De eerste bakken…
Afgelopen week hard gewerkt. Juist het regenachtige weer heeft ook z’n voordelen; in de kassen staan alleen nog paprika’s, pepers en aubergines. Alle tomatenplanten zijn eruit gehaald, en ook de komkommer en meloen.
Alles heeft zijn tijd gehad, de planten hebben heel veel opbrengst gegeven maar zijn nu op/leeg/klaar. Ruud wil graag de kassen leeg houden komend winter om alles eens goed op te ruimen, te spitten, te mesten, schoon te maken en een paar ruiten te repareren of vervangen waar een scheur in zit. En dus hebben we besloten geen wintergroenten in de kas te zetten, Wel jammer, wan ik had al wintersla, weeuwenteelt bloemkool, etc. gezaaid. Maar het kan niet allemaal tegelijk, en eens grote opruiming houden in de wintermaanden is ook wel eens prettig. Met de zaailingen kan ik vast nog wel iemand blij maken, en wij hebben dan zelf ruimte en tijd om alles eens goed na te kijken. En ach, over 13 weken is het kerst, en daarna gaan we toch alweer aan de lente denken :-).
En als ik het zo bekijk, dan hebben we nog enorm veel werk te doen; te beginnen met de nieuwe tuin natuurlijk. Ruud heeft de beschoeiing helemaal klaar, die kan weer een aantal jaren mee. En de eerste 4 bakken zijn gemaakt. Vandaag hebben we ze eens neergezet, opgemeten, eens wat tegels neergelegd om te kijken of dat breed genoeg is om op te lopen, zo in de bakken te kunnen werken. Morgen gaan de tegels en bakken weer uit de tuin. Ruud heeft besloten de tuin te freezen. Daarmee maak je de grond los, kun je daarna gemakkelijk gelijkmatig harken. En dan wachten we tot het heeft geregend en de grond weer wat is ingeklonken, en dan gaan we de bakken ook daadwerkelijk neer zetten en paden maken.
Volgorde, maten, etc. weten we nog niet zeker (we hebben er nog discussie over, dat is wellicht een betere uitdrukking :-)). Als het eerste stuk is gefreesd kunnen we er toch een aantal dagen beter niet op lopen, maar kunnen we wel de laatste planten in de rest van het stuk tuin eruit halen. En het onkruid. En opruimen. Ter voorbereiding van deel 2.
En ondertussen zijn de appels van de leiboom Gloster rijp. Die gaan we komende week plukken, en appeltjes drogen en er nog appeltaartjam van maken. En verder staat er nog een tuin vol groenten; van de laatste bonen tot spitskool, rode kool, boerenkool, etc. tot knolvenkel, bietjes, winterandijvie, heel veel prei, worteltjes en winterpeen, knolpeterselie, pompoenen en courgettes.
We eten nog elke dag uit de tuin (vandaag boontjes, morgen voor de laatste keer tomatentaart, zondag savooiekool, elke dag kunnen we nog kiezen en de vriezer is alleen nog maar open geweest om te kijken of er nog iets bij kan (niet dus :-)).
Tot slot nog een foto van de Amaranthus Dreadlocks. Ik had haar dit jaar niet gezaaid, maar ik vond in het voorjaar zaailingen op de plaats waar ze vorig jaar stond. En dus toch nog een paar planten laten staan. En nu siert ze de tuin met haar bijzondere bloeiaren.
Als je goed kijkt zie je rechts van haar nog de Stokpronkboon Riley; een pronkboon met zalmroze bloemen en zeer lange pronkbonen (en opvallend; enorm grote, gitzwarte zaden).
Hoi Diana,
Heel veel prei, schrijf je. Mijn prei is op 1 of 2 exemplaren na (stuk of 40 geplant) helemaal opgegeten door de preivlieg. Doe jij daar nog iets speciaals tegen?
Groet,
Stefan
Hallo Stefan,
Wij hebben ook wel eens last van preivlieg in de preien gehad hoor, maar dit jaar gaat het heel goed.
De grootste aanval van preivlieg krijg je in mei en juni (als de planten nog klein en kwetsbaar zijn en de eerste generatie eitjes uitkomen en gaat vreten), dus eigenlijk moet je er al op bedacht zijn wanneer je nog helemaal niets aan de planten ziet.
Wat er tegen preivlieg helpt: preventief uiteraard de vruchtwisseling want de eitjes van de uienvlieg/preivlieg schijnen de winter te kunnen overleven, wachtend op sappige jonge prei of ui in het voorjaar. Worteltjes naast prei telen is een optie (maar je moet dan wel rekening houden dat beiden eigenlijk een andere voedselbehoefte hebben). Anti-insectengaas helpt (omdat de vlieg dan geen nieuwe eitjes kan leggen, helpt dus wel alleen als je de vruchtwisseling goed hebt aangehouden en er geen eitjes in de grond zijn achtergebleven van vorig jaar).
Het gieten van brandnetelgier schijnt te helpen, dat las ik in het boek van Velt. En daar las ik ook dat een Pyrethrum-oplossing helpt. Je kunt meer over Pyrethrum lezen op deze pagina van Plantaardig.com: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/biologische-insecticiden-op-basis-van-pyrethrinen/
groetjes,
Diana
komt de Stokpronkboon Riley terug in je zadenlijst?
Hallo Johan,
Dat weet ik nog niet zeker, moet ik nog even over verzinnen.
Ik heb er al wel zaden van geoogst, bedoeld voor in de zadenlijst, maar er zitten natuurlijk maar weinig zaden in een peul, en de bonenzaden zijn enorm; er passen niet eens 5 zaden in een zakje :-).
groetjes,
Diana
Wat een fascinerende bloem van die stokboon!
En je tuin begint er mooi uit te zien met die bakken, veel werk verzet!