De vorderingen

De nieuwe tuin 23-09-13De rest van de tuin begint er een beetje onder te lijden (daar groeit het onkruid welig :-)), maar we willen graag de nieuwe tuin voor de winter klaar hebben. En dus besteden we elk uur dat we op de tuin zijn aan dat stuk tuin (of aan oogsten natuurlijk).

De eerste 3 bakken staan nu helemaal goed, waterpas. Paden tot en met bak 3 gelegd, waterpas.

Gelukkig staat de rest van de tuin niet op de foto, want dat is echt een enorme ravage, soms nog wat planten, maar vooral veel gaten waar planten hebben gestaan, planken, kruiwagens, rommel, etc. Dat is werk voor vandaag, eerst dat stuk maar eens opruimen.

Maar de eerste 2 bakken zijn klaar en gevuld. De eerste bak heb ik gevuld met een mengsel van tuingrond (die uit dezelfde tuin komt, daar waar grond uit is gekomen om zand te leggen voor de paden, etc.), gemengd met een klein deel gecomposteerde mest (waar de courgettes dit jaar op hebben gestaan), en met flink wat zand.

De nieuwe tuin eerst bak klaarDat levert deze zanderige bak op. Uiteraard gelijk planten erin, en water gegeven.

In de bak staan: Salvia officinalis (Salie), Artemisia dracunculus (Dragon), Tijm en Citroentijm, Rozemarijn, Saturea montana (vast bonenkruid), Egyptische ui, Oregano. En 2 Salvia’s, voor het mooi (La Siësta en Royal Bumble, omdat ik roze met rood zo mooi vind). Dat kun je echter op de foto niet zien, omdat ik ook even de gieter met de sieraardbei Toscana er heb neergezet. Omdat ik er nog wat bij wil, maar nu niet heb (in ieder geval een Rosmarinus prostratus, een hangende rozemarijn die helaas afgelopen winter in de achtertuin dood is gegaan). En wellicht volgend jaar een paar leuke eenjarige kruiden ertussen (wellicht Dille, of Tagetes lucida, of zoiets).

Er komt nog een tweede bak voor kruiden, iets minder zanderig en vooral minder zonnig, voor bieslook, peterselie, selderij, etc.. Maar dat is voor later. In de tweede bak heb ik een mengsel van tuingrond en mest van de courgettemesthoop gedaan, veel zwaarder van structuur dus. Ik heb er wat veldsla in gezaaid, Winter Gem sla en Fristina sla. En volgend jaar kan daar misschien iets van paarse boerenkool in, of sla, andijvie, geen idee, dat zien we volgend jaar wel :-).

Peper Fidalga Roxa aan plantNog even wat foto’s van de rest van de tuin, daar waar we nu dus niet zo veel komen :-). Op de foto zie je rijpe pepers van het ras Fidalga Roxa. Erg mooi! De kleine pepers rijpen van donkerpaars naar dit lila met abrikoosroze. Erg heet ook, en lekker kruidig. We eten ondertussen ook volop paprika’s uit de kas, maar er zijn ook al peperplanten weggegooid die nu nog moesten gaan bloeien (o.a. Aji Panca en Habanero Green – als ze nu nog moeten gaan bloeien zullen ze nooit meer rijpe pepers voor de winter geven en kan ik licht en lucht, voeding en vocht beter ter beschikking stellen aan de peperplanten die er ook staan en rijpende pepers dragen).

En tot slot nog een foto van de vrucht van de Aubergine Rosa Bianca. Een witte, ovale aubergine met lilaroze streepjes. Erg mooi, en lekker. En dus wil ik er ook zaden van oogsten.

Aubergine Rosa Bianca rijpt voor zadenEn dat kun je pas doen wanneer de vruchten rijp zijn (je eet dus altijd onrijpe aubergines), want als ze eenmaal rijp zijn, zijn ze anders van kleur, heel hard, zeer bitter….. en uiteraard met veel zaden. Witte en wit-roze aubergines verkleuren bij rijpheid naar geel. Maar roze en paarse aubergines verkleuren naar bijna zilverachtig donkergrijs. Groene aubergines verkleuren ook vaak naar geel. Er zijn ook nog aubergines die naar rood verkleuren (uit de aethiopica-groep). In ieder geval verkleurt elke aubergine uiteindelijk naar een andere kleur, en dan pas zijn ze rijp genoeg voor de oogst van zaden.

En ik wacht bij deze Rosa Bianca al sinds eind juli op die zaden, maar verkleuren wil ze niet. Wel groeien, want ze is ondertussen zo groot als een flinke meloen (zo rond de 25 centimeter). En nu maar hopen dat ze nog wil rijpen/verkleuren voor het echt koud wordt. Om dat een beetje te stimuleren heb ik in ieder geval bijna al het blad weggeknipt en ben gestopt met water geven, de laatste aubergines geoogst en gegeten…. het enige wat haar nog rest is dus de 2 allerlaatste aubergines behouden voor het nageslacht :-).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
iet

Er s al heel wat werk verzet zie ik , heel erg goed van jullie

yvonne ziekman

Hallo Diana
Wat leuk om te lezen hoe enthousiast jullie zijn over de moestuin.
Ook wij (mijn man en ikke) zijn graag in onze moestuin bezit. Op dit moment mijn man iets minder vanwege rugklachten. Wij hebben een tuin van 400 m2 en verbouwen behalve groenten ook onze aardappelen. Daarnaast maak ik ook een heleboel in want ja weggooien gaat toch erg aan mijn hart. Ik heb zaterdag nog kleine trostomaatjes met sjalotjes op het zuur gemaakt en ook nog tomatenjam want ja de zomer was gul dit jaar zodat ook wij “‘omkwamen”‘ inde tomaten. De recepten die je beschrijft zijn heel overzichtelijk en ik ben ook blij dat er vermeld staat hoeveel potjes je er voor nodig hebt (heel handig).
En ook de tip hoe je kunt zien of de geoogste zaadjes kiemkracht hebben is goed ontvangen. Wij hingen nu met onze neus in een beker met de zaadjes van onze gele pepers om te kijken of het werkte en ja hoor, er kwamen er een heleboel boven drijven. Dat wij daar nu pas achter moeten komen.
Jullie heel veel succes met het veranderen van de tuin en hopelijk blijft het weer mee zitten. Groetjes van ons
Yvonne Ziekman

coby

Hoi Diana.

Dat ziet er al netjes uit.
Ik geloof best dat er nog veel werk aan komt voor jullie .
Heerlijk om jouw verhalen te lezen , elke dag probeer ik wel even te kijken of
je al en update geplaatst heb van jullie mooie moestuin.
Of dat je mss nog wat uitleg heb geplaatst van verschillende dingen , zoals recepten of inmaken :).

Kijk al uit naar je volgende update
Groetjes coby

edwin

hallo Diana ,
die bakken die jullie gaan gebruiken ,daar heb ik er ook 1 van .wat doen jullie met de aarde die daar in gaat na de oogst ? die van mij is praktisch 1 bonk wortels geworden.
is dit weer te hergebruiken ? aangezien ik in een rijtjes huis woon zou ik niet weten waar ik er mee heen moet (is al snel 4a5 kruiwagens vol)

meatfreak

Is erg netjes geworden zo met de bakken, Diana. Goed werk van Ruud. Mocht je zaden van die Rosa Bianca kunnen oogsten hou ik me zeker aanbevolen voor volgend seizoen, wat een prachtige kleurenpatroon! Die Fidalga Roxa’s zijn echt aandachttrekkers hé, daar valt meteen je oog op zowel onrijp als rijp. De kruising waar ik over sprak lijkt er qua kleuren een beetje op,
http://i1094.photobucket.com/albums/i453/meat_freak/IMAG3271.jpg

Eén van de ouders is een Pimenta de Neyde, pepers zijn eerst pikzwart, daarna paars, groen/paars, abrikoosroze met paarse vegen. Eentje om volgend seizoen proberen te stabiliseren wat mij betreft 🙂

Groetjes,
Stefan

Ine

Dag Diana,

Jullie hebben al heel wat werk verzet, petje af! Het ziet er mooi uit! Ik las dat je de salvia Royal Bumble hebt gepoot. Die heeft inderdaad prachtige rode bloemen, en hij bloeit ook lang door. Voor zover ik weet is de plant niet winterhard, ik overwinter hem bij de overige kuipplanten. Hij heeft bij mij een wat heesterachtig uiterlijk, ben benieuwd hoe groot hij uiteindelijk wordt.
Het wordt afkicken voor jullie deze winter, na al dat harde werken! Maar wel genieten van al die lekkere dingen uit de tuin!

Hartelijke groet,

Ine

Renée van Esch

Hoi Diana (én man natuurlijk)

Als eerstejaars moestuiner, ben ik een trouwe lezer van je site.
Ik wil je bedanken voor alle info én humor, vind het een feest om te kezen.
Soms duizelt alle info wel, maar dan ga ik de volgende dag weer met volle energie “leren”

Dank dank dank

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties