De verhuizing
Zo, de kerstdagen voorbij. Het was gezellig maar toch ben ik ook altijd wel weer blij als het allemaal voorbij is. De donkerste dagen hebben we gehad, ik zou bijna denken dat ik afgelopen week al kon zien dat het om een uur of 5 ietsiepietsie langer licht bleef dan de weken ervoor, maar dat zal wel iets met de wens en de vader en de gedachte zijn :-).
In ieder geval gisteren weer eens lekker naar de tuin geweest. Want er is nog steeds meer dan genoeg te doen. Maar niet om te spitten.
En op de foto kun je zien waarom. De grond is kletsnat van alle regen. Het lijkt nog mee te vallen want er staan niet echt plassen. Maar als je een spa in de grond steekt slurpt het gewoon, en na een klein gaatje graven stroomt het water daarin.
Geeft niks, genoeg andere dingen te doen, maar het is duidelijk dat we vooral zo min mogelijk op de grond lopen, want die klinkt dan zo in, dat het spitten bijna voor niets was. En dus blijven we op de paden en gaan we de bessen verzetten.
Achter de 3e kas staat al een jaar of 8 een zwarte bes. Ze staat er niet best, langs de rand in de tuin, krijgt er weinig aandacht, verzorging (en dat kun je ook wel zien, want ze is groot en slecht gesnoeid).
Het was nog wel even tobben om de grote struik uit de natte grond te halen, maar op de foto zie je haar in de kruiwagen, daar hebben we haar gelijk goed kunnen snoeien, gekruiste takken weggesnoeid, maar ook het aantal gesteltakken (de takken waarop de struik is gevormd) teruggebracht naar 4 dikke takken).
Ze krijgt een mooi plekje in de halfschaduw, langs de kas, met potgrond in het plantgat.
En we hebben 3 Blauwe bessen in de volle grond staan. En één in een pot met turf. Die ene in pot met turf doet het prima, we hebben er dit jaar zeker 3 kilo blauwe bessen van geoogst.
De andere 3 planten doen het zeer matig. We waren van plan ze ook in pot te zetten, maar door tijdgebrek kwam het er niet van, we hebben ze na een paar weken maar gewoon in de grond geplant.
Twee jaar later zien ze er nog net zo iel en sneu uit als bij het planten. De kalkrijke vette klei doet de planten duidelijk geen goed. En dus hadden we afgesproken dat we ze deze winter zouden oppotten, in zure grond/turf want anders zouden de planten komende zomer echt langzaam weg gaan kwijnen.
Een ook dat is gisteren gelukt. Op de foto zie je één plant in pot. De pot is groot genoeg, met voldoende afwateringsgaten onderin, en gevuld met een mengsel van potgrond en tuinturf.
De zwarte bes gaat gewoon met kluit de grond in, de blauwe bessen graven we in, met de pot tot aan de rand van de grond. Maar niet gisteren, want de grond was zo kletsnat dat het geen doen was om de gaten te graven voor de potten.
Maar ze staan wel klaar, op rij. Als het weer het toelaat en de grond wat droger is kunnen ze worden ingegraven.
En dan is er nog 1 plekje in de rij over. En ook daar heb ik al wat voor; de Jostabes (een kruising tussen kruisbes en zwarte bes). Die struik staat nu nog bij de sloot, bij de rabarber, en ze heeft daar niet naar haar zin (teveel schaduw, weinig voeding want de rabarber ‘vreet’ alles op).
En dus staan de planten al op rij, naast elkaar, achter de kas. Alleen de potten nog ingraven, en de jostabes moet er nog bij komen. Ja, het was een vruchtbare dag :-).
Tot slot nog even over het vorige tuindagboek: ik heb wat mailtjes gekregen van mensen die zich afvroegen hoe ik het kersttoetje maakte…… Uiteindelijk heb ik het recept nog aangepast, omdat het niet helemaal naar mijn zin was (origineel was het een recept met bitterkoekjes, en met frambozen die ik niet had, en met 3/4e deel wel erg vette slagroom, en met hele, rauwe eieren en dat lijkt me zeker met jonge kinderen niet handig).
En dus heb ik het recept op eigen gevoel en smaak aangepast (alleen eidooiers die ook nog worden gegaard, met Griekse Yoghurt erbij waardoor het frisser wordt, etc.), en het is nu iets geworden wat ik zelf wel echt erg lekker vindt. En echt niet moeilijk om te maken, maar wel heel feestelijk, en leuk en lekker voor in de winter maar ook in de zomer.
Ik heb het recept op de pagina van blauwe bessen gezet (omdat ik die er nu eenmaal in heb gebruikt, al kun je er zelf ook andere fruit voor gebruiken), je kunt het hier vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/blauwe-bes/ (onderaan de pagina).
Zo, dan nu nog even Oud & Nieuw, en dan gaan we maar eens verzinnen wat we kunnen gaan zaaien :-). Iedereen een gezellig uiteinde gewenst!
Hallo Diana,
Welke verhouding turf/aarde heb jij aangehouden voor de blauwe bes in pot?
Hier ook zware klei waar de bes het niet goed op doet.
Hallo Angelique,
Ik heb een verhouding van ongeveer 4 tot 5 delen turf en 1 deel potgrond aangehouden, dus vooral veel turf.
Mocht je verzinnen om ook je blauwe bessen in pot te gaan houden, bedenk dan wel dat je de planten dus wel voeding zult moeten geven, omdat de voeding in de pot miniem is en op raakt. De struiken zijn nu in rust, maar rond maar ga ik ze wat langwerkende organische meststof geven. En je moet in droge perioden ook wel eens wat water geven, maar dat is alleen in echt langdurig droge perioden. Op onze vette klei is de grond toch altijd wel iets vochtig en de wortels kunnen via de gaten onderin de pot ook op zoek naar vocht.
groetjes,
Diana
Die zwarte bes was inderdaad aan wat snoeiwerk toe, maar nu gaat ie helemaal floreren!
Ik hoop het!
Ik heb haar best zwaar toe moeten takelen om er weer een beetje vorm in te krijgen. Maar ze staat op een mooi plekje en ik heb haar nog wat potgrond in het plantgat meegegeven. We zullen zien of ze het er naar haar zin krijgt.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Een heel prettig uiteinde gewenst.
Ik geniet altijd van je dagboek!
vr.gr. Joop Wigman, Zutphen
Hallo Diana,
heb jij tuinervaring opgedaan met de ipomoea batata oftewel de zoete aardappel?
Ik heb enkele knollen apart gehouden (na een kookfestijn mmm, lekker) om evt. te planten in mijn moestuintje. Ik hoop dat jij of anderen die dit lezen me informatie kunnen geven hoe ik dit het beste kan aanpakken.
Ze smaken in ieder geval lekker wanneer je ze roerbakt in ruim olie.
Dank alvast, groetjes, Hetty.
Hallo Hetty,
Vorig jaar geprobeerd maar niet gelukt. Het is me wel duidelijk dat je ze bij warme temperaturen moet laten spruiten. En vroeg (in februari).
In de volle grond geef ik het weinig kans. Maar ik hoorde van iemand dat ze de knollen in een grote tas teelde, (uiteraard met gaten onderin voor de afwatering). De tas kun je verzetten, het beste/warmste plekje in de tuin geven. Hier vind je in ieder geval een filmpje over hoe de aardappelen kunnen worden opgekweekt: http://www.youtube.com/watch?v=_umGjmCBXHA. Als je er zoekt op ‘Growing sweet potatoes’ vind je nog veel meer filmpjes. Bedenk dat niet alles wat er wordt getoond ook handig is, en zeker niet in Nederland. Je ziet er filmpjes van mensen die 3 grote knollen in 1 pot stoppen (waar moeten de nieuwe aardappelen dan groeien?), mensen die ze in water telen (tot planten maar aardappelen komen er niet), noem maar op. Maar toch ook leerzaam, zeker als je goed zoekt en de juiste informatie weet te vinden in de grote hoeveelheid filmpjes.
groetjes,
Diana
Allereerst een groeizaam 2014 Diana!
Welk ras blauwe bes heb je staan?
Ik wil er ook eentje kopen en in een kuip planten, ik tuinier ook op klei namelijk.
Hallo Carine,
De eerste blauwe bes die we kochten was een naamloze, gekocht op de tuinbeurs ‘Bloemen en Planten’ in Nuenen. En die doet het prima in pot. En vervolgens hebben we in de jaren daarna nog 3 blauwe bessen gekocht, en daarvan weet ik zeker dat er één de Bluecrop is, en de ander de Earliblue. Wat de laatste is weet ik niet meer, maar dat zou zo maar nog een Bluecrop kunnen zijn (omdat die vrij algemeen verkrijgbaar is en wel heel goed bekend staat).
Ik durf het nog niet met zekerheid te zeggen maar ik denk dat het ras niet heel veel uitmaakt bij de keuze van een plant voor pot. Als het mogelijk is zou 2 potten met 2 verschillende blauwe bessen wel een voordeel zijn want kruisbestuiving zou een betere vruchtzetting geven. Ik weet niet of dat dat klopt maar we hebben de laatste 3 jaar inderdaad wel een veel betere oogst van de oudste (naamloze) plant in pot. Maar geen idee of dat komt omdat er andere blauwe bessen bij staan of omdat de planten gewoon ouder = groter = meer volwassen is geworden.
groetjes,
Diana
Ik wil graag een aalbessen struik maar heb ook van die verschrikkelijke kleigrond. Is planten in een pot een optie ?
Hallo Sonja,
Je kunt ervoor kiezen om de plant in pot te houden, maar je moet dan dus wel altijd voeding en water geven. Als je dat niet erg vindt is het een prima oplossing. je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een 75 x 75 centimeter diep gat te graven en daarin goede grond te gooien (wellicht een mengsel van potgrond en compost). En daar dan de aalbes in te planten.
groetjes,
Diana