De vorderingen in de nieuwe tuin
We hebben het er maar druk mee. En het weer zit mee, dus gaan we maar door (voor hetzelfde geld regent het de hele maand november en kunnen we niks doen – in de tuin dan – want in de kassen kan er heel veel worden opgeruimd, schoongemaakt, verwijderd, en noem maar op).
En we schieten al aardig op! Zie foto voor de nieuwe tuin zoals ze afgelopen donderdag was; bakken staan waterpas, delen van paden zijn weer gelegd, en er is een begin gemaakt met het plaatsje achter de appelboom. Het wordt geen zitje (al staat er wel een bakje, maar dat is zo oud en krakkemikkig dat we er net op kunnen zitten, maar ze is wel leuk, om pompoenen op te leggen, misschien een niet al te zware pot met planten.
En ondertussen zijn we al weer verder dan je op de foto kunt zien, vrijdag en gisteren nog veel gedaan, maar geen fototoestel bij me. Vanmiddag maak ik een foto en zet deze vanavond even in dit tuindagboek erbij.
En nu wordt het ook lastiger. Men begint in een hoek en dan lijkt de tuin nog recht. Nu we naar het einde toe werken blijkt de tuin natuurlijk helemaal niet recht. En nu wordt het dus passen en meten, moeten er straatjes worden gelegd die in de breedte verlopen, komen er nog bakken die niet vierkant of rechthoekig meer zijn en we ‘passend’ moeten maken. Het wordt nog een leuke puzzel.
En ondertussen gaat ook de rest van de tuin door. Ik probeer daar tussen de bedrijven door wat aan te doen maar dat lukt niet heel goed. We eten nog elke dag van de tuin, er staan nog heel veel groenten, en nog meer onkruid.
Afgelopen donderdag de oogst Gloster-appels mee naar huis genomen. En daar moet ik dus ook nog iets mee doen. Het lijkt op de foto niet zoveel maar uiteindelijk zijn het bij elkaar 135 appels (ik heb iets met ’tellen’).
En nu dus snel naar de tuin, en ik hoop vanavond dit tuindagboek op deze plaats nog even aan te vullen met de foto’s van de nieuwe tuin die ik vanmiddag maak.
Bij deze dan alsnog de foto van de tuin zoals die nu is.
Niet zo heel goed te zien, maar het ‘pottenpleintje’ is klaar. Betegeld en al een flink aantal potten zijn er neergezet. En de tuintafel, bij het bankje. En nog een bak af, en die ook gelijk gevuld. En niet op de foto te zien maar de laatste 4 bakken worden bakken van gebruikt betonplex. En die moeten wel geverfd worden (op de zaagranden). Dat is vandaag gedaan en dus kunnen morgen die laatste 4 bakken worden gemaakt.
En dan begint het puzzelen hoe we dat kunnen gaan plaatsen, zo gunstig mogelijk qua ruimte, maar ook voor de looppaden. En al plannen gemaakt voor de voor- en achterkant van de tuin. Achterin komen 2 hekwerken, 1 met een vijg, 1 met een leipeer. En voorin komt een leikweepeer. De compostbak wil ik de komende maanden gaan vullen, zodat ik er volgend jaar een Tropaeolum in kan laten groeien.
Dus zeker allemaal nog niet klaar, maar het begint wel allemaal wat meer vorm te krijgen. Morgen de bakken maken (mits de verf droog is).
En dan sluit ik me dinsdag en woensdag 2 dagen thuis op. Met potten en pannen. En appels en peren. Want vanmiddag ook de Gieser Wildeman peren geoogst.
En speciaal voor Janneke; het zijn er 219 🙂
Er staan nu 9 emmers vol met appels en peren in de schuur, in de weg. Dinsdag en woensdag ga ik mijn best doen daar wat van te maken; gedroogde appeltjes, appeltaartjam, appelmoes, appeltjes in witte wijnsiroop, stoofperen in rode wijn, peertjes in siroop. Alles even gecheckt; genoeg potten in huis, soda in huis, geleisuiker en gewone suiker in huis, kaneel, steranijs, sinaasappel in huis, wijn in huis. Maar morgen eerst nog even genieten van een mooie dag weer en de tuin, want daarna wordt het snel kouder en wisselvalliger.
wat heerlijk appels uit eigen tuin.lekker en gezond.
ga zo door gr liny
Wat ziet dat er goed uit! En het wordt nog mooier als ze volgend jaar vol staan. . Ik heb ook iets met “tellen”, soms word ik er niet goed van. Ik heb bv. 95 tomatillo’s van één plant geoogst, geen 1048 gram maar 95 stuks! Als we ergens op vakantie trappen lopen, vraagt mijn man als we boven zijn steevast: hoeveel treden?
Succes en tot de volgende foto, ben benieuwd.
Groet, JannekeP
🙂
Tomatillo’s heb ik niet geteld, als ik bezig ben lukt het tellen me niet altijd (erg irritant als ik halverwege de tel kwijt raak of als er iets anders tussen komt). Traptreden herken ik des te meer. En ik kan wel vertellen hoeveel stappen het is van mijn huis tot aan de supermarkt, hoeveel wandtegels er in het toilet zitten, hoeveel trapomwentelingen het is met de fiets naar de tuin, etc. Niet erg interessant of belangrijk, maar ik kan het om de één of andere reden niet laten.
Goed om te horen dat ik hier niet alleen in ben :-).
groetjes,
Diana
219! WOW! Dat wordt kramp in de vingers van het schillen.
Mooi hoor, die laatste foto,
Fijne kookdagen toegewenst,
JannekeP
jeetje iedere keer sta ik weer versteld wat jullie allemaal doen. En oogsten.
Ik heb ook een stukje tuin in Bolsward en wij zijn een gezin met 3 jonge kinderen (10,12 en 14). Wij kunnen er bijna niet tegenaan eten wat er van onze tuin komt, en als ik dan bij jullie zie, tsjongejonge. Nou zijn onze kinderen ook wel erg kieskeurig wat eten betreft, maar ik ga er geen discussie punt van maken, het wordt langzaam aan wel iets beter. Ze moeten dan soms een dessert lepeltje groente, want je moet gewoon wel alles proeven. Ik had dit jaar aanzienlijk minder oogst en keek meteen op jou site, hoe dat zou kunnen komen. En ja hoor….net als jullie heb ik waarschijnlijk te weinig gemest en teerde ik lange tijd op de goede zorgen van de vorige eigenaar. Dus ik doe nu beter mijn best en hoop volgend jaar weer iets meer te hebben. Gr Tanja
Hallo Tanja,
Nou, voorlopig heb ik nog niks met de appels en peren gedaan hoor, de tijd ontbreekt me soms ook.
Maar toevallig zag ik dat het woensdag en donderdag gaat regenen, en dat zijn dan wel mooie dagen voor appelmoes en perensiroop.
Misschien is het leuk om de jongste kinderen eens iets te laten zaaien/telen/verzorgen. Zelf vind ik mijn eigen groenten lekkerder dan die uit de winkel, en dat komt ongetwijfeld ook voor een deel doordat ik het zelf heb gekozen, gezaaid, verplant, verzorgd en geoogst :-).
Eigenlijk is het best logisch; als je grond zo intensief gebruikt zul je het moeten voeden.
Wat je eraf haalt en zoveel energie heeft gekost, moet weer aangevuld worden.
Ik hoop dat je volgend jaar, met wat meer voedsel voor de grond, een betere oogst hebt!
Diana
Hallo Diane,
Wat ziet de tuin er al goed uit, wat een klus!
Ik wil je even laten weten dat de tomaten die ik van je heb gekregen bij een bestelling van jou, een snoeptomatenras “lollepop” maar doorgaat met heerlijke kleine gele tomaatjes te geven, ik heb hiervan 6 planten staan, en er komen iedere twee dagen nog zeker een pond vanaf, er komen zelfs nog nieuwe bloempjes aan.
Ik ben de kas aan het leeg halen omdat we een maand weg gaan, maar ik kan het nog niet goed over mijn hart krijgen om ze er uit te halen, donderdag gaat het toch gebeuren. Ik heb tussen de tomaten een paar weken geleden spitskool en bloemkool geplant, en ook een paar knoflookjes.
Ik ben benieuwd wat dit zal doen.
Diane veel Sukses met alles, en ik hoop weer te horen als je weer zaden hebt.
Groetjes ! Inge
Hallo Inge,
Het geeft hier altijd een beetje een weemoedig gevoel als ik de kas leeghaal. Maar altijd met dank aan wat ik de afgelopen zomer van haar heb gekregen.
En met nu alweer ideeën voor volgend jaar (nu de kas hier op de pepers na leeg is, begin ik alweer na te denken over rassen, zaaien, etc.).
Ik weet niet waarom je een maand weggaat, maar als het vakantie is heb je het mooi uitgekozen, want het gaat hier vanaf donderdag regenen :-).
In ieder geval een goede reis en verblijf gewenst!
Diana
Wat een keurige nette tuin heb je nu ! ik zie het al voor me nooit meer paden schoffelen heerlijk.
Je schrijft over een leikweepeer maar hoe kom je aan zo’n leiboompje van een kweepeer ? en hoe krijg je er zelf een goede vorm in/aan ?
Je appeltaartjam is een groot succes, heerlijk; ook gemakkelijk als je zin hebt om een appeltaart te bakken en geen appels in huis hebt ( ik ben niet in het bezit van appelbomen zoals jullie) de jam is dus gemaakt van gekregen appels
kan ook 🙂 groetjes Simone
Hallo Simone,
Je kunt bij goede vruchtbomenkwekerijen kant-en-klare leibomen kopen, maar die zijn wel prijzig (logisch want daar is een aantal jaren aan ‘gesleuteld’). Ik ga het gewoon maar weer zelf doen, gewoon 2 palen slaan, horizontale bamboestokken spannen, en daar takken over leiden en de rest wegknippen. Ik vind het altijd erg leuk staan, maar het beste aan leibomen is dat ze in de lucht minder ruimte innemen (het wortelgestel neemt natuurlijk wel gewoon net zoveel ruimte in beslag als van een gewone laagstam boom). En dus ga ik aan het einde van de tuin 2 leivormen maken, takken hangen dan niet bij de buurman in de tuin, en ik heb gelijk een leuke afscheiding. Op de pagina over Appels heb ik nog een foto geplaatst van onze leiboom Gloster, die heb ik ook zelf zo geleid. Hoeft er wat mij betreft ook helemaal niet zo professioneel uit te zien, ik vind het prima zo :-): https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/appel/
groetjes, Diana
(die vandaag ook appeltaartjam gaat maken, en appelmoes, en appeltjes in siroop)
Dag Diana,
Maak je de stoofperen ook in?
Heb hier thuis een zak staande zou ze het liefst allemaal inmaken, maar weet niet of dat goed gaat.
Groetjes,
Edda
Hallo Edda,
Ja, ik maak de stoofpeertjes ook in, bevalt me beter dan invriezen (zowel qua smaak als structuur – stoofpeertjes uit de vriezer vind ik altijd wat nat, de siroop wordt heel dun/waterig – op zich ook niks mis mee maar inmaken heeft dus voordelen want neemt geen plaats in de vriezer in.
Ik heb gisteravond (niet geheel rijpe) handperen in witte wijnsiroop gemaakt (was voor mij ook nieuw, maar zeer geslaagd, vind ik zelf).
Stoofpeertjes (Gieser Wildeman) ga ik vandaag in rode wijn koken en inmaken, doe ik ondertussen al een paar jaar zo en gaat prima. Is stroperiger dan wanneer ze uit de vriezer komt, en het vruchtvlees ook niet zo nattig maar nog gewoon zoals ze was toen ik ze inmaakte.
Ik zal vanavond of morgen het recept op de website zetten.
groetjes,
Diana
Wat heerlijk zo’n tuin, vind echt super dat je zo veel ruimte hebt om je eigen groenten te kweken. Geweldig
Flinke veranderingen met die talrijke kweekbakken.
Kan je er ook wat meer detail van vertellen? Afmetingen, houtsoort, montage…?
Of wat detailfoto’s?
Het paadje ertussen, liggen de tegels gewoon op de aarde of eerder op een zand/cement laag?
Je hebt heel wat bakken, ga je er een soort wisselteelt toepassen?
Hallo Kurt,
Het gedeelte met de kweekbakken is maar voor een stuk tuin van ongeveer 100 vierkante meter hoor, de andere 400 vierkante meter blijft zoals ze was.
Het zijn verschillende afmetingen, afhankelijk van de afmetingen van het hout en wat er past in de tuin. Het grootste gedeelte is gemaakt van steigerplanken, 250b x 19h x 3d, en dat zijn dan bakken van 1.25m x 1.25m geworden, maar ook een paar bakken van 1.50m x 0.75m. En wat we nu nog hebben zijn allerlei resten betonplex, daar gaan we de laatste bakken van maken, in maten die passen in de resterende ruimte. De paden zijn gemaakt van tegels op zand (want op een gehuurde volkstuin mag je natuurlijk niet zomaar cement storten :-)).
En ik wil er inderdaad wel een soort wisselteelt in toepassen, maar ik ga de bakken vooral gebruiken voor leuke soorten. Dus er komen geen 4 bakken met uien, 3 bakken met prei, etc., dat doen we gewoon op de groentetuin. De bakken zijn vooral bedoeld voor de roze uien, paarse boerenkool, kruiden, etc. Ook dan nog wel een vruchtwisselingsschema maar met waarschijnlijk 15 of anders 16 bakken moet dat niet zo’n probleem zijn.
Ik hoop binnenkort weer eens foto’s ta maken, maar er is hier in een paar dagen ruim 100 mm regen gevallen, het is 1 grote modderpoel waar we nu ook weinig aan kunnen doen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wij hebben sinds kort ook een moestuin, en willen net als jij ook bakken gaan maken. Maar hoe heb jij ze gevuld? Heb je xtra grond laten komen of heb je het ergens anders vandaan?
Ik vind dat je een heel leuke site hebt, ik lees graag en veel, want ik moet nog een hoop leren!
Groetjes van Henk en Elise.
Hallo Henk en Elise,
We hebben sinds 1991 een volkstuin. Elk jaar gaat daar zoveel mest en compost op dat we behoorlijk hoog liggen. En Ruud heeft wat langs de bakken en op het ’terrasje’ uitgegraven, om daar zand op te storten voor de paden, de grond die daar uitkwam hebben we weer in de bakken gegooid. Plus een compostbak vol. En in sommige bakken hebben we nog wat oude mest gedaan (voor de courgettes bijvoorbeeld), in andere bakken hebben we er juist wat zand door gemengd (voor kruiden en uien). Al met al hebben we geen grond nodig en kunnen we van onze eigen tuin genoeg grond gebruiken. Maar als je dat niet hebt (want je wilt niet te laag liggen) is grond kopen zeker een optie. Hier in de buurt is er een grond- en zandbedrijf waar mensen met een aanhanger wat grond kunnen kopen (zo even uit mijn hoofd kost het zo rond de 35 of 40 euro per kuub). Als je op marktplaats kijkt, of googled, vind je ongetwijfeld wel adressen.
groetjes,
Diana
Hallo,
Leuke en informatieve website :), ik ga van het voorjaar mijn potten moestuin beginnen omdat ik maar een half schaduw/zon tuin heb.
Ik kan de meeste informatie goed gebruiken als leidraad :).