Druk

Peper Large Red Cherry plant rijptEigenlijk te druk voor de website. Moet mijn tuindagboek schrijven terwijl ik ondertussen ook mijn ontbijt eet en karnemelk opdrink. Want zo direct weer naar de tuin. Maar niet voor we de 3 emmers tomaten die we gisteren hebben geoogst (alweer ja :-)), schoongemaakt, zaden geoogst en gekookt, door de passe-vite draaien voor sap in de vriezer. En er liggen ook nog 4 courgettes. En een klein pondje blauwe bessen. En een emmer kroten. En een emmer appels van het ras Discovery.

En straks weer naar de tuin. En vandaag vooral om water te geven in de kassen en de potten, om nog meer appels te oogsten, om het laatste rijtje zomerworteltjes te oogsten. Misschien nog tijd om wat te wieden, al betwijfel ik dat. Wel uiteraard tikken in de kassen. De tomaten, al zijn die ondertussen 2 meter hoog en hebben tot bovenin de planten gebloeid. Maar zeker ook de aubergines, paprika’s en pepers, want het begint nu hun tijd te worden.

Op de foto het ras Large Red Cherry. Wellicht een beetje saaie naam, maar wel toepasselijk 🙂

Ook druk met alle gegevens voor de zadenlijst en de tomaten-database. En dus van alle tomaten die ik oogst foto’s maken, van de tros, van de tomaten, doorsnede. Proeven (dat doen we nu vooral samen) en dat noteren. Beschrijvingen maken. Wegen en tellen.

Tomaat Michael Pollan 2En zo al tientallen foto’s van tomaten, tomatentrossen gemaakt. Één van de mooiste van dit jaar: Michael Pollan.

Helaas niet ook de lekkerste tomaat van dit jaar, wel fruitig, maar mist wat zoet of zuur dat de smaak fris en zo lekker maakt. Maar de meer dan prima opbrengst maakt dan wel weer een hoop goed. En prima met een lekkere dressing. Of voor echt groene tomatensoep. En voor de statistieken; er zitten 11 tot 26 tomaten in een tros (veel dus), en die wegen per stuk 31 tot 47 gram. En ik kon de eerste rijpe tomaat 92 dagen na het uitplanten van de zaailingen oogsten. En zo gaat dat dus bij elke tomaat 🙂

En daarna moet er ook nog wel wat met de tomaten gebeuren. Genoeg pastasaus en pizzasaus. Nu nog maar wat sap invriezen voor tomatensoep. En drogen natuurlijk.

Inmaak in stellingkastIn het Sedona droogapparaat duurt het drogen van tomaten zo’n 10 tot 12 uur, afhankelijk van de dikte van het plakje, de sappigheid ervan. Maar erg lekker, de eerste 2 potten zitten vol.

Op de tweede plank van boven zie je ‘droogsels’. Plakjes aardbei (voor in de thee), en sinaasappel (niet van eigen tuin hoor :-)), de tomaatjes, plakjes appel, kruiden.

Op de bovenste plank de jam en gelei. Op de 4e plank zie je nog 3 potjes met ingemaakte Tropaeolumzaden staan. En op de plank eronder de pastasauzen.

Er komen natuurlijk nog wat sambalsoorten bij, bietjes op zoetzuur, meer gedroogde tomaatjes en appeltjes en kruiden, kweeperengelei, stoofpeertjes op rode wijn-siroop. Er komt nog genoeg oogst. Vanmiddag kunnen we van de doordragers alweer aardbeien plukken. Als ik niet weet wat ik er mee wil of kan, gaan ze gewassen de vriezer in, dan kan ik later altijd nog verzinnen om er gelei, jam, sap, siroop of wat dan ook van te maken.

Yacon plantTot slot van dit tuindagboek nog een foto van de Yaconplanten, op verzoek van Monika. Flinke planten! Niet geschikt voor een rijtje tussen uien of andere groenten in. Hier staan de planten voor de kas, lekker warm, het opgewarmde glas van de kas in de rug, beetje beschut tegen al teveel wind.

De oogst zal rond oktober plaatsvinden, zo lees ik op internet. Ik ben benieuwd. Boven de grond ziet het er imposant uit, maar hoe het er onder de grond uitziet durf ik nu nog niet te zeggen.

En wat ik mee ga doen weet ik ook nog niet. De wortelen zouden lichtzoet smaken, met iets van een vleugje peer. Je kunt er poeder, siroop, etc. van kopen. Dus bedenk ik dat het best lekker in de thee zou kunnen zijn, en in salades. Misschien ook wat plakjes van drogen. Ik moet eerst proeven om te bedenken wat er mee te doen. Mochten er mensen zijn die al ervaringen hebben met deze plant, dan hoor ik het graag! Wellicht met een leuk recept?

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Brenda

Hoi Diana,

Ik heb vorig jaar een, toen nog, kleine yacon gekocht. Ik kon het niet laten om ‘m voor de winter even te proeven. Blijkbaar eten de kinderen in Zuid-Amerika het als snoep, dus de verwachtingen waren hoog…

Helaas vond ik het niet heel bijzonder smaken. Misschien was de wortel nog te jong. Ik vond het wel zoetig, maar niet ronduit zoet. De structuur is wel lekker knapperig, dus ik denk dat het in een salade weltot zijn recht komt. Zo uit het vuistje, vorig jaar, in elk geval niet.

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen en eventuele recepten!

Monika

Super, dank je wel Diana. Ik wilde het uiengedeelte groter maken en de yakon daar plaatsen, maar nu krijgt ie een mooie plek tegen de kas aan.

Ben erg benieuwd naar jou resultaten ermee.

In ieder geval nog heel veel succes en plezier de komende tijd.

Groetjes,
Monika

iet

Hoi Diana ,
Ik kwam bij senseofnature.nl recepten tegen van de Yacon,
kun je eens kijken wat je er mee kunt.
Groetjes iet

LOES BLOKS

HALLO DIANA
IK HEB NOG EENTAL BLOEMKOOLPLANTEN
IKWIL DIE IN DE KAS ZETTEN

ZOU DAT IETS WORDEN

BUITEN IS HET TELAAT

GR LOES

Marinke

Hoi diana,
Mooi verslag weer 🙂
Droog je kruiden ook in het droogapparaat? Of is in de zon (mits aanwezig) toch beter?
Puur nieuwsgierigheid: waar gebruik je de gedroogde sinasappel voor?

Groeten marinke

marc van nieuwkerk

Hebben jullie wel eens peperplanten laten overwinteren met 3 graden?

marc van nieuwkerk

Jullie zeggen dat spaanse pepers een meerderjarig gewas is. Kunnen ze overwinteren met 3 graden met hetelucht kachels? Hebben jullie daar ervaring mee? Groeten marc

LOES BLOKS

hallo diana

ik ga het gewoon proberen
gr loes

Simone

Hoi Diana, wat weer een mooie foto,s van je oogsten vooral de tomaten foto is geweldig. Verder ben ik erg benieuwd naar de resultaten van de yaconplant, op het internet ziet het er veelbelovend uit ik denk dat dit gewas uit hetzelfde gebied als de tomatillo komt : die doet het op mijn droge Drentse zandlandje heel goed en zaait zich zelf uit. Dus als je succes hebt met de yacon en het is te eten wil ook me ook wel eens wagen aan een yacon. Groetjes Simone

Joke

Wij bewaren de yacon in een grote bloempot in de kelder met een laagje droge potgrond er boven op (de groeiknollen in een andere pot). Zo kunnen we ze houden tot maart-april. Meestal persen we ze uit (ze zijn heel sappig) tesamen met rode bietjes of wortel of appel of komkommer, lekker!

Ineke

Hoi Diana,

Sinds paar weken jouw site ontdekt en gelijk fan. Als beginnend tuinier in de moestuin voor mij een zege :-). Gelijk een vraag natuurlijk .. zie al die heerlijke chutney’s waar ik ook paar van wil maken van mijn oogst . maar kan ik die nou gewoon in mijn voorraadkast in de kamer bewaren of moet dit echt koel. Volgens mij vriest het s winters in mijn schuurtje en dat lijkt me ook niet zo geweldig.

hartelijke groet

Robert

Hallo Diana,

Hoe bevalt de droogmachine van Sedona. Ik overweeg ook een droogmachine te kopen waar ik ook grotere hoeveelheden mee kan drogen.

Groeten robert

Robert

Bedankt voor de info Diana.

Groeten Robert

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties