Donkere dagen
……. en zeker met dit weer. Ik zag in de voorspellingen dat vanaf dinsdag het weer wat beter wordt, daar hopen we dan maar op. Want in de afgelopen 2 weken viel er niets te tuinieren.
En dus heb ik hier eigenlijk niks te melden. Behalve dan dat ik een blog op de website van Pokon heb geschreven, je kunt dat hier vinden: Verheugen op 2017
Want wat te doen als het dagenlang regent? De planning maken, me verheugen op een nieuw moestuinjaar, een goed glas wijn erbij, kachel aan, poes op schoot, en natuurlijk zaden bestellen (Ruud noemt me dan altijd ‘ikwilhet-ikwilhet-ikwilhet’, en verder vindt hij het prima, wat en waar en voor hoeveel ik bestel, dus vergeef ik hem zijn opmerking 🙂 ) .
En dus heb ik het nodige (en minder nodige maar wel wenselijke) gekocht. Maar ik had ook al aangegeven om komend jaar in mijn allerlaatste zadenlijstjaar mijn meest favoriete soorten van de afgelopen 12 jaar te telen.
En wat zijn dan mijn meest favoriete soorten en rassen? Dat was lastiger dan ik dacht. Want daar kijk ik zakje voor zakje zaden voor na (en dat zijn er een paar honderd) en denk vervolgens ‘Oh ja, die mag ook niet ontbreken’, en ‘Oh ja, die is ook geweldig’. Oh ja, ook nog wat nieuwe soorten gekocht en ingeplant, want het moet ook wel leuk en verrassend voor mij blijven natuurlijk. Maar als alles wil kiemen, de lente eens wat minder nat en koud is, de zomer lang en lekker warm is, en de slakken en ratten enige zelfbeheersing tonen, dan zou 2017 toch een geweldig jaar moeten worden, met al mijn allerbeste tomatenrassen, paprika’s, aubergines, eenjarigen, etc. van de afgelopen jaren.
En zowaar, op zaterdag een mooie dag. Snel naar de tuin want die kans krijgen we de komende dagen niet meer. Op de tuin is het nat, kletsnat en dus proberen we dingen te doen waarbij we niet in de grond hoeven te staan/lopen (omdat we anders de grond heel vast trappen en omdat mijn laarzen niet hoog genoeg zijn om overlopen door modderwater te voorkomen.
De paprika- en peperplanten zijn er wel klaar mee voor dit jaar:
Het blad valt, en wat nog niet is gevallen hangt slap (en als ik ‘boe!’ roep valt het alsnog). Dus hebben we alle paprika- en peperplanten die in de kassen stonden uit de grond gehaald, de stokken die erbij stonden opgeruimd. Misschien komende week wel tijd om alles verder op te ruimen, onkruid eruit, grond omwoelen, compost erop en dan lekker rusten voor de winter.
Ook de braam gesnoeid:
Alle takken die dit jaar vrucht hebben gedragen zijn dicht bij de grond afgeknipt, alle nieuwe (hoofd)takken zijn langs het hekwerk opgebonden.
Wacht even, misschien is dit lastig te zien vanaf deze kant, achter de braam ligt de tuin van de buurman. Ik loop even om:
Dat is beter, foto vanuit de tuin van de buurman genomen, dezelfde braam maar nu met onze tuin als achtergrond. En zo kun je beter zien dat de takken die we hebben opgebonden verse, ongedragen en groeikrachtige (hoofd)takken zijn.
Komende week (als het weer mee gaat zitten) misschien tijd voor het snoeien van de appelbomen, perenbomen en de aalbessen.
En verder na 2 tuinloze weken natuurlijk even een rondje lopen en alle inspecteren. De eerste knofloken komen boven!
En we gaan lekker boerenkool eten. Ik heb anderhalve maand geleden deze foto al eens laten zien in een tuindagboek:
Deze foto heb ik gemaakt op 1 oktober. En ruim 6 weken later, op 20 november, ziet ze er dan zo uit:
Dezelfde planten, het paars wordt door de kou steeds donker (zelfs nog iets donkerder dan de foto laat zien). Het wordt tijd om er lekker van te gaan oogsten, door de omzetting in suikers door de kou is de smaak (als het goed is) nu lekker. En we zien nog een paar rode kolen, wat spitskolen, een paar laatste winterpenen, een rijtje winterrammenas, wat cichorei, 2 grote speciekuipen met aardperen, 4 flinke rijen snijbiet, 3 knolselders en een stuk of 10 rode bieten, dus naast de voorraad in potten en 2 volle vriezers is er ook nog steeds wat te oogsten van de tuin.
En wat verder te doen tijdens deze weken met Oudt Hollandsch Snertweer? (Naast de planning), koken en bakken natuurlijk. En dus ga ik met de vandaag geoogste spruiten morgen een gokje wagen; spruitjessoep met gorgonzolaroom en uitgebakken spekjes. Klinkt vreemd maar toch ook lekker. Of het dat ook is laat ik later weten door al dan niet het recept op de receptenpagina te plaatsen.
Mocht je zin en tijd hebben, maak dan in ieder geval eens dit:
Brownie, echt heel makkelijk zelf te maken met het recept dat ik uit het boek ‘Mijn favoriete desserts’ van Janneke Philippi heb. Als je niet heel veel meer in de keuken kan dan water koken, dan kun je dit zeker ook maken. Zo makkelijk dus. En in dit geval heb ik er grof gehakte pecannoten in gedaan, maar ook lekker zonder dat. Maar ook lekker met een andere vulling, zoals frambozen of kersen of zo. Het recept beloof ik morgen op de website onder de recepten te plaatsen.
En voor wie er interesse in heeft, op deze pagina: Mijn planning kun je zien welke rassen en soorten ik ga zaaien in 2017. Nog niet klaar (nou, de tomaten eigenlijk al wel), er moet nog veel bij komen aan eenjarigen en kruiden, etc., en er zal nog wel wat in de pepers en paprika’s gewisseld worden. Maar voor nu ben ik heel blij met wat er in staat en kan ik me, weer of geen weer, al verheugen op een nieuw tuinjaar!!
Bonjour Diana,
en merci beaucoup voor wederom een leuk epistel, ietwat somberder in deze donkere dagen, maar met voldoende lichtpuntjes om de moed er in te houden. Prachtig die Knoflook.
Deze donkere dagen hebben ook hier lichtpuntjes. We gaan weer erwtensoep maken, Bruine Bonensoep. Hutspot, Boerenkool stampot (met gebakken uien) Met Franse rookworst!
We gaan straks nog je Planning bekijken en je Pokon Blog lezen, voorpret en genieten.
En waar haal je dan die boerenkool vandaan in Frankrijk? Ik veronderstel zelf geplant en geoogst?
Ik kan me daar zo op verheugen, maar ik ben een echte ‘debutante’ op het gebied van moestuinieren en zal nog een jaartje moeten wachten voordat ik verse boerenkool kan eten op het Franse platteland.
Gr. Jessy
Hallo Diana,
Terwijl de bladeren hier door de lucht vliegen, de bamboe diep buigt onder de wind lees ik wat jij zoal in de planning hebt voor 2017. Veel, heel veel mooie tomaten en paprika’s! Als het een mooi jaar wordt komt er een prachtige zadenlijst.
Wel fijn een beetje rust op de tuin, maar het moet niet te lang duren. Dit gure weer nodigt uit tot voedzame soepen en warme nagerechten, bijv. gevulde appel. En uit de vriezer komt de Lecsó (spreek uit Letzjo), de basisversie, die je met worst, rijst of spek kunt eten. Een heerlijk Hongaars gerecht.
Achter mijn laptop in de serre wilde ik beginnen aan mijn planning voor 2017. Altijd leuk en ik begin nooit vóór ik jouw planning erbij heb gehaald. Die ervaar ik altijd als gemakkelijk, lekker herkenbaar en uiterst betrouwbaar. Maar…. er komt vandaag niet veel van terecht, want grote ramen op het zuiden, met een groot deel van de tuin in het zicht en een storm van heb ik jou daar!! Af en toe hou ik mijn hart vast, maar wat is dit ook mooi! Diverse keren naar buiten gelopen om een rozentak vast te binden of omgerolde potten om de hoek uit de wind te zetten en zelfs de kat hoeft niet naar buiten. De planning moet nog even wachten, maar ik geniet! Morgen is er weer een dag.
Fijn weekend verder,
Janneke
Beste Diana,
Ik wil je ten eerste bedanken voor alle leuke inspirerende blogs.
Je begint dit keer aarzelend, maar al gauw rolt er weer van alles uit je pen.
Zo ook over vruchtbomen. Je zou mij een enorm plezier doen, als je daar een blog
aan besteed met foto’s. Ik worstel nog steeds met snoeien.
Alvast bedankt.
Tomaten. Wanneer heb je tomatenzaadjes. Bedankt voor al het leerrijke dat je ons bijbrengengt.
Hoi An,
Kijk even bij zadenlijst en dan tomatenzaden.
Daar kun je ze bestellen!
prachtig die paarse kool, die komt ook op mijn lijstje voor volgend jaar! Ik kan haast niet wachten tot de lente weer voor de deur staat 🙂 Ondertussen is het genieten van de herfstkleuren
In je zadenlijst zag ik Monarda citriodora. Wij (11 vrouwen) hebben een pluktuin met bloemen en dit jaar zat er in een zakje wilde bloemen zaad kennelijk 1 zaadje van deze Monarda soort. Er is een leuk plantje uitgegroeid met prachtige etage bloemen. Onze vraag is of het ook een geschikte 1jarige voor op de vaas is. Zo ja dan gaan we daar beslist zaad van kopen.
Heb sinds kort je site ontdekt: leuk om te lezen en zeer informatief. Hoor graag, groeten, Wil.
Dag Wil,
Kijk bij de index onder pluktuin daar zie je al de namen van bloemen die geschikt zijn voor de vaas. Diana reageert niet (meer), als je iets wilt weten vind je het antwoord bijna altijd ergens in de index. Veel plezier met de bloementuin.
Groet, Yvonne
Hoi Diana,
Heb jij een geschikte agenda gevonden voor komend jaar? Ik ben al bij de bruna geweest en heb zitten kijken bij bol.com, maar daar heb ik nog geen geschikte (en leuke) kunnen vinden.
Het wordt mijn 1ste jaar dat ik bezig ga met zaaien voor in de tuin en de moestuin. Een grotere agenda lijkt me dan wel reuze handig.
Omdat ik hem wil bewaren, zou ’t wel leuk zijn als het ook nog ’n mooie is.
Groet,
Judith
Hallo Judith,
Peter Bauwens van “De nieuwe tuin”, in België heeft een mooie en informatieve.
Het “Moestuin werkboek”. Een stevige kaft, met ringband, allerlei tips en verhalen en voldoende ruimte om je eigen ervaringen, mislukkingen en successen op te schrijven. De prijs is € 9,95.
Op zijn site staan allerlei zaden van mooie, bijzondere en lekkere planten. Pas op, je wordt er wel hebberig van.
Hartelijke groet,
Wia
Hai Wia,
Bedankt voor je tip! Het lijkt me een handig en leuk boek.
Groet,
Judith