De eerste paprika’s en pepers
De vriezer begint, ondanks het ‘slechte’ tuinjaar, toch beetje bij beetje vol te raken. Gisteren 8 kilo bietjes gekookt, geraspt en ingevroren, en nog maar wat meer courgettes ingevroren(courgettesoep, courgettesoep met gerookte zalm, courgettesoep met Parmezaanse kaas, courgettesoep met brie, frittata van courgettes, tortilla met courgettes, pasta met courgettesaus, etc., etc. – bij gebrek aan sommige andere groenten maken we gewoon hetzelfde maar dan met een andere twist, om een toch wat eenzijdig dieet te voorkomen 🙂 ).
Geen worteltjes, geen knolvenkel, geen aardappelen, maar wel (eindelijk) de eerste pronkbonen gegeten, jong geplukt (en dat is wel een ‘must’) zijn ze misschien wel de allerlekkerste bonen die er bestaan. En we oogsten nog steeds flinke hoeveelheden tomaten en komkommer. En de eerste paprika’s geoogst, en een paar pepertjes.
Op de foto Paprika Morgenrot.
De Latijnse naam voor zowel paprika als peper is Capsicum, en dan wel Capsicum annuum. Wat wel een wat vreemde naam is want annuum betekent natuurlijk eenjarig terwijl pepers en paprika’s niet eenjarig zijn, eigenlijk zijn het heesters. Als je een plekje in huis hebt, en je hebt je peper of paprika in een pot, dan kun je ze dus proberen vorstvrij te overwinteren (niet heel makkelijk trouwens, maar zeker het proberen waard). Maar eigenlijk zijn het dus zusjes(of broertjes). Alleen is de paprika doorontwikkeld op de smaak zoet en groot, en de peper op heet en klein. Het verklaart in ieder geval waarom ze zo gemakkelijk met elkaar kunnen kruisen, en waarom een paprika in bepaalde omstandigheden ook wel eens wat pittig kan smaken, en waarom er pepers zijn die amper mildheet zijn.
Paprika Oda, het violetpaars wordt al roodpaars, uiteindelijk rijpen de vruchten naar een rozig rood.
Ik heb altijd veel pepers geteeld, voor het leuk, en ik vind ze nog steeds heel leuk. Maar als ik heel eerlijk ben eten we niet zo heel veel pepers (we eten wel vaak pittig maar ik heb geen 500 pepers nodig om een hele winter pittig te eten, ik heb er aan 50 ook wel genoeg 🙂 . Daarentegen eten we wel veel paprika’s, en dus dit jaar voor het eerst meer paprika’s dan pepers in de kassen.
Misschien de beste foto om te laten zien hoe de paprikaplanten hier groeien, net als bij peperplanten altijd met z’n drieën bij elkaar (dat heb ik ooit eens hier uitgelegd: Pepers per 3
Op dezelfde hoeveelheid grond staan nu niet 1 maar 3 planten = meer opbrengst. Met meer dan 3 pepers of paprika’s gaat het vaak fout, dan is er niet genoeg ruimte meer voor de ontwikkeling van alle wortels, maar met 3 gaat precies goed (hier dan).
En ik houd de onderkant van de planten altijd kaal. Daar verschijnen het hele jaar slappe stengels die makkelijk afbreken, en vaak pas heel laat ook wat bloemen willen maken. Ik houd de planten dus kaal tot aan de eerste vertakking. En dan laat ik ze gaan, laat ze doen wat ze willen, ik bind zo nodig een stuk touw losjes rond de planten en de stok, zodat takken niet onder het gewicht van de paprika’s kunnen breken. Op de bovenste foto op deze pagina zie je de paprika Morgenrot die al voorzichtig over gaat hellen en wel een stuk touw kan gebruiken om even grofweg op te binden. En meer doe ik er niet aan. Soms ga ik in oktober nog planten strippen (blad en bloemen wegknippen om het rijpen van de laatste vruchten te bevorderen), maar zeker nog niet nu.
Peper Chinese Five Color – elke peper rijpt van lilapaars naar wit, en dan geel, en dan oranje en uiteindelijk dan naar rood (en dat zijn er dan inderdaad vijf 🙂 ).
En dan is vreemd genoeg dit de eerste rijpe peper van dit jaar; de Devil’s Tongue. Vreemd omdat het een Capsicum chinense is, en dat zijn over het algemeen pepers die meer warmte en tijd nodig hebben om te groeien, bloeien en rijpen. Vaak zijn annuum-pepers eerder rijp. Ik ben er blij mee! Uch, wel heet hoor, gelijk aan de chinensepepers, even wennen 🙂
En wat dan te doen met deze oogst? Nou, mijn eerste brouwsel is Chilisaus. En dat is wel een succes (vind ik). Ik ga nooit meer chilisaus kopen. Ik beloof mezelf dat ik het voortaan altijd zelf zal maken. Niet dat ik chilisaus uit een fles van de supermarkt of toko vies vind hoor, helemaal niet zelfs. Hoewel ik de grote hoeveelheid pitjes en velletjes die daar in zitten (ook wel een beetje merk-afhankelijk) wel af en toe irritant vind.
Maar zelfgemaakt is vééél lekkerderderder. En makkelijk te maken, half uurtje werk en een half uurtje wachten voor 3 potjes vol. Wij eten niet zo vaak chilisaus, natuurlijk op een loempia maar die eten we niet zo vaak. Maar, vreemd of niet, vinden we het wel lekker om plakjes komkommer in chilisaus te dopen en te eten, als snack.
In het recept gaan rijpe paprika’s, pepertjes (uiteraard), azijn, citroensap, knoflook, gember, zout en suiker. Heel makkelijk te maken, en heel snel. Het recept heb ik hier geplaatst: Chilisaus
En tot slot van dit tuindagboek dan nog 1 foto:
De kaboutermutsenpaprika. Ik vind haar helemaal leuk, alleen al voor de naam 🙂 ! En ook nog samen met de Doe Hill en Lipstick de vroegste paprika van dit jaar. En lekker, klein, dunwandig, knapperig, kruidig en zoet. Helaas, helaas, ze staat achterin de kas, bij de basilicum, en heeft veel te lijden gehad van de wat donkere plaats. En vooral van de slakken die blijkbaar onder de basilicumplanten schuilen, en dus ’s avonds daar onder vandaan komen en direct naar de eerste de beste paprikaplant ‘rennen’ voor een stevig ontbijt van blad en vrucht. En dat is dan deze kaboutermutsenpaprika. Maar ik heb in ieder geval genoeg zaden kunnen oogsten voor mezelf en beloof haar volgend jaar weer te zaaien, in drievoud!
Diana, wat een prachtige post weer. Schitterende paprika’s, mooie foto’s, ik geniet erg van je blog. En ieder antwoord op mijn vragen vind ik gewoon bij jou!
Raar dat je maar zo laat paprikaatjes hebt, ik heb al spaghettiesaus gemaakt en andere zaken met paprika’s.
Ik oogst toch al zeker een dikke 2 weken paprikas. Weet wel niet welke soorten allemaal, heb een beetje vanalles maar op een gegeven moment zijn ze allemaal beginnen kleuren 🙂
Moet wel zeggen dat ik het risico heb genomen om alles redelijk vroeg uit te planten in de serre, misschien daarom dat alles zo snel is beginnen rijpen en kleuren.
Tsja, ’t is maar wat je “raar” vindt…
Omstandigheden – het weer, bodemgesteldheid, bemesting e.d. – verschillen nu eenmaal van plek tot plek. Bovendien schrijf jij, “Anoniem”, dat je zelf alles vroeg uitgeplant hebt: een flink risico dus om uiteindelijk 2 weken eerder te oogsten. Het is een keuze… 😉
@Ruud & Diana, dank je voor weer een inspirerend tuindagboek! Ik probeer met jouw zaadjes ook allerlei pepers te kweken. Wij eten er nog veel minder dan 50 per jaar maar wat je zegt: gewoon leuk! Je idee van komkommerplakjes (de drakeneitjes doen ’t trouwens prima!) dippen in zelfgemaakte chilisaus – vervolgens nóg lekkerder ‘aangekleed’ door Dagmar – gaan we zeker proberen. De dames en heren pepers hoeven nu alleen nog maar even te groeien en te rijpen… 😉
Groetjes,
Jolanda
Waarom anoniem, heb je nooit gehoord dat je andere mensen in eigen waarde moet laten ???
Vind je mail ietwat luguber of is dit afgunst.
Gerrit.
Nou nou anoniempje… Wat een rare wereld leven we toch in he? Zoals Jolanda al zegt, verschillende redenen dat jij ‘al’ 2 weken paprika’s aan het oogsten bent. So what? Diana schrijft een blog over haar tuintje, niets meer en niets minder. Zij doet wat ze leuk vindt, en de meeste mensen hier komen dat graag lezen, leren ervan en proberen zaken uit. Ik snap echt niet waarom je denigrerend antwoord. maar misschien is het ook inderdaad gewoon afgunst zoals Gerrit zegt. Jammer… En wees dan in het vervolg ook zo mans genoeg om je naam gewoon te vermelden!
Zuhal
Weer eens een reactie van mij, ondanks je beslissing geen of weinig te antwoorden Diana, “een fijn te lezen bericht, leerzaam en vooral LEUK geschreven met al die Fotos er nog bij” Je tip om zelf Chilisaus te maken is bij ons ingeslagen. Doenutzelf is veel lekkerder, wie weet wat ze tegenwoordig allemaal in die sauzen mixen..
Heel erg lekker, komkommer en een dip van chilisaus!.
Maar nog lekkerder is het om onder de chilisaus een laagje roomkaas (bv. Philadelphia) te leggen, daar overheen de chilisaus gemengd met gesnipperde koriander blaadjes en garneer met wat gebroken zoute pinda’s.
Een hemels dipje voor vele soorten groenten zoals komkommer, worteltjes, paprika, enz……
Smakelijk!
Dagmar.
Je vergeet de Courgette koekjes Diana. Ik heb hier een heerlijk Turks gerecht van. De hele familie vindt ze heerlijk.
Zou u het recept met ons willen delen? Ben erg benieuwd! Alvast bedankt!
Zou u het recept voor de courgette koekjes met ons willen delen? Ben erg benieuwd!
Dat ziet er weer mooi uit Diana!:-))
Ook aan deze kant de eerste rijpe paprika geoogst … Ook de Doe Hill. Van de pepers was de turkish cayenne het eerst. En gelukkig gaan nu ook de eerste tomaten rijpen. Black cherry met opvolging van oranje van goeienbier:-) (helaas moet ik alles wel goed id gaten houden, want de phytophtora blijft z’n best doen)
En de Cap220 gaat nog steeds heel goed ondanks onder fleecedoek. Vol pepers:-). Nog niet aan het rijpen.. Maar heb zon gevoel dat dat binnenkort gaat gebeuren.
Goed weekend!!
Groetjes
Danielle
Wat een leuke post weer! En wat een leuk recept voor de chilisaus!
Altijd fijn om te lezen jouw berichten.
Ik lees al een poosje mee, maar tot nog toe nu niet gereageerd. Nu wel, vooral om te bedanken voor het recept voor chilisaus. Bij ons in huis wordt het vrij veel gebruikt, dus we gaan dit recept zeker proberen. Wij doen het dan ook zeker niet alleen op loempia’s, maar gebruiken het ook als basis voor marinades (vooral bij kip), of voegen het toe bij geroerbakte groenten.
Bijvoorbeeld: ui, paprika, champignons en fijngesneden kool samen opbakken en dan een paar minuten voordat het gaar genoeg is (doe wat je zelf lekker vindt; ik heb het graag vrij zacht) een paar eetlepels chilisaus er door. Lekkere garnering voor een broodje hete kip bijvoorbeeld.
Mijn favoriete courgette recept is taco shells. Ik vond het recept hier: http://whiteonricecouple.com/recipes/zucchini-soft-taco-shells/
en maak het als volgt: rasp voor 4 personen 3 courgettes en bestrooi met wat zout en laat uitlekken. Na een uur (korter of langer kan ook) per handje uitknijpen en met 2 of 3 eieren, flink wat geraspte parmezaanse kaas, een theelepeltje gemalen komijn, een kopje paneermeel (ongekruid, gewoon geraspt oud brood) mengen en dan volkoren bloem toevoegen tot je een deeg hebt dat zich met de vingers makkelijk laat uitdrukken tot vochtige pannekoekjes van ong. 1/2 cm dik op een velletje bakpapier. Dan in een superhete oven, tien tot 15 minuten tot ze van boven bruinig zijn, mooi droog van onder en makkelijk van het papier komen. Heerlijk met je favoriete wrap vulling. En heel makkelijk.
Hoop dat ik ook straks een goede oogst heb . Dan ga ik zeker het recept van de chilisaus proberen.
Het ziet er allemaal mooi en lekker uit Diana ,je hebt het goed gedaan.
Hoi Diana, Dat chilisausrecept ga ik denk ik ook eens proberen. Dank voor het vermelden! Hier diep teleurgesteld… Er zijn wortels, boontjes, kool, aardappelen gepikt uit onze moestuin. Zo te zien ook bramen en veldkomkommer. Van de worteltjes vind ik nog wel het ergst. De zomerwortels is niets geworden dus ik was erg blij met mijn weinige winterwortels. Vooral omdat onze oudste dat zo lekker vindt. Ook daaruit gewoon een heel rijtje gepikt. Wel de kleintjes op de tuin laten liggen… Echt boos en zelfs verdrietig word ik hier van. Als iemand het echt nodig heeft, kunnen ze best een maaltje boontjes of aardappelen krijgen van me. Maar dat ze het zo asociaal pikken… ongelooflijk. Dit is ons eerste moestuinjaar, maar zo hoeft het van mij echt niet. Zoveel werk en tijd… en dan jatten ze het voor je neus weg… Ik vrees nu al voor de prei en knolselderij. En ook mijn Walnut Butternut doet het zo goed, dat ik vrees dat die als ze rijp zijn ook in trek zullen zijn. We hebben de vroege aardappelen er nu allemaal maar uit gehaald. Dat kon ook al wel natuurlijk, Maar de nicola hebben we net gespoten (dat wordt gevraagd bij ons op het complex ivm de omliggende boerenakkers), dus die kunnen we er nog niet allemaal uithalen. Dat moet denk ik nog wel een week of 2 wachten ivm spuiten.
Gelukkig staat de kas bij ons achter het huis en niet op de tuin, anders hadden we vermoedelijk ook geen tomaten meer gehad…
Misschien moeten onze kippetjes thuis toch maar wijken voor een stukje moestuin volgend jaar…
Groeten Margriet
Wat rot Margriet!
Zo oneerlijk als mensen spullen meenemen die niet van hun zijn… Ik kwam er gisteren achter dat er zeker 3 pompoenen meegenomen zijn bij mij uit de tuin. En niet eens rijp!
Hoop dat ze de prei en knolselderij niet aanraken maar vrees dat als ze eenmaal weten waar wat te halen valt, dit niet bij 1x blijft 🙁
Mooie foto’s weer Diana, ik heb ook al enkele pepers geoogst, bij een overschot haal ik de zaden eruit en vries ik ze in en dan gooi ik ze in de bami enzo. Maar ik herken het probleem wel, ik heb nu nog een paar pepers van vorig jaar….
Hoi Diana en allemaal,
kun je de chilisaus ook invriezen zodat je het wat langer kunt bewaren? Weer gezellige verhalen allemaal. Mijn meloenen in de kas doen het “Minesota” ik geniet daar zo van ,hoe groot kan ik ze laten groeien en hoe zie ik of ze rijp zijn?
groet Yffke
Hoi Diana en allemaal,
kun je de chilisaus ook invriezen zodat je het wat langer kunt bewaren? Weer gezellige verhalen allemaal. Mijn meloenen in de kas doen het “Minesota” ik geniet daar zo van ,hoe groot kan ik ze laten groeien en hoe zie ik of ze rijp zijn?
groet Yffke
Bij meloenen moet er blijkbaar een barst komen aan de kop van de vrucht (daar waar het steeltje hangt). Ook ruikt de vrucht dan geweldig naar meloen. Uit eigen korte ervaring heb ik gemerkt dat de barst niet te miniem mag zijn want dan is hij nog niet 100%. De mijne was laatst net niet zoet genoeg en ik vermoed dat enkele zonnedagen nog beter waren geweest.
Algemeen denk ik dat het een manier van trainen is. beetje uitproberen want misschien gangt dit ook sterk af van de soort?
Hey,
Het eerste anoniempje was ikzelf 🙂 ik ben vergeten om mijn mailadres en naam in te vullen… ik denk dat dit vroeger verplicht was :p Mijn excuses dat dit zo is gelopen, was zeker niet de bedoeling.
Voor de kenners van aardbeien. Ik had een maand geleden 10 bakjes gevuld met pot/stekgrond en hier scheuten in laten groeien. Dit is perfect gelukt en zijn al mooie nieuwe plantjes geworden. Gisteren heb ik dan ook hun draden losgeknipt.
Nu heb ik nogmaals 10 nieuwe potjes gemaakt met nieuwe scheuten.
Mijn vraag is nu het volgende, als deze potjes ook losgeknipt zijn. Wat moet ik dan best met de aardbeiplantjes in de potjes doen?
– ik kan ze bewaren in de serre
– ik kan ze buiten laten staan
– ik kan ze uitplanten in volle grond
En wat moet ik doen met mijn huidige hoofdplanten, moet ik alle scheuten die er nog aanhangen best wegdoen? Wanneer doe ik dit best?
Groetjes en nog veel tuinplezier, hier is het echt geweldig druk. De vriezer steekt propvol, het is zelfs zo erg dat ik een tweede ga bijzetten om alles te kunnen invriezen :p
https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/aardbei/
Het is altijd handig om eerst op de website van Diana zelf te kijken 😉
Hallo Diana,
Ik vind je site prachtig en al die informatie over tuinen, geweldig
En de lekkere recepten.
Ik ben er heel blij mee.
Hoop lang ervan te mogen genieten en gebruik maken van de gezonde tips en recepten.
Hier vooral veel wortelen!
De courgetteplanten hebben het opgegeven en de paprikaplanten zitten vol met verschillende soorten luis.
Helaas niet zo’n best jaar dus.
Er staan wel nieuwe courgetteplantjes klaar in de hoop dat zij nog wel courgettes gaan geven deze zomer.
Overigens ook lekker; courgettebrood!
Hoi Diana,
Kort vraagje, waar bestel ik kwalitatief goede peperzaden? Ben specifiek op zoek naar Madame Jeanette en Jalapeño… Alvast bedankt!
Hoi Rob,
Jalapeno kun je vinden bij zaadhandel Van der Wal. Levering en kwaliteit betrouwbaar. Goedkoop ook. Nu wordt Jeanette daar niet aangeboden; later misschien toch. Hou het in de gaten.
Madame Jeanette wordt zeker aangeboden door Vreeken Zaden. Ik heb daar nog nooit iets besteld omdat ze duur zijn (vooral ook in bezorgkosten) en omdat veel mensen niet tevreden schijnen te zijn over het moment van aflevering. Er zijn echter ook tevreden klanten: toch proberen Rob?
Succes en groet, Carola
Hallo Rob en Carola,
Je kunt de zaden uit een rijpe Madamme Jeannette halen (die je bijvoorbeeld op de markt of in de toko kunt kopen). En anders is dit een goed adres: https://www.peperzaden.nl/madame-jeanette.html
Ze hebben ongetwijfeld ook zaden van verschillende jalapeño-rassen. Ik heb er zelf nog nooit besteld maar hoorde van een vriendin dat ze al 2 jaar achtereen tevreden is over de kwaliteit van de zaden en de levering.
Ik vind zelf https://www.semillas.de/ ook altijd een fijne webwinkel voor pepers maar ik weet niet of zij ook Madamme Jeannettes verkopen want dat is toch een peper die vooral in Nederland bekend is.
groetjes,
Diana