Druiven, of toch niet
Ik beloofde 2 blogs geleden het recept te plaatsen van ingelegde groene tomaatjes in azijn en suiker. Ik vond het recept in het oude (ik meen jaren zeventig) boekje ‘In pot en fles’ dat ik van onze tuinbuurman mocht lenen. Ik heb het recept een beetje naar deze tijd vertaald, mede omdat er soms bijvoorbeeld geen kooktijd bij staat of omdat op de laatste dag de tomaten niet mee worden gekookt.
Het is een heel leuk recept, als is het maar omdat je er een weekje zoet mee bent, ik vind dat soort ultra-slow-cooking-inmaakrecepten altijd heel spannend en leuk.
En hier heb ik vandaag de tomaatjes uiteindelijk ingemaakt, ik ben vorige week dus al begonnen. En je maakt dit recept met onrijpe tomaatjes: heel handig want die heeft iedereen met tomaten in eigen tuin wel aan het einde van het seizoen.
Ik kan het resultaat wel alvast verklappen; het is heel bijzonder, wel behoorlijk zoet maar ook heel lekker. En zoals in het boek wordt aangegeven lijkt het inderdaad bijna wel een beetje op druiven. Maar je proeft ook groene tomaat. En de tomaatjes blijken uiteindelijk door het hele proces bijna te zijn ‘gekonfijt’, niet nat, je moet er echt een beetje op kauwen (zoals op geweekte rozijnen). Heel bijzonder. En misschien wel het lekkerste inmaakrecept dat ik tot nu toe maakte van onrijpe tomaten.
Allereerst; ik gebruikte er Sprite-tomaatjes voor, dat zijn cherrytomaatjes die van zichzelf al vrij droog en vlezig zijn en weinig zaden bevatten. Maar in principe kun je er elke soort kleine tomaat voor gebruiken (cocktailformaat of iets groter of juist kleiner).
Ingrediënten:
- 500 gram kleine onrijpe groene tomaatjes
- 0,7 deciliter azijn
- 430 gram suiker
- 1 theelepel natuurlijke vanille-essence
Het recept:
Dag 1: oogst de tomaatjes, verwijder de kroontjes en was ze. Leg de tomaatjes in een pan en giet er zoveel water op dat ze net onder staan.
Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Kook de tomaatjes 2 minuutjes, zo zacht en voorzichtig mogelijk (ze moeten heel blijven). Zet het vuur uit en zet de pan in een laagje koud water zodat de garing stopt en de tomaatjes afkoelen. Schep de tomaatjes uit het water en houd apart.
Giet het water af en vul de pan nu met de azijn, suiker en vanille-essence, Breng dit op middelhoog vuur al roerend aan de kook, tot de suiker is opgelost. Voeg dan de uitgelekte tomaatjes toe, breng weer aan de kook en kook op heel zacht vuur ongeveer 8 minuten. Laat afkoelen, dek daarna af met een deksel of huishoudfolie en zet koel weg (dat mag in de koelkast maar hoeft niet). Laat 3 dagen staan.
Dag 4: haal met een schuimspaan de tomaten uit de siroop. Zet de pan weer op het vuur en breng de siroop aan de kook. Voeg dan de tomaatjes weer toe, breng weer aan de kook, zet het vuur zacht en kook 1 minuutje mee. Zet het vuur weer uit, laat afkoelen, dek weer af en laat wederom 3 dagen op een koele tot koude plaats rusten.
Dag 7: Schep de tomaatjes weer met een schuimspaan uit de siroop. Dit staat niet in het boek maar ik vond de velletjes van de tomaten op dat moment heel hard, bijna plasticachtig. Maar tegelijkertijd zitten die velletje bijna losjes aan de tomaatjes. Breng de siroop weer aan de kook en laat ongeveer 10 minuten inkoken, tot de suiker zo geconcentreerd is dat de siroop gaat schuimen. In die tijd heb ik ik de tomaatjes ontveld, die velletjes zijn heel stevig en kunnen gemakkelijk van de tomaatjes worden getrokken. Zet het vuur dan lager, voeg de ondertussen ontvelde tomaatjes weer toe. Maak ondertussen 2 potjes van 250 cc schoon, met kokend water en soda, spoel na met kokend water en laat dat hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen.
Als de tomaatjes 2 minuten in de kokende siroop zijn verwarmd kun je de potjes en deksels met kokend water leeg gieten en vul je ze met de tomaatjes, giet de siroop erop, sluit af en zet ondersteboven om af koelen en vacuüm te trekken.
In het boek wordt aanbevolen om ze in een dessert te serveren, met een scheutje brandewijn. Wij zijn nu eenmaal liefhebbers van hartig en dachten direct aan een kaasplankje :-). Maar ik kan me voorstellen dat het ook lekker is bij koud vlees of kip, en wie weet, misschien ook wel bij couscous of in een salade.
We hebben het vandaag pas voor het eerst (in)gemaakt en er wat van geproefd dus ik moet nog even experimenteren met toepassingen. Maar ik weet al wel dat het voor herhaling vatbaar is!
Tot slot: Petra wees me er gelukkig op tijd op om nog wel even te vermelden dat onrijpe groene tomaten kleine hoeveelheden van het giftige solanine en tomatine bevatten, die beide niet worden afgebroken na verhitting (wel worden verminderd, begreep ik). Misschien dat daarom dit recept over 7 dagen ‘wordt verdeeld’, dus meerdere keren koken en koelen, hoewel men 50 jaar geleden toch ook nog niet zoveel over dit onderwerp wist (denk ik). Ik heb niet genoeg verstand van deze gifstoffen en verwijs graag naar deze artikelen: Voedingscentrum en MergenMetz. Wij hebben zelf geen problemen ondervonden met het eten van chutney, jam en deze inmaak van groene tomaatjes maar uiteindelijk is dat uiteraard een eigen verantwoordelijkheid.
Hoi Diana,
Ik heb weleens gehoord dat onrijpe tomaten gif zouden bevatten, is het zeker dat dit niet giftig is en gewoon gegeten kan worden? Het ziet er inderdaad meer uit als druiven.
Groetjes van Petra.
Hallo Petra,
Je hebt helemaal gelijk, groene onrijpe tomaten bevatten gifstoffen (solanine en tomatine) die niet worden afgebroken na verhitting (wel worden verminderd, begreep ik). Misschien dat daarom dit recept over 7 dagen ‘wordt verdeeld’, dus meerdere keren koken en koelen, hoewel men 50 jaar geleden toch ook nog niet zoveel over dit onderwerp wist (denk ik). Ik ga het even in de tekst vermelden.
groetjes,
Diana
Diana,
Het is wel juist dat de stoffen in groene tomaten schadelijk kunnen zijn, maar onrijpe tomaten kun je wel degelijk veilig eten. In het zuiden van de verenigde staten worden schijfjes onrijpe tomaat vaak gepaneerd en gekruid en daarna in de olie gebakken. Is erg lekker en je wordt daar echt niet ziek van, zodra je er maar geen kilo’s van eet. Wij hebben het vorig jaar geprobeerd en het is eigenlijk best wel lekker. Zoek maar eens online naar deep fried green tomatoes.. 🙂
Hallo Johnny,
Dankjewel voor je reactie. Ik ken de Fried Green Tomatoes (er bestaat zelfs een film met die naam, die trouwens niet over het recept gaat :-)). Ik maak zelf ook wel chutney en jam van onrijpe groene tomaten en heb daar ook nooit problemen mee. Maar dan neemt niet weg dat groene tomaten wel kleine hoeveelheden gifstoffen bevatten waar ik mensen op wil wijzen zodat ze zelf hun afweging kunnen maken of ze wel of geen groene tomaten willen eten/inmaken.
groetjes,
Diana
Zou ik dit recept ook met geleisuiker 2:1 kunnen maken?
Hallo Lous,
Uiteindelijk werd de ‘siroop’ hier heel erg dik, bijna als stroop. Ik neem aan dat je het iets minder zoet wilt maken? In dat geval zou ik gewoon wat minder suiker gebruiken, dan nog wordt het wel siroop maar dan iets minder dik als mijn inmaak. Als je het met geleisuiker (en in het bijzonder geleisuiker speciaal) zou maken denk ik dat de siroop te dik wordt. Maar ik heb het zelf niet geprobeerd dus ik weet het ook niet helemaal zeker.
groetjes,
Diana
Hoi hoi,
Omdat ik altijd alles met veel aandacht las kwam ik terecht bij de groene tomaatjes en dat deze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid gezien de stof solanine die erin zit. Vroeger dacht men dat je er direct dood aan ging omdat het familie van de nachtschade is net als de aardappel. Onder de schil van een gezonde aardappel zit deze stof ook en we eten gewoon aardappelen. De stof is inderdaad giftig ook bij extreme verhitting blijft het aanwezig, maar we eten er zo weinig van dat het absoluut geen kwaad kan en schade aanbrengt w.b. de gezondheid. Zelf heb ik net chutney gemaakt van mijn laatste tomaten en eet er heerlijk van.
Groetjes van Tiny en ga zo door Diana
Hallo Tiny,
Dankjewel voor je reactie! Ja, ik eet ook gewoon groene tomaten in jam, chutney, etc. Je moet er inderdaad wel heel veel van eten voor je er ziek van wordt. Maar voor een kind ligt dat ongetwijfeld anders. Ik wil het maar gewoon melden, er zijn wellicht ook mensen die er meer of minder last van zouden kunnen hebben. En de natuur zit vol met gifstoffen, denk aan solanine in aardappelen, tomatine in tomaten, lectine in peulvruchten, oxaalzuur in rabarber, nitriet in bladgewassen, etc.
groetjes,
Diana
Wat verrassend lekker! Je proeft de tomaat helemaal niet meer, maar je proeft wel een gelei-achtig snoepje. Ik heb pink tiger tomaatjes gebruikt en bij mij zijn de velletjes niet taai. Ik heb ze dus voor het gemak laten zitten.
Hallo Jacqueline,
Wat leuk dat je het recept hebt geprobeerd!
En dat je het net zo verrassend vindt als ik! Goed om te horen dat de velletjes bij jou niet hard werden, misschien dat hier de Sprite-tomaatjes van nature al een steviger/dikker velletje hebben, of misschien dat de velletjes bij de laatste keer koken en inmaken zachter worden (en was ik dus te snel met ze eraf pulken). Ik ga het volgend jaar in de gaten houden en kijken of ik velletjes ook kan laten zitten.
groetjes,
Diana
hallo Diana ik hoop dat ik dit zo mag vragen. Ben hier voor het eerst in je winkel aan het zoeken nl. heb je deze zaadjes ook nog in je winkeltje ik kan het niet vinden mar misschien kijk ik er over heen. en ook wil ik graag nog zaai goed voor sla maar zie dat ook niet voorbijkomen heb je dat wel
Hallo Wietske,
Ja hoor, natuurlijk mag je dat vragen. Ik heb geen sla in mijn zadenlijst dit jaar (sla is altijd lastig te oogsten, omdat de doorgeschoten planten pas in de herfst rijpe zaden maken en ze dan vaak door de regen schimmelen in plaats van rijpen en drogen).
De tomaat is van het ras Sprite en die kun je via deze weg in het winkeltje vinden: Zadenlijst/tomaten
groetjes,
Diana
[…] hetzelfde oude boekje kwam het meerdaagse recept voor onrijpe groene tomaatjes in suikerazijn (die qua smaak na het hele proces wel wat op druiven lijken). wellicht nog een leuke tip voor mensen […]
heb dit ook gemaakt. Maar vind uiteindelijk groene tomaat in de chutney lekkerder 😉
Wat wel heel erg lekker is: gekonfijte hete pepers, afgemaakt met kokosmelk en dan drogen.
Groene tomaten gaan bij mij ook wel in de tomatensaus. Alleen daar is bij mij nu iets mis gegaan. In plaats van bindmiddel heb ik gluten toevoegt. Zou ik nu alle potten weg moeten gooien? Iemand enig idee over de houdbaarheid?
Hallo Cees,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, ik heb geen verstand van het toevoegen van gluten, en ik heb ook nog nooit gebonden tomatensaus gemaakt. Ik heb zelf wel eens tarwebloem gebruikt in een oud recept voor piccalilly en dat zijn uiteindelijk ook gluten, toch? Dat ging in ieder geval prima, was een jaar houdbaar.
Ik ben wel erg benieuwd naar die gekonfijte hete pepers!! Zou je het recept hier willen delen?
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
mijn tomaatjes zijn net krentjes geworden hard en gefrommeld, Ook het velletje kan ik er bijna niet af krijgen. Wat heb ik fout gedaan en is dit ook nog eetbaar
Hallo Wietske,
Ik durf niet te zeggen wat er mis is gegaan met je tomaten want ik heb geen verstand van ziekten en plagen en dat wat je noemt is iets wat ik zelf nog nooit heb gezien. Maar het klinkt niet goed, bijna een een beetje als neusrot. Wellicht kun je eens kijken op deze pagina met een overzicht van een aantal ziekten: Clemson. Of googel anders even op ‘Tomato diseases fruits dry’ of een term die beter past bij dat wat je ziet, dan vind je heel veel afbeeldingen die je wellicht kunt vergelijken met je tomaten en zo kunt achterhalen wat het is.
Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt.
groetjes,
Diana
hoi Diana,
ik denk dat ik het niet goed heb uitgelegd. Ik had nl je recept vd groene tomaatjes in suiker gemaakt. Daar zijn de tomaatjes dus als krentjes ,hard en gefrommeld, uit gekomen na de eerste driedagen in het suiker mengsel.
De rest vd tomaten zien er heel mooi en lekker uit .Ik heb al veel verwerkt .Je website staat dan ook de hele dag standby bij mij. Dank je wel voor alle uitleg recepten enz.
Hallo Wietske,
Hoe mee informatie ik krijg, des te beter kan ik bedenken wat er mis is. En omdat je alleen maar schreef over verschrompelde tomaatjes dacht ik dat je ze nog kon oogsten en er een ziekte was en heb ik een half uur op internet zitten googelen naar wat het zijn kunnen zijn. Ik wilde dat ik daar tijd voor had maar uiteindelijk gaat het altijd ten koste van de tuin, een blog, een ander antwoord, de zadenlijst of noem maar op. Ik wilde wel eens dat er 30 uur in een dag zouden zitten :-).
Ik heb het recept dit jaar niet gemaakt maar wat ik me van vorig jaar kan herinneren dat ik uiteindelijk de velletjes (die inderdaad heel hard werden) heel makkelijk van de tomaatjes kon halen omdat ze heel los gingen zitten, ongetwijfeld door de inweking van azijn en suiker. Ik beschrijf dat verwijderen van die velletjes ook, bij Stap 3, dag 7 op de pagina met het recept: Ingelegde groene tomaatjes
groetjes,
Diana