Dilemma’s
Een tuin, de indeling, favoriete soorten en rassen, aanpassingen en veranderingen: het is allemaal nog niet zo eenvoudig. Ik heb al zo vaak fouten gemaakt: ik heb eens een appelboom zo geplant dat we er (ongewenste) schaduw in onze eigen tuin mee creëerden. Ik heb vaak planten te krap naast elkaar geplant, en zelfs bij fruitbomen wel eens een te korte plantafstand aangehouden. We hebben eens een pad langs een waterton gelegd, zo krap dat ik er nauwelijks over kan lopen (zeker niet met planten of zaaitrays in mijn handen). En ik heb een 3 meter hoge klimroos bij een 2 meter hoog hek geplant. Met het idee: “het zal zo’n vaart niet lopen”. Terwijl de klimroos dacht: “4 meter haal ik misschien ook wel”. Ik plantte een druif te krap naast een pruimenboom omdat we de druivelaar voor de sier hadden en het dan ook wel leuk was als we ook wat druiven konden oogsten. Nu vinden we de druif zo lekker dat we moeten gaan zorgen ze aan de andere kant verder kan groeien en we dus tegels eruit moeten halen, een aangrenzend rek moeten plaatsen zodat ik haar alsnog goed kan gaan leiden en snoeien. Zucht.
Nu het herfst is, we op kunnen ruimen, nieuwe planten planten, nieuwe fruitstruiken willen bestellen, etc. dienen zich allerlei dilemma’s aan: Zullen we een vermolmde houten verhoogde bak wel of niet nog een jaar laten staan? Willen we weer een zwarte bes? Er is 1 blauwe bes dood, met vooral dank aan de mol en woelratten, en dus rijst de vraag: ga ik er een nieuwe blauwe bes zetten of toch een zwarte bes? Drie jaar geleden hebben we onze oude zwarte bes (die amper nog vrucht droeg) weggedaan en nu mis ik de lekkere jam, gelei en likeur :-)). Maar we vinden blauwe bessen ook heel lekker.
Ik ben sowieso heel slecht in kiezen. Ruud kan dat beamen. Als ik ’s ochtends voorstel om ’s avonds bietjes met een gehaktballetje te eten zegt hij steevast “Prima, ik weet dat het vandaag toch nog wel 3 keer verandert”. Dat is zo, ik geef het eerlijk toe. Een uur later bedenk ik dat we misschien laat thuis zijn en we dan beter iets makkelijks als rijst met sajoerboontjes kunnen eten. Tot ik op de tuin ben en een bijna doorschietende andijvie kan oogsten en we dus misschien nog beter stamppot andijvie kunnen eten. Als ik het aan Ruud voorstel antwoordt hij: “Is dit definitief of verandert het nog een keer”? Soms word ik moe van mezelf want met de jaren wordt dat twijfelen steeds sterker. Ik kan me wel 20 keer bedenken wanneer ik een kleur uitkies voor het muurtje in de nieuwe keuken; het hele pallet van rood, blauw, groen, cognac, muisgrijs, etc. is in mijn hoofd voorbij gekomen. En nu ik heel blij ben met een mooie kleur blauw die ik uiteindelijk koos geeft dat ook nog eens de bevestiging dat het goed is om zoveel tijd te nemen voor het kiezen en zo vaak van gedachten te veranderen.
Afijn, tot zover over mijn besluiteloosheid. Maar in het tuinieren is het echt lastig. Want met 3 kassen en in een normaal jaar te grote oogst van tomaten voor ons samen bedacht ik dat het misschien leuk zou zijn om ook eens wat andere planten in een kas te zetten. Misschien wel een abrikozenboompje. Tot ik langs de kas van een tuinbuurman liep en van buitenaf zag hoe zijn perzikboom in de kas (met elk jaar prachtig grote sappige roze perziken) de kas overneemt, er een tak klem zit tussen de ruit en een ijzeren staander en dat serieus dikke takken door de 2 ramen naar buiten groeien. Och nee, dat wil ik echt niet, dat plan laat ik weer varen. Maar wat dan? Zal ik Colocasia’s gaan sparen? Want die vind ik zo mooi, ik heb er ondertussen 2 maar ik weet dat er meer gaan komen.
Dan zouden we in 1 kas alleen nog maar tropisch uitziende sierplanten zetten (alhoewel, Colocasia is natuurlijk beter bekend als Taro en dus in principe eetbaar, al geldt dat vooral voor de groene soort Colocasia esculenta :-)). Nog een foto, van de Colocasia Black Stem zoals die er nu achter de kas bij staat:
Hoe groot zouden die bladeren (nu al gemakkelijk 60 tot 70 centimeter lang) kunnen worden als ze in de kas zou staan? Je ziet rechts trouwens een opgepotte aflegger/stek, als back-up voor het geval de moederplant de winter in de volle grond niet overleeft. En dan kan in de kas de grote pot met Fejioa er ook bij, mooi en hopelijk ooit met eetbare vruchten. En het mandarijnstruikje waar ik dit jaar één heel zuur (maar wel heel leuk en lekker) 2 centimeter groot mini-mandarijntje van oogstte. Het struikje hangt nu vol met groene vruchtjes.
Ruud vindt het allemaal prima. Als ik 2 dagen later zeg dat ik toch wel ook veel tomaten wil blijven oogsten en we misschien dan toch maar beter die vooral kunnen blijven telen zucht hij en zegt: “Denk er nog maar een paar keer goed over na, ik hoor het wel”.
En zo twijfel ik nu over het wel of niet verplanten van de kiwibes (ze staat aan een eigenlijk iets te kleine en dunne klimpaal), over het uitplanten van een Salvia in de volle grond of toch in een pot houden en in de kas overwinteren. Meer kruiden of toch bloemen? Ook aan de linkerkant van de tuin een vaste plantenborder maken of alleen aan de achterkant? Wil ik nog een 2e (vroege) rabarberplant (want de enige rabarber die we hebben is een laat ras) of is deze ene eigenlijk wel genoeg? Op de bovenste foto zie je trouwens de felrode bloem van Salvia elegans, met de heerlijke geur van ananas, ze begint nu pas te bloeien, maar die bloei kan in de koude kas wel doorgaan tot in januari.
Er zijn ook dilemma’s waar ik al wel ‘uit’ ben. Ik ga afscheid nemen van de yacon, ik heb nu nog steeds potjes met siroop die ik amper gebruik, en de planten zijn prachtig maar door de speciekuip waar ze in staat heeft ze extra aandacht nodig qua vocht en voeding. Ik ga de knollen volgende maand oogsten maar ik ga geen nieuwe broedknolletjes meer oppotten. En ik weet zeker dat ik wat meer planten wil die veel hommels en bijen en vlinders aantrekken (die hadden we altijd al maar nu let ik er nog extra op bij de keuze voor nieuwe planten en zaden).
Ook duidelijk: volgend jaar minder pepers. Ik vind ze altijd zo mooi, en lekker en geurig. Maar met een stuk of 10 planten in de kas is de oogst te groot. Ik heb ze al ingevroren, er sambal van gemaakt, ze weggegeven, gedroogd en olie van gemaakt. Ik geef ze nu aan onze Surinaamse tuinbuurvrouw en zij is er erg blij mee, maar ik kan er dus volgend jaar ook iets anders voor zetten.
Dan tot slot van dit blog nog een laatste dilemma, en die gaat over de zadenlijst. Ik heb jarenlang met veel plezier een zadenlijst gehad. Maar dit jaar lukt het me niet meer om alles op tijd af te hebben, door drukte met de website, de vele vragen, het schrijven voor Landleven, maar ook doordat we nu eenmaal ouder worden en het tempo er blijkbaar een beetje uitgaat :-). Ik twijfel: helemaal geen zadenlijst? Het zou jammer zijn want ik heb wel heel leuke zaden geoogst, bijvoorbeeld van Helichrysum bracteatum Coppery Red, Salvia splendens Giant Form en de bonte Amaranthus Rio San Lorenzo, van tomatenrassen als Lucfichoise, Marina’s Praise en Black & Red Boar. En van bijvoorbeeld peper Wraith en Orozco Purple. Maar ik heb nog heel veel tijd nodig voor alles klaar is. Eind oktober ga ik zeker niet halen. En november is geen optie want ik wil niet in december versturen, vorig jaar dacht ik na 5 december nog wel de laatste 5 enveloppen te kunnen versturen en daarvan kwamen er 3 nooit meer aan. Dus toch maar geen zadenlijst meer? Of een kleintje dan (heel groot werd ze al niet want ik heb wel veel bloemenzaden kunnen oogsten maar bijvoorbeeld amper paprikazaden). Ik zou kunnen overwegen om de zadenlijst in november of zelfs december op de website te zetten maar pas vanaf begin januari te verzenden. Hebben mensen sowieso nog wel interesse in een zadenlijst? Wordt het niet gewoon tijd om er eens mee te stoppen? Maar zaden oogsten gaat voor mij ondertussen bijna net zo automatisch als ademen :-). Het beschrijven, foto’s uploaden en plaatsen, het drogen, schonen, verpakken, labelen, etc. is heel leuk maar kost nu eenmaal heel veel tijd. En ik wil ook meer op de website schrijven want dat vind ik ook heel leuk om te doen, ook dat kost tijd. Ik heb nog heel veel (inmaak)recepten maar wil ook teeltpagina’s schrijven, over chayote, druiven, peren, nog flink wat kruiden, schrijven over combinatieteelt, etc. En ik zie steeds vaker pagina’s op mijn website waarbij ik denk dat ik er nodig nieuwe foto’s bij moet plaatsen of tekst aan moet passen omdat ik ondertussen een andere ervaring met bijvoorbeeld een beter ras heb, etc.. Dilemma’s……. ik ben er echt heel slecht in.
Tot slot nog 1 foto, van een nieuwe favoriet dit jaar, peper Madre Vieja. De plant stond buiten in een pot (als ik er zaden van zou willen oogsten mag ze niet in de kas omdat ze een Capsicum baccatum is en als ze met bijvoorbeeld een paprika of peper uit de groep Capscum annuum kruist levert dat zaden op die niet kiemen, of planten die steriel zijn. Nu de pepers zijn gevormd en het weer kouder wordt heb ik haar in de kas gezet, de pepers rijpen nu massaal, ze zijn heerlijk zuiver heet en fris, bijna citrusachtig. Ik ga er sambal oelek van maken. Dat is in ieder geval duidelijk. Over al het andere peins ik nog even verder.
Hoi Diana,
Ja, wat een dilemma’s, ook ik ben hier echt slecht in !
En door het lezen van dit (maar ook vorige) blog(s) en de mooie foto’s, wordt mijn verlanglijst, van voornamelijk bloemen ook steeds langer en gelijktijdig het kiezen ook steeds moeilijker.
De vraag of er sowieso nog interesse is in een zadenlijst kan ik je wel beantwoorden met: JA ! En ik denk niet dat ik de enigste ben 😉
Succes met al je dilemma’s en bedankt voor dit voor mij heel herkenbare blog.
Petra
Toch graag een zadenlijst. Verleden jaar bij jou tomatenzaden besteld, en heel tevreden, zodus…
Groetjes uit Belgie.
Ha Diana wat ben ik toch een liefhebber van je mooie stukjes. Ik wil heel graag zaden van Salvia Splendens Giant form. Ik heb al gekeken maar ze nog nergens gezien, en nu heb jij ze
Wat een dilemma’s, maar die leveren wel weer een leuk stuk op voor ons om te lezen en ons erin te herkennen. Het is gewoon een karaktereigenschap die de een wel heeft en de ander niet. Hier is dat ook regelmatig tot vaak aan de orde: wel meer eetbare planten in de siertuin of toch zelfs een stukje “moes”, meer zaaien en stekken en je de rambam blijven werken of luisteren naar je lichaam en geest die aangeven dat het zo eigenlijk niet langer kan….. Zeker aan het eind van het seizoen is dat aan de orde, straks als het winter is zitten we weer te popelen om aan de gang te gaan. Sterkte met onze dilemma’s….. Thérèse
Een te grote oogst van tomaten? Kan dat? 😉 Hier ook een enorme twijfelaar, maar ergens vind ik het ook ontzettend leuk om de donkere wintermaanden door te brengen met plannetjes smeden voor de tuin.
Over de zadenlijst: ik zou ook wel heel graag zaden van je bestellen, ze doen het altijd super goed en je hebt zulke leuke soorten, waarvan ik dan weet dat je er geen troep op hebt gespoten. Dat vind ik heel belangrijk.
Maar ik begrijp je dilemma, de post is een drama in december. Je kunt ook een verzendstop in december invoeren. Dus de zadenlijst maken wanneer je tijd hebt, verzenden wanneer je tijd hebt, en heel duidelijk maken dat bestellingen vanaf eind november pas in januari verzonden worden. De meeste soorten kun je toch pas later zaaien. Een peper gezaaid in februari gaat het heus ook nog wel doen.
Veel succes met de dilemma’s en veel plezier op de tuin dit weekend!
Hoi Diana,
Lees altijd met veel plezier je blog en de informatie op de website. Super dat je dat allemaal doet. Wij zouden erg graag wat bestellen van de zadenlijst mocht die er komen. Aan de andere kant kan ik ook begrijpen dat sommige dingen soms te veel van je vragen. Wanneer je er plezier uit haalt om de zadenlijst te maken zou ik zeggen, gewoon doen. Is toch ook helemaal prima om pas in januari te versturen:)
Groetjes,
Danielle
Hoi Diana, heerlijk he al die dilemma’s, juist dat maakt het tuinieren zo fijn. Want dan heb je eigenlijk een verkeerde keuze gemaakt, ik heb twee frambozenstruiken (toen twee kleine ‘stokjes met worteltjes’) aan de rechterkant van het pad, bij een boom gezet. Met het idee nou die kan ik dan wel zo bij elkaar laten groeien, maar die struiken hebben bedacht dat ze op mijn pad echt veel meer zon krijgen… Dus nu tijd voor een creatief plan om ze zo te sturen dat we, struik en ik, er blij mee zijn. Wat betreft je zadenlijst dilemma, gewoon pas in januari versturen! Maar ja dan blijft het werk wel, kies vooral waar je je het beste bij voelt. Maar de behoefte aan de zadenlijst is er wel en neemt hoe meer je schrijft op de site, waarschijnlijk alleen maar toe.
Hebben mensen sowieso nog wel interesse in een zadenlijst? Wordt het niet gewoon tijd om er eens mee te stoppen?
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, NIET DOEN.
Ik ben pas lezer van je stukken, maar heb nu al zin om diverse van je zaden aan de gang te gaan.
Mooi stukje trouwens, die dilemma’s zie ik bij ons in de tuin ook, vrouw wil dat, ik dit en dan een compromis zoeken, mooi joh.
Hoort bij het leven, zeg ik altijd en wat er dan in de tuin uitkomt…prachtig, verrassend en altijd weer bijzonder.
Hoi Diana,
Toevallig was ik eergisteren nog op je website op zoek naar … je zadenlijst!! Dus alsjeblieft, maak m vooral wel!!
Groeten,
Anne
Hoi Diana,
Eén van de dilemma’s lijkt al opgelost, nl de zadenlijst.
Toch wil ik nog even benadrukken dat je vooral moet doen, waar jíj je het beste bij voelt ! En als dit uiteindelijk resulteert in geen zadenlijst dit jaar, weet ik zeker dat iedereen dit jammer vindt, maar hier zeker wel begrip voor heeft.
Groeten,
Petra
Hallo Diana en Ruud,
Wat jullie schrijven komt mij zo bekent voor.
Mijn man krijgt de kriebels als hij ziet dat ik al weer wat aan het verplaatsen ben. Hij vond het eigenlijk best goed hoe het zo ingedeeld was, dat zegt hij alleen maar omdat hij geen zin heeft ergens weer een nieuw gat te graven. Helaas hebben we heel veel stenen in de grond, en altijd precies daar waar ik wat wil planten.
We hebben dit jaar 600 qm van onze tuin laten aanleggen in een bloemenweiland. Dat is prachtig geworden, dat is elke dag genieten en kijken wat er nieuw opgekomen is. We hebben lang getwijfeld of we zo groot stuk van onze tuin wilde opgeven. We zijn er allebei van overtuigd dat het een goed besluit was. Het werd ons allemaal te veel, nu hoeven we alleen maar te genieten en in de herfst te maaien. Onze moestuin is nu heel klein, maar het is genoeg voor ons beiden.
Maar we hadden deze week ook een tegenslag. Een paar dagen waren we op familie bezoek. Geen idee hoe ze het weten dat we er niet zijn, normaal komen ze de tuin niet in, maar 5 herten hebben zich te goed gedaan aan onze moestuin. Prachtige video opnames van de herten, maar voor ons is er niks meer te oogsten.
En gisteren hadden we de eerste minusgraden, en daarmee zijn ook alle bloemen gestorven. De winter kan komen.
Lieve groetjes
Hoi Diana en Ruud,
Wellicht de teelt van zoete aardappels en sojabonen in de kas? Ik ben echt fan van deze groente helaas is de teelt voor mij erg ingewikkeld. En ruimte gebrek in mijn kleine kastje speelt ook een rol.
Groetjes
Hallo Beau,
Ik heb gelukkig nog wel een poosje de tijd om erover na te denken. Voor nu denk ik dat ik wel 1 kant van 1 kas wil ´opofferen´ voor een mix van eetbare en niet eetbare soorten die mogelijk mooi bij elkaar zijn (zoals de grijsbladig Fejioa met donkerbladig Colocasia en bijvoorbeeld een fel gekleurde chilipeper met erachter een klimmende Basella. Maar ik kan nog 23 keer van gedachten veranderen in de komende weken/maanden 🙂 . De sojaboontjes doen het hier best goed in de buitenteelt en eten we ook niet zo heel vaak. Maar de zoete aardappel (en dan zeker één met wat donkerder blad) ga ik zeker onthouden, dankjewel voor de tip!!
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Wat een dilemma’s allemaal hè. Zo te lezen hebben we er allemaal zo nu en dan last van. Een vriendin van mij heeft ooit een tegen me gezegd: als je moeilijk kan kiezen zijn beide opties gelijkwaardig en dus beiden goed. Kies er dan gewoon één. Dat helpt mij vaak als ik ook zit te dubben.
Wat de zaden betreft: is er niet iemand die je zou willen helpen. Een buurjongen of -meisje, nichtje, iemand van een tuinbouwschool. Iemand die ook enthousiast is en het graag wil leren. Zo kan je ook een stukje van je kennis overdragen. En het is heel gezellig.
Succes ermee.
Hallo Sonja,
Dankjewel voor het meedenken! En een goede tip 🙂 !!
Ik vrees dat de zadenlijst iets is dat ik zelf moet doen. Er staat hier een kamertje vol met bakjes met zaden en gekrabbelde papiertjes met namen. Ik alleen weet wat wat is, hoeveel zaden er in een zakje kunnen, weet waar ik nog beschrijvingen van moet maken, etc. Ik vrees dat er geen enkel familielid is die dan ook maar enige interesse in zaden oogsten (of zelfs maar tuinieren) heeft, mijn vader was de enige andere groenvingerige persoon in onze familie :-). Maar dat geeft niks, ik vind het heel leuk om te doen (zoals iemand anders ’s avonds haakt of puzzelt of zo). En met slecht weer gaat het best snel want dan kan ik ook overdag wat doen.
groetjes,
Diana
Als ik je blogs lees, snap ik nooit waar je de tijd allemaal vandaan haalt. De tuin is al veel werk, de oogsten verwerken kost ook veel tijd, dan je blogs schrijven….Dat kost ook tijd weet ik uit ervaring, je moet vaak ook dingen nazoeken, ik ga ervan uit dat je geen wandelende encyclopedie bent. Dan kook en bak je nog eens veel, heb je een sociaal leven en een huishouden, druk, druk….Dan dat dagje ouder, ja herkenbaar, alles gaat nu eenmaal niet meer zo soepel en soms kost het allemaal best veel energie. Dus ik snap best dat je dan overweegt te stoppen met de zadenlijst. Uit de reacties hierboven moedigt iedereen je aan dat niet te doen.Maak je eigen keuze daarin, voor zaden kunnen we ook ergens anders terecht als het moet….Sterkte met je besluit
Lieve Diana,
Natuurlijk moet je het zelf weten maar ik kijk elk jaar naar je (kleine!! verdraaid..) zadenlijst en ben altijd te laat, snap er niks van.
Vooral ook om dat je veel minder bloemenzaad hebt als vroeger, maar ja heimwee…
Dus ik snak naar je zadenlijst maar wij egoïsten willen dat héél graag.
Dank voor alle mooie berichten en groten aan Ruud.
Maaike
Beste Diana,
Wel of niet een zadenlijst ? uit alle reacties maak je al op dat we er allemaal erg naar uitkijken elk jaar. Dat is je eigen “schuld” door al het moois en lekkers te laten zien op je foto’ s dat maakt hebberig en de kwaliteit van je zaden zijn ook heel goed.
Ik zou zeggen kleine lijst en pas versturen ergens in januari als je er weer zin in hebt ; het is altijd mooi om ergens naar uit te kijken.
Vriendelijke groet Simone
Mooie dilemma’s en jaaaaa leuk als je nog de zadenlijst doet!! Ik zou amaranthus dan nemen 🙂 misschien kan je met jezelf afspreken dat de zadenlijst af is wanneer hij af is en dat mensen het ontvangen wanneer je eraan toe komt. Mij is het prima om daar een paar weken op te wachten. succes!
Hoi,
De dilemma’s zijn heel herkenbaar, ik kan ook blijven twijfelen over combinaties. Wat de zadenlijst betreft, ik verheug me er ieder jaar op en zet er zelfs een reminders voor. Vorig jaar ook prachtige zaden gekocht en zowel de bloemen als de tomaten doen het geweldig!!
Dus een heel egoïstisch berichtje maar ik denk dat voor de meeste lezers de lijst niet lang genoeg kan zijn . Maar begrijp ook helemaal dat het aardig wat werk is.
Ik zou het later versturen ook totaal geen probleem vinden.
Gr Marieke
Hallo Diana en Ruud
Ik twijfel al net zoveel als jij, mijn man wordt er soms gek van!
Als ik ergens leuke zaden zie of plantjes word ik altijd een beetje hebberig ( volgens mij moestuin kwaal) , maar ik sluit me helemaal aan bij de andere Margriet, kies voor jezelf, wij moeten dan alleen verder kijken om het soort te vinden dat jij beschreven hebt, want zo gaat het vaak, jij beschrijft een bloem en ik ben ineens geïnteresseerd in die plant! Dit zal ongetwijfeld anderen ook overkomen.
Iedereen word ouder en moet keuzes maken, wat nog wel en wat nu even niet! Dit vind ik erg lastig!!
Dus Diana kies voor jezelf, wat je kunt maar bovenal wat je het leukste vind! Zaden kunnen we overal kopen. Maar jouw teeltadvies, recepten en jouw blogs zou ik liever nog niet missen!!!
Hartelijke groet
Oeh, stiekum vind ik het wel fijn om te lezen dat ook jij wel voor dilemma’s staat, soms twijfelt en af en toe iets verkeerd inschat. Voor mij ben je een groot voorbeeld en ik leer telkens nieuwe dingen. Daarnaast schrijf je zo leuk en inspirerend! En ja…die zadenlijst zou heel erg leuk zijn maar ik begrijp goed dat ook daar enorm veel tijd in gaat zitten.
Groetjes,
Ineke
Hallo Diana,
Ik ben ook aan het kijken waar ik mijn Fejioa ga laten. Dilemma’s, dilemma’s, ik snap het helemaal.
Als je de zwarte bessen mist omdat je daar zo’n lekkere likeur mee kunt maken en je weet niet wat je met die zure mandarijnen moet, weet ik wel een oplossing. Echt lekker om te eten vind ik ze ook niet. Maar je kunt er wel een heerlijke likeur van maken. Ik zet de schil op alcohol en maak van de sap siroop, om er mandarijnlikeur van te maken. Of ik gebruik ze als sinaasappeltjes, en maak er Grand Marnier mee. Ik heb ook een aantal mandarijnen geconfijt. Omdat de schil zo dun is, werkt dat perfect. Ze halen de voorraadkast alleen niet, omdat ik ze meteen op snoep
Groetjes,
Bianca
Hallo Bianca,
Ik heb het enige mandarijntje dat aan de plant hing ergens in juli geoogst en geproefd, ze was toen al vanaf het eind van de winter oranje, dus een mandarijntje van eigen struik is blijkbaar gewoon zuur, ik heb het met bijna 6 maanden wachten toch zeker niet te vroeg geoogst, hoop ik :-). Maar het had wel een echte mandarijnensmaak, maar dan heel zuur, erg leuk en lekker! Ik moest ook gelijk aan likeur denken toen ik het proefde (bedacht dat ik de mandarijntjes – als ik er ooit genoeg mag oogsten – in geheel of gehalveerd in een weckpot met brandewijn zou kunnen leggen. Konfijten klinkt ook heel lekker, dat ga ik ook zeker ook onthouden!
Dankjewel voor de tips!!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Een overduidelijke blog met eveneens de reacties. Heel verstaanbaar, ik probeer ook af te bouwen, maar niet evident. De gevoelens en goesting blijven, maar soms niet meer zoals voordien. Lichamelijk vraagt een lichaam ook soms rust en daar luister ik naar. Zadenlijst….. ik zou geen rekening houden met de verlangens van anderen. Je kan overal zaden bestellen, wie zoekt die vindt. Je moet er vooral zelf plezier aan hebben. Als je dit ziet als een helse opdracht waar je tegen opziet, stop dan in schoonheid. Het mooie aan jouw blogs zijn o.a. de foto’s en nieuwe rassen en variëteiten die minder gekend zijn, maar deze zijn zeker verkrijgbaar als je maar zoekt. Het leuke is om gewezen te worden op deze schoonheid en wie zoekt die vindt 🙂 . Voel je vooral goed met jezelf bij de beslissing die je neemt, dit is volgens mij het belangrijkste.
Groetjes
ik ben het met bovenstaande reacties eens. ik vind jouw zadenlijst geweldig, maar je moet het alleen doen als het ook haalbaar is. en jij het zelf nog leuk vindt om te doen. Daarbij vraag ik me wel 1 ding af: waarom moet die lijst in het najaar open? ik snap dat december niet handig is, maar waarom kan je niet gewoon zeggen: de zadenlijst gaat open op 1 januari of 1 februari?
misschien zit ik er helemaal naast, maar als ik het zo lees, lijkt het meer als iets wat je jezelf oplegt dan wat wij vragen.
en wie weet heb je het zo druk dan rond 1 januari dat je je pepers wat later zaait ;).
groetjes Ilse
Hier een reactie van een beginner. Het doet me goed om van iemand die ik echt bewonder te lezen dat ook zij twijfelt, regelmatig fouten heeft gemaakt en gewoon regelmatig van plan wisselt. En dat dan ook nog mooi kan verwoorden! Dank je wel voor je inspiratie, motivatie en eerlijke blogs. En nog heel veel en lang tuinplezier toegewenst!