm potjes. Als ze zo’n 10 a 15 cm hoog zijn, dan kunnen ze in een grote zak. Ik heb daarvoor tuinafvalzakken van 2 euro gehaald bij een tuincentrum. Ze gaan dan liggend laag voor laag erin, waarbij aan de zijkanten van de zak een klein openingetje wordt gemaakt waar dan een klein stukje van het loof doorgaat, alleen het puntje, en de rest dus in de zak. Elke laag bedek ik dan weer met grond. En dan tot boven aan toe. Ik schat in dat er een stuk of 8 in de zakken passen. Natuurlijk wat gaatjes in de bodem voor de afwatering. Ben erg benieuwd. De vroege aardappelen komen in de potjes in de koude kas al boven, en kunnen denk ik met een week of 2 de zak in. Misschien wordt het niets, maar ik vind het leuk om te proberen. Volgende week denk ik de stamboontjes cobra voorzaaien. Die gaan we dit jaar onder onze overkapping, zonnig en beschut, in grote emmers/potten kweken met een frame van stokken. Vorig jaar ook onder de overkapping, maar in de volle grond (aantal terrastegels eruit gehaald). Dat ging ook heel goed. Wel af en toe zelf wat water gieten.
Hier schijnt de zon vandaag, tenminste nu nog. Dus straks lekker naar buiten. Succes de komende weken. Hopen dat het weer jullie ook een beetje meezit.
Groetjes Margriet

Diana 28 maart 2015 om 09:50

Hallo Margriet,

Klinkt goed! Zo elke 2 of 3 jaar zie ik zo ongeveer hetzelfde bij Gardener’s World; aardappelen in potten, in tassen, in tonnen, in autobanden, noem het maar op.
Weet je de link nog naar het filmpje? Zou je het hier misschien nog even willen plaatsen? Misschien ook leuk voor de meelezers (en voor mezelf, al heb ik geen pootaardappelen meer, die zijn voor dit jaar allemaal al gepoot :-)). Ik ga wel de crosne en de oca op ongeveer dezelfde manier telen (zonder de gaten aan de zijkanten, maar wel laag in de pot planten en dan elke keer een laagje grond erboven op.

Cobra is ook een lekkere stoksperzieboon. Ik ga volgende week eerst maar lage (Chinese) stamboontjes voorzaaien. En de hoge pronkbonen (die we vroeger niet zo lekker vonden maar sinds we goede rassen hebben en ze jong oogsten zijn ze zo ongeveer de lekkerste bonen die we kennen (nou ja, Haricot-Verts natuurlijk ook, en spekbonen ook, en Pastoral en Melissa – eigenlijk zijn er veel bonen die we erg lekker vinden :-).

groetjes, hier regent het al maar dat mag de pret niet drukken,
Diana

Diana 29 maart 2015 om 08:48

Dankjewel!!
Diana

Janneke 29 maart 2015 om 10:01

…erg leuk, ik maak er meteen gebruik van.

Groet,
Janneke

wia bonte 28 maart 2015 om 13:59

Hallo Diana

De knolletjes op de foto doen me denken aan die van de Apios Americana. Mocht je die ooit in je tuin hebben gehad, dan zouden het knolletjes van deze plant kunnen zijn. De Apios is winterhard en meerjarig, maar sterft in de herfst bovengronds af.

Veel tuinplezier.
Wia

De Mecheleer Varbara 28 maart 2015 om 15:14

Denk ik ook !

Diana 29 maart 2015 om 09:03

Hallo Barbara,

Dankjewel voor het meedenken!
Ik ga met argusogen kijken naar wat er uit de knolletjes gaat komen.
Ik zou er in ieder geval heel erg blij mee zijn (want de Melothria heb ik zoals elk jaar gewoon gezaaid, heb ik ook nooit eerder knolletjes van gevonden – en zaaien gaat gemakkelijk, maar de Apios, daar zou ik erg blij mee zijn)!!

groetjes,
Diana

Diana 29 maart 2015 om 09:00

Hallo Wia,

Dank je voor je reactie. Ik heb wel eens 2 heel kleine Apios-knolletjes van onze tuinbuurman gehad (van een centimeter, of hooguit anderhalf), maar ik dacht dat die de eerste winter toen niet hadden overleefd (want dat is al weer ruim 2 jaar geleden). Deze knolletjes komen van een plekje waar vorig jaar eigenlijk niets anders heeft gestaan dan 5 Melothria-planten die wel een meter of 3 hoog zijn geworden. Dus ging ik er vanuit dat het de Melothria moest zijn. Maar wie weet, heeft na een paar jaar de Apios toch besloten daar te willen gaan groeien. Ik heb er in de afgelopen 2 jaar geen loof meer van gezien, maar ik geef eerlijk toe dat de Melothria er vorig jaar zo welig tierde dat ik het door al het loof eventuele stengels van de Apios zomaar over het hoofd zou kunnen hebben gezien. Heb ook niets gemerkt met het planten van de Melothria vorig jaar.

Maar ik ga heel goed opletten wat er uit de knolletjes gaat komen.
Dank voor de tip, ik was na de afgelopen 2 jaar eigenlijk alweer vergeten dat ik er zelfs maar Apios heb gehad :-), was er heilig van overtuigd dat ik die echt na de 1e winter alweer kwijt was! Ik zou er in ieder geval geweldig blij mee zijn.

groetjes,
Diana

Danny 28 maart 2015 om 16:57

Hoi Diana,
Een klein vraagje. Doen jullie ook stro bij de tomatenplanten in de kas? Ik wil dit namelijk zelf ook gaan doen, om verdamping te voorkomen.
Groetjes.

Diana 29 maart 2015 om 09:15

Hallo Danny,

Omdat dit ons eerste jaar met stro is hebben we besloten om 2 kassen met stro te houden en 1 (en 2 mini’s) zonder stro. Zodat we het verschil kunnen zien. Voorlopig houdt het stro de grond vochtig en houdt het duidelijk al onkruid tegen. Het nadeel zou kunnen zijn dat in de tijd van het rijpen van de tomaten deze makkelijker zouden kunnen barsten door de extra vochtige grond. Dus dat gaan we dan wel in de gaten houden (maar als dat zo is halen we tegen die tijd het stro gewoon tijdig weg).

Veel succes met de teelt onder stro in je eigen kas!
Diana

ellen 28 maart 2015 om 18:55

Hoi Diana,
balen van het weer he? ik ben vandaag maar gewoon in de regen aan de gang gegaan in de moestuin en wortels gezaaid en uien gepoot. Nu denk ik… gaat dat wel goed als het nu zo regent? Spoelen de zaden dan niet weg? Voorderest gaat het goed met het opkweken van de zaden die ik bij je heb gekocht. Staat hier in huis ook helemaal vol met potjes en bekertjes 🙂
groetjes

Diana 29 maart 2015 om 09:20

Hallo Ellen,

Goed om te horen dat de zaden het goed doen. Voor buiten hoef je niet bang te zijn dat je zaden zomaar wegspoelen hoor (mits je ze uiteraard wel gewoon goed hebt afgedekt met een laagje grond of zand), het zijn soorten die heel goed tegen kou en nattigheid kunnen. Als het heel veel blijft regenen ga ik me wel voorzichtig zorgen maken om de pootaardappelen (die liggen natuurlijk een centimeter of 15 onder de grond), als die lang in het water liggen kunnen ze waterrot krijgen en daardoor dus rotten = dood gaan.

We wachten maar op betere tijden, tuinieren is nu eenmaal niet altijd een zonnige hobby in Nederland 🙂
groetjes,
Diana

yosri 28 maart 2015 om 20:31

hoi

kun je de tuin bonen en de doperwten nu al buiten ind e volle grond zaaien of is het nog te vroeg

groetjes yosri

barbara brinkman 29 maart 2015 om 07:56

hallo yosri

Zoals ik van de week van Diana heb geleerd. mogen de doperwten wel naar buiten, want die kunnen wat kou hebben. je kan ze beter binnen voor zaaien, als je er ruimte voor hebt. de duiven en muizen zijn erg dol op de erwten, zo kan het zijn dat ze morgen alweer uit de grond zijn gehaald.
De bonen kunnen nog niet naar buiten, deze houden niet van kou. maar ook deze kan je binnen voor zaaien. en dan in de eerste week van mei bij mooi weer naar buiten zetten.
veel plezier en succes

gr barbara

Diana 29 maart 2015 om 09:21

Hallo Yosri,

Ja, dat kan.
Maar kijk voor dat soort informatie vooral even op de pagina’s van de tuinbonen en doperwten (via Groenteelt en dan peulvruchten, daar vind je van beiden soorten een hele pagina met informatie, zaaitabellen, etc.).

groetjes,
Diana

Marieke 28 maart 2015 om 21:03

Hoi Diana en medelezers (en dat zijn er volgens mij best veel),

Ik heb een vraag met betrekking tot het stro. Ik had vorig jaar een deel van mijn tuin afgedekt met stro en nu heeft mijn behulpzame schoonvader dit allemaal ondergespit terwijl het nog helemaal niet verteerd was. Moet ik dit deel van mijn tuin nu extra bemesten omdat de stro nu gaat vergaan?

Ik heb echt hele zware kleigrond. Wordt de grond daar nu ook lichter van of niet. Ik doe mijn best met compost en diep wortelende planten die in de winter afsterven maar echt veel verbetering zie ik niet.

Groeten Marieke

Diana 29 maart 2015 om 09:31

Hallo Marieke,

Misschien dat iemand anders je beter met deze vraag kan helpen dan ik hoor.
Wij hebben nooit stro ondergespit maar wel paardenmest met heel veel stro erin en wij hebben daar nooit nadelen bij ondervonden. Wel bij het onderspitten van houtsnippers (het kost stikstof om dat te composteren). Dat kost het bij stro vast ook wel maar blijkbaar in mindere mate, of het verteert eerder/sneller (of de paardenmest of urine die daarbij zat heeft voor voldoende stikstof voor die vertering gezorgd.

Wij zijn al ruim 20 jaar onze vette klei aan het verbeteren met compost en mest en de structuur is al wel veel beter. Maar klei blijft klei, het zal nooit een lekker rul grondje worden :-).

Ik zou zelf in ieder geval wel een kleine extra stikstofbemesting geven. En dan verder gewoon heel goed opletten wanneer alles gaat groeien, je kunt, als je vroeg genoeg ziet dat soorten niet willen groeien, dit nog wel bijsturen met een snelwerkende stikstofmest (zoals bijvoorbeeld bloedmeel).

Ik hoop dat je toch iets aan het antwoord hebt!
Diana

Christa 29 maart 2015 om 17:21

hoi Diana,
Zijn jullie nog niet weggewaaid? Hier is het echt flink aan het spoken met veel regen erbij. Maar daarom ook even tijd om dingen in huis te doen 🙂
Een vraag over de aardappelen. Of eigenlijk twee. Hier op de Betuwse klei zeggen ze dat de poters er pas half april (voor Koninginnedag) in moeten. Niet eerder vanwege de koude natte grond. Ik dacht dat jij ook meestal wat later pootte? De andere vraag: hoe ga je de aardappels aanaarden met het stro ertussen? Of doe je dat niet?
Ik ben jaloers op jouw pepers en paprika’s. Ik heb mijn pepers op 1 maart gezaaid en ze beginnen nu heel voorzichtig aan een derde blaadje… Maar ik heb geen warmtematjes, misschien ligt het daaraan. Tsja.
Succes met de drukte! Christa

Diana 30 maart 2015 om 06:45

Hallo Christa,

Ja ook hier ‘uit onze verschoning gewaaid’ :-).
Wij poten de vroege aardappelen altijd zo rond half tot eind maart, dus zijn we nu zelfs wat aan de late kant. Alle regen van gisteren zal ze geen goed hebben gedaan, voor de koude grond ben ik hier in deze maand zo dicht bij de kust minder bang. Banger ben ik voor waterrot, de halve achtertuin staat onder water na alle regen die er is gevallen 9en nog schijnt te gaan komen).

Wij aarden de aardappelen al jaren niet meer aan, wij poten ze wel vrij diep. En eigenlijk nog nooit blauwe aardappelen gehad die half boven de grond komen. Wel waarschijnlijk wat minder oogst maar dat hebben we er wel voor over (want aanaarden vinden we altijd zwaar werk).

Hier ook geen warmtemat voor de paprika’s en pepers hoor. Ik laat ze kiemen in een elektrische propagator maar direct na het kiemen via de denomethode gaan ze daaruit en worden ze bij slaapkamertemperatuur opgekweekt tot wat ze nu zijn.

groetjes,
Diana

Evelyn 1 april 2015 om 07:29

Hey! Ik ben een paar keer de oerprei tegengekomen in jouw tuindagboek, en ik vroeg me af wat dat precies is. Het is toch een herfst gewas ofzo? En waar heb je de zaden gekocht want ik ben het nog niet tegengekomen in tuincentra enz. Ik kijk altijd uit naar een nieuwe update, ga zo door! Groetjes Evelyn

Diana 1 april 2015 om 08:18

Hallo Evelyn,

Ik heb eens stekjes van de oerprei gehad, en dat is ook de manier om met de teelt te beginnen.
Je plant de kleine witte uitjes niet in het voorjaar maar juist in de vroege herfst en kunt er dan in de winter wat van oogsten. is zeer winterhard en vanaf het voorjaar groeien ze uit tot frisgroene preiachtige stengels met daar onderaan een klein uitje, vers erg lekker, lijkt qua smaak meer op prei dan op ui. Is ga er zelf ook nog wel eens een pagina over schrijven, maar voorlopig kun je hier prima informatie vinden:
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/oerprei-kweken-in-de-moestuin-groentetuin/
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-teelt-van-doorlevende-prei-in-zeven-foto-stappen/
En onderaan in de reacties van beide artikelen worden ook wat opties voor adressen gegeven.

groetjes,
Diana

Evelyn 1 april 2015 om 20:22

Dankjewel! Ik ga het dit jaar wel even uitproberen. Nog een vraagje.. 🙂 Ik hebdit jaar de gele peervormige tomaat gezaaid en hij doet het super goed en ik heb ze verpot in grotere potjes, vlak na het verpotten hingen ze natuurlijk even slap maar dat is inmiddels al twee weken geleden dus ze groeien mooi door. Tot een dag of 2 geleden want opeens begonnen de kiemblaadjes gelig te worden en slap te hangen en ik dacht dat het misschien teveel water was ofzo, maar toen hield ik even op met water geven en het word alleen maar erger dus vanmorgen weer water gegeven maar het word nog steeds niet beter.. Weet jij misschien wat er aan de hand is? Ik heb ze in gewone potgrond gezet in mijn slaapkamer (ong.16/17 graden) en ze staan voor het raam met voldoende licht. Groetjes Evelyn

Diana 2 april 2015 om 08:06

Hallo Evelyn,

Vooral niet elke keer water geven hoor, je verdrinkt daarmee de wortels.
Het is heel normaal dat de 2 kiemblaadjes afvallen; het zijn de 2 blaadjes waarmee ze is geboren, zij hebben ervoor gezorgd dat ze nieuwe (echte) blaadjes kreeg, en wortels. En nu zit hun taak erop en zullen ze geel worden, verdorren en uiteindelijk afvallen. Bij de ene plant gebeurt dat wat sneller dan bij de ander (bij pepers kan het bijvoorbeeld wel weken langer duren). Als de echte blaadjes geel worden, dan zou ik me zorgen maken, maar verdorrende en afvallende kiembladjes is echt een natuurlijk proces.

groetjes,
Diana

Evelyn 2 april 2015 om 10:55

Oke ik zal even geen water geven want dan is het vast dat want de gewone blaadjes beginnen ook al wat op te krullen enz. Ik heb voor de zekerheid alvast wat meer gezaaid voor het geval dat ze doodgaan 🙂 Heel erg bedankt!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties