Discussie
De tomatenoogst is dit jaar bijzonder goed. Ondanks de hitte, de brandende zon en de woekerende planten (want omdat het zo vaak zo warm was konden we niet de kas in om te dieven en op te binden). Maar gisteren kwam er dan eindelijk regen, heel fijn, want de buien kwamen zonder hagel of bliksem. En de vooraf aangekondigde windkracht 8 viel achteraf gezien ook mee.
Zo’n regenachtige dag komt goed uit; dat wordt een kasdag. Want daar is na weken van alleen maar tikken en oogsten en water geven meer dan genoeg te doen. Ik dief, tik, top en bind op. Ruud wiedt, ruimt op en geeft water.
En ik pluk natuurlijk. Terwijl Ruud me dat uitdrukkelijk heeft verboden. Bij de laatste 8 liter tomatensaus die ik vorige week maakte meldde Ruud het al: “Dit is de laatste soep of saus die we inmaken. We hebben veel te veel. Ik kan het allemaal niet meer kwijt, niet in potten en niet in de vriezer”.
Maar ik kan dit toch niet laten hangen:
Ik zeg: “Maar dat is toch zonde Ruud? We gaan komende winter wel wat extra tomatensoep eten. Of zo”. Ruud zegt: “Niks daarvan, we zijn er klaar mee”.
Ik opper nog: “Maar Ruud, ik moet toch ook nog zaden oogsten voor de zadenlijst”. Ruud: “Oh, maar dat is geen probleem, ga je gang. En dan spoel ik het restproduct wel door de wc”.
Nou ja, mijn allerliefste tomaten niet meer willen is al akelig, maar het dan ook nog een restproduct noemen gaat me te ver. Trouwens, wie is hier nou eigenlijk de baas? Ruud vindt dat hij het is. Hij draait zich om en daarmee is de kous af. Wat hem betreft dan. Hij grist een heel erg oude, verkleurde en verweerde regenjas uit de kas, trekt die aan en brengt maar weer een kruiwagen vol onkruid, en takken/bladeren van tomaten weg:
Als hij terug komt vraag ik nog waarom er wel 2 vriezerlades helemaal vol met bonen mogen worden gepropt, maar er slechts 1 lade mag worden gevuld met bakken met tomatensap. Ik krijg geen antwoord. Misschien omdat het voor zijn standpunt beter is om deze discussie niet in te gaan.
Afijn, ik pluk dus tomaten, en tomaten, en tomaten:
En ik vertrek uiteindelijk met 2 emmers vol met tomaten naar huis. Als later in de middag Ruud thuis komt en vraagt wat we eten, zeg ik “Spaghetti. En voor morgen heb ik tomatensoep gemaakt. En dan is het tomatensap al weer op, zoveel was het dit keer niet”. Dat ik op zolder achter de al ingemaakte potten saus nog 4 grote potten vers ingemaakte tomatensaus heb verstopt weet hij niet (tot nu dan). Mocht hij er alsnog iets van zeggen, dan kan ik altijd nog zeggen dat we overmorgen boontjes zouden kunnen eten. Want die kunnen nog steeds vers worden geoogst, en dat terwijl we er ook al zo belachelijk veel van van hebben ingevroren dat er bijna niks anders meer bij kan.
Tot slot nog even: ik heb op de website van Pokon ook een blog geschreven, over mijn 10 meest favoriete moestuinbloemen plus de redenen waarom ze zo favoriet zijn, en met lekker veel bloemenfoto’s: Mijn 10 favoriete moestuinbloemen.
Dag Diana,
Mooie foto’s van de nieuwe soorten tomaten en best grappig jouw tekst. Als je teveel tomaten hebt, kan je deze makkelijk drogen. Dit is zo lekker om heel de winter te gebruiken. Ik steek de gedroogde tomaten in vriezer, maar soms leg ik dit op in olijfolie.
Een ander, heel lekker idee is het maken van tomatenshutney. Dit is een ‘condiment’ dat je bij koud vlees of kaas kan eten en shutney gaat jaren mee.
Groetjes
Carine
Ja drogen was ook het eerste wat ik dacht! Vorig jaar voor het eerst gedaan en ze waren heerlijk door soep, saus en stoofvlees.
Hallo Carine,
Ja, ik heb in het verleden ook wel vaker tomaten gedroogd. Maar ik vrees dat als ik zaden oogst de resten van de tomaten voor niet heel veel anders meer geschikt zijn dan voor de soep (of chutney). Maar het oogsten van de tomaten (voor de zaden dan) os bijna voorbij, en dan ga ik ieder geval nog cherrytomaatjes in zoetzuur maken, en ik denk ook weer eens Tamatar Kasaundi, vind ik ook heel erg lekker.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Tomaten in zoetzuur heb ik nog nooit gedaan, staat het recept op jouw site? Ook tamatar kasaundi is voor mij chinees 🙂 eens googelen wat jij bedoelt. Leuk ervaringen te kunnen delen. Groetjes Carine
Hallo Carine,
Wij vinden cherrytomaatjes in zoetzuur erg lekker, het recept vind je hier: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/zoetzuur-van-cherrytomaatjes/
Ik heb vandaag toevallig Kasaundi gemaakt, met meerdere groenten uit de tuin, veel werk maar we vinden het erg lekker!
Ik ga het recept vanavond of morgenochtend in een blog melden.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Over zoetzuur gesproken, gebruik je hetzelfde recept voor het opleggen van komkommers en augurken? Komkommers kan ik voorlopig goed baas en bij het opleggen van augurken vorig jaar waren een aantal potten mislukt. Er kwam een schimmel op de potten. Nu wil ik dit opnieuw proberen.
Iemand al ervaring met pickles?
Groetjes
Carine
Dag Diana, je hoeft niet meer te antwoorden! Ik heb de link gevonden naar de inmaakrecepten. Ik zat telkens bij de overige recepten te zoeken en daardoor vond ik het niet. Dus morgen probeer ik jouw augurken en cherry tomaten uit.
Groetjes carine
Hallo Carine,
Ja, de bovenbalk van de website is te smal om de inmaakrecepten apart te vermelden, die hangen een beetje verloren onder de recepten. Ik zal er de komende weken zo af en toe nog eens naar verwijzen als ik een blog schrijf, want blijkbaar is de pagina niet zo makkelijk te vinden, en dit is wel de leukste/beste tijd om in te maken met al die oogstoverschotten 🙂 . Er staan meer dan 100 recepten op de inmaakpagina. Mijn favorieten zijn bijvoorbeeld de appeltaartjam, aardbeienjam met vlierbloesem, bouillonpasta, kweepeerlikeur, de Surinaamse sambal met rabarber, stoofperen in rode wijnsiroop, appelmoes met citroen en vanille, en zo nog wel een aantal.
Ik hoop dat je er leuke recepten vindt!
Diana
Dag Diana,
Ja hoor, er staan heel leuke recepten in. Ik schil, pel, droog en snijd de hele dag 🙂 Momenteel de peren, perzikken, pruimen en appelen aan het drogen en maken van heerlijke sappen, compotte, opleggen etc. Alleen…… mijn handen zien er niet uit 🙁 en…..het onkruid groeit.
Zelf sorteer ik mijn recepten volgens de ingrediënten zodat ik sneller iets terugvind, persoonlijk vind ik dit interessanter om niet alles te moeten overlopen. Is het de tijd van bv aubergines, kijk ik naar de letter a. Dit is zeker geen kritiek hoor!!!
Veel plezier in de tuin, Groetjes carine
Hallo Carine,
Ik sorteerde vroeger (op de oude website) ook de recepten op de naam van groente en fruit. Maar op een gegeven moment had ik zoveel recepten met gemengde groenten (van de kasaundi tot piccalilly, chutney, etc.) dat ik op een gegeven moment heb gekozen voor deze indeling. In de meeste inmaakboeken wordt ook onderverdelingen in jam en gelei, zoetzuur, etc. gemaakt. Maar ideaal is het niet, het komt denk ik ook door de grote hoeveelheid recepten. Misschien verander ik het nog eens maar voor nu laat ik het maar zo, ik ben er zelf aan gewend.
groetjes, Diana
Gazpacho is ook heerlijk. Daar kan je elke dag een liter van drinken.
De grote liefde voor tomaten….zo herkenbaar ❤️
Hahahaha heerlijk stukje weer Diana! Heb met een grote glimlach op mn gezicht zitten lezen 🙂
Groet
Zuhal
Hallo Zuhal,
Dat komt omdat je Ruud kent en weet hoe ongenuanceerd hij kan zijn (en dan druk ik me nog vrij mild uit).
Maar denk ook eens aan mij, ik heb het echt nog niet zo gemakkelijk hoor 🙂
groetjes,
Diana
Ik droog alleen de buitenkant van de tomaten, de pitjes haal ik eruit. Het is heerlijk in de winter en ook om bouillonpoeder mee te maken. En het neemt nauwelijks ruimte in.
Hoi Diana & Ruud,
‘t zou een aflevering van Oppassen kunnen zijn. Mooi, maar vooral grappig verhaal en heel mooie foto’s van nog mooiere tomaten. Wij drogen tomaten met en zonder pitjes.
Liz & Co
Hoi Diana
Mooi geschreven en vooral herkenbaar. We zijn net terug van een weekje Ardennen, waar ik vlak voor ons vertrek nog afkwam met een hele grote doos vol tomaat. Waarvan vriendlief zei: moet dit er ook nog bij? Gelukkig waren we ginder met 7, maar toch hebben we bijna de hele week tomaat gegeten :). Tomaat met mozzarella, pasta bolognaise, pasta putanesca, boontjes met tomatensaus… En komen we terug thuis en pluk ik weer zo’n doos bij elkaar :).
Groetjes
Ann-Sophie
Hoi Diana,
Misschien kun je, wat je teveel hebt aan de lokale voedselbank doneren.
Die zullen er vast blij mee zijn.
Of…
bij het moestuincomplex, waar ik mijn moestuin had, was een hok waar we groenten en fruit wat we over hadden neerlegden. Een ander kon dat dan weer meenemen. Dat deden we ook met stekjes of wat je teveel gezaaid had.
Vriendelijke groet,
Lia
Hallo Lia,
Hier staat een tafel op het moestuincomplex waar mensen neer kunnen leggen wat ze niet meer hoeven. Dat kan bijvoorbeeld gereedschap zijn maar dus ook groenten. Dat is erg leuk en er wordt veel gebruik van gemaakt.
Maar voor de zadenlijst moet ik eerst nog tomatenzaden oogsten, en dus moet het mee naar huis en moet ik de tomaten opensnijden en leeg halen. Maar ik heb al wat bedacht, daarover in een volgend blog meer.
En als ik genoeg zaden heb geoogst zijn er familie en vrienden en buren en noem maar op die zich altijd aanbevolen houden voor tomaten 🙂
groetjes,
Diana
Hebben jullie al eens boontjes met tomaten en ui geprobeerd? Ook lekker en 2 vliegen in 1 klap 😉
Of boontjes, grove tomatensaus, geprakt hardgekookt ei en wat Parmezaan.
Hallo Camelot,
Gaan we zeker volgende week eens proberen!
Dank voor de tip!
groetjes,
Diana
Hoi Diana, wij hebben deze week ook boontjes uit de tuin gegeten maar wij vonden ze aan de melige kant, weet jij waar dit aan kan liggen?
Hallo Patrick,
Ik durf het niet te zeggen. Heb je ze te lang laten hangen? Bonen hebben niet zo veel water nodig als bijvoorbeeld kool en uien maar ze mogen ook niet te droog staan (als de planten zo droog komen te staan dat ze echt geen water meer kunnen vinden halen ze het vocht om te overleven uit de bonen zelf en die drogen dan wat uit). En het ene ras is nog wel wat gevoeliger voor ‘meligheid’ dan het andere, daar zou je ook nog aan kunnen denken.
Ik hoop dat het antwoord je wellicht wat op weg helpt om te bedenken waarom je boontjes melig zijn (want het klinkt als heel erg niet lekker).
groetjes,
Diana
Hoi Diana en Ruud, ze hebben regelmatig water gehad misschien hebben ze te lang gehangen, zijn hier richtlijnen voor of kan ik dit aan de boontjes zien.?
Ik begrijp het probleem niet. Wij maken de tomaten in – 20/25 min. koken met zout en olijfolie – dan in gesteriliseerde potten. Die potten zet je gewoon koel en donker weg. Bij ons in de seminterrato (ik woon in Italië). Wij kunnen er niet genoeg van maken; mijn vriend wil juist zoveel mogelijk potten inmaken. Tot de volgende oogst heb je dan tomatensaus. Nooit meer kopen. Wij eten altijd Italiaans.
Soffritto spagnolo: pomodori, cipolle e aglio( tomates,cebollas,ago. )Buonissimo!
Saluti dal bel Paese!
Hallo Annemiek,
Dan heb ik het niet goed verteld, want het is geen probleem (in het ergste geval een luxeprobleem 🙂 ).
We hebben al meer dan 60 kilo tomaten geoogst en dus al meer dan 40 grote potten saus en dan nog een liter of 8 ingevroren. Ik wil ook weer niet zoveel inmaken dat ik het over 3 jaar nog eet (want ik wil elk jaar nieuwe maken en eten).
Ik zou ook niet weten hoe tomatensaus uit de supermarkt smaakt want die heb ik de laatste 15 jaar niet meer gekocht.
Klinkt heerlijk, wonen in Italië!!
Diana
hahahaha, ja dat had ik niet begrepen! Dan maar aan de voedselbank geven!
dat klinkt goed, hoe doe je dat precies qua verhoudingen? hoeveel zout en olijfolie per kg tomaten? Ontvel je ze ook eerst?
Ik doe dat allemaal op gevoel want de hoeveelheden wisselen. Ik maak de grote tomaten per soort in – dit jaar Russian Rose (onze favoriet; de beste smaak van alle tomaten die ik ooit heb gekweekt en ik heb er heel veel geprobeerd), Nero di Brad (een zwarte Cuore di Bue), eigen kruising Golden Plum (is grote vleestomaat geworden), Cornue des Andes (veel lekkerder en productiever pastatomaat dan San Marino). De cherrytomaten laat ik jaarlijks in een bed spontaan opkomen – Ildi, Blondköpchen, variant op Sungold (een oranje tomaatje dat verukkelijk is; nog lekkerder dan Sungold zelf!) want Sungold is een F1 hybride, diverse rode en die maak ik doorelkaar in.
Ontvellen doe ik niet (meer) – teveel werk en wij vinden de velletjes niet erg. Paar flinke scheuten olijfolie in de pan, tomaten erin (grote in stukjes, de cherries gaan er heel in) dan wat zout – niet teveel. Verder niks zodat je later kruiden kunt toevoegen al naar gelang wat je maakt. Potten, deksels en soeplepel etc. sterileren wij met de Quooker. Na 20-25 min. pruttelen zonder deksel zo heet mogelijk in de poteen doen, deksel erop en 5 min. omgekeerd laten staan. Omdraaien en na tijdje hoor je een klik dat ze vacuum zijn getrokken. Na afkoelen koel en donker bewaren. Blijven goed tot de volgende oogst volgend jaar start.
Succes Agnita! Hoop dat je hier wat aan hebt.
Ja, erg bedankt, ik las overal, dat je tomaten in olijfolie maar een maand of 3 kan bewaren (maar is waarschijnlijk de gedroogde versie) en was op zoek naar langere houdbaarheid buiten de vriezer. Ga het zeker doen, want mijn tomatenoogst is tot recordhoogte gestegen!
Hallo Agnita,
Gedroogde tomaten kun je juist langer op olie bewaren (maar dan moeten ze dus wel heel goed gedoogd zijn).
Wij maken zelf pastasaus die we wel zeven, zonder velletjes en zaadjes, dat vinden wij persoonlijk lekkerder. En we koken ze niet maar roosteren de tomaten eerst.
groetjes,
Diana
Dag tomatenliefhebbers,
Mijn persoonlijke ervaring van gedroogde tomaten in olijfolie is dat ze weker worden naargelang de duur dat ze in potten blijven. Na een jaartje vind ik ze minder lekker. Let ook goed op het toevoegen van kruiden, was je bv de basilicum en niet lang genoeg de kruiden gedroogd, bevorder je het schimmelen. Persoonlijk verkies ik de gedroogde tomaten in vriezer en portie per portie leg ik ze soms een aantal dagen in olijfolie.
Groetjes
Carine
Hallo Carine,
Ik zet alleen tomaten op olie die zo droog zijn dat ze niet week worden maar behoorlijk hard blijven, ik ben toch altijd een beetje bang voor bederf wanneer de tomaten niet goed genoeg zijn gedroogd en dan onder olie gaan. Ik kan de tomaten dan ook niet rauw gebruiken, ze moeten echt in een (stoof)gerecht zacht worden (en de olie wordt natuurlijk heel lekker). Ik ga het toch ook eens proberen om ze wat minder ver/stevig te drogen, want ze zijn dan ook lekker als snack (en dat zijn de mijne dus echt niet, veel te hard).
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ja, je moet eens proberen om tomaten iets minder te drogen, dan kan je dit ineens in stukjes snijden en in gerechten toevoegen. Bij pasta’s vind ik dit overheerlijk. Ik heb een droogtoestel en daarin laat ik ze 8 uur op 63 graden drogen en nadien leg ik ze nog een dag in de volle zon.
Groetjes
Carine
Hoi Carine,
Ik heb ook een droogapparaat, dus ik ga het zeker eens zo proberen!
Diana
bedankt voor jullie reacties, er zit maar 1 ding op: alles proberen! 🙂
Hoi Diana, wat een bijzondere tomaten heb je! Als ik ze zie loopt het water in mn mond, lekker. Zelf heb ik ook een aantal tomatenplanten. Helaas heb ik regelmatig melige tomaten. Weet jij of ik iets fout doe?
Groetjes, Jeanine
Hallo Jeanine,
Het klinkt alsof je de tomaten te laat plukt.
En sommige rassen zijn meer gevoelig voor meligheid.
Geef vooral geen water voor je gaat plukken maar erna. En pluk een tomaat wanneer die al volledig gekleurd is maar wel nog stevig aanvoelt; 1 of 2 dagen later worden de tomaten al zachter en dan kunnen ze dus wel eens zo melig worden.
Er is niks mis mee, het is alleen wat minder lekker om zo te eten, hier gaan dat soort tomaten direct de pastasaus in.
Laat je later nog eens weten of het helpt om ze iets eerder te oogsten?
groetjes,
Diana
Volgens James Wong moet je tomaten einde middag oogsten (dus niet ’s ochtends). En je kunt ze aspirine geven!
Goed boek van hem trouwens Grow for flavour http://www.cityplanter.co.uk/grow-for-flavour-james-wong-tells-how-to-turbocharge-taste/
Prachtig verhaal weer en met de foto van Ruud erbij zie ik de hele film voor me.
Groetjes Simone
Wat een mooie vruchten! Wat waren de lekkerste..?
En, ik kan niet vinden hoe de bodembedekking met zwarte folie van je aardbeienbed bevallen is. Waar kan ik dat vinden?
Met vriendelijke groet, Ine
Hallo Ine,
Poeh, eigen;lijk waren ze allemaal lekker (ik zoek altijd naar tomatenrassen die in reviews worden genoemd als erg lekker en/of een grote opbrengst). Bijzonder lekker vind ik de ‘druppels’ zoals de Sweet Cream, Green Tiger, Candy Sweet Icicle, maar ook Balerinka vinden we hier erg lekker. Ruud houdt van de Brin de Muguet, ik ga meer voor de grote vleestomaten zoals de groene Green Moldovan, de rozerode Rebel Yell en de mahonierode Cherokee Chocolate. Maar de cherry’s Ildi en Piccolo vinden we ook heel lekker, en de Goldita en Gardener’s Delight niet te vergeten. En de German Red Strawberry natuurlijk, extra sappig en een zoetje. Eigenlijk is er geen antwoord op je vraag te geven 🙂 .
Ik ga je vraag onthouden en er nog een keer uitgebreid antwoord op geven maar we zijn zeker blij met het zwarte gronddoek tussen de aardbeien: het houdt het onkruid redelijk goed tegen, het houdt het vocht onder het doek vast in de bodem, het zorgt er ook voor dat uitlopers en stekken zich niet zo makkelijk en snel vast kunnen zetten. Er is maar 1 nadeel en dat is dat het doek vastgezet moet worden en wij doen dat met stenen; dat vind ik niet mooi maar je moet ook oppassen dat je niet valt als je tussen de planten staat/loopt. We hebben ook een soort ‘reuzekrammen’ gebruikt maar die vind ik persoonlijk nog minder veilig want die zie ik niet goed en dan kan mijn voet erachter blijven haken.
groetjes,
Diana
Dank je! Nee, geen antwoord. Blijkbaar zijn er heel veel lekker. Ik heb een klein tomaatje, dat buiten kan staan, zonder het moeilijk te krijgen. Hie hij heet weet ik niet.
Ik heb bij de action grote krammen gekocht. Het lijkt erop dat je die diep in de grond kunt slaan. Toch uitkijken dan! Ik ga dat gronddoek proberen.
Fijne avond!
prachtige foto van de tuinier op de rug gezien in de regen, kunst!
Beste Diana en Ruud,
Met veel plezier en interesse lezen we jullie nieuwsbrief en nadere informatie, bijvoorbeeld over aardbeien.
Hartelijke groet,
Yvonne
Ik vries het tomatensap altijd in in de groene groentezakken van AH, dat neemt veel minder ruimte in dan bakken in de vriezer! Ook wij hebben erg veel tomaten van onze volkstuin, maar ik weet hoe blij ik ben met een zak tomatensap als het straks kerst is!! Dus ik maak telkens weer sap, hoe meer hoe beter……
Hallo Diana, ik heb bijna allemaal tomaten uit zaadjes van jou, waarvoor superveel dank!
Ik ben van alle tevreden, maar heb zoals iedereen favorieten. Ik heb staan:
Cherrytomaatjes:
-Coeur de pigeon: zeer lekker en goede opbrengst
-Sprite: inderdaad knapperig, en echt veel! Grote struiktomaat
‘Gewone tomaatjes’:
-Jaune Flammée: oranje, echt veel en zeer lekker: favoriet!
– Yubilenyi Tarashenko: rood, goede opbrengst, gebruik ik eerder voor soep of saus.
Romatomaten:
– blush: geel-oranje, zóóó lekker, fruitig, de opbrengst buiten onder een afdakje is groter dan binnen in de (te warme?) serre, favoriet!
– Speckled Roman: rood met streepjes, zeer goede opbrengst zowel onder dak buiten als in serre, zeer lekker in saus.
Vleestomaten:
– Ficarazzi: rood, heel lekker, opbrengst ok
– Coral Queen: geeloranjerood, heel goede opbrengst, hééél lekker, favoriet!
– Missouri Pink Love Apple: rozerood, superlekker! Favoriet! Misschien toch matige opbrengst, waarschijnlijk vanwege de warmte. Wat zijn jouw ervaringen hiermee Diana? Het is mijn eerste tomatenjaar, dus ik kan niet vergelijken. Is de opbrengst verschillend per jaar naargelang de weersomstandigheden?
In ieder geval is het al een geslaagd tomatenjaar geweest. Ik ben al aan het dromen over soorten voor volgend jaar. Met jouw website als inspiratiebron.
Dank je wel Diana!
Hallo Vicky,
Leuk om te horen wat je van de tomaten van vorig jaar vond!
Ik herken je mening/ervaring met deze tomaten (behalve de Missouri Pink Love Apple die hier echt een prima opbrengst geeft).
Elke tomaat kan in een ander jaar anders zijn, en dan ook in alle opzichten; dus groter of kleiner, meer of minder, zoeter of zuurder, sappiger of droger, en zelfs wel wat vroeger of later rijp etc., etc.. De oorzaken daarvan kun je zoeken in het aantal zonuren, de temperatuur, maar ook factoren als vocht, voeding, ziekte, etc..
Alle rassen (behalve de Coeur de Pigeon want die heb ik nog nooit gehad) kun je terug vinden in mijn database: https://www.mooiemoestuin.nl/database/tomaat/
Misschien is het leuk om de soorten in de database op te zoeken en de tekst en foto’s te vergelijken met je eigen ervaring.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Bedankt voor het antwoord in deze drukke moestuintijd.
Zal ik zeker doen :even je database vergelijken met mijn ervaringen.
Nog veel tuinplezier!