Druk… druk… druk
Ook vandaag weer een tuindagboek. Want veel te doen = veel te vertellen. Maar met meer dan 1 tuindagboek per week maak ik ze wel wat korter, want het kost toch ook altijd best veel tijd (en die is in deze tijd kostbaar :-).
We zeggen wel eens “alles wat je nu niet zaait kun je komende zomer/herfst ook niet oogsten”. Alleen de maïs, komkommers, courgettes, pompoenen en basilicum laten we nog even met rust, die zaaien we pas volgende maand (en natuurlijk ook de wintergroenten als boerenkool, etc., die zaai je ook wat later). Maar verder gaan we deze maand echt ‘los’.
En we treffen het, mooi weer! Ook wel eens in een totaal verregende maart in regenjas en kaplaarzen tuinbonen uit staan te planten. En dus gisteren een heerlijke dag, een vruchtbare dag, zo vruchtbaar dat mijn rug en bovenbenen zwaar en moe waren, en we later thuis op de bank in slaap sukkelden. Ja ja, natuurlijk ook geen 20 meer :-).
Ruud heeft de kapucijners uitgeplant, die hadden we voorgezaaid en waren al zo’n 12 centimeter hoog:
Ze zien er op de foto nog vrolijk uit maar bedenk dat we na de foto een ‘fort’ van gaas rond de zaailingen hebben gemaakt. Want voor sommige vogels (hier vooral duiven) is er niets lekkerders dan jonge, malse, net gekiemde peulvruchten. Ze kunnen ze in 1 avond echt tot op de grond afvreten. Dus planten en direct beschermen, 1 dagje wachten is 1 dagje teveel.
Hetzelfde geldt voor tuinbonen:
Achterin dit vak het hekwerk dat voor de doperwten is (maar die kiemen pas net en kunnen nog niet uitgeplant worden), het bouwseltje vooraan is voor de tuinbonen. Als je heel goed kijkt zie je vooraan onder het blauwe net een tuinbonenzaailing, de rest is bijna verscholen onder het stro (niet echt hoor, dat komt door de foto die schuin is gemaakt, we hebben op afstanden van elkaar rondjes bloot gemaakt in het stro en daar de zaailingen in geplant zodat ze zeker de eerste weken genoeg licht krijgen om te groeien.
Het ziet er misschien niet mooi uit. Maar het is wel echt heel nuttig. Over een paar weken mag het bouwwerkje met net eraf, want dan zijn de tuinbonen blijkbaar niet lekker genoeg meer. En het net hebben we dan nodig voor andere groenten (zoals kool en aardbeien en aalbessen, zijn ook lekkere hapjes voor vogels :-).
Oh ja, ik wilde eigenlijk ook nog wat paarse aardappelen poten, Ruud op zoek in de schuur want ze lagen in de onderste van de kratten met aardappelen. Maar in de schuur is het duidelijk ook lekker warm geweest:
Niet eetbaar meer, en eigenlijk natuurlijk veel te lange scheuten om te gebruiken als pootgoed. Maar de scheuten afbreken is ook geen optie (want dat heeft veel voeding/energie uit de knol gekost, zoveel dat nog een keer uitlopen vaak nog wel lukt maar de aardappel dan wel echt uitgeput is en vatbaarder wordt voor ziekten, minder opbrengst geeft, etc.). Maar met wat zoeken in deze kluwen van aardappeltjes en scheuten vond ik nog 15 mooie paarse aardappeltjes met minder lange scheuten die ik nog kan poten. Maar dan dus wel mogen en geen dag later. De andere pootaardappelen liggen trouwens boven (koel en licht) mooi te spruiten en kunnen eind volgende week gepoot worden (alle 3 vroege/middelvroege rassen).
En dan tot slot nog een foto van een taart (of eigenlijk meer cake) die ik gisteravond bakte, ‘Ondersteboven Rabarbertaart’. Gisteravond laat nog een klein stukje geproefd, en meer dan goed/lekker bevonden. En dat met de allerlaatste rabarberstukjes uit de vriezer!
Het recept is niet moeilijk en zal ik vandaag nog even op de pagina van de rabarber zetten. Ik ga de taart zeker ook maken wanneer we weer verse rabarber kunnen oogsten, maar dat duurt helaas nog wel een paar weekjes.
Hoi Diana,
Wat zijn jullie druk bezig!
Vind de zaailingen er al goed uitzien! Zo groot heb ik ze thuis nog niet.
Ik vroeg me af, als jij ‘nieuwe grond’ gebruikt, wat gebruik jij dan?
Ik gebruik nu speciale moestuingrond, maar vroeg me af of ik ook gewoon potgrond o.i.d kan gebruiken?
Groetjes,
Ilse
Hallo Ilse,
Ik gebruik voor het zaaien zelf 4/5e deel potgrond, gemengd met 1/5e deel brekerzand (een grof soort zand dat je bij bouwmarkten kunt vinden).
Maar er zijn veel mogelijkheden (en dus nog meer mengsels die je daarvan kunt maken). Het is uiteindelijk vooral wat je zelf fijn vindt om mee te werken.
Maar ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt!
Diana
Hallo Diana,
Ik ben een actie aan het voorbereiden voor een pompoenenactie van http://www.phonegigant.nl/ en kwam daarbij via, via terecht op jouw mooie en zeer informatieve website. Ik zou je graag nader informeren over de actie maar kan geen contactinformatie vinden. Is het mogelijk dat je ons een mailtje stuurt?
Beste Sylvia,
Ik denk dat je beter ergens anders reclame kunt gaan maken. Diana houdt een prachtige, informatieve site bij voor mensen die graag moestuinieren. Dat kost haar denk ik al genoeg tijd, naast het bijhouden van haar enorme tuin. In de reacties kunnen we tips, kennis en ideeen over tuinieren met elkaar uitwisselen. Zou je ook eens moeten proberen! Veel succes met je pompoenactie 🙂
Groet, Lotte
Hallo Lotte,
Dankjewel voor je reactie en je aardige woorden!
Ik denk niet dat een telefoonwinkel ook echt een pompoenactie houdt, zie de link niet zo goed tussen die 2 zaken 🙂
groetjes,
Diana
Precies. De eerste pompoen waarmee men kan bellen moet nog worden uitgevonden. 😉
Hai Diana
Wat is de reden voor het mengen met brekers zand? Mijn zaailingen worden soms wat lang en dun. Ik gebruik op advies van tuincentrum stekgrond.
Groet? Margriet
Hallo Margriet,
Brekerzand maakt de potgrond wat armer (minder voeding, is minder snelle groei is minder lang en dunne zaailingen). Maar net zo belangrijk; geeft meer lucht in de potgrond en daardoor kan de grond minder snel dichtslaan en teveel vocht makkelijker weglopen.
Bedenk alleen dat dunne en lange zaailingen ook veel te maken heeft met de standplaats; zet ze vooral lichter en iets minder warm.
groetjes,
Diana
Dank voor je reactie. Ik ga het zeker proberen
Hoi Diana,
Ook al erg druk in de moestuin, genieten zo met het mooie weer he! Even een vraag, waar anderen misschien ook wat aan kunnen hebben, vandaar dat ik hem je hier stel en niet via de mail. Ik heb prachtige paprika, peper en tomatenplantjes staan, deze wil ik straks allemaal in mijn kas zetten, ze komen allen in potten, en niet in de volle grond. Wanneer kan ik mijn plantjes meenemen naar de kas zodat mijn vensterbanken weer vrij komen?
Groet,
Suzanne
Hallo Suzanne,
Dat is altijd lastig. Officieel is 11, 12 en 13 mei IJsheiligen, en daarmee is 12 mei de datum waarna het niet meer zou vriezen.
Maar we hebben heus nog wel eens een jaar met een nachtvorstje na 12 mei gehad. En ook na bijvoorbeeld 24 april geen nachtvorst meer gehad.
Wanneer je zaailingen naar de kas mogen hangt dus heel erg af van je omstandigheden in dit jaar. Houd vooral de weerberichten goed in de gaten en bedenk welk weer we hebben gehad (de grondtemperatuur is in de kas hier nu al 7,5 graden, maar na de strenge winter van 3 jaar geleden was dat in maart nog geen 3 graden).
Reken erop dat je de zaailingen waarschijnlijk beter pas na half april naar de kas kunt brengen. Vanaf half april gaan we zelf altijd vaak de zaailingen naar de kas brengen. Maar ook wel eens gebeurd dat het dan toch weer ging vriezen en we alle zaailingen weer naar huis moesten brengen, of afdekken met vliesdoek en zo.
Geduld is een schone zaak (maar ik ben er heel slecht in, ik geef het toe :-)).
Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt!
Diana
Dank je wel, hier heb ik zeker wat aan, dit is pas ons eerste volledige jaar “op de tuin” , we hebben nog een hoop te leren!
Groetjes Suzanne
Wat grappig : afgelopen week toevallig op deze site beland omdat ik info zocht over kapucijners en nu lees ik een heel stuk in het AD van gisteren (ja, loop een dagje achter…). Wat ontzettend leuk en enthousiast! Ik ga/blijf je volgen. Leuk!
Hallo Bianca,
Wat leuk!
Het is best vreemd om je eigen hoofd en verhaal in de krant te zien staan hoor.
De kapucijners zitten hier ondertussen in de grond, veilig achter een net, om vogelvraat tegen te gaan.
groetjes,
Diana
Hallo Diana. ik heb een vraagje je zei dat als je de scheuten van de aardappel haalt en ze weer laat aangroeien de opbrengst afneemt. De gevormde scheuten zorgen toch voor de opbrengst? Of is het aantal scheuten aan de aardappel minder?
Hallo,
Ik bedoelde daar de paarse aardappelen (van de foto)mee. Die hebben eigenlijk te lange scheuten. Als ik die zou planten zou de kans heel groot zijn dat ze breken, zo waterig zijn die scheuten. En ik bedoelde te zeggen dat het niet handig zou zijn die scheuten af te breken want dat zijn inderdaad de scheuten die de nieuwe aardappelen gaan geven. Het kan wel, maar dan is de voeding in de knol al zo miniem dat ze nog wel weer nieuwe scheuten gaat maken maar die dan toch minder van kwaliteit zijn.
En de scheuten laten zitten is eigenlijk ook geen optie want dan breken ze dus bij het poten, en dat kost de knol ook veel voeding.
Eigenlijk is de enige juiste optie te zorgen voor een lichte maar koel-koude standplaats waar de knollen kleine maar gezonde en stevige scheuten kunnen maken.
Sorry als ik niet helemaal duidelijk was in mijn verhaal!
Ik hoop dat dit het verhaal wat helderder maakt.
groetjes,
Diana
oke is snap het, bedankt voor de snelle reactie!